Plastično je fantastično

petak, 09.01.2015.

BPA siguran u ambalaži hrane

Najnovija sigurnosna procjena američke Agencije za sigurnost hrane i ljekova (US Food and Drug Administration - FDA) o korištenju bisfenola A (BPA) u ambalaži koja dolazi u kontakt s hranom, dakle ambalaži za hranu, zaključila je da je korištenje BPA na sadašnjim odobrenim razinama - sigurno.

BPA je sintetički estrogen koji se koristi za proizvodnju polikarbonata (PC) i epoksidnih premaza. Korištenje ove kemikalije u proizvodnji plastičnih proizvoda i premaza suočeno je s brojnim kontroverzama zbog pojedinih istraživanja koje su BPA povezivali s nizom štetnih utjecaja na ljudsko zdravlje, uključujući rak, gojaznost, abnormalni razvoj mozga, i probleme reproduktivnog sustava.

Ranije ove godine, kanadsko Ministarstvo zdravlja naručilo je istraživanje u kojem se trebala ispitati povezanost štetnog djelovanja BPA i trudnoće kod žena, a zaključak tog istraživanje je da dnevna izloženost BPA preko ambalaže za hranu (iz unutarnjih premaza limenki, iz brtvenih površina metalnih poklopaca staklenki, iz polikarbonatnih boca i bidona i ostalih polikarbonatnih plastenki) ne predstavlja opasnost i ne očekuje se rizik na zdravlje opće populacije, uključujući novorođenčad i malu djecu.

U jesen ove godine, cijeli niz FDA stručnjaka specijaliziranih za toksikologiju, analitičku kemiju, endokrinologiju, epidemiologiju i druga područja, kompletirali su svoje četverogodišnji pregled više od 300 znanstvenih studija. Ovim opsežnim pregledom nije utvrđena niti jedna informacija u procjenjivanim studijama koja bi nalagala promptnu reviziju postojeće sigurnosne procjene korištenja BPA u ambalaži koja dolazi u kontakt s hranom.

Iz FDA potvrđuju da će nastaviti s procjenama svih dostupnih informacija i studija dobivenih istraživanjem BPA i njegovog utjecaja na ljudsko zdravlje. Ova sigurnosna procjena ne predstavlja konačni stav i odluku ove agencije te će FDA stručnjaci ažurirati sigurnosnu procjenu korištenja ambalaže s BPA i poduzeti će potrebne mjere, ako to bude potrebno.

No, istovremeno s objavom ove posljednje sigurnosne procjene FDA, u časopisu Američkog udruženja za srce (American Heart Association) objavljena je tvrdnja da se BPA iz limenki za pića povezuje s povećanjem krvnog tlaka.

Očito je da primjena BPA u ambalaži kao i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje neće u skoro vrijeme zauvijek sići s naslovnica.



Izvori:
Plastics Today:
FDA says that BPA is safe for current uses in food packaging
Food and Drug Administration: 2014 Updated safety assessment of Bisphenol A (BPA) for use in food contact applications
Health Canada: Maternal-Infant Research on Environmental Chemicals (The MIREC Study)
American Heart Association: Exposure to Bisphenol A From Drinking Canned Beverage Increases Blood Pressure


- 18:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #