Plastično je fantastično

nedjelja, 17.03.2013.

Na bacajte plastične vrećice!


Danas su šetači na plaži u Sobreču bili svjedoci nemilog događaja s galebom i plastičnom vrećicom. Web portal Dalmacija News objavio je vijest Rade Popadića s video prilogom o tome:



Kako je plastična vrećica "presudila" galebu





Čovjek je svojim nesavjesnim djelovanjem prema prirodi brojne životinjske i biljne vrste doveo do izumiranja ili na sam prag izumiranja.

Svakodnevno se diljem Zemlje uništavaju stoljetne šume, isušuju močvare, betoniziraju zelena prostranstva, ne mareći na činjenicu da ljudi nisu jedni stanovnici "plave" planete.

Iako u Hrvatskoj "zeleni" pokreti nisu razvijeni kao u zemljama zapadne ili sjeverne Europe, svijest da očuvamo prirodna i biološka bogatstva ipak je u porastu. Primjerice, na našem portalu zadnjih godina imali smo brojne dojave građana kad god bi se dogodila neka vrsta "ekocida", a teško da se može dogoditi i sječa jednog stabla u urbanoj sredini bez da ekološke udruge o tome ne senzibiliziraju javnost.

Da još itekako ima "prostora" za jačanje ekološke svijesti kod naših građana pokazuje i primjer koji se u subotu poslijepodne dogodio na jednoj stobrečkoj plaži. Galeb je sletio točno na mjesto gdje je na moru plutala plastična vrećica. Nesretnom galebu vrećica se omotala oko noge, a nakon što je pokušao uzletjeti vrećica se napunila vodom i spriječila je galeba da poleti. Usprkos bezbrojnim pokušajima da poleti, galeb nije uspio u svojoj nakani "oslobođenja" od vrećice.

Kako je završila "priča" s galebom i vrećicom ne znamo, no vjerojatno loše po galeba. Bez obzira na to kako se ova vrećica našla u moru, ovaj slučaj bi nas trebao opomenuti da svoje otpatke, osobito plastične vrećice i ambalaže, uvijek bacimo ili spremimo na za to predviđena mjesta. Nesavjesnim bacanjem istih u prirodu možemo zagorčati ili čak "presuditi" životinjama oko nas.


Izvor: Dalmacija News



- 20:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #