Plastično je fantastično

utorak, 26.03.2013.

Zabrana se ne poštuje

Nakon godina borbe protiv plastičnog onečišćenja, vlada savezne države Delhi u Indiji uvela je zabranu plastičnih vrećica, koja je stupila na snagu u studenom 2012. godine. Zabrana se odnosi na proizvodnju, prodaju i korištenje plastičnih vrećica u glavnom gradu Indije. U tijeku je sudski proces kojeg su pokrenuli proizvođači s gdje se protive uvođenju zabrane na proizvodnju. O tome je već pisano na blogu u postu "Borba u Indiji se nastavlja".

Međutim, na tržnicama Delhija i dan danas možete slobodno kupiti 100 plastičnih vrećica za 70 rupija (oko 5,5 kuna). Mladi prodavač upitan zašto to čini kaže: "Zabrane dolaze i odlaze. Znamo da možemo biti uhapšeni, ali potražnja je velika i raditi se mora. Uzmite bijelu vrećicu umjesto crne jer je manje sumnjiva. Za svaki slučaj, ne pokazujte je kada putujete metroom, jer bi vas mogao vidjeti neki policajac i zatražiti da mu kažete gdje ste dobili tu vrećicu".

Kazne za kršenje ove zabrane su visoke - do 5 godina zatvorske kazne ili do 100.000 rupija (oko 7.500 kn) novčane kazne ili oboje i to za proizvođače i prodavače zabranjenih plastičnih vrećica. Zabrana se također odnosi i na trgovce koji ne smiju kupcima davati vrećice da bi odnijeli potrepštine iz trgovine, kao što ne smiju u plastične folije zamotavati svoju robu, što inače čine mnogi trgovci.

Ali, za sada, mnoge trgovine na tržnicama i trgovci jednostavno ignoriraju zabranu, koja je još uvijek u sudskom postupku. Proizvođači i trgovci izjavljuju da je nemoguće zaustaviti korištenje nerazgradljivih plastičnih vrećica, što je u stvari postalo neizostavan dio u tom procesu kupovanja i prodaje u posljednjih nekoliko desetljeća. Tako da unatoč zabrani i zapriječenim relativno oštrim kaznama, trgovci i dalje naručuju plastične vrećice, a proizvođači ih opskrbljuju.



Izvori:
CBS News
Animated Flags


- 00:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #