srijeda, 03.10.2007.

Boks meč postmodernista u Disneylandu

Jean Baudrillard i Steven Shaviro, oboje relevantni teoretičari medija, zakačlili su se na čudnoj temi: Disneylandu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Baudrillard je u jednom svom tekstu napisao za Disneyland:

"Disneyland je ovdje da sakrije činjenicu da je on zapravo "prava zemlja", sva "prava" Amerika je Disneyland.... Disneyland je predstavljen kao izmišljen da bi nas natjerao da vjerujemo kako je ostatak realan, dok je cijeli Los Angeles i cijela Amerika koja ga okružuje zapravo nestvarna- već u skladu reda hiperealnosti i simulacije".


Shaviro mu odgovara:

Čitajući te Barudillardove riječi, došlo mi je da pitam što je Tonto pitao Usmamljenog Rangera : što ti misliš pod "nas", bijelče? Samo bi staromodni "echt" Europljanin držao da postoji nekakva misterija ovdje. Istinu govoreći, ništa nije skriveno. Tajna koju Baudrillard ponosno ističe da je raskrinkao je znana svakom Amerikancu. Nikada nismo niti vjerovali da je "ostatak stvaran"- posjetite bilo koji shopping mall. Taj kontinuitet i zajedništvo Disneylanda i svega drugoga je nešto što smatramo razmunim samim po sebi. Disneyland ne služi u svrhe zaobilaženja i odvođenja od istine, kako Baudrillard šarmantno netočno tvrdi. Kao i svi zabavni parkovi, služi više za ohrabrenje i jačanje, dapače- provokaciju. Uči nas kako da se ponašamo u ovom novom postmodernom društvu prepunom uslužnih robota u službi ekonomije. Zviždite dok radite. Ne brinite za zdravlje, samo imajte smiješak na usnama. Poput Reagana ili PTL ili DSL, Disneylan je zapravo hiperbolično uzvišenje svakodnevnog iskustva.

---------


Što sve nema u tom zabavnom parku. A kod nas par Roma drže luna-park. Nadam se da neće doći ta postmoderna kod nas. U korist i Hrvata i Roma.

- 14:57 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>