PID bjelovar

četvrtak, 17.05.2007.

„Taknuta priroda: NE“ – biciklima kroz nacionalne parkove Hrvatske

Krajem 19. stoljeća znanstvenici, pustolovi, avanturisti jednom riječju zaljubljeniciUprirodu uočili su da postoje područja u kojima i dalje vlada prirodna ravnoteža. Tada se po prvi put javlja misao da se takva područja zakonom zaštite i tako nastaje prvi nacionalni park na kugli zemaljskoj – Yellowstone u SAD-u 1872. g. Danas ih ima preko 1600 raspoređenih po svim kontinetima.




Zanimalo me koliko će ta, ljudskom rukom, stvorena granica između zaštićenog i nezaštićenog područja odolijevati utjecajima koja su van zaštićenog dopuštena. Mogu li se stroga pravila ponašanja kojima se treba prilagoditi u nacionalnom parku, a koja se prihvaćaju jer je to tamo normalno, preseliti u svakodnevni život i na taj način smanjiti pritisak na granicu. Ako mogu, potrebno je ljude potaknuti da odu u prirodu i prihvate načine prirodnog ponašanja. Utopija ili ne, ne znam, ali vrijedi pokušati. Krenuo sam u potragu za istomišljenicima i našao ih…
Cilj projekta „Taknuta priroda:NE“ bio je biciklima obići svih 8 nacionalnih parkova u Hrvatskoj, te fotografijom zabilježiti ljepote prirodne i kulturne baštine koje su u njima sakrivene i prezentirati ih javnosti. Izbor bicikla, kao ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva, cijeloj ideji daje posebnu težinu. Na njemu smo nosili cijelu „kuću“ i logistiku punih 2100 kilometara. Zanimljivo je kako se čovjek za čas navikne na drugačije uvjete života, krevet zamjeni vrećom za spavanje, strop spavaće sobe zvjezdanim nebom, kuhinju posebno izabranim mjestom s dobrim pogledom na kojem se kuhalo može koristiti, a dnevni boravak postaje cijeli svijet. Televizija u ovakvom dnevnom boravku nije potrebna jer je svaki dan nova i uzbudljiva epizoda na programu - uživo. Zvuči čudno, ali tako je. Biciklom se putuje kroz sela, šume, planine, koja se iz automobila čine daleka, i što je još važnije staklo nikako ne može pokazati živu sliku. Vozi se polako pa se može porazgovarati s lokalnim ljudima - čak i u vožnji, stigne se pročitati svaka tabla s imenom mjesta u koji ulazite - ima ih stvarno zanimljivih, a može se mahnuti i kravi koja vas zbunjeno gleda – naravno, ako vas to veseli. Putovanje biciklom na duge relacije iziskuje puno vremena, tako je nama za ovaj pothvat bilo potrebno 43 dana.
Selekcija radova s ovog putovanja biti će predstavljena bjelovarskoj javnosti grupnom izložbom „Taknuta priroda: NE“ koju udruga Priroda i društvo, u suradnji s Foto klubom Bjelovar organizira u prostorijama Galerije Foto kluba Bjelovar. Na otvaranju (23.03. / 19.30h) i zatvaranju (21.04.) izložba će biti upotpunjena audio-vizualnom instalacijom. Ova izložba je prva u nizu koje udruga PID planira organizirati ove godine u sklopu projekta Autoholizam, a odnosi se prvenstveno na problem individualnog automobilskog prometa, odnosno na poticanje građanstva da koristi alternativne načine prijevoza poput bicikla, pješačenja ili javnog prijevoza prilikom kretanja u gradu.
Prijedlog onima koji dolaze na otvorenje: dođite bez auta i podržite nas.

- 14:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #