photopublika

utorak, 07.11.2006.

crtice iz dežele ... (3)

jedna mala digresija oko razumijevanja jezika kao takvoga :o)))

90

… veliki je problem Slovencima kao takvima objasniti da ne postoji srpskohrvatski jezik, srbohrvaščina kako to oni zovu. Naime u slovenskim školama je bilo obavezno učenje jezika bratskih naroda i narodnosti, što se je onda manifestiralo kao učenje srpskohrvatkog.
Današnjem prosječnom slovencu je razlika između hrvatskog i srpskog nezamjetna, njima je sve to isto. Počesto sam uletavao u svakojake loše priče, obično nakon što bi se slovenci vulgaris vratili s mora, kako su ih lokalni domoroci zajebavali radi toga kaj govore srpski :o))
Prosječnom slovencu je teško objasniti da ne postoji srpsko hrvatski, jer kako kažu pa učili smo to u školi – pa onda mora postajati. Kad im počneš objašnjavati razlike, njima su nebitne, nemjerljive i često im je čudno, da ne kažem da se sablažnjuju, oko recimo banalne razlike „mlijeko i mleko“ jer zna se o čem se priča. U cijeloj je još gluplja činjenica da nekom neukom slovencu, kada kažem neukom mislim prije svega na neintelektualni živalj u kojeg se i ja ubrajam, lakše objasniti razliku i prije će ju shvatiti nego neki kvazi intelektualci, razni diplomanti i njima slićni…..
- 20:22 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>