Plastično je fantastično

srijeda, 23.04.2014.

Predviđa se rast potrošnje vrećica unatoč ograničenjima




Količina vreća i vrećica - napravljenih i od plastike i od papira, planira dosegnuti 9,12 milijuna tona do 2020. godine na europskom tržištu. Predviđa se stalni godišnji rast od 1.8 % u sljedećih 8 godina.




Prema izvještaju o provedenom istraživanju, koje je provela njemačka konzultantska tvrtka Ceresana o očekivanoj potrošnji plastičnih i papirnatih vreća i vrećica u Europi, očekuje se stalni rast potrošnje svih vrsta vreća i vrećica, a polietilenske (PE) plastične vrećice i dalje zadržavaju primat kao najpopularnije vrećice.

U projekcije rasta potrošnje vrećica istražicački tim Ceresane je obuhvatio i planirano ograničavanje određenih vrsta plastičnih vrećica u Europi. Neovisno o zakonodavstvu na razini Europske unije, neke države članice već su zabranile jednokratne plastične vrećice, osim vrećica od bioplastike (tu se podrazumijevaju vrećice izrađene od bioizvorne plastike ili od biorazgradljive plastike).

Unatoč tim zabranama jednokratnih plastičnih vrećica od klasične (fosilne) plastike i unatoč izuzecima za bioplastiku, bioplastične vrećice neće dati konačno rješenje prenaglašenog problema plastičnih vrećica.

U izvještaju o provedenom istraživanju naglašeno je da se očekuje godišnji rast tržišta svih vrsta vrećica i industrijskih vreća od 1,8 % u sljedećih 8 godina.




Izvori:
Ceresana:
Market Study: Bags and Sacks - Europe (UC-7505)
Plastic and Rubber Weekly: European bag volumes expected to rise
Animated flags



- 10:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #