četvrtak, 30.08.2007.

Rumunjska turneja- dio prvi

Dakle, kazališna turneja po Rumunjskoj.....

Službena Michellinova stranica veli na svome webu da do Rumunjske treba 15 sati od Zagreba. Malo morgen- putovalo se 28 sati. Ovaj put ne bih baš preporučio ljudima koji ne vole sjedenje u automobilu, ali što je tu je- morao sam ići.

Put je financiralo ministarstvo, razmjerno smo brzo dobili lovu. Išlo je preko dramskog studija Tirena , mada nam se pridružilo par kolega koji nisu službeni članovi.

Inače, ovo je jedan od prvih projekata na kojem su zajedničkim snagama sudjelovale Dramske Akademije u Zagrebu i Osijeku. Ja sam bio jedini dramaturg, ali su uz mene išle i dvije kolegice- Unna od Filmske režije i Dlanka od Filmske kamere. Dobile su zadatak da naprave dokumentarni film o putovanju.

Što i nije teško kada imate ovakve slike Rumunjskih ulica:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nakon što smo u Osijeku pokupili kolege, krenuli smo put Rumunjske. Prešli smo Srbiju relativno kratko, iako smo na granici imali problema jer "spisak opreme nije bio na srpskom". Niti sada baš nisam siguran što to znači, ali valjda su nam samo htjeli ići na živce.

Inače, s nama je išla i ženka haskija Pija. To zapamtite, to je važno kasnije za priču.

Nakon Srbije, došli smo na Rumunjsko tlo. Što moram reći jest da ima velike istine o tome da su Rumunjske šume jezive. Ima nešto u njima što vas tjera da se bojite. Abraham ( Bram ) Stoker je navodno proučavao putopise avanturista kroz Rumunjsku i pročitavši opis tih šuma bez imalo oklijevanja smjestio dio radnje svojeg "Grofa Drakule" u navedenu zemlju.
Uvijek nešto u tim krošnjama svjetluca, izgleda kao ljudska prilika, a zatim opet nestane poput igre vjetra. U jednom se trenu kolega Jean- Christian, koji je vozio trupu, odlučio odmoriti pa smo stali u mraku pored ceste. Stalno sam imao osjećaj da te krošnje gledaju na mene. Mrak u Rumunjskoj šumi- čak i lovac na zmajeve ima čudan dojam.

Putem su se desile jednako tako čudne anegdote. Sve je puno pasa lutalica koji jure šumama i brijegovima. Na jednom napuštenom turističkom odmaralištu nas je doslovce napao čopor tih divljih pasa. Zaletili su se na vrata od kombija. Pija je bila jako uplašena, ali svi smo uspijeli pobjeći. Druga anegdota bila je da smo stali za put i pitali Rumunjsku policiju. Nisu nam baš znali objasniti kako da dođemo do Rasnova ( Rišnova )- naše prve stanice- pa su nam mahnuli i rekli da idemo iza njih. Bili su jako brzi u svojem automobilu, bojao sam se da ih kolege ne zaustave i napišu im kaznu.

I tako je bilo sve do velebnog trenutka kada smo mogli na planini primjetiti golemi naslov grada....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Vjerovali ili ne, gradonačelnik Rasnova odlučio je od svojeg gradića napraviti Hollywood. Sada golema svota novca poreznih obveznika ide u plaćanje struje za ova velika slova koja nad gradom turistima govore gdje su i što su.

A što se u Rasnovu desilo, u idućem postu....



- 21:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>