pedeset+

četvrtak, 13.09.2007.

The secret


Iliti : Viva la pola mozga No.2

Kad smo već kod Amerikanaca moram vam odat jednu Tajnu. Možda ste i čuli za nju. Famozna Oprah ju je dva puta promovirala.
Tajnu koja je navodno promijenila živote tisuće Amera tokom ove godine. I to onih koji su pogledali video uradak The Secret.
DVD sam dobila na poklon od Marice Bašice za rođendan. Njena kćerka Nina, koja živi u San Francisku, se svojski potrudila da ga nađe specijalno za mene ( na čemu sam joj vrlo zahvalna), jer se rasprodao u roku keks. Znaju obje da sam otvorena za sve duhovno, a možda i pomogne u bolesti.
Prvo sam ga u moru CD-a i DVD-a zagubila – reko, nije vrag da mi nije suđeno spoznat –Tajnu-, i konačno negdje početkom lita pronađoh ga, obitelj se organizirala na zajedničko gledanje.
Film je uradak grupe dr., prof., mr. i ostalih titula koji su se udružili, nekoliko godina proučavali razne duhovne izvore, filozofiju, religiju, misli i životna iskustva poznatih i uspješnih. I došli do nove spoznaje: što je to što nas može usrećiti, preokrenuti naše živote, učiniti nas uspješnim i bogatim ? Ustaneš se ujutro i kažeš sam sebi : And now, something completely different ! Napuštam sve ustaljene šeme i sa novim mentalnim sklopom ko feniks uzlijećem u novi život.
Oduvijek sam imala otpor prema instant rješenjima i formulama za sreću. Nekako je naša slavenska duša otporna na duhovne ready-made proizvode. Osobne spoznaje i mudrost se kod našeg naroda moraju izrodit iz patnje, težine, boli, straha, tragedije, gladi, smrti, gubitka, mržnje, zavisti, razočaranja, nemoći. Nepodnošljiva lakoća življenja kod nas nikad nije palila. Težina postignuća podiže vrednovanje. Ne kaže se za đavla- laka ženska. Ako neko ima, ili je jebivjetar koji je to naslijedio, ili tu nisu čista posla. Ili skot ima sriće. Sit gladnom ne vjeruje, a gladan sitom još manje. Bez uloženog vremena, napora, i osobnog iskustva ne možeš tek tako pokupit tuđe. Tim više što smo svako za sebe jedinstvena bića, svemir za sebe, pa tako i doživljavanje istih stvari nikad nije isto. Ako se trudiš biti miran, promišljati život, biti zadovoljan i mijenjati okolnosti, iskačeš iz okvira. Ili nisi normalan il si folirant. Navikli da nas varaju i lažu, teško ikome vjerujemo.
I tako se ta ekipa udružila, pokupila sve mudrosti ovoga svijeta, misli, izreke, religije, naučna otkrića, ( kvantna fizika koju niko živ ne kuži je sada strašno –in-u svijetu), proglasila ih izgubljenom, zaboravljenom istinom i skrivenom tajnom dostupnom samo rijetkima. Ne mogu Ameri bez provjerene formule za uspjeh-propagande uz teoriju urote. Slično kao sada, The Secret , te knjige i filma –Koji kurac uopće znamo-( o tome u idućem postu), new age uradak – Celestinsko proročantvo- i -10. uvid- je promijenio živote mnogih. Knjiga je dugo bila bestseller u Americi i Evropi. Kad su vidjeli kako narod to guta, napisali su i –Iskustveni vodić kroz Celestinsko proročanstvo-, kupila ja i to, kad ono ponavljanje gradiva uz upute za grupne terapije i vježbanja svih 10 uvida. Nisam uspjela naći zainteresirano društvo. Ima u Americi puno popularnih knjiga tok tipa samopomoći i autora koji su se obogatili, ali su pomogli mnogima ( Hay, Murphy, Weil, Reid) ne služeći se novokomponiranim kvaziintelektualnim psihološkim efektima i tehnikama. Uglavnom-Zapad kao da se zasitio dugotrajne vladavine materijalnog i sad iskupljuje dušu inekcijama instant duhovnosti.

Ne želim da me se krivo shvati, mislim na ono - ne sudi, pa ti neće biti suđeno-nemam ništa protiv -američkog načina-, iz svega izvučeš neko znanje, novo iskustvo, ma daj Bože i spoznaju na novom putu ka sreći i realizaciji svoga Ja. Nego teško to pali kod nas. Nismo navikli. Da se i pokuša otvorit neka rasprava o Tajni prvo bi se ispucale negativne reakcije i razglabalo koliko su uložili u projekt a koliko zaradili, što su od kojeg guru-a ukrali..... neš ti Tajne ! Na kraju bi se eventualno reklo nešto o sadržaju. I kao da baš za inat našem eventualnom prihvaćanju i pozitivnom gledanju na suštinu i poruku, autori kreću tipično američki-da bi se ta duhovna naravoučenja lakše čitala američki novomislioci ubacuju uvijek –action : tajne, proganjanja, oružje, špijune...dobar primjer je i Da Vincijev kod. A to brate nervira.
Ne znam jeste li primijetili da namjerno odugovlačim kao i oni. Uvod u filmu –The Secret- bome traje. I traje. I traje da se zagrijete, da vam prorade oni delikatni listići u utrobi od isčekivanja. Počneš tupkat nogom, moraš i zapalit koliko postaje napeto.
A oni nisu nervozni. Predu smirenim, umilnim glasovima ko svi mudraci. Čisti, ušminkani, bogati, uspješni. Mirišu na daleko. Pade mi napamet da mi je ubacit Waitsa da zareži. Kad će više ta Tajna ? Pa da bi duhovni izrodi i neznalice uspjeli uskočiti u fine duhovne sfere mora ih se uvest preko materijalnog svijeta jer to je jedino što žele i razumiju. Dakle počinjemo: do otkrivanja konačne, dugo skrivane tajne, moramo početi razmišljati pozitivno. Riječ NE se zabranjuje za vijeke vjekova. Zanemaruje se da je glavni pokretač naših želja ka sreći kao cilju, upravo negativna postavka stvari, odsustvo željenoga. Pa ajd ti kreni od postavke da imaš a nemaš, da si uspješan na poslu a zajebeš sve čega se dotakneš i nitko te ne uvažava, da imaš redovan seks a sperma ti skače iz očiju i ušiju jer misliš krivom glavom, da misliš da si zdrav a bolest te sistematski rastura. Nije to lako. Zaboravili smo da postoji Tajna koja rješava te probleme. Zakon privlačnosti ili privlačenja, -The Law of Atraction- Zahvaljujući univerzalnoj energiji koja sve prožima i kvantnoj fizici koja, eto sad i naučno dokazuje povezanost nezamislivo sitnih energetskih čestica koje prožimaju sve spajajući dvije davno odvojene paradigme-materijalno i duhovno - tj. nauku i religiju : samo pozitivno privlači pozitivno. Analogno tome iz negativne pretpostavke se rađa samo negativno.
Idemo za probu preko onog materijalnog- što želite ?
Automobil, kuću, dvorac, jahtu, otok, milion dolara, 100 kreditnih kartica, Pamelu Anderson, Brad Pitta... ? Ono što želite, želite žarko, vizualizirajte, zalijepite fotografije na frižider, krevet, u kancelariju, svuda gdje se krećete. Napišite iznos koji će riješiti sve vaše dugove. Ni slučajno ne posumnjajte u uspjeh i ne racionalizirajte o nelogičnostima i preprekama. Čudom od Zakona privlačnosti riješit će se svi Vaši problemi. Ne zaboravite i zakon slučajne podudarnosti, mijenjajte život iz temelja, pratite znakove, iskoristite hrabro sve šanse, vjerujte i budite zahvalni. Zaboravila sam napomenuti da trebate upoznati i zavoljeti sebe takvi kakvi jeste i odmah će vas i drugi zavoljeti. ( Sjetih se sad kako sam se smijala Ante Tomićevoj ispovijedi u - Pravo ja, ključ u ruke- o tečajevima samopomoći pod marketing parolom: Pronađite svoje pravo ja. Jebate, a što ako mi se moje pravo JA uopće ne svidi !- kaže on ).
I ponovno, ne zaboravite biti zahvalni na svemu, Bogu što postojite i što su vam na dohvat sva bogatstva zemaljska samo ako znate Tajnu.
Zalijepila ja za početak odmah cifru od milijun kuna. Nisam razmišljala za što će mi i što mogu s njima, taj iznos mi je ionako apstrakcija. Reko, idemo redoslijedom koji su oni sugerirali. Sve je lakše kad imaš para. Poslije ćemo na ostale. Svaki dan pjevam : ide mi, u životu ide mi..ne znaju oni da je Huljić odavna otkrio tajnu.
I ide mi. Ne mogu se žaliti. Odavno sam pročitala njihove Tajne u mnogobrojnim knjigama, i ostajem strastveno željna novih spoznaja, prakticiram razne tehnike samopomoći i ne mogu se požaliti da mi ne ide. Još sam živa i zahvalna svim Božanstvima, sebi, svim bliskim i dalekima ljudima od kojih sam učila, koji su me dotakli, inspirirali, utješili, ohrabrili. Uvijek sam razmišljala pozitivno i vibrirala pozitivno. Priznajem da se nisam znala nositi s negativnim. Sve dok nisam naučila reći NE koje nam oni sad zabranjuju.

Image Hosted by ImageShack.us


Eduardo Galeano from the Book of embraces.
Dakle ako vas kao u ovoj anegdoti svrbi, dopustite da vas tuđe učenje i znanje počeše tamo di svrbi. Otvorite se, raširite ruke i noge ko Da Vinčijev čovo bez kruga oko sebe. Možda vam pomogne.
Poznajem nekoliko ljudi kojima u životu zaista ništa ne ide. Jer su paranoični i unaprijed uvjereni u neuspjeh. Npr., dođu s pričom da su u k...., da su im neophodno potrebne pare i ovako na glas razmišljaju :
« Nemam nikoga da mi posudi ako tražim kredit sigurno ga ja neću dobiti jer nemam uvjete i sreće mogao bi uletjet u onaj posao ali ja ga sigurno neću dobit već neka šuša koja ima veze,još mi samo fali da mi isključe struju i vodu i gazdarica će nas izbacit iz stana jer neću moći platiti ona moja aždaja će me ostavit jer nisam sposoban izdržavat obitelj kćeri mi se uhvatio onaj kreten sigurno se drogira i nju će uvući u to i ako me ne poklopi infarkt ono zada sigurno nisu hemeroidi već rak porez nisam platio 2 godine i završit ću u zatvoru što bi s obzirom na cijelu situaciju bilo najbolje rješenje samo ne znam imaju li zatvorenici zdravstveno osiguranje kako ću se onda liječit a i ovako sam gotov jer nemam osiguranje. Imaš 100 kuna ?» Pa ajd ti reci kako će im išta u životu ići. I često znaju vjerovati da ih je netko ukleo i da je posrijedi crna magija.
E, za takve je ovaj film. Al kod njih Tajna zakona privlačnosi najmanje pali. Ako im ponudiš film reći će da će im se player pokvariti i da ga neće uspjet vidjeti.

Ako želite saznati tajnu sreće, uspjeha i samorealizacije pođite na net i potražite The Secret. Nećete tu ništa saznati, čista navlakuša, morate naručiti DVD, nakon gledanja upregnite drugu polovicu mozga i sve ostale mišiće, i bacite se na nešto completely different od svojih shitty života.
Mantrajte pozitivno i nikad ne govorite NE, neću, ne mogu, neće, i ne može. Želim vam što brži uspjeh. Javite se ako Tajna djeluje.

Imam i ja svoju Secret i tu jednostavnu tajnu ću vam rado pokloniti:

Lijepome se diviti,
Plemenito poštivati,
Istinu čuvati,
Za dobro se odlučiti.

To vodi čovjeka
U djelovanju ka ispravnom,
U mišljenju ka svjetlosti,
U osjećaju ka miru.

I uči ga povjerenju
U božansku vladavinu,
U svemu što jest,
U širinama svijeta,
U dubinama duše.

Rudolf Steiner


Iza ovih jednostavnih riječi koje svi razumiju stoji cijela filozofija , tj. antropozofija-duhovna nauka o čovjeku, gdje niti jedna riječ nije napisana bez argumentirane osnove u bogatim zapisima Steinerovih predavanja.
Ali ko bi imao vremena za sve to pročitat. Dovoljno je držati se prve strofe.

Namjerno nisam navodila izreke, misli, filozofa, guru-a da bih vama ostavila prostora za tuđe ili svoje misli dok me ne bude bilo.

A gdje ću ?
Puštam pjesmu iz omiljenog filma :
…za Beograd… za Beograd….


Volila bih majko milaaaa
da sve ovo samo snivam
joooj joooj, jooooj jooooooj
trnda trnda…trnda, trnda…
Image Hosted by ImageShack.us
























13.09.2007. u 18:10 • 32 KomentaraPrint#

utorak, 11.09.2007.

Viva la pola mozga

Tog dana, 11.09.2001., TV je bio upaljen kao i svaki dan, upališ ga ujutro pa kako kome pukne, sjedne, i odgleda nešto. Poslije ručka se uputih na pižolet u improvizirani letnji dnevni boravak i zaprepaštena gledam kako se ruše Twin towers. Prvo pomislih da je zajebancija, nekakva montaža, kad ono histerična, konfuzna izvještavanja. Pozvah odmah Linu i prijateljicu Šveđanku Pernilu koje su nedavno stigle iz Londona. Pernila gleda zaprepašteno, pa poskoči - Yes ! i zapleše - I knew it would happen sooner or later ! Ostadoh još više ušokirana njenom reakcijom. I polako počevši učiti od djece, mladih krastija, neohipija, shvatih da sam na svijet, mada društveno osvještena i angažirana, gledala sa pola mozga. Poluinformirana, pobravši tu i tamo neke vijesti ali i ne razmišljajući puno o događanjima u dalekom svijetu. Tu počinje moja karijera antiglobaliste, antiimperijaliste, antikapitaliste, anarhiste. Čučalo je to u meni oduvijek, ali život prolazi u svakodnevnim sitnicama, nemaš se vremena ni sobom pozabavit, a kamoli svijetom. Slijedilo je hranjenje informacijama po globalaware i anarhističkim stranicama, otkrih svog pisca i borca za ljudska prava, Eduarda Galeana.
U zadnjim trzajima Malt-a uvedoh Misaonu radionicu i započeh s Marijom Tvrde odgoj mladih, tj. naših srednjoškolaca koji su zahvaljujući sistemu obrazovanja i općem stanju Hrvatske svijesti, stoljeća iza nivoa svijesti mladih u svijetu. U seriji neobaveznih razgovora, čitanja i informiranja na temu - Biti slobodan- nismo niti stigli do antiglobalizma. Malt se ugasio. A time i moj doprinos mijenjanju svijeta.

Suosjećam sa svim obiteljima poginulih 11.09., žalim za svim nevinim žrtvama, ne opravdavam terorizam, ali ne mogu više na događanja u svijetu gledati s pola mozga.

Image Hosted by ImageShack.us

Moje učiteljice Pernila i Lina su se te tragične godine otkad počinje paranoja i strah od terorizma, zaljubile u Zavojane i život na selu kao idealnom okruženju za kvalitetno življenje. Ali avaj, ko će zaustavit nomatkinje !


Brainwashing

What do you call someone who explodes a bomb and kills innocent people?
- A terrorist.
What do you call someone who drops a bomb from a plane and kills innocent people?
- A brave American pilot.

---------------------------------------------------------------------
What do you call it when a Palestinian uses violence against the Jews who have illegally occupied his land?
- A terrorist attack.
What do you call it when an Israeli helicopter fires rockets at Palestinian youths armed with stones?
- Self-defense.
---------------------------------------------------------------------
What do you call it when someone gives money to a government official in return for favors?
- Bribery.
What do you call it when a large corporation gives money to a government official in return for favors?
- A campaign contribution.
----------------------------------------------------------------------
What do you call the form of government where a small elite exploits and intimidates the citizens?
- A dictatorship.
What do you call the form of government where a small elite exploits and intimidates the citizens, and the citizens can choose every few years which part of the elite should occupy the government buildings?
- A democracy.
---------------------------------------------------------------------
What do you call it when a group of people take the law into their own hands and kill people without a fair trial?
- A lynching.
What do you call it when the US takes the law into its own hands and kills people without a fair trial?
- Operation Enduring Freedom.
---------------------------------------------------------------------
What do you call someone who steals from the rich and gives to the poor?
- Robin Hood.
What do you call someone who steals from the poor and gives to the rich?
- The US government.
---------------------------------------------------------------------
What do you call a weapon that can kill thousands of people?
- A weapon of mass destruction.
What do you call a weapon that has killed 1.5 million Iraqis, including more than 500,000 children?
- Sanctions.
----------------------------------------------------------------------
What do you call an army that will fight for whoever pays the most money?
- Mercenaries.
What do you call an army in Afghanistant that will fight for
whoever pays the most money?
- The Northern Alliance( or United Front).
----------------------------------------------------------------------
What do you call an attack on the Pentagon, a command and control
center in the US?
- A cowardly attack on American freedom and democracy.
What do you call the destruction of an Afghan village by US bombs?
- An attack on a Taliban command and control center.
----------------------------------------------------------
What do you call it when just over 3 thousand people were killed
in the September 11 attack on the US?
- An atrocity.
What do you call it when nearly 5 million people were killed in
the Vietnam war?
- A mistake.
----------------------------------------------------------------------
What do you call it when very rich people exploit poor people?
- Greed and selfishness.
What do you call it when very rich countries exploit poor
countries?
- Globalization.
----------------------------------------------------------------------
What do you call a foreign oppressor in the last century that
controlled the economical and social life of a country?
- A colonialist power.
What do you call a foreign oppressor in this century that controls
the economical and social life of a country?
- The International Monetary Fund.
----------------------------------------------------------------------
What do you call it when people are slaughtered?
- A massacre.
What do you call it when 100.000 to 200.000 Iraqi's are
slaughtered by the US at a loss to American forces of 148
(46 of which were killed by friendly fire)?
- The Gulf War.
----------------------------------------------------------------------
What do you call the extermination of a people?
- Genocide.
What do you call the extermination of native Americans in the US?
- A glorious episode in American history.
----------------------------------------------------------------------
What do you call a US president who says, "Read my lips - no new
taxes", and later breaks his promise?
- George Bush.
What do you call aUSpresident who says, "No new taxes- over my
dead body", and later ...?
- George W. Bush.
----------------------------------------------------------------------
What do you call someone who stands up in front of a crowd and
tells stories?
- An entertainer.
Wh at do you call someone who stands up in front of a crowd at the
Pentagon and tells stories?
- Donald Rumsfeld.
----------------------------------------------------------------------
What do you call a television station that broadcasts only the
government's views?
- A propaganda station.
What do you call the BBC when the World News consists solely of
half an hour of a Pentagon briefing?
- Fair and impartial.
----------------------------------------------------------------------
What do you call the 2002 presidential election in Zimbabwe where
there are serious irregularities?
- A flawed election.
What do you call the 2000 presidential election in the US where
there are serious irregularities?
- A victory for democracy.

An unknown author.


Image Hosted by ImageShack.us


Lina Rica : Viva la pola mozga- instalacija sa radionice DIKK na festivalu -Viva la Pola- Pula 2007.



Anarhizam ili filozofija samoostvarenja

Već kod samih riječi "anarhizam" i "anarhija" postoji puno krivih definicija i objašnjenja, tako u "Općoj enciklopediji" (JLZ, Zagreb, 1977.) stoji sljedeće: "Anarhija - bezvlađe, bezvlašće, raspuštenost, nedostatak zakona i autoriteta u društvu; nered, kaos.", dok u "Velikom riječniku stranih riječi" (Zora, Zagreb, 1974.) stoji: "Anarhija - bezvlađe, nered, bezvlašće, raspuštenost, nered, kaos". Istovremeno se sam anarhizam objašnjava kao politička struja neprihvatljivih ideja, što je razumljivo zbog konteksta (vrijeme totalitarne komunističke vlasti) u kojem nastaju spomenute publikacije. Naravno, ni dolazak parlamentarne demokracije (koja je u zapadnom svijetu prisutna već dugi niz godina) nije donio znatne promjene u samoj interpretaciji i korištenju tih riječi, pa se danas često srećemo sa korištenjem riječi "anarhizam" i "anarhija" kao sinonimima za nasilje, kaos i slično. To je potpuno krivo značenje.

Što onda zapravo znače te riječi? Sama riječ "anarhija" dolazi iz grčkog jezika i znači doslovno "ne" i "vlast". Takav direktan prijevod možda najbolje opisuje samo značenje te riječi. Potpuni izostanak svake vlasti i autoriteta. Kako je to moguće?

Sama riječ "anarhizam" nastaje kao naziv za političku ideju i filozofiju koja teži anarhiji, dakle, društvu bez svake vlasti, autoriteta i prisile, te se kao takva koristi od početka 19. stoljeća pa sve do danas.

Anarhija predstavlja "društvo blagostanja" (iako ovo zvuči pomalo patetično, no dobro), društvo u kojem vlast i autoritet zamjenjuje samoorganizacija, društvo ravnopravnosti, ravnopravne i pravedne distribucije svih proizvoda, ukratko, društvo u kojem svaka osoba može zadovoljiti svoje osnovne i sve ostale potrebe u maksimalnoj mjeri, a da pri tome ne radi na štetu drugih. Možda se u ovom posljednjem skriva jedna od osnovnih ideja - živjeti svoj život potpuno slobodno, ali uz punu odgovornost prema tuđoj slobodi.

Kako je to istakla Ema Goldman: Anarhizam je... učitelj životnoga jedinstva; ne samo u prirodi, nego u čovjeku. Nema sukoba između pojedinačnog i društvenoga nagona, ništa više nego što bi ga bilo između srca i pluća: jedno je prebivalište dragocjene životne biti drugo je spremište elementa koji održava bit čistom i snažnom. Pojedinac je srce društva i čuva bit društvenoga života; društvo su pluća koja razdaju element koji održava životnu bit - to jest, pojedinca - čistom i snažnom.

"Jedina je vrijedna stvar na svijetu jest", kaže Emerson, "djelatna duša; a nju svaki čovjek u sebi nosi.

Djelatna duša vidi apsolutnu istinu te izriče i stvara istinu". Drugim riječima, pojedinačni je nagon vrijedna stvar na svijetu. Upravo istinska duša vidi i oživljuje istinu, iz koje će poteći još veća istina, preporođena društvena duša.


Anarhija

Neshvaćenoj, oklevetanoj, porugu ti sriču,
strašna si jeza našega doba.
"Propast svakoga si reda", svjetine viču,
"rat si i ubojstva beskrajna zloba".
Nek' viču. Oni što im nije misao
istinu iza riječi doznat'
ne znaju njezin pravi smisao
k'o slijepca međ' slijepima možeš ih spoznat'.
Al' u tebi je, riječi, jasnoj, čistoj, tako na snazi,
u tebi je mojega cilja cijeloga plam.
Budućnosti te dajem da te pazi
dok se svak' na kraju ne osvijesti sam.
Nosi li je sunce? Il' olujno blato?
Ne znam - al' svijet će vidjet' k tome:
Anarhist ja sam! Nikad zato
vladat' neću nit' će vladat' mnome
.

John Henry Mackay


Gornji tekst je objavljen na blogu Mišljen. Ne znam je li to dopušteno, nadam se da autori neće zamjeriti " krađu", već od lani ne pišu ništa ali je blog fenomenalan, vrlo informativan- filozofija, duhovnost, mitologija. Otkrih ga danas na moju veliku radost jer upravo te teme me u zadnje vrijeme zaokupljuju.

Big kiss to Sergio from whom I also learned a lot about humanity and social justice.Image Hosted by ImageShack.us

Lina i moj nesuđeni zet zapatista Sergio.

11.09.2007. u 17:38 • 8 KomentaraPrint#

nedjelja, 09.09.2007.

Biti musko

Odlučih se na ovaj post potaknuta «tragedijom hrvatskog vatrogastva» kako mediji nazvaše niz pogrešaka počinjenih, po mom neskromnom mišljenju, najviše iz potrebe za -biti muško-. A vatrogastvo je kao politika, vojska, i ratovi, gotovo isključivo muška disciplina kojom suvereno vladaju vjekovima. Moram odmah na početku priznati da nemam u rukavu nikakvu skrivenu strategiju kako odgajati mušku djecu da bi se dvije polarnosti –muško-žensko- približile. Moram i napomenuti da nisam od onih emancipiranih ženskih koje preziru muški rod, upravo suprotno, prihvaćam muški rod respektirajući razlike koje nas istovremeno privlače, tj. spajaju i razdvajaju. ( I sama sam većinu života bila više yang, što zbog rukovodećeg položaja na poslu, što, što sam sve dok se nisam razbolila držala tri kantuna od kuće. Većina ljudi oko mene me je smatrala «svemogućom» i katicom za sve, računali na mene u svakom trenutku. Zadnje 3 godine na neki način uživam u yin stanju, ili «ženskom» stanju i osjećam se u ovoj vladavini muških puno slobodnijom u «ženskoj» ulozi. Možda zato što se u kriznim situacijama na mene više ne računa, dokazano sam radno nesposobna, i kao da nisam više «opasna» za muški rod jer većina mog društvenog angažmana je zapravo bila borba sa postojećom muškom postavkom stvari, tj. patrijarhalnom aždajom. I što je čudno, moje mišljenje, riječi i stavovi kao da se više uvažavaju sada, što je zapravo paradoksalno.
Ali se uklapa u macho svijet. )
Kad već imam samo jedno dijete sretna sam što je žensko jer se volimo i savršeno razumijemo i bila bih jako nesretna da imam sina s kojim ne mogu o svemu razgovarati samo zbog činjenice da je u muškom svijetu jako važno -biti muško- što podrazumijeva snagu, junaka, ratnika, lovca, jebača, mišiće, odlučnost, hrabrost, snalažljivost, dominaciju. Ostale suptilnije, meke i «ženske» karakteristike ljudskog bića drže duboko u sebi i rijetko ih otkrivaju i najbližima.
Nema logike da muška djeca znaju što je mačo ili što su muška posla ali jebeš ga, u vladavini muških to se odgaja i uzgaja od prvih koraka. Otac, društvo, ali i majke se sistemski i sistematski brinu za to. Bez obzira na odgoj postoji neki muški instinkt koji prkosi emancipiranim i ambicioznim majkama pri pokušaju da odgoje senzibilne «emancipirane» muškarce koji bi polako mijenjali postavku stvari. Npr. muškići odgajani po Waldorfskoj ili nekoj drugoj alternativnoj pedagogiji, često strogo pošteđeni utjecaja TV-a, glupih nasilnih crtića ili ulice, prepoznaju plastični pištolj, kamion ili bager isti sekund kao najpoželjniju igračku iz snova. Zacakle im očice, procuri slina na usta i ko zombiji ispruženih ruku kreću ka kamionu nekog dječaka na ulici, ili se raskrevelje u dućanu. Ajd im ti ne daj ! Puštaš im samo National geography filmove i crtiće bez nasilja, čitaš bajke pred spavanje a oni sanjaju automobile, ispuštaju u snu čudne zvuke, brrrrm, brrrrm, čim ne gledaš pronađu čekić i stuku pedagoške igračke koje s njima strpljivo satima slažete… jebate, jel to neka genetika.
Dok su mali najčešće žele biti kauboji, vlakovođe, bageristi i vatrogasci. Ako izuzmemo junake kao Supermena, Batmena, Spidermena, Xmena, Ramba, Rokija. Potajno se digod poigraju i s Barbikama. Kad krenu u školu žele biti nogometaši, tenisači, boksači, karatisti, vojnici, doktori ( pa pregledavaju djevojčice koje opet vole glumiti medicinske sestre), i vatrogasci. Poneki već počinju sportske karijere u toj ranoj dobi. Zavisi od platežne moći roditelja na koliko disciplina idu, to su najčešće nogomet, tenis, jedrenje, plivanje, karate, uz profinjenije discipline stjecanja znanja kao što su tečaj engleskog i sviranja nekog instrumenta – jadničci su zaposleni cijeli dan pa nemaju vremena niti energije za mačo ponašanje. Ne znači to da će biti uspješni na bilo kojem polju ali možda trošenje tog viška muške energije na neagresivne aktivnosti ipak ostavlja traga. Većina ih po ulasku u pubertet odustaje od karijere. Oni ostali koje roditelji ne mogu upisati u sportske klubove, vježbaju muškost na slabijima od sebe i raznim bezazlenim nepodopštinama u bližem okruženju, (ganjaju mačke, razbijaju prozore, ulične svjetiljke), dokazuju da nisu pičkice.
U pubertetu žele i dalje biti nogometaši, tenisači, boksači…područje se širi na muzičare, političare…već kuže di je lova, ali i nadalje žele biti vatrogasci. Za ove druge koji se nisu oprobali u raznim disciplinama konačno se pruža prilika da to i postanu. I to na sreću očajnih roditelja koji se nadaju da će netko konačno disciplinirati divlju muškost, uspostaviti autoritet nad viškom energije i hormona, udaljiti ih od utjecaja ulice, alkohola, droge. Ne povode se tu roditelji smislom i svrhom postojanja vatrogasnih društava. Izuzeci su tradicija –gdje otac tu i sin- i oni iz prve grupacije kod kojih još uvijek plamti žarka dječačka želja da budu vatrogasci: uniforma, zapovjedni red i disciplina, uspješno savladavanje vježbi, vatrogasna sirena i vozila, i nemili neprijatelj kojeg treba savladati-adrenalin skače do grimizno crvenog zadimljenog neba. A tu su i honorari za dežurstva i društvena priznanja. Pa i eventualno zaposlenje u državi gdje nema radne perspektive.
Vatrogasna društva su kod nas visoko rangirana društvena potreba. Nema mjesta u Hrvatskoj gdje ne postoji vatrogasno društvo. Organizirani su kao dobrovoljna društva ali za razliku od ostalih građanskih udruga za njih se kao društvenu opravdanost i mušku potrebu odmah nađe prostor, redovna sredstva iz lokalnog, županijskog i državnog budžeta, obično se tu uhljebi i koji profesionalac od čije sposobnosti zavisi kako će se dalje razvijati stvari. Mislim da čak i ne postoji propisani minimum vatrogasne opreme za osnivanje društva. Hoće li se ići na uređenje društvenih prostorija gdje se pod izlihom da je to potrebno radi dežuranja, okupljaju i zabavljaju, gledaju zajedno utakmice, spremaju spizu - vatrogasna druženja su poznata po iću i piću, da ne kažem žderanju i opijanju, ili će se ulagati u neophodnu opremu zavisi od ozbiljnosti, stručnosti ili zdravog razuma zapovjednika. Zavisi to i od lokalnog budžeta i pronalaženja raznih sponzora. Naš Vatrogasni dom je ponos grada. Sređen, uredan, čist, sa svim potrebnim društvenim sadržajima, čak i sa nekoliko luksuzno opremljenih apartmana, u kafiću velika TV Plazma, kancelarije, mala kongresna sala, nova odijela, nova oprema. Naš zapovjednik Dražen Glavina se dokazao sposobnim rukovoditeljem. Jesu li se prikupljena sredstva mogla pametnije uložiti u tehničku opremu ne znam, ali osjećam neku vrstu zavisti jer pokraj ušminkanog Doma vatrogasaca stoji sve neuglednija zgrada Doma zdravlja koja sve manje zadovoljava potrebe stanovništva. Za očuvanje Doma zdravlja koji je izgrađen samodoprinosom građana se nije založio niti jedan političar. Niti su naši poglavari voljni financirati zdravstvene usluge koje županija sve više reducira u ime nerentabilnosti. Isto se odnosi na sve ostale građanske Udruge osim onih «muških», pokraj vatrogasaca to su sportske udruge i HVIDRA. Možeš cijeli život posvetiti volonterskom radu u nekoj udruzi – društvena sredstva, priznanja i nagrade su strogo rezervirane za njih.
Uglavnom Vatrogasni domovi su privlačno i omiljeno mjesto okupljanja izgubljenih i poluizgubljenih, često društveno neadaptiranih, ponekad iskompleksiranih pubertetlija. Neka se ne uvrijede intelektualci zalutali u vatrogasne redove ali bilo bi interesantno anketirati i analizirati naše vatrogasne kao i vojne i policijske snage, tj IQ i nivo obrazovanja. Koliko znam ne postoji nikakva selekcija na bazi fizičke i psihičke spremnosti, svi su dobrodošli. Znam što iz priče, serija, filmova i s interneta da za postati vatrogasac u Engleskoj moraš proći stroge zdravstvene testove, zatim tešku obuku koja je slična vojnoj ili policijskoj akademiji. Ne mislim ništa negativno o vatrogasnim udrugama i o našim vatrogasnim domovima, upravo suprotno, smatram da su neophodni u društvu koje ne vodi brigu ni o mladima ni o starima. U nedostatku sadržaja interesantnih za mlade bolje da se okupljaju pod brižnim okom starijih vatrogasaca nego po kafićima i ulici. Zamjeram im na nedostatku muškosti da se odgovorno i sistematski organiziranju u toj muškoj disciplini. Zašto je cijeli sistem još uvijek na dobrovoljnoj osnovi zaista ne znam. Da ne bi državu koštao puno više kad bi se postavio na profesionalni nivo kao što je to u većini civiliziranih država, ili što naši muški na vlasti vatrogastvo još uvijek tretiraju ko muški hobi, tj. poligon za vježbanje muškosti ?
Nedavno sam imala čast gledati smotru i vježbu Zlarinskih vatrogasaca. Malo vatrogasno auto je takoreći jedini automobil u mjestu. ( Inače sam zaljubljena u Zlarin kao u oazu tišine koju još nije zahvatila neoliberalna poduzetnička pošast).
Image Hosted by ImageShack.us

Brigadu ili kako se već zove malobrojna postrojba, su činili uglavnom klinci u pubertetu uz nekoliko starijih: smotra, zviždaljka, 1..2…3…cijev je bila razvučena i spojena, aplauz okupljenih mještana, svrstavanje ko u vojsci, pozdrav…ponosni klinci Baš simpa. U kafiću sam preko uha čula razgovor 3 mlada purgera, geek je uzbuđeno pričao dvojici velegradskih coolera kako su Zlarinjani bili prvi u vježbi razvlačenja i sastavljanja cijevi na državnom natjecanju u Zagrebu. I dva nadobudna frajera se malo više zainteresirala za događanje na sportskom terenu. Tada sam pomislila, važno da se dečki imaju čime zabavljati, vježbati, ići na takmičenja, a što zapravo nikakva oprema s kojom su demonstrirali svoju vještinu može učiniti u slučaju požara, i nije tako važno. Tako je vjerovatno u cijeloj Hrvatskoj. Zapravo i ne znam kako je u nas Vatrogastvo organizirano. Očekivala sam ovih dana medijske analize situacije ali izvještavanja su još uvijek kao i prva vijest o tragediji ( kada se na našu sramotu nije znalo gdje su završili nastradali) nebulozna, razna naklapanja zbrda-zdola u traženju krivaca. Pa sam pronašla na net-u Statut vatrogasne zajednice županije Šibensko-kninske iz kojeg nisam saznala mnogo o ustrojstvu, koordinaciji i odgovornosti.
Vatrogasna društva su uglavnom registrirana kao udruge temeljene na Zakonu o vatrogastvu sa gotovo istim statutima kao i ostale građanske udruge. Udrugom rukovodi predsjedništvo koje ima radna tijela : Odbor za izobrazbu i Odbor za priznanja i odlikovanja. Izvršno tijelo redsjedništva je Kolegij sastavljen od predsjednika i zapovjednika Javnih vatrogasnih postrojbi, županijskog zapovjednika i člana iz DVD-a. Zapovjedništvo Zajednice je stručno-tehničko tijelo, broji 21 člana koji su po funkciji zapovjednici DVD-a, JVP-a i profesionalnih postrojbi, među ostalim programskim zadacima Zapovjedništvo predlaže plan intervencija kod velikih požara otvorenog prostora. Očigledno nedostaje rečenica o odgovornosti. Ali eto, pritvoren je zapovjednik i nadam se da analiza organizacije cijele vatrogasne scene neće završiti s Bulićevom pjesmom :
Gori gora, gori borovina,
gori dušo, naša ladovina.
Nije meni žao borovine,
već je meni žao ladovine.
Nesta mala debeloga lada,
di ćemo se milovati sada.
Gori nebo, gori tvrda stina,
nesta naša lipa ladovina.
Gori vatra, gore uspomene,
izgorilo draga pola mene.
nesta mala debeloga lada,
di ćemo se milovati sada.
Kažu da je ovaj, dubokoumni turbo folk uradak bio omiljen u vatrogasnim krugovima.
U predsjedništvu DVD-a često sjede političari koji će lobirati za financijska sredstva ali koji najčešće nisu sposobni, niti educirani stručno procijeniti stvarne potrebe zaštite od požara, a kamoli koordinirano stvarati uvjete za sprječavanje sve češćih katastrofa po našoj obali. Ima li neophodne koordinacije sa Hrvatskim šumama jer većina obale je gusto pošumljena, zarasla divljim niskim raslinjem koje ne omogućava pristup pri gašenju ? Jesu li u dogovoru s nadležnim ministarstvima i institucijama prokrčeni putovi, strateški razrijeđena određena područja, postavljene vodovodne cijevi ili cisterne ? Nekontrolirana divlja gradnja također ne vodi računa o pristupu, u većini divljih naselja duž obale nema cesta, često se kućama ne može prići niti malim autom a kamoli s cisternom. Ako su nezakonito izgrađene jesu li vlasnici uopće čuli za Zakon o protupožarnoj zaštiti, kako i gdje dolazi Državna inspekcija, ima li je uopće ? Kakva je koordinacija s Gorskom službom spašavanja, s policijom, s vojskom, s Hitnom službom ? Milijun pitanja se nameće kada se dogodi tragedija. Ovo je prvi put da se priča da će se analizirati stanje vatrogastva u cijeloj državi i nadam se da će se političari muški prihvatiti tog posla, muški procijeniti sve ozbiljnije potrebe protupožarne zaštite jer klima se promijenila-najlakše je pronalaziti podmetače požara i na njih prenositi krivnju; muški uložiti sredstva u neophodnu vrhunsku tehničku opremu, profesionalizirati vatrogasna društva uz pravu izobrazbu, tj. fizičku i stručnu spremnost samo izabranih kojima se neće događati «greške». Ako se ne mogu domisliti mnogobrojni političari koji primaju veće mjesečne plaće od ukupne godišnje prosiječne hrvatske mirovine, neka preslikaju sistem iz Engleske ili bilo koje europske države.
Vidi ustroj u Engleskoj : www.fireservice.co.uk
Sjetih se velikog požara 1985 od Kuka do Brela. Tad je u socijalizmu postojalo nešto kao 3. stupanj opasnosti – čini mi se da se zvalo opća mobilizacija- kada je sve sposobno stanovništvo pozivano na gašenje. Većina stanovništva se i odazvala, negdje iznad Promajne smo naišli na masu ljudi koji su se muvali po cesti, cisterna je bespomoćno i besposleno stajala na cesti, nekoliko vatrogasaca je panično i kaotično pokušavala usmjeriti narod gdje da idu gasiti, neki su goloruki i krenuli protiv vatre. Na moje pitanje da mi daju brentaču ili nešto čime ću gasiti žar po već izgorenim dijelovima šume rekli su da nažalost nema vode, reko a što cisterna stoji već sat vrimena na cesti, rekoše-nestalo benzine. Ipak se nas nekoliko goloruko uputilo potražiti eventualne zalutale i pronađosmo prof. Krnić sa još dvoje kako se polugušeći od dima očajno vrte u krug ne uspijevajući se orijentirati. Ko zna što bi bilo s njima da ih nismo pronašli. Kad je nekoliko šišarica ko svjetleća bomba proletilo s gornje strane ceste na donju i isti sekund zapalilo borovinu našli smo se štono kažu- u opasnom vatrenom okruženju. Uputili su nas prema Makarskoj. Vraćali smo se u kolonama šuteći i plačući od nemoći. Šutnja se nastavila i idućih dana. Koliko se sjećam u javnosti se nije progovorilo niti riječi o našoj nesposobnosti da se nosimo sa vatrom takvih razmjera, niti o nečijoj odgovornosti za praznu cisternu i lošu organizaciju, niti o odgovornosti za potencijalno ugrožavanje života pozivanjem na gašenje bez adekvatne opreme i zaštite, niti o potrebnim sistemskim promjenama. Velike, crne, izgorene, za gašenje pristupačne površine, su godinama govorile sve. Isto kao i sve više takvih novih crnih «rupa» u pejzažu i hrvatskom protupožarnom sistemu. Ove godine im se pridružuje 11 raka i križeva.
( Na kratko prekidam pisanje da bih vidjela ultimate fightere. Bože sačuvaj, ne mogu gledati, muka mi je. Isto ću pogledat Mirka Filipovića pa nastavit. Komentatori viču- atmosfera je veličanstvena…nadodajem ko u areni…izlaze moderni gladijatori…izgubio naš Cro cop, mom mirnom i staloženom mužjaku se isto omaklo : Štemaj ga sad ! Užas ! Jebalo vas biti muško !)
S obzirom na promjene klime, stanje naših šuma, i zapuštene, neobrađene privatne zemlje duž obale i po otocima, dovoljno je da nakon nesnosnih vrućina i duže suše zapuše bura, slučajan opušak, komadić stakla izložen suncu koji projekcijom izaziva iskru, i eto požara katastrofalnih razmjera. Za borbu protiv požara nećemo biti spremni sve dok ne pozovemo na odgovornost državni vrh i dok se nešto ne promijeni u glavama svih mačomena. Zato, daj im Bože malo manje u mišiće, a više u pamet.

Neću više o vatrogascima, s interesom gledam -Vatrene dečke- i to mi je dovoljno. Gledajte i Vi, likovi su dobro portretirani.

Pročitah na blogu Nesvrstanog da je 30.08. bio Dan bloga, te da se sugerira blogerima da ostalima preporuče 5 blogova. Pa bih ja s malim zakašnjenjem i u cilju upoznavanja nama neshvatljive i nepoznate muške prirode preporučila 5 blogera koje čitam :

1. Mateo, ili svestomladivole.blog.hr, mladi talentirani buntovnik koji kao pisac mnogo obećava. Približava nam prosječno stanje mladog muškog uma.

Ne bi bilo loše da se okuša kao vatrogasac.
2. Moj stari prijatelj Borut, staložen, ozbiljan, sportaš, i odgovoran zdravi i zreli primjerak muškog roda, ne piše o sebi već o svakodnevnom životu iz kojeg se očituje ljubav za život, prirodu, obitelj.
Kao vatrogasnom zapovjedniku ne bi mu se događale greške.
3. Misteriozni Milord55 koji kaže – kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem-. Književno sažeti, do savršenstva izbrušeni kratki tekstovi u zen formi. Topal, mudar, utješan, zagonetan, pomalo nejasan i višeznačan kao Biblija.
Ne mogu ga zamisliti kao vatrogasca.
4. Nesvrstani- zdravi, angažirani stavovi o svakodnevnici muškog u mlađim srednjim godinama- 30-ak i nešto mislim, senzibilan i otvoren do određene muške granice. Misli da su mu karakteristike cinizam uz naznake sarkazma i samoironije. Ne slažem se baš, mislim da je skroz O.K. i da uopće nije nesvrstan.
Bio bi dobar vatrogasac.
5. Armin, pravo osvježenje i otkriće u muškom svijetu. Piše savršeno, analitički i otvoreno o sebi i muškoj intimi. Čini mi se da govori istinu.
Živo me interesira hoće li koji post posvetiti majci.
Nisam baš sigurna da bi mu bilo napeto biti vatrogasac. Dovoljno je muško i bez toga.

Za kraj, za oproštaj od hrabrih vatrogasaca.
I Pavarottija.
I drage Željkice ( Brajković ) Ikinić koja nas je nakon duge i teške bolesti, tiho i nenadano, jutros napustila.

09.09.2007. u 14:20 • 18 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (5)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (9)
Travanj 2007 (11)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Najkraće : BITI ILI NE BITI

Zašto neko piše, ako ne da bi sastavio sve svoje dijelove ? Od trenutka kad krenemo u školu ili crkvu,
obrazovanje nas kida na dijelove, uči nas da rastavljamo dušu od tijela i razum od srca. Mora bit da su ribari sa Kolumbijske obale učeni doktori etike i morala jer su izmislili riječ sentipensante,osjećati-misliti, da bi definirali jezik koji govori istinu.
Eduardo Galeano.

BISERI :
No. 1 otkad bolujem :

Smrt nije pružila ruku prema meni i zato sam ovdje. Otkako sam postao svjestan stranosti života koji se opire navici, postao sam još bezbrižniji, jer sam dospio u vrijeme koje uopće ne osjećam svojim. Ono mi izvorno već ne pripada. Ovdje je samo kao još jedno jelo nakon objeda koje se ne nalazi na jelovniku. Još je mnogo manje onoga što mi pripada nego što je toga bilo prije, kad bi se povremeno ipak događalo da imam zahtjeve i postavljam pretenzije. Od tog trenutka nikada se nije prekinio magični mirakul mog života. Život nije razumljiv sam po sebi. Jer, kao što su govorili stari, značaj života nije u prirodnosti , nego u čaroliji. Živjeti znači biti potresen, biti izvan sebe, biti uzdrman, biti otrgnut od svojih korjena, mučiti se i bjesnjeti od iznenađenja i čuđenja, od bola i pomutnje, od užasa i radosti, od pouzdanosti i straha, od patnje i divote. Nema ničeg protuprirodnijeg od života. Život je milost. I to znam sada kada je zaista to i postao. Zbog milosrđa sam ovdje, gotovo kao slučajna i neistraživa pojava.
Bela Hamvas : Kap prokletstva

Kopiranje, objavljivanje ili prenošenje tekstova i fotografija bez dopuštenja autora NIJE DOZVOLJENO

pedesetplus@gmail.com