Image and video hosting by TinyPic

Dobrodošli u
web-župu
Gospe Sinjske!

Image and video hosting by TinyPic
Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.

Image and video hosting by TinyPic
Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.

Image and video hosting by TinyPic
Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
2340009-3206845858


e-mail:luka.rada@isusovci.hr
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati

Na 'web counter' total od 1.01.2006.
Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
Veliki kršćanski duhovnici
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Misija
BALTIMORE
CTV Vatikan
Image and video hosting by TinyPic
Ne znam znate li da svako jutro (od 26.9.2011.) vaš 'onaj' (ja) šalje na HKR 'Jutarnja molitva uz mob'. To pročitaju u 6.20 sati/nedjeljom u 7.10 sati. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolicki radio! (p.s. Pojačaj radio) Ako ti promakne čuti, otvori web župu: www.paterluka.blog.hr Od srca p. Luka
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

WEB ZUPA GOSPE SINJSKE

31.08.2014., nedjelja

Image and video hosting by TinyPic
- Ane, jesi li mi živa lipotice moja. Oči moje čeznu da konačno vide tebe i tvog Mirka. Od srca p. Luka
- Jesmo, živi smo hvala Bogu ali nismo u Zg. isto smo te jako poželjeli i nadamo se što skorijem susretu

- 19:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Kad sam svećenikom postajao, Isuse Ti si mi rekao ono što nije bilo za povjerovati, da na me ćeš paziti kao na malo vode na dlanu. Puna katedrala to je čula. A danas sam svjedokom tomu. TI si meni, svome svećeniku, kraj Zdenca života, od nogu nokte podrezao - preko moje Pečnik-ove. Hvala tI dobri Bože, hvala TI I ZA NJU (Olgu).

- 19:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Tu kraj Zdenca života, životu me zove neki glas u meni... Tako poznat, blizak, gotovo moj. Ahaaa, to me moj Isus doziva. On, koji mi je dao krila za let, kaže: sad je bolje da patiš nehodanjem svojim, jer to su krila za ono za što te spremam.

- 19:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.13 sati Sa subratom, Isusovom ovcom br. Mirkom, sam 'usrid svita' tj. na Zagrebačkom Cvjetnjaku gdje čekamo moje Pečnik-ove. 14.19 sati E a sad nam društvo krasi moja Pečnik-ova. 15.51 sati Đir Zagrebom se nastavlja. Sada smo tu negdje kraj Hrvatskog narodnog kazališta. A upravo sam hranjen od moje Pečnik-ove voćem, kojega je ona svojim vlastitim rukama ubrala baš za vašeg 'onog' (mene).

- 19:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Pati, pati srce moje nehodanjem ovim, jer njime stvaraš krila za let, sviju tebi dragih.

- 19:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.37 sati Ovdje gdje smo na Cvjetanjaku, u mome gradu, nešto bi u meni htjelo da slovima kažem ono što slika kaže sobom. Tu sam sa baš svojim ljudima, s kojima me je sama Providnost stavila u vezu. Moj subrat Isusova ovca br. Mirko, moja Pečnik-ova i vaš 'onaj' (ja).

- 19:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Onomu koji Ga odgovara od križa, Isus odgovara: 'Odlazi Sotono!' A jedan (u kolicima), koji se osvjedočio u bogatstvo Isusova križa, zna: U ISUSOVU KRIŽU JE SPAS, U NJEGOVU KRIŽU JE ŽIVOT! (knev 22a kg)
- Hvala Ti .. na riječima svetog pisma - one su vječna istina! (Ante Gotovina)
- Dragi Ante, hvala Bogu što te Hrvatska ima. Hvala tebi što si nam svima uzor kako trpjeti nepravdu. Da, treba je izdržati, jer Bog koji sve vidi će nas slobodom nagraditi. Od srca p. Luka

- 19:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.49 sati Aaa vrijeme je od naših 'krpica'. I baš je dobro što me malo prije sestrica njegovateljica ubacila u 'krpe'. Dan je Gospodnji, nedjelja je napose svečan dan za nas starčeke Isusove ovce. A zna se Bože moj središnje okrijepilište nas Njegovih ovaca je sveta misa. Predvodio je naš superior p. Mijo Nikić za kog sam se osobito pomolio da mu budem uvijek dobra ovca. Ma baš sam urađivao Ogorsko silo koje ću večeras razaslavati. Ono što mi je intrigantno je: od čega je mene Isus oslobodio. Nije toliko upitno od čega me je oslobodio kao pojedinca od čovječanstva. Jer ono od čega je oslobodio čovječanstvo oslobodio je i mene. Hvala zaista Mu hvala što sam sada izvan dosega sotonskih vila. Hvala Mu što je zlo koje na me nasrtalo utkao u budućnost moju koja će biti onih 'puno lipi stvari'. Hvala mom Isusu što ću i danas moći biti sa mojim Pečnik-ovima u điru mojim Zagrebom. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 18:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Klapa Intrade - Stina Pradidova


- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vice Vukov - Dalmatinska elegija


- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vice Vukov - Neka Cijeli Ovaj Svijet


- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22A, SINE, SAMO NAPRIJED… Mt 16, 21-27 (Palma, 1. rujna 2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Čini nam se da bi daleko ljepše bilo da je Isus nastavio pričati prekrasne parabole, ozdravljati bolesne, ići na ribarenje sa učenicima, okupljati ih u molitvene zajednice – a on o trpljenju, odricanju, smrti. Petar misli da se radi o grešci, jer zar s njim koji je Mesija, ne dolazi slava, pobjeda i svekoliki prosperitet? Takvog su, naime, Mesiju Izraelci očekivali. Stoga ga i poziva na stranu i odvraća: "Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!"
Temeljni nesporazumu. Isus nije došao da nam ugodi, već da nas spasi. Zna svoju misiju. Kao čovjek i Bog, srcem se prikovao uz ono za što se rodio. Ljubav kao konačni njegov cilj drugog puta mu nije ostavila. Takav cilj opravdava križ. Isus ne mari za cijenu, spreman je suočiti se s pritiscima – uočimo: starješina, glavara svećeničkih, pismoznanaca. Drugim riječima: vlasti, klera, intelektualaca. Onih koji žele imati dominaciju nad tijelom, dušom, pameću. Tri najstrašnija okupatora. Borba za slobodu od njih – to je križ. Ali primijetimo i ovog suptilnog okupatora: ljubav onih koji nas vole, a ne razumiju. Ocrtani su u Petrovu postupku. Žele nam dobro, tepaju nam, stalo im je do nas. Zadužuju nas i zarobljuju svojom ljubavlju. I od njih treba biti slobodan. Bolno je razočarati one koji nas vole, i koje volimo. Ali mora se. Ni malo nježnije nego li je to Isus učinio: "Nosi se od mene, sotono!"
Tko se za slobodu ne bori nije je niti dostojan. Samo slobodni se ostvaruju, žive svojim životom, i znaju zašto umiru. Pripazimo još jednom: križ je suprotstaviti se – a ne pristajanje na ropstvo. I budni budimo, jer oni koji posežu za našim tijelom, dušom i pameću – uvjeravaju nas kako je križ stanje koje nam nakon njihove okupacije ostane: tupilo, indiferencija, rezignacija. Shvati: križ nije mazohizam, već čin srčanosti i smjelosti. Križ je borba kako bi smo postigli slobodu za ljubav. A onda, upravo kao što drvo bačeno u vatru, najprije pocrni, pucketa, pušta vodu – i onda plane, i mi kroz svoju crninu, patnju, i plač moramo proći. Jer, tko ugasi vatru trpljenja, zadrijema – a tko u njoj ustraje, plane vatrom mudrosti. Mudrost stječu oni koji od svog križa ne odustaju.
Valja se odreći sebe – sebe, ukoliko svoje dobro vidim u tom da sam od drugih prihvaćen, voljen i slavljen. Pokušati spašavati sebe, znači izbjegavati razočaravati ljude kad je to neizbježno. Jer što će ti sve, i sav svijet da stekneš – a sebe nemaš? Samo u vjernosti idealu i cilju – ti kao ti, jesi. Što će ti puko bivovanje, ako ne egzistiraš? Što će ti da te drže ovim ili onim, kad tebe u tom liku kog štuju nema?
Za kraj, evo događaja s vjeronauka. Djeca su učila križni put idući od postaje do postaje. Kod četvrte, gdje Isus susreće svoju Majku, vjeroučiteljica objašnjava kako je susret bio prebolan da bi Marija išta riječima Sinu rekla. U njenom pogledu bilo je sve. Pitanje je bilo: što je Marija svojim pogledom Sinu poručila? Javi se netko s odgovorom: "To nije fer! Ostavio si me samu…" Netko drugi: "Zašto??? Zašto baš meni to da se dogodi?" Konačno, curica neka digne ruku: "Marija je pogledom rekla: Sine, samo naprijed! Ne odustaj!" To je, uistinu, rekla. To govori i nama, i svi anđeli naši: "Sine, samo naprijed!"
--
"Besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja." (1 Kor 1, 18)
Križ:
- Čovjek sam sebi. Svakome je od nas Bog poklonio nešto obrađene zemlje u nama samima, a drugo je ostavio našoj marljivosti da osvojimo i da se obradimo.
- Drugi ljudi. "Pakao – to su drugi."
- Prilike u svijetu.
- Sve što trebamo prevladati da bismo ostvarili neko dobro sebi i drugima.
Križ u filozofskim i religioznim razmišljanjima starih naroda znakom je smirenja i mira cijelog svemira.
Po trpljenju – iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu – postizava se spasenje.
Per crucem ad lucem.
Teško ljubavi koja neće žrtve, ali teško i žrtvi u kojoj nema ljubavi.
Ne skidaj Isusa s križa, jer bez njega križ je besmislen. Ali ni ne ostavljaj ga sama na križu. Nađi ljestve, uspni se, i zagrli ga. Jer, "ako umrijesmo s njim, s njim ćemo i živjeti." (Tim 2, 11)
Uvijek čini ono što se bojiš činiti.
Pučko židovsko vjerovanje očekivalo je Mesiju koji će donijeti jednostavno slavu Izraelu, vojnim uspjehom, bogatstvom, prosperitetom. I učenici su tako mislili. Zato Petar misli da se radi o grešci kad Isus govori o trpljenju. Odgovara ga od uskog i strmog puta, a nagovara na široko i laki. Isus, premda ga je malo prije nazvao Stijenom, sad ga naziva Sotonom. (p. 'onaj')

- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Trpljenje je najjače sredstvo što spašava i posvećuje dušu." (BL. IVAN MERZ)

- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
10.36 sati Evo baš su mi bila dva subrata Isusove ovce ali doista uzorne p. Fridl i p. Sentmartony

- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Hajmo se pomoliti, pročitat ću vam kako je prorok Izaija pisao o iščekivanom oko kojeg se mi sabiremo: 'Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.'

- 10:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, August 31, 2014 10:17 AM
JUTARNJA MOLITVA, 1. 9. 2014. Gospodine hvala Ti što smo se i mi osvjedočili da si Ti onaj iščekivani o kom je još prorok Izaija pisao: 'Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.' Molimo Te da zahvalno živimo vjeru koju su nam naši stari prenijeli i da je svojim životom prenosimo dalje svima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 4,16-30)

- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Gospodine Isuse Kriste, nazvao si Sotonom onoga koji Te, iz tobožnje ljubavi, odgovarao od križa - Tvoga puta. Put Tvoje ovce je Tvoj put. Nauči me zato ići putem križa i svima koji me tobož' vole, reći isto: Odlazi sotono!

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- "Trpljenje je najjače sredstvo što spašava i posvećuje dušu." (BL. IVAN MERZ)
- Hvala za mudre i vrijedne poruke

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Trpljenje je najjače sredstvo što spašava i posvećuje dušu." (BL. IVAN MERZ)
22.33 sati Baš je bila ružarja s babom Jakom uz HKR. I mislite da baba Jaka nije učinila ništa za svog milu. Ona meni pošalje sms o vrijednosti trpljenja. Znam ja nju to je ona u Diki Nebeskoj uz Ognjište Ljubavi na silu učinila besidu sa bl. Ivanom Merzom.

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
21.37 sati A valjalo bi štogod uradit prije ružarje s babom Jakom uz HKR. A od sveg duhovnog raskošja možda samo osvrt na đir Zagrebom uz moje Pečnik-ove. Možete pretpostaviti da me najviše razvedrio posjet našoj Gospi od kamenitih vrata. Ona je ta koja zna da ću profunkcionirati u 'punini vremena'. Ona zacijelo zna što bih do tada trebao raditi. Pa sam malo o tom s njom. Zna ona za moje aktivnosti na webu a i na radiju. Zanimalo me je čut ima li jos kakvu inicijativu. Znam da mi je htjela priopćiti, ovo što podnosiš jako je vrijedno. To neka bude tkivo tvoje molitve za ono što te čeka.

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Dide ti znadeš da san desetak godina u ovoj krijoli. A baba Jaka mi kaže: 'Duraj, duraj pa ćeš u raj'. A meni došlo da kažen svojiman: Guraj me, guraj pa ćeš u raj. 'Eh Lujo, Lujo vižbaj ti vižbaj unda ćes proodat.'

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo ti znadeš míle da bi za te dala krvi ispod vrata. Niko sritniji od mene da je moj mile pratar Isusova ovca. Lujo poslušaj svoju baku sve šta ti je teško i šta ti se ne da. Privati to pa će te dragi Isus nagradit.' A baba Jako znaden ja to kuda me ti nisi učila: duraj, duraj pa ćeš u raj.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Da bježi od križa, kome ti to?! (knev 22a kg)


Onom koji Ga odgovara od križa, Isus odgovara: 'Odlazi Sotono!' A jedan (u kolicima) koji se osvjedočio u bogatstvo Isusova križa, zna: U ISUSOVU KRIŽU JE SPAS U NJEGOVU KRIŽU JE ŽIVOT! (knev 22a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.08.2014., subota

Image and video hosting by TinyPic
Grade moj, lijep si jer si mi drag. Drag si mi jer tvoje ulice, trgovi i svetišta, u sebi kriju ono najviše moje. Najlepše uspomene, zanose i snove na Vječnost samu, koja osvojila me tobom. Ah Zagrebe volim te!
Image and video hosting by TinyPic
Grade, znam, ti si naučio ljubiti, jer trpio si i ti, ovo i ono razaranje, ono i ovo osvajanje. Kao i svaki onaj koji voli tebe. Sad kad slobodni smo od svega poljubac izmijenimo. Cmok, cmokić

- 19:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
14.07 sati Prva postaja u Petrinjskoj, 'Diona' i 'slabost' (slatkač), kao i obično subotom.14.32 A sada je središnja postaja đira Zagrebom, a to je naravno naš dragi Cvjetnjak. Na stolu je nezaobilazna kava (z mlijekAm), tu su i moje Pečnik-ove i naša ćakula-bakula. 15.48 sati Na putu smo do 'Zdenca života'. Oh kad bi gutljaj Života ispio. 16.04 sati Tu smo kraj HNK gdje sam mrvu pozirao za web župu. A sada će me moja Pečnik-ova okrijepiti voćem itd. Još ćemo tu negdje snimiti: 'kmev 22a kg' 17.14 satí Uspinje nas uspinjača na Gornji grad do šjor Matoša i naše Gospe od kamenitih vrata 17.42 satí Baš je moja Pečnik-ova učinila sliku vašeg 'onog' (mene) uz najdraži kip mojega duhovnog ćale Lojole. A naravska stvar i kod naše Gospe od kamenitih vrata pala je desetica ružarje (i sjetio se svoga meštra Spliće).

- 19:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.30 sati Dob je dana kada sam u 'krpama' mi sugerira da uradim naš 'Glas iz krpa'. Ma znaš dođe mi da kažem jedno veliko HVALA Bogu što je dobro procijenio da bih mogao izdržati sve ove godine RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu). Jer da sam ostao tamo 'gdi je liiipooo', tj. da se nisam probudio iz kome, bio bih lišen spoznaje bogatstva križa. Kristova. A naslušao sam se od profaća po univerzama o vrijednosti Kristova križa. Ali sad to doživljavam križ nije tek posljedica ovog ili onog. Nego je to vrutak bogatstva, kojeg ne znam da li bi mogao negdje drugdje iskusiti. Križ ti je kao teško pristupačni vrutak žednom planinaru. I kao što će planinar zapeti da do izvora dođe. Mudar čovjek će se Bogu zahvaliti ako nešto mora pretrpjeti. Jer trpjeti se znači napajati dragocjenim darovima Božjim. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 18:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
E lipi moji pismoznanci. Čuli ste za moju babu Jaku. Ona je meni uvijek kraj ognjišta trubila: duraj, duraj pa ćeš u raj. Zato stisni zube, sakrij bol i sigurno ćeš u raj.

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
11.20 sati Baš mi došlo da podam hvalu dobrome Bogu, ali doista DOBROMU za sve dobre ljude koje mi šalje. Znate da su mi subote obilježene darovima Njegovim. Ali pored mojih prijatelja, mojih Pečnik-ovih danas bi se htio zahvaliti za divnog čovjeka, mog meštra Spliću. Koji me malo prije bio uraditi. A radi me bas način koji mi odgovara. Pao je dogovor da mi dolazi svaki dan pa i kad se meštar Adis vrati. Osjetio preko njegove uradbe me Gospodin stavlja u funkciju. Oh hvala Ti Bože, hvala.

- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, August 30, 2014 8:54 AM
JUTARNJA MOLITVA, 31. 8. 2014. Gospodine znaš kao je to s nama. Kažemo da si sve što trebamo. Da Te neizmjerno ljubimo. Da si naš Smisao, Zanos i Sreća. Da si samo Ti dostojan da sav svoj život Tebi izručimo - a od Tvoga križa bježimo. Molimo Te da shvatimo u Tvome križu je spas i život koji trebamo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 16,21-27)

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Nije siromašan tko malo ima, nego tko više želi."

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Ajoooj... koji li je to unutarnji poriv kad ruke, na prvi zvon zvona, već same po meni rade znak križa, a usne same oblikuju Marijino pozdravljenje. Eto, jutros nije bilo zvona, no za jednog Klepu , tu na ovom otoku, nema godišnjeg I ja, zamislite, na njegovo revanje, ucinom sve kao da zvono u mom gradu zvoni! Taj Klepo zna red. Kada zora svice Gospa se pozdraviti mora! I tako još dva puta kroz dan.
- Aaa magarac Klepo je bija najpametniji magarac u Ogorju jer zna bi recimo njuškom otvoriti krakun staje. Ali bio je i najpobožniji jer uvijek bi revanjem u zoru pozivao Ogorane da pozdrave Gospu.

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.58 sati Hoćemo sada nakon odgledanog tv - dnevnika nešto uradit? A što ja znam. Nameću mi se nekakve mizerne teme. Ali znam već to nije od Duha Svetoga. Opterećivalo bi me sad šaketanje. Ali čisto da znate nije meni baš sve ružičasto. Ali radije svjesno i namjerno zaobilazim tmurne teme. Pred očima uvijek imam svijetlu budućnost naše web župe. Ma uostalom moj temeljni motiv u cijelom radu je Isus Krist je uskrsnuo a ja sam njegova ovca.

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Znaš dide kako ja znan das ti Božji čovik? Kad ubiiješ prasca unda će svako ko prođe imat mesa. A kad se nima unda se stisneš. Srićon imaš lipu penziju pa i drugiman u selu pomogneš. 'Ma Lujo pušći to.'

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ehe staričice moja draga, baba Jako ti meni nis' kazala da za živit ivanđelje se triba razumit une grišne kockarske stvari jer dragi Isus kaže da uni koji imaju imat će i još više. A uni koji kažu da imaju samo nike sirotinje, ostat će i brez toga. 'Ma Lujo za mej samo ružarja.'

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.08.2014., petak

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.09 sati Idemo opet za spasom od nerada. Hajmo uraditi razmatranje. Ma baš si mislim o čemu. A nameće mi se da kažem koju o subotama tijekom ove moje RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu). Htio bih vam reći koju o sestrama svojim. Oni koji prate web župu znaju imam tri sestre. To su: Hrga Iva, Pečnik Đurdja i Pečnik Olga. Da znate one tri su raspete isto sve ove godine sa mnom. Ali pazite one nisu klerici, to su obične žene vjernice koje viđamo po našim crkvama. U redu ja sam svećenik i imam načina da osmišljeno trpim svoju raspetost. One, one su zavrijedile biti ponos Hrvatske jer su istinsko blago Crkve Božje.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
16.40 sati A što ću? Glupo mi je ništa ne raditi, zapravo me to umara. Baš si mislim kako učiniti ove godine RBK (raspetosti na bolesničko krevetu) opipljivo plodnima. Do sada imam troje 'dice' (knjiga). A na našoj web stranici bi se moglo roditi još troje dok promigam nogama. 1. KORACI: Molitve za svaki dan 2. KORACI: Ogorska besida 3. KORACI: sms knev ABC. Ha, idemo pa Bogu u ruke!

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
15.47 sati Ma isprazno mi je zezuljit sa ovom škatulom od compa A idem uradit jedno razmatranje. O mojoj favorite temi o boli, patnji, trpljenju. Nisam imao pojma da se iz tog odvratnog vela krije ocean bogatstva. Naravno pretpostavljajući da onaj koji obdaren tim nepoželjnim darom susreo Isusa Krista. Ako je vjernik MORA iskusiti blizinu Isusovu u svojoj boli. Tada osjećaš kako Isus sve tvoje boli prihvaća, upotrebljava za tvoje dobro i dobro onih koji su ti povjereni. Znate godine ove moje RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu) su dragocjene i nisu baš za svakoga. Gospodin me je dobro procijenio jer ovo je za vojnike Kristove, za Njegove komandose.

- 15:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Našašće odmetnutog sina, Split 1983 (mama, tata i 'onaj' (ja)

Image and video hosting by TinyPic

- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Auguri per onomastico!
- Grazie di cuore per gli auguri. Ricambio il pensiero con un particolare ricordo nella preghiera.

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
13.00 sati Ha, hmm hajmo uraditi ono naše svakodnevno čemu je ime 'Glas iz krpa'. Nije baš slučajno da se se tako zove jer fakat jesam u 'krpama'. Vjerujem da se dobro razumijemo unatoč ovim dijelektizmima. Ma znate kako vam je to čas si Slavonac, čas Dalmoš, pa Zagorec... I onda ti se ispremiješa govor. U redu, Hrvat sam pa ću se potrudit književno reći koju. Danas? Pa danas imam dvije impresije. Prva je da me bio me uraditi moj meštar Splićo. A to je učinio zbilja .'stani pani'. Drago mi je da me obećao dolaziti raditi češće jer meštara Adisa neće biti ovih dana. Druga impresija je što mi se javio Vatikanski nuncij na facebook. Zahvaljuje mi za imendanskoj čestitci. Eto to sam vam htio kazat. Zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

'Dice' = 18 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
Možda će vam se činiti da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 17. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više (1993) 2. Ljubav je zaista neslomljiva (2005) 3. Šalabahter za život (2008) PETNAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split 1978) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke (Split 1978) 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' (Split 1978) 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' (Osijek 1994) 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom (Osijek 1995) 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com (2000) 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu (Rijeka 1998) 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC, 2001) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' (Zagreb 2002?) 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave (2003) 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI, 2007?) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. 15. 'Dite' su i moji odasci na župu Savski Nart (1989/1991) gdje sam sabirao potrebna pastoralna iskustva. 16. Pred svećeničko ređenje kao đakon držao vjekač maturantima na Jordanovcu, a kao đakon sam HTV čitao nedjeljno evanđelje. (1992) 17. Pa moglo bi ići kao 'dite' i to što sam godinama sakupljao Gospine slike iz svetišta, crkava, galerija… koje se štuju kod Hrvata. Kao đakon priredio sam izložbu sakupljenih slika na teološkom učilištu na Jordanovcu u Zagrebu (1992). 18. Spomenutim projktima se može dodati i kapela u bolnici Krapinske Toplice koja je otvorena 2011. Tko zna kad bi i dali bi uopće kapela bila otvorena da mjesecima nisam imao svetu misu u čekaonici ambulante te bolnice. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 29, 2014 12:31 PM
To: jradja@cox.net
What will be with www.jimradja.com? Sincerely p. Luka Radja

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Dragi moji za naučiti evanđeoski živjeti treba usvojiti onu kockarsku: tko ne riskira taj ne profitira! Isus to učtivo kaže: 'onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima.'

- 11:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 29, 2014 10:22 AM
JUTARNJA MOLITVA, 30. 8 2014. Gospodine prosvijetli nam pamet da naučimo hrabro i odlučno raspolagati s onim što si nam povjerio. Da usvojimo naizgled kockarsku logiku: tko ne riskira taj ne profitira. Jer sam si kazao: 'onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima.' Molimo Te daruj nam milost da shvatimo da ništa nemamo ako s Tobom ne sabiremo. A imamo samo ono što od Tebe primamo. Amen! (Po evanđelju dana: Mt 25,14-30)

- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Uvik je reva prid zoru on da Ogoranima kaže uputite pozdrav onoj kojaj pod istom Svilajom pekom. Magarac Klepo je zna za Gospu vlajinu našu kojoj je klipsao svake godine za Velu Gospojinu noseći dicu u Sinj njoj, Alkarici našoj.

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ah tko odbrojava sate i minute sad kad svi šute. Valjda noćni vozač neki ili tko zna tko u kleti. Nitko ne bi reko a znam da sigurno je Isusova ovca jedna. Čeka na da mu u san dolete anđeli da íh snivati može.

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Svi obeshrabreni, razočarani, jadni i bijedni u stroj, Lojola zove u boj! Isusa ljubiti iznad svega i činiti sve na veću Božju slavu uvjet i dužnost je družbi toj. Stani u stroj, pred Isusa na koljena padni i u boooj!
Amin oče, Bog Vas blagoslovio. Baš mi to treba. Hvala što mi razbuđjete savest i svest. (pravoslavni isusovac)

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Ljudi kažu: zla vremena, teška vremena. Čestito živimo i vremena su dobra. Mi smo vremena. Kakvi jesmo, takva su vremena." (Sv. AUGUSTIN)

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Stih o zlu dolazi mi ne jer sam na strani zloga. Dobri Isus moj hoće da kažem kako je On iskoristio zlo da mi Sebe da. Sebe mi je dao i tako svima reke da nisam zao. Crni je ostao bez riječi jer neporočnost onog kom su sudili ga gnječi.

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.38 sati Baš je preda mnom slika Srca Isusova i natpis: 'Ah to Srce koje nas je toliko ljubilo...' Ma srce ipak nije stina. Znači mi znači dubina kojom me ljubi. Ono, to Srce je htjelo da oživim kad sam ono bio umro one 2003. Baš blagdan Srcu Isusova (27. 6. 2003.) je bila ona 'saobraćajka' u kojoj sam posve uredno umro. Ali oživjelo me je Srce Isusa moga. Ma doista je divno Srce Boga našega. Ljubim Ga i ljubit ću Ga dovijeka, ne tek jer sam isusovac i što sam radio pri bazilici Srca Isusova. A zašto me probudilo?! Probudio sam se jer sam svećenik. To posve sigurno znam iz riječi Gospe Sinjske koja mi je rekla zašto sam oživio. Srce Božansko Isusa moga daj da Te ljubim više neg' ikoga.

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo imaj na pametí daj tvoju dušu dragi Isus platija su krvlju na križu. Kostaš ti mile. Zato nedaj duše svakomen!' A dide ki Isusova ovca ne dan duše nikomen neg dragon Isusu.

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo zlato bakino, čuvaj se vraga mile. Ti znadeš daj un vidija da glavu svetog Ivana Krstitelja more platit su pleson nike ženetine. Ne daj Lujo dušu nikomen unaj Božja. Zato mile vavik uza se imaj Gospinu ružarju.

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.08.2014., četvrtak

Image and video hosting by TinyPic
Oh to Srce koje nas toliko ljubi…

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Kojim riječima reći o najboljem, o najljepšem, o najkorisnije ali koje je i najteže, najnepoželjnije i najružnije? Kojim riječima izraziti bol? Aha stih... On zna reći ono što je neizrecivo lijepo ali je i neizrecivo ružno. Pih ne znam stih…

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.25 sati Gledam ovaj kip sa Gornjeg grada u Zagrebu, gledao sam ga i prije ali nisam znao ono što sam sada gledajući ga spoznao. To je ono što želim, što svom dušom tražim. Čemu su me svi putovi vodili, u svim stremljenjima tomu stremio. Satrti zmiji glavu, biti isusovac je baš za mene.

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Svilajo planino peko povr Gospe Sinjske i Hrvatskih vlaja. Volim te volim ni sam ne znam zašto? JeI' zato što je uza te je prolazio put od svile, il' zato jer su po tebi pasli svileni volovi, il' zbog Dalmata koji po tebi su kola igrali a po njima je je ime Hrvatskome jugu, il' što vila tvoja nadahnula Hrvatskog je pjesnika. A može biti jer sam sa mojim a i tvojim didom Majorom po tebi bukve sjekao a s njim se na vrh tebe penjao. Volim te volim Svilajo je s vrha tvoga sa vidio u daljini Svjetlost onu koja zavela me i vodi.
Image and video hosting by TinyPic

- 15:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.29 sati A što se tu može kad unatoč tome što sam čitav ostao 'žbljak" u funkciji mi je osao 'zlatni palac'. A to znači da mora, naprosto mora ići naš 'Glas iz krpa'. Čuj, jer bi htio biti odgovoran i Bogu zahvalan za sve što mi je darovao. Ove naše 'krpice' osjećam kao svoju zahvalnicu Bogu. A eto mogu kazat jutros me je uradio moj fantastični meštar. Dobar je čovjek. Splićo je pa zna naše Kmanske fore. Ah moj Kman i moje pogansko doba. Ma i nisu to baš bile bezbožničke godine. Bili smo prava ekipa, baš klapa, znači prijatelji. Sa svim evanđeoskim kvalitetama prijateljstva. Rekao bih živjeli smo evanđeoske vrijednosti premda nismo išli u crkvu. Znači bili smo anonimni kršćani. 13. 34 sati Eto za kraj još mogu reći da mi je baš bila ona stara Palmašica Maja koja mi je uradila onu drugu ruku. Od srca va web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 14:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.21 sati E pa jesam starček Isusova ovca jer to je zbir ideala mi. Biti Isusov i biti mu blizu, blizu VJEČNE MLADOSTI. Svetu misu nam i danas predvodi naš Zagorec p. Janko Rogina.

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, August 28, 2014 9:09 AM
JUTARNJA MOLITVA, 29. 8. 2014. Gospodine danas kad je glavosjek svetog Ivana Krstitelja, sjećamo se da je cijena njegove glave bio tek jedan ženin ples. Bezdušna Herodijada je poželjela glavu Ivana Krstitelja od svirepog Heroda za ples kojim mu je pamet pomutila. Molimo Te prosvijetli nam pamet da shvatimo da našoj duši nema cijene jer je otkupljena Tvojom dragocjenom krvlju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6,17-29)

- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
6.59 sati Rada bi napisat najljepši redak boli. Nemoguće lijep kao što je i bol nemoguće ičim usporediti koliko koristi duši našoj. Eh onda stih. Ih...

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Pjevat ću, pa i onda kad budem morala brati cvijeće usred trnja, i moja će pjesma biti toliko skladnija koliko trnje bude veće i oštrije." (Sv. MALA TEREZIJA)

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.18 sati Hajmo nešto uradit. Evo baš sam svoje izbrevijario (iščitao redovnički brevijar). Kao i obično dodao sam i svoju privatnu molitvu babi Jaki i didu Majoru da se zauzmu da profunkcioniram u 'punini vremena'. Preporučio sam se i svojim omiljenim isusovcima p. Anti Gabriću i br. Nikoli Biliću za svoju isusovačku karizmu. Dobro to je moj redovnički dribling. Ah tako bi mi bilo drago da mi Gospa Sinjska opet kaže da ću profunkcionirati u 'punini vremena' odnosno da mi kaže 'puno lipi stvari'. Trebam kazati da me to ispunjava optimizmom, umnožava mi vjeru, učvršćuje ufanje i usavršava ljubav. Hej meni da progovori Majka Božja, to je izvan svake pameti. A tu sliku Gospe Sinjske doživljavao sam kao bas svetu. Sjećam se kad sam bio na studiju Rimu (1996/7), a baš bio domovinski rat. Ponio sam je iz domovine sa sobom i molio da ona nam sad spasi Hrvatsku kao što je nekad spasila Sinj. Pa onda je išla sa mnom dalje. U Rijeci mi je pomagala da mlađariju mogu voditi. Pa je bila uz mene ono pola godine kada se kuhao u Kalkuti. Zahvaljujući njoj komarci mi nisu ispili svu krv. A onda godinu dana u Baltimore (SAD) Najdraže mi je bilo uvečer izmoliti krunicu kraj njene slike. Pa Zagreb, njeno su djelo SKAC i Modrave. Bila je i u mojim bolničkim sobama. Na neki način mi je i razumljivo da mi je progovorila kada mi je bilo najteže. Bilo je to 19. 4. 2005. u Krapinskim Toplicama, soba 62, oko 18 uvečer. Eto ono što mogu reći da je blla njena je želja da postanem web župnik Gospe Sinjske (www.paterluka.blog.hr)

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo ti ki Isusova ovca znaš da vojska vavik mora bit pripravna. To se ne zna kad će tribat jurišat, kad se u rovove ukopavat.' A je dide baš nan tako i dragi Isus kaže: 'Budite pripravni jer u čas kad ne mislite ja dolazin.'

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako dragi Isus nan kaže: 'Budite prípravni jer u čas kad i ne mislite ja dolazin.' Reci mi baba a kako se ti pripravljaš? 'Aj Lujo uzmi unomo unu polu kunpira. Unda mile privati Gospinu ružarju.'

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.08.2014., srijeda

Moj dida i ja prijatelja dva i vojska Kristova!

Image and video hosting by TinyPic

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 15:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
12.59 sati A što se tu može kad me je meštar Adis ubacio u 'krpe' nego urađivat 'Glas iz krpa'. Naravno da me je i uradio onako kako samo on to zna i to baš kako valja. Radi se o spiritualno - fizikalnoj uradbi koju rijetko tko zna. 13.30 sati A bas sad je bila ona koja mi je uradila onu drugu ruku. Zove se Maja inače stara Palmašica koja dolazi nama starčekima Isusovim ovcama preko socijalnog. A radi se radi. Odnosno rade me rade. I vjerujem da će mi Gospodin preko njihovog rada dati da promigam nogama. A hvala Bogu što mi je već dao da hodam odnosno letiiim. Da, da preko web prostora i preko radio valova. A eto treba mi i to sirotinjsko miganje nogama iz pastoralnih razloga. Od ostalog? Redovnički đir. Znaš da mi je ova bolešćurina probudila ljubav za moje prvotno zvanje. Sviće mi da sam redovnik - isusovac. Ah koliko je to bilo ugroženo 'u ono vrijeme' kad se živjelo 300 na sat. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Stisni viteže Kristov ne daj joj trovat one koji na blagoslov Božji imaju pravo. Stisni i ne daj beštiji zraka jer na nj prava nema. Jače, jače stisni da otrovom svojim ne truje one koji Krista Boga ljube.

- 10:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Ehe lipi moji, pa onda kako ste? Šta se radi? Aha tako je čekate. Čekajte, čekajte Isus će sigurno doći.

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, August 27, 2014 10:24 AM
JUTARNJA MOLITVA, 28. 8. 2014. Gospodine trebamo Te ali nije baš da Te bdijući čekamo. A Ti nam dolaziš kad Ti se najmanje nadamo. Molimo Te daj da se konačno uozbiljimo i čekamo Te imajući na pameti riječi koje si nam rekao: 'Budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 24,42-51)

- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Isus je svjetlo svijeta, puno istine i ljubavi; a Crkva je Njegova pravo svjetlo koje obasjava sve narode." (Sluga Božji JOSIP STADLER)

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI sms knev ABC

Image and video hosting by TinyPic
Onom koji Ga odgovara od križa, Isus odgovara: 'Odlazi Sotono!' A jedan (u kolicima) koji se osvjedočio u bogatstvo Isusova križa, zna: U ISUSOVU KRIŽU JE SPAS U NJEGOVU KRIŽU JE ŽIVOT! (knev 22a kg)

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ČUJTE I POSLUŠAJTE, VAŽNO I PREVAŽNO!

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Nađeno je ONO po svud traženo! Duboko skrivenog, zakrabuljenog, zamaskiranog otkrio sam Te začetniče istinske radosti. Iza vela patnje í boli našao sam Te Srećo, Ljubavi, Isuse Kriste Bože moj. Vidim ja vidim da u kolicima nisam sam. Tko je tko? Kad vidim to si TI! Hvala Ti hvala Bože moj.

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.43 sati Hajmo s Božjom pomoću uraditi i večeras (utorak) nešto. Od dnevnih dogodovština mogu spomenuti da mi je umjesto meštra Ante došla stara Palmašca, kako nazivamo negdašnje studente koji su dolazili u crkvu u Palmotićevoj ulici ovdje u Zagrebu. A sjeća se ona recimo s. Marijele. E to je legendarna časna sestra. Zavrjeđuje zbilja da joj Zagreb da odličje. Recimo PONOS MALIH ZAGREBČANA. Misa na kojoj je ona sa svojom dječicom pjevala bila je izuzetna. A budući je jos ona tamo vjerujem da mnogi Zagrepčani dolaze i zahvaljuju Bogu što je poslao s. Marijelu djeci. E pa je i sam 'u ono vrijeme' od nje učio kako se odnositi prema drugima. Ona je ostvarena časna sestra i sretna žena. Pošalji, pošalji nam Gospodine još takvih kao što je časna sestra Marijela. Amen!

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, mile dike svoga tribaš dikod učinit na žaj unom koga voliš. Ti znaš da ja udren škurjon digod svog dragog konja Putka kad je to za njegovo dobro.' A je dide takoj i nami dragi Isus kaza da nam se jao ako se ne opametimo.

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ma jesil' čula baba Jako kako nam naš dragi Isus kaže: 'Ajuj vami pismoznanci i farizeji.' Kaže nan da se tribamo opamet. 'E Lujo opametit i posvetit. A to nan kaže jer smo mu dragi. Zato mile privati Gospinu ružarju.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2014., utorak

Image and video hosting by TinyPic
Sjećam se stari bi kad se vratio iz škvera sa sa svojim Ogorancima bi znao zapjevati: 'Gospe mala u Donjemu Muću daj mi lolu i u Splitu kuću. Oja, noja, oooj.'

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Tooo viteže Kristov satri zmiji glavu! Ognjevit bojni poklik baci Ignacij borac svevišnjeg. Ne brini stari dat ću od sebe sve da svjetlo Kristovo zasja svima. Hoću, hoću samo daj šapni koju da promigam nogama.

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OKOTI = 7 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
Makar se pređene škole ne računaju u t.k.z. 'dicu'. Kao Isusova ovca, što je njima í svojstveno, poprilično sam se naškolao. Makar se s tim ne hvali, ali što ću kad to volim:) 1. Osnovna škola u Splitu 2. Srednja elektrotehnička u Splitu 3. Prošao tečaj Morzeove azbuke u Splitu 4. Odslušao višu elektrotehničku u Zagrebu 5. Diplomirao filozofsko-teološki studij u Zagrebu 6. Magistrirao dogmatsku teologiju u Rimu 7. Odslušao potrebna predavanja za postići doktorat iz teologije u Zagrebu
p.s. Toliko mi je žao što mi se izbrisalo iz sjećanja znanje engleskog i talijanskog jezika

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

'Dice' = 18 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
Možda će vam se činiti da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 17. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više (1993) 2. Ljubav je zaista neslomljiva (2005) 3. Šalabahter za život (2008) PETNAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split 1978) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke (Split 1978) 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' (Split 1978) 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' (Osijek 1994) 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom (Osijek 1995) 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com (2000) 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu (Rijeka 1998) 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC, 2001) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' (Zagreb 2002?) 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave (2003) 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI, 2007?) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. 15. 'Dite' su i moji odasci na župu Savski Nart (1989/1991) gdje sam sabirao potrebna pastoralna iskustva. 16. Pred svećeničko ređenje kao đakon držao vjekač maturantima na Jordanovcu, a kao đakon sam HTV čitao nedjeljno evanđelje. (1992) 17. Pa moglo bi ići kao 'dite' i to što sam godinama sakupljao Gospine slike iz svetišta, crkava, galerija… koje se štuju kod Hrvata. Kao đakon priredio sam izložbu sakupljenih slika na teološkom učilištu na Jordanovcu u Zagrebu (1992). 18. Spomenutim projktima se može dodati i kapela u bolnici Krapinske Toplice koja je otvorena 2011. Tko zna kad bi i dali bi uopće kapela bila otvorena da mjesecima nisam imao svetu misu u čekaonici ambulante te bolnice. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Davor Pavuna: "Izazovi globalizacije!", 12.04.2014.


Kad sam ga prvi put čuo bilo mi jasno ovo je moj čovjek. Dao sam glas da bude glavni u zemlji nam Hrvatskoj. Slušajući ga opet vidim Davor Pavuna je posve čovjek Božji.

- 15:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Eh lipi moji vi ste pamet lipe na naše, izvrsni intelektualci. Imam pitanjce za vas. Koju riječ dragi Isus upotrebljava da kaže intelektualci? Eto to su vam pismoznanci!

- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.17 sati O hvala dragom Bogu našem milenom Isusu što ovo mogu uraditi iz svojih slađanih 'krpa'. Danas u danu u kom sve pršti od darova Božjih. Sveta misa je naravno najuzvišeniji i najdraži dar, a onda moja subraća starčeki Isusove ovce. A ma baš mi došlo da zahvalim Gospodinu što sam starček i Isusova ovca. Što je i primjereno za mene oduševljenika sa vječnom mladošću. Oduševljava me to da sam ima već 5 godina u .'drugom poluvremenu' (t.j. imam 55 godina) Posve je jasno da sam sve bliže i bliže ostvarenju svojih ideala t.j. preobrazbi u VJEČNU MLADOST. Oh dođi, dođi sestrice smrti. Tako je molio sveti Franjo. Da budemo načisto premda sam osvjedočen da je onkraj beskrajno liiipooo, i itekako poželjno. Osvjedočen sam također da je Gospodin odlučio da budem još u ovoj 'plačnoj dolini' zbog nečeg. Znači nema druge nego duraj, duraj pa ćeš u raj, rekla bi moja baba Jaka. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
p.s. 14.18 sati Baš mi je uradila ruku fizioterapeutica Maja stara Palmašica, zna s. Marijelu

- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, August 26, 2014 11:51 AM
JUTARNJA MOLITVA, 27. 8. 2014. Gospodine hvala Ti za ljekovite riječi koje nam upravljaš po današnjem evanđelju. Prepoznajemo da nam ih govoriš jer nas neizmjerno ljubiš - i stalo Ti je da uvijek ostanemo Tvoji. Baš Ti hvala što nama svojoj ljubljenoj dječici upravljaš ove tvrde riječi: 'Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Nalik ste na obijeljene grobove. Izvana izgledaju lijepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće.' Molimo Te, usrdno Te molimo strpljenja imaj s nama i daruj nam potrebnu milost da se promijenimo i postanemo Tebi slični. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 23,27-32)

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.28 sati Ah tu smo mi Njegovi, da se pretvorimo u Njega, Krista Gospodina našega, pričestimo se KRUHOM ŽIVIM i PIĆEM OD KOJEG SE NE ŽEDNI. Svetu misu će i danas predvoditi naš Zagorec p. Janko Rogina.
"Dobri su ljudi sreća na ovome svijetu."

- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ne dirajte mi patnju ako sam vam mio. Da me znate i volite rekli bi ste da me osokolite JER TI JE ISUS SVE PRIGRLI MU KRIŽ. I zato, ne dirajte mi raspetosti moje jer tako sam najviše vas - za vas najviše činim. Oh nehotice sam izustio ono što sigurno znam u što sam čvrsto osvjedočen. U što se uzalud uvjeravam da pojma neman.

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.51 sati Evo ovaj mi se minutić čini da je na veću slavu ako tipkuljim na mob. Jer samo da samo čekam br. Mirka za učiniti đire hodalicom po hodniku mi se čini isprazno. Zato ću ovo čekanje oplemeniti plesom 'zlatnog palca' po mobu. 20.01 sati Baš se čuje zvono obližnje crkve. A je bio sam učiniti uobičajene đire hodalicom uz br. Mirka. A bio sam učinit posa ali nije bio nešto... pih. Ma baš razmišljam o ovim razmatranjima. Iz opravdanih razloga se ne može reći da stručni teološki zapisi. A nekakvi duhovnički zapisi bi mogli biti. Osjećam web župu bi trebao držati novinar - teolog. Kao teolog vam je jasno zašto ne mogu nastupati. A o novinarstvu nemam blage veze. Ali dobro je i što me neobično raduje bit će sve bolje i bolje.
Image and video hosting by TinyPic

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Da i tebe dide pitan? Šta' no dragon Isusu znači kad kaže cidite komarca a gutate devu? 'Lujo al' ne znaš? To in je tija reć da više ne budu berlovi. Nego da živu ki pravi ljudi kojiman se po životu vidi da viruju u Boga.

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ma baba Jako jel' ti moreš razumit uno vanđelje o komarcin i devan? 'A Lujo aj ti razumi zašto krava daje mliko svaki dan? To isto ti znače i ti komarci i deve. Triba mile bit dobar ki dragi Isus a u tomen će nan pomoć Gospina ružarja.

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.08.2014., ponedjeljak

Image and video hosting by TinyPic
Religija je propinjanje čovjeka Bogu, vjera je silazak Boga čovjeku.

- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
15.52 sati A što se tu može? Samo taj AMDG, AMDG... TJera naprijed. To znate da ta slova znače ono što isusovce nosi, AMDG = ad maiorem Dei gloriam = sve na veću slavu Božju. Baš gledam sliku legendarnog No 1 iz Alan Eorda. Tip ima pravu duhovnost. Unatoč tome što je u karijoli angažiran je, smišlja odvaljotine. Duh mu je vrlo živahan. U njegovim rukama je sudbina mnogih. Njegova karijola ga je učinila velikim. Tako mi poznato tek sada kada sam i ja u karijoli stvari mi pravilno sjedaju. A tko zna možda je i No 1 bio Isusova ovca. Da je i on bio udaren u glavu iz ponašanja je očito.

- 15:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Ha, lipi moji sto nam Isus htio reći: 'Cijedite komarca, a gutate devu!' Hmm tako je: obratite se i vjerujte evanđelju!

- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
13.36 sati 'Cijedite komarca a gutate devu'. Ma eto ta evanđeoska mi zapela za oko i s njom bih se volio pozabaviti u 'Glas iz krpa'. Samo da kažem bio me je uraditi meštar Adis, a to se zna da me uradio baš kako valja. I on je taj koji me ubacio u 'krpe'. Da se vratimo na ono gore. Znate neugodne su to Isusove riječi. Iz njih spoznaš, shvatiš Isus me je pročitao. Nema mi druge moram se mijenjati. A to nije lako onda sebe zavaravam da nisam razumio o komu On to? O kojim komarcima i devama... Na što ću i danas reagirati s hrrr... Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Pozdrav pater Luka, dali vam danas popodne ili navečer mogu poslati putem sms-a vip bon. Oprostite zaboravio sam vam reći zovem se … i pratim vas blog:
- Hvala lipa za bonbon! Od srca p. Luka

- 11:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Sveta misa događaj dana nas Isusovih ovaca. Danas je subrat Isusova ovca br. Mirko je pobudio divljenje kod sviju odjenuvši talar koji bi sve Isusove ovce trebale odijevati.

- 09:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From:luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, August 25, 2014 9:06 AM
JUTARNJA MOLITVA, 26. 8. 2014. Gospodine slušamo u evanđelju kako su Te pismoznanci i farizeji ražalostili. Priznajemo i mi smo kao oni. Žao nam je što Te žalostimo, i zahvaljujemo na ozdravljujućim riječima koje si nam upravio: 'Slijepe vođe! Cijedite komarca, a gutate devu!' Molimo Te oprosti nam, imaj strpljenja s nama i učini naša srca po Srcu Svomu. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 23,23-26)

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

'Dice' = 18 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
22.40 sati Evo, da pribilježim da je plod ružarje s babom Jakom uz HKR, spoznaja da zapravo imam još jedno 'dite'. Ono bi bilo 18-to u nizu. Po sigurnom brojanju do sad je bilo, što napisanih knjiga što pokrenutih projekata, 17. A tome bi se mogla pridodati i kapela u Krapinskim Toplicama. Jer, tko zna do kada bi ta bolnica još čekala na kapelu da nisam svetu misu, za 50-tak pacijenata, držao u čekaonici ambulante, dok sam bio na liječenju u toj bolnici.
Image and video hosting by TinyPic

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Leti ko lišće, što vir ga vije, za let si dušo, stvorena. Za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema korijena." (Tin Ujević)

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.14 sati Ha, pa dobro razaslao sam svojim sms - župljanima 'Na Ogorskom silu'. Odgledao tv - dnevnik. Čvrsto odlučio ne gledati one Dalmoše i njihovo 'Velo misto'. Idem fino uraditi jedno razmatranje. Više ne znam od koga sam to čuo da se ovih dana spominje 'Gospa od suza'. Htio bih reći da sam doživio Gospine suze. Naravno, ne radi se tekućini izlučenoj iz očiju. Nego o njenim riječima koje su izraz njenog ganuća, njene zabrinutosti i ljubavi za svećenika joj Sinova. Bilo je to u jako teškom razdoblju ove moje RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu) kad mi je majka Božja iz slike Gospe Sinjske progovorila na Hrvatskom jeziku. Bilo je to 19. 4. 2005. Njene riječi medijima sam rekao da se tu radi o 'puno lipi stvari'. Ali riječi izraz su njenog ganuća. Doživio sam ih kao njen plač nad svećenikom ljubljenog joj Sina. I mogu zaista reci da živim od Gospinih suza.

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A dide bome si ti lipo privarija une brebožnike šta ti daju penziju. Uni su misli da će ti dušu vragu dat ako ti zabranu u crikvu ić. A ti si ki pametan čovik sačuva penziju a Bogu se molija kad si lulu punija duvanon. 'E a Lujo tribaloj vraga privarit za sačuvat penziju. Sad je meni drago da se mile moj pomoli za me.'

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ajoooj baba Jako opon li je vruća ova vatra. Ožega san se. 'Dajde Lujo vamo da baka poljubi pa će proć. Ne bojin se ja toga tvoga 'jao'. Menej straj da dragi Isus na to kako živiš ne bí reka: jao tebi Lujo. Zato mile privati Gospinu ružarju unda ćeš od dragog Isusa začut samo: blago tebi.'

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.08.2014., nedjelja

'Dice' = 17 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
Možda će vam se činiti da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 17. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više (1993) 2. Ljubav je zaista neslomljiva (2005) 3. Šalabahter za život (2008) ČETRNAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split 1978) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke (Split 1978) 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' (Split 1978) 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' (Osijek 1994) 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom (Osijek 1995) 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com (2000) 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu (Rijeka 1998) 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC, 2001) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' (Zagreb 2002?) 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave (2003) 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI, 2007?) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. 15. 'Dite' su i moji odasci na župu Savski Nart (1989/1991) gdje sam sabirao potrebna pastoralna iskustva. 16. Pred svećeničko ređenje kao đakon držao vjekač maturantima na Jordanovcu, a kao đakon sam HTV čitao nedjeljno evanđelje. (1992) 17. Pa moglo bi ići kao 'dite' i to što sam godinama sakupljao Gospine slike iz svetišta, crkava, galerija… koje se štuju kod Hrvata. Kao đakon priredio sam izložbu sakupljenih slika na teološkom učilištu na Jordanovcu u Zagrebu (1992). Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 18:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.54 sati A ma ne mogu, ne mogu - i gotovo, a da se ne okušam u svom antitalentu! Ne znam čime opisati tihani šumor ovog grada, doli onim što ne znam. Šumi tako nježno, nostalgično, u ritmu, kao ljupki stih. On, glavni politički i gospodarski grad ljepe nam Hrvatske. Ali sav je nekako moj, kao i Hrvatska. Zagreb mi je najveći, jer smo se u njemu susreli, veći od sviju, moj Gospodin i ja. Zato huja - haj!

- 18:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.43 sati Hajmo pribilježiti kako stvari stoje, u điru dragim Zagrebom. E, a ovaj čas sjedimo na središnjoj postaji đira, na našem Cvjetnjaku. To nakon prve postaje koja je bila na Jelačić placu, gdje je pao 'slatkač' (ah moja 'slabost'). A sada tu gdje smo, u tijeku je ćakula-bakula i kava (z mlijekAm) 15.22 sati Ah, ako osoba kao što sam ja, ne može voljeti neživu stvar, kao što je ovaj grad, e onda znam, Zagreb mi je drag poradi Zagrepčanki, mojih Pečnik-ovih. Znam da sam mome gradu drag, brine se i skrbi za mene, sve ove godine raspetosti moje. Polako, polako ali UPORNO, korake mi vraća. Hvala grade, jer u tebi me Gospodin duhovno prohodao. A sada radi na tome da i promigam nogama uz toje Zagrepcanke, moje Pečnik-ove. 16.37 satí Ahhh kako je to bas pravo prije pljuska skloniti se u Palmu, drago utočiste. Koje me primilo još one 1981.i od tad uvijek od pljuska ovog ili onog me prima.

- 17:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.46 sati A pa da vidimo što ima nova? Hej pa ovaj dan je sav nekako nov, osunčan, hvali se i slavi Gospodina sve u šesnaest. Što uopće nije čudo jer dan je Gospodnji, nedjelja je. I posve razumljivo da smo mi Isusove ovce svečanije nego drugim danima slavili svetu misu. Mi starčeki Isusove ovce smo pjevali, a bio mi je prijatelj Dalibor i njegova dječica, ona su cvrkutala. A onda mi je došao dar Gospodinov, moj meštar Adis koji baš svečarski uradio. Onako baš 'stani - pani'. Zamisli uspio sam svojim, vlastitim nogama okrenuti pedale sobnog bicikla 19 puta. Nemate pojma koji je to uspjeh. A jer je danas svečani dan, subrat Isusova ovca br. Mirko će me prebaciti u Palmu da ispijem kavu na Cvjetnjaku. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Nedjelja Gospodinov dan na to me Gospodin podsjetio obiljem svojih darova. Sveta misa je Njegov izuzetan dar, a na kojoj su bil moji prijatelji Tunguzi. Onda mi dođe moj meštar Adis koji me je uradio baš, ma baš kako valja. Odmak je u tome što sam danas mogao okrenuti pedale sobnog bicikla svojim,vlastitim nogama punih, čitavih 19 puta. Ma izvan je svake sumnje da ću promigati nogama u punini vremena.

- 10:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TKO JE ISUS ZA MENE?

Image and video hosting by TinyPic
Jednog dana, kaže anegdota, Isus bio sa svojim učenicima i zapita ih je:
- “A što vi kažete, tko sam ja?”
Ustao je Šimun Petar i odgovorio:
- “Ti si eshatološka teofanija koja ontološki hrani intencionalnost naših podsvjesnih i međuosobnih odnosa.”
Isus je otvori oči, pun čuđenja, i zapitao:
- “Što, što?”
A Petar nije mogao opetovati, jer je to već zaboravio. To nije naime bilo nešto što bi on imao u srcu, nego samo u pameti.
Spasitelj
- Znam li da me spasio? Kada? Od čega?
- Da li ga doživljavam kao onog tko mi pruža ruku dok tonem? (A što me to želi potopiti?)
- Da li se o njega oslanjam? Da li "visim o njegovoj riječi"?
- Da li mi je on hrid, utočište, zaštita, tvrđava? (A pred čim se njemu utječem?)
- On me i sada želi spasiti. Donosim mu ono što me upropaštava. Želim ući u Isusovo Srce.
... Osluhni što ti on kaže, od čega te želi izbaviti.
- Gospodin je pastir moj
Učitelj
- Čemu me je to poučio? Pamtim li njegove lekcije?
- Što misliš kako on na tebe gleda kao učenika? Kakve ocjene zaslužuješ?
- Čemu te sada poučava, a ti odbijaš shvatiti, praviš se gluh?
- Bolje za tebe da brzo shvatiš, inače se zbrka u tebi nastavlja.
... Osluhni čemu te poučava.
Prijatelj ("Vas sam nazvao prijateljima, jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga.")
- Što ti je Isus to priopćio? Zbog čega sam ga prepoznao kao prijatelja?
- Da li si ti njemu priopćio sve što ti je u srcu?
- Da li mu često svratiš kao pravom prijatelju?
- Da li ga uzimaš ozbiljno? Da li ga se bojiš? Da li si pristojan prema njemu?
... Osluhni kakvu ti prijateljsku riječ sada upućuje.
Uskrsnuće i Život
- Da li je on tvoj život? Ili se misliš ostvariti izvan njega, a njega samo želiš upotrijebiti do svojih ciljeva?
- Koliko tvoj život pripada Isusu?
- Daješ li ti Isusu sebe ili samo svoje molitve?
- Dopusti mu sada da ti on dadne svoj život.
On je punina života. - Otvori svoje srce da ga sobom ispuni.
Koje je tvoje vlastito iskustvo s Isusom? Tko je on za tebe? Kojim bi ga imenom ti nazvao?
Možda: Onaj koga trebam, Moja nada, Moj mir, Nepoznati, Svijetlo, Ljubav, Moja budućnost, Sve moje, Onaj bez kog ne mogu. (sabrao: p 'onaj')

- 10:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
O ..pater Luka, pravi ste. Alkar, gađate točno u sridu, hvala na svakoj vašoj poruci koja me hrabri i tjera naprijed, posrnem, padnem... a ono vaša poruka kao melem, Bvb

- 10:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.21 sati Ha pa procjenjujem da bi me ovo tipkuljenje na mob moglo manje rastresti a više sabirati. Sad prije nego mi Isusove ovce započnemo svetu misu. Koju će nam i danas predvoditi naš Zagorec p. Janko Rogina. A pa pomolit ću se za svoga meštra Adisa koji će me doći uraditi poslije svete mise. 10.00 sati E a na svetoj misi su bili prijatelj Dalibor i njegove Vida i Jana
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 10:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12 C, TKO JE ISUS ZA TEBE? Lk 9, 18-24 (Zamet, 1998) Vrijedi kao 24 B i 21A

Image and video hosting by TinyPic
Kvaliteta tvoga života ovisi o odgovoru na pitanje: Tko je za tebe Isus Krist? Nije toliko bitno kojim riječima ćeš to reći, koliko kakvim uvjerenjem. U evanđelju susrećemo tri vrste odgovora:
1) Ponavljanje onog što drugi kažu o njemu, jedni ovo, drugi ono. Nije dovoljno znati ponoviti što smo o Isusu čuli, pročitali, naučili. Teologiju studiraju i ateisti ...
2) Petar ispravno odgovara, pa čak i s vjerom. Ipak mu Isus zabranjuje to govoriti jer Petrova je vjera bila plitka, temeljila se otprilike na zaključku: Isus ozdravlja, oprašta grijehe, čini čudesa ... Budući da to može činiti samo Bog, Isus je dakle Bog. Ili se možda temeljila na oduševljenju koje ga je zahvatilo u druženju s Isusom.
3) Prava spoznaja Krista dolazi u patnji. Ona je potrebno ozračje za tu spoznaju. Kad ga prepoznamo odbačena od starješina (političara), glavara svećeničkih (klera) i pismoznanaca (intelektualaca). On je u patnicima. A da bi patnika mogao shvatiti, sam moraš svoju patnju prihvatiti, i u njoj prepoznati Krista. To, pak, znači “odreći se samoga sebe”. Patnja te lišava uobičajenih životnih uporišta, ona ima za svrhu spustiti te do Božjih ruku. Kao što se voćka mora odreći cvijeta da bi dala plod ...
Uzalud je pokušavati spasiti što se spasiti ne da. Godine, ljepotu, sretne trenutke .... sve izmiče koliko god to grčevito želimo spasiti. Sebe ima onaj tko se odluči za Boga, i sve drugo njemu podredi. Ono što imamo nama gospodari, tek oslobođeni od svega živimo željenim životom.
--
Cezareja – mjesto gdje Isus pita. Na kom mjestu tebe Isus pita? Gdje je tvoja Cezareja? Koja su omiljena mjesta gdje dijalogiziraš s Isusom? Da li si još u fazi da ti pitaš Isusa, ili dopuštaš njemu da i on tebe pita? Da, pitati, ali osluhnuti odgovor. No konačno i čuti njegove upite. "Govori Gospodine, sluga tvoj sluša, ti imaš riječ života vječnoga."
Nije važno što ljudi misle, nego ti. Misliš li svojom glavom? Da li se znaš odhrvati pritisku mase?
Kad prepoznamo Boga – on nam otkriva tko smo mi. A to ne spoznajemo naravnim sposobnostima, već nam je dano.
Ti si – ti ćeš biti.
Šezdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kad je u crkvu zahvatio problem svećeništva, problem redovništva, problem shvaćanja crkvene ženidbe, problem vjere… Papa Ivan XXIII čitavu noć o tom razmišljajući, konačno u svojoj kapeli Isusu kaže: "Gospodina crkva pripada tebi, ja idem leć." ('onaj')

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, August 24, 2014 9:06 AM
JUTARNJA MOLITVA, 25. 8. 2014. Gospodine svjesni smo, znamo i priznajemo da smo po vladanju farizeji i licemjeri, slijepci i krivokletnici. Ali molimo Te privedi nas pameti da se upristojimo. Slušajući današnje evanđelje pogađa nas da je ovakvima kakvi smo upravljen Tvoj: JAO! Molimo Te daj nam živjeti čestito i pošteno da se na nas može odnositi samo Tvoj: BLAGO! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 23,13-22)

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.17 sati Hvala dragom Bogu sve ide dobro. A nego kako? Jer kome će ići dobro ako ne onima koji su prijatelji DOBROTE Gospodina Isusa Krista Boga našega. Čija sam ovca ja. I zato sve, sve je dobro. Dobro je i ono o čem svojevremeno mislio da je zlo. Moj Gospodin je to vješto upotrijebio da učini dobro ovci svojoj - meni. Sportskim rječnikom rečeno Gospodin je izvrstan dribler. I već su neki pomislili da sam svladan. A On njima zapraši iz jedanaesterca goool!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Eee dide tis pravo razumija štaj najglavníji problem nas pastoralaca. Mi samo ričin pričamo, pričamo, i slovin pišemo, pišemo. A ti dide svojin životon živiš šta nan je dragi Isus reka. 'Lujo oranje je meni pomoglo razumit život. a i dragog Isusa.'

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
A ma baba Jako čovik se vavik pita koj? Digod mu se čini daj paun pa se šepuri. A digod daj najobičnija vrića gnjoja. 'E Lujo čovik je upitnik. A svatit će koj kad svakon bude govorija o Isusu. Zato mile pricaj, govori, i Gospinu ružarju moli pa ćeš znat šta ti je činit.

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kako ćeš doznati tko si? (knev 21a kg)


Tko si zapravo ti? Pitaš jedne - oni kažu jedno, pitaš druge - oni kažu drugo. Utješno je znati da Isus zna istinu o tebi. Zato budi s Njim i svjedoči za Nj. Jer kada svima oko sebe posvjedočiš za Njega, saznat ćeš TKO SI. (knev 21a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.08.2014., subota

Image and video hosting by TinyPic
Ne hranite svoje strahove,već nade i snove. Ne mislite o neuspjesima, već o svojim neispunjenim mogućnostima. Ne brinite o onome što ste pokušali, a završilo je neuspjehom, već razmišljajte što još uvijek možete učiniti. (sv. Ivan XXIII)!

- 19:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.54 sati E pa što ću? Zamislit ću da stihove pisati znam?! Kiša pada i pada, oblaci tmasti, strani za ovo doba godine. Ali ptica neka, cvrkutom svojim budi sunčanu stvarnost. I kaže: ne gledaj kišu, ona laže jer joj nije vrijeme da pada. I još mi kaže: ne gledaj na to što si sada guran, jer ti si ptica za let određena - zato, raduj se, pjevaj i ti.

- 19:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.13 sati Najozbiljnije ću upasti u zamku zablude da pisati znam. Zato vas mooolim kritizirajte me, otrijeznite, da se ostavim ćorava posla! Ali i da hoću, ne znam kojom moću bih mogao ne zahvaliti Bogu mom za moje Pečnik-ove. Oh, o Bože, tako mi treba stih za njih, da stih kaže što ne mogu ja. Da su od Tebe ljubljena djeca Tvoja, kad se brinu i skrbe koliko god mogu za mene ovcu Tvoju.

- 19:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ah Zagrebe moj, drag si mi i kada kiša pada, kao sada. Volim te, volim, jer u tebi sam bio voljen i onih godina, kišnih dana, kad sam ulicama tvojim bauljao, ili noćnim tramvajima se vozio kao izgubljeni osamljenik. Sada znam, nisam bio sam, moj Gospodin je bio uza me. Hvala ti, hvala grade moj, što si udomio nas dva, mene i Gospodina mog.

- 19:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.27 sati 'Gdi si bija, bija kad je grmilo, kad je sivalo?' Pjevao je onaj Splićo. A evo, sad je u Zagrebu skoro tako, ali ipak je pao subotnji đir gradom, uz moje Pečnik-ove. Baš sad smo tu negdje kraj Sheretona, sklonjeni od kiše koja pljušti, i ispijamo kavu (z mlijekam) uz ćakulu-bakulu. 16.43 sati A baš sad smo u srcu Hrvata-katolika, tu smo kraj BSI (bazilika Srca Isusova), u parku uz Gospu, moje Pečnik-ove i vaš 'onaj' (ja) su snimili 'knev 21a kg'. 17.03 sati Za koji minutić dolazi mi subrat Isusova ovca br. Mirko, pa će prebacit vašeg web župnika doma na Fratrovac, gdje će još učiniti đire hodnikom u hodalici, a potom sanjati anđele.

- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ehe, dok su palme za me njihale grane, dok sam mogao ovo i ono, sad u Palmi u kolicima sjedim, i osvježavam vjeru u Srce Isusa mog, koji me, znam, zbog važnog razloga od mrtvih oživio. Molim, opet molim da punina vremena dođe u pravo vrijeme i da to bude čim prije.

- 18:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Oče naš, pomozi nam da živimo kao Sveta obitelj, sjedinjeni u poštovanju i ljubavi. Uvedi nas u radost i mir svoga vječnog doma.

- 18:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
17.28 sati E a moja Pečnik-ova je učinila sliku vašeg 'ónog' (mene) kraj SKAC-a ovdje u Palmi za librić u nastajanju: KORACI sms ABC
Image and video hosting by TinyPic

- 18:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
12.29 sati Ole, ole hoćemo nešto sad dok sam u 'krpama' izvaljen otplesati. U redu, otplesati 'zlatnim palcem' po mobu. A ma ipak je ovo subota. A već sam pomislio po svečanosti događaja koji su se zaredali da je nedjelja. A gledaj, jutros su me uradila dva moja favorite meštra. A to vam uradba baš 'stani pani'. Nisu tu tek priučeni, to su profesionalni fizioterapeuti. Konačno imam prave ljude. Baš one za koje se može reći: 'daj materi dite'. Tako da sam i danas napravio odmak dok toga famoznog miganja nogama. Uz meštra Adisa sam svojim, vlastitim nogama uspio okrenuti pedale sobnog bicikla rekordnih 18 puta. A što ću vam pričat? U redu fali mi to miganje nogama - ali kvalitetno živim. Imam svoj život, svoje ljude, svoju kuću, svoj posao. Eto još malo pa će me subrat Isusova ovca br. Mirko baciti do središta grada da učinim svoj uobičajeni subotnji đir Zagrebom. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, August 23, 2014 11:52 AM
JUTARNJA MOLITVA, 24. 8. 2014. Gospodine, je zaista upitamo se tko smo zapravo mi? Oni oko nas naklapaju e ovo, e ono... Ali tko smo? Nama je važno da Ti znaš odgovor. Po riječima današnjeg evanđelja nas tješiš da ćemo to spoznati onda kad svima oko sebe posvjedočimo za Tebe. Molimo Te daj da hrabro za Tebe svjedočimo i strpljivo u čekamo, i čuvaj nas nasrtljivosti da hrlimo samo onom što nam se sviđa. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 16,13-20)

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Pitajte me, slobodno me pitajte odakle mi ovolike suze? Kako podnosim svu ovu bol?
Reći ću jer znam, svaki jecaj postati ce zlatnik,
svaka suza dati će đerdane.
I zato pati, pati srce moje nemoj sustati!

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Hvaljen Isus i Marija, Mali dar od srca sam Vam poslala putem Vip-a. Lijep pozdrav, Bog Vas čuvao! …
- Hvala lipa za bonbon! Od srca p. Luka

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: 'Lujo ne triba tebe bit stid i ode kraj ognjišta nosit znak das posevećena Isusova ovca.' Ma baba Jako ne bi rada bit uno nevaljalo šta se kaže farizej. 'Lujo moreš ti bit šta oš al tis za me vavik moj mile.'
- Dragi pater vi pogodite kao da me čitate ko otvorenu knjigu. Neki dan sam bas mislila o nošenju križa na lančiću da li se treba vidjeti kao vidljivi znak da sam dijete Božje ili ne jer možda to nekoga bas iritira. Onda zaključim da je dobro da se vidi ili prekrižiti se u restoranu ili ne i neki dan se prekrižim jer mislim treba svjedočiti vjeru, biti svjetlo u ovome svijetu. Kaže se ne govoriti o vjeri, o Isusu dok te nitko ne pita onda opet s druge strane mislim možda ipak treba, tako da sam ponekad u dvojbi. Laka noć, Bb
- "Posvuda gdje veliki Duh izgovara svoje misli jest Golgota." (Heine)
- Moj mile. Jesi uporan svaka čast! Ja sam baš na vel. Gospu slomila des. Ruku jako težak lom iza šake pomoli se i laka ti noć...
- … moj pomoćni pastir Pastirov!

- 10:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Tko želi nađe način, tko ne želi nađe razlog

- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Augh kad je tutnje vulkani dušom
i spoznaš da jedino što za njih imaš su slova
- koja ne znaš pa ne znaš slagati u stih
što bi jedino moglo utješiti u duši njih.

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.29 sati Auh, ne znam što bi sad bilo pametno? Samo razmatranje, razmatranje... A ni ne znam čita li se to ikom. Ako i ne čita ne zamjeram nikom. Jer zar išta pametnoga može napisati pop udren u glavu. Bez obzira, hoću jer mi to baš dobro dođe kao terapijica. Recimo sutrašnji dan je subota i u duša mi se veseli jer opet ću sa mojim Pečnik-ovima u đir svojim dragim Zagrebom. A e ako je sreća u malim stvarima. Eto mene veseli što ću s prijateljima ispiti kavu na Cvjetnjaku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A dide zašto ti nikad ne obučeš uno važno vojničko odilo i staviš une šarene medalje. Nek se vidi das ti vnliki čovik? 'Lujo kolko san ja velik to nek kaže baba Jaka. A mile moj ti znadeš daj nan dragi Isus kaza da su velki uni koji se smanjuju.'

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo ne triba tebe bit stid i ode kraj ognjišta nosit znak das posevećena Isusova ovca.' Ma baba Jako ne bi rada bit uno nevaljalo šta se kaže farizej. 'Lujo moreš ti bit šta oš al tis za me vavik moj mile.'

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.08.2014., petak

Image and video hosting by TinyPic
Ah bah baš sam pih jer mi ne ide stih. E a što onda piši što znaš. Može onda jedan osvrt na slovo. Prije nisam znao da slovo, najobičnije slovce znači što i otkucaji srca. Živ si jer pišeš, i razgovaraš s onim koji je to napisao. Ako razgovaraš nisi sam - jer imaš slovo živ si!

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Ehe lipi moji, imam pitalicu? Ako je Isus rekao: 'Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.' A u svima nama je želja da uspijemo, budemo prihvaćeni, priznati i veliki. Jel' vam jasno kako se ostvariti?

- 15:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
14.30 sati E a sad što bi? Moj meštar me uradija, meštar Adis mi je isto bio. A sada čekajući meštra Antu baš bi volio uraditi jedno razmatranje. O čemu? Hm, hm možda baš o najdražoj mi slici isusovca sa Jezuitskog traga na Gornjem gradu u Zagrebu. Taj kip prikazuje mi ono što sam želio i još uvijek želim biti. To mi je ideal Isusove ovce. Oboružan Duhom Svetim zmijama smrskava glavu. Istina zmija mu se omotala oko noge. Ali on zna ključno mjesto zmiji je glava. I može ona otrov puštati koliko joj drago ali isusovcu ne može nauditi. Je kip mi je ideal jer ideal mi je zmije u svojoj blizini držati na distanci.

- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
12.35 sati Idemo s onim što ide iz 'krpa' a zove se 'Glas iz krpa'. A danas imam razloga za kazati baš, baš hvala dragom Bogu. Čitav dan će biti radni. Jutros me je uradio moj meštar a uradija me baš kako valja. Meštar Adis će me nadam se izvaditi iz 'krpa' i uraditi isto tako. A onda će mi doći i meštar Ante i uraditi kako samo on zna. A u međuvremenima san uglavnom na web župi. A Bogu u ruke! Od srca vaš web župnik p Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPic

- 13:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 22, 2014 12:10 PM
JUTANJA MOLITVA, 23. 8. 2014. Gospodine a što ćeš s nama jadni smo i ništavni. Šepirimo se, kitimo naslovima i titulama ne bi li smo izgledali veći nego što smo. Znamo sve je to farizejština i licemjerje. Hvala Ti za današnje evanđelje koje nas prizemljuje. Govoriš nam: 'Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.' Molimo Te pojednostavni nas da budemo posve Tvoji a tako i najviše svoji. Amen! (Po evanđelju dana: Mt 23,1-12)

- 11:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI sms knev ABC

Image and video hosting by TinyPic
Kako saznati tko si? Pitaš druge jedni kažu ovo, drugi ono. Utješno je znati da Isus zna istinu o tebi. Budi s NJim jer kada svima oko sebe posvjedočiš za Njega spoznat ćeš istinu o sebi. (knev 21a kg)

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Bez Isusa nema nigdje na svijetu prave ljepote ni dobrote" (Sluga Božji JOSIP STADLER)

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Pozdrav pater, šaljem vam KOD za obnovu računa sa VIPME BONa: ...
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.00 sati A ovo mi je baš drago. Odgledao sam tv - dnevnik iz 'krpa' u kojima sam. Razaslao babu Jaku i sad imam vremena prije ostalog. Znaš koji je to pozitivan osjećaj znati da nikome ne smetaš, nikog se ne bojiš. Svoj si na svome. Imaš svoje ljude, prijatelje. Nigdje ti se ne žuri niti se kome s tobom žuri. Imaš svoj život, znači imaš svoje zvanje. Najveći problem u ovoj višegodišnjoj RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu) je bio što ljudi koji su bili uz mene nisu mogli shvatiti da je moguće kvalitetno živjeti a ne moći migati nogama. Istina osjećam se kao onaj crv ali koji čeka da postane leptir. I znam sva patnja koju trebam podnositi kao crv bit će snaga za let.

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.22 sati Pa hajmo jedno razmatranje. Eh da znate razmatranje spada u dnevni red Isusovih ovaca. Zato se za njih kaže da su malo vudreni. Ali ne zaista to je dobro za svakoga tko drži do svog duhovnog dostojanstva. Daje ti eleganciju u načinu kako razmišljaš, a onda i kako govoriš. I konačno kako činiš. Po načinu kako radiš može se prepoznati kako moliš, odnosno kako razmatraš. Osvjedočio sam se da nemaš što pričati ljudima ako o onom što bi im htio pričati najprije ne popričaš s Gospodinom. Ne znam tko je začetnik vježbe kršćanskog razmatranja ali zbilja mu svaka čast. To je nešto kao kad razmišljaš o nečemu a istovremeno to obogaćuješ milošću Duha Svetoga. Dakle nije čisto razmišljanje, a nije ni samo molitva. Jedno i drugo je. I istinski velika djela su plod razmatranja. Ako SKAC ili Modrave mogu smatrati svojom 'dicom', htio bih da znate da je to plod dugih šetnji Zagrebački parkovima uz razmatranje. Onako opustiš se i zamišljaš, fantaziraš. Dođeš doma i s tim na papir.

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo ti znadeš daj Gospa najveći čovik. I tribalo bi mile od nje štokod naučit. Unaj znala napram svemu reć: 'Evo službenice Gospodinove i neka mi bude kako Ti Bože oćeš.' Aha dide, nije lako al' oću.

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, zlato bake svoje toj pravo lipo das Isusova ovca. Zato uvik su životon govori:'Neka mi bude po Tvojoj riči Bože. Ako su te riči od tebe berekina načinile Isusovu ovcu, unda...' E unda ćemo Gospinu ružarju da naučin blejat.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.08.2014., četvrtak

Moja mati i vaš 'onaj' (ja) ispred naše kuće na Kmanu (Split) 1974


- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, August 21, 2014 5:00 PM
To: radovan.tomsic@urbaneideje.hr
Poštovani pronašao sam na web-u informaciju da ste vi glavni projektant vjetroelektrane Ogorje. Pretpostavljam da bi to bilo na Svilaji gdje sam rođen. I razumljivo je da sam zainteresiran. Javite mi kako stvari stoje? Da li je projekt krenuo, ako nije kad će? Od srca p. Luka Rađa, svećenik - isusovac

- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.43 sati Baš je dobro da mi mira ne daju one Gospine riječi: 'Evo službenice Gospodnje i neka mi bude po riječi Tvojoj.' Vjerska je istina da Marija nije Bog niti božica. Ali po Mariji nam je lice Božje najbliže. Ne znam tko je rekao, ali dobro je kazao: 'Tko poznaje Mariju poznaje joj i Sina našeg Krista Gospodina.' Samo ako se istine vjere promatraju iz Marijine perspektive bit će to vrijedna teologija. Promatrana Gospinim očima teologija je topla, humana, shvatljiva. Zato Gospu možemo nazvati kraljicom teologije i teologa. Da je to ona doista može se prepoznati kod teologa. Ako čitate što je napisao jedan od najvećih živućih teologa ex papa Benedikt XVI, to će vas grijati i nositi zato što je pobožan Gospi. A ako naletite na nekakvog protestantskog teologa toga neće biti, razlog je što protestanti ne štuju Mariju. 'Marijo o Marijo o kako lijepa si...' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
11.49 sati Ha, da vidimo malo. Hvala Bogu mi Isusove ovce smo slavili svetu misu u 9.30 sati kao i svaki dan. Meštar Adis to vam je 'čovik i po'! Danas mi po rasporedu nije trebao doći, ali sam ga nazvao i zamolio da dođe, i doći će oko 14 sati. A je čuj dobro je da ljubim Gospodina ali ipak će On meni dati da promigam nogama po meštrima koje mi je poslao. Takav je nauk katekizma katoličke Crkve a to je i u to je i dio karizme nas Isusovih ovaca. Svatko od nas stavlja se Gospodinu na raspolaganje da On po NAMA učini nešto dobro. 12.10 sati Evo bas je navratio subrat Isusova ovca p. Ivan Gerovac koji me ohrabrio da samo naprijed AMDG, AMDG.

- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
---------- Forwarded message ----------
From: luka.rada@isusovci.hr
Date: 2014-07-27 15:07 GMT+02:00
Poštovani i dragi, premda sam katolik, znači kršćanin, zato dragi. Hrvat sam, svećenik, redovnik isusovac, zovem se p. Luka Rađa. Kada sam naišao na vašu web stranicu osjetio sam se kod kuće - to su moji. I došlo mi da vas zamolim za pomoć. Namjera mi je učiniti doktorsku radnju na temu: 'Prepoznavanje jednakosti pravoslavaca i katolika'. Želja mi je zaustaviti ovaj višestoljetni vrutak nesporazuma, mržnje i ratova između Istoka i Zapada. Ako i postoje razlike među Istoka i Zapada one su više sociološke nego dogmatske naravi. A onda opet to pitanje je prevažno za Europu, čija je Hrvatska članica. A samo je pitanje vremena kad će to i Srbija biti. Javit će se pitanje: što ujedinjuje Europu? Svjesni smo uzaludnosti floskule: bratstvo – jedinstvo, i surovosti ekonomskih interesa. Volio bih da Europa bude jedna jer vjerujemo u istoga Isusa Krista Boga našega. Molim vas napišite mi što mislite o smislenosti teme? Također bih vas molio pošaljite mi e-mail adresu kog bih mogao u vezi ovoga još kontaktirati. Od srca p. Luka Rađa, Fratrovac 40, Zagreb
Sent: Thursday, August 21, 2014 11:54 AM
To: luka.rada@isusovci.hr
Poštovani pater Luka, radujem se Vašoj nameri da dođete kod nas na studije, nadajući se da će osim akademskog doprinosa teologiji našeg zajedničkog prostora, to biti i obostrano dragoceno iskustvo u zajedničkom svedočenju Vaskrslog Hrista i Jedne Crkve.
Vašu temu je moguće obraditi iz više perspektiva - socioloske, istorijske, dogmatske, pa u zavisnosti od toga na kom segmentu bi bilo tezište Vašeg istraživanja, najbitnije za prvi korak je da se odlučite ko bi Vam bio mentor. Tada ćete imati i jasnu sliku toka Vaših studija.
U tehničkom smislu, prvi korak u pripremi za upis na studije je priznavanje diplome. Detaljnije o proceduri i potrebnoj dokumentaciji pogledajte na linku http://bg.ac.rs/sr/studije/str-isprave.php.
Stojim Vam na raspolaganju za sva dalja pitanja i uputstva. S poštovanjem … referent za doktorske studije
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, August 21, 2014 4:03 PM
Hvala što ste svratili pozornost na moj e-mail. Ma već su do mene stigle informacije o problemima s upisom kod vas: Nostrifikacija magistarske diplome (Universita Gregoriana), previsoki troškovi upisa… Eto morat ću to učiniti na KBF u Zagrebu, ali šteta. Od srca p. Luka

- 11:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Aha, znam svi bi smo voljeli uspjeti u životu, biti veliki i priznati. Ali kako? Ključ do uspjeha zna mala Marija, naša Gospa. Ugledajmo se u nju! Ona sve što ima i što je stavlja Bogu na raspolaganje uz riječi: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!'

- 10:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, August 21, 2014 10:50 AM
JUTARNJA MOLITVA, 22. 8. 2014. Gospodine danas kada se spominjemo Tvoje majke, naše Gospe kao kraljice. Što pak znači, nakon što je uzašla na Nebo dušom i tijelom okrunjena je kraljicom Neba i zemlje. Molimo Te da usvojimo njen poučak za uspjeti u životu. Sve što jesmo i imamo stavimo Tebi na raspolaganje uz Gospine riječi: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1,26-38)

- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Blago onima koji pate bez da su za to krivi, ako su uvjereni vjernici kršćani. Isus će učiniti da njihova bol procvjeta najljepšim cvijetom. Od srca p. Luka

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: 'Nemoj Lujo prpat po lugu svu ćeš mi travešu isprljat.' Ma baba Jako pušći to. Nego reci ti meni baba štaj una svadbena odića kojaj falila unom čoviku da bude blizu Isusu? 'A to nan oće reć da se triba čuvat grija.'
- E baba Jaka u ormanu vavik ima čisto misno ruho. U traverši mi je kukuruz za Milu.

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Što to hoće ovaj minimum minimuma koji me se nadovezao i drsa, tlači kao da nemam dušu koja treba stih. Ah í tu sam na minimumu. Pih

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Božje je milosrđe poput nesputanog gorskog potoka - svojom bujicom pridobiva i nosi sva srca." (Sv. IVAN VIANNEY)

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.57 sati A idemo nešto malo uraditi jer volio bacit oko na tv - dnevnik. A pa da znaš prilično toga i natipkuljim na ovo čudašce od moba s obzirom da sam čitav 'žbljak'. Ma znaš počela mi se buditi slutnja u istinitost toga da su sve prave i velike stvari izrasle iz trpljenja, patnje, boli, križa. Rekao bih blago tebi ako bezrazložno trpiš a naravno ako si kršćanin. Onda kao što je Krist po svome križu učinio veličanstveno djelo za sva vremena i prostore. Onda ce i po tvom dragovoljno prihvaćenom krizu učiniti fascinantne stvari. Neću reći da sam dragovoljno prihvaćao svoju nemoć. Ali ipak sam je prihvaćao. I baš zbog toga što sam je prihvatio nagrađen sam sa 'puno lipi stvari' koje mi je rekla Gospa Sinjska. Ma u pravu je bila moja baba Jaka koja mi je govorila: 'Lujo duraj, duraj pa ćeš u raj.'

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Kako to dide? Po cili dan oreš, gnjojiš pa se i oznojiš. Zasmetal' te ta prljavština? 'Lujo kuda ne znaš čin dođen na vodu operen se. Al' uno šta me više smeta je kad dušu uprljan grijon. A ti znadeš zašto nesmin pratru na ispovid.'

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Nemoj Lujo prpat po lugu svu ćeš mi travešu isprljat.' Ma baba Jako pušći to. Nego reci ti meni baba štaj una svadbena odića kojaj falila unom čoviku da bude blizu Isusu? 'A to nan oće reć da se triba čuvat grija.'

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.08.2014., srijeda

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.53 sati A što ću dan je dao ono bitno. Svetu misu smo imali, moj meštar me je uradija. Još me čeka uz subrata Isusovu ovcu načinit par điri hodnikom u hodalici. Pa eto dok ne bude tu započnimo jedno razmatranje. A ma bas mi je drago što sam Isusova ovca. Kroz godine ove RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu) mi se nekako probudila ljubav za isusovačku karizmu. Evo baš mi je pred očim ona najdraža slika isusovca. Znate slika onog kipa sa Jezuitskog trga sa Gornjeg grada u Zagrebu. Gdje onaj jezuita satire glavu zmiji. Baš to volim od ovog reda čija sam i sam ovca. Zlo i naopakost ima da se sklanja gdje su isusovci. Pazi ima razloga velikog jer oni su prijatelji sa Kraljem sviju kraljeva sa Kristom Gospodinom.

- 17:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, August 20, 2014 5:24 PM
To: jradja@cox.net
Dear Jim I hope that you will success repair www.jimradja.com Sincerely p. Luka Radja

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, August 20, 2014 5:00 PM
To: blog@blog.hr
Dragi u www.blog.hr, imam neku nejasnoću u svezi pristupa na svoj blog www.paterluka.blog.hr. Ako mi možete poslati korisničko ime i lozinku tog bloga. Od srca p. Luka

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI sms knev ABC

Image and video hosting by TinyPic
Htio bi saznati istinu o sebi? Pusti što drugi naklapaju. Dovoljno ti je znati da je Isus zna. A i ti ćeš saznati kad pred svijetom posvjedočiš za Isusa. (knev 21a kg)

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Ha, lipi moji pobožni ste, korektni zazirete od zgubidana… Ali čisto sumnjam da će itko od vas u svećeništvo ili samostan. Shvati, trebaš se izložiti Isusu da te nađe i pošalje. I ovo shvati da dovoljno ne ljubiš Gospodina i nemoj prezirati zgubidane.

- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
12.41 sati E a što ću vam govorit, kad zapuše Duh Sveti po pašnjacima Isusovih ovaca onda svakom zlu i nevaljaštini se smrači. Sretan sam i ponosan biti Isusova ovca. Jer u pravo vrijeme nas izvodi na tihane izvore i krijepi duše naše. Zbilja da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim jer Isus je uz ovcu svoju. Hvala Bogu što me pokupio sa putova i raskršća i pozvao da budem Isusova ovca. Jer vidim On me je poznavao bolje nego ja samoga sebe. Kad sam ono 'osamdesetih' poželio biti samostanac. Već sam se bio zamišljao u smeđem habitu jer Franjo me oduševljavao. Ah sestrica voda, ah brat sunce... Isusovci kod kojih sam susreo Isusa su mi se činili zavrnuti. A eto moj Isus je izveo svoju vratolomiju i mene doveo u svoj ovčinjak. Sad vidim da je to dobro izveo. Kao Isusovoj ovci sveti Franjo mi je ideal. Ali ljubav prema Franji mi ne smeta produbljivati isusovačku karizmu. Evo baš gledam našega papu Franju. Baš zato što ga je vodila Franjina karizma on je uspio biti dobar isusovac. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, August 20, 2014 12:17 PM
JUTARNJA MOLITVA, 21. 8. 2014. Gospodine, hvala Ti što osjećamo da smo i mi od onih koje si našao na raskršćima i putovima, i pozvao nas k sebi. Mi smo Ti društvo kad nisu htjeli oni koji su po općem uvjerenju pozvaniji. Molimo Te da Ti pristupimo očišćene savjesti ili kako evanđelje kaže u 'svadbenom ruhu'. Ne daj da nas išta odijeli od Tebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 22,1-14)

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
A što ću vam pričat svitu moj. Sve, sve je dobro. Ili SOK = sve je ok. Sveta misa nas Isusove ovce okrjepljuje za čitav dan. Pa mi je došao moj meštar i baš kako valja me uradija. Odmak je u tome što sam uspio oslonjen na tronožac uspio stajati na svojim, vlastitim nogama bez držanja sigurnih 4 - 5 sekundi. Sve je očitije da ću u punini vremena SIGURNO promigati nogama. Za par godina ćete se uvjeriti.

- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A znan ja dide daj tebi draži konj Putko neg Zekan. Al ti oboman jednako u jasle baciš? 'Je Lujo meni je moj Putko najdraži jer me sića mog konja iz vojske. Al jer je tebi draži Zekan ja unda oboman bacin isto.'

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Da bismo se mogli darivati, moramo sebe posjedovati." (Josef Garcia-Cascales)

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ma pater super otkuda vam toliko inspiracije, Bogu hvala. Danas je bas bilo evanđelje o devi kroz iglene ušice ja se sjetim vašeg jučerašnjeg sila. Bvb i dao vam ozdravljenje.

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dragi oče mitropolit Porfirije ja sam onaj katolički svećenik - isusovac p. Luka Rađa s kojim ste se neki dan susreli na Cvjetnom trgu kraj pravoslavne crkve. Dragocjen mi je taj susret. Voli bih s vama ostati povezan e-mailom. Pa ako mi možete poslati svoju adresu? Hvala! Od srca p. Luka

- 08:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.02 sati Možda netko koji naleti na ovaj tekst pomisli: ah zašto, zašto mu je ostao u funkciji taj 'zlatni palac'??? A ostao je i što se tu može?! O kvaliteti napisanog ne bih jer to znate da sam 'udren u glavu' (i to kamionom!) Ali onaj osjećaj kojeg sam imao 'u ono vrijeme' kad sam, nakon što je dan dao svoje, sjedao za comp i onda ti e-miliranje dođe kao večernja molitva. E taj osjećaj imam sada u prilagođenim okolnostima. Mislim da je čovjeku vjerniku potrebno znati prilagođavati se. Naravno tako da to ne dira ljestvicu kršćanskih vrednota. Možda ste primijetili da patri isusovci uvijek ne nose svećeničku oznaku. Oni znaju što su i svojim životom uvijek trebaju to posvjedočiti. Ali ako nije zgodno da se svugdje legitimira on to neće učiniti

- 08:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Dide ako te moren upitat ništa vilozovski. TI diko iđeš svakomen uzorat kuda znaš daj svako zavridija da mu pomogneš? 'Ha, Lujo nego štaj neg zavridija akoj iz Ogorja.

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ne znan kako to baba Jako? Tebij jednako draga una ovca koja nikad neće u tuđe. Ki una krava koja ti svaki dan daje mliko. A i uni magarac Klepo koji te revanjem zove da pozdraviš Gospu. Kuda ti un ne bi triba bit bit najdraži? A ti svima istu slamu u jasle. Kako to? 'A Lujo nek ti ne bude krivo šta ja oću dat.'

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.08.2014., utorak

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
He, lipi moji dragi Isus je dobar, dobar... Ali da budemo jasni: nije dobričina! Na nama nedosežan način je DOBAR. Radniku koji je kod Njega od ranog jutra, onom koji se vec naspavao, onome koji se izležavao, kao i onom koji došao raditi zadnji čas jednakim darom nagrađuje. 'Hej pater a gdje je tu pravda?' Tu je moguće vidjeti samo LJUBAV!

- 17:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
17.04 sati Ma bez veze mi je ćubit pred ovom škatulom, kako bi rekla moja baba Jaka. Ona bi rekla radi, radi mile moj. Jooo fali mi, fali i gotovo, moja baba Jaka. A već znam što je za mene sadržaj kraljevstva Nebeskog. Onoga dana kada opet dođem tamo gdje sam ono bio provirio (p.s. 40 dana) Želja mi je samo da budem na silu s babo Jakom uz Ognjište Ljubavi za vike vikova.

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.55 sati O velik je Bog kad ima tako divnu majku našu Gospu Sinjsku. Čudo je učinila jedno u nizu vašem web župniku. Malo prije, comp hop i 'žbljak' - neće! Pomislim odmah a web župa? I dođe mi pa to je web župa Gospe Sinjske. Izmolim Zdravomariju i evo nas! P.s. Ovo bi moglo biti prvo informatičko čudo Gospe Sinjske

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
P. Luka šaljem ti ovu sliku u stavu svića kad se Alkarica približavala trgu.

- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.29 sati A dob dana je da budem koristan, hoću reći vrijeme je za uradit naš svakodnevni 'Glas iz krpa'. Ha, pa mislim da je to ispravna motivacija za rad - biti koristan. Pa eto od korisnih stvari u mojoj uobičajenoj svakodnevnici mogu spomenu da me bio uraditi moj meštar. A radi on to dobro. Što mi se najviše kod njega sviđa, a što mi je i znak njegova profesionalizma nigdje mu ne žuri. Dobro je procijenio da se ova moja RBK (raspetost na bolesničkom krevetu) ipak razlikuje od najobičnije prehlade. A evo, sastavljajući jutarnju molitvu za sutra dođe mi na pamet moja baba Jaka. A to vam Ogorska mudrica. Imala je svoje ovce, krave, magarce. Sve to svoje blago jednako je voljela. Svima bi uvečer stavljala u jasle istu slamu. Pa i magarcu Klepi koji bi je revanjem upozoravao kad je vrijeme da pozdravi Gospu. A njoj je to bilo i te kako važno. Ali nije se njena ljubav osobitije priklanjala njemu radi toga. Svatko dobiva isto. Slika mi je to Božje ljubavi prema nama. Bio ti ovca, krava ili magare od Gospodina si jednako ljubljen i On za tebe ima što će ti u jasle staviti što i drugima. Oh, velik je Bog... Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
A baš me je uradio moj meštar. A radi on mene sve bolje i bolje. Ma sve je očitije da ću do punine vremena profunkcionirati. Najveća je njegova vrlina je što mu se ne žuri. Što je je neprevarljivi znak profesionalizma u poslu kojim se bavi.

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Okrepa dana nas Isusovih ovaca je sveta misa koju nam je predvodio naš pater superior. A vidim u mobu da nisu stavljene slike od jučer kada me je meštar Adis uradio.
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, August 19, 2014 8:44 AM
JUTARNJA MOLITVA, 20. 8. 2014. Gospodine svi smo mi radnici u Tvom vinogradu. Trudimo se zaraditi koliko je pravo. Jedni rade od ranog jutra, drugi od treće ure, treći od devete, a ima i onih od jedanaeste ure, koji su najmanje radili u Tvom vinogradu. A Ti svima jednaku plaću. Molimo Te daj nam shvatiti da nam je nagrada to što možemo radimo za Tebe, i daj nam milosti da radom izgrađujemo sebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 20,1-16a)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.14 sati Hajmo malo nešto, prije ostalog. A to ostalo što je? Volio bi 'bacit oko' na tv - dnevnik, učinit ćakulu preko moba s dragim čovjekom, onda krunica uz HKR pa pajkiti a već znate što ću sanjatimah Sretan sam i Bogu zahvalan sto sam kroz ovu dugogodišnju bolešćurinu počeo otkrivati kao pravog prijatelja karizmu reda u kom sam. ... Ah, ajoj trebam razašiljati babu Jaku. Ćao - bao!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Dide moj ajme ti je devan une ne mogu u Diku Nebesku jer in grbe smetaju. Babu Jaku je straj da meni tu grbu čini una škatula koja se kaže konjunktor. 'A Lujo pušći babu tebi tvoja škatula vraća korake, mile moj.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako pravo dobro šta nisan deva jer unda ne bi moga uć u Diku Nebesku. 'Lujo tribaš bižat od unog šta ti čini grbu. Ja se bojin une škatule u koju se drečiš ki tele u šarena vrata.' Aha misliš konjunktora?

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.08.2014., ponedjeljak

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.39 sati Ha, pa idemo uraditi jedno razmatranje uz mob prije đira hodnikom u hodalici uz subrata Isusovu ovcu br. Mirka. Ma znaš ponovo me oduševio onaj spomenik na Gornjem Gradu u Zagrebu na Jezuiskom trgu. To znate da jezuit znači isusovac. Osjećam jedan od plodova ove dugogodišnje RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu) je što sam počeo ulaziti u kvalitetu isusovačke karizme. To je baš viteška karizma. Zmije se povlače, zavlače se u mišje rupe, bježe pred isusovcem. To sam proživljavao kroz ovu svoju RBK svatko tko se zmijski postavljao prema meni ranjenoj Isusovoj ovci odstupio je smrskane glave. Dakako to mislim u smislu postiđen, ponižen, razotkriven. AMDG, AMDG samo AMDG.

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ah nešto mi oduvijek govori ovo, pa i kad isusovce poznavao nisam. Uvijek je u meni živjela odluka: satrti zmiji glavu. Ne dao ti Bog da staviš ruku na viteza Kristova jer taj SVAKOM ZLU SATRE GLAVU!

- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
14.40 satI A pa dobro da i za naše 'krpice' kažem riječ - dvije. A odmah da kažem da me je bio uradit meštar Adis i to je učinio kako samo on zna - baš kako valja. Ono što sam vam htio reći je zadivljenost pred Gospodnjim zahvatima u životu mom. Moram priznati zvučale su mi kao pobožno preuveličavanje Njegove riječi kod svećeničkog ređenja koje mi je rekao. TI SI MOJ OD SADA SE NE BRINI PAZIT ĆU NA TEBE KAO NA MALO VODE NA DLANU! A da je doista tako vi ste tomu svjedoci. Kroz mnoge godine imam drage ljude, braću i sestre koji se brinu za mene 'kao na malo vode na dlanu'. Paze me i maze noktiće mi podrezuju. Hvala, hvala Bogu i hvala za njih. Od srca vas web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPic

- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Eh lipi moji na ulazu u kraljevstvo Bože stoji: 'DEVE VAN!' Zato pripazi što ti stvara grbu? Možda neka ovisnost, navezanost… Što su glavne preokupacije srca tvog?

- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.27 sati Srce Božansko Isusa moga daj da sve više ljubim Te ja. Oh znam dobro znam treba bih se posve dati Isusu mom. Jer život koji imam Njegov je dar. Darovao mi ga čim me je stvorio, ali i na blagdan Srca Isusova 2003. sam preživio kad sam bio poginuo.

- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Pozdravljam Vas p. Luka sa burovitog mora i zahvaljujem na divnim porukama. Želim Vam radosnu nedjelju i neka Vas u svemu prati Božji blagoslov.

- 10:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Svaki poziv je svet. Ipak, ima jedan najsvetiji: svećenik. Hvala Ti, Bože, za svakoga svećenika koji vrši Tvoju službu među nama u želji da nas približi Tebi." (BENEDIKT XVI.)

- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, August 18, 2014 9:11 AM
JUTARNJA MOLITVA, 19. 8. 2014. Gospodine Ti znaš sve što trebamo to si Ti i Tvoje kraljevstvo. A u današnjem nam evanđelju skrećeš pozornost: ' Zaista, kažem vam, teško će bogataš u kraljevstvo nebesko. Ponovno vam velim: Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.' Priznajemo problem su nam te 'grbe'. Baš smo kao deve sa našim ovisnostima, navikama i svim nagomilanim blagom u srcu. Molimo Te oslobodi nas svih 'grba' da budemo prava Tvoja djeca. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 19,23-30)

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.44 sati Eto hvala Ti Bože dan je skoro dao svoje. Još lagano istipkuljim ovo razmatranje. Pa krunica uz HKR za sve drage ljude. I onda pajkit i sanjat predivne snove - anđele. A morate ih i vi sanjati i osvjedočiti se u tu divotu. Lijepi su da ljepši ne mogu biti. Ma lijepi kao najljepše žene. A tek snažni, baš onako mrge. Samo se prije spavanja Bogu pomolite sanjat ćete ih - garant! Od srca p. 'onaj' (ja)

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Da i tebe dide upitan o Diki Nebeskoj? Stan' Lujo! Pušći ti Nebo tican. Ti zasuči rukave i uradi ga na našin krčićin. Triba ih priorat, ognjojit i zasijat. Punda ćeš imat Diku Nebesku oden.'

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
A baba Jako kaži ti meni šta bi ti učinila da ti dragi Isus kaže daj Dika Nebeska tvoja ako učiniš pravu stvar? 'A Lujo pravu stvar? Eto meni se čini daj to svome mili ispeć kukuruz na ognjištu punda s njin izmolit Gospinu ružarju.'

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.08.2014., nedjelja

Image and video hosting by TinyPic
Ne razumijem, niti je potrebno razumjeti, kako to da imam poticaj ispisati redak, dok sam gur, gur, gur… po dragom gradu. Ah, možda se ljepotu moga Zagreba, tek iz karijole moguće primijetiti. Kako sam onako slijep mogao biti i u svemu ruku Stvoriteljevu ne prepoznati. Pariz nema kaj ti imaš, jer si lepi, jer si naš.

- 19:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.50 sati E ovaj čas sam u centru 'ciloga svita'. A to je, Bože moj, naš Cvjetnjak ovdje u Zagrebu. Ma oprostite za ove natruhe onih Splića. A tu smo gdje smo, moje Pečnik-ove i vaš 'onaj' (ja). Moj subrat Isusova ovca br. Mirko nas je morao napustiti zbog nekog hitnog posla. A dobro je ovako, svako malo skoknut na kavu, učiniti ćakulu-bakulu s nekim, jer to sigurno vraća korake, a ne tek miganje nogama. 15.57 sati A sad bi trebalo utipkuljit koje slovce uz kazalište, bez glume. Onako od srca, iskreno govoreći. Ovaj grad me voli, voli, do Neba me voli. Gospodin hoće pa hoće utuvit u glavu, vitezu svom, da je pažen i mažen - voljeeen makar bio slomljen. Tek da kažem, ovaj tren mi moja Pečnik-ova uređuje noktiće, pa će se i 'zlatni palac' morati podložiti. Ah, a štaš...

- 18:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.36 sati Hm, hoćemo li uraditi ono što obično ide u ovo doba dana kad sam u 'krpama', a zove se 'Glas iz krpa'. Nije to za mene samo radna terapija, nego vidim da se neki odvažuju to stavljati na web. Svaka im čast ako imaju povjerenja u vrijednost tekstova što ih uradi teolog udren u glavu. Zapravo mi je to poticaj da zahvalim Gospodinu za svoj 'zlatni palac' koji je ostao u funkciji, kao i za ovo čudašce od moba po kom plešem njime, i tako nastaje ovo što čitate. A znači čovjeku da ima smisla ono što radi. Osobito mu znači ako mu je ideal biti koristan, ako bar nekome koristi ovo što je pročitao. Znate, ova bolešćurina koja me se dočepala, ubija me u pojam osjećajem beskorisnosti. Samo lezi, lezi... Dobro, i moli. Ali treba znati da je 'ora et labora = moli i radi'. Vjerujem da sam jedan od rijetkih koji može reći da je ugrožen neradom. Ah, s nostalgijom se sjećam kad sam krampom kopao septičku jamu na Modravama, a sa čela mi curio ZNOJ od umora. Ah nostalgija... Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPic

- 18:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moj dida i ja eto to je vojska Kristova

Image and video hosting by TinyPic
Hvala dide moj što si mi nadahnuće kako biti posve Isusov

- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, August 17, 2014 11:01 AM
JUTARNJA MOLITVA, 18. 8. 2014 Gospodine i mi Ti pristupamo sa plemenitom željom da budemo savršeni. A Ti nama kažeš što i ovom čovjeku o kom slušamo u evanđelju: 'Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu.' Ti koji si nam dao želju za savršenstvom daj nam se razborito razbaštiniti od svega kako bismo bili dostojni biti obdareni Tobom. Amen! Od srca p. Luka . (Po evanđelju dana: Mt 19,16-22)

- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
20A Mt 15, 21-28
SIROFENIČANKA Mk 7, 24-30 (Zamet 1998)
24Odande otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, 25nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga. Ona dođe i pade mu pred noge. 26A žena bijaše Grkinja, Sirofeničanka rodom. I moljaše ga da joj iz kćeri istjera zloduha. 27A on joj govoraše: "Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima." 28A ona će mu: "Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih." 29Reče joj: "Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh." 30I ode kući te nađe dijete gdje leži na postelji, a zloduh je bio izišao.
Isus dolazi u kuću strankinji i poganki koju muči muka njene kćeri. Kad god se osjećamo strano i pogano, i kad god suosjećamo s patnjom drugog – i k nama dolazi.
Kćer ove Sirofeničanke je zahvaćena zlom. Zlo nije tek slučajni, nespretni splet okolnosti. Zlo je Sotona. "Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima." (Ef 6, 12) U susretu sa zlom nemoćni smo bez Božje pomoći.
Molitva ove žene je uslišana, jer svjesna je da nema pravo na uslišanje. Ne spada u krug izabranih: Grkinja je, Sirofeničanka – ni vjerske tradicije, ni narodnosti židovske. Od onih je koje su Židovi nazivali "psima". Isus joj spominje to njihovo uvjerenje: Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima. I na taj način stavlja na kušnju njenu vjeru.
Ona nema što dodati, nema se potrebe niti buniti protiv te diskriminacije, zna da ne može biti drugo nego je: strankinja, poganka, nedostojna. Svjesna da joj milost može biti samo darovana: Ali i psi i ispod stola jedu od mrvica dječjih. Pristaje biti tretirana kao psi – a ne kao dijete; biti ispod stola - a ne za stolom; hraniti se mrvicama - a ne trpezom.
Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh. Kakve, dakle, riječi? Ponizne, svjesne svoje mizernosti i nedostojnosti, pune vjere u milosrđe Božje. Takav njen stav oslobađa snagu Božju. Zla se oslobađamo Kruhom Božjim, primajući ga duboko svjesni svoje nedostojnosti.
===
Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. (Mt 8, 8)
Odlazi od mene Gospodine, čovjek sam grešan!
Ta otkuda meni da majka Gospodina mojega dolazi k meni!
Nisam vrijedan sve dobrote koju si tako postojano iskazivao svome sluzi. (Post 32, 11)
Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost. (Jak 4, 6)
Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. (Lk 1, 16)
Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika. (Lk 15, 19)
Nisam dostojan zvati se apostolom jer sam progonio Crkvu Božju. Ali milošću Božjom jesam što jesam. (1 Kor 15, 9)
A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: “Bože, milostiv budi meni grešniku!” (Lk 18, 13)
Nije se mogao sakriti. Ne sakriva se ni u tvom životu, tek što ga treba prepoznati u strancu kao ova strankinja. U vrtlaru kao Marija Magdalena na Uskrs, u "utvari" koja hoda po moru.

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ponizan kao psić ispod stola (knev 20a kg)


Eh, kad bi u molitvi stajali ponizno pred Gospodinom, kao psić ispod stola, i nama bi Isus rekao: 'Neka ti bude kako želiš.' (knev 20a kg)

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- "Tona poniženja gram poniznosti."
- Evo jedan vic Bog se zalio svetom Petru da je previše duša u raju i da ne pazi dobro na vratima raja, a Petar će Bogu: ali Bože, dok ja pazim na vratima Gospa ih ubacuje kroz prozor!
- "Molitva poniznoga prodire kroz oblake." (Sirah 35, 17)

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
21.35 sati A idemo i večeras dok sam udobno izvaljen u svojim ljuuubljenim 'krpama' uradit jedno razmatranje uz mob. Nakon što sam svoje redovničko izbrevijario (iščitao redovnički brevijar) možda da učinim refleksiju na današnji đir Zagrebom. Osvrnuo bih se na središnju postaju đira. A to je naš Cvjetnjak. Kao i obično ispijam kavu uz ćakulu - bakulu s prijateljima. Kad vidim stol do našega moj čovik. Tiho uzdahnem ah nisam sam podložan slabostima. Čovjek pristojno zaogrnut crnom mantijom (p.s. slična isusovačkoj). Duga njegovana brada. Pa poželim učiniti sliku sa svojim čovikom. Kad to je Srpski metropolit Porfirije. Pored što je pala slika pala je srdačna bratska priča. Čovjek je redovnik, t.j. monah kako se to kod njih kaže. Čujem da je i doktor pa mu kaŽem da spremam doktorat s naslovom: 'Prepoznavanje katolika i pravoslavaca da su ista Crkva'. Razmijenili smo br. moba. I zaista mislim da bi se mogli prepoznati kao isti: pravoslavci i katolici imaju iste 'slabosti' osim što im je isti Bog Isus Krist.

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Vidin dide daj i tebi draži magarac Klepo, a reci diko zaštoj tebi? 'Lujo al' i ja nevidin daj to magare nako vridno i pametno jer bidan ponizan zna daj najobičnije magare.'

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako ništa te pita tvoj mile. Kako to baba, ja molin, moli a uno ništa? "Ehe Lujo, a kako moliš? Dragi Isus je kaza unom štaj molija ponizno ki pas ispod stola: 'Neka ti bude kako želiš'. Privati se Gospine ružarje za poniznost."

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.08.2014., subota

Image and video hosting by TinyPic

- 20:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ah, Zagrebe moj, prijatelju stari. Odavno se znamo mi. Znaš dobro da sam po tvojim noćnim tramvajima i predavaonicama pekao svoje hrvatstvo-katoličanstvo. I sada kada imamo Hrvatsku i ona svog patra, Isusovu ovcu, ti meni daješ da se susretnem sa preokupacijom novom. Ti znaš da je ideal biti svoj, znači biti Tvoj Isuse, a biti na svome znači biti sa svima u Europi našoj. Dao si mi da učinim sliku u duši a onda i ono što se vidi oćima, sa Srpskim mitropolitom u Zagrebu.
Image and video hosting by TinyPic
Ad maiorem Dei gloram = Sve na veću slavu Božju (isusovačko načelo) Od srca p. Luka

- 19:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.36 sati Ma ne moš, ne moš si pomoć kad si u svom gradu, na svom Cvjetnjaku, a da ne napišeš nešto o dragosti sveg ovog. Kad ti priđe netko o kom ništa ne znaš, osim da je iz ovog dragog grada. I kad ti grad po njemu kaže da te voli. Što gradu mogu reći doli Zagrebe, pa znam da me voliš, kad zato i sam zavolio sam te.

- 18:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
14.12 sati E, prva je postaja u Petrinjskoj, Diona i 'gellato' (ah te moje Pečnik-ove) 14.50 sati. Do tu sam mlatnuo 'gellato', a ovo tu je središnja postaja našeg đira koju zovemo 'naš Cvjetnjak'. Tu je i pravoslavna crkva, a trgu je službeno ime 'Trg Petra Preradovića'. Od ostalog? Pa uobičajeno, kava i ćakula-bakula. Pokušat ću ih i pridobiti da uradimo sliku tj. 100 % dokaz da nam je liiipooo! A jutros su me uradila moja dva favorite meštra. 15.20 sati E baš je naišla Slavica (moja vlaina), koja zna vašega 'onog' (mene) još 'iz onog vremena' i pala je slika i ćakula. 16.45 sati A sada kraj HNK da pribilježimo što se izdogađalo u međuvremenu. Tamo na Cvjetnjaku vidim ja neki moj čovik ima bradu i crnu mantiju. Taj je moj, kažem svojoj Pečnik-ovoj. Kad stvarno, to je mitropolit Porfirije. Moja Pečnik-ova je učinila neodoljivu sliku. A izmijenili smo i br. moba. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 18:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Mi, međutim, očekujemo novo nebo i novu zemlju. Tu će vladati pravednost. Gospodin je to obećao" (2 Pt 3, 13)

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, August 16, 2014 8:45 AM
JUTARNJA MOLITVA, 17. 8. 2014. Gospodine Tebi je poznato da bi najviše voljeli od Tebe čuti riječi: 'Neka ti bude kako želiš.' Molimo Te da u svojim molitvama budemo ponizni kao ovi psići ispod stola, o kojima slušamo danas u evanđelju, pa će i naše molitve biti uslišane. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 15,21-28)

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Kao i svake subote treba platit fizioterapeuta Adísa 600 kn. Novac mi možeš ostaviti u sobi. Od srca p. Luka

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Hvala od srca dragi pater. Bas sam danas mislila kako trebam vise prikazivati svoj križ za obraćenje grešnika i za duše u čistilištu a ne mrmljati kao što ja činim. U Međugorju sam imala krasnu ispovijed sve je to bilo i polaganje ruku i molitva otklinjanja i iscjeljenja. Jedna osoba bude na ispovij. po 1 sat, sat ipo. Svećenik ima takav dar da vidi rane. Puno mi je pomogao Bogu hvala. Ove me Vaše riječi hrabre i snaže! I ja tako mislim. Molim, našu dragu Majčicu, da moli i zagovara nas, da proslavimo Isusa po svojim križevima. Isus zna šta je Križ, i znam da će nam po našim križićima, a i Vama po Vašem Križu, udjeliti radost u svome Kraljevstvu ! Pozdrav i BVB … LI

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Oooo...kako je? Mislim si cio dan kako li Vam je srce puno radosti jer ste kod svoje Gospe!!! Pogodila Vas Alkarica "u sridu" svojom brigom za Vas i poslala Vam subrata Mirka da Vas dovede doma u njen Sinj! Puuuno Vas volim i želim da Vas Gospa "nadzire" po pravim ljudima kao što je Mirko.

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Dragi p. Luka hvala za vaše drage poruke. Kojima s vašim potpisom i ja razveselim nekog iz mog sms adresara. Blagoslov vam i zagovor od Gospe Remetske. Mali bonbon br. ... Bog vas krijepio i čuvao po zagovoru BDM uznesene na Nebo. BB+ … :-)
. Hvala lipa za bonbon! Od srca p. Luka

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'A Lujo kako tebi Gospa Sinjska očešće progovara. Reci mile jel' ti išta danas kazala u Sinju?' Ma znaš dide, 'očešće progovara'? A eto čini mi se daj kazala da bi volila da joj u Sinj dolazu ki kraljici Europe.

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ajme baba Jako meni ispadoše oči u Sinju ne bi li te ugleda. 'A vidla san te ja Lujo odavle iz Diun Nebeske gdi uz Ognjšte Ljubovi pečen pole od kunpira i čekan na te. Samo mile privati Gospinu ružarju pa će baba i uštipaka za te.'

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.08.2014., petak

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 15, 2014 10:19 PM
JUTARNJA MOLITVA, 16.8. 2014. Gospodine hvala Ti za riječi današnjeg evanđelja: 'Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!' Usrdno Te molimo daj da se prepametimo i ne budemo više djetinjasti nego KAO DJECA. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 19,13-15)

- 21:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Na Ogorskom silu: Fala Gospe Sinjska šta si svitu rodila Isusa a meni samo taku, babu Jaku. Oja noja oooj. 'Eh Lujo, Lujo prija Gospine ružarje da i ja zapivan: 'Oj Isuse kom su ružne rici strane zovnija si našeg Luju í pokaza svima da voliš svoje Ogorane. Oja noja oooj.'
Image and video hosting by TinyPic
Naučija od dida Majora: E dide dođe nan Velka Gospojna i valjalo bi u Sínj svratit. 'Znan Lujo tribalo bi se Gospi priporučit. Eto ja san nikidan kano iša vidit alku za zavarat une da san iša Gospi.'
Image and video hosting by TinyPic
Gospe Sinjska, došli su ti tvoji vlaji. Alkari u duši, s bandirom u srcu. Tvoji Ogorani, Imoćani, Vrličani... Majko naška, došla ti je cijela tvoja vlaška. Za njive i krče, kiše i sunca nam pošalji. Za prijatelje i svu našu čeljad, pravu rič podari.

- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Gospe Sinjska najiskrenije mi je žao što stidio sam se bio da smo pod istom Svilajom pekom. Oprosti alkarice i tako me za boj spremi. Znadeš alkarice i majko da su tvoji vlaji srčani junaci kad ih pomiluješ ti i tvoj Sin naš Gospodin.
Image and video hosting by TinyPic
Oj, oj, hoj ko to hoće protiv onih koji su pod istom Svilajom pekom ka i Gospa Sinjska alkarica naša. Voli Gospa Sinjska nego sta je voli ona svoje vlaje.
Image and video hosting by TinyPic
Gospe Sinjska kako te zvati? Koje ime ti dati? Kraljica jesi jer si cesarica. Alkarica si kad nas vodiš u sriiidu Srca svoga Sina. Vlajina jesi jer iz našeg kraja si. A voliš ti i bodule, slavonce, zagorce - svi u zemlji našoj Hrvatskoj su ti dragi. Hrvatska je zemlja tvoja. Čitava Europa za te díše - je tvoja. Ti si majka sviju koje tvoja kruni kruna. Gospe Sinjska veliku si ljubav dala svima. Svi smo tvoji koji smo tvojom okrunjeni krunom. Primi predanje naše, kraljicom nam budi. Kad ne vlše ne bude u Europi mržnje i ratova da se zahvalimo tebi Gospe Sinjska. Sve nas dovedi u sriiidu svoga Sina našega Gospodina da ti Europa cijela dođe u Sinj cvitak dati.
Image and video hosting by TinyPic
Gospe Sinjska koja si volila i odgojila moju babu Jaku podaj milost njenom 'zlatu', mili njenom da bude što mu želi baka Jaka. Dajde molim te iskusiti kad se mile voli da je to nad vremenom i prostorom da ti si kraljica te ljubavi.
Image and video hosting by TinyPic
Gospe Sinjska hvale koje si zavrijedila tvoj ti sin ništa ne može učiniti. Dajde Gospe mili babe Jake šta bi mu ona htila. Od sveg što bih tada mogao jedan cvitak bi ti dao.
Image and video hosting by TinyPic
Gospe Sinjska moja draga uz mene si svagdi bila po gradovima i kontinentima cilog svita. Ladila me kad vrućina pekla. Grijala kad mi srcu je hladno bilo. Smirivala krv kad u žilama je vrela. Pomogla nabubat knjižurine debele. A i plakala si nada mnom kad vidila si da bijednik me vilama probija. Tvoje suze utjeha su bile kroz godine nemoći ove i za to ti zbilja HVALA.
Image and video hosting by TinyPic
6.21 sati Eto priznat ću da bih voli da ovo što ispisujem u Solinu prije odlaska u Sinj bude zadnji zapis moj prije nego me je Gospa Sinjska u funkciju povratila. Računam na babu Jaku, Neku, Buću, Dotu… 11.34 sati Jer će me samo ISTINA u funkciju vratiti reći ću da ovo tipkuljim na mob u vrijeme kad bi trebao slušati biskupovu propovijed koja je upravo u tijeku.14.50 sati A sada sam opet kod svojih Hrga u Solinu. A jer sam baš u 'krpama' neka oúo sto tipkuljim na mob bude 'Glas íz krpa'. A eto Velika je Gospa i baš je dobro što sam bio kod Gospe Sinjske na svetoj misi u 9.30 sati. Dobro je i to što su Solinu moje Hrge kod kojim sam noćas i prenoćio. A SInj me duhovno osvježio. Ma to je veća milost nego da sam nogama promigao. Ako Bog da večeras ćemo biti nazad u Zagrebu br. Mirko i vaš 'onaj' (ja) pa ću web župljanima Gospe Sinjske moći izručiti pozdrave naše Alkarice i Vlajine iz Sinja. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPic
19.12 sati A eto vraćajući se doma u Zagreb. Ma da ipak kažem svojim web župljanima da mi je Gospa SInjska mignula da može. To nakon što sam joj predložio da se u njenom Sinju ona štuje kao kraljica Europe. Što mi se čini vrlo suvislo da to bude u Hrvatskoj kao izrazito Marijinoj. I to baš u Sinju jer to Sinj zavrjeđuje budući da je M. Bistrica već nacionalno svetište. To bi trebalo dojaviti biskupima Europe.

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Velika Gospa (kev)


Marijo, uzore nas, veliki si nam primjer dala i za to ti HVALA, HVALA! Zagovornice naša, ah da nam je ljubiti Isusa kao ti, ah da nam ga je, kao ti, slijediti u križu koji nas pogodi. Posrednicom i zagovornicom nam budi, da možemo svakog ljubiti I BITI BAŠ LJUDI! (kev, Velika Gospa)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.08.2014., četvrtak

Image and video hosting by TinyPic

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.50 sati Krećemo sa Fratrovca br. Mírko i vaš 'onaj' (ja) prema jugu gdje ne znaju za tugu. U našu vlašku da bacimo jednu nasku. U Sinj, alkarici i cesaricí našoj Gospí Sinjskoj da prospemo se pred njom.

- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
U bezvremenu primjerenije kad smo već u proputovanjima kroz mnoga sela i naselja da kažem što mi se dušom šulja, migolji. Ma bilo bi mi zakučasto i najasno mnogo toga, zdvajao bih pamet gubio, satiralo i u pojam ubijalo. Bilo bi samo ZAŠTO? ZAŠTO? KAKO? Sam ono bio oživio. A zamisli molim te SASVIM SAM PRISTOJNO BIO UMRO. I da je bilo DIŽ SE! A što sam mogo protrljao okice i probudio se. I ugledao ovu prozaičnu nimalo poetičnu 'suznu dolinu'. E ali Nebo je reklo da me treba. A jer me treba i nemoć ovu treba jer ona su molitveni uzdasi za ono za što sam potreban. A čini mí se da Nebo hoće svakom reći PATNJA, BOL. TERET I SVE ŠTO TE TARE (ako zato nisi moralno kriv) optimistički cvili jer upravo tvoja bol plete ti krunu od zlata.

- 15:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.30 sati A evo sam u 'krpama' i baš će bit dobro da si u današnjem 'Glas iz krpa' posvjestim koja je Gospina uloga u životu mom. A nasrtale su i nastrane pobožnosti. Mariju se prikazivalo kakva ona i nije. Pridavale su joj se kvalitete kao da je ona božica. Taj period doživljavam kao vrlo neukusan, nekakvo pobožnjačko mljackanje o Gospi, teološki neutemeljeno. Predavači koji su imali namjeru oduševiti me za Mariju proizveli su posve suprotnu reakciju u mene. Marijansku pobožnost sam počeo doživljavati kao neukusnu, ljagavu. Što naravno nema veze sa stvarnIm Marijinim likom. Gospa je duhovno balansirana osoba, prijateljica teologije. Njeni stavovi ne proturječe kršćanskoj filozofiji. Zahvalan sam Gospodinu za Gospinu ulogu u životu svom. I za to što sam svećenik Gospina uloga je ključna. U travnju 1983 odlazim kao student elektrotehnike u Gospi u Međugorje i učinim pred njom duhovno predanje. Par dana poslije kad sam se vratio u Zagreb meni na radnom mjestu u tvornici 'Liber' gdje sam radio preko student servisa dođe misao da budem svećenik. Dalje znate kako je već bilo. Marija je brižno pratila svaki moj korak. Bila je uz mene i kad se stvarao SKAC i kada su krenule Modrave. Potreslo ju je kad sam imao 'saobraćajku'. Bila je izbezumljena i jako žalosna kako su sa mnom postupali oni kojima sam dodijeljen na skrb. Znam da ju je boljelo jer riječi koje sam od nje čuo su bile njena bol. Ono što mi je rekla nazvao sam iz praktičnih razloga 'puno lipi stvari'. Dakako te 'stvari' podrazumijevaju i korake Ali mišljenja sam da podrazumijevaju i daleko krepostima urešenu osobu nego što sam. Mozemo ovo zaključiti onim stihom: 'Milosrđe Tvoje veće nego moje sve krivice.' A oko 16 sati br. Mirko i vaš 'onaj' (ja) idemo u Siiinj. Od srca va web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
A baš me je bija uradit meštar Adis. A to se zna da on radi baš kako valja.
Image and video hosting by TinyPic
Hej zamisli uspio sam svojim, vlastitim nogama okrenuti pedale sobnog bicikla pa sigurnih 12 puta. Osjećam to mi je Gospa mignula i zato idem k njoj u Sinj pa makar orilo gorilo!
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 10:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, August 14, 2014 8:43 AM
JUTARNJA MOLITVA, 15. 8. 2014. Gospodine srcima našim prelijevaju se potoci zahvalnosti čim se sjetimo Gospe naše, majke Tvoje. Za nju Ti velika hvala. Preko ljubavi njene susreli Tebe. Tvoju sućut i samoprijegornu ljubav što je imaš za nas. Hvala Ti za sve milosti koje nam daješ po Gospinim svetištima širom nam domovine cijele. Molimo Te da domovina naša uvijek ostane Gospina Hrvatska. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1,39-56)

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
21.01 sati A sto ću redovnik se treba držati reda. Pa ću kao što je i red pozabaviti se večernjim razmatranjem. Ljudi, svitu moj sutra idem u Siiinj! Svojoj alkarici, vlajini i cesarici. Znam dobro znam Sinjska, Trsatska, Bistrička... Sve je to ista Gospa. Ali SInjska kao da je baš moja. Oh one prekrasne priče uz ognjište u Ogorju mom kako se cijelu noć hodalo do SInja. Ah baba Jaka... Znam sigurno da me Gospa SInjska razumije, prihvaća i voli. Pazi ona se meni ukazala i ona je meni progovorila. A tu njenu sliku nosam od kako sam je nabavio 1997. Najprije u RImu dvije godine, pa u Rijeci godinu, pa u Kalkuti pola godine, pa SAD godina, pa Zagrebu tri godine. Ta moja Gospa Sinjska zavrjeđuje da se zove čudotvorna.

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo slušaj mile šta ću ti kazat. Ako znadeš da se tribaš uspet na vrijo Svilaje. Unda ćeš se gledat sa sebe bacit sve torbe i vriće. Zato mile ako se oćeš uspet do Dike Nebeske gledaj bit brez grija.

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako čuja san da se nije posvetija ko se nije osvetija. 'Ma Lujo od kojeg brezbošca si to čuja? To u našen selu nis moga čut. Jer kad se zanoća naša čeljad uz ognjište izmoli Gospinu ružarju.'

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.08.2014., srijeda

Image and video hosting by TinyPic
17.53 sati Gura me ali nešto iznutra me gura sad dok sam Jelačić placom moja Pečnik-ova me gura da ispišem neki redak nečem mom: Gospe Sinjska, došli su ti tvoji vlaji. Alkari u duši, s bandirom u srcu. Tvoji Ogorani, Imoćani, Vrličani... Majko naška, došla ti je cijela tvoja vlaška. Za njive i krče, kiše i sunca nam pošalji. Za prijatelje i svu našu čeljad, pravu rič podari.

- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
13.50 sati Tu smo na terasi našeg samostana u tkz. rekreaciji. A za koji minutić će me br. Mirko prebaciti do Palme, za učinit đir Zagrebom 14.14 sati Prva postaja đira: Petrinjska i 'gellato' (ah, te moje Pečnik-ove) 14.40 A je čuj, dobro je kad sam u điru gradom, onda se ova bolešćurina povlači. Hej, a zamisli, sutra putujem za Sinj. Ne mogu ne misliti o svojoj dragoj staričici. Baba Jaka je bas voljela Gospu Sinjsku. 15.38 sati A baš sad smo na središnjoj postaji našeg đira Zagrebom, a to je naravno Cvjetnjak. A malo prije sam išao učiniti onaj potrebni i omiljeni stav 'ka sviiićaaa' tu uz ogradu obližnje pravoslavne crkve. Komentar koji sam čuo baš mi se svidio: 'Tamo kod pravoslavaca? Može, već si ionako napola njihov.' A svratili smo i u T-com po bon za bežični internet jer ću laptop ponijeti sutra u Sinj, da ne bi bila zakinuta web-župa, Bože moj. A kruna našeg đira Zagrebom će biti Gospa od Kamenitih vrata. Ne brine me što nju volim kao i Gospu SInjsku jer čini mi se da je to je ista Gospa.

- 19:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.04 sati Evo baš sam posrkao svoju juhicu, pa dok čekam meštra Adisa da me uradi učinimo naše 'krpice'. Ma s ovom bolešćurinom t.j. s ovim nemogitisom su mi ishlapile ideje o čemu pisati. A u 'ono vrijeme' kad se živjelo 300 na sat odmaralo bi me uvečer e-mailirati svojoj mlađariji. Ma bez daljnjega inspirativno je živjeti i ovdje na Fratrovcu sa drugim starčekima Isusovim ovcama. Biti u društvu zbiljskih veličina, vitezova Kristovih. Ma da znaš ima to nekog šarma. Znati da si sa subraćom redovnicima u istoj kući koja je naš samostan. Makar o tome ne pričamo. Imam osjećaj da svaki redovnik podvlači crtu. Što sam od života učinio? A dragi su ti starčeki Isusove ovce svojom skromnošću i samozatajnošću me daleko nadvisuju. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 18:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OKOTI = 7 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
Makar se pređene škole ne računaju u t.k.z. 'dicu'. Kao Isusova ovca, što je njima í svojstveno, poprilično sam se naškolao. Makar se s tim ne hvali, ali što ću kad to volim:) 1. Osnovna škola u Splitu 2. Srednja elektrotehnička u Splitu 3. Prošao tečaj Morzeove azbuke u Splitu 4. Odslušao višu elektrotehničku u Zagrebu 5. Diplomirao filozofsko-teološki studij u Zagrebu 6. Magistrirao dogmatsku teologiju u Rimu 7. Odslušao potrebna predavanja za postići doktorat iz teologije u Zagrebu
p.s. Toliko mi je žao što mi se izbrisalo iz sjećanja znanje engleskog i talijanskog jezika

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

'Dice' = 17 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
Možda će vam se činiti da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 17. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više (1993) 2. Ljubav je zaista neslomljiva (2005) 3. Šalabahter za život (2008) ČETRNAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split 1978) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke (Split 1978) 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' (Split 1978) 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' (Osijek 1994) 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom (Osijek 1995) 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com (2000) 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu (Rijeka 1998) 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC, 2001) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' (Zagreb 2002?) 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave (2003) 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI, 2007?) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. 15. 'Dite' su i moji odasci na župu Savski Nart (1989/1991) gdje sam sabirao potrebna pastoralna iskustva. 16. Pred svećeničko ređenje kao đakon držao vjekač maturantima na Jordanovcu, a kao đakon sam HTV čitao nedjeljno evanđelje. (1992) 17. Pa moglo bi ići kao 'dite' i to što sam godinama sakupljao Gospine slike iz svetišta, crkava, galerija… koje se štuju kod Hrvata. Kao đakon priredio sam izložbu sakupljenih slika na teološkom učilištu na Jordanovcu u Zagrebu (1992). Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Što ne štima u onoj: 'Nije se posvetija ko se nije osvetija?' Aha to je čisto bezboštvo jer Isus je bio jasan oprosti uvijek!

- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, August 13, 2014 8:51 AM
JUTARNJA MOLITVA, 14. 8. 2014. Gospodine i mi Ti pristupamo i isto pitamo: ' Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?' Znamo da ćeš nam reći: uvijek oprosti. Molimo da doživimo da i Ti nama praštaš i da od toga živimo pa ćemo imati snage oprosti svima s kojima smo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 18,21-35; 19,1-1)

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Da Tine, da kako je teško kad ti duša cvjeta od života, a uzet godinama ležat. Kako je teško od sjajnih obećanja živjeti a ne imati sigurnosti da će se ostvariti. Teško je vjernik bíti i od vjere živjeti. Bože ponovi mi opet da učvrsti se ufanje. Oh o Bože poljubi me opet da s ljubavlju mogu podnijeti sve.

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
3.13 sati Oh o dođi, dođi riječi - Ti koja život značiš, Ti koja sam si ŽIVOT. Dođi sočna, pitka koja sva pucaš od života. Jedra, zdrava, čila, koje sve znaš. Dođi i pričaj mi ono što bi znati htio. Migni mi samo i ja ću znati da nemoću ovom se tka život koji u radosti miru i blagoslovu Božjem cvijeta.

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.32 sati Hoćemo se zabavit nečim do tv - dnevnika. Ma pokušavam utišat euforično raspoloženje. Istinska radost me prožela kada sa saznao da će se Srpski patrijarh Irinej susresti papom Franjom u Vatikanu. Važno je da se susreću jer obje su prava Crkva, ona koju je Krist želio Da, pravoslavci su zbiljska crkva. To nisu protestanti, ili neka protestantska derivacija. Mnogi katolici ne znaju da mogu ići na svetu misu i u pravoslavnu crkvu ako blizu nema katoličke crkve. Svećenici su im valjano zaređeni. Imaju iste sakramente kao i katolici. Nije problem sadržaj vjere. Problem je što oni imaju drugi način razmišljanja. Oni su istočna a katolici zapadna Crkva. Razlike su kulturološke, sociološke naraví a ne dogmatske. Pa ako budu stvari tekle kako valja možemo se nadati za par desetaka godina da bi katolici i pravoslavci zajedno tvorili JEDNU, SVETU, APOSTOLSKU Crkvu. Ah Bože daj!

- 08:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A dide Štaj za te grij? 'Gdis' mene ujtija nisan ti ja pratar. A Šta bi ti reka? Čovik kad nemere radit undaj biće zgrišija.'

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo zlato bakino vidila san i znan kakoj teško čuvat stado ovaca akoj samo jedna od njih uganila nogu. Mile tis Isusova ovca koja imaš svoje stado. Čuvaj se mile da nogu ne bI uganija.' Baba Jako pa i ja oden ispovit svoje grije.

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.08.2014., utorak

Irinej u Vatikanu – srpski patrijarh prihvatio poziv pape Franje

Image and video hosting by TinyPic

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moj dida i ja prijatelja dva i vojnika Kristova

Image and video hosting by TinyPic

- 16:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
- Pater Luka preporučujem u Tvoje molitve gđu. Zoru Odak r. Musa da se sretno preseli u vječnost. HVALA!!! Od srca …
- Aaa Zora ona je svojim BAŠ uzornim životom zavrjedila da bude tamo 'gdi je liiipooo'. Vjeruj isplati se biti krepostan kao ona.

- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- ... nek vas prati Božji blagoslov i zaštita Majke Marije, puno uspjeha u mobilnoj evangelizaciji! …
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!

- 15:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
13.46 sati Ma ispada da mi je glavni posao ovako tipkuljiti po mobu. A ostalo da se događa u međuvremenu. Ček, ček daj se sredi. Tebi odnosno meni kao Bogu posvećenoj osobi glavna preokupacija je slaviti i hvaliti Gospodina djelima svojim. A kako sam trenutno u takvom stanju da ne mogu koliko bi htio. Činim sve da čim prije budem funkcionalan. U tom smislu mi dobro dođu ove tehničke stvarčice. Sms i web su da mí pomognu da se vratim u funkciju. To vam je jasno da ne trebam tek to bijedno miganje nogama. Trebam spiritulno - intelektualni rast. A tome mi dobro dođe meštar Adis koji me fizikalno - spiritualo urađuje. Baš me je maloprije uradio. Čovjek zna svoj posao. Stavio me na sobni bicikl, ono zamislim da iz Marmontove vozim na rivu kao nekad i ide to. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 14:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
A blizu moga Kmana je i more. Na Stinicama sam plivati naučio.
Image and video hosting by TinyPic

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Eh moj Kman, baš moj. Može bit da nisam Splićanin ali Kmanjanin jesam uvijek.
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 10:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

www.facebook.com

Image and video hosting by TinyPic
- Luka Miljenko Smoje je bio najveći hrvatofob i orjunas, mrzio je sve hrvatsko i katolicko. Jugoslaven nacionalist. Kad je poceo rat pobjegao je u Beograd i stao na stranu Miloševića. Meni nije problem kao katoliku oprostiti, ali nikada nebi afirmativno govorio o takvom covjeku. Postoji knjiga od cca 650 str koja obradjuje njegovo djelo. Spomenik izdaji od Joska Celana
- Ha, može bit da si u pravu. Nisam se bavio analizom njegovih političkih opredjeljenja. Bio je možda neki falši Hrvat, pogotovo katolik. Ali imao je nešto vatreno, revolucionarno u sebi. Bog u kog vjerujemo je blag i milosrdan i duboko sam uvjeren da je i za ovog Spliću našao neki kantun raja. Od srca p. Luka

- 10:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, August 12, 2014 9:01 AM
JUTARNJA MOLITVA, 13. 8. 2014. Gospodine u evanđelju Ti nama o tako poznatom 'Pogriješi li tvoj brat…' Ma još bi lako da samo brat ali i mi griješimo. Hvala Ti za one koje si odabrao da nam po njima opraštaš grijehe, u evanđelju slušamo da si im rekao: 'Što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu.' Molimo Te potakni nas na svetu ispovijed, blagoslovi i čuvaj sve naše svećenike po kojima na praštaš grijehe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 18,15-18)

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Na Ogorskom silu: A kako to baba Jako ti imaš godina a sva Ogorska dica te volu kí svoju vrsnicu. 'Lujo a šta'š kad staro izgubi pamet' Eee baba al' tí si znala izrest do duovne veličine diteta. A ako ne budemo ki dica unda ajme nami, rekaj dragi Isus.
- Puni misec iznad Gospe od Otoka u Solinu, a mi čitamo mudrosti ispod peke iz Ogorja! Hvaljeni Isus i Marija …, … i …

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
'Samo onaj doista tuguje tko tuguje bez svjedoka.' (Marcijan)

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Dragi pater evo br. bona još sam neki dan kupila a zaboravim poslati. .. s Božjim blagoslovom!
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.11 sati Šmrc, šmrc umro nam je oni Splićo Beara. A čulo se za njega bio je golman u Hajduka. Za one Spliće Hajduk je svetinja Splićani imaju svoju nogometnu ljestvicu, koja ide: Hajduk prvi, Ivan Pavao drugi, Dinamo sedamnaesti. Ti Splićani to zbilja naročit svijet. Ta manira njihovog življenja je u stvari tračak Duha Svetoga. Dok sam živo u Splitu gutao sam sve što je napisao Miljenko Smoje, novinar koji je više nego Splitska, on je legenda Hrvatskog novinarstva. Eto zamjeram mu što nije volio nas vlaje. Pisao je pusti zeca ubij vlaja. U pisanju mu je prepoznatljiva teološka struktura. Pokoj mu duši! A sada su on i Beara tamo 'gdi je liiipooo'. I vjerujem da navijaju za nas koji smo još u ovoj 'plačnoj dolini'.

- 08:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo moj vidiš kolkaj naša Sjvilaja, al' onaj lipa i draga šta na vrI nje restu mali prilipi cvitići. Znaš mile lipoj uno štaj visoko a zna do posve malešnog izrest.'

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
A kako to baba Jako ti imaš godina a sva Ogorska dica te volu kí svoju vrsnicu. 'Lujo a šta'š kad staro izgubi pamet' Eee baba al' tí si znala izrest do duovne veličine diteta. A ako ne budemo ki dica unda ajme nami, rekaj dragi Isus.

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.08.2014., ponedjeljak

Moja mati i vaš 'onaj' (ja) ispred naše kuće na Kmanu (Split) 1974


- 18:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Eh lipi moji ne dajte se veslat, ne budite djetinjasti ali bude djeca jer takvih je kraljevstvo Božje.

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.13 sati A dok ne dođe vrijeme od ostalog idem uradit nešto. Ma sad baš se i ne može bilo što jer možda netko i naleti na ovaj tekst. I ne bilo zgodno da konstatira: 'a ovaj je zbilja udren u glavu'. Kažem ne bi bílo zgodno premda je to istina - kamionom! Hm, dobro a čuj trudim se. I radim. Osim web apostolata razvio sam i sms apostolat. Pa nije baš beznačajno ako u nedjelju ujutro par stotina vjernika bude potaknuto na svetu misu. A potaknut će ih pristigli sms u mobu. Razašiljem kratke komentare nedjeljnog evanđelja (knev). Proteklih godina sam držao i tkz. smsdv. Odnosno razašiljao sam točke za razmatranje. Smsdv traju tjedan dana. A Bogu hvala 'zlatni palac' je u funkciji, mob je dar od prijatelja i idemo 'sve na veću slavu Božju.' (AMDG)

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Povijest Sinjske alke

Image and video hosting by TinyPic
Nastala početkom XVIII. st., ona je nastavak – i jedini preostatak – mnogobrojnih viteških nadmetanja što su se održavala u nekim većim mjestima mletačke Dalmacije, a najpoznatija su ona u Zadru (do 1820.), Imotskom (do oko 1840.) i Makarskoj (do 1832.). Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. To su tri soneta i jedna oda koje je na talijanskom jeziku ispjevao splitski liječnik i glazbenik Julije Bajamonti. Najstariji službeni spis je pismo što ga je 10. veljače 1798. grof Rajmund Thurn, prvi austrijski komesar za novozaposjednute krajeve, iz Zadra uputio tadašnjem zapovjedniku Sinja, kolunelu Jakovu Grabovcu. Thurn, naime, obavještava da je Dvorska komisija potpuno odobrila da se u Sinjskoj krajini i dalje održava Alka, na posljednji dan karnevala, kako je i dotad bilo uobičajeno. Iz iste godine potječe i dokument o Alci što je, u čast baruna Corneo-Steffanea, drugoga opunomoćenog austrijskog komesara za Istru, Dalmaciju i Albaniju, održana 14. svibnja, kojom ju je prilikom, u svečanome govoru, nazvao brillante spettacolo (blistavi prizor).

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.25 sati Evo započet ću baš iz 'krpa' naš 'Glas iz krpa'. A ako me meštar Adis, kojega čekam, prije vremena iz nji izvadi onda ću se već snaći. A ma čitav sam već sada u Sinju, makar u petak će me br. Mirko do tamo prebaciti. A znači mi SInj prije svega zbog Gospe, a onda Svilaja na kojoj sam se PRVI put rodio visi kao peka povrh Gospe Sinjske i Hrvatskih vlaja. Sjećam se dok sam kao dijete živio u Ogorju to bi narod iz Ogorja i svi drugi vlaji hodali čitavu noć u Sinj k svojoj Gospi, alkarici, vlajini i cesarici. Sve je Gospa Sinjska za Hrvatske vlaje. Momci su je i ojkom opjevali: 'Gospe SInjska platit ću ti misu samo kaži lipe cure gdi su. Oja noja, oooj.'
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI – sms knev ABC

Image and video hosting by TinyPic
Eh kad bi smo umjeli u molitvi ponizno pred Gospodinom stajati kao psić ispod stola i nama bi Isus rekao: 'Neka ti bude kako želiš. (knev 20a kg)

- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

'Dice' = 17 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
Možda će vam se činiti da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 17. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više (1993) 2. Ljubav je zaista neslomljiva (2005) 3. Šalabahter za život (2008) ČETRNAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split 1978) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke (Split 1978) 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' (Split 1978) 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' (Osijek 1994) 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom (Osijek 1995) 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com (2000) 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu (Rijeka 1998) 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC, 2001) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' (Zagreb 2002?) 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave (2003) 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI, 2007?) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. 15. 'Dite' su i moji odasci na župu Savski Nart (1989/1991) gdje sam sabirao potrebna pastoralna iskustva. 16. Pred svećeničko ređenje kao đakon držao vjekač maturantima na Jordanovcu, a kao đakon sam HTV čitao nedjeljno evanđelje. (1992) 17. Pa moglo bi ići kao 'dite' i to što sam godinama sakupljao Gospine slike iz svetišta, crkava, galerija… koje se štuju kod Hrvata. Kao đakon priredio sam izložbu sakupljenih slika na teološkom učilištu na Jordanovcu u Zagrebu (1992). Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 10:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, August 11, 2014 9:19 AM
JUTARNJA MOLITVA, 12. 8. 2014. Gospodine takvi smo mi samo se mjerkamo, tko je veći od mene. 'Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?' zanimaju se ovi tvoji učenici iz evanđelja, slični nama. Hvala Ti za otriježnjenje koje si nam upravio: ' Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.' Molimo Te daj nam hrabrosti do najmanjih uzrasti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 18,1-5.10-10.12-14)

- 10:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.19 sati Hajde da ludujemo ove noći. Idemo na pleees! Naravno ples 'zlatnim palcem' po mobu. A nećemo ludovati nego ćemo uraditi razmatranje, pa izmoliti ružarju s babom Jakom uz HKR da bi mogao spokojno pajkiti i sanjati anđele. Ma ovo evanđelje od dana mi se baš sviđa. Čovječe Isus je Svemogući, Apsolutni, On je sve ono što čovjek može tražiti. A Njemu dolaze tamo neki poreznici i traže da plati pišljive dvodrahme. U najmanju ruku smiješno. Ali Isus lukavac istom im mjerom uzvraća. Kaže jednom svom: čuj idi tamo uhvati ribu i u trbuhu ćeš joj naći ono što traže. Isus se nije bavio trivijalnostima. Znao zašto je došao a oni bi sad Njega da misli o nekakvim dvodrahmama. Tako ih se elegantno riješio. Pa neka misle s kim imaju posla. Neka shvate ako imaju pameti na koga su naletjeli, ako On zna da su u trbuhu te i te ribe nalaze te njihove dvodrahme.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Aj reci mi dide kakos ti svašta u životu činija, svagdi bija, svega ima a uvik si Božji osta? 'Lujo a šta cu ti kazat neg' uno štas čuja : RADI ŠTA RADIŠ.

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo, mile imaj na pameti das ti pratar Isusova ovca. Nedaj se uvlačit u nike brezvezne posle. Toj lipo da govoriš svetu mísu. Upanti mile nek ti je draži mir neg' pir.' Je baba Jako mir je meni su teben izmolit Gospinu ružarju kraj ognjišta.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.08.2014., nedjelja


- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Baš lijep komentar evanđelja, hvala puno. Ja šaljem bon. Čuvajte mi se, u mojim ste molitvama,z...
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!

- 19:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Luka, jesu li tvoji patri planirali da dođete u jutro na V. Gospu u Sinj.
- U 10 sati smo na svetoj misi u Sinju.

- 19:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.55 sati 'Casa del caffe' na Cvjetnjaku u mom gradu, danas u nedjelju, a za Gospu Veliku sam kod vlajine moje u Sinju. Oh veliča duša moja Gospodina, zbog svega moga - velikih darova Njegovih, Zagreb a i Sinj mogu svojim zvati, Oh, da je biti sav NJegov i biti obdaren svime Njegovim.

- 19:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
11.31 sati Ole, ole, moreee ovo naše Zagrebačko. Na Jarunu smo! U kavani, Boze moj, tu je subrat Isusova ovca br. Mirko i moje Pečnik-ove. Sad ću u more, buć! Čim spijemo kavu. A bilo je i doma na Fratrovcu baš pravo. Sveta misa u 9.30 sati a na nju su došli moji ljudi. Obitelj Tunguz, a i doselio je k nama i p. Jure Bosančić. 12.56 sati Evo, baš smo bili - buć! 13.26 sati Oh o Bože, kako je sve dobro kad si s pravim ljudima Sa subratom, Isusovom ovcom sam zamalo prohodao po vodi. Vidite, to je moja Pečnik-ova slikavala. A baš sada smo u pizzeriji 'Kariola' tu na Trešnjevci u Kranjčevićevoj ulici. Piće je tu, pizza je tu, a sada će i ćakula-bakula. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, August 10, 2014 9:09 AM
JUTARNJA MOLITVA, 11. 8. 2014. Gospodine Ti si zbog djela od kojega većeg ne može biti, da čovjeka spasiš i otkupiš. A slušamo u današnjem evanđelju Tebi neki predbacuju što ne plaćaš nekakve dvodrahme. Ti si ih se oslobodio na svoj način. Molimo Te da hodeći za Tobom se ne gubimo u sporednostima. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 17,22-27)

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Bez kvasa nema kruha, bez smjelosti nema duha.

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Svilajo planino peko povr Gospe Sinjske i Hrvatskih vlaja. Volim te volim ni sam ne znam zašto? Il' jer je uza te prolazio put od svile? il' jer su po tebi pasli svileni volovi? il' jer su po tebi kola igrali Dalmati po kojima je ime Hrvatskome jugu? Il' zbog vile tvoje koja Hrvatskog je nadahnula pjesnika? Il' jer sam sa mojim a i tvojim didom Majorom po tebi bukve sjekao, a s njim se na vrh tebe penjao? Volim te volim Svílajo jer s vrha tvog sam vidio u daljini Svjetlost onu koja zavela me i vodi!

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- …
- Hvala lipa za bonbon. Od srca p. Luka Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN!
- Sa velikim zadovoljstvom! A tebi dragi pater Luka neizmjerna hvala na jutarnjoj molitvi s kojom predivno započinjem dan. Srdačni pozdravi od …

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.06 sati Augh čitav dan plešem. Je stvarno kad vam kažem, 'zlatnim palcem' po mobu. I drugo, dugo godina čekam. A sada čekam subrata Isusovu ovcu br. Mirka da uz njega učinim uobičajene đire po hodniku u hodalici. A što ću važno mi je da radim koliko mogu. Uostalom najveće stvaralaštvo u mom zvanju je molitva. Pa mogu reći da sam u ovom obilju tjelesne nemoći sa duhovnim životom vrlo zadovoljan. Nekako da me tjelesna nemoć ojačala u duhu. Kao nikad do sada osjećam se pažen i mažen od Gospodina. O hvaljen i slavljen budi Gospodine

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Dide mene bi zanimalo kako ti uvik drito pogodiš prorat njivu? 'Lujo sićaš se kakoj uno sveti Petar moga odat po vodi dok je gleda dragog Isusa? Eto ja vidin Isusa na kraju njive.

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom sílu

Image and video hosting by TinyPic
Augh, gulg, gulg... Ajme baba Jako umalo se ne utuši. Prova odat po unoj lokvetini gdi pojiš krave ki štaj oda po vodi sveti Petar. 'Eh Lujo, Lujo ma Petar je moga odat dok je gleda u dragog Isusa.'

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gledaj u Isusa i hodaj! (knev 19 a kg)


Eee moguće je moguće ono što ti izgleda nemoguće. Čega se bojiš, što ti izgleda da će te poklopiti ili potopiti. Samo uzdigni pogled od čega se bojiš Isusu, Bogu našemu. I moći ćeš i ti kao i On hodati po vodi. (knev 19 a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.08.2014., subota

Image and video hosting by TinyPic
14.57 sati Duša mi i danas tuli. Htjela bi stih, na predivnom Cvjetnjaku, o Zagrebu. Ah stih, o dragosti ovoj? Divota ovog grada ipak nije u ulicama, parkovima i trgovima, jer ima toga po svjetskim metropolama. Ali ono što nigdje nema su Zagrepčani, Hrvati-katolici.

- 19:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
15.20 sati Ah, dok ne šetam gradom korak po korak, nego me gur po gur. Ne, ne trebaš reci, jer znam da sam ti DRAAAG.

- 19:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.20 sati I ove subote je prva postaja, ah moja 'slabost' (slatkač), u Petrinjskoj ulici 'Diona'. 14.46 sati A sada je središnja postaja đira Zagrebom, a to je Cvjetnjak, kao i obično tu su i moje Pečnik-ove 15.43 sati A baš sada smo na Mažurancu. Tu, osim što je pao omiljeni stav 'ka sviiićaaa', past će i moji noktići, hoću reći moja Pečnik-ova će ih podrezati. 16.11 sati Ma ćopilo me nešto, što ja znam? Ovdje kraj Mažuranca sam bio svaki dan počekom mog Zagrebovanja - tu je bus za moj fax na Voltinom. 17.02 sati Ma tak sam... hiii a znači da sam u Masarikovoj kraj Konzuma. 17.30 sati Stepinček sve zna jer on se iz patnje posvetio. Tu smo u katedrali do Stepinčeka me dogurala moja Pečnik-ova. Je doista guraj, guraj moja Pečnik-ova pa ćeš u raj. Za koji minutić će me subrat Isusova ovca br. Mirko prebaci na Fratrovac. .. A ovdje u katedrali sam pred oltarom ležao kad sam svećenikom postao. I meni, hej MENI je rekao Gospodin, da je to živa istinu sada se osvjedočujem: 'TI SÍ MOJ! Pazit ću na tebe kao na malo vode na dlanu.'

- 19:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.35 sati Pitam se koja je svrha ovih zapisa? Kao Isusovoj ovci znam da sve što činim mora biti na slavu Božju (AMDG = sve na veću slavu Božju) Znači svrhovítost ovih zapisa se doseže ako njima povećavam slavu Božju. A kako je slavan Gospodin u životu mom jutros sam se sjetio kada me došao vidjeti prijatelj koji mi je i krizmani kum. Sjetio sam se onih 'osamdesetih' kada sam studirao elekrotehniku a Boga nisam poznavao. U studentskom domu u kom sam stanovao bio je i Dragan koji mi je poslije bio i kum na krizmi. Dobro ste naslutili ako ste zaključili da me je taj Dragan doveo k Gospodinu. Bilo je to 2. 2. 1981. kada me je doveo na vjerkač u Palmu (bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu) Sjećam prvu ispovijed sam učinio kod p. Nagya, uoči Uskrsa 1981 pričestio me biskup Mijo Škvorc. A krizmu sam primio u Zagrebačkoj katedrali od kanonika Đure Pukeca. Krizmani kum mi je bio moj prijatelj Dragan Logarušić. O zaista divan je Bog kad je od izgubljene ovce učinio isusovca. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 18:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 08, 2014 3:52 PM
To: srajcic@net.hr
Molio bih te ako možeš istražiti kako su od Rajčića iz Vinova Donjeg nastale Rađe u Ogorju Donjem? Od srca p. Luka Rađa
From: srajcic@net.hr
Sent: Saturday, August 09, 2014 10:32 AM
To: luka.rada@isusovci.hr
Rajčića ima u Vinovu D. ,Unešiću, Nevestu i Radošiću. Od kojih Rajčića su nastale Rađe nebih znao, da li se nešto može naći na http://www.ogorje.net/ ili slične stranice o prezimenima tribalo bi pogledat, mogu pitat jednog rođaka možda zna ponešto o tome
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, August 09, 2014 12:16 PM
To: srajcic@net.hr
Molio bih te pitaj dalje jer to mi je dragocjeno znati. Od srca p. Luka Rađa

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
A je bija me vidit moj čovik, berekin ka šta sam i sam. Njega Logarušić Dragana je Gospodin upotrijebio da me sprovede u crkvu 2. 2. 1981.

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, August 09, 2014 10:44 AM
JUTARNJA MOLITVA, 10. 8. 2014. Gospodine danas slušamo u evanđelju kako je Petar mogao hodati po vodi dok je gledao u Tebe. Znači nam, mnogo nam to znači. Jer i govori: sve ono što nas potapa, guši, lomi i izbezumljuje podložit će se nama ako pogledamo u Tebe. Molimo Te ne daj da nam išta pogled svrati od Tebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Mt 14,22-33)

- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.27 sati E štola je crvena, danas je mučenica Edita Stain koje ćemo se mi Isusove ovce spomenuli u svetoj misi koju će i danas predvodit naš Zagorec p. Janko Rogína. E da kažem da me baš prije svete mise bio uradit meštar Adis. A to je učnija BAŠ, BAŠ kako valja. Molim te lijepo stavio me na sobni bickl i vrtio sam pedale kao u ono vrijeme na Kmanu u Splitu kad je bila Ponyca u điru.
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 10:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.01 sati Ha, pa idemo nešto prije nego 'bacim oko' na tv - dnevnik. Ma eto htio bih nastavit ono razmatranje o Hrvatskom Taize na Modravama. Eh da je u Hrvatskoj pokrenuti ono što su mladi uradili u Taize. To bilo praktično izvođenje kršćanskog života. To je osobito važno na ovim prostorima Europe. Gdje su se nedavno klala braća kršćani. Srpski pravoslavci i Hrvatski katolici. Na ovim prostorima gdje živimo je zaista obilovao grijeh. I baš zato kaže evanđelje Gospodin će dati da obiluje milost. Nebo čeka na Hrvatsku da joj dadne za nju pripremljeno. To pitanje bi trebalo postaviti našim pastoralcima i biskupima. Zaista mislim da je to hitnija stvar nego tek imati na župi organiziran vjeronauk.

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo dodajde petrulje svića mi se trne' Sad ću, samo da se uspnen í dobavin jer s police. Ma dide tis isto svitlo. Reci mi štaj tvoja petrulja? 'Eh Lujo kuda ne znaš da bi moga svitlt tribaš se dragon Bogu molit.'

- 10:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ma eto ivanđelje govori samo o mudrim i ludim divicaman. Da govori u mudrim i ludin babaman uviren san baba Jako da bi i za te rekli da si primudra. 'Lujo započnide Gospinu ružarju.'

- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.08.2014., petak

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.16 sati A hajmo malo nešto radit. Ma eto mogu kazat da mi je bio meštar Adis i naravno, uradija me baš kako valja. A bio mi je i meštar Ante i on me uradija kako on to već zna. Još malo pa ću uz subrata Isusovu ovcu br. Mirka učiniti uobičajene đire hodalicom po hodniku. Ma baš mislim, razmišljam, mislim kako to me je Gospodin probudio od mrtvih kad je vidio da mi 'zlatni palac' funkcionira. (p.s. A s njime plešem po mobu i ispisujem ovaj tekst) Dobro već smo konstatirali da je to zato što je vidio da sam kao svećenik u funkciji a 'zlatni palac' je na desnici. Što bi dakle Gospodin htIo kao da svećenik uradim? Ha, možda da načinim odmak sa Modravama prema Taize kampu u Francuskoj. Recimo da se na Modravama okupljaju na odmor, rad i molitvu mladi katolici, mladi pravoslavci, mladi protestanti. Bio bi to korak ka zbiljskom Europskom jedinstvu. Jer Europe će biti samo ako bude kršćanska.

- 17:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 08, 2014 3:52 PM
Molio bih te ako možeš istražiti kako su od Rajčića iz Vinova Donjeg nastale Rađe u Ogorju Donjem? Od srca p. Luka Rađa

- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
13.43 sati Jeee! A što je što?! Zamisli čovječe idem u SInj za Veliku Gospu. Imam dopuštenje od p. superiora. Ma čitav dan mi 'sve cviće cvita'. Kako bi rekla kuharica Sinjanka. Ah da bilo je to još 'osamdesetih' kad je kod nam je kuharica bila s. Božena Jakić iz Otoka kod Sinja. A znala bi nama mladim redovnicima reći: 'sve ti cviće cvalo'. Ma baš sam kako valja! U redu je Gospa je Gospa. Bilo u Sinju ili u Marija Bistrici. A kako sam zadnji niz godina sam bio u Marija BIstrici. Red je i da svratim u Gospi Sinjskoj. Osim pobožnosti htio bih vidjeti koliko su realne šanse za ostvarenje zamisli da se Gospa Sinjska štuje kao kraljica Europe. Da objasnim, na Europskoj zastavi je njena kruna od dvanaest zvjezdica. I posve je očito da je Marija kraljice Europe. Čini mi se logično da se upravo u Hrvatskoj kao izrazito Marijanskoj zemlji nalazi i svetište Gospe kraljice Europe. Gdje u Hrvatskoj? Marija Bistrica je već nacionalno svetište. Zbog toga a i zbog drugih razloga mi se čini da bi bilo prikladno da se Gospa Sinjska štuje i kao Gospa kraljica Europe. Od srca vas web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Ne budi lud čovječe! Ako ljubiš Gospodina pokaži to i djelima. A vi ste hvala Bogu mudre glavice, hoću reć mudre djevice.

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Sent: Friday, August 08, 2014 11:22 AM
To: luka.rada@isusovci.hr
Pozdrav Luka, Vidim da za Veliku Gospu idete u Sinj. Super. Ja obično za Gospu napravim đir po Zagrebačkim svetištima. Ode m na Kamenita vrata i u Remete. Dobro je što se sa Kaptola može doći u Remete autobusom koji tada vozi svakih sat vremena. Kako znate djelujem u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Tu je i foto i video oprema s kojom radim. Razmišljam da ove sezone opremu odnesem na blagoslov. Zanima me vaše mišljenje o tome. Dali ima potrebe da to radim. Oprema mi služi da na što bolji način prezentiram rad samog pastorala sportaša. Ove sezone sam dobio i novu funkciju. Uz funkciju promotora tu je i koordinator za sve sportove plus što pomažem novim ekipama. Opremu bi donio Vama na blagoslov jer znam da ćete to Vi najbolje napravit. Samo da sve što trebam nabavim pa bi onda bio blagoslov. Možda se opet vidimo u nedjelju na misi. LP Davor Seljan
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 08, 2014 11:27 AM
DOBRODOŠAO! Od srca p. Luka

- 11:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.59 sati Hvala Ti Gospodine što je središnji događaj nas Isusovih ovaca sveta misa. Oh kako je dobro okrijepiti duše svoje Tobom. I tako okrijepljeni tu na verandi pred kućom mi Isusove ovce smo se podružili uz kavu. A vaš 'onaj' (ja) nije mogao odoljeti učiniti omiljeni stav 'ka sviiićaaa' ... Baš se p. superior složio da idemo za Veliku Gospu u Sinj. U Sinj jupiii!
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 10:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 08, 2014 10:37 AM
JUTARNJA MOLITVA, 9. 8. 2014. Gospodine osjećamo svijetliti trebamo, jer to je naša radost, za to si nas stvorio. Hvala Ti što nam po današnjoj evanđeoskoj priči o ludim i mudrim djevicama skrećeš pozornost da ne budemo ludi nego da svijetlimo. Htio si reći da su potrebne i posudice sa uljem. Time nam skrećeš pozornost na dobra djela koja činimo. Molimo Te daj da se uozbiljimo i shvatimo da se ljubav prema Tebi očituje po dobrim djelima koje činimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 25,1-13)

- 10:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.33 sati A eto hvala dragom Bogu dan je dao svoje. Pa se možemo pozabaviti onim našim za web. Znam da je za web župu (www.paterluka.blog.hr) i www.facebook.com sigurno a možda ovo ugleda svjetlost i na: www.laudato.hr. Znam, to dobro znam da se od mene očekuju ozbiljni teološki tekstovi. Ali zbog ovih i onih razloga ne mogu tako nastupati. Pa pokušavam pisati neku slatkastu duhovnost novinarskom stilom. A to znate da s novinarstvom nemam blage veze. Ali unatoč tomu što sam čitav 'žbljak' imam volje raditi. (?!!!) A nego što ću tjera me isusovačka karizma 'sempre magis' samo radi, uvijek AMDG ('sve na veću slavu Božju'). Mislim da se kukavički proglasiti invalidom. A čuj ako ne radi jedna ruka radi druga, tako i noga Ako ne možeš trčati možeš puzati. Bitno se znati upotrijebiti. Bog te neće onog dana pitati jesi li učini sve? Nego jesi li učinio koliko si mogao?

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Znaden dide ti se naškola, a bome i naradija. Al' isto mi neiđe u glavu kakos tako oštre pameti? Kako moreš svakog razumit? 'Slušaj Lujo toj dobro das se naškola Al' upantí mile mudrost ti ne dolazi iz glave nego iz kolina. I zatoj dobro da se ki Isusova ovca Bogu moliš.'

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Eee staričice moja draga. Od tebe samo pametno. Ja kod vinčanja svojon mlađariji ponovin unu tvoju: 'Uprti pa do smrti.' A otknen si ti to uzela? 'Lujo kuda ne znaš daj drgi Isus kaza; 'Ko oće za menon nek uzme svoj križ.'

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.08.2014., četvrtak

Image and video hosting by TinyPic
Svilajo planino peko povr Gospe Sinjske i Hrvatskih vlaja. Volim te volim ni sam ne znam zašto? JeI' zato što je uza te je prolazio put od svile, il' zato jer su po tebi pasli svileni volovi, il' zbog Dalmata koji po tebi su kola igrali a po njima je je ime Hrvatskome jugu, il' što vila tvoja nadahnula Hrvatskog je pjesnika. A može biti jer sam sa mojim a i tvojim didom Majorom po tebi bukve sjekao a s njim se na vrh tebe penjao. Volim te volim Svilajo je s vrha tvoga sa vidio u daljini Svjetlost onu koja zavela me i vodi.

- 19:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ne znam od kud ti volja Zagrebe moj da očaravaš me još ulicama, parkovima već viđenim toliko puta. Ah Zrinjevac moj i tvoj, a na njemu moja a i tvoja Pečnik-ova.

- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
12.48 sati A ma ne bi mi bilo krivo da ne znam da će ona druga ruka SIGURNO profunkcionirati u 'punini vremena'. A jer ta sigurnost počiva na onom što sam Bog mi je poručio preko majke Božje, naše Gospe Sinjske zaključujem da je Gospodinu dobro poznato njeno stanje. A moj Bog koji mi samo dobro hoće, misli da je korisnije za mene da se suočim sa vlastitom nemoću zbog onih kojima će me poslati. Nego da se sada prepustim hedonizmu zdravlja. Jer gledaj, u biti mi je u funkciji sve što mi je potrebno da živim svoj životni odabir tj.da živim svoje zvanje. Eh da kažem da me baš uradija meštar Adis i da sada u 'krpama' čekam meštra Antu koji će na svoj način me uraditi. A onda će me subrat Isusova ovca br. Mirko prebaciti do Cvjetnjaka gdje ću s prijateljima ispiti kavu i učinit našu ćakulu - bakulu. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 18:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Eh lipi moji nije ovo mudrijaš ili neki prepametni filozof reka: 'Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.' Nego…

- 10:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, August 07, 2014 10:15 AM
JUTARNJA MOLITVA, 8. 8. 2014. Gospodine oduševio si nas i rado bi smo pošli za Tobom ali danas nam u evanđelju kažeš ono za što baš i nemamo volje: 'Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.' Molimo Te probudi nam želju jer Tvoje su riječi: 'Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.' Pozovi, daj snage odaziv i vodi kud hoćeš nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 16,24-28)

- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.24 sati Oh žedna mi je duša Boga živoga. I baš dobro da ćemo sad mi Isusove ovce okrijepiti duše naše ŽIVIM KRUHOM I VODOM ŽIVOM na svetoj misi koju će nam i danas predvoditi naš Zagorec p. Janko Rogina

- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Svilajo zašto draga ti si? Dal' zbog puta od svile koji tud je prolazio? Il' zbog svilenih volova što po tebi su pasli? Svilajo draga mi nisi zbog toga. A ni zato jer si kao peka ponad Hrvatskih vlaja. Ni jer su po tebi kola igrali Dalmati po kojima je ime Hrvatskome jugu. Peko povr Gospe Sinjske i Ogorana na tebi sam rođen pa ne znam za tugu. Ja san dite iz Svilajice gdi mater ne rađa kukavice. Oja, noja, oooj.

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
21.32 sati Eto do ružarje s babom Jakom uz HKR ću dvi - tri riči o prijatelju iz Splita s kojim sam se maloprije čuo. Bio je to divan čovjek kasnih sedamdesetih. Njegove 'baze' kako smo na Kmanu zvali urnebesne odvaljotine antologijske su. On to je 'onaj' (ja) – 'onaj (ja) to je on. Prijetelji? Da i više! Trišnja mu je ime. Ne znam kako ali znam Isusu je puno drag.

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.36 sati Idemo nešto radit. A vidi ti njega izvrnija se pa sve četri u zrak. Rekli bi mi one Spliće. Učinio sam uobičajene đire hodalicom po hodniku. Ubačen u 'krpe', svoje redovničko izbrevijario (p.s.redovnički sleng za izmoliti brevijar). Ma što je znam zašto ali ulovila me nekakva nostalgija za mojim Ogorjem. Da mojim, jer tamo sam proživio najranije godine djetinjstva Sve kasnije škole i svjetske univerze su nadogradnja onoga što sam čuo od svojih baka i didova uz ognjište na silu. Dok sam zobao kukuruz pečen na žeri. Ili jeo polu kunpira pečenu u lugu. Ah draga starčad, bi uz ognjište izmolili i Gospinu ružarju, tako su nazivali krunicu. Moje Ogorje viče meni: Lujo probudi me!

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A šta'š sa menon dide, samo pitan, pitan. Ti svašta znaš pa bi rada bi štokod od tebe naučit. 'Lujo pogledaj čovka. Kako mu je kičma savita? Al' ne vidiš dva upitnika. Toj čovik, uvik se triba pitat. Ti ako me pitaš samo znaci das čovik.'

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'De Lujo da te ništa nauči tvoja baka. Mile moj ako oćeš znat kos ti, i šta ti je činit? Najprvo svojin životon znaj reć koj dragi Isus za te.' Aaa baba Jako svaka ti valja.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2014., srijeda

Stara škola u Ogorju Donjem

Image and video hosting by TinyPic

- 14:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
12.40 sati Hoćemo li nešto malo iz 'krpa' za naš svakodnevni 'Glas iz krpa'? Eto volio bih se dotaknuti onog što svakog satire. Samima sebi smo pitanje. Promatran u profili čovjek je dvostruki upitnik. Naime kralježnica nam je savinuta kao dvostruki upitnik. Pitamo se: Tko sam? Što mogu znati? Što mi je činiti? Od koga odgovor čuti? Evanđelje nam kaže ako znaš tko je Isus za tebe? Dobit ćeš odgovor na pitanje tko si ti? Kad je Isus svoje pitao: tko je? Petar koji je znao. Saznao je istinu i o sebi, tj. da je prvi papa. Dakle, tko si? Saznat ćeš kad budeš znao tko je Isus za tebe? Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 14:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, August 06, 2014 11:42 AM
Dragi … vidim prilično je zahtjevno upisati doktorski studij kod vas na PBF u Beogradu. Ma baš si mislim već sam upisao i odslušao potrebne seminare na KBF ovdje u Zagrebu. I bit će najbolje da to učinim ovdje na KBF, pod naslovom koji sam ti rekao. Hvala za susretljivost. Ako ikad dođeš u Zagreb, navrati bit ćeš mi dragi gost. Od srca p. Luka Rađa

- 11:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Znam lipi moji, ne znate tko ste sami sebi a kamo li ove zakučaste stvari koje čujete na vjerkaču. Pitam, kako znati tko si? Aha, tako je ako znaš tko je Isus za tebe, znat ćeš tko si ti u sebi.

- 10:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, August 06, 2014 9:10 AM
JUTARNJA MOLITVA, 7. 8. 2014. Gospodine u evanđelju slušamo da si u krajevima Cezareje Filipove pitao svoje učenike tko si? Petru koji je ispravno odgovorio: 'Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.' Si objavio tko je on: 'A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.' Molimo Te da se osvjedočimo i svima posvjedočimo Tvoju Božansku svemoć a Ti nama kaži tko smo mi i što nam je činiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 16,13-23)

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
- Pozdrav iz prepunih Čavoglava (Ogorski župnik)
- Aaa Thompson zna Ogorsku ojku. Upitaj ga i čut ćeš.
- Ok

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Dragi Bog te ljubi i obasipa te svojim milostima... Smatra te dostojnim da trpiš za Njegovu ljubav i to je najveći dokaz nježnosti što ti je može dati, jer patnja je ta koja nas čini sličnima Njemu" (P 173) (Sv. MALA TEREZIJA)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.14 sati Oh o Bože hvala Ti hvala za ovaj dan domovinske zahvalnosti. Baš gledam na tv-dnevniku u Kninu su učinili nered. Ha, to je tako kad postanu nezahvalni oni koje slavimo. Ustvari su to heretici jer su počeli vjerovati u sveto ime Hrvatsko a ne vjeruju u Isusa Krista Boga našega. Na tu vrst poganstva Crkva mora misliti. Da može biti neugodno osvjedočili smo se u Kninu. Oni koji su krunicom o vratu išli u boj sada se sprdaju sa legitimnom vlašću navodno im ljubljene Hrvatske. Netko iz Crkve bi im trebao odrješito reći da NISU kršćani. A to da su Hrvati mogu zavezati mačku za rep. Hrvat - katolik u ratu domovinu brani puškom a u miru joj brani legitimnu vlast.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Ma znaš šta dide das ti pravo Božji čovik zna se i po tomen šta ti makar si ugledan Ogoranac, najveći orač i kopač a i imaš njiva, krča, dolaca... Do sebe slabo držiš, živiš ko zadnji jado.'Lujo, Lujo… Božje oko svagdi gleda sakrit mu se ništa neda.'

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Lujo moj, zlato bake svoje. Toj lipo das pratar Isusova ovca. Al' nemoj mile nikad pristat virovat das najobičnija ovca kojaj Isusu draga.'E baba Jako zato ta ovca su tebon svaku veče izmoli Gospinu ružarja.

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.08.2014., utorak

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.09 sati A idemo započeti naše 'Večernje razmatranje uz mob' premda još nisam u 'krpama'. A i još trebam učiniti par đireva hodnikom u hodalici. Ali tu dok sam još u web župnom uredu baš mi dolazi kako je teško biti promatran, praćen... biti medijima izložen. Teško je to kad se o tebi sve zna. Reći ću iz osobnog iskustva - to je križ. To te čeka ako odlučiš biti 'glas sa krovova' kako Sveto Pismo kaže za svećenika. Mislim da bi se trebalo po našim odgojnim ustanovama govoriti i o tom križu. Moraš biti spreman da ti budu ugrožene kreposti kao samozatajnost i poniznost Zato bolje razumijem braću svećenike koji nam izgledaju smiješni jer nam izgledaju našepureno, svugdje ih se može vidjeti, svugdje naći - vjerujte to je križ za ne poželjeti nikom.

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

'Dice' = 17 (p.s. Za sada!)

Image and video hosting by TinyPic
Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 17. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više (1993) 2. Ljubav je zaista neslomljiva (2005) 3. Šalabahter za život (2008) ČETRNAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split 1978) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke (Split 1978) 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' (Split 1978) 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' (Osijek 1994) 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom (Osijek 1995) 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com (2000) 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu (Rijeka 1998) 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC, 2001) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' (Zagreb 2002?) 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave (2003) 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI, 2007?) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. 15. 'Dite' su i moji odasci na župu Savski Nart (1989/1991) gdje sam sabirao potrebna pastoralna iskustva. 16. Pred svećeničko ređenje kao đakon držao vjekač maturantima na Jordanovcu, a kao đakon sam HTV čitao nedjeljno evanđelje. (1992) 17. Pa moglo bi ići kao 'dite' i to što sam godinama sakupljao Gospine slike iz svetišta, crkava, galerija… koje se štuju kod Hrvata. Kao đakon priredio sam izložbu sakupljenih slika na teološkom učilištu na Jordanovcu u Zagrebu (1992). Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI – sms knev ABC

Image and video hosting by TinyPic
Eee moguće je moguće ono što ti izgleda nemoguće. Čega se bojiš, što ti izgleda da će te poklopiti ili potopiti. Samo uzdigni pogled od čega se bojiš Isusu, Bogu našemu. I moći ćeš i ti kao i On hodati po vodi. (knev 19 a kg)

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, August 05, 2014 2:27 PM
Dragi … to što si ti na PBF doživljavam kao znak Božji. A slijedeći znakove Božje u životu činio sam stvari koja svijet naziva velikima. Ovaj put bi moglo biti doista tako. Ako bih kao katolički svećenik koji magistrirao u Rimu, a doktorirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu iz teme: 'Prepoznavanje pravoslavaca i katolika da su ista Crkva: JEDNA, SVETA, APOSTOLSKA'. Volio bih doktorirati baš kod tebe. Spreman sam sačekati do vremena kada budeš mogao primati doktorante. Molim te javi da li me prihvaćaš? Od srca p. Luka Rađa
Sent: Tuesday, August 05, 2014 3:39 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
Dragi p. Luka, nikakav problem nije za doktorat kod mene! Na sličan sam način i ja razmišljao, da bi bilo jako lijepo odraditi jednu takvu temu. Kad dođe vrijeme, mislim da bi jedino naslov morali urediti tako da potpadne pod moju oblast (socijalna teologija). Inače, ovako kako sada stoji on više ide pod Dogmatiku. Naslovom bi mogli zavarati stvari, a suštinski bi se svelo na isto.
Mislim da je bolje inače da sačekamo, pošto se mijenja zakon o priznavanju (nostrifikacija) stranih diploma. To bi značilo da bi sistem bio pojednostavljen i jeftiniji nego li sada. Obavijestiću čim čujem nešto i na tom polju!
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, August 05, 2014 4:45 PM
Dragi … hvala Bogu i tebi za vijesti koje su me obradovale. Mogu dakle radnju učiniti kod tebe, naslov možemo izmijeniti, to uopće nije problem. Javi pod kojim imenom bi mogao obuhvatiti zamišljeni sadržaj. Također mi javi kada bi ti trebao poslati diplomu. Ponavljam, meni uopće nije problem čekati jer sam ionako još u invalidskim kolicima. Od srca p. Luka Rađa

- 16:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
15.14 sati Zahvalan sam Gospodinu za poticaj da uradim razmatranje neko. Usrdno Ga molim da me nadahne o čemu. I gle čuda, već znam! O zahvalnosti. Drugo ime za vjernika kršćanina je zahvalnik. Shvati sve što nas okružuje, u što smo uronjeni je Božji dar. Ako si svjestan toga nužno ti se i srca uzdiže hvala Darovatelju, Bogu našemu. Iz osobnog iskustva kažem ima razloga zahvaliti Gospodinu za sve neugodnosti, trpljenje koje nam je pripustio. Odnosno zato što nije ništa učinio da ih onemogući. Ako unatoč svim nedaćama u Boga vjerujemo i ljubimo. Bog će sve nedaće i neugodnosti okrenuti na dobro. Jer što kaže Sveto Pismo 'onima koji Boga ljube sve se okreće na dobro'. Svjedočim da je to tako. U najtežim, najbezizlaznijim trenucima ove moje RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu). Meni, hej meni? Se ukaže majka Božja i kaže mi 'puno lipi stvari' 'Za svaku dobru reč kaj reći si mi znala - od sveg ti srca HVALA!

- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hvala Bogu za No 1, i za No 2 = Isusovu ovcu

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.30 sati Hvala, hvala, hvala dragom Isusu i Njegovoj majci, našoj Gospi za sve. Hvala za domovinu Hrvatsku, za njene branitelje i osloboditelje. Hvala ako sam imalo doprinio ljepoti Hrvatske. Hvala za mlađariju koju sam doživio sebi darovanu koju sam beskrajno volio i za njih zaželio sve učiniti, sve pretrpjeti, sve za njih dati. Hvala što sam oživio kad sam za njih poginuo bio. Hvala Isusu i Gospi našoj jer sam za mlađariju još uvijek spreman učiniti sve i ono malo više. Hvala i za to što sam ležeći u 'krpama' uradio naš 'Glas iz krpa'. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Našašće odmetnuog sina, Split 1983 (tata, mama i 'onaj' (ja)

Image and video hosting by TinyPic

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vjerkač

Image and video hosting by TinyPic
Eee lipi moji, mlađarijo moja draga, pametni ste, intelektualci ste. Baš zato šta ste mi dragi molim vas čuvate se ka kuge da se umislite da ste netko. Shvatite Gospodinu smo svi dragi jer smo djeca Njegova.

- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Zahvalni Gospodinu za sve mi patri Isusove ovce slavili smo svetu misu koju nam je i danas predvodio naš Zagorec p. Janko Rogina. A Gospodin nam pošalje moje prijatelje Dalibora i njegove Vidu i Janu. Zaista hvala Bogu za sve!
Image and video hosting by TinyPic

- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, August 05, 2014 9:16 AM
JUTARNJA MOLITVA, 6. 8. 2014. Gospodine danas u evanđelju slušamo kako si se uspeo na goru visoku i pred svojima se preobrazio, pokazao si se u svojoj uskrsnoj slavi. Petra je to ošamutilo, pomislio je da je i on netko jer je Tvoj učenik pa se uobrazio. Molimo Te ojačaj nas u slabostima da ne klonemo, a kada doživimo Tvoju blizinu i slavu ne daj da se uobrazimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 17,1-9)

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Kažu da je sveti papa Pio X. upitao skupinu bogoslova koji su ga posjetili: "Koje su oznake prave Kristove Crkve?" - Oni su odgovorili: "Jedna, sveta, katolička, apostolska!" "I još jedna", reče Papa. "Koja?" Bogoslovi su zašutjeli, a Papa je odgovorio: "Progonjena!" Zaista, malo je bilo mirnih vremena za Crkvu, kada nije bila progonjena izvana ili razdirana iznutra. (FRANJO kard. KUHARIĆ)

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, August 05, 2014 8:39 AM
Dragi ... to što si ti na PBF doživljavam kao znak Božji. A slijedeći znakove Božje u životu činio sam stvari koja svijet naziva velikima. Ovaj put bi moglo biti doista tako. Ako bih kao katolički svećenik koji magistrirao u Rimu, a doktorirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu iz teme: 'Prepoznavanje pravoslavaca i katolika da su ista Crkva: JEDNA, SVETA, APOSTOLSKA'. Volio bih doktorirati baš kod tebe. Spreman sam sačekati do vremena kada budeš mogao primati doktorante. Molim te javi da li me prihvaćaš? Od srca p. Luka Rađa

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.51 sati Eto tako, kako sam već u svojim slađanim 'krpama' a mob mi je ruci započnimo ples 'zlatnim palcom' po njemu u ritmu koji mu dolazi iz ove udarene glavesretan A taj sam udarac u glavu preživio zbog nekog razloga. Kojega znam jer rekla mi ga je Gospa Sinjska 19. 4. 2005. Rekla mi je, čuo sam je i vidio. Na Hrvatskom jeziku mi je rekla, malo ću improvizirati: HVALI I SLAVI ISUSA KRISTA SINA MOJEGA. Što sam iz praktičnih razloga to nazvao 'puno lipi stvari'. Da mi je govorila znam jer imam dnevnički zapis od toga dana. A í zapis sa radne terapije toga dana. Konzultirao sam i svoga osobnog psihologa i on kaže da to nisu mogle biti posljedice udarca u glavu. To sam povjerio svom duhovniku i ispovjedniku. A i samome meni sve više jasnije da je onaj Luka doista poginuo, a preživio je svećenik Kristov koji se zove kao taj pokojnik.

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Kako ti dide na stigneš na sve mislit? E orat unom, e kopat nikom drugom, pa konji, Svilaja... Reci ti meni dide kakos' se ti još sitija svoga mile kad je diga glavu i uteka od kuće. Kakos se sitija u Zagrebu mi sobu plaćat. 'Zna san ja Lujo das' ti zaradi velke stvari uteka u Zagreb.'

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Ma baba Jako kako ti sve upantiš šta ti je sve činit. E goni ovce na njivu, unda daj zobat magarcu, unda muzi krave, unda kokoše... I naveče još na silo. 'A Lujo al' si zaboravija Gospinu ružarju.'

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
Image and video hosting by TinyPic

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.08.2014., ponedjeljak

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
17.00 sati Auf, baš gledam u ovaj mob na koji ovo tipkuljim ima zapis: 'meštar Ante u ponedjeljak poslije 17'. A da ipak započnem razmatranje, pa Bogu u ruke! A ma danas mi srcem radost prolazi i zahvalnost Gospi Sinjskoj jer njena web župa je opet u funkciji. Od jučer sam skroz bio izneređen zbog nje. Nije htjela, pa nije. To baš i ne razumijem možda me ulovila navezanost na web župu. Ne razumijem se u te comp navezanosti. Ali računam dobro mi ovo čini i za korake. Da se razumijemo ja ne mogu hodati, ali ja ne trebam tek miganje nogama. Trebam hod a to je ipak nešto složeniji proces. Za hodati trebaš razviti intelektualnu i spiritualnu razinu. A to mi omogućuje moja web župa Gospe Sinjske (www.paterluka.blog.hr)

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Ogorje moje drijema u meni. Čujem glase djedova i pradjedova koji žive u meni. Probudi ga Lujo. Ogorje svoje raspjevaj i rascvati! Životom svojim hoću u šematorje svetog Jure stavit najljepši buket cvijeća mojim didovimat i bakama Ogorskim.

- 15:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
13.48 sati Evo baš mi je iz sobe izišao koji me je samo tako uradio. A kao tako nitko ne zna. A onda se zna da je to metar Adis. Pala je običajena njegova spiritualno - fizikalna uradba. Ma je taj mi osmišljava ove dane RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu). Stavlja me u funkciju, kao svećenika - duhovnika. A valjda je i on vidio da mi cilj nije tek promigati nogama. Onda i ovo, aufff neki virusu su bas nasnuli na: www.paterluka.blog.hr. Tako da će ovo moći biti samo na facebook-u. A bit će i na forumu: www.ogorje.net kojega sam hvala Bogu otkrio. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, August 04, 2014 10:24 AM
JUTARNJA MOLITVA, 5. 8. 2014. Gospodine i sami smo pritisnu pravilima, preporukama, sugestijama ako želimo bit pravi kršćani što smijemo, a što ne smijemo, kako se ophoditi, kako ponašati… Premnogo je toga, opterećuju nas i izluđuje. Hvala Ti za riječi koje slušamo u današnjem evanđelju: 'Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi – to čovjeka onečišćuje.' Molimo Te neka Tvoj Duh bude pravilo života naših. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 15,1-2.10-14)

- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
20.56 sati Auf, ni ne znam hoću li ujutro uspjeti ovo staviti na web župu Gospe Sinjske jer nekakvi virusima smeta Presveta Djevica Marija. Pa su večeras napravili frku na webu. Ali eto mogu na facebook i onda ima smisla nešto uraditi. Ma danas sam otkrio facebook zapis neke Kmanjanke. Kman je kvart Splitu gdje sam odrastao. Ma mogao bi je znati jer piše o Kmanskoj ekipi krajem sedamdesetih. Moram priznat da imam i malu bojazan jer bio sam dio te Kmanske ekipe i ne znam jeli ona sve te naše berekinade kroz prave naočale gledala. Vidio sam spominju se poznata imena, tu su naravno spomenuti glavni lideri berekinadi: Pero, Trišnja i Luka. Ovaj treći je 'onaj' (ja) Oh, o Bože zar si pozvao njega (mene)

- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
'Ajmo Lujo navuci opanke pa ćemo se uspet na vrijo Svílaje.' A dide jel' to na Bat? Unda se i ti spremi jer volija bi čut tvoju molitvu na vrijo Sviaje. ... 'Isuse Kriste Bože nek mi se cíla vamilija uvik uspinje k Tebi. I daj mome Luji uno štaj mu Gospa Sinjska kazala.

- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
Baba Jako jesil' čula za uno priveliko čudo kad dragi Isus oda po vodi? E takoj meni čudesan dragi Bog kad ode s tebon uz ognjište se priporodin. 'Znan ja Lujo, a toj zato šta mi izmolimo Gospinu ružarju.

- 15:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Huja haj kak ste kaj?! Jedan, dva, tri Gospa Sinjska je u funkciji. Oj fala Gospe Sinjska vlajino i zaštitnice naša satrla si dušmanske viruse da opet možemo u tvom društvu slaviti i hvali Sina tvoga Isusa Krista Boga našega.

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.08.2014., nedjelja

'Ti i tvoj Kman'

Image and video hosting by TinyPic
(priča o Kmanu kasnih sedamdesetih napisana iz pera jedne tadašnje tinajđerice)
Život na Kmanu obilježio je život svih onih koji su, unatoč tome što drugi mislili, imali tu sreću da makar kratko, tu žive.
Ja sam na Kman doselila negdje 1973. godine kad mi je bilo malo manje od 12 godina. Dobili smo neki mali stan u novoj zgradi, gdje su stanove uglavnom dobili radnici splitskog škvera i oni kojima su kuće rušene zbog izgradnje stadiona na Poljudu. Nova zgrada, novi kvart i novo društvo. Prve prijateljice koje sam upoznala i s kojima sam provodila vrijeme igrajući na laštik, graničara ili onu „neka puca“, bile su Silvana i Ana koju smo zvali Ana četiri pištolja. Bilo je tu i mlađe i starije djece, često smo se igrali ispred zgrade i pazili da nas koji susjed ne prolije vodom jer smo bili bučni u vrijeme kućnog reda.
U to vrijeme na Kmanu još nije bila izgrađena osnovna škola pa je dio nas djece išao u školu Đordano Borovčić Kurir na Plokitama, dio u Bratstva i jedinstva na Bolu, a dio u Zlate Šegvić na Manušu. Đordano je bio najbliži pa je bilo normalno da me mater upravo tu upiše u šesti razred, a za doći do škole trebalo mi je otprilike desetak minuta uzbrdice od ulice Oko Kmana preko Puta i Vrha Kmana, ali često smo znali mijenjati put kako bi vidjeli onog tko nam se u to vrijeme sviđao pa bi put znao biti i duži.
Mi „gradska dica“ kako smo sebe u to vrijeme nazivali, često smo se znali potajno izrugivati djeci iz okolnih obiteljskih kuća, kojih je na Kmanu bilo u popriličnom broju. Smišljali smo viceve na njihov račun i mislili kako smo nešto bolji od njih jer živimo u stambenim zgradama, Bože koje zablude. Pri tome smo, naravno, uvijek zaboravljali da je i naše porijeklo bilo uglavnom iz Imotskog, Vrgorca, Muća, Ogorja, Neorića i drugih mjesta Dalmatinske Zagore, a da su naši roditelji bili siromašniji od njihovih jer oni su kuće sagradili, a mi smo dobivali društvene stanove.
Ali, malo odrastaš pa se i mijenjaš. Tako se i naše društvo brzo, iz mjeseca u mjesec, počelo mijenjati i proširivati pa sam se tako često družila i s Mlađom, Vanjom, Crnim (kojega sam čak nazivala i bratom), Hajdom, Tihanom, Bratecom, Zvjezdanom i mnogima kojih se sada ne mogu prisjetiti. Prve ženske sukobe zbog simpatija prema njima izazivali su Viki i Đika, prvi je svirao gitaru, a drugi je izgledao nedodirljiv i samim tim zanimljiv.
Veliki park ispred moje zgrade bio je idealan za svakojake igre i igrice, a glavno mjesto okupljanja bile su nam velike skale koje su spajale dvije zgrade, male skale ispred moga prozora i veliki kamen sa čempresom, zaštitni znak ovog dijela Kmana.
I ona, prije spominjana mladež iz privatnih kuća, kao i nekolicina njih iz susjednih stambenih zgrada: Slavko, Luka, Mare, Moca, Trišnja, Bokan, Neno, Milena, Strmo i drugi, spojili su svoja društva s našim. S nekima sam se družila više, s nekima manje, ali sve u svemu bila je to zanimljiva ekipa kojoj su se često pridruživali i oni mlađi, poput moje sestre Irene, Manuele, Marsela.
I dalje smo igrali na graničara, muški na balun, „grupa traži grupu“, ispunjavali leksikone i stvarali prve priče jedni o drugima.
Inače Kman je bio u principu jedno veliko selo, svatko je znao svakoga, ćakule su bile normalne uz jutarnje kave, a ni mi mlađi nismo bili pošteđeni ogovaranja i etiketiranja. Čim bi te vidjeli na ulici znali bi reći:“Uvik su vanka, niko o njima ne vodi računa, kada uče, rano su počeli…“, ali znali smo se nositi s tim.
Negdje na početku mog polaska u srednju školu, na Kman je počela dolaziti i ekipa iz Doma na Brdima i Doma u Sućurcu, a kako je podosta tih mladića-dječaka bilo simpatično i osim toga frajeri sa „sumnjivom prošlošću“ , normalno je bilo da se većina ženskog roda iz našeg društva okrene prema njima. Iz tog doba mnoge od mojih tadašnjih prijateljica, zasigurno su zapamtile svoje prve ljubavi i poljupce. Naše veliko društvo zbog dolaska novih frajera privremeno se raspalo i trebalo nam je neko vrijeme da ponovno počnemo na neki način funkcionirati.
Mojoj sam jadnoj materi tada zadavala glavobolje zbog pokojeg „picanog“ sata, asa iz kemije i ćakula susjeda. Da nisam bila naopaka, jesam, ali rekla bi moja baba, mladost-ludost i pubertet je teška bolest.
S vremenom društvo se je skoro u potpunosti promijenilo, a nas nekoliko koji se nismo dali udružili smo se s ekipom sa srednjeg i gornjeg Kmana te s onima iz kmanskih nebodera. Bilo je tu zanimljivih lica: Marko, Zita, Šugi, Jure, Čelan, Mešini, Ago, Mike, Goca, Micika, Snježa, Bleki, Taja, Mile, Tone, Bosna, Peška, Nada, Vesna, Jadranka…..
Prostor gdje smo se do tada okupljali bio nam je premalen, pa smo se prebacili ispred susjedne zgrade koju smo zvali „pandurska“ zbog broja tadašnjih milicajaca koji su u njoj živjeli, u kojoj su bile prostorije mjesne zajednice i centar Kmana.
Bilo je tu i lijepih uspomena, prva fronta u kojoj smo pokazivali umijeće plesa, prve vožnje motora sastavljenih uglavnom u kućnoj radinosti, nogometnih turnira, ali nažalost bilo je tu i prvih alkoholnih trenutaka, eksperimentiranja s drogom, priča o tome koji je dućan večer prije platio… Bilo nas je mnogo i bilo je normalno da bude svega i svačega, a zbog ponašanja pojedinaca bili smo na lošem glasu, kao kvart problema, pa mi i danas moj muž zna reći: „neš ti tvoga Kmana“.
A taj moj Kman i naše društvo koje se lagano raspadalo krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, zbog različitih životnih putova, ipak je na neki način odredio sve naše živote. Nažalost, poneki iz tog velikog društva više nisu među živima, neki pune novinske stupce u crnoj kronici, neki prema očekivanjima žive normalan život, a neki su, na moje zadovoljstvo, u tom životu i uspjeli. Pa se ponekad uhvatim kako pričam o Moci doktoru, Luki pateru, Slavku direktoru, visokom vojnom časniku Crnom, Feralovcu Viktoru i da ih sve ponaosob ne nabrajam. U prisjećanju na sve te zanimljive ljude često mi pomaže i Marko, osoba za koju su me vezivale čudne spone, čime je u mom životu ostavio dubok trag, s kojim se i danas povremeno čujem putem telefona i koji me često podsjeti na to što je bila mladost.
Prije desetak godina posao me doveo ponovno na Kman i susrela sam pojedince iz te velike ekipe. Fizički promijenjeni, ali većina s istim onim žarom u srcu. I prisjetili smo se nekih gluposti koje ću napisati posebno. A današnja djeca na Kmanu – i slična nama i različita, posebno što se tiče načina okupljanja. U onim godina nitko više ne sjedi po zidićima, ne igraju velike nogometne turnire, ne idu zajedno na more, ne gledaju film po nekoliko puta. Svako vrijeme nosi svoje, ali ljepota zajedništva svakim danom postaje sve veća nepoznanica.
Za razliku od mladih s kontinenta, mi smo imali tu privilegiju da nam je more bilo na dohvat ruke pa smo u njemu mogli dugo vremena uživati. Naša sezona kupanja počinjala bi već u svibnju kada je u školama bilo vrijeme stalnih ispitivanja pa je veća uživancija bila vrtjeti se po Bačvicama nego u razredima.
Na Bačvice se u vrijeme ljetnih praznika, dolazilo uglavnom u jutarnjim satima, a kući bi se vraćali negdje oko 2 i po poslijepodne na specifičan način, vlakom koji je vozio do Perkovića i prolazio kroz Kopilicu. Kopilica je bila stanica nakon Glavnog kolodvora do koje kondukter ne bi niti krenuo naplaćivati karte, iako bi znali od njega bježati po vlaku. Ponekad se znalo dogoditi da se vlak u Kopilici ne bi zaustavio već samo usporio pa bi bili primorani na iskakanje, što smo s vremenom usavršili.
Ako ne bi stigli na taj vlak, kući se išlo pješke, a kad se sjetim tog puta, preko Blatina po suncu, odmah me obliju graške znoja.
Sjećam se muškog dijela ekipe, koji su na Bačvicama izvodili vratolomije, igrali picigin i karte, ali i ponašanja mene i mojih prijateljica koje smo nastojale na svaki način izbjeći poglede kritike, srameći se onoga što nam je podarila majka priroda.
Ponekad bi se s pjeskovitih Bača preselili do Željezničara, a nekoliko puta završili smo i na „petoj kavali“ poviše Dalmacijavina. E ta peta kavala, strme stijene poprilično iznad morske površine, prvi su put u meni probudile istinski strah. Skočiti s pete kavale mogli su samo oni najhrabriji, a među njima, jer su im letovi bili savršeni, najviše sam zapamtila Dragana i Juru. I neke cure odvažile su se na to, a koliko se sjećam bile su to Mike i Milena, dok smo mi druge uglavnom komentirale njihove skokove. Bilo je tu i nezgodnih situacija, ali na sreću svi smo epizode pete kavale uspješno privodili kraju.
Bačvice su bile idealne i za večernje okupljanje, ali kmanska ekipa više je voljela svoj kvart pa se na Bače rijetko kada odlazilo u kasnim satima.
Tesla, Travolta i balun
Ako bi se ipak odlučili maknuti s Kmana, a da to nije bilo kupanje, bio je to najčešće odlazak u kino, na nogometnu utakmicu ili navijati za Dalvina na Gripama.
Najbolje kino u ono vrijeme bilo je kino Tesla iako je bilo u najgorem izdanju, a tamo smo tako često odgledali neke glupe filmove na jutarnjoj matineji umjesto da budemo na nastavi.
Na matineji u Tesli moglo se je čak i pušiti pa se ponekad ekran nije vidio od dima. Matineja je bila idealna i za dodire ruku i slučajne zagrljaje u mraku kino dvorane, a zanimljivo je i to da se zbog nedostatka druge zabave neki film pogledao i dva puta.
Ali najveći rekord po tome koliko se neki film odgledao puta, postavio je ženski dio ekipe gledajući Brilijantin u Centrala, desetak puta za redom. Očarane Travoltom zapamtile smo i sve stihove pjesama, ali i većinu dijaloga, a garderoba nam je slijedećih mjesec dana bila u stilu Olivije Newton John.
Koliko pamtim skoro svi u društvu navijali su za Hajduka, samo je Marko bio veliki Dinamovac. U ono vrijeme još je u funkciji bio stadion kod Plinare, a mi bi se najčešće gurali na sjever zajedno s vojnicima koji su tako kratili nedjeljna popodneva.
Posebna priča bio je i odlazak na Gripe one godine kada je Dalvin ušao u prvu ligu. Iako smo svi navijali za Jugoplastiku, samo Marko, opet različit, za Zadar, nikako ne mogu dokučiti što nam je Dalvin značio. Ali poslije njegovih utakmica grla bi nam popucala, a bilo je i svakakvih dogodovština i na tribinama stare dvorane i na putu kući.
Fronta – centar svijeta
Prostorije mjesne zajednice u ono smo vrijeme nazivali frontama, a skoro svaki kvart imao je svoju frontu. Sve važnije stvari, nama mladima, od jeseni do proljeća uglavnom su se odvijale u i oko fronte.
U frontama smo organizirali prve plesove, a za uspješnu večer dovoljan je bio gramofon i nekoliko ploča ili kasetofon, onaj ili ona tko te je zanimao i malo smisla za ritam. Plesalo se na sve moguće načine pa se i sada s osmijehom sjetim Vesninog stila plesanja i naše zajedničke koreografije, koju smo na temu iz Groznice subotnje večeri, danima pripremali kod Tanje. Nama djevojkama, ove su plesne večeri značile puno više nego muškom dijelu, jer bi se cijeli tjedan nadale makar jednom sentišu s posebnom osobom. Ali naše je muškarce ponekad teško bilo natjerati na ples, njima je glavna zanimacija bilo stajanje po strani i komentiranje.
U našu frontu dolazili su mladi iz drugih kvartova, a i mi smo znali otići na Sućidar, Plokite i Brda, čisto za promjenu ambijenta.
Frontama su uglavnom upravljali društveno aktivni stariji stanovnici kvartova, a kako bi mlade privukli „da se ispravno druže“, obogaćivali su ih i nekim drugim sadržajima. Tako je u našoj fronti bio kutak za šah, a jedno vrijeme postavljen je i stol za stolni tenis te montirana streljana. I stvarno smo dosta vremena provodili u njoj. Marko me prisjetio epizode sa Tonom, kojemu je nakon frentavanja od kuće, fronta neko vrijeme bila drugi dom. Imao je ključeve ulaznih vrata, a u goste su mu često dolazili Trišnja, Luka i Slavko. Sjetili smo se i politički problematične situacije u kojoj je glavnu ulogu odigrao Bosna i političke knjige, a i panike kada je netko provalio u prostorije, vodio ljubav na zastavama Jugoslavije i ostavio tragove. Zbog tog slučaja tadašnji kmanski političari čak su pozvali ondašnju miliciju koja je dobro ispitala muški dio ekipe.
Bez iznenađenja do podobnosti
Vezano uz frontu i političko djelovanje bile su i nezaboravne vježbe Ništa nas ne smije iznenaditi odnosno NNNI, vježbe za dokazivanje spremnosti na „odbranu od agresora“ u kojima smo sudjelovali i mi. Razapinjanje vojničkih šatora, uloge kurira, pucanje iz zračnih pušaka i cjelodnevno glupiranje na livadi ispred fronte bili su nam glavni zadaci. Još kad bi roditelji dobili direktivu da nas tih dana ne prate, gdje nam je bio kraj.
Ovo sudjelovanje na akciji NNNI pokazalo se čak korisnim nekoliko godina kasnije kada mi je za zapošljavanje trebala nekakva potvrda o društvenoj podobnosti. Jednog sam se trenutka našla u neobranom grožđu, ali sam ipak otišla na Kman od predsjednika omladine uščićariti koju dobru riječ. I čovjek nađe u papirima da sam sudjelovala u akcijama i napiše mi da sam bila kurir i sve zadatke obavila odlično. Ta mi potvrda i danas dođe pod ruku, a moji mladi ukućani ne vjeruju svojim očima.
Veliki malonogometni turniri
Vodili su nas naši kvartovski rukovodioci i na neke izlete, a ostao mi je u sjećanju onaj u Strumicu preko Vrlike. Pjevali smo tada u autobusu: „u tunelu usred mraka sija boca od konjaka“ i dobili jezikovu juhu.
Organizirali su ponekad oni za nas i malonogometne turnire, ali smo ih češće mi sami organizirali. Broj prijavljenih ekipa uvijek je bio veliki, dolazili su tu momci iz grada, sa Brda, Kacunara i drugih kvartova, a samo naše društvo imalo ih je nekoliko ekipa složenih po tko zna kojem principu. Ako me pamćenje dobro služi ekipe su izgledale nekako ovako: u jednoj ekipi bili su braća Mešini, Ago i Vladova, u drugoj ekipi bili su Marko, Dragan, Micika i ponekad Tone, u trećoj Dama, Jure, Čelan, Vaso, u četvrtoj Trišnja, Luka, Slavko, Strmo, u petoj Mišo, Hajda, Crni, Mlađo, dok su oni iz nebodera imali svoje ekipe, a imena pod kojima su igrali ni onda nisam uspijevala zapamtiti, a kamoli danas.
Ipak su najbolju, najdužu i najposjećeniju utakmicu na svim kmanskim turnirima odigrale žene. Nekome je jednom prilikom palo na pamet da prije finalne utakmice na turniru, cure odigraju jednu između sebe i to s četiri igračice po ekipi u polju i jednom na golu. Nije nas trebalo puno nagovarati i poslije kratkog vijećanja odlučile smo da će nam za sastavljanje ekipe granica biti fronta. Za ekipu zapadno od fronte tako su igrale Milena, Mike, Zita, Irena i Buba, a zamjene su im bile Cvija, Snježa i Taja. Za ekipu Istoka igrale smo ja, Svjetlana, Nina, Vanja, Mare, a za zamjenu smo imale Nenu i pomladak Irenu i Manuelu. Bilo je vatreno, a pobjedu je ipak odnijela ekipa Istoka jer je Svjetlana bila maher, a nešto korpulentnijoj Mari teško su mogli dati gol. I moram napomenuti da je utakmica trajala beskrajno dugo jer je sudac, Tone, zbog svojih osjećaja prema Ziti, stalno ostavljao Zapadu mogućnost da preokrenu rezultat u svoju korist. Poslije te utakmice ekipi Istoka stigao je poziv iz ženskog nogometnog kluba da se uključe u njihove treninge, a samo smo ja i Svjetlana pristale na tu avanturu u svijetu nogometa. (Preuzeto: https://www.facebook.com/permalink.php?id=199364520115300&story_fbid=693611140690633)

- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
17.41 sati Ma to ti je zanimljivo uvijek naiđe netko moj/naš kad smo u điru mojim Zagrebom. A danas me isto moj Južnokoreanac spuštao Radićevom. Gentleman neki, pomogao je mojoj Pečnik-ovoj gurati 'onog' (mene) 18.09 sati A u djelu grada gdje je moja Palma samo moji ljudi, te p. Belak, te miljenica moje babe Jake s. Natalija

- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
16.17 sati Gur, gur, guraj moja Pečnik-ova. I sada smo u fijuuu uspinjači. Penjemo se obaći šjor Matoša i našu Gospu od kamenitih Vrata. Valjalo bi joj šapnuti dvi-tri riči. Ah, oh, u prolazu... Ma se tišin bit će bolje
O Matošu moj, da ti vidiš ovo, napisao bi neviđeno lijep stih. Ona, sjedeći do tebe, podrezuje nokte invalidnom svećeniku, meni. Jer ja sam pater Isusova ovca njenog ljubljenog Krista

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
13.30 sati Eto bar da dolično započnemo naš svakodnevni 'Glas iz krpa', u njima sam baš ovaj trenutak! A već za koji minutić ce me izvaditi moj subrat Isusova ovca br. Mirko, i prebaciti do Palme, jer i danas sam pozvan da ispijem kavu na Cvjetnjaku. A eto, od novosti spomenut mogu da sam poslao zamolbu u Beograd na PBF (Pravoslavni bogoslovski fakultet) 14.55 sati E sad je posve druga priča. Ovdje u Tkalči sam upravo maznuo pizzu . A tu su naravno i moje Pečnik-ove. Baš slušam i gledam, Zagreb mi slici na Baltimore. Oh, da sam dočekao i to, biti u velikom gradu u kojem nisi turist nego domaćin. A sada joŠ Gospi na kamenita vrata. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete LJubavi.

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Vjera = uvjerenje, povjerenje, predanje

- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.20 sati A sad možemo učiniti jedno sabranje uz mob. Čekajući početak svete mise u našoj kapeli, koja se doima kao svečana katedrala. Ma baš mi je sve svečano. A osobiti razlog je što sam malo prije učinija pravo liiip posa. A onda opet s nama starčekíma Isusovim ovcama će biti i Davor Seljan s kojim se Gospodin poslužio da krene: www.paterluka.blog.hr. Svetu misu će nam i danas predvoditi naš Zagorec p. Janko Rogina.

- 11:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Večernje razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
19.48 sati Hajde da uradimo naše 'Večernje razmatranje uz mob'. Subota mi je svečan dan, ali ipak je nedjelja svečaniji. Ma to je baš pravo kad se zbog ljepote dana svi pretvore u nedjelju. Time se obistinjuje slutnja da u godinama ove moje RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu) primam pored paklenskih muka i obilje Božjeg blagoslova. Spomenut ću da sam danas poslao e-mail upit u Beograd jednom profesoru na PBF (Pravoslavni bogoslovski fakultet) sa molbom da kod njega uradim doktorat iz teme: 'Prepoznavanje pravoslavaca i katolika da su ista Crkva'. A zbilja je dosta zla koje nasrće na Crkvu zbog tog nesretnog raskola. U ovom nedavnom domovinskom ratu Srbi su Hrvatima činili zlo zato što su Srbi pravoslavci a Hrvati katolici. Vjerujem da moj pokušaj neće biti tek jedan u nizu bezuspješnih pokušaja da jedni i drugi shvate da su ista Crkva. Bilo bi lijepo da za par desetaka godina pravoslavci i katolici zajedno tvore: JEDNU, SVETU, APOSTOLSKU Crkvu. A Bogu u ruke!

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, August 03, 2014 11:01 AM
JUTARNJA MOLITVA, 4. 8. 2014. Gospodine u evanđelju slušamo kad si hodao svojim učenicima po vodi oni se prestrašiše i pomisliše da je utvara. A Petar kada Te je zamolio da k Tebi dođe po valovima mogao je dok nije počeo gledati valove i gubiti vjeru u snagu Tvoje riječi. Molimo Te da hodajući kroz nevolje koje nas u životu snađu svoju pažnju od problema svratimo k Tebi, da se ne ugušimo u nevoljama nego po njima hodamo gledajući Tebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 14,22-36)

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
Vala ti dragi Bože štaj moj diko zakla prasca. Sad će biti u kući mesa. 'Nu Lujo uzmi ovo zeru loja i baci mački. A ovi komadic prsiju odnesi Colu. A moga si ovi bubrig odnit Bući. A za Jaku odnesi ovo rebarce.' A ma dide oćel' ista nami ostat? 'A Bogu u ruke! I nami će Providnos štokod dat.'

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Baba Jako jesil' čula za uno priveliko čudo štaj dragí Isus učinija. Samoj s mrvu kruva i zeru ribica naranija ijade i ijade gladni. 'Eh Lujo kudaj to nešta? Dragi Isus je samo dava a gladni su uzimali.'

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ha, lako je tako: Isus daje a gladni uzimaju (knev 18a kg)


Ako je Isus samo s pet kruhova i dvije ribice nahranio par tisuća gladnih zaključit ćeš onda je sigurno Bog. Ali postoji čvršći dokaz tko je Isus: On je samo davao a gladni su primali. Bog je tamo gdje se daje. Probaj i uvjeri se. (knev 18a kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.08.2014., subota

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, August 02, 2014 7:19 PM
Dragi … ako sam dobri razumio ti su profesor na PBF. Volio bih da kod tebe uraditi doktorat ('Prepoznavanje katolika i pravoslavaca sa su ista Crkva'). Može? Od srca p. Luka

- 18:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
A što ću, kad u ljepoti kojom sam okružen i u koju sam uronjen, redak hoće i hoće iz mene van. Ah, ako je o gradu mom, onda neka. O Zagrebe moj, rodio si me za život novi, koji se trudim živjeti. Ah Zagrebe, rodilište moje, neka se u tebi meni rodi korak za hod novi. Hodati hoću, bacajući zrake Svjetlosti one u kojoj sam ostati htio, ali vraćen sam da u ovoj 'suznoj dolini', kud god koracam, bacam Tvoje svjetlosti sjaj.
Image and video hosting by TinyPic

- 18:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
14.20 sati E a sada je prva postaja đira gradom. To je Konzum u Teslinoj, gdje ću ipak morati uzeti svoju 'slabost' (sladoled) jer me moje Pečnik-ove hoće častit. 14.47 sati Središnja postaja đira Zagrebom je Cvjetnjak, gdje sam sa mojim Pečnik-ovim, a na stolu je kava z mlijekAm (ah Petrovsko!) Ovdje na Cvjetnjaku susreli smo našu Petru s kojom smo učinili sliku za web župu. 15.56 sati Haa, otkrio me moj meštar Adis, koji je sa svojom Almesom baš prolazio Cvjetnjakom. A moja Pečnik-ova je odmah učinila sliku za web župu. 16.33 sati Đir se nastavio do Meštrovićeve 'Povijesti Hrvata' ispred Pravnog faxa, pa smo bili, a gdje bi ako ne do njegovog 'Zdenca života', gdje smo snimili 'knev 18a kg". A sad sam prehranjivan tu na šentadi iza HNK, voćem od moje Pečnik-ove.
Image and video hosting by TinyPic

- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
12.40 sati A uradimo naše 'krpice' jer sam u primjerenom položaju, hoću reci u 'krpama' u koje me je ubacio subrat Isusova ovca br. Mirko a koji ce me za malo vremena prebaciti u moju Palmu. Pa ću učiniti uobičajeni đir Zagrebom uz moje Pečnik-ove. Ispiti kavu na Cvjetnjaku i do gornjeg Grada pomoliti se Gospi od kamenitih Vrata. Ah pa da, jutros su me bila uraditi obadva moja favorite meštra. I rekordno sam dugo stajao na svojim, vlastitim nogama, bez držanja ili oslanjanja o išta uspio sam stajati ko suza čisti, čitavi, puni minut i 19 sekundi. A je ide to ide, polako ALI IDE! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 13:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, August 02, 2014 12:30 PM
JUTARNJA MOLITVA, 3. 8. 2014. Gospodine slušamo u evanđelju da si uspio sa samo s pet kruhova i dvije ribice nahraniti par tisuća gladnih. Zbilja fascinantno! Ali ima i čvršći dokaz da Ti si Svemogući Bog. Slušamo da Ti si hranu samo davao a gladni su uzimali. Molimo da se i mi odlučimo za davnjei i vjerovati da ćeš Ti nahraniti potrebne. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 14,13-21)

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
"Povjeri prošlost Božjoj milosti, sadašnjost Njegovoj ljubavi, a budućnost Njegovoj providnosti." (Sv. AUGUSTIN)

- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
9.24 sati E kako stvari stoje? Što stvari! Mi starčeki Isusove ovce smo baš na okrjepilištu, u našoj kapeli da okrijepimo dušice svoje svetom misom. Koju će nam predvoditi nas Zagorec p. Janko Rogina. A baš je bija moj meštar Adis i uradija me baš kako valja. A poslije svete mise će doći meštar koji će me uraditiii kako samo on zna a to je - kako valja.
Image and video hosting by TinyPic

- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
18.03 sati Čekajući subrata Isusovu ovcu br. Mirka da uz njega učinim svakodnevne đire hodalicom po hodniku 18.34 sati E baš fino điri su učinjeni i tu sam u svojim slađanim 'krpama'. Odakle ćemo uradi nešto. Ha, nešto? Pa recimo mogu dati odgovor onom sa facebook-a kojega zanima kako je izgledao moj svećenički put. Nećete mi zamjeriti ako se baš ne sjetim sviju godina. Eto znam dobro znam 1992. u Zagrebačkoj katedrali za svećenika me zaredio nadbiskup Franjo Kuharić. Pa sam godinu mana bio s maturantima na Šalati. Onda u mom Osijeku dvije godine predavao vjerkač u srednjoj medicinskoj. Pa u RIm dvije godine na posdiplomski studij. Onda u Rijeku na Zamet gdje sam bio kapelan godinu dana. A onda đir po svijetu. Pola godine u Kalkuti, pa godinu dana u Americi uglavnom Baltimore. E onda natrag doma u Zagreb, bilo je to nekako na jesen 2000. E onda dalje znate. Upoznati ste s tim da sam 2003 provirio tamo 'gdi je liiipooo'. A sad trudim da za tamo opet budem određen i ostanem zauvijek.

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
A ma dide more bit ni neznaš das me ti naučija o dragon Isusu više neg najsvetiji duovnicí. Gledajući tebe i ja san zaželija bit Isova ovca'A Lujo vidija san ja ti i od svog magareta Klepe imaš šta naučit.'

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Slušaj Lujo tribaš pazit na se svakomen učini dobro. A nevaljalosti se čuvaj ki od ognja paklenog. I mile imaj pomnju da se ispovidiš na vrime.' Ma baba Jako kuda si znala da san danas obaša svog duovnika. 'Biće ti za pokoru da Gospinu ružarju.'

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.08.2014., petak

Moja mati blitvu tribi 1974

Image and video hosting by TinyPic

- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 01, 2014 5:28 PM
Dragi … hvala na spremnosti da mi pomogneš. Sada sam samo magistar dogmatske teologije a želja mi i je bila učiniti doktorat PBF. Ali čim je potrebno plaćati vidim da to nije za mene redovnika. A Bogu u ruke! Ako ne u Beogradu na PBF onda ću u Zagrebu na KBF. Od srca p. Luka
Sent: Friday, August 01, 2014 5:35 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
Profesor … koga ste takođe kontaktirali vidjeće da se zauzme po tom pitanju. Ukoliko saznam nešto novo, javljam! Cijena jeste prevelika, ali je to nažalost pravilo Univerziteta, a ne samog teološkog fakulteta.

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob

Image and video hosting by TinyPic
16.25 sati Ha, pa idemo se mrvu osvrnuti na dnevne dogodovštine. Prije svega redovnik uvijek nešto radi moli, razmatra, slavi svetu misu. Zahvalan sam dragom Bogu što kao redovnik mogu funkcionirati. Pa tu je i web župa (www.paterluka.blog.hr) A Kao web župnik trudim se što dulje bdjeti, paziti na nestašne viruse. A eto kako još nemigam nogama, što se vulgarno kaže ne hodam. Imam svoje meštre koji me urađuju. Danas mi je bio moj favorite meštar Adis a bio mi je moj Imoćanac Ante. Što da vam kažem? Uradili su me 'prva liga'. Posve je izvjesno da ću za par godina promigati nogama. E a još imam sa svojim subratom Isusovom ovcom br. Mirkom (mojim vlajom) učiniti par điri hodalicom po hodniku. A to zato da bi mi i noćas u snove dolepršali anđelimah Bokić! Od srca p. 'onaj'

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Oh krči, doci, njive i sve od čega je selo moje. Ne napuštajte svoga odmetnulog sina. Vaš sam. Iz sjećanja mi ne odlaze ona jutra u Ogorju mome, kad je sunce od od Zelova provirilo, a od svetog Jure zvono zazvonilo. Baba Jaka već je Gospu pozdravila jer taman je magarac Klepo revanjem podsjetio.

- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa

Image and video hosting by TinyPic
13.19 sati 'Vidimo se sutra u 8.' Tim riječima me pozdravio meštar Adis izlazeći iz sobe. A uradio me baš kako valja. Nanišanio je neki mišić na nozi za koji nisam imao pojma da postoji. Stavio ga na struju. Kad ono, izvodio sam nogom pokrete koje nisam deset i više godina. Ne stvarno taj čovjek zna svoj posao. A on to radi tako profinjeno, stručno spiritualno - fizikalno. Takvu uradbu cijenim jer njemu nije tek da promigam nogama - krajnji cilj mu je da profunkcioniram. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 14:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moj dida i ja vojska Kristova za vjeke vjekova!

Image and video hosting by TinyPic

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, August 01, 2014 11:26 AM
JUTARNJA MOLITVA, 2. 8. 2014. Gospodine danas slušamo u evanđelju u kakve zapetljaje upada nečista savjest. Nemirnoj savjesti Herodovoj, koji je dao ubiti Ivana Krstitelja se učinilo da je Ivan uskrsnuo kada je dočuo za Tvoja čudesna djela. Molimo Te da pripazimo što činimo, svoju savjest redovito ispitujemo, i samo Tebi dopuštamo da kroz život vodiš nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 14,1-12)

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic

- 10:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI: sms knev ABC

Image and video hosting by TinyPic
Ako je Isus samo s pet kruhova i dvije ribice nahranio par tisuća gladnih zaključit ćeš onda je sigurno Bog. Ali postoji čvršći dokaz tko je Isus: On je samo davao a gladni su uzimali. Bog je tamo gdje se daje. Probaj i uvjeri se. (knev 18a kg)

- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
Hm, hrm pa ako se vrijednost života mjeri po tome koliko si djece imao. Onda ovaj dio života nimalo nije bezvrijedan. Po pouzdanom računu kroz ovo vrijeme RBK (raspetosti na bolesničkom krevetu) za sad sam imao četvero 'dice'. Dvije knjige i dva projekta. Kažem to za sad! A gdje je još onih 'puno lipi stvari' - ijujuuu.

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
4.45 sati Došlo mi eto! Makar sam duboko uvjeren da bi korisnije bilo sanjati anđele. Dođe mi misao na moju baku Mašu, koju su Ogorani zvali Cola. A to zato jer nije mogla na noge imala je štule i divnu dušu. Biće zbog štula? Ona i njene štule ispred Brista to je moje Ogorje. Maša je gojila, dok je još bio dijete i nije hodao,pratra Isusovu ovcu koji je zato zvao 'maja'. Ako strpljivo, predano, s ljubavlju podnošenje križa ključ za raj znam samo - Maša je u sred raja!

- 10:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
A ma je sit sam ove neupotrebljivosti i neupotrijebljenosti. Misterij je to nedokučivi oboružan nepojmljivo prodornom riječju - da svim kažeš NIŠTA, za sad ništa ali bit će strpite se do 'punine vremena'

- 10:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
4.02 sati Ah, bauh, ah kad ti se čini pametnije od svega upotrijebit što je upotrebljivo. Ispisivat slova jer znaš da ih može vidjeti ama baš svatko. To što nemaš ideje što priopćiti - to je drugi par rukava!

- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
3.49 sati A ma došlo bi čovjeku da kaže puna mi je glava 'krpa', karijole i svega jer u pitanju je komadina života - da nije vjere, uvjerenja, osvjedočenja SVE IMA SMÍSLA. Stisni zube sakrij bol ružarju u ruke. Bit će blagoslov tad i tad - ali BIT ĆE!

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image and video hosting by TinyPic
18.41 sati Čovjek se upita: zašto sam se rodio? I zaključit će, da umrem. Ako je vjernik još će dodati da živim vječno. Osobno sam ISKUSIO da vječnost postoji i tamo je liiipooo! To je smisaon odgovor na pitanje zašto smo se rodili i zašto umremo. A ako se ponovno rodiš, tj. oživiš stvari se kompliciraju. Osobno bi me satiralo pitanje zašto sam se ponovo rodio, t.j. oživio da ne znam odgovora. Ma to ti je isto zagonetno čekaš, čekaš… trudiš se živjeti čestito da bi prispio tamo gdje svim srcem čezneš. Baš mislim, pa posve pristojno sam bio umro. Par dana prije sam se ispovjedio, prije puta s Modarva smo se pomolili. Sve uvjete ostvario da prispijem. I bila ona 'saobraćajka' kad sam doista i umro. Prispio na sudište Božje. Ne znam kako je bilo samo znam da sam vraćen. I baš si mislim, šteta! Da bila bi doista šteta da ne znam da sam vraćen u ovu 'plačnu dolini' - da hvalim i slavim Gospodina.

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora

Image and video hosting by TinyPic
E vala ti vala dide štas mi magarca Klepu osamija pa moren su njin na Svilaju. Samo ćuš, ćuš i eto me na čistoj ariji. Dobro kaže una ko će komu nego svoj svomu. 'E Lujo upanti, ta nije dobra. Jer mile svog svoga će i u paka gurnit. A eto tebi san osamarija na magare jer si Isusova ovca.

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu

Image and video hosting by TinyPic
'Lujo slušaj staru babetinu koja zato štaj stara je luda tuka. Čuvaj se mile svoji jer i ivađelje nan kaže: 'Niko nije prorok u svome zavičaju' A dobro baba Jako unda ću na drugu stranu?

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Svibanj 2018 (72)
Travanj 2018 (86)
Ožujak 2018 (100)
Veljača 2018 (92)
Siječanj 2018 (96)
Prosinac 2017 (81)
Studeni 2017 (77)
Listopad 2017 (91)
Rujan 2017 (81)
Kolovoz 2017 (91)
Srpanj 2017 (82)
Lipanj 2017 (94)
Svibanj 2017 (93)
Travanj 2017 (85)
Ožujak 2017 (86)
Veljača 2017 (54)
Siječanj 2017 (82)
Prosinac 2016 (93)
Studeni 2016 (110)
Listopad 2016 (82)
Rujan 2016 (77)
Kolovoz 2016 (110)
Srpanj 2016 (88)
Lipanj 2016 (106)
Svibanj 2016 (92)
Travanj 2016 (84)
Ožujak 2016 (92)
Veljača 2016 (75)
Siječanj 2016 (89)
Prosinac 2015 (90)
Studeni 2015 (93)
Listopad 2015 (79)
Rujan 2015 (120)
Kolovoz 2015 (94)
Srpanj 2015 (94)
Lipanj 2015 (98)
Svibanj 2015 (97)
Travanj 2015 (106)
Ožujak 2015 (122)
Veljača 2015 (95)
Siječanj 2015 (90)
Prosinac 2014 (69)
Studeni 2014 (84)
Listopad 2014 (89)
Rujan 2014 (70)
Kolovoz 2014 (85)
Srpanj 2014 (97)
Lipanj 2014 (78)

Cambi: Izliči me
Cambi: Oprosti
DUŠNI DAN

p. L. Rađa, propovijedi
Prop. 1
Prop. 2
Prop. 3
Prop. 4
Prop. 5


" target="_blank">Radio Marija, Mladi za mlade 19. 2. 2002.

SAŽETAK RBK

27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagreb

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se