Plastično je fantastično

četvrtak, 20.12.2012.

Na žalost, i u Švicarskoj znaju biti nerazumni i nerazumljivi

Švicarski savezni parlament (Bundesrat) glasao za zabranu jednokratnih plastičnih vrećica, prihvativši prijedlog kojeg je dao konzervativni zastupnik švicarske demokršćanske stranke (CVP Schweiz) Dominique de Buman, član donjeg doma saveznog parlamenta (Nationalrat). Nakon ove odluke donjeg i gornjeg doma parlamenta preostaje još da Vlada provede tu odluku.

Odmah se oglasilo i švicarsko udruženje plastičarske industrije KVS (Kunststoff Verband Schweiz) koji su u svojoj izjavi, izrazili su žaljenje zbog donošenja ovakve odluke, a pogotovo zbog argumenata koji su prezentirani saveznom vijeću (Bundesratu) i savjetodavnom povjerenstvu u obrazloženju prijedloga za zabranu.

KVS ističu u svojoj izjavi: "Ova odluka predstavlja donošenje zakonske regulative za problem koji ne postoji u Švicarskoj. Parlament je ovom prilikom otvorio još jedno područje u kojem se može štititi građane i potrošače, ali u ovom slučaju bez ijedne razumne koristi."

Također ističu da besplatne jednokratne vrećice čine 0,5 % ukupne plastike koja se koristi u Švicarskoj. Naglašavaju da švicarski sustav prikupljanja otpada omogućava da se 99 % otpadne plastike reciklira ili koristi u termičkoj oporabi za proizvodnju električne energije ili na grijanje koje se prenosi na veće udaljenosti.

KVS kritizira prijedlog koji navodi da se prilikom spaljivanja plastičnoh vrećica emitiraju dioksini. Naime, poznato je da su dioksini produkti izgaranja plastika koje sadrže klor, dok se plastične vrećice izrađuju od polietilena koji ne sadrži niti klor niti klorirane ugljikovodike pa stoga se njihovim spaljivanjem niti ne emitiraju nikakvi dioksini.

Kako su iz udruženja naglasili, švicarski sustav zbrinjavanja otpada upravo je primjer u širim međunarodnim razmjerima kako se dobro upravlja i postupa s otpadom i ovakvom odlukom odaslana je loša poruka da "ne možemo upravljati s plastičnim vrećicama, te se sami diskreditiramo kao oni koji ne znaju riješiti problem ako ne znamo drugačije riješiti problem plastičnih vrećica osim zabraniti ih."

Čak je i ministrica zaštite okoliša Švicarske Doris Leuthard izjavila da je zabrana nepotrebna jer švicarski sustav zbrinjavanja otpada funkcionira odlično, a istovremeno ovakvom odlukom nanosi se šteta plastičarskoj industriji.

Kada je još ljetos prvi puta zastupnik g. Dominique de Buman objavio da će predložiti zabranu švicarski news web portal "20 minuten online" objavio je anketno pitanje svojim čitateljima:

Smatrate li da je zabrana plastičnih vrećica dobra?
Tada su 1082 čitatelja odgovorila:
45 % - da, to će biti doprinos zaštiti okoliša
53 % - ne, to je samo simboličan čin
2 % - ne znam


Neposredno nakon donošenja odluke u parlamentu, portal "20 minuten online" anketirao je više od 7000 građana od koji je 56 % bilo protiv uvođenja zabrane jednokratnih plastičnih vrećica, dok je 40 % ispitanika podržalo odluku parlamenta o uvođenju zabrane.

Na svojim web stranicama postavili su i pitanje čitateljima:

Čime bi vi zamijenili plastične vrećice na blagajnama trgovina?
Od 4270 čitatelja dobili su sljedeće rezultate:
24 % - biorazgradljivim vrećicama
4 % - vrećicama koje se naplaćuju
10 % - papirnatim ili višekratnim plastičnim vrećicama koje bi se naplaćivale
12 % - platnenim vrećicama
50 - ničim, protiv sam ove besmislene zabrane i treba organizirati referendum



Eto, kako jedna bezvezni prijedlog može proći i u jednoj Švicarskoj, unatoč protivljenju većine građana. Što će se dalje događati - pratiti ćemo, vidjeti ćemo.



Izvori:
Environment News Service
Plastic and Rubber Weekly
Kunststoff Verband Schweiz
20 minuten online - 12.06.2012.
20 minuten online - 13.12.2012.







- 23:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #