30

četvrtak

ožujak

2017

Mile Gojsalić - poljička heroina

Krajem ožujka 1530.
"Brojnim se naraštajima Hrvata Dalmacije, poslije tog dana pripovjedalo kako je "poljička cura nakon ljubavne noći, koju je silom provela u čadoru turskog vojskovođe, pred zoru u zrak digla barutanu i čador svog neželjenog ljubavnika "Ahmed - paše".

Legenda kaže:Turski osvajač Osman - paša, okupio je veliku vojsku, od 10.000 vojnika s namjerom da osvoji slavna Poljica. Mila Gojsalić bila je djevojka iz sela Kostanja, u Dalmatinskoj zagori. Paša ju je oteo i u taboru silovao. Da bi se osvetila, ona je u zoru, zapalila skladište baruta u osmanskom šatoru. Tom prilikom je poginula, a u eksploziji i turski paša i mnogi njegovi časnici. Ostatak turske vojske bio je toliko zbunjen da su ih Hrvati Poljičani, iako malobrojni, uspjeli poraziti. Sve to dogodilo se krajem ožujka,, 27.03.1530. godine.

"Mila Gojsalić je oskrvnutog djevičanstva nakon noći provedene u turskom čadoru u ne sasvim izvjesnoj budućnosti pred vlastitom sredinom mogla nastaviti živjeti, ali je zavazda bila osramoćena. Mogla je, dakle, prihvatiti taj biljeg seksualne konzumiranosti i nastaviti živjeti kao desetine drugih seoskih djevojaka."

Ipak, Mila Gojsalić, mlado seosko djevojče, umjesto života u sramoti i laži, izabrala je smrt. Ali ne izravnim i na svoj način "sebičnim" samoubojstvom, nego je u smrt, nakon što je izgubila tjelesnu nevinost, odlučila odvesti čitav turski vojni logor i, naravno, svoga krvnika, vojskovođu koji ju je maloprije silom obljubio.

Mili Gojsalić u čast, održava se u Kostanju, svake godine manifestacija "Dani Mile Gojsalić". Njenu skulpturu iznad Omiša, izradio je slavni kipar Ivan Meštrović, o njoj je pisao August Šenoa, a Jakov Gotovac je 1951. je na osnovu njene priče skladao operu.

Svejedno da li je lik Mile Gojsalić bio stvaran ili tek mitološka priča o viteškoj ljubavi, u nekoj tradicijskoj kulturi priča se prenosi naraštajima. a Meštrovičev spomenik na klisuri, u kanjonu Cetine, je nezaobilazan i najposječeniji vidikovac Poljica.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.