Plastično je fantastično

petak, 08.06.2012.

Neke netočne i olako napisane izjave

Neke je ostavka ministrice Holy iznenadila, neke bolje poznavatelje političkih protokola nije. Međutim, iznenađuju neki komentari i izjave uglednih novinara, kao što je g. Branko Mijić iz Novog lista koje je objavio u svom uvodniku.



Cruella ili Zvončica

Slučaj Mirele Holy četvrti drastični je obračun u samo pet mjeseci vlasti Kukuriku koalicije

Mrlje na premijerskom reveru od nepotrebnog javnog gulaša oko odlaska Željka Rohatinskog nisu se još ni osušile, a Zoranu Milanoviću u krilo se sručila vrela juha ostavke Mirele Holy.

Iako se ministrica zaštite okoliša i prirode posula pepelom po glavi i priznala da je Vladi nanijela političku štetu »svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku Uprave HŽ Holdinga«, njezinoj kratkotrajnoj karijeri presudio je osobno Milanović. Na prvi pogled principijelno, jer Holy je svoj politički autoritet založila ne bi li otkaza spasila suprugu svoga stranačkog kolege i bliskog suradnika, što političari ni u dobroj namjeri ne smiju činiti. Naizgled i hrabro, jer nakon nedavne demisije Zlatka Komadine te skandala oko guvernera HNB-a, premijeru ne treba otvaranje novih frontova i ranjivih bokova u vlastitim redovima.

Ako je ekspresna eliminacija Vladimira Ferdeljija zbog javne kritike Vlade bilo discipliniranje onih iz drugog ili trećeg ešalona e da se ne umisle Jupiterima, ili uvod u razlaz s nadređenim mu Komadinom, onda je nakon blamaže s Rohatinskim slučaj Mirele Holy četvrti drastični obračun u samo pet mjeseci vlasti Kukuriku koalicije.

Je li Mirela Holy zla vještica koja je svojim vradžbinama dovela u pitanje opstanak Vlade, je li njezin mail pandan čuvene HDZ-ove afere oko pisma barba Luki, je li zaslužila izravan crveni karton, odnosno drugi žuti nakon »slučaja Kalambura«, ili je sudac prebrzo potegao i umjesto Cruelle pogodio Zvončicu?

Oko sokolovo pokazalo bi da je u radu ove Vlade bilo i težih prekršaja. Primjerice, kada je prvi potpredsjednik Radimir Čačić glavnog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka, znatno nam poznatijeg po aferi nanbudo zbog koje je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora od Holičine štićenice Heidi Mazija, želio uhljebiti u NO Janafa. Čačić tada nije dobio ni žuti, već se ispričao, i nikome ništa!

Mirela Holy nije se svojedobno ustručavala sukobiti s Čačićem oko izgradnje podzemne hidroelektrane Ombla kod Dubrovnika kada joj je ovaj bahato poručio: – Ministrice Holy, ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome.

I najava eliminacija plastičnih vrećica, odnosno njihove naplate, izazvala je buru nezadovoljstva onih koji na njima masno zarađuju, baš kao i priprema pojedinih zakona kojima bi se regulirala izgradnja energetskih projekata poput Plomina 3 ili odlagališta otpada, poput onog divljeg u varaždinskom Brezju, zbog kojeg je Holy dala ultimatum HNS-ovom gradonačelniku Habušu.

Je li, dakle, Mireli Holy presudio jedan nesmotreni mail čije je paraobavještajno presretanje i medijsko publiciranje dovelo do njezine ostavke ili je ona kao nepopustljiva ministrica bila ta koja je stala na žulj energetskom i PVC lobiju, kao i onima koji unosno zarađuju na svugdje u svijetu prestižnom mafijaškom poslu, otpadu? Ili je naprosto Čačić nije volio, jer je gurala svoju glavicu svugdje gdje je smrdilo?


Podvukao sam ono što je stvarno netočno i olako napisano.

1. Dobro je poznato da se na cijeni jedne npr. jednokratne ili konzumne vrećice koja košta u proizvodnji 4 lipe ne može "masno zaraditi", pogotovo ako se zna da su proizvođači vrećica, da bi se osigurali od kineske konkurencije opremili najmodernijom tehnologijom za koje su digli skupe kredite. Pored svih brojnih davanja državi tu je i skupa energija te ostali, ne mali troškovi.

2. Urednik Mijić kada je napisao o "PVC lobiju" vjerojatno misli na "lobi proizvođača vrećica" - jer još uvijek misli da su vrećice izrađene od PVC-a. Ne znam, hoće li pročitati ovaj komentar, ali g. Mijiću, konzumne vrećice proizvode se od polietilena - one malo šuškavije su od polietilena visoke gustoće, one malo mekanije su od polietilena niske gustoće. Od PVC-a se ne proizvode niti su se ikada proizvodile vrećice. Od PVC-a se proizvodi tzv. tvrda plastika kao što je plastika za građevinsku stolariju, oluci, podne obloge (pločice ili linoleimi), unutrašnje obloge automobila, upravljačke ploče u automobilima, branici, pa i pojedini dijelovi karoserije, izolacije za velike električne vodiče, itd. I još jedna napomena - od prestanka proizvodnje PVC-a u zadarskom Polikemu u veljači 2000. g i u splitskom Jugovinilu odnosno Adriavinilu koji je otišao u stečaj 2001. godine u hrvatskoj se ne proizvodi ova vrlo vrijedna plastika.


- 20:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #