15

petak

rujan

2017

Sedam smrtnih grijeha konobarenja

Konobar.
Iako cesto podcijenjeno zanimanje, usudila bih se reći da je biti konobar zapravo ''poziv'' a ne zanimanje, jer konobar ili jeste ili niste, i jedno je od najspecifičnijih zanimanja današnjice.
Nositi tacnu, kuhati kavu ili poslužiti jelo, danas može svatko naučiti, ali biti KONOBAR- to se ne uči, to je nešto sa čime živiš, u čemu uživaš i u čemu sazrijevaš.

Iako su o ovom poslu napisani milijuni priručnika, ja se uvijek vodim za konobarskom biblijom čiji je autor Bruce Bushel, jer kroz 101 pravilo, zaista opisuje sve moguće sretne i nesretne situacije ovog posla.

U nastavku donosim one koje su zaista veliki propusti:

1. NIKADA ali NIKADA gost ne smije ući u restoran bez dobrodošlice. Iako je došao u nezgodnom trenutku, i baš ste u gužvi, jednostavan pozdrav uz osmijeh čuda čini a traje tek 10 sekundi. Kontakt očima kojim ćete ga uvažiti i pokazati da ste ga primijetili je ponekad dovoljan, ali osmijeh i obraćanje sa pozdravom ili par kratkih riječi čuda čini.

2. Gosta koji je došao sam ne pitajte dal očekuje nekoga i hoće li sačekati i naručiti kasnije? Ukoliko čeka nekoga, dat će Vam to na znanje. Ukoliko ne očekuje nikoga, možda će se osjećati drugačije, izopćeno, prozvano...

3. Gostu se NIKADA, koliko god se poznajete ili je stalni gost ne obraćajte sa ''care'', ''lave'', ''kralju''... Niti je car, niti je kralj a najmanje je lav. On je gost, pa makar Vam bio i rođeni brat. GOST!

4. NIKADA ne dozvolite da ste gostu iza leđa dok naručuje koliko god stol bio nezgodno namješten ili pun ili bilo koji drugi razlog, a pritom pazite da gosta NIKAD ali nikada ne dodirujete. Ne treba ga četkati, maziti, pomjerati.

5.To što Vam je u kuhinji ostalo dvije porcije neke A juhe ne daje Vam za pravo da ju na silu nudite gostu.
Ne radite to. Osobno sam dozivjela situaciju gdje je konobar nudio A juhu, gost je htio B juhu. Konobar nastavlja sa '' ali znate ova A juha Vam je svježija, bolja....kvalitetnija....'' Gost kaze B juha. A konobar kaže ''donijet ću vam A juhu, samo da probate pa ako Vam se ne sviđa onda je ok i B juha''. Čovječe, ubijaš, neću A juhu, hoću B juhu.

6. Nemojte trčati po sali kao da je požar, koliko god Vam se žurilo.

7. Najbitnije i najbolnije. NE BUDITE LJUBAZNI kada dođe vrijeme za bakšiš, ukoliko to niste bili cijelo vrijeme.




Završno- smatram da će se svaki pravi konobar sa ovim člankom nasmijati, jer se u istome neće naći, a Vi koji se nađete- ZAPITAJTE SE!



Oznake: konobar

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.