Plastično je fantastično

srijeda, 18.12.2013.

Oksoplastičari protiv prerađivača

Udruženje oksoplastičara Oxo-biodegradable Plastics Association (OPA) objavilo je svoje očitovanje kojim pobijaju istraživanje o reciklabilnosti biodegradabilne plastike, koje je za potrebe Europskog udruženja prerađivača plastike (EuPC) proveo austrijski Transfercenter für Kunststofftecknik.

Naime, prema podacima koje je objavilo EuPC, i kompostabilna i okso biodegradabilna plastika kontaminira otpadnu plastiku koja je u procesu recikliranja i kao s takvom mora se odvojeno postupati. Više o tom istraživanju na sljedećem LINKU.

Oksoplastičari su objavili izvještaj laboratorija Roediger iz Stellenboscha u Južnoafričkoj Republici, a može se pronaći na sljedećem LINKU. U tom izvještaju se potvrđuje da se s bioizvornom kompostabilnom plastikom treba postupati odvojeno od plastike na fosilnoj osnovi, jer se istu ne može pouzdano reciklirati.

Ali, u izvještaju spomenutog laboratorija se navodi da takve tvrdnje ne stoje za okso biodegradabilnu plastiku te da se ista može reciklirati zajedno s klasičnom plastikom proizvedenom na fosilnoj osnovi te da ne treba provoditi nikakvo odvajanje iskorištenih i otpadnih plastičnih predmeta i materijala u sustavu recikliranja, jer nikakvo značajnija šteta po kvalitetu reciklata nije utvrđena.

Komentar autora bloga:
Čitateljima ovog bloga jasan je stav autora o oksoplastici, odnosno o plastici kojoj su dodani okso aditivi. Stav je: apsolutno PROTIV. Ali, ovim postom želio sam ukazati na dvije stvari.

Prvo: koliko je danas važan cijeli životni ciklus nekog uporabnog predmeta, pa tako i plastičnih proizvoda. Od njihove praktičnosti, primjenjivosti, zdravstvene prihvatljivosti i nužne što niže cijene koštanja pa sve do mogućnosti zbrinjavanja. I to je očito svima jasno. Proizvod se mora pouzdano ekološki zbrinuti na kraju svog uporabnog vijeka.

Drugo: Mali proizvođači, odnosno proizvođači s malim udjelom na tržištu, a to su bioplastičari (u što se sasvim nepravilno izjednačavaju i prerađivači bioizvorne plastike kao i prerađivači biorazgradljive plastike u što se uguravaju proizvođači plastičnih predmeta od okso biorazgradljive plastike) koriste svaku priliku ne bi li se izborili za svoje mjesto na tržištu.

Istraživanja s jedne i s druge strane su brojna, vrlo često imaju sasvim jasan cilj što se želi dobiti kao rezultat i pitanje je pouzdanosti i relevantnosti dobivenih podataka. Utoliko na važnosti dobivaju nezavisne stručne i znanstvene asocijacije kao što je naše hrvatsko Društvo za plastiku i gumu, a također i hrvatsko Društvo za zaštitu potrošača. Takve asocijacije danas su jedine koje mogu na neki način verificirati svu tu šumu podataka, istraživanja, izjava te javnosti ponuditi ekološki ispravne ocjene.




Izvori:
Oxo-biodegradable Plastics Association: It’s ok to recycle oxo-biodegradable (but not biobased) plastic
Roediger Agencies cc: RECYCLING - Roediger review of report by TCKT for EuPC - 5 December 2013
Plastic and Rubber Weekly: EuPC criticises bioplastic sector over bag claims
Plastic and Rubber Weekly: Oxo-bio lobby hits back at ‘false’ EuPC claims


- 00:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #