Plastično je fantastično

četvrtak, 24.10.2013.

Novo otkriće na Titanu: Sastojak od kojega se radi plastika


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 52



Sonda Europske svemirske agencije Huygens montirana na letjelicu Cassini otkrila je postojanje propilena na Saturnovom mjesecu Titanu.

Molekula propilena sastavni je dio mnogih vrsta plastike*.

Propilen je tako po prvi puta pronađen na nekom planetu ili mjesecu osim na Zemlji.

Inače NASA-ina sonda Cassini koja oblijeće Saturn, u ljeto 2012. utvrdila je da se ispod ledene površine njegovog mjeseca Titana nalazi veliki ocean.




Napomena autora bloga:
* Propilen je plin koji se izdvaja iz prirodnog plina ili iz procesa destilacije nafte. Od propilena se procesom polimerizacije proizvodi polipropilen (PP) - plastika od koje se danas izrađuju brojni svakodnevni predmeti - plastične čaše, plastični pribor za jelo, višekratne plastične vrećice (one krute, malo čvršće), čepovi za plastične boce, ali i oni trajniji, čvršći predmeti, kao što su plastične stolice, kašete za pivu, oni kruti plastični koferi, itd. Ima još jedna izvedba, a to je da se od polipropilenskih vlakana izrađuje tzv. tkani polipropilen pa se od toga izrađuju višekratne torbe. Vrlo često se takve torbe zovu "green bag" ili "eko bag". Proizvođači često nude takve eko vrećice kako kažu "u zamjenu za plastične", a i one su same plastične, mada osjet pod rukom djeluje kao da je nekakva pamučna ili lanena tkanina. Od istih tih polipropilenskih vlakana izrađuju se čvrsta užad kojom se koriste planinari, speleolozi, vatrogasci i spasioci te brojni ribari. Od iste ove plastike izrađuju se mrežaste vreće za krumpir.

Eto, toliko o "neprirodnosti" plastike koja se želi zamijeniti s "prirodnim" uzgojinama.




Izvor:
Soundset


- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #