Plastično je fantastično

srijeda, 26.03.2014.

Život bez plastike?

Činjenicama protiv mitova 15



Život bez plastike danas nije moguć. Plastika je sastavni dio svih dijelova našeg života. U Europi i u svijetu plastičarska industrija sa svojim inovativnim rješenjima igra vrlo važnu ulogu u razvoju brojnih drugih područja kao što su medicina i zdravstvo, automobilska industrija, elektro i elektronska industrija, građevinarstvo, sektori proizvodnje, prerade i distribucije hrane i pića, trgovina, rekreacija, sport i zabava, itd.

Plastika omogućava znatne uštede resursa i što se više plastike koristi to će biti veće uštede resursa. Na primjer, ukoliko bi plastiku zamijenili alternativnim materijalima došlo bi do povećanja potrošnje električne energije za 46 %, za isti postotak bi se povećala emisija CO2, a u Europi bi se proizvelo 100 milijuna tona otpada više nego sada.

Priča uspjeha plastike se nastavlja zbog svojih jedinstvenih karakteristika kao materijala te zbog brojnih inovacija u primjeni.

Ali ...



... ali, ako ipak ne marite za resurse (sirovine, nafta, plin, voda, zrak), ukoliko ne marite za potrošnju energije, ukoliko vam je zdravstvena sigurnost, higijena i sterilnost u drugom planu, ako ste se spremni odreći najvećeg broja dijagnostičkih postupaka (ne zaboravite na stentove), ukoliko vam nije važno koliko teško teglite ili koliko na prijevoz goriva trošite, ukoliko vam je praktičnost nevažna, ukoliko o vašem otpadu netko drugi brine, ukoliko vam nije stalo do okoliša, ukoliko vam mobitel, telefon, radio, televizija, računalo i stolno, i prijenosno i tablet, pa auto, avion baš smetaju, ukoliko vas baš briga što zimi grijete, a ljeti hladite malo svoj stan, a više okoliš, ukoliko imate novca na bacanje, a struje na rasipanje (pazite da vas ne strese!), nema problema. Ima rješenje! Evo, postoji mrežna stranica ili kako se to danas lijepo hrvatski kaže web adresa Life without Plastics, pa pokušajte. I budite dosljedni. Možda i uspijete.





Izvori:
Macplas Online: A life without plastics?
Life without plastic


- 23:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #