Plastično je fantastično

petak, 02.08.2013.

Zabrane plastičnih vrećica u Sjevernoj Americi




Zemlje Sjeverne Amerike: Kanada i SAD veliki su potrošači plastičnih vrećica, ali i zemlje s najraznovrsnijim lobijima koji žele nametnuti zabrane i naknade u svoju korist.





Gornja slika je interaktivna karta i klikom na sliku na matičnoj web stranici Plastic Bag Ban Map otvara se za svako označeno mjesto status uvedene ili odbijene zabrane i/ili naknade s dodatnim objašnjenjima.
O zeleni pin - uvedena zabrana / O plavi pin - uvedena naknada / O crveni pin - odbijeno uvođenje naknade ili zabrane


Kanada

Vrlo se često u sličnim slučajevima, Kanadu se poistovjećuje sa SAD, pa se najčešće očekuje i slično postupanje. Ako se još uzme u obzir da Kanada ima jaku papirnu industriju, onda je još više začuđujuće što u Kanadi nema više zabrana ili dodatnog oporezivanja plastičnih vrećica.

Do sada su naknade na plastične vrećice uvedene u Sjeverozapadnim teritorijima i to 25 centi kanadskih dolara (oko 1,43 kune) za plastične i papirne vrećice.

Međutim vrlo je zanimljiv slučaj grada Toronta. Jedan kanadski dnevni list predložio je gradu Torontu da si zbog te odluke o zabrani vrećica dodijeli slogan Glupi Toronto (1). Stvarno je bio glup način kako je došlo do donošenja odluke o zabrani. Naime, raspravljalo se o ukidanju nameta na plastične vrećice jer je utvrđeno da takav namet nema ni ekonomskog ni ekološkog smisla (da bio je tada u gradskom vijeću netko pametan), ali naravno, uvijek se nađe netko pametniji i u jeku rasprave, tek tako da gradonačelniku malo zapapri, predložio je zabranu plastičnih vrećica. I kako to biva kada politikanstvo zauzme mjesto racionalnim odlukama, donesena je 6. lipnja 2012. odluka o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica od početka lipnja 2012. Stupanje na snagu odluke naknadno je produženo na 1. siječnja 2013.

No, kako to biva u demokratskom svijetu, svatko može demokratski donijeti odluku kakvu hoće, ali i taj svatko može i mora odgovarati za posljedice takve odluke. Odmah je kanadsko udruženje proizvođača plastičnih vrećica (Canadian Plastic Bag Association) započelo s pripremama i usuglašavanjima te su 19. studenog 2012. pokrenuli sudski postupak pri Vrhovnom sudu države Ontario protiv grada Toronta.

Osnova tužbe je činjenica da je Vijeće grada Toronta donijelo odluku bez javne rasprave, nije obavilo nikakve analize niti je od nikoga oštećenog dobilo takav prijedlog te je navedena odluka donesena u lošoj vjeri, kako je istaknuo glasnogovornik tog kanadskog udruženja. Naglasio je da »... gradsko vijeće Toronta nije primilo nijedan prijedlog o zabrani, niti bi ta odluka donijela dodatnu ekonomsku, socijalnu i / ili ekološku dobrobit gradu, zaštitilo zdravlje, sigurnost i dobrobit svake osobe« (2).

Na sjednici Gradskog vijeća Toronta krajem studenog 2012., gradonačelnik je od strane pojedinih vijećnika optužen da je dopustio donošenje nepromišljene i štetne odluke o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica zbog koje je grad tužen i prijeti mu gubitak spora jer su argumenti plastičara potvrđeni, ispravni i u potpunosti pobijaju argumente za donošenje odluke o zabrani (ako ih je uopće i bilo).

Gradonačelnik je stavio predmet na raspravu na zatvorenoj sjednici gradskog vijeća te je rezultat te zatvorene sjednice donošenje odluke o ukidanju odluke o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica od 1. siječnja 2013. Odluka je donesena s 38 glasova za i 7 glasova protiv.

Neki vijećnici nisu se složili s takvom odlukom, pa je predložena i prihvaćena odluka s 31 glasom za i 14 protiv da stručne službe grada do srpnja 2013. pripreme izvještaj za Gradsko vijeće o rezultatima mjera za smanjenje uporabe plastičnih vrećica. Toronto je shvatio prednost plastičnih vrećica. Radi se o velikom gradu i ta je odluka izravno u funkciji očuvanja okoliša ali i prava građana na izbor i očuvanje radnih mjesta.

Sjedinjene Američke Države

Uvod u problem

Velika je to i zanimljiva zemlja. U toj se zemlji vodi velika borba oko plastičnih vrećica. Za, protiv, uspješno ili neuspješno, ovisno s koje se strane gleda. Kao što je poznato, u sjevernom dijelu Pacifičkog oceana, zahvaljujući morskim strujama koje kruže tim dijelom (Sjeverna ekvatorijalna pacifička struja, Zapadno pacifička Kurashiro struja, Sjeverno pacifička struja te Istočno pacifička kalifornijska struja) stvara se vrtlog morskih struja, a one svojim strujanjem na području sjeverno od Havajskog arhipelaga nanose plutajući otpad, a najviše je tu plastičnog otpada (naravno, jer je ostali otpad ili potonuo ili se je raspao i zagadio ocean). Taj otpad dospio je u ocean putem velikih zapadno američkih i kalifornijskih rijeka, a zahvaljujući upravo nemarnom odbacivanju svakojakog otpada i ekološki neprihvatljivom ponašanju upravo Amerikanaca. I nimalo nije čudno da se u tom području najprije javljaju kampanje protiv plastičnih vrećica (u tom dijelu SAD-a jaka je i papirna industrija). Međutim, za cijelu se Ameriku može reći da je borba protiv plastičnih vrećica spoj parcijalnih interesa i zaštite pojedinih interesa i skupina te populističkih odluka lokalnih političara koji se dodvoravaju krivo informiranoj javnosti.

No, da bi razmeri zabrana u SAD-u bili jasniji valja istaknuti da SAD ima 51 državu, 3141 okrug, 111 distrikta i više od 30 000 gradova i mjesta s lokalnim upravama. Na primjer, Kalifornija, koja je najaktivnija na području zabrana ima 56 donesenih uredbi u 77 lokalnih uprava (7 okruga i 70 mjesta i gradova) (7). Savezna država Kalifornija ima ukupno 58 okruga koji imaju ukupno 460 gradića i mjesta i 22 grada s ukupno nešto više od 38 milijuna stanovnika - na razini same Kalifornije to je manje od 10 % lokalnih samouprava, dok se na razini cijelih SAD-a taj postotak kreće ispod 1 %..

Međutim, nakon uvođenja zabrana i naknada koje su u određenim gradovima prisutne i više godina, javljaju se ozbiljne i stručne analize ekonomskih instituta o štetnosti takvih odluka. Naime, recentnim istraživanjima potvrđeno je da je smanjena potrošnja plastičnih vrećica dovela do ekonomskih gubitaka i gubitka radnih mjesta, a nakon početnog "šoka", potrošnja se je vratila na staro (3).

Karakteristični gradovi

San Francisco - Kada su vrećice zabranjene, trgovine su ih prestale upotrebljavati. Nije došlo do povećanja ponovno upotrebljivih vrećica. Ali je došlo do snažnog porasta uporabe papirnatih vrećica. Koje su ekološki bitno lošije. Istraživanje koje je provedeno u San Franciscu nakon što je zabranjena upotreba jednokratnih plastičnih vrećica pokazalo je da je potrošnja papirnatih vrećica porasla ne na broj plastičnih prije zabrane, već dvostruko više, jednostavno što nosivost papirnatih vrećica je višestruko manja za isti nosivi obujam, a praktički su neupotrebljive u vlažnim uvjetima. Američki znanstvenici su svjesni da te papirnate vrećice bitno više pridonose zagađenju i potrošnji fosilnih goriva. Program zabrane plastičnih vrećica doveo je do eliminacije recikliranja i povećanja otpadnih vrećica na odlagalištima.



Los Angeles - Poznato je da je u toj zapadnoj američkoj regiji izglasano i uvedeno najviše zabrana jednokratnih plastičnih vrećica, a najveći grad na tom popisu je Los Angeles. U Los Angelesu su od srpnja 2011. zabranjene jednokratne plastične vrećice.



Je li zabrana plastičnih vrećica štetna

Istraživanje koje je proveo Nacionalni centar za politološka istraživanja - čiji rezultati su objavljeni u izvještaju "A Survey on the Economic Effects of Los Angeles County's Plastic Bag Ban" (4), trebalo je utvrditi utjecaj zabrane na prihode i zaposlenost. Obrađeno razdoblje je godinu dana prije uvođenja zabrana i godinu dana nakon uvođenja zabrana. Istraživanje je provedeno u mjestima i gradovima Kalifornije gdje su uvedene zabrane, ali i u susjednim mjestima i gradovima gdje te zabrane nisu uvedene.

Utvrđeni su vrlo zabrinjavajući rezultati po ekonomiju područja gdje su uvedene zabrane. U područjima gdje su uvedene zabrane zabilježen je u trgovačkom sektoru pad zaposlenosti od 10 % dok se u susjednim područjima gdje zabrane nisu na snazi bilježi blagi porast zaposlenosti. Najveći dio trgovina u području zabrana jednokratnih vrećica bilježi pad prodaje od prosječno oko 6 %, dok istovremeno u susjednim područjima gdje nema zabrane, trgovci bilježe porast prodaje od 9 %.

Stoga se može zaključiti da potrošači nisu prihvatili zabrane i naknade, da potrošači žele imati izbor i da će radije otići u udaljenije trgovine u kojima nema zabrane nego kupovati u trgovinama gdje ne mogu dobiti besplatnu jednokratne plastične vrećice.

Istraživači NCPA zaključuju da u Los Angelesu, na žalost, prije uvođenja zabrane nije napravljeno nikakvo istraživanje o mogućim neželjenim utjecajima uvođenja zabrana. Ekološke koristi definitivno nema, dapače, zabrane dovode do šteta po okoliš, a evo potvrđene su i negativne posljedice na poslovne subjekte u trgovinskom sektoru.

Međutim, treba naglasiti, iza zabrana plastičnih vrećica u SAD, ali ne samo u toj zemlji često stoje sasvim drugi razlozi, a ne ekološki. Nedavno su sve svjetske informativne agencije, a među njima i BBC News (5) objavili, a u Hrvatskoj samo Index.hr (6) prenio vijest koja daje sasvim drugačije svjetlo na tu tzv. ekološku svijest Amerikanaca.

A vijest je da je na pomolu trgovinski rat jer je američki Senat potvrdio pravo Washingtona da unilateralno nameće posebne naknade i namete na subvencionirane robe koje dolaze iz Kine i Vijetnama. Do glasovanja je došlo nakon što je američki apelacijski sud u prosincu 2012. odlučio da američko ministarstvo gospodarstva ne može nametati antisubvencijske mjere na robe iz takozvanih netržišnih ekonomija, gdje prevladava utjecaj države igospodarstvu. S ciljem zaštite domaćih radnih mjesta Obamina administracija predlaže zakon o tome da se ministarstvu omoguće ovlasti nametanja naknadi. Oni koji podupiru ovaj prijedlog zakona tvrde kako će se na taj način zaštititi radna mjesta u SAD-u, koja dolaze u pitanje jer tržište preplavljuju puno jeftiniji kineski proizvodi, zbog čega mnoga američka poduzeća propadaju. Očekuje se kako će se postojećim nametima, koji pokrivaju čelik, aluminij, papir, kemikalije i druge proizvode iz Kine, te plastične vrećice iz Vijetnama, sačuvati 80 000 radnih mjesta u SAD-u.


------------------------
(1) Levant, E.: Toronto the Stupid: City’s new plastic bag bylaw a classic, back-of-a-cocktail napkin kind of thing, Toronto Sun 09. lipnja 2012
(2) Maloney, P.: Toronto City Council kills plastic bag ban, The Star.com 28. studeni 2012.
(3) The Beacon Hill Institute at Suffolk University: Two Years of the Washington, D.C. Bag Tax: An Analysis, Boston, USA, kolovoz 2012.
(4) Villarreal, P., Feigenbaum, B.: A Survey on the Economic Effects of Los Angeles County’s Plastic Bag Ban - National Center For Policy Analysis, Dallas, Texas, USA - kolovoz 2012.
(5) BBC News: Senate upholds duties on China and Vietnam subsidies, 6.ožujka 2012.
(6) A.K.: Trgovinski rat na pomolu: Americki Senat potvrdio pravo taksiranja kineskih proizvoda, Indeks.hr, 6. ožujka 2012.
(7) California Against Waste - ovdje valja napomenuti da se podaci o aktualnim uredbama u Kaliforniji obnavljaju na navedenoj web stranici gotovo svakodnevno, pa postoji mogućnost razlike u tekstu i izvora na koji se poziva. Na blogu će na kraju serijala o zabranama biti objavljeno aktualno stanje zabrana u cijelom svijetu i taj će post biti stalno noveliran s uvođenjem ili odbijanjem zabrana i/ili naknada.

Animated Flags



Sljedeći četvrti nastavak: Zabrane plastičnih vrećica u Srednjoj i Južnoj Americi


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #