PID bjelovar

utorak, 18.09.2007.

BICIKLOM NA POSAO!

Okupismo se u dvorištu gradskog poglavarstva bez "glave" Grada, ne u nešto velikom broju, ali sa željom i voljom da pokažemo kako se itekako biciklom može doći na posao! Gradski bicikli parkirani u dvorištu Grada najbolji su primjer kako se malom mjerom zaposlenici mogu potaknuti na intenzivnije korištenje bicikala.



Vožnjom oko za promet motornih vozila zatvorenom gradskom centru, željeli smo pokazati kako bicikliranje može biti ugodno i korisno. Ljiljana Balažin iz ureda za odnose s javnošću Grada Bjelovara, nakon što je priznala da godinama nije vozila bicikl, oduševljeno je uskliknula: "Pa ja bih se ovako mogla voziti cijeli dan!"
Atmosfera koja prožima glavni gradski park nakon zatvaranja za promet je neopisiva. Mirne ulice, vizualno nezagađene parkiranim automobilima, dobro, ne u potpunosti jer iako zatvorene za promet, ulicama oko parka i dalje neki vozači voze. Tu se vidi koliko policija odrađuje svoj dio posla i koliko Grad ima utjecaja na građane jer niti fizičkim preprekama ne može ih "natjerati" da svoje limene ljubimce ostave u svojim dvorištima. Ali PID ne odustaje, vraćamo pomaknute barikade, dajemo kazne nemoralnim vozačima i snimamo materijal koji će nakon Tjedna biti ogledalo građana Bjelovara.



No, da se vratim atmosferi u parku. Stvarno je prekrasno biti u parku i ne biti ometam bukom automobila, čovjek se može skoncentrirati na ljepotu drveća, cvijeća, trave....



Tek ocrtana crta po Korzu koja odvaja bickilistički od pješačkog dijela nije samo crta razdvajanja, ona može poslužiti i za vježbu hodanja u vrsti što su prakticirala djeca iz vrtića.



Je li stvarno toliko teško prilagoditi se na tjedan dana i podržati akciju koja svima nama može donijeti samo dobro? Je li teško ostaviti automobil u garaži, uštedjeti novac koji bi potrošili na gorivo, kretati se više i tako poboljšati svoje zdravlje, smanjiti emisiju ispušnih plinova za dobrobit jedine nam Zemlje? Jesmo li toliko postali ovisni o automobilima da se uistinu ne možemo od njih odvojiti niti na tjedan dana?
Možda unutrašnjost automobila sadrži neku tvar od koje postajemo ovisni, a da toga nismo niti svjesni. To mi je najlogičnije objašnjenje za neuživanje u ljepoti najljepšeg parka u Hrvatskoj, nedostatak želje za štednjom, ne obazrivost prema sebi i drugima te na kraju prema Zemlji.



- 14:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #