Plastično je fantastično

petak, 20.02.2015.

Okso plastika nije bio

Sud i Milanu presudio je u korist talijanske biotehnološke kompanije Novamont u slučaju protiv proizvođača dodataka plastici koji sadrže aditiv za razgradnju Kromabatch Srl. koji je deklarirao da je klasična (fosilna) plastika s dodatkom okso aditiva za razgradnju "d2W" okso biorazgradljiva odnosno da je bioplastika u skladu s Europskom normom UNI EN 13432.




Milanski sud je svojom presudom potvrdio ono što odavno ovaj blog pisao i obrazlagao, a to je da fosilna plastika s dodatkom okso aditiva za razgradnju nikako nije biorazgradljiva plastika, već samo fragmentirajuća plastika, odnosno raspadanje plastike odvija se u određenom vremenskom razdoblju, brže nego uobičajeno za fosilnu plastiku, ali samo u sitnije komadiće koji se zadržavaju u tlu. Naravno, razgradnja odnosno usitnjavanje moguće je samo uz prisustvo kisika.

Novamont je podnio tužbu sudu prvenstveno iz razloga zaštite svoje bioplastike - Mater-Bi, koja je biorazgradljiva sukladno normi EN 13432. Također, u svojoj tužbi, Novamont navodi da je označavanje okso plastičnih proizvoda oznakom biorazgradljivosti netočno i predstavlja zavaravanje potrošača.

Naravno da je Udruženje oksoplastičara (Oxo-biodegradable Plastics Association - OPA) burno reagiralo na ovu presudu navodeći da je Novamont kompanija s vrlo velikim utjecajem u Italiji, što je činjenično točno (poznato iz drugih slučajeva kada su doneseni propisi koji su išli direktno u korist Novamonta, pa i na štetu okoliša - npr. zabrana jednokratnih plastičnih vrećica u Italiji osim biorazgradljivih vrećica od 1. siječnja 2012.), ali ipak valja reći da je ovaj puta sud presuđujući u korist Novamonta, presudio u korist okoliša.



Izvori:
Bioplastics Magazine:
Milan court finds for Novamont, OPA "ridicules ruling"
Oxo-Biodegradable Association: OPA ridicules Italian court ruling on marketing of oxo-biodegradable plastic


- 15:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #