Šahovski klub "Petar Sedlar - Pepe", Kaštel Novi

05.07.2017., srijeda

ŠAHOVSKI RAZGOVOR: IVICA BRKIĆ

Velemajstori Evgeny Romanov, Ivan Ivanišević i Nenad Šulava nove su akvizicije i pojačanja ŠK "Petar Sedlar – Pepe" čime se kaštelanski klub kadrovski kompletirao prije predstojećeg nastupa u 1.A hrvatskoj šahovskoj ligi koja će se krajem rujna održati u Malom Lošinju. Povod je to za kraći razgovor s predsjednikom ŠK "Petar Sedlar – Pepe", Ivicom Brkićem.

Image and video hosting by TinyPic
Ivica Brkić, predsjednik ŠK "Petar Sedlar - Pepe"

Prijelazni rok je nedavno završen, kaštelanski šahisti su se bitno osnažili novim pridošlicama, znači li to kako su i rezultatske ambicije veće?

- Dovođenjem tri jaka velemajstora, uz već prisutnog Bogdana Lalića, klub je svakako bitno snažniji u odnosu na prošlu godinu. Nemojmo zaboraviti ni međunarodne majstore Nenada Dorića, Zdenka Plenkovića, Roberta Lončara i Mirka Jukića, kao ni majstorskog kandidata Matu Ribičića. Ekipa je to koja je u stanju ravnopravno se nositi sa svim klubovima prve lige, ali ići s izjavom kako smo u stanju napasti sam vrh lige bilo bi ipak malo presmiono. Prva hrvatska šahovska liga jedna je od najtežih i najjačih hrvatskih liga općenito, a po sastavima ekipa spada i među najjače europske lige. Svi sastavi zaslužuju respekt, a zadnjih su godina glavni favoriti šahisti riječke Liburnije i ŠK Zagreb, pa bi se glavna bitka za prvaka Hrvatske ipak trebala voditi između njih. Mi ćemo se truditi biti što bolji, ali treba biti i realan – šah je vrlo teška disciplina i nekad vam se kockice i ne poslože kako treba, pa rezultat zna izostati. No, vjerujem u ovu ekipu – dovođenjem ovih velemajstora, osobito ruskog velemajstora Romanova koji spada u red "mladih ruskih lavova", znatno smo podigli kvalitetu i konkurentnost.

Image and video hosting by TinyPic
Velemajstor Evgeny Romanov

Istovremeno, ni ostali igrači i članovi ŠK "Petar Sedlar – Pepe" nisu zapostavljeni?

- Upravo tako. Naši dugogodišnji članovi, kao i neki novopridošli, su esencija kluba. Uz dužno poštovanje velemajstorima, ono živo tkivo kluba je naše, da tako kažem, "domicilno" članstvo bez čijih aktivnosti svih proteklih godina ne bi bilo ni ovih velemajstora koji će braniti boje kluba u elitnom šahovskom razredu. A i svaki klub je neminovno osuđen na propadanje ili vegetiranje ako ne vodi računa o svom članstvu. Objektivno, većina naših članova s obzirom na šahovsku snagu i rejtinge ne može igrati prvoligaški šah, ali zato smo uspostavili još 3 ekipe koje se natječu u 2., 3. i 4. šahovskoj ligi. Kad tome još pribrojite kadete, praktički se svaki član nalazi u nekom od sastava i ima priliku sudjelovati na ekipnim natjecanjima. Dodajmo tome pojedinačne turnire koji se održavaju tijekom godine i dolazimo do zaista lijepe brojke natjecanja na kojima naši članovi mogu nastupati, a klub se uvijek trudi pružiti potporu za te nastupe svakom pojedincu.

Image and video hosting by TinyPic
Velemajstor Ivan Ivanišević

Ima i klupskih turnira?

- Pored ekipnih natjecanja i raznih pojedinačnih open turnira, klub redovito u prvom dijelu godine organizira klupsko prvenstvo standardnim tempom igre, a tijekom godine se, u pravilu zadnje nedjelje u mjesecu, organiziraju i klupski brzopotezni turniri. Ova natjecanja su isključivo klupska, jer uvijek će biti članova koji iz raznih razloga nisu u mogućnosti otići na open turnire. Zato im se mora pružiti prilika za turnirskom borbom bar u klupskim okvirima. Još bih istaknuo i organizaciju prigodnih turnira kojima obilježavamo značajne hrvatske praznike i blagdane.

Image and video hosting by TinyPic
Velemajstor Nenad Šulava

Još nešto iz klupskog života?

- Valja istaknuti školu šaha koju vodi FIDE trener Vladimir Cvetnić, a koji je ujedno i šahovski majstorski kandidat te međunarodni šahovski sudac. Potrudili smo se stvoriti u klubu kvalitetnu sredinu i zahvaljujući visoko kvalitetnim pojedincima podići djelovanje kluba u svim segmentima. Predstoje nam još određeni zahvati u infrastrukturi klupskih prostorija. Kada završimo sanaciju krova koji nam prokišnjava i rekonstruiramo sanitarni čvor, dobit ćemo još bolje uvjete za rad.

Vi ste ipak glavni pokretač svega navedenog, a ujedno ste predsjednik županijskog šahovskog saveza i dopredsjednik Hrvatskog šahovskog saveza. Uspije li se sve kvalitetno odraditi?

- Sve ono što odrađujem u kaštelanskom, županijskom i hrvatskom šahu ima zametak u velikom entuzijazmu i ljubavi prema šahovskoj igri. Na kraju krajeva, i sam sam šahist i rado nastupam, kad uspijem, na ekipnim i pojedinačnim natjecanjima. Veći angažman kao šahovskog djelatnika jednostavno se dogodio kada je došlo do određenog zamiranja šahovske aktivnosti na našem području, odnosno nedostatka natjecanja. Ako natjecanja nema, onda dolazi i do smanjenja interesa za tu igru, a samim tim i do opadanja članstva, pa čak i zamiranja ove veličanstvene igre. Kako do toga ne bi došlo, usmjerio sam svu svoju energiju u intenziviranje šahovskih aktivnosti. Zadnjih godina na županijskoj šahovskoj razini redovito se odigravaju prvenstva standardnim i brzopoteznim tempom, kadetski turniri, simultanke, županijski savez pruža potporu mnogim svojim klubovima – članovima kako bi i oni organizirali svoje turnire. Naš županijski savez već 5 godina u nizu, zajedno s HŠS-om, organizira pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete što nije mala stvar.

Na samom smo kraju razgovora. Zahvaljujem na izdvojenom vremenu i puno uspjeha u daljnjem radu!

- Hvala na danom prostoru na našem klupskom blogu koji je u kratko vrijeme postao rado čitani medij. Koristim prigodu za pozdraviti naše članstvo, građane Kaštela, prijatelje i simpatizere kluba, ali i cjelokupnu šahovsku populaciju i čitatelje našeg bloga.

Razgovarao: Davor Perić

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.07.2017., nedjelja

ZAVRŠEN "ŠOLTA OPEN 2017."

Pobjedom hrvatskog međunarodnog majstora Milana Mrđe završen je 1. amaterski turnir "Šolta Open 2017." koji je, zahvaljujući velikom broju stranih igrača, nosio i epitet međunarodnog turnira. Mrđa je osvojio 7,5 bodova i tako za pola boda pobjegao najbližim pratiteljima. Drugi je turski šahist Yasin Sari, treći slovenski FIDE majstor Marian Kastelič itd.

Image and video hosting by TinyPic
Pobjednik turnira - IM Milan Mrđa

KONAČNI POREDAK NAKON 9 KOLA

IM Nenad Dorić (ŠK "Petar Sedlar - Pepe") ostvario je bodovni učinak od 5,5 iz 9. Cijeli turnir igrao je vrlo stabilno i u partiju posljednjeg kola ušao bez poraza. U posljednjem kolu jedini poraz mu nanosi turski igrač Burak Uysal čime Dorić okončava turnir ipak nešto ispod očekivanog rezultata. Koliko ukupnu ocjenu nastupa može odrediti samo jedna partija oslikava činjenica kako je pobjedom Dorić mogao biti na podjeli 7. mjesta.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.06.2017., petak

ODIGRAN 1. NEČUJAM BRZOPOTEZNI TURNIR - NBT 2017.

Vrijedni organizatori iz ŠK "Brda" Split odlučili su u sklopu 1. Šolta Open turnira upriličiti i brzopotezno natjecanje. Tako je, uz sudjelovanje 52 igrača, odigran u Nečujmu 30.6. 1st NEČUJAM BLITZ TOURNAMENT - NBT 2017th. Igralo se švicarcem od 11 kola s tempom igre 3 min + 2 sek, a najuspješniji pojedinac bio je Filip Radenić s 8,5 osvojenih bodova.

Image and video hosting by TinyPic
Filip Radenić (fotografija: Krunoslav Lešić)

KONAČNI POREDAK NAKON 11 KOLA

- 19:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.06.2017., ponedjeljak

1. OTVORENI AMATERSKI ŠAHOVSKI TURNIR "ŠOLTA OPEN 2017."

Na Šolti je počeo 1. otvoreni amaterski šahovski turnir "Šolta Open 2017." Nastupa 110 igračica i igrača iz 19 zemalja, od toga ih je 30 s titulama.

Image and video hosting by TinyPic

ŠK "Petar Sedlar - Pepe" na ovom turniru je zastupljen s međunarodnim majstorom Nenadom Dorićem.

Rezultate i ostale turnirske detalje pogledajte OVDJE

- 18:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.06.2017., nedjelja

1. OTVORENI AMATERSKI ŠAHOVSKI TURNIR "ŠOLTA OPEN 2017."

U organizaciji Šahovskog kluba "Brda", Split i uz pokroviteljstvo Općine Šolta, Turističke zajednice općine Šolta te Splitsko - dalmatinske županije, u Domu kulture u Grohotama održavat će se 26.06. - 02.07. 1. otvoreni amaterski šahovski turnir "Šolta Open 2017."

Image and video hosting by TinyPic

Pravo nastupa na turniru imaju šahistice i šahisti s ELO rejtingom manjim od 2300 bodova koji će odmjeravati snage švicarskim sustavom u 9 kola i s tempom igre 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi po potezu. Turnir je prijavljen kod FIDE radi obračuna ELO rejtinga. Upisnina za turnir je 200,00 HRK, a za igrače koji nisu na hrvatskoj rejting listi 300,00 HRK.

Image and video hosting by TinyPic

Velik broj prijavljenih igrača iz 20-ak zemalja svjedoči dobro odabranom terminu održavanja turnira u splitskoj regiji koja je jedna od najznačajnijih hrvatskih turističkih odredišta zadnjih godina.

Najavu turnira pročitajte i na DALMATINSKOM PORTALU

Listu prijavljenih igrača po nositeljstvu pogledajte OVDJE

Sve detalje o turniru potražite na SLUŽBENOJ STRANICI TURNIRA

- 11:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2017., četvrtak

ZAVRŠENA POJEDINAČNA KADETSKA PRVENSTVA HRVATSKE ZA 2017. GODINU

Završena su ovogodišnja pojedinačna kadetska prvenstva Hrvatske.

Državni prvaci i prvakinje su:

KADETI

- do 7 godina: Dominik Brleković (ŠK ETF-Osijek, Osijek) Konačni poredak
- do 9 godina: Ivor Colev (ŠK Stridon, Štrigova) Konačni poredak
- do 11 godina: Petar Kovač (ŠK Sladorana, Županja).
Marin Grgantov (ŠK Petar Sedlar - Pepe, Kaštel Novi) premašio je očekivani rezultat i s ostvarenih 6,5 iz 9 osvojio vrlo dobro 5. mjesto. Zvonimir Bakmaz (ŠK Petar Sedlar - Pepe, Kaštel Novi) s učinkom 4 iz 9 zauzeo je 37. mjesto. Konačni poredak
- do 13 godina: Lukas Jurakić (ŠK Đuro Đaković, Slavonski Brod).
Mateo Delić (ŠK Petar Sedlar - Pepe, Kaštel Novi) uz učinak 4 iz 9 zauzeo je 36. mjesto. Konačni poredak
- do 15 godina: Daniel Duda (ŠK Liburnija, Rijeka).
Juraj Delić (ŠK Petar Sedlar - Pepe, Kaštel Novi) uvelike je premašio očekivani rezultat i s 5 iz 9 zauzeo vrlo dobro 14. mjesto. Konačni poredak

KADETKINJE

- do 7 godina: Agata Kokša (ŠŠK Konaki, Novo Virje) Konačni poredak
- do 9 godina: Ema Hajdinić (ŠK Kraljevica, Kraljevica) Konačni poredak
- do 11 godina: Petra Kovač (ŠŠK Konaki, Novo Virje) Konačni poredak
- do 13 godina: Ema Bevanda (ŠK Picok Đurđevac, Đurđevac) Konačni poredak
- do 15 godina: Katarina Bogdanić (ŠK Krk, Krk) Konačni poredak

J. Delić - Levačić

Efektnu kombinaciju ostvario je Juraj Delić u posljednjem kolu.

Image and video hosting by TinyPic

16. Lg6! hg6 17. Dh8 Kf7 18. Th7 Ke8 19. Df8 Kf8 20. Td7 i bijeli je bez problema realizirao materijalnu prednost. 1-0

Image and video hosting by TinyPic

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2017., utorak

POJEDINAČNA KADETSKA PRVENSTVA HRVATSKE 2017.

Kadetska prvenstva Hrvatske za 2017. godinu ulaze u posljednju trećinu. Odigrano je šest kola, a trenutni učinak kaštelanskih kadeta je: Marin Grgantov 4/6, Juraj Delić 3/6, Mateo Delić 3/6 i Zvonimir Bakmaz 2,5/6.

REZULTATI

Image and video hosting by TinyPic

Marin Grgantov za sada ima najbolji učinak koji bi zasigurno bio i bolji da nije bilo poraza u 2. kolu. U partiji u kojoj je dominirao čitavo vrijeme i imao gotovo cijelim tijekom partije odlučujuću prednost, došlo je do preokreta i nezaustavljivog matnog napada. Preokreti su mogući i na višim razinama igre kod puno jačih igrača, a oscilacije u igri mlađih uzrasta nisu nikakva novost, niti na to treba tragično gledati. U svakom slučaju, sve je to dio šahovskog odrastanja i razvoja.

Grgantov - Bunić

Image and video hosting by TinyPic

16. Sd5
Prva velika ispuštena prilika. Crna dama je ulovljena nakon 16. Lb5 jer ne pomaže 16... Lc3 zbog 17. De2.

16... Ld5 17. ed5 Dd7 18. h4 Le7 19. g4 f5 20. g5 Ld8 21. h5 a6 22. Tdg1 c6 23. Lc4 c5 24. Le2 Sc7 25. f4 De7 26. Lf3 Dd7 27. Lf2 Le7 28. Dc3 Sb5 29. Dd2 Tae8 30. a4 Sc7 31. b3 b5 32. ab5 ab5 33. Dc3 b4 34. Db2 Db5 35. h6 Tf7 36. hg7 Tg7

Image and video hosting by TinyPic

37. Lh5

Na žalost, sada Marin gubi konce igre u dobivenoj poziciji. 37. g6 definitivno otvara sve linije za napad na crnog kralja i tu bi bio brzi kraj jer protivnik više nema otpornih poteza. Nakon poteza u partiji, crni ne samo da se konsolidira, već i prelazi u ubojiti kontranapad.

37... Tf8 38. g6 h6 39. Lf3 Lf6 40. Db1 Ta8 41. Lh4 Lc3 42. Lf2 Ta1 43. Th6 Tb1 44. Kb1 Da5 0-1

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Fotografije: Stjepan Gudelj


- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.06.2017., subota

MLADI KAŠTELANI NA KADETSKIM PRVENSTVIMA HRVATSKE 2017.

U trogirskom hotelu Medena počela su kadetska prvenstva Hrvatske za 2017. godinu koja organiziraju Hrvatski šahovski savez u suradnji sa Šahovskim savezom Splitsko - dalmatinske županije.

Image and video hosting by TinyPic

Na prvenstvima se natječe ukupno 248 kadetkinja i kadeta razvrstanih po dobnim skupinama (do 7, 9, 11, 13 i 15 godina). Igra se u čak 3 velike, prostrane i klimatizirane dvorane tako da su uvjeti za šahovsko nadmetanje odlični, a blizina mora i lijepo vrijeme idealni su popratni detalji koji će mnogim natjecateljima i njihovoj pratnji poslužiti kao relaksacija između pojedinih kola.

Image and video hosting by TinyPic

Na prvenstvima nastupaju i četvorica kadeta ŠK "Petar Sedlar - Pepe":

- konkurencija do 11 godina: Marin Grgantov i Zvonimir Bakmaz
- konkurencija do 13 godina: Mateo Delić
- konkurencija do 15 godina: Juraj Delić

Image and video hosting by TinyPic

RASPORED NATJECANJA

REZULTATI

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.06.2017., četvrtak

POJEDINAČNA KADETSKA PRVENSTVA HRVATSKE 2017.

Hrvatski šahovski savez u suradnji sa Šahovskim savezom Splitsko-dalmatinske županije organizira kadetska prvenstva Hrvatske za 2017. godinu u Hotelu Medena u Trogiru.

Image and video hosting by TinyPic

Prvenstva će se igrati odvojeno u muškoj i ženskoj konkurenciji po švicarskom sustavu u 9 kola ili u slučaju manjeg broja sudionika po Bergerovom sustavu. Pravo nastupa imaju sudionici koji do 01.01. 2017. godine nisu navršili po kategorijama redom 7, 9, 11, 13 ili 15 godina. Tempo igre iznosi 90 minuta uz dodatak od 30 sekundi po odigranom potezu po igraču za cijelu partiju.

Image and video hosting by TinyPic

RASPORED NATJECANJA

REZULTATI

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.06.2017., nedjelja

LASKEROVE KOMBINACIJE

Lasker – Schewe
Berlin, 1890.


Image and video hosting by TinyPic

Čini se kako je crni došao do vrlo jake protuigre. On prijeti 25... b4. No, u poziciji se krije taktički udar koji momentalno rješava stvar u korist bijelog.

25. Td3 Dd3
Iznuđeno jer u slučaju 25... Td3 pada top na a8.

26. Te8 1:0
Na 26... Te8 pada dama, a na 26... Kh7 slijedi 27. Dh5 mat.

Blackburne – Lasker
London, 1892.


Image and video hosting by TinyPic

16... Lb4! 17. c3 Lc3! 18. Sc3 Dd4
Crni za figuru dobiva 4 pješaka uz bolju poziciju (19. e6 Se5). Ovakve pozicije nisu bile za Laskerovu tehniku nikakav problem.

19. Sfe2 De5 20. Df4 Df6 21. Sd4 Sc5 22. Dd2 Se4 23. Se4 fe4 24. De3 Ta4 25. Sc2 Ta2 26. Tc1 Lg4 27. Le2 Le2 28. Ke2 Db2 29. Kd1 Db5 30. Te1 Tb2 31. De2 Dd3 32. Dd3 ed3 0:1
Na bilo koji potez skakačem slijedi 33... d2.

Hanham – Lasker
New York, 1892.


Image and video hosting by TinyPic

46... Tg3! 47. Th7 Kf8 48. Th5 Th3 mat. 0:1

Steinitz – Lasker
Montreal, 1894.


Image and video hosting by TinyPic

37... Tb2 38. Kg3 Tb7!
Sad je konačnica lakih figura glatko dobivena.

39. Lb7 Se2 40. Kf3 Sc1 41. Ke3 Sa2 42. Kd4 Kf6 43. Kc5 Sc3 44. Kc4 Se2
Bijeli nije u stanju pokriti slaboće na oba krila istovremeno.

45. Kb5 Sf4 46. Ka5 Sg6 47. h5 Sf4 48. Lf3 Kf5 49. Kb4 e5 50. Kc3 e4 51. Ld1 e3 52. Lf3 Kg5 53. Kc2 Kh4 54. Kd1 Kg3 0:1

Tarrasch – Lasker
Berlin, 1916.


Image and video hosting by TinyPic

23... Te3 0:1
Na 24. fe3 dobiva odmah 24... Dh2.

Lasker – Reti
New York, 1924.


Image and video hosting by TinyPic

30. Dg7! Dg7 31. fg7 Kg8 32. Se7 1:0


- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.06.2017., petak

ŠAHOVSKA KLASIKA

Emanuel Lasker (1868 - 1941) prvi pokazuje da umjetnost, pa i šahovska, ne poznaje granice vremena i prostora. Njegova domovina je čitav svijet, a vrijeme je faktor koji on u svom životu sve do smrti praktički ignorira. Prvi puta se dogodilo da jedan veliki majstor u sedmom deceniju života igra tolikom snagom da se može ravnopravno uhvatiti u koštac s najvećim majstorima svoga vremena. Nazivali su ga fenomenom i biološkom zagonetkom, a da svoju pravu definiciju ipak nije nikada dobio. Drugo, što je impresioniralo kod Laskera, bio je njegov svestrani talent. Ne samo da je bio svojedobno najjači šahist na svijetu (a do smrti među najjačima), nego je svoj talent njegovao i u drugim pravcima. Bio je istaknuti matematičar i eminentni filozof svog vremena. U svako doba mogao je postići uspjeh u bilo kojoj od te tri grane. Povremeno je bio sveučilišni profesor matematike ili filozofije, a onda se opet s velikim entuzijazmom vraćao svojoj vječnoj ljubavi – šahu...

Image and video hosting by TinyPic

...Lasker je prije svega bio izvanredan borac koji je do savršenstva uz pomoć svog genija uspijevao osjetiti sve one finese šahovske pozicije koje su običnim smrtnicima bile nedostupne.
Druga velika prednost koju je imao nad svojim suvremenicima bila je sposobnost da osjeti svaki i najmanji titraj duše svojih protivnika. To je ono što se stručno naziva psihologijom borbe i tu je veliki Emanuel bio daleko ispred svoje epohe. Ta sposobnost objašnjava mnoge partije i pobjede koje su njegovim suvremenicima bile neshvatljive. Nevjerojatni obrati u njegovim partijama kada je iz slabijih ili izgubljenih pozicija iscijedio čitave bodove postaju jasni ako se shvati da je šah borba dvaju ljudskih bića koji su skloni pogreškama. Svaku takvu grešku Lasker je dočekivao spremno i nakon toga je protivnika milimetarskom preciznošću naprosto udavio.

Image and video hosting by TinyPic

Lasker – Tarrasch
Francuska obrana
Munchen, 1908.


1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 Sf6 4. Lg5 Lb4 5. ed5
Na ovaj način bijeli ne može računati na prednost. Kritično je za varijantu 5. e5 h6 itd. Lasker se za nastavak u partiji odlučuje zbog toga što ima u pripremi oborenje jedne Tarrascheve preporuke.

5... Dd5
Jedini ispravan potez! Na 5... ed5 ide 6. Ld3 0-0 7. Se2 i nastaje pozicija iz varijante izmjene koja je povoljna za bijelog.

6. Sf3
Ovdje se bijeli obično odlučuje na 6. Lf6 gf6 7. Dd2 Da5 8. Sge2. To daje samo jednaku igru, ali potez u partiji obećava još manje! Lasker to jasno zna, ali kao dobar psiholog on očekuje slijedeći potez crnog...

6... c5?
To je ono što je Lasker očekivao! Potez nije dobar kao što se vidi iz daljnjeg toka partije. Ispravno je 6... Se4, što crnom daje čak nešto ugodniju igru, ali potez u partiji je Tarrasch izmislio, a on ne odstupa od svojih principa...

7. Lf6 gf6 8. Dd2!

Image and video hosting by TinyPic

To je oborenje koncepcije crnog. Potez je jednostavan i fin. Praktički iznuđuje izmjenu lovca za skakača, nakon čega crnom ostaju trajne slaboće.

8... Lc3 9. Dc3 Sd7 10. Td1 Tg8 11. dc5 Dc5 12. Dd2 Db6 13. c3 a6 14. Dc2 f5
Bijeli igra izvanredno jednostavno, ali u stvari vrlo jako i efektno. Svakim svojim potezom izaziva nove slaboće i polako akumulira male prednosti.

15. g3 Sc5 16. Lg2 Dc7 17. De2 b5 18. O-O Lb7 19. c4 b4
Crni ne može otvarati poziciju s 19... bc4 jer mu je položaj nerazvijen i pun slaboća, a sad su nadošle i nove slaboće na daminom krilu.

20. Dd2 Tb8 21. Dh6 Lf3 22. Lf3 De5 23. Tfe1
Jednostavan i vrlo jak potez. Nije išlo 23. Dh7 zbog 23... Th8 s hvatanjem dame.

23... Db2 24. Df4 Tc8
Crni je nemoćan protiv prijetnje bijelog Dd6 i Lc6.

Image and video hosting by TinyPic

25. Dd6 f6
Druge obrane od 26. Lc6 nema.

26. Lh5 Tg6 27. Lg6 hxg6 28. Te6 1:0
Na 28... Kf7 ide 29. Te7 Kg8 30. Dd8 s matom.

Izvor: Dr Slavko Petrović – Veliki majstori šaha: Lasker

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.06.2017., utorak

ODGAĐA SE ZAGREB OPEN 2017.

2. Memorijal Krunoslava Hulaka - Zagreb Open 2017. neće se održati u najavljenom terminu 17. - 24. lipnja. Prenosimo službeno priopćenje sa stranica ZAGREBAČKOG ŠAHOVSKOG SAVEZA

"Šahovski turnir Zagreb open – II. Memorijal Krunoslava Hulaka se odgađa, jer se sportska dvorana Sportskog Saveza Grada Zagreba iz tehničkih razloga neće moći koristiti u terminu kada bi se trebao održati turnir. Zbog prekratkog roka za nalaženje nove dvorane Upravni odbor Zagrebačkog šahovskog saveza odlučio je odgoditi turnir. Novi termin turnira će biti objavljen na internet stranici ZŠS-a početkom 9. mjeseca."

- 06:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2017., nedjelja

STUDENT - PETAR SEDLAR PEPE III 4:2

U posljednjem susretu 4. kola Treće šahovske lige - jug, ekipa ŠK Petar Sedlar Pepe III poražena je od splitskog Studenta koji time završava prvi dio prvenstva na vrhu ljestvice i apsolutni je hit dosadašnjeg dijela natjecanja.

Student - Petar Sedlar Pepe III 4:2
Roko Kraljević - Milivoj Novak remi
Igor Vuković - Ante Biluš Gagić 1:0
Sandro Ligutić - Franino Andromak 1:0
Mateo Jurić - Slobodan Erceg 0:1
Nina Vuković - Jakov Grbeša 1:0
Ivan Pavičić - Krešimir Andromak remi

Ostali rezultati:

Zadar II - Epetium 2,5:3,5
Casper - Šibenik II 3:3
Sinj - Solin Cemex II 1:5
Jelsa - Petar Žaja 3,5:2,5

TREĆA ŠAHOVSKA LIGA JUG 2017. - 4. KOLO

POREDAK NAKON 4. KOLA

- 20:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2017., nedjelja

10 ARGUMENATA KOJI DOKAZUJU DA JE ŠAH SPORT

Autor ovih redaka dobro se sjeća da je nekada na vijestima s radija čuo : ''a sada sport i šah''. Kao da se time htjelo reći neizravno - šah je nešto različito od sporta. Postoji mnogo ljudi koji imaju jednostavan argument koji kaže - šah nije sport jer se sjedi. U niti jednom sportu se ne sjedi. Osim toga, u šahu ne postoji značajan tjelesni napor, a značajka svakog sporta je značajno tjelesno naprezanje i kretanje. Ova dva argumenta djeluju uvjerljivo i čini se na prvi pogled kako bi porota ili sudac mirne savjesti mogli donijeti pravorijek da šah nije sport. Uostalom, to misle i 4 članice Europske unije - Velika Britanija, Belgija, Irska i Švedska koje nemaju financiranje šaha iz javnih sredstava. Ali, upitajmo se onda, zašto ostale 24 države članice Europske unije priznaju šah kao sport. Šahovski podrugljivci bi mogli primjetiti kako se u streljaštvu leži pa je ipak sport. Može se prigovoriti i igračima golfa da ustvari šetaju po travnjacima i čavrljaju s publikom, a ipak su priznati kao sport.

Image and video hosting by TinyPic

10 ARGUMENATA U PRILOG TEZI DA JE ŠAH SPORT

1. Međunarodni olimpijski komitet priznao je šah kao sport 2000. godine. Na Azijskim igrama u Dohi 2006. i u Kini 2010. šah je bio službeno zastupljen. Tokio je za Olimpijadu 2020. službeno pozvao šah i bridž da upute kandidaturu za nastup u razmatranje. Rusija lobira za uključivanje šaha u program zimskih olimpijskih igara.
2. U Europskoj uniji šah je priznat kao sport u 24 države.
3. U svojim zemljama prvaci svijeta u šahu Anand, Topalov i Carlsen birani su za sportaša godine.
4. Šah ima sve vidove natjecanja i borbu za bodove.
5. Šah ima službenu instituciju prvaka svijeta koja datira od 1886. godine
6. Šahovska partija traje i do 7 sati i traži se izuzetna psihološka i tjelesna kondicija. Po nekim autorima šah je intelektualni boks.
7. Šah ima precizan sustav vrednovanja rezultata koji je razvijen 1960. godine i koji adaptiran koriste sportovi kao golf i još neki drugi.
8. Svaki sport ima mentalnu komponentu. U biti, svaki sport je strateška igra u kojoj je više ili manje izražena tjelesna komponenta.
9. Postoji kodeks ponašanja i igrači su se dužni ponašati u skladu sa strogim pravilima po kojima se kažnjava varanje. Postoji čak i dopinška kontrola.
10. Šah je globalni sport koji se igra na cijeloj zemlji bez obzira na spol i dob. U šahu se natječu i slijepe, kao i osobe sa tjelesnim oštećenjima.

Image and video hosting by TinyPic

Njemački velemajstor dr Helmut Pfleger je 1979. godine izveo značajan eksperiment tijekom velemajstorskog turnira u Munchenu, uz suradnju mnogih sportskih, medicinskih i istraživačkih organizacija. Šahistima su tokom partija mjereni puls i krvni tlak. Tim mjerenjima je ustanovljeno da su dobijeni rezultati usporedivi s naporima drugih profesionalnih sportaša tijekom natjecanja (npr. u streljaštvu, golfu, automobilizmu), odnosno da odgovaraju nivou aktivnosti koji je 2,5 do 3 puta veći od onoga koji instrumenti pokazuju kada osoba miruje, odnosno pasivno sjedi. Pasivno sjedenje je uzeto kao jedna od referentnih vrijednosti, pošto šahisti po pravilu sjede dok igraju svoje partije. Puls je značajno varirao tijekom partije. Po pravilu, rastao je s napetošću koju je proizvodilo iščekivanje da protivnik odigra svoj potez, odnosno u pozicijama u kojima se igrač borio s teškoćama. Stres je bio usporediv sa onim koji se javlja kod natjecatelja u streljaštvu, motociklizmu itd.

Istraživači s američkog sveučilišta Temple u Philadelphiji poduzeli su fiziološko istraživanje koje je pokazalo da je gubitak vode uslijed znojenja izazvanog naporima koji nastaju tijekom šahovske partije izravna posljedica visoke energetske potrošnje koja se javlja kod šahista. Ovog puta vrijednosti su bile usporedive s najtežim fizičkim izazovima. Događalo se da velemajstori tijekom partije od 7 sati izgube i više kilograma.

Izvor: Sportske novosti (Autor: Srđan Šale)

- 10:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2017., srijeda

DUMPOR U MOSTARU I BUGOJNU

Međunarodni majstor Atif Dumpor, član ŠK Petar Sedlar - Pepe, nedavno je nastupio na dva turnira u susjednoj Bosni i Hercegovini sa zapaženim rezultatima.

Image and video hosting by TinyPic

U Mostaru je održan brzopotezni turnir povodom otvaranja novih prostorija ŠK "Mostar" s tempom igre od 5 minuta po igraču i u konkurenciji 30 igrača Dumpor je završio na podjeli 4. mjesta (6. po dodatnim kriterijima) s ostvarenih 6 iz 9. Pobjednik je crnogorski velemajstor Dragan Kosić.

BRZOPOTEZNI TURNIR MOSTAR - KONAČNI POREDAK

Još uspješniji Dumpor je bio na 5. međunarodnom šahovskom turniru "Bugojno Open 2017", gdje je u konkurenciji 56 igrača podijelio 2. mjesto (4. po dodatnim kriterijima) s bodovnim učinkom 6,5 iz 9. Pobjednik bugojanskog turnira, koji se igrao ubrzanim tempom od 15 minuta po igraču, je bosansko - hercegovački velemajstor Emir Dizdarević.

BUGOJNO OPEN 2017. - KONAČNI POREDAK

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

OPĆI PODACI
ŠK "Petar Sedlar - Pepe"
Narodnog preporoda 4
21216 Kaštel Novi


OIB: 78407815690
IBAN: HR25 2330 0031 1001 3872 1

Predsjednik kluba: Ivica Brkić
Dopredsjednik kluba: Milivoj Novak
Tajnik kluba: Stjepan Gudelj
NAJAVE
Split, 20. - 27. kolovoza: Split Chess Open 2017.
STRANICA TURNIRA

Pula, 9. - 16. rujna: Open Pula 2017.
STRANICA TURNIRA

Split, 16. rujna 2017. u 10 sati: 1. kadetska liga - jug (4. i 5. kolo)

Kaštel Novi, 23. rujna 2017. u 15 sati: P. Sedlar Pepe III - Zadar II (5. kolo Treće lige - jug)

Mali Lošinj, 27.9. - 7.10.2017.: 1.A Hrvatska šahovska liga

Kaštel Novi, 30. rujna 2017. u 15 sati: P. Sedlar Pepe III - Petar Žaja (6. kolo Treće lige - jug)

Kaštel Novi, 1. listopada 2017. u 15 sati: P. Sedlar Pepe IV - Pakoštane (3. kolo Četvrte lige - jug)

Split, 7. listopada 2017. u 10 sati: 1. kadetska liga - jug (6. i 7. kolo)

Hotel "Vrata Krke" - Nacionalni park Krka, 20. - 22. listopada: Druga šahovska liga - jug 2017. (4. - 6. kolo)

Hotel "Meteor" - Makarska, 3. - 5. studenog: Druga šahovska liga - jug 2017. (7. - 9. kolo)

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se