PID bjelovar

četvrtak, 17.05.2007.

Najava za veljaču


Predavanje
Održivi razvoj u urbanoj sredini

Vrijeme: 22.02. 19h
Mjestao: Narodna knjižnica Petar Preradović, studijski odjel

Predavač: Ljiljanka Mitoš-svoboda, Alert – nezavisni medij za okoliš, Osijek

Na prvom u nizu predavanja u sklopu projekta „Automobil – pritajena urbana ovisnost“ govoriti će se o pojmu održivog razvoj u urbanim sredinama, kako raste populacija automobila u gradovima (npr. u gradu Bjelovaru s broj automobila u zadnjih 6 godina povećao za 120%, naravno s daljnjom tendencijom rasta), o njihovoj potrošnji i korisnosti prema razmjerima štete koju prekobrojni i dijelom nepotrebni automobili čine okolišu i čovjeku. Problem će biti sagledan i kroz zakonsku regulativu RH kratkim osvrtom na zakonske propise s područja zaštite okoliša.

U sklopu predavanja biti će prikazan i kratki edukativni film komisije EU, Uprave za okoliš.

Gost predavač je Ljiljanka Mitoš Svoboda iz Nezavisnog medija za okoliš – ALERT.
Gđa Mitoš-Svoboda radi na informiranju javnosti o okolišu preko 10 godina. Orijentirana je na područje devastiranja prirode i okoliša i socijalno-ekološke posljedice takvih događanja.. Radi kao slobodni novinar za Zamizine, Ekoreviju, Oneworldnet, časopis Fonda za zaštitu okiliša i energetsku učinkovitost. Voditeljica je specijalizirane NVO Press centar za okoliš Hrvatske.




Projekcija filma
Izvor (the source), 2005

R: Martin Marecek, Češka

Vrijeme: 23.02. 18h
Mjestao: Narodna knjižnica Petar Preradović, dječji odjel


Dokumentarac prati proces dobivanja nafte od samog vađenja, rafiniranja do gotovog proizvoda u jednoj od najkorumpiranijih zemalja - Azerbejdžanu (grad Baku). Između ostalog, film prikazuje i goruće probleme lokalnog stanovništva - kao što su zagađenost, te igru djece u otrovnom ulju. Sa dozom crnog humora autori intervjuiraju korumpirane političare, zaposlenike u naftnoj industriji, njihove mrzovoljne žene i biznismene.

Trajanje: 75min
Titlovi: engleski titlovi


- 14:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #