Plastično je fantastično

četvrtak, 26.09.2013.

Sve za profit


Poznata i svjetski rasprostranjena ugostiteljska kompanija McDonald's odlučila je u svojih 14000 restorana brze prehrane širom SAD-a izbaciti iz upotrebe čaše od pjenećeg polistirena i zamijeniti ih papirnatima.






Ovaj lanac restorana proveo je u svojih 2000 restorana testiranje papirnatih čaša s dvostrukom stijenkom za tople napitke (kava, čaj) još od početka 2012. godine. Cijeli projekt potaknut je pritiskom neprofitne organizacije As You Sow na McDonald's da se polistirenske čaše izbace iz upotrebe "jer su opasne po zdravlje i okoliš".




Prema izjavi predstavnice McDonald's-a svojom odlukom od 24. rujna 2013. da polistirenske čaše zamijeni papirnatima, "kompanija je učinila značajan korak ka smanjenju utjecaja na okoliš, te izašla u susret sve većim zahtjevima kupaca da se koriste materijali koji se mogu reciklirati". [1]

No, ipak iza ove odluke krije se samo čista ekonomska logika McDonald's-a. Naime, u određenom broju lokalnih zajednica širom Sjedinjenih Američkih Država zabranjena je ambalaža od pjenećeg polistirena, a na razmatranju je i prijedlog gradonačelnika New Yorka g. Michaela Bloomberga, da se takva ambalaža zabrani i u najvećem gradu SAD-a. Pravovremeno se pripremiti i prijeći na "dozvoljeno" jednostavno je uvijet opstanka.

I dalje širom svijeta ostaju u upotrebi iste te polistirenske čaše i polistirenske kutije, kao i sva ostala plastična ambalaža, pa se postavlja pitanje kako to da je ekološka savjest u Americi jedna, a za ostale zemlje svijeta neka druga?


No, što o svemu tome kaže struka?

Jedna od osnovnih prednosti čaša za tople napitke izrađenih od pjenećeg polistirena je njihova toplinska izolacija. Topli napitci duže zadržavaju toplinu, a i lakše se čaša s toplim napitkom može držati u ruci.

Ukoliko se polistirenske čaše zamijene papirnatima tada dolazi do značajnog povećanja težine ambalaže. Ako se uamijene s čašama od plastificiranog papira, tada je težina papirnate ambalaže 181 % veća, dok se pri korištenju kartonske ili papirnate s dvije stijenke težina uvećana za 379 %. Osim toga, povećava otpad se i dvostruko povećava volumski. Utoliko je veća količina otpada na odlagalištima. [2]




Gazirana pića nakon 15 minuta u polistirenskoj čaši imaju više CO2 od pića u papirnatim čašama već nakon 2 minute. A što se topline tiče, topla pića u papirnatim čašama za 10 minuta izgube dvostruko više topline od onih u polistirenskima.

Utjecaj na okoliš, gledano sa stanovišta sirovina i energije koja se koristi za izradu, kao i što se tiče emisija stakleničkih plinova kod papirnatih je veća od onih izrađenih od pjenećeg polistirena. [3] Stvarni utjecaj nekog proizvoda na okoliš treba sagledavati kroz cijeli uporabni, odnosno životni vijek nekog proizvoda (Life Cycle Assesment) i takve podatke međusobno uspoređivati s proizvodima od drugih materijala. [4]

Na kraju uporabnog vijeka i papirnate i polistirenske se mogu reciklirati, međutim za recikliranje papira potrebne su znatne količine vode, nimalo bezopasnih kemikalija i energije, dok je za recikliranje polistirenske ambalaže potrebna samo energija. Ukoliko se otpadna ambalaža spaljuje i energijski oporabljuje, polistirenska ambalaža ima znatno veću energijsku iskoristivost.

Osim ekoloških i energetskih prednosti, jednokratna ambalaža ima i svoje higijenske i zdravstvene prednosti. [5] A ako se k tome pridoda voda i deterdženti te energija koja se koristi kod pranja višekratne ambalaže, onda je jasno da je svekolika prednost na jednokratnoj ambalaži od pjenećeg polistirena.

Vjerujem da je nakon ovoga svima jasno da i "veliki" McDonald's uopće nije zabrinut za okoliš i zdravlje svojih kupaca, već je u igri samo i jedino profit i preživljavanje na tržištu.



Izvori:

[1] Plastic News: McDonald's to phase out PS hot beverage cups

[2] Franklin Associates, Ltd.:, Final Peer-Reviewed Report: Life Cycle Inventory of Polystyrene Foam, Bleached Paperboard, and Corrugated Paper Foodservice Products, Ožujak 2006. pp. 2-7, 2-23, 2-43, 2-60

[3] Naj, Amal Kumar.: Foam Cups Damage Environment Less Than Paper Cups, Study Says - The Wall Street Journal, 1. veljače 1991.

Također pogledati:
Hocking, Martin B.: Is Paper Better Than Plastic? Potrošačko istraživanje, Listopad 1991:28-29;
Hocking, Martin B.: Reusable and Disposable Cups: An Energy-Based Evaluation,Upravljanje okolišem,1994,894
Franklin Associates, Ltd.: Resource and Environmental Profile Analysis of Foam Polystyrene and Bleached Paperboard Containers, Lipanj 1990:4-1–4-29
Budiansky, Stephen: Being Green Isn’t Always What It Seems, U.S. News and World Report. 26. kolovoza 1996:42

[4] Franklin Associates, Ltd.:, Final Peer-Reviewed Report: Life Cycle Inventory of Polystyrene Foam, Bleached Paperboard, and Corrugated Paper Foodservice Products, Ožujak 2006., Tablica 2-2, str. 2-7, Tablica 2-3, str. 2-8.

[5] Felix, Charles W., Chet Parrow, and Tanya Parrow: Utensil Sanitation: A Microbiological Study of Disposables and Reusables, Journal of Environmental Health, Rujan-listopad 1990: 15.


Animated flags


- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #