utorak, 15.08.2006.

Pirates Of The Caribbean: Dead Man's Chest

Glavne uloge:
Johnny Depp
Orlando Bloom
Keira Knightley
Jack Davenport
Bill Nighy
Jonathan Pryce
Stellan Skarsgard

Prije trinaest godina Jack Sparrow sklopio je dogovor sa Davyem Jonesom. Potonuli ‘Black Pearl’ u zamjenu za Jackovu dušu nakon trinaest godina od dogovora. Sada, nakon spomenutih trinaest godina Jack mora naći način da ne postane jedna od izgubljenih duša u posadi ‘Flying Dutchmana’. Ubrzo mu se pridružuju i stari prijatelji i neprijatelji, svatko u priči sa svojim ciljem.

Image Hosted by ImageShack.us

Dok je prvi nastavak iz još nedovršene trilogije, ‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’, bio daleko ležerniji izbjegavajući svaku pomisao na ‘teže’ teme, smrt i njoj slično, drugi nastavak, ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest’ ipak donosi noviji i drugačiji povjetarac u serijal. Mnogima se ovaj pristup možda neće svidjeti. Naime, film je od apsolutne komedije i ležerne zabave ušao u daleko ozbiljnije vode, postao emotivniji i jednostavno teži.

Iako u djelovima daleko teži, ‘Dead Man's Chest’ nije izgubio niti stari avanturistički žar, pretjerana mačevanja i općenito pretjerane situacije koje ovdje na kraju i jesu najkomičniji djelovi cijele priče. Iako pretjeran, film nikada ne prelazi granicu iritantnog pa sve takve situacije služe isključivo kao zabavne. Sve u svemu, svjećnjaci još uvijek pucaju, pas još uvijek ima ključeve od zatvora i rum je još uvijek rum.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Tehnički, pa i oni malo manje tehnički djelovi filma također su odrađeni na očekivanoj razini. Gore Verbinski odlično je režirao film, iako mu i ne možemo priljepiti neki epitet kao maestalno ili nešto slično. Posao je jednostavno odrađen dovoljno dobro da ispuni očekivanja koja su za ‘Dead Man's Chest’ bila prilično visoka..

Glumački, film, pogađate, je odlično odrađen. Od standardno genijalnog Johnnya Deppa, do solidnog Orlanda Blooma i Keire Knightley. Pohvale idu na račun Stellana Skarsgĺrda u filmu Bootstrap Billa, koji je svoj posao odradio stvarno više nego odlično unatoč tome što je imao prilično malu ulogu. Billa Nighya bismo rado pohvalili, ali stvarno ne znamo šta je kompjuterska animacija, a šta osim glasa on na liku Davya Jonesa.

Iako se nova ozbiljnija i emotivnija maska filma neće svidjeti svima, autoru ove recenzije savršeno je legla, ne možda čisto zbog svoje ozbiljnosti, već i zbog same teme kojom se poigrava ostavljajući na kraju gledatelja u neizvjesnosti. Nešto čega treba biti svjestan prije gledanja filma je činjenica da je ovo drugi nastavak iz trilogije. Iako se pričom izravno ne nastavlja na prvi nastavak, u ‘Dead Man's Chest’ ništa ne završava, a opet mnogo toga započinje. Zato ne treba očekivati mnogo pošto bi drugi i treći, još neimenovani nastavak, vjerojatno djelovati bolje kao jedna cjelina.

U cjelini film prilično različit, nekoliko nevjerojatno snažnih trenutaka svakako mu diže ocjenu, a i česte reference na prvi nastavak također prolaze zamjetno, ali pozitivno. Sve u svemu, film je ispunio moja očekivanja i potvrdio se kao najbolja komedija svoga vremena, te nema razloga da ne dobije najvišu moguću ocjenu. Jer argument protiv maksimalne ocjene nemam. Argument za najbolju imam, iako za nijansu manje nego kod prvoga nastavka.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 13:04 - Tvoje riječi ( 66 komentara) - Tvoj papir - #

<< Arhiva >>