Plastično je fantastično

ponedjeljak, 14.05.2012.

I na NoviList.hr se vodi Holy war

Kao što sam i ja u subotu napisao komentar "Lako je lupetat iz ladovine" na kolumnu Ladislava Tomičića "Plastične vrećice - zastave posrnule civilizacije", tako je i na web stranicama Novog Lista pokrenut i u tijeku je pravi Holy war - većinom protivnika uvođenja naknade.

Izdvajam dva komentara:

bereza Objavljeno: 14. svibnja 2012. u 2:11

Ovo bi MOGLA biti dobra mjera, da je riječ o promišljenom potezu odgovorne Vlade i ministrice. Međutim, i ovo je tek običan spin kojim se namjerava utjerati dodatni harač na nešto što se netko dosjetio da bi se moglo oharačiti.

Sve što je dosad ova, navodno socijaldemokratska vlast, učinila nema veze s s onime što su najavljivali prije izbora. Dosad su pokazali da nemaju nikakvog cilja, nikakve vizije, nikakve strategije, nikakvog plana kojim bi se usmjerili na prave probleme ovog društva! Samo novi harači, pa još malo novih harača, pa još malo... Oni samo kažnjavaju ljude zato što su živi, i zato što su nekom nesrećom stanovnici ove, od političara upropaštene zemlje!

Bilo bi predivno kad bi se upotreba plastičnih vrećica smanjila na najmanju moguću mjeru - slažem se! Pa, ja kod kuće imam nekoliko kilograma plastičnih vrećica koje sam dobijao po raznim trgovinama. Koristim ih dok se ne raspadnu. U pravilu, nosim svoje vrećice sa sobom i odbijam primiti nove, osim u ribarnici.

Zar bih sad trebao kilu srdela plaćati 22 kune umjesto 20, samo zato što je tako puhnulo u glavu nekakvoj ministrici iz čijih je svih dosadašnjih poteza potpuno jasno da ni sama ne zna što bi trebala raditi na tome mjestu? Zar bih sad trebao za ambalažu koju sam platio 0,50 kuna dobiti 0,30 kuna povrata ili čak ništa? Ona predlaže nekakve mjere za koje nisu uspostavljeni nikakvi organizacijski preduvjeti! Umjesto da radi na stvaranju dobro organiziranog sustava, ona se ponaša poput nekog histerika koja danas vrluda ovako, a sutra glavinja onako! Umjesto da se obračuna s velikim igračima koji masno zarađuju na tzv. PET ambalaži što nikad punionice pića i trgovine vidjela nije, ona se želi obračunavati s malim ljudima i njih naziva kriminalcima koji potkradaju državu! Priča o nekakvom razvrstavanju otpada u kućanstvima, a komunalci će sve to strpati u jedan kamion i opet sve smiješati zajedno, jer nemaju ljude i opremu osposobljene za skupljanje razvrstanog otpada! U konačnici, komunalci će sve svoje nebulozne gubitke i nepostojeće troškove samo uračunati u novu, višu cijenu, i reći kako to tako mora biti! Umjesto da se stane na kraj divljim deponijima, ona će trtljati o nečem desetom. Umjesto da se ljudima pokaže kakvu će korist imati od nekog njezinog poteza, ona samo vitla korbačem!

Sad su odjednom jednokratne plastične vrećice postale glavnim problemom države. A, što je sa svom silnom PE ambalažom sredstava za čišćenje, kozmetike, deterdženata, vrhnja, sladoleda, destilirane vode, jestivog ulja, motornih ulja... koje nitko ne prikuplja? Čak se i staklena ambalaža maslinovog ulja ne može vratiti u trgovinu! Koliko tu smeća ima o kojem naša predraga ministrica ne vodi računa!

Poneki od njezinih poteza i mjera možda čak i nisu totalno promašeni, ali njezin pristup je odvratan. Kao i cijela vlada, ona narod smatra svojim neprijateljima koji ne razumiju njezinu povijesnu misiju i koji će učiniti sve da joj se suprotstave. Zašto je onda čudno ako ljudi njezine poteze, pogotovo potpuno nepromišljene i nepripremljene, smatraju idiotskima?


----------------------------------------------

alba Objavljeno: 14. svibnja 2012. u 10:26

Samo zbog ovoga sam se morala registrirati - pukla bih!

Za većinu novinara mi je jasno i manje-više nebitno, ali da baš VI, gospodine Ladišiću, ne razlikujete suštinu od isprazne forme..., to me već ozbiljno demoralizira.

Sve važno što bi trebali znati o ovoj problematici rekli su Vam pametni ispod mene, ja mogu dodati samo još par sitnica:
- SVE odluke dosadašnjih vlada u posljednjih dvadesetak godina svode se praktički na prvi, i jedini korak, i to onaj dojenački: korak pa "tup" na guzicu!
- Plastične vrećice su plastična prašina u odnosu na neopisivu gomilu "korporacijskih" plastika kojima smo zatrpani. Što je najgore, plastične vrećice su uvijek bile i stvar izbora, mogao si i sa njima i bez njih, pa je uvijek bilo i onih koji ih ne podnose i ne nose... Kod "korporacijske" plastike izbora nema, pa svaki dan zatrpavamo kućno smeće ambalažom gotovo skupljom i težom od sadržaja iste.

I napokon (a ovo nemojte shvatiti kao osobno obraćanje ministrici Holy, jer je ona za mene samo dio amorfne političko-birokratske mase): netko tko se "medijski" bavi sakupljanjem otpada u "dvanaestcenti" štiklama, tri milimetra šminke, plastičnom perikom i Gucci naočalama na nosu, meni ni ikome mome o ekologiji ne može reći - baš ništa!



Holy war se nastavlja!


Izvor: Komentari na Ladovinu Ladislava Tomičića



- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #