photopublika

petak, 10.11.2006.

Novo mesto

Novo mesto se je smjestilo uz samu rijeku Krku. Grad je osnovan 1365 godine, kada je vojvoda Rudolf IV Habsburški, na prostoru gdje do tada nije bilo zabilježenih naselja osnovao grad, te ga je po sebi imenovao Rudolfswerth, ali ljudi su ga od samog početka zvali Novo mesto, jer je u biti i bilo sasvim novo mesto. Grad je sam po sebi postao jako trgovačko sjedište regije.
U okolini Novog mesta su odavno bile naseobine, koje sežu još u rano kameno doba. Preko željeznog doba. Rimljani su u okolici (Bela cerkev, Krško) imali riječne luke i vojne instalacije.
Na smom početku postanka su se u Novo mesto doselili Franjevci oko 1460, a nešto kasnije oko 1490 car Fridrik III i papa Aleksandar IV ustanovili su „kolegiatni kapitelj“. Jedna i druga »ustanova« su preuzele veliku ulogu u životu i obrazovanju pučana, te su isti dan danas aktivni, te se ponose velikim arhivima te samim tim bogatom arhivskom građom velike vrijednosti.
Novo mesto su u povijesti poharale mnogobrojne vojske Španjolci, Turci, Napoleon, Italijani… te je bio više puta spaljen, srušen, a za drugog rata i više puta bombardiran od strane talijana.
Danas je Novo mesto četvrto gospodarsko središte Slovenije iza Ljubljane, Maribora i Celja. U njemu ima više jakih gospodarskih subjekata: Krka (farmacija), Revoz (renault tutači), Adria (prikolice i auto domovi), TPV (najveći renaultov distribucijski centar u regiji) CGP (građevina, Ursa (građevinske izolacije), te su svi popraćeni dobrom potporom lokalnih firmi i dobavljača.
Okolica Novog mesta je isto dosta razvijena, ponajprije turistički i to zaslugom tvornice Krka. Tako možemo nači Dolenjske i Šmarješke toplice koje nude svu moguću ponudu, zatim grad Otočec za visoki turizma u sklopu kojeg djeluje golf centar i jahački centar, mnogobrojne vinkse ceste, …
Toliko za sada, možda još tokom vremena nadodam još koji fakt o okolici koja bi mogla biti interesantna, te poneku o Cvičku – njihovom najvećem ponosu i još ponečem….

08
Novo mesto iz zraka

04
Klasična fotka Novog mesta

12
Glavna ulica - uglavnom puna trgovina, ponekaka banka i tri šanka

09
Pogled na Revoz - ovo je otprilke jedna cetvrtina cijele tvornice

02
tvornica Krka - danas je tu veliko gradiliste jer se još šire.....

05
06
Tvornica Adria (autoprikolice i autodomovi) u izgradnji - cijela tvornica je izgrađena i puštena u rad u roku od cca 9 mjeseci...

10
Novo mesto iz daljine

13
Najklasičnija fotka Novog mesta - crkva na vrhu pripada kolegiatnom kapitelju....


- 18:20 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>