PID bjelovar

nedjelja, 23.09.2007.

PRAVO NA KORAK

Oboružani kredama u boji i željom za crtanjem, skupine djece dječjih vrtića Bjelovara došle su se kreativno izraziti na asfaltu ispred gradskog poglavarstva. Inače rezerviran strogo i isključivo za automobile i ostala motorna vozila, asfalt je u ovoj prigodi postao idealno slikarsko platno za klince. Iako još premaleni da shvate kako oslikavaju asfalt na potpuno novoj lokaciji (inače to rade po Korzu) ovim su činom pokazali kako taj prostor zatvaranjem za promet postaje multifunkcionalan. Uz smijeh i neizostavne bombone, dali su si oduška i crtali što god im je palo na pamet, a dječjoj mašti kraja nema. Našlo se tu zmajeva, dinosaura, kućica, cvijeća, brodova, automobila, bicikala....







To je bila samo uvertira za izložbu koju su pripremili članovi Fotokluba Bjelovar u suradnji s Udrugom tjelesnih invalida Bjelovar. Naime, oni su fotografijom ukazali na probleme na koje nailaze osobe s posebnim potrebama i tako htjeli senzibilizirati Grad i građane da shvate koliko su povlašteni jer im je sve dostupno i jer se mogu slobodno kretati gradom. Izložba pod nazivom "Pravo na korak" postavljena je ispred zgrade gradskog poglavarstva i kao podsjetnik gradskim čelnicima da se aktivnije moraju uključiti u rješavanje tih problema. Na otvorenju su prisustvovali i sami članovi Udruge Tjelesnih invalida koji su izrazili svoje oduševljenje zajedničkom akcijom i svoja nadanja da će uspjeti osigurati svojim kolegama slobodno kretanje gradom.





Fotoklub je organizirao i radionicu izrade kemograma s učenicima drugog razreda 4. osnovne škole. Oni su bez fotoaparata, posebnom tehnikom, izradili "fotografije" na temu Europskog tjedna kretanja. Djeca su bila vrlo zainteresirana za upoznavanje ove njima nove tehnike te su s radošću izradila kemograme bicikala, prirode, automobila... Tako se svaki učenik mogao slobodno izraziti o shvaćanju Europskog tjedna kretanja i njegovog značaja za Bjelovar.







Ovom akcijom pod nazivom Dostupnost za sve pokušali smo prikazati poveznice gradskog prometa i problema s kojima se susreću naši sugrađani s posebnim potrebama. Željeli smo tako pokazati da je velika većina institucija, trgovina, sadržaja... nedostupna tim ljudima i da je to izravno narušavanje njihovih prava. Oni su tako zaboravljeni od svih te su prepušteni svojoj snalažljivosti pri obavljanju svakodnevnih poslova. Nadamo se da ćemo i daljnjim zajedničkim akcijama riješiti barem pokoji problem i tako im olakšati život.

Urša

- 22:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #