Plastično je fantastično

nedjelja, 07.07.2013.

Zabrane jednih uzrokuju povećanje prodaje drugih vrsta plastičnih vrećica

U veljači 2013. u parlamentu savezne države Južne Australije predstavljena je studija koja je analizirala rezultate nakon uvođenja zabrane jednokratnih plastičnih vrećica u toj saveznoj državi Australije.

Istraživanje je proveo Institut marketinških znanosti Sveučilišta Južne Australije i temelji se na 614 opažanja kupaca u supermarketima, 278 upita kupacima prilikom izlaska iz supermarketa, 77 razgovora s kupcima u samim trgovinama i detaljnim intervjuima s 13 članova odbora koji su bili zaduženi za provođenje mjera smanjenja upotrebe plastičnih vrećica.

Utvrđeno je da 80 % intervjuiranih podržava uvedenu zabranu jednokratnih plastičnih vrećica, što je dvostruko više od broja podržavatelja kada je zabrana uvedena, te da samo 4 % kupaca izjavljuje da nikada sa sobom ne donosi svoju vrećicu.

Ali, utvrđeno je i sljedeće: prije uvođenja zabrane 15 % kupaca kupovalo je vrećice za smeće, dok nakon uvođenja zabrane 80 % potrošača kupuje plastične vrećice za smeće.

Uglavnom zaključuje se da je unatoč povećanju prodaje vrećica za smeće ukupno smanjena prodaja plastičnih vrećica - oko 400 miliona manje od uvođenja zabrane 1. svibnja 2009. godine, ali da se ne može pouzdano utvrditi koliki je točan broj zbog nepouzdanih podataka supermarketa.

Ali, zaključeno je i da je došlo do povećanja krađa u trgovinama tako što kupci skrivaju ukradenu robu na dnu tzv. "eko vrećica".

Vrlo zanimljiv podatak iz studije je i količina plastičnih trgovačkih vrećica u otpadu (što je utvrdila organizacija Keep Australia Beautiful - KAB), a koji se može vidjeti u sljedećem dijagramu.




Pojašnjenje dijagrama:

VIC - Viktorija - od srpnja 2006. uvedena naknada na jednokratne plastične vrećice od 10 AUS $ centi (oko 53 lipe)
SA - Južna Australija - od 1. svibnja 2009. uvedena zabrana jednokratnih plastičnih vrećica
QLD - Queensland - u pojedinim gradovima od studenog 2012. zabranjene jednokratne plastične vrećice
WA - Zapadna Australija - od 1. travnja 2010. uveden Zakon o ograničavanju potrošnje, ali nisu uvedene naknade ili zabrane
NT - Sjeverni teritoroji - od rujna 2011. zabranjena je besplatna podjela jednokratnih nerazgradljivih vrećica, dopuštene su samo višekratne i biorazgradljive
NSW - Novi Južni Wales - u pojedinim gradovima, nekima čak još od 2003. godine uvedene zabrane jednokratnih plastičnih vrećica.


I da zaključim:

Unatoč zabranama, koje jesu pokazale određene rezultate (npr. u saveznoj državi Južna Australija) plastične vrećice u otpadu predstavljaju zanemariv udio. Odnosno da prenesem riječi iz studije: Rezultati su vrlo pozitivni, ali zanemarivi jer plastične vrećice predstavljaju samo mali udio u ukupnom otpadu.



Izvori:
Martin Aspin: Review of the Plastic Shopping Bags (Waste Avoidance) Act 2008 (Ver.1.1.2009), Nov 2012.
Plastic News
Animated Flags


- 13:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #