photopublika

četvrtak, 13.09.2007.

ulomci - čistoća - dio treći



24

Kosa
Kosu valja svaki dan češljati. – Neuredna, čupava, prašna kosa, pokazuje zapuštena, podivljala čovjeka. Dobro uzgojen mladić ne će dopustiti, da se to zbudne; on njeguje kosu, koliko je potrebno i skrbi, da bude rezana i uregjena jednostavno i kako običavaju ozbiljni ljudi. Ipak se čuva pretjeranost i gizde, ne gladi je i ne ruje po njoj neprestano, da se pokaže važan, niti ne upotrebljava mirišljave masti ili parfume, koji sniziju značaj muža, a drugima je to neugodno. – Sv. Pavao piše Korinčanima: “Vir quidem, si comam nutriat, ignominia est illi.“ – „Zar vas ne uči narav, da tko nosi dugu kosu, na nečast mu je.“ (1, Kor. 11, 14,). – I pogani su osugjivali, ako je tko pretjerano njegovao kosu. – Tako je kazao neki filozof mladiću, koji se parfumirao: „Meni bi milije bilo da tvoje vlasi mirišu po češnjaku“. – Drugi jedan, Marcijan, kaže Postumu: Miomirisi, što ih širiš, meni su sumnjvi. – „Uvijek po esencijama mirisati znači ne mirisati dobro“. – „Non bene olet, qui bene semper olet.“ (Mart, 2, ep, 12.) Oboje valja izbjegavati previše i premalo.


Nokti
Nokti traže posebnu brigu. – Ne smiju biti predugi ni prekratki, ne smije se dopustiti, da se pod njima sakupi nečistoća. Čistiti ih valja zato svaki dan i rezati od vremena do vremena, ne šiljato, već okruglo, kako to traži naravski oblik nokata. – Ne smiju se gristi, niti glodati. – Ne smiju se čistiti i rezati u nazočnosti drugih, u društvu, kod stola, u crkvi i t. d. – Tim se teško griješi o pristojnost.

kašljanje i slićno
Kod kašljanja, hrakanja, čišćenja nosa valja se nadvladati, koliko je više moguće, ako se čovjek nalazi u zboru, gdje netko glasno govori, n. pr. kod čitanja, predavanja, u crkvi kod propovijedi i t. d., ili u vrijeme, kad mora vladati tišma, n. pr. kod podizanja pod sv. misom, blagoslova sa ssvetootajstvom i t. d. – Buka, koja se može kod tih zgoda izbjeći, smetala bi društvu, uvreda bi bila za onoga, koji govori, nepočitanje prema sv. činu i bezobzirnost prama drugima prisutnima.


- 20:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>