Plastično je fantastično

utorak, 19.11.2013.

The Telegraph o plastičnim vrećicama



Oporezivanje jednokratnih plastičnih vrećica
vodi ka povećanoj smrtnosti zbog trovanja hranom





Kupci koji se prebace s jednokratnih plastičnih vrećica na višekratne plastične vrećice ili torbe izlažu se riziku od trovanja zbog kontaminacije hrane koja se prenosi u takvim vrećicama - upozoravaju stručnjaci.




6 milijardi jednokratnih plastičnih vrećica godišnje se potroši širom Velike Britanije, a sada vlada predlaže uvođenje naknade od 5 Ł penija (oko 45 lipa) kako bi ograničila njihovu potrošnju.

Povećano korištenje višekratnih vrećica ili torbi, tzv. "bags for life" moglo bi dovesti do neočekivanih pojava bolesti i trovanja jer kupci u njih stavljaju novokupljene artikle, a u njima su prethodno držali svježe meso i povrće. Ovaj komentar dolazi usred rastućeg pritiska na javnost da se koriste višekratne vrećice i torbe, kao dio ekološke kampanje.

Nick Clegg, zamjenik premjera Velike Britanije, objavio je da se u Engleskoj planira uvođenje naknade od 2015. godine na jednokratne plastične vrećice od 5 Ł penija (oko 45 lipa) kako bi ograničila njihovu potrošnju, a potakla korištenje višekratnih vrećica i torbi.

Škotska vlada planira uvesti sličan sustav godinu dana ranije i oporezivati jednokratne plastične i papirnate vrećice, kao što je već uvedeno u Welsu i Sjevernoj Irskoj.

Ali, vodeći znanstvenici da takve mjere predstavljaju ozbiljnu opasnost po javno zdravlje jer su višekratne vrećice i torbe često "značajno kontaminirane" bakterijama.

Hugh Pennington, profesor emeritus bakteriologije na Sveučilištu Aberden, koji je vodio dva velika istraživanja o E.coli bakteriji, izjavio je da te mjere mogu rezultirati "povećanjem broja slučajeva trovanja hranom. Stoga trebamo biti oprezni u provođenju oštrih mjera kako bi prisilili ljude da koriste višekratne vrećice i torbe. Stoga, postoje plastične vrećice koje se koriste samo jednom i bio bih vrlo nesretan kada bi mi se naplaćivala naknada na vrećice koje se koriste za hranu. Bilo koja vrećica u kojoj se nosilo meso - zamotano ili nezamotano, ne bi se smjela ponovno koristiti, jer vrećica možda izgleda čista, međutim na njenoj površini lako se mogu pronaći brojne bakterije".

U najnovijem pokusu kojeg su provele novine Sunday Post, odabran je određeni broj višekratnih vrećica i torba koje su analizirane na Glasgow Caledonian sveučilišnoj Školi zdravlja i znanosti o životu.


Višekratne plastične i platnene vrećice i torbe bile su predmet istraživanja i laboratorijskog ispitivanja na Glasgow Caledonian sveučilišnoj Školi zdravlja i znanosti o životu

Znanstvenici su analizirali jedan kvadratni centimetar svake višekratne vrećice i torbe, što je uključivalo plastične i platnene vrećice i torbe. Pokazalo se da su 4 od 9 vrećica i torbi svrstane u "značajno kontaminirane".


Prof. Kofi Aidoo

Profesor Kofi Aidoo, vodeći stručnjak bakterijskih otrova i trovanja hranom izjavio je da bi te vrećice "trebale biti oprane i dezinficirane na uobičajene načine, kako bi se izbjegli rizici trovanja hranom".

"Povrće koje dolazi u kontakt s unutrašnjosti takvih višekratnih vrećica i torbi, može lako biti kontaminirano" - izjavio je prof. Kofi Aidoo i dodao: "Brojni kupci te prazne višekratne vrećice i torbe drže u bunkeru automobila i to toplo okruženje automobila je najgore moguće mjesto kada su u pitanju bakterije. Od jedne bakterije u vrlo kratkom vremenu nastanu tisuće".

"Ukoliko će kupci morati plaćati za vrećice i koristiti ih više puta, izražavam zabrinutost jer to povećava rizik od trovanja hranom. Stoga, ljude treba savjetovati da prije svake upotrebe takvih višekratnih vrećica i torbi iste moraju očistiti".

Nakon što je u San Franciscu zabranjena upotreba jednokratnih plastičnih vrećica, sveučilište Pensilvanija provelo je istraživanje kojem je utvrđeno povećanje prijema u bolnice zbog bakterijskih infekcija za 25 %.

U studiji se zaključuje: "Zabrana jednokratnih plastičnih vrećica dovodi se u vezu sa 46 %-tnim povećanjem smrtnosti zbog trovanja hranom, što na godišnjoj razini iznosi 12 smrtnih slučajeva".



Izvori:
The Telegraph: Tax on shopping bags 'will lead to more food poisoning'
The Sunday Post: Experts warn of ‘bag for life’ E-coli health threat
Studija: Grocery Bag Bans and Foodborne Illness - University of Pennsylvania School of Law
Animated flags


- 00:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #