17.06.2010., četvrtak

Zadužene države

Neki dan sam vidio u novinama koliko je pojednina europska zemlja zadužena, pa si mislim, kome su to zadužene sve te zemlje??? I kako je to uopće moguće??? Zadužene su valjda kod Svjetske Banke ili MMF-a? Nisam baš neki stručnjak za ta pitanja, nego evo, samo postavljam to banalno pitanje i čudim se kako se to nitko ne pita i kako to da svi misle da je to normalno? Pa zar je Svjetska banka jača od svih zemalja svijeta, da ima toliki kapital koji "dijeli" šakom i kapom, da bi im se taj novac s kamatama vraćao!? Kako to da nitko stručno o tome i ne piše i ne postavlja ovakva valjda "škakljiva" pitanja?

Ovdje se postavlja jednostavno pitanje: tko stoji iza te Svjetske banke i MMF-a? Tko je tu vlasnik i tko tu profitira? To nije ni SAD-e, niti jedna druga država! Pa tko je to jači od najjače svjetske države? Koji to znači "privatnici" stoje iza toga? Ili tko ima udjele u tim bankama? Znači maltene sve zemlje će upasti u dužničko ropstvo, jer se nemilice zadužuju i jer je to postalo normalno, pa se kaže da su najjače svjetske države poput SAD-a najzaduženije! I to je onda mjerilo i ostalim zemljama da se u nedogled zadužuju, jer je to kao normalno! A zapravo se glavnica nikada i ne vraća, nego samo kamate i to iz godinu u godinu na račun poreznih obveznika pojedinih (tj. svih) država svijeta. Malo me čudi, kako to da se nitko ne pita tko stoji iza takvog sustava koji nije baš normalan?

Normalno bi bilo da se neka zemlja zbog ekonomskog razvoja zaduži, uzme novac od npr. Svjetske banke, pametno ga uloži, pa ga onda bez problema vraća, kad se razvije, otvorni nova radna mjesta itd. Međutim ne, to se nikada ne radi, nego se novac uzima da se popuni proračun, da bi se moglo pokrivati tekuće troškove, a ono što se dobije od poreza, vraća se kao kamata i tako u nedogled, pa je onda "normalno" da nikad kraja tome, nego se tako države zadužuju sve više i više.

Tu nije samo u pitanju Svjetska banka i MMF, nego i sve druge "manje" banke koje su se razgranale po cijelom svijetu. U socijalizmu smo imali svoje državne banke i to je zapravo bila jako dobra stvar! Jer zna se, vlasnik je bila država koja je mogla imati novac i mogla je davati povoljne kredite svojim građanima, koji bi ih normalno vraćali i svi zadovoljni! Danas više nemamo svoje banke pa je netko postavio pitanje: zašto smo prodali svoje banke strancima? To su strateške stvari, to se nije smjelo dogoditi... To se je povlačilo po novinama neko vrijeme, ali je brzo to pitanje utihlo i nitko ga više ne postavlja! Ali to nije pitanje samo jedne male Hrvatske, nego čini se da je to postalo "normalno" da ni jedna zemlja nema više svoju banku, nego one moraju biti 'privatizirane'. Po čijem to nalogu? Pa znamo da su naše banke preuzeli uglavnom Talijani za neki vjerojatno smiješan novac, koji su već prve godine vratili ("uloženo"), ali to nije talijanska država, nego...? Pa su onda ušle tu i neke njemačke i austrijske banke, a od naših su ostala samo imena...

Ispričavam se na nestručnosti. Ovo je samo moje razmišljanje, ali mislim da nije glupo...
- 22:54 - Komentari (5) - Isprintaj - #

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Studeni 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (2)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Promišljanja o životu, smislu i istini iz mog kuta. Volim razmišljati i zapisivati svoje misli, pa sam blog shvatio kao dobar način za prezentiranje svog svjetonazora ili viđenja svijeta, uz mogućnost korekcije i razmjene mišljenja kroz komentare posjetitelja. Dobrodošli! U slučaju da ne bude zainteresiranih, u moru ostalih blogova, nikom ništa. Želim ostaviti neki trag... mada to nije važno... ali eto, to je samo jedna mogućnost, pa je evo koristim. U svakom slučaju, sviđa mi se ova mogućnost javnog objavljivanja tekstova. Neka to bude moj mali doprinos.
"Teče i teče, teče jedan slap;. što u njem znači moja mala kap?"

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se