S drugog planeta ...

ponedjeljak, 21.11.2011.

Konzerworld anketa - rezultati

Evo, konačno sam uspjela nešto sumirat, iako, nije to ni najmanje lako.

Da krenemo od par statističkih podataka. U anketi je učestvovalo 79 osoba, od kojih 45 žena, 23 muškaraca i 11 neopredijeljenih (zaboravili su zaokružiti spol). Nadalje, od tih 79 osoba imali smo 5 nepunoljetnih osoba, 10 osoba od 18 do 30 godina, 12 osoba od 30 do 40 godina, i 42 osobe preko 40 godina (da ih sve strpam u isti koš wink). Njih 11 se nije dobno opredijelilo. Najmlađa osoba koja je ispunila anketu bila je curica od 6 godina, a najstariji muškarac od 82 godine.

Razmišljala sam što bi moglo biti ono što ljudima najviše fali i najviše smeta. Zanimalo me koliko je moje mišljenje samo moje osobno, ili je to i mišljenje i ostalih ljudi, i nisam se prevarila.
Dakle, ono što ljudima najviše nedostaje jest LJUBAV. Čak 21 odgovor od njih 79 glasio je ljubav. Ili dobrih 26%.
Ljubav je apsolut. Ljubav sama po sebi toliko je čista i lijepa, da njeno prisustvo automatski riješava sve druge probleme, odnosno, kada je istinske i prave ljubavi, problema jednostavno nema. Nije ni čudo da je ljubav najtraženija stavka.

Sljedeća bitna stavka u svakom su slučaju međuljudski odnosi koji se mogu nazivati raznim terminima, no sve se svodi na te međusobne odnose, koji su u današnjem svijetu u popriličnoj banani.
Pokušala sam te termine sortirati u grupe, jer bi inače sve bilo previše razmrvljeno. Nadam se da sam ih uspjela nekako suvislo složiti.
Odnose sam razdvojila u dvije grupe: odnos prema drugim ljudima kojih je odgovora bilo 13, i međusobno druženje i kontakt kao takav, kojih je odgovora isto bilo 13.

Zašto su nam odnosi tako rastureni? Zašto nam fali ljudskosti, kontakta, prijatelja? Dolazimo do toga da u svijetu u kakvom živimo, u tempu i prioritetima koji su nam nametnuti, jedni drugima ne dajemo ono što želimo.
Opet dolazimo do onoga, što sam na brojnim duhovnim ili inim predavanjima čula, budi prema drugom onakav kakav bi htio da je on prema tebi. Zašto nam je to toliko teško? Ego? Koliko je težak naš vlastiti ego. Jesmo li i to naučili u sistemu u kojem živimo? Ili je to jednostavno prokletstvo ljudskog roda kao takvog?
Što tu možemo napraviti?
Početi od sebe, voljeti, smijati se, družiti se, pomoći, saslušati, dati ...
Jedan osmijeh vrijedi više od novca, često puta ...
Slušati, čuti, odvojiti vremena, ne bježati od komunikacije, pogotovo ne sa voljenim, bliskim osobama. Smrt komunikacije smrt je odnosa.
Dodir, zagrljaj. Ljudi, zašto se toliko bojite dodira???
Zašto se bojite iskrenosti?
Iskrenost je jedan od temelja dobrih odnosa.
Samo je za jedan bod (7) ispod mira i tišine (8), koja ljudima očito prilično fali. Naravno, ljudima u gradskim sredinama. Anketa se radila u gradu. sretan
Iskrenost - Biti iskren. Iskrenost je svima jako važna. Svi ju traže. A da li ju i daju? A kao još važnije, koliko smo u stanju prihvatiti iskrenost, prihvatiti istinu? Kao drugo, oni koji ju i žele prihvatiti, ali ne uspiju odmah u potpunosti, treba im samo malo vremena, koliko puta bivaju odbačeni, kažnjeni, prekoreni jer nisu nečiju iskrenost prihvatili bez riječi. Pogledajmo uvijek prvo sebe, a onda sudimo druge. Znam, to je teško, teško je u ključnom momentu izaći iz kože, stati sa strane i dobro pogledati i razmisliti. Ego, opet ego, ja, ja i ja ...
Kako uništiti ego? To bi trebao biti najvažniji predmet u školama. wink

Ostatak rangiranih odgovora za pitanje "Što ti najviše fali?" dajem u slijedećem prilogu, pa si pogledajte sami:Zabava je jedna stavka koja je isto podosta tražena, pogotovo kod mlađih ljudi.
Ljudima fali zabave, iskrene, prirodne spontane zabave, daleko od konzumerizma, izvlačenja para, marketinga, interneta, medija. U ovom svijetu to nam nije ponuđeno. Ne kao prioritet.
Kako promijeniti društvene prioritete, kako promijeniti sistem?
Akcent bi trebao biti na podučavanju o svijesti, duhovnosti, ljubavi, prirodi, a ne materijalnom, manje tehnologije, više prirode, više duhovnosti.

Nadalje, iako se ova izložba bavila kritikom konzumerističkog društva i vladavine novca, novac se ipak pojavio u rubrici "što ti fali".
Fali novca? Činjenica jest da kad dođeš do takvog dna, da nemaš za osnovne životne potrebe, jer je svijet tako uređen, da svi nemaju pravo na to, onda nisi ni u stanju razmišljati dalje i više. No da li je uvijek tako? Postoje li duhovne osobe koje mogu raditi i praznog želuca? Ili za to treba ipak podosta vježbe da bi se do tog stupnja došlo? wink
Jesu li ovi odgovori o novcu samo dobra šala, ili su to oni protiv kojih se "borimo"? Ili su jednostavno došli do dna? tuzan

Nedostatak sigurnosti začudo je bio samo jedan odgovor. A zašto, zato što sigurnost automatski dobiješ kad imaš ljubav, kad imaš bliskost, zajedništvo, iskreni kontakt, poštenje ... To je moje mišljenje.

Djetinjstvo - isto jedan odgovor - a koji zapravo sadrži sve ovo što je navedeno u drugim odgovorima. wink Djetinjstvo - najčešće bezbrižno, veselo, sigurno, puno ljubavi.

Zdravlje - također jedan odgovor. Rekla bih zato jer je najčešći izvor bolesti zapravo poremećen duhovni i emotivni svijet, a kako nam u ovom svijetu u kojem živimo to neće biti poremećeno? Dakle, sredimo svoje duhovno emotivne komponente, i sredili smo i zdravlje.

Veselja, sreće i smijeha ne fali nam puno jer se unatoč svemu ipak smijemo, unatoč svemu, jer smo borci. thumbupAjmo sad vidit što nam smeta.

Potrefila sam, s izložbom. wink Ili je izložba utjecala na odgovore? dead

Najviše nam smeta upravo KONZUMERIZAM - materijalizam, trka za novcem, pohlepa ...
Nakon toga ide egoizam, sebičnost, neosjetljivost za opće dobro ...
U istom rangu je i bezobzirnost, bahatost, dvoličnost kao i politika, vlada, korupcija i slično.
Zatim buka, stres, nemir, a onda i sukobi među ljudima i nesložnost, itd.
Te laž ... laž, laž, laž ... svi nas lažu, mi lažemo svih, lažemo sami sebe, živimo u laži ... belj

Evo slikice pa vidite sami:Ne bih sad previše analizirala pojedine stavke, samo bih se zapitala, gdje su začeci ljudskog materijalizma? Gdje su začeci egoizma?
Da bi problem riješio treba riješiti uzroke koji dovode do njega, a ne posljedicu, zar ne? wink

Da li je početak svog zla zapravo bio izum kotača, kao što sam nedavno čula negdje. wink

O duhovnosti se priča na sve strane, toliko je već udruga, grupa, pokreta ... i ne znam čega sve ne na tu temu osnovano, začeto, pokrenuto, ali sve to jako kilavo ide. Koliko god se tu ljudi trudili, opet ostaju duboko u egu, duboko u materijalnom, i prilično nesvjesni. Svaka čast izuzecima.

Odeš na sajam ezoterije (grč. ezotheo „nutarnji“) pa ti opet tamo svašta uvaljuju, prodaju, reklamiraju ... ma da ti se smuči ... sasvim isto kao u bilo kojem supermarketu. no

Eto, tu smo di smo, dragi moji, počnimo od sebe. sretan
Budi prema drugom onakav kakav bi želio da drugi bude prema tebi.
Mislim da je to dobar početak.

I evo još svih odgovora redom kako sam ih iščitavala. Godine sam izbacila zbog anonimnosti glasača, sugestijom jednog prijatelja.

Ovdje možete pogledati fotke sa otvorenja i radove:

Konzerworld


- 19:55 - Osvrti čitača (4) - Isprintaj si post - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se