Soul To Squeeze

Post tridesetitreći, zidovi naši svagdašnji

(05.11.2006., u 12:01)

Jučer u Novom listu u, na ovom blogu već spomenutom, prilogu Pogled izašao je tekst o zidovima pod nazivom Kada granice nisu dovoljne.
Priča se o nekim zidovima građenim u prošlosti, poput Kinsekog i Berlinskog zida, a i o novom zidu koji bi se trebao pojaviti na granici SAD-a i Meksika. Planira se izgradnja zida dugog 700 milja. Preračunato u kilometre, to je oko 1100km. Preračunato u nešto bliže nama, to je recimo 2/3 naše obale. Znači, Jadranska magistrala od Rijeke pa negdje do Ploča da postane jedan veliki zid. Blago onoj građevinskoj firmi koja dobije takav posao. Bogatit će se na gluposti.

Kad smo već kod gluposti, dolazimo do prave teme ovog posta. Moj susjed.
Pred par godina se doselio u naše mirno selo gdje svatko svakog zna. On je došao novi, nepoznat. No, uskoro su ga ljudi počeli malo po malo upoznavati. On je postao susjed kojeg ćeš pozdraviti kad ga vidiš, ali ništa više od toga. U početku je bio dobar s jednim susjedima, ali koliko vidim u zadnje vrijeme, više nije ni s njima.
Nije da smo mi starosjedioci neka zatvorena sekta i da ga nismo željeli primiti, već je on sam sebe odlučio izolirati od ostatka. Nismo mu smetali niti je on nama. Njemu dobro, nama dobro.
Uglavnom se bavio obrađivanjem vrta, kojega je dobio kada je kupio kuću od prethodnog vlasnika. Stvarno je posvećivao mnogo pažnje svojim voćkama i ostalim sadnicama. Bit će da ga to stvarno veseli.

Sve je dobro funkcioniralo do pred par dana.

Dogodilo se to da je on taj voljeni vrt kupio, a nakon toga pozvao geodete da mu izmjere njegovo Carstvo. Nakon geodetskih premjera, Car je vidio da mu kmetovi otimaju njegovu zemlju. Svaki od susjeda mu je uzimao po par kvadrata njegovog zemljišta koje je on kupio i koje je njegovo i samo njegovo.
Vjerujem da te noći nije mogao spavati, bilo ga je strah da se susjedi ne bi sve više i više infiltrirali u njegov posjed, njegovo plodno tlo za voćke.
Drugog dana odlučio je popričati sa kmetovima i jasno im dati do znanja da višestoljetne granice posjeda više ne vrijede!

I moja obitelj je problematična. Imamo garažu koja prelazi na njegov sveti teritorij za nekakvih metar, metar i pol. Recimo da je duljina garaže 3 metra. Znači, uskraćujemo mu cca 4 metra kvadratna njegove zemlje. Nije to mala stvar, pošto je tlo na kojem se nalazi garaža totalno neplodno tako da će ga on sigurno moći iskoristiti! Mo'š mislit!

Nakon što je jučer porazgovarao sa našim pater familiasom, jasno je dao do znanja da ne samo da nećemo moći koristiti tih par kvadrata, nego on to ne želi ni prodati. Ni za koju cijenu.
Ali ne može se reći da nam nije izašao u susret, ponudio nam je rješenje problema:
Morat ćemo srušiti garažu!!!

Zašto? Kako smo kasnije saznali, on želi svoj posjed okružiti zidom. Valjda da mu zli susjedi ne bi noću upadali u vrt i krali božanske plodove njegovih voćki.
Lakše i jeftinije je napraviti zid nego imati normalan odnos sa susjedima? Radije da te svi susjedi mrze nego da im malo izađeš u susret?

Za razliku od njegovog posjeda, glupost nema granica....

Komentiraj (25)




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Općenito:
See me; feel me; touch me; heal me, kao i adresa bloga preuzeti su iz pjesama grupe The Who.
Autor bloga je Thule.
Svi tekstovi su moje intelektualno vlasništvo, te molim da me se prije bilo kakvog kopiranja ili citiranja obavijesti putem komentara.
Dizajn je mojih ruku djelo i rezultat je mukotrpnog podešavanja html koda. (Zadnja promjena dizajna: 22.09.)
Blog postoji od 16.05.2006.


Linkovi:
Almost poznata
Bedasta curica
DeeDee
Jackie
Leana
Mordorella
Neron
Samoglup
Siobhan
Xantippa


Arhiva postova:
1. Uvodni
2. Skretanje pozornosti
3. Prometna nekultura
4. Anketa
5. Nesvjesne radnje
6. Psovanje
7. Miss
8. T9
9. Testovi
10. Birokracija
11. Ljetni
12. Malo svega
13. Sretni
14. WC
15. Posao na televiziji
16. Brzopotezni
17. Naopaki život
18. Veliki rat
19. Teme za pisanje
20. Super krečko
21. Emisija 'Sumnjica'
22. Nekoliko kratkih
23. Ispravak 22. posta
24. Big Brother
25. Problemi u školstvu
26. Volontiranje
27. Akcija darivanja krvi
28. Darivanje, info
29. Crtice iz života
30. Osvrt na darivanje
31. O prvih 30 postova
32. RTL i fudbalerke