PID bjelovar

nedjelja, 23.09.2007.

Brinemo o zdravlju!

19.9.2007. bio je rezerviran za educiranje naših sugrađana o potrebi brige za vlastito zdravlje i mislim da smo u tome uspjeli. Prvo smo im u jutranjim satima mjerili tlak i glukozu u krvi uz pomoć bjelovarske podružnice Udruge medicinskih sestara. Oni su se vrlo rado odazvali našem pozivu jer kažu da im je itekako važno promicanje prevencijskih pregleda kod građana, a čak su najavili i neku buduću suradnju gdje bismo mogli mjerenjem određenih funkcioloških parametara kod biciklista pokazati koliko kretanje tim sve više popularnim (jesam li tu subjektivna, hm..:) prometalom doprinosi našoj boljoj psihofizičkoj kondiciji.







Nakon što su građani provjerili stanje svog organizma mogli su se priključiti utrci "Trčanjem protiv raka" oko gradskog parka.



Ta tradicionalna utrka koju svake godine organizira Županijska liga protiv raka ove je godine bila ipak malo posebnija jer se trčalo po parku oko kojeg nije bilo parkiranih ili jurećih automobila pa vjerujem da je trka itekako bila ugodnija i još zdravija. Eto i ovdje se pokazuje koliko je zatvaranje strogog centra korisno odnosno "će" biti korisno jer park može poslužiti i za rekreaciju, zašto ne, ako Njujorčani trče Central Parkom tko kaže da i mi ne bismo mogli imati zelenu oazu u samom centru grada:)
Učenici srednjih i osnovnih škola uz građane pokazali su osvještenost o problemu oboljelih od malignih bolesti. Možda su trčali po nalogu profesora tjelesne kulture ili da bi izbjegli nastavu, ali poruka koju su tom prilikom mogli čuti možda je nekome promijenila mišljenje, stav...
No bilo kako bilo, park je bio pun natjecatelja s bijelim majicama...





Utrka, ručak, popodnevni odmor i navečer malo edukacije. Tko može više reći o kretanju i zdravlju od svima poznatog doktora Halauka:) Sve prisutni profesor našim sugrađanima najviše poznat po sudjelovanju na maratonima diljem svijeta, uvijek viđen u trku gradom na jednom od svojih svakodnevnih treninga, tu srijedu navečer iskoristio je za predavanje o važnosti kretanja i pravilne prehrane za zdravlje. I ova karikatura poznatog bjelovarskog karikaturiste govori koliko je profesor idealan uzor svima.



Tridesetak prisutnih moglo je čuti vrlo živopisne primjere kojima je profesor uspio dočarati svoju predanost zdravom životu. Imao je i pomoć svoje kolegice specijalistice školske medicine koja je govorila o pravilnoj prehrani te o podacima prikupljenima tijekom sistematskih pregleda školske djece koja pokazuju da je sve više pretile djece u školama.
Taj podatak itekako je bitan i zabrinjavajući jer govori o društvu u kojem djeca odrastaju, o načinu života i o vrijednostima koja se djeci prenose.



I tako nakon dana potpuno posvećenog zdravlju, nadamo se da će barem jedan sugrađanin postati svjesniji potrebe brige za svoje zdravlje i da će tu poruku prenositi dalje svojoj djeci, prijateljima, roditeljima... Ako se to dogodilo ili će se dogoditi, naša akcija je uspjela i mi sretni:)

URŠA




- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #