26.04.2012., četvrtak

Kome vjerovati?

Danas ima toliko priča da 'glava boli'... O svjetskim zavjerama, o tekućoj nam 2012. godini, o kraju svijeta i civilizacije, o transformaciji svijesti, promjeni polova, dolasku ledenog doba, usporavanju rotacije Zemlje, sunčevoj pojačanoj aktivnosti, o izvanzemaljcima, potresima i kataklizmama, o sudnjem danu koji dolazi itd. Neki su tako uvjereni u sve to... Spremaju se za kataklizmu i strašne događaje koji prethode. Drugi su skeptični, treći sve to apriori odbacuju čim čuju tako nešto...

Neke priče se čine moguće, iako su neobične i možda čak intrigantne. Sve je zapravo moguće, jer mi tako malo znamo o svijetu i pozadini svega, o svemiru koji je nezamislivo velik, mogli bismo reći beskonačan. Koliko god danas znali više nego prije 100 godina, opet je svo to znanje tako površno i nesigurno. Mi ne znamo uopće što je stvarnost, od čega se ona sastoji. Tko smo mi i zašto živimo?

Koliko sam ja sve to pratio putem Interneta, mogu reći da ništa od svega toga. Baš nikakvih naznaka o tome da se nešto stvarno događa i uopće išta mijenja. Bio sam malo zagrizao u to (priznajem), kao npr. tog tipa da se ljudska svijest mijenja, da su ljudi danas drugačiji nego prije, da su svjesniji, nego prije i sl. Da se nešto događa, mijenja. Međutim, baš obrnuto, vidim da to nije uopće tako. Zapravo, ima i takvih koji su nekako svjesniji, kultiviraniji, profinjeniji i sl. međutim, velika većina i dalje živi vrlo prizemno i daleko je od bilo kakvog 'pomaka svijesti'.

Velika većina je zapravo pritisnuta brigama, kako preživjeti, vratiti ratu kredita, kako zadržati ili naći posao i sl. Međutim, ima onih koji tvrde da je 'sve u glavi'... Da treba 'razmišljati pozitivno', pa će se sve onda okrenuti na dobro. Da ima dovoljno za sve, da se ne treba brinuti za budućnost i za te 'prizemne stvari'. I sve to lijepo izgleda u teoriji, ali u praksi činjenice pokazuju drugačije. Da posla nema, da se ne vidi kako preživjeti, da ništa nije ružičasto, nego je zapravo prilično crno i turobno.

Možda oni kojima je najteže fantaziraju i lako im je prihvatiti razne priče o promjenama koje su na pomolu... dok oni kojima se svijet i život čine o.k. ne prihvaćaju tako lako neke izvanredne priče, nego se bave uobičajenim aktivnostima i sadržajima.

Skeptici i agnostici su možda najviše realni. Možda se to čini negativno i materijalistički... ali najbolje je možda ništa previše ne očekivati. Iako se kaže da 'nada umire posljednja'. Jednostavno živjeti u skladu s realnošću, bez nekih prevelikih očekivanja i vjerovanja u neke kvantne skokove u promjeni svijeta i odnosa u svijetu. Svijet je takav kakav jest i vjerojatno se neće ništa drastično dogoditi u promjenama na bolje ili na gore. Jedino se mi možemo mijenjati, raditi na sebi, usvajati nove spoznaje, unositi pozitivno u svojoj okolini.

Mnogi su sanjali o promjeni svijeta, da bi na kraju shvatili da baš ništa ne mogu promijeniti. A ako netko nešto učini, onda se od toga pravi medijska priča, kao o nečem velikom, dok je to samo jedan mali segment, kap u moru onoga što bi se trebalo i moglo učiniti da bi se stvarno dogodila neka izvanredna promjena situacije...

Kome vjerovati, kad svatko ima neku svoju istinu? Mnogi su tako uvjereni u te 'istine' da druge smatraju i proglašavaju glupima i ograničenima, ako ne prihvaćaju te istine. Nekada je bilo moguće živjeti izolirano od drugih mišljenja i uvjerenja. Međutim danas je drugačije. Sva učenja i sve istine su nam na dohvatu ruke. Čini mi se da doživljavamo zbrku zbog svega toga i ako netko stvarno želi proniknuti malo dublje, može se šokirati mnoštvom suprostavljenih uvjerenja i tvrdnji. Na svijetu ima toliko misterija i neobjašnjenih fenomena, čuda i neobičnih pojava da često ostajemo bez riječi, kad čujemo o tim raznim pričama što je netko vidio ili doživio... a tumačenja ima uvijek napretek.
- 21:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

< travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Studeni 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (2)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Promišljanja o životu, smislu i istini iz mog kuta. Volim razmišljati i zapisivati svoje misli, pa sam blog shvatio kao dobar način za prezentiranje svog svjetonazora ili viđenja svijeta, uz mogućnost korekcije i razmjene mišljenja kroz komentare posjetitelja. Dobrodošli! U slučaju da ne bude zainteresiranih, u moru ostalih blogova, nikom ništa. Želim ostaviti neki trag... mada to nije važno... ali eto, to je samo jedna mogućnost, pa je evo koristim. U svakom slučaju, sviđa mi se ova mogućnost javnog objavljivanja tekstova. Neka to bude moj mali doprinos.
"Teče i teče, teče jedan slap;. što u njem znači moja mala kap?"