photopublika

utorak, 25.09.2007.

javnobiježnička svakodnevnica


15

Ponekada sam fakat u stanju mrziti ljudi, i to baš mrziti do one mjere bolesnoga ….
.. naime prije par godine stan na prvom katu je kupio javni bilježnik, te je u njemu napravio kancelariju. Sve je to bilo krasno… prijatan i galantan pristup, fino je okrečio cijelo stubište, sam je doveo čistačicu, prije smo si sami stanari čistili stubište, koja dva puta tjedno napravi generalku po cijelom stubištu. Kad ga sretneš ili na stubištu ili na cesti pozdravi, možeš obaviti s njim i onaj famozni small talk o skoro pa bilo ćemu…. Ali međutim…. Te njegove stranke, ti ****** koji se vole dičiti svojom kulturom i odgojem, starim bečkim manirima, čistom vodom, neokrnjenom prirodom, najljepšom obalom, naj ovim i onim su u biti najobičnije nekulturne svinjetine. otvoriš vrata od haustora kad te tamo nasred istog dočeka gomila ugašenih čikova, s prekidača za svijetlo, zida se cijedi nečiji hračak, na klupčicama od prozora ostaci sendvića, pokoja flaša od pive, ili ona minijaturna od konjačića ili vodke… tu i tamo se neko i fino olakšao u haustoru … za ne povjerovati… a tek kultura kod otvaranja vratija… na istima je portofon, jasna oznaka za zvono od bilježnika kojeg bi 150% slijepa osoba spazila… ali ne pomaže.. te se vrata guraju, nagaruvaju kao da će popustiti pod pritiskom i žurbom… nerijetko se nađu i primjerci koji su jednostavno preskočili prvi kat iako je bilježnik jedini na njemu, te ti onda pozvone na vrata… jedni te gledaju u stilu kaj je sada ovo, drugi ti utrčavaju u stan ko muhe bez glave te ih doslovno moraš izbacivati van… a rijetki su oni koji se kulturno ispričaju… i onda se fakat zapitam kako ne mrziti ljude???


- 21:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 22.09.2007.

naša budućnost


01

Zašto se uvijek slika neke budućnosti doimlje ovako??? Tko nam je i zbog čega skrio sunce??

- 19:39 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 18.09.2007.

o politici



25


Ona je živjela u doba kad se je politika sastojala od dva posla
- ubijanje neprijatelja
- sklapanje bračnih veza s tim istim neprijateljem





- 20:27 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.09.2007.

ulomci - čistoća - dio treći



24

Kosa
Kosu valja svaki dan češljati. – Neuredna, čupava, prašna kosa, pokazuje zapuštena, podivljala čovjeka. Dobro uzgojen mladić ne će dopustiti, da se to zbudne; on njeguje kosu, koliko je potrebno i skrbi, da bude rezana i uregjena jednostavno i kako običavaju ozbiljni ljudi. Ipak se čuva pretjeranost i gizde, ne gladi je i ne ruje po njoj neprestano, da se pokaže važan, niti ne upotrebljava mirišljave masti ili parfume, koji sniziju značaj muža, a drugima je to neugodno. – Sv. Pavao piše Korinčanima: “Vir quidem, si comam nutriat, ignominia est illi.“ – „Zar vas ne uči narav, da tko nosi dugu kosu, na nečast mu je.“ (1, Kor. 11, 14,). – I pogani su osugjivali, ako je tko pretjerano njegovao kosu. – Tako je kazao neki filozof mladiću, koji se parfumirao: „Meni bi milije bilo da tvoje vlasi mirišu po češnjaku“. – Drugi jedan, Marcijan, kaže Postumu: Miomirisi, što ih širiš, meni su sumnjvi. – „Uvijek po esencijama mirisati znači ne mirisati dobro“. – „Non bene olet, qui bene semper olet.“ (Mart, 2, ep, 12.) Oboje valja izbjegavati previše i premalo.


Nokti
Nokti traže posebnu brigu. – Ne smiju biti predugi ni prekratki, ne smije se dopustiti, da se pod njima sakupi nečistoća. Čistiti ih valja zato svaki dan i rezati od vremena do vremena, ne šiljato, već okruglo, kako to traži naravski oblik nokata. – Ne smiju se gristi, niti glodati. – Ne smiju se čistiti i rezati u nazočnosti drugih, u društvu, kod stola, u crkvi i t. d. – Tim se teško griješi o pristojnost.

kašljanje i slićno
Kod kašljanja, hrakanja, čišćenja nosa valja se nadvladati, koliko je više moguće, ako se čovjek nalazi u zboru, gdje netko glasno govori, n. pr. kod čitanja, predavanja, u crkvi kod propovijedi i t. d., ili u vrijeme, kad mora vladati tišma, n. pr. kod podizanja pod sv. misom, blagoslova sa ssvetootajstvom i t. d. – Buka, koja se može kod tih zgoda izbjeći, smetala bi društvu, uvreda bi bila za onoga, koji govori, nepočitanje prema sv. činu i bezobzirnost prama drugima prisutnima.


- 20:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 11.09.2007.

ulomci - čistoća - dio drugi



17

Lice – Lice je najplemenitiji dio tijela i vrijedi za ogledalo duše. Što je ogledalo jasnije i čistije, to je ljepša i savršenija slika, što se odrazuje.

Vrat – Zamazan vrat lako se opazi i neugodan je to utisak. – za to se vrat mora svaki dan čvrsto oprati i sapunati, i to već zato, što ga mrzlo pranje učvršćuje, živce jača i tako prijeći druge vratne bolesti, koje se često pojavljuju megju mladeži.

Uši – Uši, osobito razne zavoje i jamice, u koje se često sabere mast ili druga nečist i škodi finoći sluha.

Nos – Čisteći nos treba biti oprezan, da se drugima ne ogadi. – Koliko moguće, valja to obaviti što tiše. U društvu s drugima valja se malo okrenuti na stranu, i tako valja složiti rubac, da se u nj dalje ne gleda, i da ga opet možemo, kad treba, bez neugodnosti upotrijebiti. Rubac mora biti uvijek čist. – Ne smije se njime mahati po zraku, ne metati ga na stol ili inače na pokućstvo. – Pa li opet komu u našoj prisutnosti rubac, valja ga čedno na to upozoriti, ali ga sami ne trebamo podići.


- 17:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.09.2007.

ulomci – čistoća


10

noge

Čistoća tijela prva je i najnužnija dužnost čovjeka, koji pazi na pristojnost i odgoju. – Ona je običajno znak čista srca, svima se svigja, časti i preporučuje čovjeka u druženju s drugima i promiče tjelesno zdravlje.

Noge se peru od vremena do vremena, zimi po prilici svakih 14 dana, a u ljetu svaki tjedan, pa još i češće kad zatreba, i tada se obrežu nokti. – Nečiste noge ne ugriju se lako, škode kolanju krvi, a inače strašno su nesnosne, osobito u vrijeme ljetno radi zla vonja.


- 19:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ulomci - uvod


09

Spletom čudnih okolnosti došao sam u posjed jedne male knjižice iz 1914 godine. Radi se o „O lijepom vladanju“ autora (ili autorice?) J. Bern – Krier, koje je priredio Stjepan Butura – svećenik u bolnici milosrdnih sestara. Tu ću prenositi, kada neću imati kaj pametnog za napisati –što će reči do daljnjega :o) od riječi do rijeći, zareza do zareze pojedine dijelove koji će mi se činiti zanimljivim…

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.09.2007.

.. nerazumijevanje kiše



08

… nikada mi nije bio jasan efekt kiše. Naime padne malo kiše pa stanu tramvaji, ljudi više kao da neznaju vozit auteke, svi su neurozni, da ne velim nadrkani na nešto… a samo je pala kiša… nije se odgodio armagedon, nije protutnjao tornado….


- 20:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>