Plastično je fantastično

srijeda, 21.08.2013.

Odbijen zahtjev za uvođenje naknade na vrećice



Britansko udruženje za ambalažu i plastične filmove (Packaging and Film Association (Pafa) odbacilo je zahtjev industrije za upravljanje otpadom upućen vladi, da se uvede naknada na plastične vrećice u Engleskoj.




Mark Hall, komercijalni direktor kompanije za odlaganje otpada BusinessWaste zatražio je od vlade Engleske da se uvede naknada od 5 Ł centi (oko 44 lipe) na jednokratne plastične vrećice, slijedeći slične zahtjeve u Welsu i Sjevernoj Irskoj obrazlažući to činjenicom da će tada potrošači višekratno koristiti vrećice te će ih u konačnici manje završiti na otpadu. Više o tome na sljedećem LINKU.

Barry Turner, izvršni direktor britanskog udruženja PAFA reagirao je na to i izjavio da bi uvođenje naknade na plastične vrećice imalo suprotan efekt. Naime, poznato je da potrošači uvelike višekratno koriste jednokratne plastične vrećice, ali i te se vrećice recikliraju te se time ostvaruje značajna dobit.

Službeno priopćenje PAFA-e možete pročitati na sljedećem LINKU.

Problem otpada treba biti rješavan drugim mjerama i upravljan kvalitetnom strategijom, a ne da se rješava napadom na jedan proizvod kojeg je na odlagalištima manje od 1 %.

Također, istraživanje provedeno u Welsu (rezultati prikazani u flyeru na sljedećem LINKU) pokazalo je da se platnene vrećice kao i višekratne plastične vrećice (npr. one od tkanog polipropilena - tzv. zelene vrećice) ne koriste onoliko puta koliko bi trebalo da bi se njihov eko utjecaj smanjio na razinu jednokratne plastične vrećice. Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša Velike Britanije takve se vrećice moraju koristiti najmanje 200 puta da bi dostigle ekološku prihvatljivost jednokratne plastične vrećice.

O istraživanju Agencije za zaštitu okoliša Velike Britanije (Environment Agency) već je pisano na ovom blogu u postu Analiza životnog ciklusa potrošačkih vrećica.

Predsjedavajući Udruženja proizvođača plastičnih vrećica (Carrier Bag Consortium) Michael Flynn također je reagirao na zahtjev Halla komentirajući da je razočaravajuće da se kompanije koje se bave otpadom ne usmjeravaju podizanju razine recikliranja i time zadovolji sve veća potražnja industrije za reciklatom.



Izvori:
Plastic & Rubber Weekly
Animated Flags


- 00:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #