Plastično je fantastično

četvrtak, 07.06.2012.

Što plastičari predlažu?

Temeljne postavke plastičara svima su dobro poznate (o njima sam dosta pisao na ovom blogu) - plastičari se itekako zalažu za zaštitu okoliša, ali ne slažu se s uvođenjem naknade (jer će doslovce uništiti veliki dio plastičarske industrije u Hrvatskoj, a napraviti će ekološku štetu).

Valja jasno naglasiti da su plastičari više puta jasno istaknuli da se oni ne zalažu za neke mjere koje će njih "sačuvati", a za okoliš što bude, kako se to krivo prikazuje od nekih tendencioznih novinara i eko-terorista. Ne, plastičari su odmah prepoznali opasnosti do kojih bi ova naknada dovela - potrošači bi prešli na znatno ekološki lošija rješenja (papirnate i platnene vrećice), dodatno opteretili odlagališta, ceste, emisije CO2, a i povećali bi se troškovi života prosječnom hrvatskom potrošaču.

Osim ugrožavanja velikog broja radnih mjesta, ugrožava se privredna grana koja ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu - izvoz je 2011. bio 27.904.442 $ (11.192 t), a uvoz 17.762.865 $ (5.361 t). Dakle, pozitivna bilanca je +10.141.577 $.

Plastičari se prvenstveno zalažu se za organiziranje sustava primarno odvojenog prikupljanja otpada (upravo onako kako to predlaže novi Zakon o otpadu) dakle da građani najprije odvajaju kod kuće, a plastičari imaju dovoljno kapaciteta za otkupiti prikupljene polietilenske vrećice i folije te da to recikliraju i ponovno naprave kvalitetne i jeftinije proizvode. Time ne samo da će se u Hrvatskoj sačuvati veliki broj radnih mjesta i poslovanja brojnih tvrtki, već će plastičari aktivno sudjelovati u sustavu koji će spriječiti odbacivanje plastike kao vrlo vrijedne sirovine, maksimalno će sudjelovati u zaštiti okoliša, ali i stvoriti mogućnost za daljnja otvaranja novih radnih mjesta.

U tom smislu predloženo je da se uspostavi sustav zajedno s prikupljanjem PET ambalaže. A jedan od prijedloga je:
- i dalje bi se naplaćivala naknada od 50 lipa za PET ambalažu
- ukoliko potrošač vrati jednu PET bocu, povratno će dobiti 25 ili 30 lipa
- ali, ukoliko potrošač vrati jednu PET bocu i 10 ili 15 čistih plastičnih vrećica, povratno će dobiti 50 lipa
- komunalna poduzeća će tako prikupljenu ambalažu otkupiti od trgovaca
- plastičari će (relativno) čiste plastične vrećice (balirane) otkupiti od komunalnih poduzeća kao sekundarnu sirovinu
- te i sve ostale prikupljene plastične vrećice i folije komunalna poduzeća prodati će plastičarskim firmama s kapacitetom pranja i prerade u reciklat koje će tu plastiku oprati i regranulirati ili je prodati ostalim plastičarima koji imaju kapacitete za recikliranje kao sekundarnu sirovinu
- komunalna poduzeća moraju odvajati plastične folije i vrećice od ostalog otpada
- za sva onečišćenja u okolišu oko odlagališta, raznih skladišta, distribucijskih centara, smetlišta, deponija i sl. - odgovorne su općine, firme i poduzeća koje upravljaju tim poslovima i područjima i komunalni redari, ali i inspekcije trebaju ih oštro kažnjavati

Ovo je samo jedan prijedlog.



- 18:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #