Image and video hosting by TinyPic

Dobrodošli u
web-župu
Gospe Sinjske!

Image and video hosting by TinyPic
Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.

Image and video hosting by TinyPic
Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.

Image and video hosting by TinyPic
Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
2340009-3206845858


e-mail:luka.rada@isusovci.hr
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati

Na 'web counter' total od 1.01.2006.
Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
Veliki kršćanski duhovnici
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Misija
BALTIMORE
CTV Vatikan
Image and video hosting by TinyPic
Ne znam znate li da svako jutro (od 26.9.2011.) vaš 'onaj' (ja) šalje na HKR 'Jutarnja molitva uz mob'. To pročitaju u 6.20 sati/nedjeljom u 7.10 sati. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolicki radio! (p.s. Pojačaj radio) Ako ti promakne čuti, otvori web župu: www.paterluka.blog.hr Od srca p. Luka
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

WEB ZUPA GOSPE SINJSKE

31.10.2013., četvrtakOj Svilajo peko povr' Gospe Sinjske i Ogorana pitaj Gospu ona će ti kazat daj te Major volija samo trunku manje od svog mile, malog Luje. Po tvojin Livodican napolicu je kosija, u dočićin kunpire vadija. Svome Luji u dočiću tvome zeca ujtija. Svoje blago do Sviju Sveti pušća po tvojin krčićima i čabrovici, a unda u Ogorje gonija. Oja noja oooj.

- 18:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ne znam da li vam je poznat teološki pojam 'milost na milost'? A to vam je nešto kao provala milosti Božje. Što mi se uprav dogodilo. Najprije m je došao onaj koji me urađuje 'stani pani'. Bio mi je znači meštar Toma. Pa mi je došao 'čovik i po', prijatelj iz 'osamdesetih', stari Palmaš Ivan Vuković. Pala je ugodna ćakula bakula u kućnoj kavani, a i slika je pala.

- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa14.06 sti A idemo sad bar započeti naš 'Glas z krpa' je trebao bi mi za koj minutć doći dragi čovjek iz 'osamdesetih'. Ehe, 'osamdesete' su zbilja bile godine. Kad su Spliće došli u veliki grad Zagreb na študij. Da, da taj odlazak sa moga Kmana ću pamtiti. Rekao sam samo: ćao! Perin ujak Vado je čekao da prebaci Peru i mene na kolodvor. Onda je počelo moje Zagrebovanje. Ilegačio sam u s.d. Moša Pijade kod svoga Pere. Onda upisavanje na elektrotehniku, zeza oko toga da li sam primljen, kod Stipe Šuvara molba za intervenciju jer tada je bio sekretar školstva. Išao sam na onu foru: 'tko može kontra nas vlaja'. Pa noćne smjene preko student servisa u tvornici kartona, čokolade i bonbona... Noćarilo se tulumarilo i studiralo. Bio je to zbilja spoj čitavu noć tulum a ujutro na faxu integrali. A onda dolazak u ovčinjak Isusovih ovaca. A ipak se sjećam na vjerkač su dolazili Stipe Lozo, Tomislav Karamako, Vinko Maslać, Ivan Vuković, koji mi još nije pokucao a vrata ali trebao bi svaki časak. Aha 'osamdesete su bile godine'. Zbivalo se nešto kao povratak u budućnost. Svi mi se ponosno predstavljali kao Hrvati – katolici. Neće biti pretjerano rečeno da smo rađali ovu našu Hrvatsku. A Ivana još nema pa nema. Idemo fino zaključiti naše 'krpica' s dodatnim objašnjenjem zašto ću i noćas sanjati anđele. Osim to će mi vrlo vjerojatno navratiti Ivan Vuković sa novim mobom. Ima mi doći i meštar Toma koji će me uradit baš kako valja. Samo još ovo i još ću imati ružarju s babom Jakom uz HKR. Sad vas pitam kako da ne sanjam anđeleee? Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi


- 15:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #Svakodnevnica nama starčekima nije baš svaki da ista jer četvrtkom je duhovna obnova kad nam dolaze s. Slavmra i naša Ružica tu iz grada Krapine. Da samo znate kako je sve nabijeno Duhom Božjim, orgulje sviraju a mi starčeki cvrkućemo:)

- 10:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #-----Original Message-----
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, October 31, 2013 10:30 AM
Dragi … prošla je noć, promislio sam i vidim da ne bi valjalo da se sad iživljavam na mojim web župljanima. Imam ovaj mobitel kojega mi je pslala jedna Riječanka, to je moj problem što sam ne sposoban tipkati na taj 'touch screen'. Vjerojatno ću trebati uložiti još nešto truda pa ću do 'punine vremena' bit osposobljen slati sa njega knev, babu Jaku i sl. Znači ne trebaš mi kupovati mobitel! Od srca p. Luka

- 10:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, October 31, 2013 10:07 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 1. 11. 2013. Gospodine doista blago nama jer imamo što podnijeti, što pretrpjeti, što nas toliko toga žalosti, što smo žedni gadni riječi utjehe – jer shvatili smo od Tebe smo ljubljeni. A sve se da izdurat za kapljicu ljubavi Tvoje. Molimo Te Gospodine danas kada svetkujemo Sve Svete da svakog kog susretnemo gledamo Tvojim očima, poštujemo ga, divimo mu se jer si ga pozvao a svetost i kao takvoga ga gledaš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 5, 1-12a)

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraA ma dide ovi sa telenkrizje oće išepijat Rvacku. Tili bi da i mi feštamo niki dan vištca, da se igramo s tikvama. Kuda mi nismo stari krišćanski narod. 'Lujo Rvati su satri glavu dušmanu, mile nema ti o tog ništa.'

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluEheee moja baba Jako evo prođe deseti misec, a tvoj me još uvik ki baba Cola. Ma Cola bar imala štule. 'Lujo moj upanti šta san ti rekla polako, ne brzeljaj: duraj, duraj pa ćeš u raj.'

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.10.2013., srijeda

Mom didu MajoruGospa Sinjska pod Svilajom brigu vodi za sve pod njon. Zato su Ogorani znani kao najvridniji kopači i orači. A najbolji su oni kojima je sve to odmor. Koji to? Kako? Ogorani su Božja dica a kraljica im Marija Divica. Oja oja oooj.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa15.04 sati A hoćemo li uradit naše 'krpice'. Pa ovo što činim ima sve oznake besmislenog posla. To da ne znam pisati valjda je jasno svakome kome je SLUČAJNO oko palo oko na ovo nešto. Ma eto i nije me previše briga za to jer čitav sam nikakav. A ovo mi dobro dođe kao radna terapija. A eto krivo mi je što još ne umijem tipkuljiti u 'krpama' jer imam taj nekakav 'touch screen' mob. Ali polako. Sjećam se one iz bereknskih dana: 'Ja još imam volje, biti će bolje, bit će bolje'. 16.07 sati Naravno da će biti bolje! 'Sutra se vidimo oko četiri i petnaest' baš mi je rekao onaj koji m je upravo iz sobe izašao. A to je onaj poradi koga imam volje jer urađuje me baš kako valja. Da, bio je to meštar Toma kojega mi je poslala staričica draga moja baba Jaka - preko mojih Pečnik-ovih. Da znaš da mi je i to znak da se vraćam u normalu jer imam svoje ljude. To su on koji su umjeli sa mnom sutrpjeti. Svi drugi koji su imali nekakvi sebični interes pokazalo se da ni najmanje nisu moji ljudi. A što ću sada? Kavu (z mlijekAm) sam spil, još ću nešto e-mailirati učiniti neko mobiteliranje… I onda se zna, pa naravno da se zna! Pajkt ću i sanjati ađeleee:) Da samo znate kako su zgodni, kao najljepše žene,a tek jaki onako baš mrge kao pravi muškardini Otkrit ću vam tajnu kako se oni sanjaju. U 22 sata izmolim ružarju s babom Jakom uz HKR. Može onda, 22 sta krunica i onda dolijeću anđeli. Ćao – bao! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 14:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RazmatranjeSEDAM ISUSOVIH ZADNJIH RIJEČI
Tih sedam riječi su Isusova oporuka
1. "OČE, OPROSTI IM JER NE ZNAJU ŠTO ČINE!"
Isusov stav prema svojim neprijateljima
Da li je Otac uslišio Isusovu molitvu? Sigurno je.
Da li mi praštamo?
Jer nismo doživjeli da smo voljeni i da nam je oprošteno - zato smo takvi.
2. "DANAS ĆEŠ BITI SA MNOM U RAJU!"
Isusov stav prema raskajanom grešniku
Makar je nekim ljudima Bog odavno oprostio, mi im do dan danas nismo oprostili.
Oni će biti u raju, a ti?
3. "ŽENO, EVO TI SINA! SINKO, EVO TI MAJKE!"
Prema svojim najbližima, najdražima.
One koji su mu bliski povezuje ljubavlju. Povezuje i danas one koji su mu slični u patnji.
4. "BOŽE, BOŽE MOJ! ZAŠTO SI ME OSTAVIO!"
U tjeskobi i zapuštenosti Isus moli.
I umire predaju…i se njegovoj volji. Moliti i u takvim trenucima.
5. "ŽEDAN SAM!" Želju za spasenjem ljudi izražena je u riječi:
(Tako je i Samaritanki rekao)
"Žedan sam da me žeđate"
"Ljubav nije ljubljena"
"Daj mi samo da ti se posve dadnem"
"Stojim na vratima i kucam..."
6. "DOVRŠENO JE!" Prema svom životnom pozivu
Završio je svo ono što je Otac htio. Svršeno je Kad Bog kaže da je svršeno, a ne kad ja želim kapitulirati.
7. "OČE, U RUKE TVOJE PREDAJEM DUH SVOJ!"
Oca doživljava kao svoju apsolutnu ljubav. On sada kao otkupljeno čovječanstvo ide Ocu: "Oče u ruke tvoje predajem duh svoj."
Predaje Duh svojoj Crkvi, da dovrši njegovo djelo

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sent: Wednesday, October 30, 2013 11:06 AM
To: luka.rada@isusovci.hr
Dragi Luka, poštovani župniče, Pratim koliko mogu a znam da nije dovoljno.....ali to na kraju. Kako mogu pomoć? Koji mobitel trebaš? Javi, vidit ću šta se može učinit.
Vidio sam, ako se radi o mobitelu s tipkama neke akcije u Vipu. Ako je android onda je to druga priča ali treba vidjeti koliko je on pogodan za „zlatni prst“.
Tvoji … … i …
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 30, 2013 11:57 AM
To: 'Ivan Vuković'
Ehe dragi moj vidim, osjećam biti web župnik nije 'kaj god'. Već su prije tebe primijetili i drugi web župjai da imam problem sa mobom. Čak sam i dobio neki vrhunski. Ma problem je što je taj 'touch screen' a to mi baš ne ide, onaj sa tipkovnicom bi mi bolje poslužio. Bit će najbolje da ti i tvoji opet navratite do mene u Krapini pa ćemo vidjeti. Od srca p. Luka

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.31 sati Hu, hu… Dan je počeo baš kako valja. Znači kako je to bilo u 'ono vrijeme'. Radno i pobožno. Bila mi je ona fizioterapeutica Ivana (preko socijalnog), a onda sam s Mljačem učinio đir hodalicom po hodniku. Bila mi je logopedica Jelena. Dobro, učinja sam i posa. A došao me je posjetiti i prijatelj Cvitko Maleš iz Kaštela. Firma mu nešto ne ide pa sam obećao prikazat svetu misu za firmu mu Leopod, a to će biti za koji minutć kad me sestrice prebace do mojih starčeka

- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 30, 2013 9:47 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 31. 10. 2013. Gospodine hvala Ti što si nam došao i što s prošao što i prolazimo. Zauzimao si se za nas, liječio, hranio duše naše potrebitim riječima. A bilo je onih koji Te nisu razumjeli, koji su Ti glavi radili. Svom neprijatelju Herodu si poručio da ostaješ činiti dobro, bez obzira na cijenu 'jer ne priliči da prorok da pogine izvan Jeruzalema'. Molimo Te da se i mi odlučim za dobro i učini nas spremnima u tome ustajati ne mareći koliko će nas to stajati. Amen! Od srca p Luka (Po evanđelju dana: Lk 13, 31-35)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraEto dide baš san o tomen s babon Jakon A šta ti kažeš, oćel' se spasit uni koji nisu krišćani? 'A Lujo spast, spasi dašta će nego se spasit. Ti znaš mile da ja nisan smija u crikvu al zato san svakon tija pomoć uzorat, pokosit... Nije ti mile važno šta drugi mislu da si Isuson na dobro zato jer si Njegova ovca nego kakvi si ti zapravo š Njin.

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluDobro baba Jako tiš se siguro spasit. Iđeš na svetu misi kod svetog Jure, punda svaku veče izmoliš kraj ognjišta Gospinu ružarju Al baba šta će bit sa unima šta ne molu. 'Eeee Lujom moj šta ti znaš jel' molu il' ne molu. Iz jaja će se izleže pile nije važno koja kokoš leži na njemu. Aj dajde ružaju.'

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.10.2013., utorak

KORACI: sms knev ABCA eto dok ispijam kavu i osjećam da jedna DOBRA RUKA mojim životom ipak ravna. Pomalo pripravljam knev, Svi Sveti. Držeći se evanđelja složio sam dvije verzije. Od kojih će jedna tako se nadam cijuknuti u vašem mobu u petak rano, rano:


Jednom riječju BLAGO onima koji ljube Isusa do besvijesti, i koji bi za Njega učinili sveee. A to zato jer su shvatili da je i sveee premalo učiniti za Njega i ljubav Mu. Što siromaštvo, progonstvo... Sve je to sića u odnosu na to koliko nas Isus LJUBI! (knev, Svi Sveti)


Ako si susreo Božju ljubav, ako ne odeš u samostan, spreman si učiniti sve I podnijeti sveee. I kad učiniš sve, i podneseš sve od srca i iz dube duše što možeš. Sve to ti se čini sića u odnosu na ono koliko te Isus ljubi. (knev Svi Sveti)

- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa14.54 sati A eto da se iz ovog 'pafff' stanja oglasim našim 'krpicama'. A razlog ovog stanja od kojeg mi se naprosto manta je spoznaja koliko me dragi Isus ljubiii. Prepoznajem Ga je ovakvi osjećaji su me gurnuli samostan. Ma zbog ovakvog Isusa ne samo da sam spreman biti njegova ovca. Nego biti i franjevac, dominikanac, kartuzijanac – a evo ovako sam tek Isusov ovan. 16.00 sati 'Sutra se vidim oko tri i petnaest', tako m je rekao, a znate tko. Naravno to je bio meštar Toma moje babe Jake. To vas n ne trebam uvjeravati kad sam znadete da me uradija baš kako valja! Ali BAŠ kako valja! Nema ti tu ovako bi mogli, onako bi mogli – nego pavo u sriduuu tj. BAŠ KAKO VALJA! Ono gore što sam već spomenuo i ovakav ljudski pristup čovjeka čovjeku, to me je ganulo i gurnulo k ISUSOVIM OVCAMA! Iz priloženog vam je jasno da ću i noćas dok budem pajkio sanjati anđeeeeJ Od srca vaš web župnIk p Luka od Raspete Ljubavi

- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dica = 14 (p.s. za sad!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 14. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život JEDANAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #Zadivljenost – možda bi tako nazvati svoj osjećaj jutros kada me je Gospodin pohodio darovavši mi mob i priliku (svaki dan!) da imam svetu misu za svoje starčeke.

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mali Lujo je Isusova ovca = isusovacMali Lujo čuvajući ovce po Livodican u Svilaji nije zna da i njeg dragi Isus čuva. A kad mu je Isus pamet prosvitlija i to shvatija postade on Isusova ovca. Oja noja oooj.

- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, October 29, 2013 9:34 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 30 10. 2013. Gospodine Ti kao da si znao da će i nas zanimati jeli malo onih koji se spašavaju. Dobro da si rekao svojim suvremenicima jer i nama si odgovorio: 'Borite s da uđete na uska vrata'. Gospodine molimo Te imaj razumijevanja za nas jer skloni smo misliti da se samo mi crkovnjaci spašavamo. Proširi na srca i daj nam razumjeti Tvoje riječi: 'ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 13, 22-30)

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #9.12 sati Ma moram ovo pribilježit da pučanstvo širom web prostranstva vidi koliko Gospodin ljubi, pazi i brine se za svoj ovcu. Baš sam učinio đir hodalicom po hodniku uz Miljača, kad meni sestrica da mi je došlo nešto. Meni? Tko, tko??? Kad to mi moja web župljanka, vjerojatno nije najprimjerenije ali reći ću zove se Lara. I šalje ona svom web župniku, sms - propovjedniku neko baš čudo od mobitela. Zapravo to Isus šalje svoj ovci. Hvala, hvala, bleee…

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraA dide reci ti svom mili kako ti sve stigneš. A imaš posla ka malu ljudi u Ogorju. 'Luju triba se sve stić a smiren ostat. Zato san je privatija uno šta san čuja od najvridnih ljudi: 'požuri polako'.

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu'Lujo jeil' čuja šta ivanđeje kaže. Polako, nauč se mile čekat, i unda će bit više nego miganje nogama. Ajde privat'de ružarju da s tebon ne bi nerazumi ljudi prišill' Zdravom Marijo….

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.10.2013., ponedjeljak

Svilajski vitezoviSvilajski vitezovi Gospina su dica
jer ih čuva Marija divica.
Pod tom pekom, Svilajom gorom je Gospa Sinjska
i žestoki vlaji, ponaosob Ogorani.
Svoje blago su na Svilaju izgonili,
Iz škarpa vodom se napajali.
Svoje magarce jašeći put Svilaje se verući.
Ovce na Selni napajali, priko Trolakava gonili.
Dražice, klančiči, dolčići i eto ih u Svilaji.
Na čatnji vodu zajćali i u vučjan kućon nosili.
Ognjšte i uz njih sila, besida i ružarja
eto to su vam Svilajski vitezovi. (p. 'onaj')- 18:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, October 28, 2013 6:39 PM
To: opecnik@irb.hr
Ehej moja Pečnik-ova vjerojatno se večeras nećemo moći čuti. Mob je pitanju (prešao sam na onaj touch – screen.) Ali dobro je a bit će i bolje. Od srca p. Isusova ovca Luka

- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

www.facebok.com- Ma eto imam potibu kazat dvi-tri riči. Drag mi je Vinko Coce jer volim ljepu Hrvatsku. Vjerujte ona je predivna zemlja jer Coce j je svojom pismo uljepšavao. A sad mi dođe baš žaj šta nisam osta tamo 'gdi je lipooo' jer ta lipota je još lipša jer Coce je ulipšava svojim glasom.
- Vinka sam osobno poznavao, nedostajat će njegov raskošni glas, toplina i iskrenost kojom je osvojio publiku..

- 17:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, October 28, 2013 5:52 PM
Draga moja tvoja ponuda da mi daruješ novi mob mi je znak da se Gospodi zbija brine za svoju (Isusovu) ovcu. Pa znaš taj mob koji bi pokrvao moje potrebe, znači par desetina krev-ova odjjednom poslati je dosta vrijedan, a pretpostavljam i skup - ti sama procijeni. Do sada sam imao Sony – Erricson. Od srca p Luka

- 17:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa15.06 sati Aha trebalo bi uradit naše 'krpice'. Pravo govoreći ne znam da li je baš najprimjerenije, ali malo prije kad sam u zahodu činija posa po svom starom običaju kad posa uspije padne pisma. Moja me vlaška, točnije Svilaja u zadnje vrijeme baš išempijala. Pa sam pokušao sklepat nešto: 'Svilajski vitezovi Gospina su dica jer ih čuva Marija divica. Pod tom pekom, Svilajom gorom je Gospa Sinjska i žestoki vlaji, ponaosob Ogorani. Svoje blago su na Svilaju izgonili, Iz škrpa vodom se napajali. Svoje magarce jašeći put Svilaje se verući. Ovce na Selni napajali, priko Trolakava gonili, dražice, klančiči, dolčići i eto ih u Svilaji. Na čatnji vodu zajćaju u vučjan kući odnose. Ognjšte, i uz njih sila, beside i ružarja eto vam znaju samo Svilajsk vitezovi.' 16.35 sati A bio je onaj koji je došao tiho a otići će u legendu kad me Gospodin po njemu pohoda. Ma pošteno govoreći već hodam, a eto onda kad promigam nogama. A i to će Gospodin SIGURNO učiniti preko ovoga s kojim sam se malo prije pozdravio. Da, da, naravno to je meštar Toma kojega mi je poslala moja baba Jaka prko mojih Pečnik-ovih.' O divan je Bog, svet dobar i blag, svi slavmo Gaaa... Eto jasno vam je da će mi noćas dok budem pajkio u snove dolijetati i slijetati fijuuu, brijuuu anđeliiiJ Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi


- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, October 28, 2013 11:46 AM
Draga moja web župljanko, je imam nekakvih problemčića sa mobom. Tako recimo nisam jučer učinio svoj apostolat, t.j. nisam mogao razaslati par stotina 'knev' i ljude potaknut na svetu misu. Ali 'ja još imam volje bit će bolje, bit će bolje. Od srca p. Luka

- 11:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #“Euharistija je ‘izvor i vrhunac svega kršćanskog života’”. “Ostali sakramenti, kao i sve crkvene službe i djela apostolata, tijesno su povezani s Euharistijom i prema njoj su usmjereni. Presveta Euharistija naime sadrži svekoliko duhovno dobro Crkve, to jest samoga Krista - našu Pashu. (kkc, 1324)

- 11:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #Mir = sloboda, pravda, ljubav, istina.

- 10:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, October 28, 2013 9:47 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 29. 10. 2013. Gospodine i po današnjem evanđelju nam poručuješ ono što nam baš i ne ide. Strpljivost i čekanje su potrebni. A mi bi sve odmah ovdje i sada. A Ti nam lijepo poručuješ: 'Čemu je slično kraljevstvo Božje? Čemu da ga prispodobim? Ono je kao kad čovjek uze gorušičino zrno i baci ga u svoj vrt. Uzraste i razvi se u stablo te mu se ptice nebeske gnijezde po granama.' Hvala Ti što su nam srca dobru usmjerena. Molimo Te da ustrajno hodimo kraljevstvu Tvome Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 13, 18-21)

- 10:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

RazmatranjeGOVOR Lk 11, 14-23
"Ako danas glas mu čujete ne budite srca tvrda"
Želiš li čuti glas? Makni buku grijeha. Dopusti da on svojim Duhom uzore tvrdoću tvoga srca.
Neke istine se ne daju priopćiti vikanjem. (B. Duda)
Kod propovijedanja ne budi ni teatralan ni banalan. Znaj što ćeš reći za početak, a što za kraj – sredinu ćeš već nekako ispuniti. (M. Kirigin)
Ja ću svoje otkukurijekati, a hoće li svanuti nije moja stvar. (Osetinska)
Komunikacija je moguća samo s oslobođenom, nesputanom osobom. ... Isus onu grešnicu koju su uhvatili u preljubu oslobađa na taj način da joj da ugledati da su grešni i oni koji su je dovukli. Nije gora od drugih. Tek tada kad joj je podigao dostojanstvo on ju pogleda - i tada nastaje prava komunikacija.
"Vi ste mene poučili ovo što vam govorim. Dok vi slušate ovo što vama govorim i ja s vama to isto slušam."
Umjesto propovijedi je rekao: "Reći ću samo jednu rečenicu: Isus Nazarećanin prolazi!"
Neću ti pričati o Bogu, ali Bogu ću pričati o tebi. (p. S. Cetinić)
Tako u crkvi neki propovjednici samo opetuju ono što su teolozi napisali ili što su u školi naučili od svojih učitelja, ali oni nemaju osobnog iskustva o uskrsnuću Isusa Krista. (E. Tardif)


IVAN GLAS - KRIST RIJEČ
Ivan je glas, a Krist u početku bijaše Riječ.. Ivan je glas u vremenu, Krist je vječna Riječ u početku. Digni riječ, što je glas? Gdje nema značenja, uzaludan zvuk. Glas bez riječi zvoni u uhu, ali srca ne dira. Zaista u izgradnji našeg srca ima neki slijed. Ako mislim što ću reći, već je riječ u mom srcu. Ali ako hoću da tebi kažem, onda tražim kako da dođe u tvoje srce ono što je već u mome. Tražeći kako će k tebi doći i ostati u tvom srcu ona riječ koja je već u mome, uzimam glas i upotrijebivši ga, govorim ti. Zvuk moga glasa ti omogućuje da shvaćaš moju riječ. Kad shvatiš značenje moga glasa, zvuka nestaje. Riječ koju ti zvuk donosi već ti je u srcu, a nije nestala iz moga. Zvuk, dakle, prenijevši tebi riječ, zar ti se ne čini da govori: On treba da raste, a ja da se umanjujem? Zvuk glasa poslužio je za nešto, i nestajući kao da govori: Moja je radost potpuna. Zadržimo riječ i ne gubimo je, kako smo u nutrini shvatili. Hoćeš li vidjeti kako glas prolazi, a božanska Riječ ostaje? Gdje je sada Ivanovo krštenje? Poslužilo je i prošlo. Kristovo krštenje i danas se ponavlja. Svi vjerujemo u Krista i nadamo se spasenju od Krista: to odjekuje glas.
Budući da je teško razlikovati riječ od glasa, neki su Ivana smatrali za Krista. Mislili su da je glas Riječ. Ali se on priznao glasom da ne povrijedi Riječ. Ja nisam Krist, ni Ilija, ni prorok. Rekoše mu: Dakle, tko si ti? Odgovori: Ja sam glas onoga koji viče u pustinji, glas koji razbija šutnju. Pripravite put Gospodinu, kao da kaže: ja se zato glasam da ga uvedem u srce, ali on ne ulazi gdje nije spremljeno. Što je ono: Pripravite put, nego da skladno molite? Što je ono: Pripravite put, nego da o sebi ponizno mislite? On neka vam je primjerom poniznosti. Držali su ga za Krista, a on kaže da nije ono za što ga drže. Nije tuđu zabludu iskorištavao sebi u prilog. Da je rekao: Ja sam Krist, kako bi lako povjerovali oni koji su ga već prije držali za Krista? Ali ne reče to, nego se očitova, istakne i ponizi. Upoznao je gdje mu je spas, priznao se svjetiljkom i bojao se da je ne bi ugasio vjetrom oholosti. (Aurelije Augustin, brevijar sv. I, str.176)
Gospodin također veli: Moje se ime bez prestanka huli među svim narodima. I opet: Jao onome zbog kojega će biti pohuljeno ime moje. Kako se huli? Kad ne činimo što govorimo. Kad pogani iz naših ustiju čuju riječi Božje, dive se njihovoj ljepoti i uzvišenosti. Ali kad onda vide da naša djela ne odgovaraju našim riječima, stanu huliti i govoriti da su to samo bajke i zastrane.
(Iz Homilije nepoznatog pisca iz drugog stoljeća, Brevijar sv. IV, str. 349)
Da je Krist za početak odabrao nekoga govornika, taj bi kazao: Izabran sam zbog svojega govorništva. Da je izabrao nekog senatora, taj bi rekao: izabran sam zbog svojega dostojanstva. Konačno, da je izabrao nekoga vladara, taj bi rekao: Izabran sam zbog svoje vlasti. Stoga neka oni šute, nek čekaju, neka se malo smire. On ih neće zapustiti ni prezreti, ali nek ostanu po strani da se ne bi sami u sebi hvalili samima sobom. Isus kaže: daj i ribara, daj neznalicu, daj nevješta, daj mi onoga s kojim se senator ne dostoji ni progovoriti pa i kad kod njega kupuje rubu. Njega mi daj i kad ga ispunim sobom, bit će očito da to ja činim. (Iz homilije sv. Augustina)
"Zadrži se na jednoj učiteljevoj rečenici. Dobro je protresi dok ne ispadnu sve riječi. Ono što ostane zapalit će ti srce."


NIJEMAK
"Ne blebećite kao pogani." Tvoj govor te izdaje...
Nijem je svatko čiji je govor bolestan. Svatko tko glas zloupotrebljava.
Glas je izvorno zbog Duha kojeg trebamo komunicirati.
Glas je čamac mislima; prije svega onom pozitivnom u nama. Jer naša bit je dobrota - ona se mora očitovati u svim našim izražajnim sposobnostima. "Proslavimo Boga u svom tijelu." "Ako tko u govoru ne griješi savršen je čovjek." (Jak...)
Glas je "zvučnik" na kojem se treba reproducirati Božji govor u tebi. (A srce je "mikrofon" u koji ti Bog govori.) Kao što je tvoje lice ekran na kojem bi se trebao odražavati Božji lik.
Govor – ogledalo koje povezuje sunce i one kojima govorimo.
"Riječ neka vam bude solju zasoljena."
"Tvoje riječi neka budu: da, da – ne, ne. Što je više od toga od zloga.
"Za svaku riječ ćete odgovarati."
Riječi koje želiš reći najprije prosij kroz tri sita: istinitost, dobrota, potrebnost. (Sokrat)
Ono čega je puno srce razlijeva se preko jezika.
"Očisti Gospodine moje srce i moje usne, da dostojno mogu navijestiti tvoju riječ."
"Otvori Gospodine usne moje i usta će moja navješćivati hvalu tvoju."
Ako tko u govoru ne griješi, savršen je čovjek, vrstan zauzdati i cijelo tijelo. Ubacimo li uzde u usta konjima da ih sebi upokorimo, upravljamo i cijelim tijelom njihovim. Evo i lađa: tolike su i silni ih vjetrovi gone, a neznatno ih kormilo upravlja kamo kormilarova volja hoće. Tako i jezik: malen je ud, a velikim se može ponositi. … Može li braćo moja, smokva roditi maslinama ili trs smokvama? (Jak 3)


ZANIJEMJELI Lk 11, 14-23 (Palma, 7.3.2002.)
Nijemost je nemoć izreći što u sebi nosimo; asimilirati događaje života, i shvatiti ono u što smo uronjeni. Ne znati zašto se zbiva ono što nam se zbiva, a ne zbiva što svim srcem očekujemo da nam se dogodi. Neizrecive slutnje čine nas nijema. Nijemi smo pod nebom, kad ono zanijemi. Pred patnjom smo bez riječi. A i pred strahom čovjek zanijemi. Straši nas ono što znamo, a još više ono što ne znamo. Više od svjesnog, opterećuje nas nesvjesno. Nositi grudu u grlu, i kamen na srcu, znači biti nijem.
Progovoriti znači ovladati nutarnjim pritiscima, rasteretiti se. Govoriti, znači biti slobodan; znači navijestiti tajnu. Zato istinski govor zadivljuje. On je uprisutnjenje Kraljevstva Božjeg. Govor je istrument Duha. Ako to nije, on je blebetanje, trepet zraka, uznemiravanje tišine. Govor je govor ako izlazi iz punine srca, ispunjenog Bogom. U protivnom, bolje ne govoriti – čega je i psalmist svjestan pišući: "Neka mi jezik umukne ako se tebe Gospodine ja ne spomenem." Upravo zato i svećenik prije nego će progovoriti o riječi Božjoj, moli: "Očisti mi Gospodine srce i usne da dostojno mogu navijestiti tvoju riječ."
Sveti Jakov kaže: "Ako tko u govoru ne griješi, savršen je čovjek, vrstan zauzdati i cijelo tijelo". Što je već i Sokrat uočio, preporučivši nam da prije nego progovorimo, svoju riječ prosijemo kroz tri sita: istinitosti, dobrote, potrebitosti.
U svojim molitvama nijemi stojimo pred Isusom, jer on je jači, svladava, otima, istjeruje. On dodiruje naše usne da možemo njegovim riječima progovoriti.

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ma ne mogu pristat misit na Vinka Cocu… Daj jednu… Zapivaj pismo grdelene Coce nek svi čuju tamo gdi jesi zaštoj naša Hrvatska najlipša

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraDide moj gledajuć kakve si ti korake činija u životu, ne mogu nego reć da si se ti čudo dragin Bogon družija.'Lujo ti znaš da se nije smilo u ono vrime u crkvu. Ma nisan nikad smetnija s pameti daj mi dragi Bog da da volin svoje Ogorje i svoju njivu. A i u sebi san se š Njin priča. Najdražej mi bio kad san s vrija Svilaje gleda Petrovo polje i more u daljini.

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluA znan je baba Jako, funcutice draga zašto si ti tako pametna. Ti vako svaku večer kraj ognjišta izmoliš Gospinu ružarju. 'Lujo molitva će te neće samo učinit mudrin nego ćeti dat i da promigaš nogaman. Ajde prvatide Gospinu ružaju.'

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.10.2013., nedjeljaMa eto imam potibu kazat još dvi-tri riči. Drag mi je Coce jer volim ljepu Hrvatsku. Vjerujte ona je predivna zemlja jer Coce j je svojom pismo uljepšavao. A sad mi dođe baš žaj šta nisam osta tamo 'gdi je lipooo' jer ta lipota je još lipša jer Coce je ulipšava svojim glasom.

- 19:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ajmeeee dragi Vino Coce je šmugnja tamo 'gdi je liiipooo' Baš mi kažu ov sa TV dnevnika A Coce to je svet čovjek, misionar lipom pismom. Ah kako sam ga rado slušao u 'ono vrijeme'. Moja mlađarija se sjeća da mi se u sobi uvijek vrtio njegov CD kad su dolazili kod mene. u sobu. Pokoj vječni dar mu Gospodin i Svjetlost vječna svijetlila njemu. Počivao u miru. +++

- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #Prije par minutića učinjen je važan korak o kojem ovisi mnogo toga. Vjerujem da je naša web župa djelo Gospe Sinjske i vjerujem da je ona htjela da pošaljem e-mail na mjesto koje bi trebalo doći ohrabrenje za rast naše web župe Gospe Sinjske. Zato vas molim dragi web župljani jedu Zdravomariju da e-mail bude pravilno pročitan i da u 'punini vremena' mogu na web župu staviti što sam malo prije poslao.

- 17:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 25, 2013 12:38 PM
Dragi Mro, tek sad sa u NEprilici iskusiti težinu hendikepiranosti od kako mi ne radi ono čudašce od mobitela kojeg si mi darovao. Ne mogu održavati web župu, ne mogu ovo, ne mogu ono… Molim te učini što možeš! Od srca p Luka
Sent: Sunday, October 27, 2013 4:48 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
Dragi pater, Momentalno nisam u mogućnosti osobno nabaviti mobitel jer sam dekintiran. Ali vidjet ću hoće li naletjeti neka dobra duša koja bi mogla pomoći. Do tada pokušajte bar do neke razine upotrijebiti onaj novi mobitel. Jest komplicirano, ali nije nemoguće. Pozdrav, Miro
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, October 27, 2013 5:40 PM
Dragi Miro ne brini previše, eto žao mi što nisam mogao razaslat 'knev 30c kg' i tako potaknuti par stotina duša da idu na svetu misu. Ali bitno je AMDG! Od srca p. Luka

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa15.16 sati Ah ovo tpkujenje, a dobro je da je zbog promjene bar ovako 'pjehe', hoću reći sjedeći za compom u web župnom uredu. Pravo rečeno ni ne znam o čemu ću pisat, a pišem zato da saznam. To mi je dragocjeno iskustvo iz doba koje je bilo 'u ono vrijeme' kad sam večerima sjedao za comp i čitao pristigle e-mailove. Na koje i nisam imao odgovora, ali čim sam počeo odgovarat procjenjujem da je ispalo prihvatljivo Pa uostalom ove dvije zadnje knjige su uglavnom zbir onoga čemu nisam znao što će ispasti. Kad sam odlučio postao sam pater Isusova ovca, koje uvijek trebaju činiti 'sve na veću slavu Božju' (AMDG). Uvijek činiti dobro, širiti dobru poruku ovako ili onako. Trenutno sam zbilja u poziciji da mogu opravda reći NE MOGU, ali ipak pošteno govoreći nešto, ne tako beznačajno ipak mogu. Mogu biti web župnik, mogu slagati nekakve tekstiće, znam da nisu Bog za što ali… Mogu biti sms propovijednik - i zaista mi je krivo što jutros nisam razaslao 'knev 30ckg' (imao sam neku konfuziju sa mobom). Kažem vam, moje je iskustvo da nikad ne mogu reći ne mogu. U redu kada ne možeš ovo ili ono, nađi što možeš jer upravo je to najdragocjenije za tebe. To čineći daješ smisao sebi i podaješ Bogu slavu. Eto vidim ipak sam uspio i ovaj tekstić učiniti sadržajnim. Poanta je, u moru ništa, ništa, ništa pronađi bar nešto i to čini svim srcem Što sam upravo činio uz naravno kavu koju m je kućni konobar uredno donio. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #PRAYER: I would like to say word about prayer. Because what we are, how we pray. Who we are depend with we are, to whom we give our heart. If we live with goodness, mercy, love - we also becoming good person, full of mercy and love.
True wisdom doesn't come from head, then from knee. Who pray he understand what is life. He knows to distinguish important things form non imoprant, right way from wrong way. Person who prays is like mountain climber who from top of hill can see better and more.
Through prayer we become witness of that in what we belive. For example: We can discuss does exist Italy or no. But if someone say: I went in Itaaly, that moment discussion finish. He has experience of Italy. It means: if I have experience of God, for me there in no more question, does He exist or no.
It is important to say that prayer must change our life. If prayer doesn't change you - you change prayer. Pray with whole heart. Speak to God, not to yourself. Be polite with God, look by your heart to his heart. What I want to say? For example: If you want to by something in shop, and you don't look shopkeeper then walk around in shop, mumering for yourself: salt, bread, sugar... Shopkeeper will thing that yua not right, may be you are craisy? But if you enter in shop and say: Good morning! Please give me: salt, bread, sugar. You will be served immediately. That is prayer: clearness, simplicity and heartfelt.
One example more. You know that religious in convents, every day pray breviar, which becoming with word: "Lord come to my help." In one convent, early morning from room of one monk came screeming: "Heeelp!" Imediately, all brothers came in his room, and ask him what happend? "Nothing, I am just reading from my breviar: "Lord come to my help." (p. 'onaj' (ja)To MC novices, Calcutta, 2.VII.1999.)

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sveta misa je uistinu događaj No 1 za nas starčeke. Da ih samo vidite kad prilaze pričestiti se. To ih neki otajstven sjaj obuzima, ljepotom odsijevaju. Savršenstvo žmiga između njihovih bora. E a što ćeš – to je život. Prošli su i tuge i radosti, ljepote i odvratnosti – ostali su samo oni i njihov Gospodin, njihova Svjetlost i LJUBAV!

- 11:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bar još jednomAh, oh smiluj se meni grešniku.
Znam, znam smilovao si mi se do sad nebrojeno puta.
Znam sve, ništa me ne pitaj.
Još samo ovaj put, ali bar ovaj.
Ne razumijem, stvarno ne shvaćam sebe.
Ali jer sam upoznao Tebe
da si nevjerojatan u milosrđu svom
smiluj se meni grešniku još jednom.

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, October 27, 2013 9:00 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 28. 10 2013 Gospodine prije važnih odluka povlačio si se u osamu i provodio noć u molitvi. Slušamo u današnjem evanđelju učinio si tako i prije nego si od mnogih koje si poznavao izabrao sebi apostole. Tada si se zacijelo pomolio i za sve naše suvremenike koje s odredio da budu Tvoji apostoli. Molimo Te da i mi prije važnih koraka u životu sve dobro natopimo motivom. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 12-19)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraDide znadeš li ti zašto uno iz ivanđelja: Bože smiluj se meni grišnku? 'A Lujo taj je pametan čovik paj vidija koj. Toj ti isto ki kad ti se učini ju dobre njive, al čin da ćeš je kost vidiš u njoj sama drača i ljulj.

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu:A ma baba Jako ne razumin zaštoj se uni sveti čovik iz ivanđeja buba u prsi i govorija: Bože smiuj se meni grišku? 'E moj Lujo ko se susrine Božju ljubov ugleda svoju prljavštinu. Ajmo i sebe Bogu u ruke po Gospinoj ružarji.'

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30 C, FARIZEJ I CARINIK U MOLITVI Lk 18, 9-14 (Palma, 28.10.2001.)"Nekima pak koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge potcjenjivahu, reče zatim ovu prispodobu: 10"Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. 11Farizej se uspravan ovako u sebi molio: 'Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili - kao ovaj carinik.' 12Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.' 13A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože milostiv budi meni grešniku!' 14Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen."


Ova prispodoba o farizeju u prednjim klupama i cariniku u stražnjim – nema veze s tim tko gdje u crkvi sjedi. Radi se o mnogo dubljem: tko smo mi u srcima svojim pred Bogom? U tom i jest početak mudrosti: znati tko je Bog, i tko smo mi. Jer iz krivog stava prema Bogu rađa se krivi stav prema sebi, a onda i prema drugima.
Farizej je sav od kreposti. Moli, posti, daje desetinu. Zacijelo je uživao ugled i među svećenstvom, ako ne zbog drugog onda zbog te desetine. Njegova molitva se svodi na to da podsjeća Boga na svoju dobrotu. Živi u zabludi da je sam izvor svojih kreposti; stoji s njima pred Bogom kao s blistavim adutom – pred čim bi Bog trebao kimnuti glavom u znak divljenja. Upropastili su ga darovi Božji, budući da ne uviđa da je bez njih nitko i ništa. Pripisuje ih sebi, i u sebe se pouzdaje – a onda nužno i druge prezire. Drugi su grabežljivci, nepravednici, preljubnici. Riječ je o rafiniranom ateisti.
Kad god sebe stavljamo u središte, Bog je sporedan. "Uzeneseš li se pred Bogom, on se nedostižan još više penje na svoje prijestolje." (sv. Augustin) Tko je mnogo primio, od njega se mnogo traži. Traži se uporna svijest da sve što ima djelo je Božjeg milosrđa, i sve treba staviti u službu onima koji to isto nisu primili. U protivnom klizimo u farizejštinu, i prezir drugih – de facto u bezboštvo.
Dobro je stoga da nas Bog ne obdari onim zbog čega bi izgubili pamet i uznijeli se. Baš zato nas nije stvorio pametnijima, ljepšima, jačima, inteligentnijima, savršenijima… jer tko zna što bi s nama tada bilo? Dobro je moliti Gospodina za spasonosno poniženje, kako bi smo zadobili potrebnu poniznost za primiti ono što nam želi dati. I svakako, uistinu biti ponizan. Jer od oholosti, gora je samo lažna poniznost. Može se, naime, dogoditi da to te mjere postanemo ponosni na vlastitu poniznost, da se zbog nje počnemo smatrati vrjednijima od drugih. To su oni za koje se kaže: "Toliko su ponizni da su se zbog poniznosti odrekli svih drugih kreposti."
Ipak, valja reći: nije tek dovoljno biti gola bijeda, materijalna ili duhovna – da bi imali ispravan stav pred Bogom. Jer ima ih koji su zbog toga slomljeni, i zavidni onim prvima. Ispravan stav je onaj Pavlov: "Navikao sam obilovati i oskudijevati." Bilo jedno ili drugo – uvijek živim od Božjeg milosrđa.
Bog svoju Crkvu ne gradi na jakima i briljantnima, već na onima koji su svjesni svoje slabosti i grešnosti – kako bi njegovo djelo u njima bilo očitije. Na onima koji trajno strepe da nešto ne zabrljaju.
"Da je Krist za početak odabrao nekoga govornika, taj bi kazao: Izabran sam zbog svojega govorništva. Da je izabrao nekog senatora, taj bi rekao: izabran sam zbog svojega dostojanstva. Konačno, da je izabrao nekoga vladara, taj bi rekao: Izabran sam zbog svoje vlasti. Stoga neka oni šute, nek čekaju, neka se malo smire. On ih neće zapustiti ni prezreti, ali nek ostanu po strani da se ne bi sami u sebi hvalili samima sobom. Isus kaže: daj i ribara, daj neznalicu, daj nevješta, daj mi onoga s kojim se senator ne dostoji ni progovoriti pa i kad kod njega kupuje ribu. Njega mi daj i kad ga ispunim sobom, bit će očito da to ja činim." (sv. Augustin)
Vidiš li grešnika, čuješ li za nečiji skandal: ne budi farizej, ne sablažnjavaj se – već se lupi u prsi i kaži: "To sam i ja bez Božje milosti." Trezven čovjek nikad toga nikad ne zaboravlja. Upravo zato redovnici hezihasti po par tisuća puta dnevno izgovaraju: "Gospodine Isuse Kriste, smiluj se meni grešniku."
--
"Nagrađujući njihove zasluge, Ti zapravo nagrađuješ svoje darove." (Predslovlje svetaca)

- 07:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.10.2013., subota

'Smiluj se meni grešniku' (knev 30c kg)


Pater i javni grešnik, šakom se udarajući u prsi, Bogu su upravljali molitvu: 'Smiluj se meni grešniku!' Gospodin se smilovao obojici. Da sumnjam u milosrđe Božje, ne bih povjerovao da se smilovao patru. (knev 30c kg)

- 19:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #Eh moje Pečnik-ove su zavrijedile kao i did mi Major najmanje stih. A to je ono čemu se nadam. Ali zbilja te vitezice Kristove toliko su zauzete za korake svoga patra. I danas smo učinili naš đir tu po hodniku ove kuće od nas starčeka.


- 18:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sabranje uz kavu u caffe bar 'Rebel' moje Pečnik-ove i vaš 'onaj' (ja)

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa12.49 sati E treba radit, radit a ne sve četri u zrak… Ha, pa idemo započet naš 'Glas iz krpa' još u sobi br. 9 kod sv. Nikole. To još znači još moje Pečnik-ove nisu u điru s 'onim' (mnom). A je došle su, došle i samo djelom učinie ono svoje: počisti, namjesti, kupi ovo ono… Ali ima još dana stići će one i poplaćati, urediti… Baš si mislim, pa nije oa bolešurina koja me se nadovezala peko deset godina samo ono 'ajme, jao, kukuu…' (da, bilo je i to!). Osim grrroznih ljudi susretao sam i zbiljske ljude: moje starčeke, moje sestrice, moje Pečnik-ove. Moj Gospodin ih je isto susreo jer što su učinile nemoćnoj Isusovoj ovci samom njemu su učinili. Baš je moja Pečnik-ova išla gore gdje imam svetu misu urediti oltar prikladnim cvijećem za Sve Svete. Tako rade Božji ljudi. Ona to uređuje za samog Gospodina Isusa ako uređuje za moje starčeke , moje sestrice i sve koji nam dođu na svetu misu. Eto opet mi dolazi ono o neplodnoj smokvi. Eh da su svi koje sam susretao kroz ove godine raspetosti a bolesničkom krevetu znali biti plodni kao moje Pečnik-ve. Ne tek što bih već odavnooo migao nogama, nego svi i bi bili sretniji, svijet bi bio ljepši, Nebo bi nam se smiješilo. Eto kako su ovo naš 'krpice' kažimo i to da me je bio uraditi onaj koj me urađuje baš kak valja. E meštar Toma mi je bio. A jer me je tako uradija nezaobilazno ću i noćas sanjati anđeleeeJ Od srca vaš web župnk p. Luka od Raspete Ljubavi


- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Redovnički zavjetiSIROMAŠTVO
- Blago siromasima u duhu
- Zavjet s. nas želi iznutra razvlastiti
- Ljubav prema Bogu diktira odnos prema stvarima
- vrijedi pravilo "utoliko ukoliko"
- Zavjet s. se odnosi na sve što imamo (fiz., psih., duh.)
- Sve koristiti po nakani Darovatelja
- Sve upotrijebiti u svrhu Kraljevstva Božjeg
POSLUŠNOST
- to je vrhunac predanja Bogu
- Čovjek se neposluhom upropastio (Adam)
- Čovjek se posluhom spasio (Krist)
- poslušnost nije zbog efikasnijeg djelovanja zajednice
- smisao je: "poslušan do smrti, smrti na križu"
- odričem se svojih planova, pristajem na Božje planove
- nije moj život u akciji, nego u predanju
- mi često svoju volju etiketiramo kao volju Božju
- Poslušnost se živi s Bogom. Nije najbitniji poglavar.
- Ne slušamo poglavara jer je dobar, razuman..., nego...
- Krist kroz totalnu poslušnost spašava svijet
Postoje redovnici koji bi se izgubili kad ne bi imali propisan dnevni red. Naizgled je podložan svojim poglavarima zbog Kraljevstva Božjega, ali zapravo se može raditi o nesigurnosti u samoga sebe.
ČISTOĆA
- Čistoća govori o smislu i cilju svake ljubavi. Ona je na neki način slika tog stanja kojem je svaki čovjek usmjeren.
- Mi nismo lišeni osoba koje trebamo voljeti, to su osobe s kojima živim u zajednici.
- Čistoća je prva među zavjetima, jer njome Bogu izručujem svoju osobnost - a onda slijede drugi zavjeti kojima dajem sve ono što imam i svoju slobodu. ("Primi Gospodine...")
- Smisao zavjeta čistoće je da se Kraljevstvo Božje učvrsti u meni i u osobama s kojima sam okružen.
Čuvaj se nasrtljivosti, i nestrpljivosti, i pretjerane radoznalosti.
15-20% - izlazi iz svećeništva izlaze zbog seksualne neriješenosti
80% - izlazi zbog drugih neriješenih problema (premda možda misle da je spolnost razlog)
“Jer taj pogled nije smućivao, nije uznemirivao, nije zavodio, nije odvraćao od Boga, nego je o njemu govorio, k njemu vodio.” (p. P. Belić: iz homilije za pokojnu Biserku Grabar)
Svemogući vječni Bože, ja ... , premda sasvim nevrijedan da svoj božanski pogled na me svrneš, uzdajući se ipak u tvoju ljubav i tvoje neizmjerno milosrđe te potaknut željom da ti služim, zavjetujem pred Blaženom Djevicom Marijom i pred čitavim tvojim nebeskim dvorom, tvojem božanskom Veličanstvu vječno siromaštvo, isto u i poslušnost u Družbi Isusovoj, te obećajem da ću u istu Družbu stupiti da u njoj sav svoj vijek sprovedem, shvaćajući sve prema Ustanovama Družbe. Od tvoje pak neizmjerne dobrote ponizno molim, po krvi Isusa Krista, da se udostojiš primiti ovaj moj prinos kao miomirisnu žrtvu paljenicu. I kao što si dao da ovo zaželim i prikažem, tako daj i obilnu milost da sve i izvršim. (Isusova ka formula) (p 'onaj', u ono vrjeme)

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sveta misa to je uobičajeno baš nešto, ali vidim ja netko na misom netko slikaje, mislim, mislim tko bi to mogao, pa vidim moje Pečnik-ove su mi došle.

- 10:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #From:luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 26, 2013 10:37 AM
To: opecnik@irb.hr
Halo, halo moje Pečnik-ove, mob mi nešto neće. Ma isto sam slobodan nadati se da ćemo i danas učiniti naš điiir Krapinom. Od srca p Luka

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 26, 2013 9:41 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 27. 10. 2013 Gospodine hvala Ti što ga imamo i ovako rano slušamo naš Hrvatski katolički radio. Ipak Te molimo da ne pomislimo da smo bolji od onih koji ga nemaju ili od onih sada spavaju premda ga imaju. Da smo Tvoji i koliko, podaj nam milost uvijek se smatrati manjima od drugih udarajući se u prsi s riječima: Bože smiluj se meni grešniku! Amen!Od srca p Luka (Po evanđelju dana: Lk 18, 9-14)

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Svilaji i didu momSvilaja me rodila,
svojom visinom i ljepotom zavodila.
S didom Majorom na njen vrh sam se uspinjao,
Petrovo polje i more u daljini gledao.
Gledao sam dida svoga kako ljubi kamen svoj.
Zemlju našu,
ruši stabla bukova.
Gledao sam kako rado s konjima svojim
svakom uzorat, pokosti, ovrći hoće.
Uvijek mi je značilo biti velik,
mome didu Majoru nalik. (p. 'onaj')


- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Načija od dida MajoraRada bi i tebe dide pitat o unoj bezplodnoj smkvi. Dide šta to čovik triba učinit da ne bude ki ta smokva? 'Ehe Lujo triba zapet radit: orat, kosit, gnjojit, vrć. Čovik triba učinit ili pet dila ki štaj kuća, ili triba imat pet dice ili tiba napisat pet libara.

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluBaba Jako na kogaj uno mislja dragi Isus kaj govorija o brezplodnoj smokvi? 'A Lujo sačuvala te Gospa Sinjska, nedaj Bože daj mislija na te. Mile moj nije dosta vako uz ognjište učinit pobožnu besidu Pa ni Gospinu ružarju izmolit. Lujo, zlato bakino dila, dila tribaju! Una će pokazat kolko si pobožan!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.10.2013., petak- 17:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 25, 2013 5:50 PM
To: opecnik@irb.hr
Eheeej drage moje Pečnik-ove izgleda mob mi neće pa vam ovako javljam sutra mi meštar Toma dolazi u 8.30 sati. Ali ako ne stignete tada svakako volio bih da se vidimo. Navika mi je da učinimo naš điiir. Ma baš hvala mojoj staričici dragoj, babi Jaki koja mi je poslala vas a preko vas svog meštra Tomu koji me je i danas uraija onako kako samo on zna - baš kak valja! Tako da ću i noćas sanjati anđeeeee! Od srca p. 'onaj' (ja)

- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa14. 47 sati A eto jer je red je red uradit ću naše 'krpice' ovako 'pjehe' tj. tipkuljeći na comp jer sam hendikepiran. Znate već zašto sam hendikepiran (mob neće). Za ovaj 'Glas iz krpa' imam potrebu kazati koju o hendikepiranosti. Neću reći da imam i nadahnuće nešto o tme napisati. Ali potrebu imam Ne razumijem baš ali mi se čini da riječ hendikep znači nešto kao neadekvatan, nesposoban, nekompetentan… Imam averziju prema tim riječima koje počinju sa 'ne'. Jer duša mi je bez granica. Pa zato i jesam što sam, redovnik Isusova ovca. Duša mi je za let stvorena. To me najviše odmara - letjeti, tu sam sav svoj. A to što sada privremeno ne mogu migat nogama su takve malenksti. To ne spada probleme a kamo li to nazvati ozbiljnim problemom. Pa uostalom mogu valjano slaviti svetu msu – znači mog raditi svoj posao. A onda znam da ću SIGURNO opet funkcionirati 100% u 'punini vremena'. Ovo vrijeme shvaćam kao neki 'intermezzo' u kojem trebam dobro promeditirati ovu riječ hendikepiran. Ok, to neka bude to. Još samo da kažem ima mi doći meštar Toma i uraditi me 'stani-pani', tj. baš kako valja A to znači da ću i noćas dok budem pajko sanjati one prelijepe a tako snažne anđeleeeJ Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 25, 2013 12:38 PM
To: Miroslav Katic
Dragi Mro, tek sad sa u NEprilici iskusiti težinu hendikepiranosti od kako mi ne radi ono čudašce od mobitela kojeg si mi darovao. Ne mogu održavati web župu, ne mogu ovo, ne mogu ono… Molim te učini što možeš! Od srca p Luka

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Drazen Zanko & Thompson & Vuco - Zagora me rodila


- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RazmatranjeA ipak je i ostalo na ovom 'hard disc' vrijednih materijala. Vidim tu su razmatranja za duhovne vježbe koje sam vodio u 'ono vrijeme':
ZAHARIJA I ELIZABETA Lk 1, 5-25
U mnoštvu nespomenutih, bezličnih, banalnih ... bijaše neki svećenik Zaharija i žena mu Elizabeta.
Od mase iskaču samo Božji ljudi. Oni su svjetiljke u noći. Nismo vrijedni spomena sve dok Boga ne uzmemo ozbiljno.
Bijahu pravedni pred Bogom, živeći
- Besprijekorno
- Po zapovijedima Gospodnjim
- Po odredbama Gospodnjim
Biti pravedan, znači biti u ljubavi s Bogom. Ljubav je djelo pravde. Ljubiti Boga ljubavlju djelotvornom. Pobožno = Po Bogu; Bog je mjera.
Živjeli su tako premda nisu imali djeteta. (A što je to značilo za Židova ...) Nisu, dakle, Bogu uvjete stavljali. Kad od Boga primamo dobro, zar onda ...
Tu su i nemogućnosti:
- Elizabeta je nerotkinja
- Oboje su poodmakle dobi
Zaharija vrši službu:
- Pred Bogom (Kako moliš?)
- Prinose i mu kad (Što mu prinosiš?)
Takvima dolazi anđeo. U takvim životima Bogu nije ništa nemoguće.
I javlja: Bog je milostiv (= Ivan)
Zaharija se čudi i pita.
Odgovor je: Tko je kao Bog (= Gabrijel)

- 11:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #Dan je započeo kako valja, kao nekad. Svi termini zauzeti, vremenska stiska, sadržajno, smireno i blagoslovljeno. Bila mi je fizioteapeutica Ivana i uradila me kako valja. Po običaju jednom mjesečno svetu misu je imao mjesni svećenik, ona je bila u 10 sati gdje sam koncelebrirao. A uza sve to učinija sam posa a jer je petak pao je i kupanac.

- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 25, 2013 10:59 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 26. 10. 2013. Gospodine priznajemo Tebi, samo Tebi da smo kao ona neplodna smokva iz evanđelja. Toliko vremena smo s Tobom a ploda ne donosimo. Mnoge darove si nam darovao, toliko povjerenja iskazao A mi samo zemlju iscrpljujemo. Svjesni smo svoje uzaludnosti, ali jer smo upoznali i Tvoje milosrdno Srce. Molimo Te imaj smilovanja za nas. Dopusti da još trošimo Tvoju strpljivost, daj nam šansu. Odlučujemo dat ćemo sve od sebe, obećavamo donijet ćemo roda. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 13, 1-9)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Dragi pater, evo malog bona za vas, kod je. Veliki pozdrav i Božji blagoslov iz Osijeka! ...
- Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraUnda dide Ogorje kraj je od više sela? 'Je Lujo evo kakoj to bilo 2011. i kolkoj svita bilo u kojen selu: 1. Bračević (182) 2. Crivac (310) 3. Donje Ogorje (116) 4. Donje Postinje (78) 5. Donji Muć (590) 6. Gizdavac (127) 7. Gornje Postinje (135) 8. Gornje Ogorje (163) 9. Gornji Muć (530) 10. Mala Milešina (21) 11. Neorić (883) 12. Pribude (102) 13. Radunić (86) 14. Ramljane (167) 15. Sutina (349) 16. Velika Milešina (33) 17. Zelovo (10)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskm siluMa baba Jako naš kraj je cili za učinit jednu žestoku pismu. Eto baš mi žaj šta to nemoren. 'A Lujo čuja za uno Ogorskog učitelja Ivu Žižća? Evo un je učnija: 'Oj Ogorje, u duši duboko, divna slika uvik si za oko. NeŤćemo te nikad zaboravit, uvik ćemo u srcu te slavit.' Ma isto mi je draža una šta si je ki cura pivala derneku 'Zavrti se moja šojo tanka da se vidi da san cura Ogoranka.'

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.10.2013., četvrtak21. 8. 2003. Da, tebe sam izabrao! I zato budi se o mrtvih i učini ono što će ti biti rečeno!

- 19:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Popodneva besida s dragim OgoramaOhohoooj dide Majore, eheheeej baba Jako moja, staričica draga. Kakoj tamokare u Diki Nebeskoj. A je lipoj, lipooo znan to. Ma žaj mi štaj me vratio sad bi mi kraj ognjišta ljubovui na silu za na cilu vičnost bili zajno. Al' eto i nije mi krivo kad znan zašto me curiknilo u ovu plačnu dolinu.

- 15:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #'Ljubav mi je sve objasnila, i ljubav je sve riješila.' (bl. I. P. 2)

- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa14.58 sati Ma hajde i danas možemo dvije-tri riječi 'ovako 'pjehe', što znači sjedeći za compom u web župnom uredu za naš svakodnevni 'Glas iz krpa' Ah, oh baš jedna sestrica kaže: 'Što bih kad bi mi oduzela comp i mob', uzvratio sam joj baš viteški: 'E onda bih pjevao!'Smjesta sam je razoružao jer zna ona kako je to kad učinim posa u zahodu pa pjevam, ho, ho… A od dnevnih dogodovština, uobičajeno znači fenomenalno… Mislite da fantaziram, bajam, pretjerujem? O ne, nipošto ne. Već je rečeno da ovo vrijeme upotrebljavam za rast u nutarnjih krepostima. Znači naizgled, ali samo naizgled tuga i nevolja…. A biti, u stvari spoznajem da mi je darovano to da mi srce otkucavati može, da svaki čas udisati mogu besplatno udisati zrak. I to me uistinu, zaista čini presretnim. Hvala dragom Bogu Njegov dar mi je i spoznaja da je za radost tako malo potrebno. Dobro, vrnimo se u svagdašnjicu. Ima mi jo doći onaj 'čovik i po', kojega mi šalje baba Jaka. E meštar Toma mi ima doći i uraditi me baš kako valja. Što će biti razlogom da ću i noćas dok budem pajkio sanjati anđleeeJ Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nima Splita do Splta. E aii ovakvog Splita: sveti Duje ga čuva i resi Gospia kruna!- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.20 sati Dan je duhovne obnove za nas starčeke. Vjerujem da su nam tu s Slavomia (časna sestra kižarica iz obližnjeg samostana) i naša Ružca (sugrađanka). One će na uresit liturgiju sviranjem, pjevanjem i molitvom; a onda ćemo se poslije svete mise pokloniti Isusu u POS. Osijećam da mi je ovo Gospodin povjerio pravi posao za potrebni duhovi rast – a i za sve ono što me čeka. Samo da dođe ta punina vremena'. A bit će to, bit sigurno. Procjenjujem ovo vrijeme mi je određeno za rast u nutarnjim krepostima. Da umijem procijeniti kojim putem korake upraviti za prispjeti Kristu Gospodinu.


- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, October 24, 2013 9:45 AM
To: voditelji@hkr.hr
Subject: OVO
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 25. 10. 2013. Gospodine dobro je što i nama danas govoriš kao i svojim učenicima u 'ono vrijeme'. Govoriš nam po događajima, susretima, doživljajima… Po nutarnjim sjetilima nam govoriš. Molimo Te istančaj nam to sjetilo, nauči nas razlikovati duhove da uvijek neprevarljivo možemo znati: to si Ti. Amen! Od srca p Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 54-59)

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pa moglo bi se reći CLC (ZKŽ) je sjemenka iz koje je isklIjao SKAC- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RazmatranjeNASLJEDOVATI KRISTA Lk 9,22-25
Evanđelje je kao zrcalo: u cijelom se ogleda Isus, ali i u svakom pojedinom dijelu se ogleda čitav Isus.
Tako sav On stane u riječi: "Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom."
"Hoće li tko"
- ne prisiljava
- na vratima stojim i kucam
- tko hoće? samo onaj tko ljubi.
"Za mnom"
- k Ocu
- autoritet gradi na riječima: "za mnom"
- nije samo putokaz (putokaz ne ide kamo pokazuje)
nego i put (onaj kojim..., što je voda za čamac...)
suputnik (Emanuel, Prijatelj, s nama u sve dane...)
i supatnik (suotkupitelji smo...)
Odreći se sebe
- slike o svom životu (prekriži svoje planove...)
- onaj tko voli taj svoj identitet traži u onom koga voli
- ne poistovjećivati se sa svojim funkcijama
- odreći se želje za čašću, slavom..., straha od prezira...
- moja slava je Bog. Njega veličati u svom tijelu...
Svoj križ
- način da se oslobodimo sebe
- to je "dijaliza"
Spasiti, izgubiti
- izvor odričući se vode postoji
- jaje odričući se sebe postaje pile
Što koristi
- Eh, kad bismo bili sretni koliko ljudi misle da smo sretni

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #P Luka molite molim Vas za osobu ěz župe Srce Isusovo, Zamet koja je kod Vas bila vjeroučenik. U molitvi dobivam da se trebaju maknuti zapreke da se vrši Volja Božja! Pomozite da prihvatim sve što Gospodin očekuje od mene. Sveta ravnodušnost mi treba. …

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr javascript:%20void(0);
Sent: Thursday, October 24, 2013 9:06 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 25. 10. 2013. Gospodine dobro je što i nama danas govoriš kao i svojim učenicima u 'ono vrijeme'. Govoriš nam po događajima, susretima, doživljajima. Po nutarnjim sjetilima nam govoriš. Molim Te istančaj nam to sjetilo, nauči nas razlikovati duhove da uvijek neprevarljivo možemo znati: to si Ti. Amen! Od srca p Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 54-59)

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraSitin se dide tebe kako si ti vojnik mora gazit po Sutjesci i po Neretvi. A makar san i ja vojnik još migan nogan. 'Lujo naš vojskovođa je Krist kralj a šnjin se gazi drukčje. Ti tako i radiš a polako doće i to miganje samo nemoj brzeljat.'

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu'Lujo znan ja mile moj znan ja da tebe umara sdit zato san ti poslalavog meštra Tomu da te mrvu odmori. Nema šnjin siđelja pomalo,pomalo bit će i odanja.' Ma baba Jako urađuje me baš kako valja! 'Unda započni ružaju za nj i malu mu Elenu.'

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.10.2013., srijeda21. 8. 2003. Da, tebe sam izabrao! I zato budi se o mrtvih i učini ono što će ti biti rečeno!

- 19:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa15 48 sati A eto idemo i danas uraditi naše 'krpice' ovako 'pjehe' tj. sjedeći u web župnom uredu za compom. U to nema smisla sumnjati čitav dan mi je 'prva liga'. A što nije?! Sveta misa za moje starčeke je terapija No 1, a onda terapija za terapijm: Ivana fizioterapeutica, Jelena logopedica, Miljač fizioterapeut, Lana radna terapeutica. Još mi ima doći duhovna poslastica, onaj koji me urađuje spiritualno - fizikalno, meštar Toma kojega mi šalje moja baba Jaka i koji me radi baš kako valja. Pa mogao bih još spomenuti genezu SKAC-a. Znate kad sam bio još studoš elektrike onda je za nas studente Zagrebačkog sveučilišta sve i sva bio Studentski kulturni centa (SKUC). A kao bogoslova provincijal me je odredio da krenem u 'zajednicom kršćanskog života' (nekad su se zvale Marijine kongregacije) Njima je svojstvena isusovačka duhovnost. Kada sam počeo raditi sa studentarijom 2000. sintetizirao sam SKUC I ZKŽ i tako je nastao SKAC. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dice = 14 (p.s. za sad!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 14. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život JEDANAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.
Sad baš i ne znam mogu li ići pod 'dicu' to što sam kao teolog (neposredno prije nego sam zaređen za svećenika) kroz godinu dana išao na župu u Savskom Nartu (1989/1991) sabiranje pastoralnih iskustava. Pa onda kao đakon sam čitao evanđelje za HTV. Godinama sakupljao slike Hrvatskih Marijanskih svetišta i onda kao teolog na Jordanovcu priredio izložbu prikupljenih slika. A i ovo još kao student teologije imao sam vjerkač za mlađarju (1991/92) na Jordanovcu. Onda opet u siječnju 1991sam pozvan od provincijala koji mi je rekao da započnem sa Zajednicom kršćanskog života (nekad Marijina kongregacija)kod kojih sam crkveni asistent. Ovdje nije spomenut redovit isusovački formativni put koji prilično zahtjevan, koristan i dragocjen. Svakako mislim da imam dovoljno 'dice' za dospjeti tako 'gdi je liiipooo'

- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #Moj dida i ja isusovca dva, vojnici obadva. Uspinjali se na Svilaju vidjet more i daljinu, koja nas je osvajala. U njoj je moj dida sada a u punini vremena bit ću i ja. Za navijeke vjekova bit ćemo skupa pred prijestoljem Krista Kralja Gospodina našega.

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RazmatrajeA eto za razmatanje ćemo izvući nešto iz ovog 'hard disc' gdje su materijali nastali 'u ono vrijeme' kad sam vodio duhovne obnove, priprave i tako to.
BOGA OTKRIVAMO U PRIRODI
Prvi uvjet uopće za ikakvo spoznavanje, i za filozofiju jest divljenje. (Aristotel)
“Bog je tako taman da ga se možemo odreći, ali je isto tako jasan da smo krivi kad ga napustimo” (Pascal)
Jer zvijezde sjaju, znamo da sunce postoji.
Da nam se objavio u punoj jasnoći, onda bi nas prisilio na pripadnost njemu. Imam šansu da svoju slobodu iskoristim da ga tražim.
Kroz život treba ići otvorenih očiju. Sve stvari su nam date da nas vode k Bogu.
Priroda je Sveto Pismo za one koji ne znaju čitati. “Pogledajte ljiljane u polju, ptice na nebu...”
Promatraj npr. Papir, on na sebi nosi riječ Božju... Olovka, njome si toliko toga naučio, zapamtio, dobra učinio...
Veličina se pravoga Boga sastoji upravo u tome što za njega ni najmanja stvar nije premalena a ni najveća prevelika.
U SUTON
U suton, kada prve zvijezde
I prve gradske lampe sinu,
Kad ljubavnik o dragoj sanja,
A pijanica o svom vinu -

Ja tiho hodam pored kuća
U kojima se svjetla pale:
Sva zla, i nevolje, i sumnje
Najednom budu posve male.

I smiješim se u meki suton,
Od zapaljenih zvijezda svečan,
I osjetim dubinu svega,
I da je život vječan - vječan.
(D.Cesarić)

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ho, ho to je to! Jutro po mom ukusu. Termin popunjeni. Najprije fizioterapeutica Ivana (ona preko socijalnog). Onda logopedica Jelena. Pa uz Mijača u hodalici đir hodnikom. I hvala Ti dragi Bože sveta misa za moje starčeke.


- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 23, 2013 10:32 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 24. 10. 2013. Gospodine Ti koji si svjetlost, mir i radost naša došao si k nama i bacio ognjenu sjemenku svjetlosti, mira i radosti. Molimo Te da svojim djelima i svjedočanstvom života rasplamtimo taj oganj, da posvuda donesemo Tebe. Amen! Od srcap Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 49-53)

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #Dragi svećeniče Luka imam molbu ako ikako možete da mi pomognete sa molitvama za mog sina Leonharda... ima 10 god. i već je u pubertetu, ne sluša, popustio je u školi ne znam šta da radim, ja sam u bolnici do 05. 11..... molim vas pomozite mi

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija o dida MajoraZanaden dide nije lako tako ki ti bit dobar Al' ima ih još, i tutek se nemere pomoć. Činit dobro in je kano disanje, to je tako i gotovo! 'Lujo moj čuja si za unu: dobroj činit je dobro.'

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluMa baba Jako ima nike čeljadi daj pravo dobra. Evo vidi, uni iz Splita priko Zagreba dođe samo da mene obađe. I štaš mu? 'E Lujo tuek se nemore pomoć, koj dobar dobar je. Taki ti mile ki Isusove ovce znaju molit Gospinu ružarju.

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.10.2013., utorakE a onda je iz Splita preko Zagreba u Krapinu stigao 'čovik po' t.j. Miro Katić. U 'Maloj Ramoni' na kavu i ćakulu – bakulu.

- 18:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa14.59 sati A dobro idemo naš 'Glas iz krpa' ovako 'pjehe', hoću reći sjedeći za comp-om tipkuljeći ova slova. Baš sada m je onaj konobar iz kućne kavane donio mi kavu z mlijekAm. Ah opet podsjećanje na neizmjernu dobrotu mojih Pečnik-ovih. To su mi one uredile (i platile!) da mi se svaki da u ovo vrijeme donese kava. Ma ne znam zašto (nisam siguran jeli mu dana spomendan) ali naš dragi papa Ivan Pavao II mi ne izlazi iz pameti. Moj rast u vjeri je nekako uz njega povezan. Tek u počecima crkva mi je bila on, naš papa I. P. II. Eto toga sjećam prije ego ću u samostan kod Isusovih ovaca nosio sam papi I P ii križ na čelu kolone mladih hodočasnika iz Hrvatske. Ma uopće mnogo toga mi je vezano uz njega, vjerujem, i više sigurno znam i to da m je ponovno miganje nogama i uz njega vezano. Hajmo, Ivanepavledrugi Hrvatska te ljubi! U redu dvi – tri riči si reka i možemo privesti kraju ove naše 'krpice'. E ali još da kažem koji je to razlog da ću i noćas sanjati anđeleJ A ima mi još doći meštar Toma i uradit me baš kako valja. Traj-na-ni-na… Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi
p. s. Evo baš zaključujući ovaj tekstić navratiše mi se dva subrata isto Isusove ovce p Cetinić i br. Matas došli su me vidjeti jer idu i p. Anti Vukoja u Krapinske Toplice


- 14:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #'Svaka vjernost treba proći kroz najzahtjevniju kušnju, kušnju postojanosti. Lako je biti dosljedan jedan dan, nekoliko dana. Teško je i važno biti dosljedan kroz sav život.' (baženi Ivan Pavao II)

- 10:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #Najdraži pater Luka! Dvije su suze kanule same od sebe, to su suze mojega voljenog pape ivana pavla drugog karola vojtile! Vidi papa moje trpljenje, o voljeni papa daj pogledaj na svoga brata Luku toliko vapi za koracima!!!!!!! Daj moli dragoga isusa! Za milost njegovu! Moćni papa daj usliši tolike vapaje! Hvala ti sto me nisi zaboravio! Puno te, još volim!!!!!!!

- 09:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, October 22, 2013 9:48 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 23. 10. 2013. Gospodine pošteno govoreći svakoga od nas si obilato obdario. Ali moramo priznati nedostaje nam velikodušnosti. Neugodne su nam one Tvoje riječi: 'Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati!' Molimo Te pomozi nam da budemo pošteni prije svega prema Tebi jer sve što imamo i jesmo Tvoje je. Podaj nam milost da Ti sami sebe izručimo i budemo posve Tvoji Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 39-48)

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mobI 'Jutarnje razmatranje uz mob' i iz istog razloga je nešto što sam imao još 'u ono vrijeme', točnije 2001 u Nazarju gdje sam vodio duhovnu obovu za 'Male Maije':
JAIROVA KĆI I BOLESNA ŽENA Mt 9, 18-26 (Nazarje, 9.7.2001.)
Dok im on to govoraše, gle, pristupi neki glavar, pokloni mu se do zemlje i reče: "Kći mi, evo, umrije, ali dođi, stavi ruku na nju, i oživjet će." Isus usta te s učenicima pođe za njim. I gle, neka žena koja bolovaše dvanaest godina od krvarenja priđe odostraga i dotaknu se skuta njegove haljine. Mislila je: "Dotaknem li se samo njegove haljine, spasit ću se." A Isus se okrenu i vidjevši je reče: "Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila." I žena bi spašena od toga časa. I uđe Isus u kuću glavarovu. Ugleda svirače i bučno mnoštvo pa reče: "Odstupite! Djevojka nije umrla, nego spava." Oni mu se podsmjehivahu. A kad je svijet bio izbačen, uđe on, primi djevojku za ruku i ona bi uskrišena. I razglasi se to po svem onom kraju.
Susret je ovo s Isusom Spasiteljem, koji liječi i oživljava jer on je lijek i život. Smrtnik sa svojim smrtima dolazi Životu. Za sebe ili svog bližnjega. Uočimo što je sve prethodilo spasenju.
Svjesni su potrebe za spasenjem:
- Jair: Kći mi umrije
- Žena: Dvanaest godina krvarim
Dali su sve od sebe:
- Jair je pristupio Isusu. Nadvladao prepreke.
- Žena se tiskala oko Isusa, ali ne kao drugi.
Ponizna srca:
- Jair: Poklonio se do zemlje.
- Žena: je prišla odostraga. Bog nam je bliz u poniznosti. Bliz je skršenima srca.
S vjerom:
- Jair: Dođi stavi ruku
- Žena: Dotaknem li se samo (Da te samo dotaknem i dodirnem ti haljine…)
Nakon dodira događa se obrat:
- I djevojka bi uskrišena. – on je nju dodirnuo.
- I žena bi spašena od toga časa. – ona je njega dodirnula.
Dodirni ga. Ako ne znaš kako – moli da on tebe dodirne.

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mobA eto ni noćas nisam uspio plesati 'zlatnim palcem' po mobu. Zato sam i danas nešto našao što je nastalo 'u ono vrijeme' a na ovom je na 'hard disc':
NASLJEDOVATI KRISTA Lk 9,22-25
Evanđelje je kao zrcalo: u cijelom se ogleda Isus, ali i u svakom pojedinom dijelu se ogleda čitav Isus.
Tako sav On stane u riječi: "Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom."
"Hoće li tko"
- ne prisiljava
- na vratima stojim i kucam
- tko hoće? samo onaj tko ljubi.
"Za mnom"
- k Ocu
- autoritet gradi na riječima: "za mnom"
- nije samo putokaz (putokaz ne ide kamo pokazuje)
nego i put (onaj kojim..., što je voda za čamac...)
suputnik (Emanuel, Prijatelj, s nama u sve dane...)
i supatnik (suotkupitelji smo...)
Odreći se sebe
- slike o svom životu (prekriži svoje planove...)
- onaj tko voli taj svoj identitet traži u onom koga voli
- ne poistovjećivati se sa svojim funkcijama
- odreći se želje za čašću, slavom..., straha od prezira...
- moja slava je Bog. Njega veličati u svom tijelu...
Svoj križ
- način da se oslobodimo sebe
- to je "dijaliza"
Spasiti, izgubiti
- izvor odričući se vode postoji
- jaje odričući se sebe postaje pile
Što koristi
- Eh, kad bismo bili sretni koliko ljudi misle da smo sretni

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraEvo dide moj rasteglo se ovo iman sad mi je priko pedest godina. 'Aaa Lujo sad si sve to mlađi. Znadeš mile kako to iđe? Do pedeset iđe naprid a od pedest nazat.' A to unda znači da su mi sada četrdesišest godina. Iju juuu jopet ću bit bit mali Lujo koji se igra s babon Jakon, Bućon, Doton, Nekon…

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogoskom silu'Čujen Lujo da su van došla dičica iz škole i pravo van lipo pričali i pivali o kruvu.' A je baba Jako misle uni na nas starčad. Ma znaš svi smo ti mi dičica Božja. Zato smo kako i triba pravo profeštali kruv na svetoj misi i uzeli sveto Pričešće.

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.10.2013., ponedjeljakFrom: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, October 21, 2013 7:19 PM
To: voditelji@hkr.hr
Subject: OVO
OVO ČITAJ! Umetnute sitne ispravke. Od srca p. Luka
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 22, 10. 2013. Gospodine dolaziš nam kada Ti se ne nadamo. Kad spavamo ili smo zauzeti nekim dugim sporednostima, uglavnom nespremni za susret s Tobom. Zato nam u današnjem evanđelju lijepo govoriš: 'Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene!' Molimo Te Gospodine užezi nam srca da svijetle i ne daj ničemu da ih ugasi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 35-38)

- 18:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #Zagorje je dalo mnoge velike ličnosti, jedna od njih je i Matija Gubec. Toliko godina nakon bune divimo se tom čovjeku, jer je imao ideju pravde, a ona mora pokretati ljude i danas. Borit ćemo se za tu pravdu, rekao je predsjednik Ivo Josipovic. (18.10.2013., Gornja Stubica)

- 17:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI - sms knev ABCČekajući meštra Tomu spil sam kavu a i dodirnuo sam se onih tekstia za novi librić:
Bili su u molitvi jedan pater i javni grešnik šakom se udarajući u prsi su Bogu upravljali molitvu: 'Smiluj se meni grešniku!' Znamo da je Bog milosrdan ali ipak ne znamo dali se patru smilovao kao što znamo da se javnom grešniku sigurno je. (knev 30c kg)

- 17:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ho, ho to je to! Meštar Toma me radi tako da se sada kao ptica osjećam. Ma divota od života! Sutra će mi isto doći oko 16.15 sati. To je čovjek koji zna svoj posao a ne oni kostolomci koje sam prije imao. A meštar Toma je takav jer on i njegova obitelj nedjeljom idu na svetu misu.

- 16:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dice = 14 (ps. za sad!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 14. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život JEDANAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.
Sad baš i ne znam mogu li ići pod 'dicu' to što sam kao teolog (neposredno prije nego sam zaređen za svećenika) kroz godinu dana išao na župu u Savskom Nartu (1989/1991) sabiranje pastoralnih iskustava. Pa onda kao đakon sam čitao evanđelje za HTV. Godinama sakupljao slike Hrvatskih Marijanskih svetišta i onda kao teolog na Jordanovcu priredio izložbu prikupljenih slika. A i ovo još kao student teologije imao sam vjerkač za mlađarju (1991/92) na Jordanovcu. Ovdje nije spomenut redovit isusovački formativni put koji prilično zahtjevan, koristan i dragocjen. Svakako mislim da imam dovoljno 'dice' za dospjeti tako 'gdi je liiipooo'.


- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa15.19 sati Eto i 'krpice' idu 'pjehe', t.j. dok sam tu za compom tipkuljeći na comp. Ali kao bih volio da su i one sadržajne pogledao sam mrvu u ovu 'bisenicu' t.j na 'hard disc' ovog compa i vidim dalo bi se i ovo. Samo da još spomenem da mi ima još doći meštar Toma i uraditi me kako sam on zna a to je baš kako valja. Tako da je sigurno da ću i noćas sanjati anđeleJ Od srca p Luka od Raspete Ljubavi
Osam «imperativa» za dobru smještenost zrelog svećenika
Prema: S. KUŠAR, Što određuje lik zaređenog službenika? (II). Polarizacije, napetosti, orijentacije, u: CuS, XXVIII (1993.), 4, 437.-449.
1. Stvaraj zajedništvo među ljudima i budi zajedno s drugima, ne težeći da budeš središte oko kojeg se sve vrti!
2. Razvijaj sposobnost diferenciranog i profinjenog rasuđivanja, pa nećeš biti čovjek bez mišljenja i suda niti ćeš podleći napasti kritizerstva i (pre)oštrih i nepomirljivih sudova!
3. Razvijaj zahvalnost u srcu i očituj je u gestama, pa nećeš biti autokrata i neumjeren u traženjima!
4. Razvijaj i njeguj diskreciju i šutljivost, pa ćeš biti u stanju da čuvaš povjerenu ti tajnu i štitit ćeš sferu intimnosti svakog čovjeka!
5. Razvijaj sposobnost povezivanja, tj. budi «pontifex» između sebe i Boga, sebe i ljudi, pa ćeš uspješnije povezivati ljude i Boga (posebno u sakramentu pomirenja i euharistije)!
6. Cijeni vrijeme i pravo se s njime ophodi, pa će ti život biti ispunjen!
7. Shvaćaj sebe dinamički, u slici puta kojim valja ići, ili biljke u rastu prema plodu, a ne statički kao završenu zgradu, pa ćeš razumjeti i prihvatiti svoj vlastiti rast i dozrijevanja kao i rast i dozrijevanje drugih oko sebe i nećeš postati rob svojega položaja niti rob svojih statusnih simbola!
8. Kada ti ponestane vino oduševljenja, znaj cijeniti vodu vjernosti!

- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #Premilostivi Isuse, usliši molbe sluge Božjega Ante Gabrića po velikom milosrđu svojem. Amen.

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, October 21, 2013 11:38 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 22, 10. 2013. Gospodine Ti dolaziš kad Ti se ne nadamo. A mi ili spavamo ili smo zauzeti nekim dugim sporednostima nespremni za susret s Tobom. Zato nam u današnjem evanđelju lijepo govoriš: 'Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene!' Molimo Te Gospodine užezi nam srca da svijetle i ne daj ničemu da ih ugasi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 35-38)

- 11:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #KRUH to je oznake ove kuće nas starčeka. Evo jutros su nam došla dječica tu iz susjedne škole osnovne škole Ljudevita Gaja, prelijepo su govorili o ulozi kruha u svačijem životu, izmjeni smo darove i onda smo mi starčeki išli na svetu misu – triumpf kuha svagdašnjeg.

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mobSa 'Jutarnjim razmatranjem uz mob' ista priča, Evo pogledajte što sam odabrao sa 'hard disc':
TRI RAZINE ČOVJEKOVA ŽIVOTA
Premda je cjelovit, i premda se u svakom svom činu sav očituje, ipak ga se zbog jasnoće opisuje kao višeslojno biće. Kažemo da u sebi nosi nešto od biljke i životinje - ali jedno i drugo nadvisuje. U onoj mjeri u kojoj to uspijeva više je čovjek.
1. Fiziološka razina
- Potrebe organizma za preživljavanje, da utaži glad i žep, da se zaštiti od hladnoće ... itd.
To su automatske reakcije kojima upravljaju instikti
2. Socijalna razina
- Potreba za dijalogom, društvenim odnosima, osjećaj da sami smo sebi nedostatni
Svijest da moje "ja" ima snagu od drugog "ti"
3. Razumsko - duhovna razina
- Potreba da mislimo, sudimo, vrednujemo... da apstrahiranjem prekoračimo svijet osjetnoga stvarajući nematerijalne pojmove o materijalnim stvarima.
- Sposobnost da pokrenemo sebe iz središta vlastite egzistencije i da damo važnost drugima.
- Prepoznavanje duhovnih vrijednosti i dopuštanje da nas one oblikuju

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mobI noćas nisam plesao 'zatnm palcem' po mobu da tako uradim 'Razmatranje uz mob'. Zato ću posegnuti za onom 'bisernicom' sa 'hard disc' gdje su natuknice nastale u 'o vrijeme'. Pa eto i nas može zanimati tko smo zapravo mi:
Č O V J E K ?
- Čovjek posjeduje svijest o samome sebi i o svojim činima
- Čovjek je sposoban stvarati razumske zaključke
- Čovjek može stvarati pojmove
- Čovjek ima volju
- Čovjek je slobodan
- Čovjek je duša i tijelo
- Čovjek je biće koje se može smijati i plakati
- Čovjek je biće koje može voljeti
- Čovjek je sam sebi pitanje
- Čovjek je usmjeren prema Beskonačnom i Besmrtnom

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraEto dide dragi Isus mej vratija od tamo gdje liipooo zaraj oni 'puno lipi stvari. Ali isto mi mrvu vali uno miganje nogan. 'Lujo imaš čovika koj te radi. Triba se molit Bogu moit al' i slušat i čovika koji zna svoj posa'

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluEto baba Jako znan svit je za me molija daj, daj, daj.. i dragi Isus me je vratija iz one lipoteee. Samo isto mrvu mi vali ono miganje nogan. 'Lujo ne triba više s unin da, daj, daj… nego mile samo tribaš iz duše i od srca reć DAJ! A uvik mile tribaš ružarju izmolit bio da nogan migaš il' nemigaš.

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.10.2013., nedjeljaFrom: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, October 20, 2013 7:05 PM
… kad stigneš narati u Krapinu trebao bh sakrament svete ispovijedi. Od srca p Luka

- 18:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moja mati blitvu tribi- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa16.51 sat A idemo uraditi naše 'krpice' iz nimalo poetičnog položaja. Tu sjedeći za compom u web župnom uredu. Dobro, bio sam se ispužio u 'krpama', popio sam kavu z mlijekAm! (ps Petrovčanki) Gospodnji je dan i upravo se tko i osjećam – gospodski a tako mi stvarno i je. Svoje pastoralne obveze sam obavio. A to znači par stotina 'knev 29c kg' je jutros rano, rano zacijukalo u mobovim prijatelja/znanaca i potaknulo ih na svetu misu. Imao sam svetu misu za povjerene mi starčeke. Ma intrigantno je današnje evanđelje, kako moliti? Već je isprobano ono daj, daj, daj… I zbilja Gospodin me je od mrtvih pobudio. A za korake bi mogli zaobići to daj, daj, daj… Trebalo bi iz dna duše, čitavim srcem živomu živome reći DAJ 'onom' (meni) da prohoda. Ma znam da se molilo za mene ijujuuu… Zato ne samo da hoda nego letiiiim A i to miganje nogama će posve je izvjesno do u punini vremena. Pazi ja već stvarno žvim kao gospon čovjek, eto još bi trebalo mrvu i onog isusovačkog AMDG. Ali polako dat će Bog ako Bog da. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, October 20, 2013 4:42 PM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 21. 10. 2013. Gospodine a što ćemo Ti govoriti, znaš nas. Radimo, sastančimo, parničimo se, insistiramo na pravednosti, osiguravamo se kako bi i mi mogli reći duši svojoj kao ovaj iz današnjeg evanđelja: 'Počivaj, jedi, pij, uživaj!' Molimo Te Te nauči nas pameti, reci i nama: 'Bezumniče! A što ako tvoju dušu pozovem još ove noći čije će to sve bit, hoće li itko od toga korist imati. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 13-21)

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #Vjera = uvjerenje, povjerenje, predanje

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #Moja duša pripada Bogu
Moj život domovini
Moje srce ljubljenoj
Moja čast meni. (zakletva njemačkih templara vitezova u 13. st.)

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mobIz istog razloga nisam uspio i 'krpa' uradi ni 'Jutarnje razmatanje uz mob' pa sam posegao istom bisernicom:
Dominikanac, franjevac i isusovac su trebali podijeliti jedno jaje. Kako je bilo premalo za svu trojicu dogovorili su se da pripadne onome tko izusti najduhovniju misao. Dominikanac kucnu u jaje i izgovori "Effata". Franjevac također, i izgovori: "Kucajte i otvorit će vam se." Isusovac kucnu, oguli, proguta uz riječi: "Uđi u radost gospodara svoga."


- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mobKako ni noćas nisam uspio plesti 'zlatnim palcem' po mobu i tako uraditi 'Razmatranje uz mob' našao sam nešto zgodno na 'hard disc' ovog compa:
Susreo isusovac kapucina, i ubrzo se među njima razvio duhovni razgovor. Isusovac ciljajući na kapucinovu bradu reče: "Kažu da je i Juda nosio bradu?" Na što će njemu kapucini: "Nije sigurno, ali je sigurno da je bio iz družbe Isusove."

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraDide bija san danas vidit gdi su živli uni naši pra, pra, pra... Moren ti reć prvo in je bilo lipo. 'E Lujo upanti lipo in je jer su mogli na svoje noge. Mile znan ja da ti više neo odaš, ali nema ti duge nego migat, migat nogan.

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorske siu'Vidin Lujo tebi dolaze svake subote une tvoje kako i ti kažeš 'moje Pečnik-ove'. Čuvaj ih mile toj prava čeljad.“ A baba Jako daš'ta neg prava! Une ti svake nedilje iđu k misi a svaku večer molu ružarju.

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29 c, USTRAJNOST U MOLITVI Lk 18, 1-8 (Palma, 21.10.2001.)Kako to svagda moliti? Kako dan i noć vapiti? Nije valjda da treba neprestance mrmoriti Očenaše, obilaziti svetišta, nizati krunice? A što onda kad spavamo, jedemo, kad sve da hoćemo na Boga misliti ne možemo? Neprestana molitva je neprestano ispravno poimanje sebe i svega. Iz ispravnog stava, proizlazi ispravan životni stil. Postojati i djelovati u skladu sa svojom biti – znači neprestano moliti. Kao što je kamen kamen sve dokle bačen u zrak pada. I kao što je smokva smokva dok rađa smokvama. Ako počne rađati šljivama – nešto je nakrivo. Ako kamen ne pada, nije dobro. Ptica leti, riba pliva, čovjek moli. Čovjekova molitva je svijest da sve što ima prima; da je Bog njegova sudbina; da je on onaj bez kog ne može. Dok čovjek živi kao žedna zemlja koja iščekuje kišu – dotle je usklađen sa sobom, i dotle moli. Dok je svjestan da ništa dobra bez Božje pomoći ne može učiniti – dotle moli. Ne, nije čovjek po prirodi rođen dobar, a tek društvo i odgoj da su ga iskvarili. Rođen je zao, otrovan istočnim grijehom. I bez Krista Spasitelja pomoći mu nema. Jedini Krist nas može obraniti od zla koje izlazi iz našeg srca. Dok je toga svjestan, on moli. Čovjek je osluškivač, primatelj, ovisnik o Bogu. S tom sviješću živjeti – znači moliti. I tada, za takve ne treba reći tek da su molitelji – već da su sami oni svojom pojavom molitva.
A kako ne sustati? Kako ostati trijezan, priseban i budan, svega toga svjestan? Kako kad nas pritisne oblak Božje šutnje, kad – kako kaže evanđelje, on odgađa uslišiti nas; dati nam znak nazočnosti svoje? To njegovo odgađanje najteže nam pada. Tu počinju naša klonuća. I pitanja zašto nebo šuti kad nam se čini da je vrijeme posve sazrelo da intervenira? Zašto šutnja dok nas objesni neprijatelj gazi? Zašto ne provali i obrani siromaha, spasi slabog, ponizi bahatog?
Kad se to zbude, kad ništa od uslišanja – znak je to da se Bog ozbiljno umiješao u naše živote. Tad je više od uslišanja važnije naše predanje. Jer Bog nas u tom trenutku poziva na slobodu od ovisnosti o uslišanjima. Želi od nas sve, da nam sve mogne dati. U ostalom, on nam i nije obećao dati obilje darova – već ljubav. Nije obećao dati nešto, nego sve. A sve se može imati, samo ako se nema nešto. Šutnja Božja poziv je da pred njim kapituliramo. Predamo mu sve, ljubeći ga svim srcem – sa sviješću: makar me nikad ne uslišio, makar sve bilo drugačije od mojih očekivanja – prestati te voljeti neću. Tvoj sam i tvoj želim biti. To je ono što se u duhovnosti zove "indiferencija". Bilo zdravlje ili bolest, bila patnja ili radosti – ništa me od tebe odijeliti neće.
No, kojom snagom tako živjeti? Odgovor je u rečenici: Ali kad Sin čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji? Vjera je ona kojom se sve da. Ona je "već neko imanje onog čemu se nadamo". Sigurnost da je njegova riječ nakon svih naših riječi. Vjera nije vjerojatnost da će "možda biti drugačije". Nije nekakva igra na sreću. Ona je uvjerenje, osvjedočenje da je Isus Krist uskrsnuo. "Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je naša vjera." On je provalio iz groba, definitivna pobjeda je izvojevana. Uvjereni u uskrsnuće, mi znamo kako će sve svršiti – i spremni smo ne znati kako će on to sve posložiti što nas sada zabrinjava. Vjera u Uskrslog u nama pali i svijetli. Ona je razlog optimizma. U takvoj vjeri živeći, mi bdijemo, i neprestani smo molitelji.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Eheee, treba znati dosađivati Gospodinu! (knev 29c kg)


Trebaš nešto od Gospodina? E onda Mu trebaš znati molitvama dosađivati. Ali ne ono: daj, daj pa daj... Nego DAJ! Ako ni tako ne ide onda se upitaj što je sa tvojom vjerom? (knev 29c kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.10.2013., subota

Nima grada do Splita, ali ovakvog Splita! (Sveti Duje ga čuva a resi Gospina kruna)- 19:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 19, 2013 6:28 PM
To: 'alicakozic@y7mail.com'
Draga gospođo Alica hvala za pozdrave koje mi je izručila Vlasta. Ovaj trenutak je tu uz mene i od srca vas pozdravlja. Pozdravima se pridružujem i preporučujem u vaše moltve za moje korake. Od srca p Luka Rađa

- 18:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Nego kako nego od Gospodine blagoslovljeno! Moje Pečnik-ove i vaš 'onaj' (ja) smo do Hušnjakova u 'Neadertal' na pizzu, pa sam našao mjesto za svoj omiljeni položaj 'ka sviiićaaa'. I konačno sam imao milost učiniti sliku uz pravi Zagoski cug.- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.19 sati A ipak će i 'Glas iz krpa' ići 'pjehe', t.j. natipkuljit ću ga na comp u web župnim uredu. Ali danas iz razumljivih razloga nešto kraći nego uobičajeno kratko. Pa od dnevni dogodovština se zna najvažnije svetu misu za moje starčeke sam imao, pa su mi došle moje Pečnik-ove. Nahranile, opskrbile, počistile, namjestile, a sada ćemo na Hušnjakvo još (ajoj!) na pizzzu. I tako to… I onda će one Zagreb doma, a vaš 'onaj' (ja) ću ružarju s babm Jakom uz HKR. Pajkit i sanjat a zna se što i kave anđeleeeJ Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sveta misa naš uistinu događaj No 1,


danas čak i nešto bolji jer časna sestra Slavomira nam je svirala a mi starčeki smo naravno cvrkutali.


Ali i ukazale su mi se moje Pečnik-ove, donijele mi toga ohohooo, samo ću spomenuti bijele cipele u kojima, rekle su, moram prohodati (ne znaju da ja već letiiim!)


I odmah sam s njima po kućnom hodnik učinili đir.


- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sent: Saturday, October 19, 2013 12:01 AM
To: luka.rada@isusovci.hr
Dragi Luka, poštovani župniče……evo je sekunda do ponoći…sritan imendan, … … …
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 19, 2013 10:21 AM
Hvala lipa lipi moji! Hvala lipa i za bonbon! I navratite čekaaam! Od srca p. Luka

- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #9.38 sati A eto nekakvu potrebu imam da svima vama kažem kako s osjećam. Ok, mrvu dekomodiran jer mi ono čudašce od moba neće Ali i ovako za compom mogu komotno napisati ono što svatko može i zaključiti život moj je čudo ne samo jer me Gospodin stvorio i od mrtvih oživio nego jer me iz trenutka u trenutak održava u opstojnosti. Čak što više od kako sa kliko – toliko pameti došao – fenomenalno mi je! Imam svoje ljude, svoje prijatelje, svoje redovničko zvanje (Isusova ovca). Osjećam, naprosto to je tako, dobrodošao samu ovu našu simpa 'suznu dolinu'. A kako je danas subota moje Pečnik-kove su ovdje do svete mise za moje starčeke. Pa ćemo negdje a ručak, na kavu, naš điiir…

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DICE=14 (p.s. za sad!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 14. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život JEDANAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 19, 2013 9:07 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 20. 10. 2013. Gospodine slušajući današnje evanđelje, a siromašni uslišanim molitvama dođe nam da Te zamolimo za ispriku što Ti nismo dovoljno dosadni znali biti pa smo neuslišani ostali. Molimo Te zato nauči nas dosadnima biti. Neka to ne bude samo ono: daj, daj, daj... Naše neka bude: DAJ! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Lk 18, 1-8)

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mobZa 'Jutarnje razmatranje uzet ću isto sa ovog 'hard disc' jedan tekstić o miru koji je nastao 'ono vrijeme' kada sam okolo vodio duhovna razmatranja:
U sredinu, ne tek geometrijsku… nema mira bez Isusa.
Ruke i bok – putovi kojima je mir došao.
Šalom, potpunost.
Biti zdrav – živjeti u miru.
"Nema mira opakima" (Iz 48,22)
"Zemlju će posjedovati krotki, obilje mira oni će uživati" (Ps 37,11)
Mir nije tek odsutnost rata.
"Koji Zakon tvoj ljube, velik mir uživaju." (Ps 119, 165)
Anđeli navješćuju mir kod Isusova rođenja.
"Idite u miru."
"Mislite li da sam došao donijeti na zemlju mir? Ne, kažem vam, nego razdor." (Lk, 12, 51)
Mač, a ne mir – protiv lažnog irenizma.
"Milost vam i mir…"
"Mir vam ostavljam, svoj vam mir dajem." (Iv 14, 27)
Mir je spokoj reda. (Augustin)
Mir je jedinstvo s Bogom. Mesijanski dar uskrslog.
Mir = sloboda, pravda, ljubav, istina.
On je mir naš, on koji od dvoga učini jedno.
Mir nije pacifizam.
Mač a ne mir, razdjeljenje, oganj.
Samo vi mirno spavajte
Mir nije nirvana, ni apatija
M.C. King: "Vama nije do mira…"
Isus nije djed božićnjak.
Mir podrazumijeva pravednost.
Zaželite mir… otresite sandale.
Uspostavio je mir krvlju križa.
Mir nastaje razdijeljenjem laži od istine.
Mir je tamo gdje su stvari jasne.
Mir iz glasne svađe.
Gdje se dvojica u svemu slažu, jedan je suvišan.
Ograde osiguravaju dobre susjede.
Mir je u tome da te nitko ne tlači. Ni ti sebe, ni drugi tebe.
Mir je u mirnoći savjesti. Mir je u ponosu. Mir je u jakosti (a ne kukavičluku).
Kakav nam to mir Isus daje?
Želiš li mir, budi spreman na rat. Prije svega sa sobom samim.
Strašne se stvari zbivaju kad dobri ljudi ništa ne čine.
Blago mirotvorcima, sinovi su Božji.
Mir je u nemirenju s postojećim.
Mir je dinamičan, on nastaje.
Mir je protivan licemjerju, i situaciji "ne talasaj".
Mir nije kad se od grada načini mir groblja.
Mir nije da dopustimo svačijoj tvrdnji jednaku istinitost.
Ratovi se začinju u srcima, a tako i mir.
Nema mira jer nema pravde, a pravde nema jer je jači nameće.
Pusti me na miru; daj mi moj mir.
Tek kad Bog stane u sredinu nas, onda imamo mir.
Isusa je mirotvorstvo krvavo koštalo – ruke i rebra.
On u svom tijelu pomiri…
Ljubav je uvijek u mordricama.
Mir kad pomiruje ljude, to je pravednost. Mir kad razobličuje prividni mir, je istina. Mir kad budno i angažirano bdije da opstane, to je jakost. Mir kad potiče mir u drugom, je požrtvovna ljubav.

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mobA eto web župnik ima neke problemčiće sa onim čudašcem od moba. Uzmimo zato kao 'Razmatranje uz mob' tekstić koji sam našao na ovom 'hard disc':
---
DUHOVNA SUHOĆA I UTJEHA
Utjeha: misli nas vuku k Bogu.
Suhoća: misli nas vuku od Boga.
U suhoći ništa ne valja mijenjati od onog što smo odlučili u vrijeme utjehe. Treba biti aktivan, moliti se, činiti pokoru. I ne zaboravi: Bog neće pripustiti kušnju veću nego li možeš podnijeti.
Đavao kad te napastuje, onda te i nagovara da se nikom ne povjeravaš. (DV 13)
---
Bog dopušta suhoću:
1. Jer smo suhi i mlaki naspram svojih dužnosti.
2. Ili nam se u samu molitvu uvukao grijeh.
3. Ili nas Bog provjerava za novi dar milosti.
4. Ili da steknemo pravu spoznaju da nije u našoj moći biti bolji, te da nas tako nauči poniznosti.
----
Bog nas uvijek ljubi; kad se čuvamo grijeha tu ljubav osjećamo, kad smo u grijehu ne osjećamo - ali on nas i tada ljubi.

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dda Majora'Lujo recide svome didu šta ti se najviše svidilo kod svetoga Luke?' Ih šta mi se svidlo, šta mi se se svidlo? Krava! 'Lujo nevalja. Un je likar i more ti pomoć!'

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu'Punda Lujo jel' te moj meštar Toma uradija kako san mu rekla?' Aaa baba Jako to si mu ti rekla da me urađuje baš kako valja. E a mogla si mi i ti danas ispunit želju? Ispecide svome mili u lugu polu od kunpira.

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.10.2013., petak

Sveti Luka - liječnikKršćanska tradicija oduvijek Luku smatra Pavlovim "ljubljenim liječnikom" (Kol 4, 14) Da je Luka vjerojatno bio liječnik može se uočiti iz načina na koji on modificira Marka. Kaže da je ognjica Petrove punice bila "velika" (Lk 4,38). A onaj čovjek je bio "pun gube" (Lk 5,12). Ulomak o ženi koja krvari nije kratio (Lk 8,43). I konačno, Pavao i njegov pratilac Luka, bili su čašćeni jer su ozdravili mnoge bolesnike na Malti (Dj 28, 7-10)

- 18:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #A ovaj jesenski motiv od prošle nedjelje s lijeve obale Drave uz koju si rado šetao, šaljem ti umjesto čestitke! Šetala sam s unukom i nisam se mogla nagledati ljepote ...

- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #17.20 sati Uradija me ali baš kako valja me uradija. A nema tko drugi bit nego meštar Toma. Eto sutra se ne vidimo zbog njegovih obveza ali sutra su moje Pečnik-ove tu. Bitno da je AMDG!

- 15:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sent: Friday, October 18, 2013 11:23 AM
To: luka.rada@isusovci.hr
Pater Luka, sretan Vam imendan. Htio sam Vas pitati da li postoje Vaša predavanja na dvd ili nekom drugom mediju iz SKACA. Ja sam se (po)kasno Bogu obratio pa nisam Vas pratio iako sam studirao dok ste Vi bili u SKACu. Obilje Božje milosti neka Vas danas oblije ...
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 18, 2013 3:54 PM
E moj čovik, a bila su ono lipa vrimena kad sam se sa studentarijom družija. A zapisi ili snmci? Pitaj nekoga od starih Palmaša bit će da su nešto snimili. Od srca p. Luka

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Rijec tjelom postala nek ti bude snaga i moc da je i dalje zivis. A zagovor sv luke prati. Sritan ti imendan.
- Fala, fala, fala lipa! AMDG = ad maiorem Dei gloriam = sve na vecu slavu Bozju (isusovci)
- Dragi Svečaru! Uvijek kroz godinu ima dana kad u sjećanje dođu lica nam znana. Pa i danas je takav jedan dan i od srca vam želim Sretan Imendan. Vaš don ...
- POŠTOVANI PATER LUKA. DANAS JE SVETI LUKA, EVANĐELIST I LIJEČNIK, TVOJ NEBESKI ZAŠTITNIK! ZAMOLI GA DA TI POMOGNE DA PROHODAŠ, ON MOŽE RADITI I DANAS, NIJE U ŠTRAJKU. SRETAN IMENDAN! …
- Fala, fala, fala lipa! AMDG = ad maiorem Dei gloriam = sve na vecu slavu Bozju (isusovci) - Sretan imendan!PUNO BOŽJEG BLAGOSLOVA. ...
- Dragi luka cestitam imendan bog s vama ... - Blagoslovljen vam imendan!
- A nego na ciju pa ce i nama biti lakse. Pozdrav sa svilajske visoravni. Sa Svilaje vila klice ozdravi nam Luka svecenice.
- E vra Stipane cuvaj, od svakog zla obrani mi Ogorje! Od srca mile babe Jake p. Lujo
- E da tribam sebe a i misto cuvati . Sjeti se mene a i Ogorja u molitvama.
- Hvala!na svom radnom mjestu,a to je već puno,TO JE BLAGOSLOV!ZASTO?ZATO STO ME NAKON BOLOVANJA I OPERACIJE DOČEKALO IZNENADJENJE.ZAKLJUČANA VRATA I ZABRANA ULASKA U RADNU PROSTORIJU.TO MI JE BILA NAGRADA ZA 31 GOD.RADNOG STAŽA.TO JE FUNKCIJONIRANJE PRAVNE DRŽAVE NA KOŽI I ŽIVOTU INVALIDNE OSOBE KOJA SE SUPROTSTAVILA,MITU,KORUPCIJI,NEPOTIZMU.NO,JOS UVIJEK RADIM,ŽIVIM I BORIM SE.B.B.
- Hej, dragi moj p. Luka. :).sretan ti imendan, od srca zelim! Obilje Bozjih blagoslova neka te prate sv.dan i da mi budes poput imenjaka i da se druzis s Bogom! pusa i zagrljaj
- Dragi nas Pater Luka,zelimo Vam sretan imendanO:-) veliki pozdraviO:-)

- 15:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 18, 2013 10:38 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 19. 10 2013. Gospodine sam si rekao: 'Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim.' Evo mi se priznajemo Tvojima slušajući Hrvatski katolički radio unatoč svim neugodnostima koje zbog toga možemo imati. Molimo Te budi uz nas. Daj nam svoga Duha da se znamo pred svima opravdati jer rekao si: 'Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 12, 8-12)

- 15:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Glas iz krpa12.53 sati Hajmo ruke gore! Idemo, idemo! Tko je sad vidio spavat? Fino tako ispružen u 'krpama' glumi da hrrr, hrrr,hrrr... I pleees! Ludilo braleee! Dakako ples 'zlatnim palcem' po mobu. Eto tako kusat ćemo uraditi prigodni 'Glas iz krpa' Eh lako je bilo svetom Luki pisat o Isusu ali ne zato što Ga je vidio, jer po svoj prilici se nisu susreli. Nego je u Isusa zaista, ali zaista vjerovao. U tom smislu smo ravnopravni. Nismo vidjeli Isusa kao što Ga nije vidio ni sveti Luka. Ali ipak nam je napisao najljepše riječi o Isusu o kom je čuo po pričanju majke Isusove Marije naše Gospe. Iz svega se da zaključiti da svatko od nas može nešto reći o Isusu ovisno koliko vjerujemo svjedočanstvima o Isusu odnosno koliko s Gospom pričamo o Njemu. A od dnevnih dogodovština spomenuto je već Iz Krapinskih Toplica bili su mi moji ljudi Barbara, Dražen i Gabrijela. Nekima sam podijelio sakrament svete ispovjedi Eto neću im zamjeriti što su mi donijeli slatkiša jer to su moje 'slabobosti' a donijeli su mi věp-bon. A hvala dragom Isusu i danas će mi doći meštar Toma koji će me obradovati jer će me uraditi baš kako valja. Tako da ću i noćas moći mirno pajkiti i sanjati anđele:) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sveta misa je raskošan događaj zbog obilja duhovnih darova. A danas su osim uobičajenih bili i moji ljudi iz Krapinskih Toplica: Barbara, Dražen i Gabrijela ('mamek'). Poslije sete mise smo bili u kućnoj kavani, ugodna priča čestitke i darovi za imendan i 'onom' (meni) ćakula – bakula i tako to...

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveti LukaRadosnim srcem pjevamo ti hvale,
Blaženi Luka, mučeniče Kristov,
Junačkom borbom stekao si vijenac
Pobjede prave.
Potaknut Duhom, pišeš svemu svijetu
Predivnu knjigu sretne Blagovijesti:
Riječi i djela, život, smrt i uskrs
Isusa Krista.
Zapisa ti nam Djela apostolska,
Širenje Crkve, djela Svetog Duha –
Nova vremena nastaju po svijetu,
Vjekovi novi.
Liječniče umni, Pavlov pratioče,
Zadivljen slijediš Diva-apostola:
Da nas užeže njeg’va ljubav, vjera,
Svima izmoli!
Lijeka udijeli svima našim zlima,
Vjeru okrijepi, borbu nam olakšaj:
K Bogu da sretno svi mi prispijemo –
Živjeti s Bogom. Amen.

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sent: Thursday, October 17, 2013 11:47 PM
To: luka rađa; luka.rada@isusovci.hr
Dragi p. Luka, pišem samo da znate da ste u mojim svakodnevnim molitvama i da nema zaista dana, a da Vas se ne spomenem i ne pomolim za zdravlje. Vi ste mi davno rekli jednu prekrasnu rečenicu koju ja sada sebi tako cesto ponavljam, a glasila je: Zrinkac,ja sam, sam, cesto na mostu izmedju povjerenja i protesta, ali gledajući tebe kako usprkos svemu ( toj bolesti) daješ vedrini da te vodi, to mi daje snage da ne posustajem."
sada ja sebi govorim tu istu vašu rečenicu i unatoč jadu koji dodje, gledajući Vašu volju i odlučnost da pobijedite ovu bolest, to mi daje nadu da će se i u meni ponovno roditi snaga da pobijedim opet svoju bolest. Hvala Vam sto ste tada vjerovali u mene, u moju snagu. ja sada crpim snagu iz Vaše borbe i zahvalna sam Stvoritelju sto mi Vas je prije toliko puno godina stavio na put. Padala sam pod svojim teretom bolesti, a Vi ste, poput Simuna Cirenca meni priskočili u pomoć, da Vas tada nije bilo, tko zna da li bih se ikada udala i bila to sto sam danas , te se sada ipak odlučila boriti i otići na jos jednu operaciju. Sv. Luka, neka Vas čuva uz Gospu i andjele. Neka Vam je sutra sretan imendan, ja ću svakako do Kamenitih vrata da zapalim svijeću i pomolim se za Vaše korake.( dolaze, znam da dolaze, samo jos malo treba strpljenja) Lijepe i mirne sne …
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 18, 2013 9:06 AM
Hvala lipa za lpe riči i želje Neka blagoslov Božji bude s tobom i svima tvojima. Od srca p Luka

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Oj sveti Lujo lakoj ti se posvetit bilo kad ti iz duse od poganstva sve smrdilo. Isusa dragog to nije odbilo nego milošću začinjeno te posvetilo. Oja noja oooj.
- E baba Jaka znade sve, mudra staricica znade da ruzarja najbolje zagrijava dlanove tribalo to il ne ajmo ruzarju za naseg pratera Luju da bude svet a i mi da se posvetimo koliko to Bog oce...Zdravo Marijo...
- Da,molit cu veceras sa HKR ,bb
- A kaze ignacije da tribamo bit zito za Bozji kruv a ne stalo sebe stavljat u prvi plan. (Ogorski zupnik)
- Dragi padre ruzno je ne odazvati se pozivu oprostite! Planirali smo doci za vas slavni Imendan.Ali!.... Udijelio vam Svevisnji mir i dobro! - Dragi p. Luka! Slusam HKR, ove krasne pjesme sa MARIJA FESTA, i sve ih tebi poklanjam za tvoj imendan sutra. Od srca ,.. BTB
- Lijepo je sto prostojis.hvala Bogu sto mi te stavio na put.hvala na najljepsoj nedjeljoj poruci.SRETAN TI IMENDAN.Od srca ...
- Današnji Papa je dobar i legenda od čovijeka, treba ga apsolutno podržati, nije Farizej kao današnja večina.
- Sretan i blagoslovljen imendan zeli vam ... :-Dbvb
- Pater Luka od srca vam želim sretan i blagoslovljen imendan. ...

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sveti Luka reci pravo jel' te Isus pridobio jer si u poganstvu zaglibio? A k Isusu si dospio jer si od poganstva ko od odskočne daske odoskočio. Rada bi od tebe čuti jel' ti Gospa naša pomogla sastavit ono što je samo ona mogla znat. Od srca p. Luka

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob22.33 sati Ah, kako pogođeno vrijeme za počet 'Jutarnje razmatranje uz mob'. Do maloprije sam s babom Jakom uz HKR Gospin ružarju. I baš sam mokeć ružarju ruku sam lagao držao na dijelu tijela koji ne funkcionira. Znam duhovni učitelji su me tako učil: držao sam desnicom za koju znam da je efikasna jer njome pretvaram kruh u Tijelo Kristovo, pri tome sam u sebi molio naka se vrši volja Božja, neka bude onako kako će biti najkorisnije. 4.27 sati Eto nastavimo uz pomoć sv. Luke kojega se danas spominjemo. A koji je bio sveti liječnik. Eto konzultirao sam njega. I on se slaže da je za slavu Božju najkorisnije da za svoje starčeke nastavim svakodnevno imati svetu misu. Znači dobro će biti da sam još u ovoj kući. Poznam sebe - da nisam uz krevet vezan ni ne znam na kom kontinentu bih dočekao ovo jutro.

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob18.19 sati Hvala Tě dragi Bože evo i ovaj dan (četvrtak) je dao svoje. Baš sam učinio besjedu sa svojim dragim Ogoranima s babom Jakom ě didom Majorom. Draga moja starčad dali su mi svoje najlěpše riči. A o svetom Luki bi trebalo trunku reć. Sveti Luka je: 1. Bio POGANIN 2. Bio je SLIKAR 3. Bio je LIJEČNIK 4. Bio je PAVLOV PRIJATELJ 5. Bio je GOSPIN UČENIK. 6. Autor EVANĐELJA PO LUKI I DJELA APOSTOLSKIH 7. Simbol mu je KRILATI VOL 8. Zaštitnik SLIKARA I LIJEČNIKA 9. Grob mu je u PADOVI 10. A rođen je u ANTIOHIJI

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraEto dide dođe nan i ove godine sveti Luka. Jel'da bi ti dide volija da zeru uznapridujen u svetosti nego da počnen migat nogan? 'A Lujo ne samo da ti odaš ti letiiiš. Eto ja bi volija da se ti zeru spušćiš.'

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluBaba Jako evo dodje nan sveti Luka, ove godine ne vridi una: 'Sveti Luka u dlanove huka!' Jer nije još zaladialo da triba u dlanove hukat. 'A Lujo zato triba i more se za te Gospinu ružarju izmolit,'

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.10.2013., četvrtak17.11 sati Evo baš me je uradija meštar Toma. Na odlasku mi rekao da sutra regularno vidimo. A u subotu je cijeli dan u Krapinskim Toplicama dežurstvo/studenti pa se nećemo moći vidjeti. Utješno mi je to sto su subotama moje Pečnik-ove tu pa ćemo điiir po Krapini i terapeutski tu po hodniku.

- 15:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #Što samo tri?! A znaš za ono kako mlade motiviraš za djecu: pet komada, pet komada to je naša nada!

- 15:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz kpa12.45 sati Ha, pa kako može biti nego fenomenalno, odlično i blagoslovljeno jer četvrtak je a to je dan duhovne obnove za nas starčeke. Nego za današnje 'krpice' mogao bih vam ispričati priču koja je razlogom moje zaljubljenosti u LJUBAV. Moja me mlađarija pamti da sam o tome uvijek pričao, propovijedao, a i pisao. Ove dvije zadnje knjige svjedoče o tome. Bilo je to u mojoj Svilaji, koja je kao riznica prelijepih sjećanja. Svilaja je za mene duhovna draguljarnica. Eh moj did Major, moja baba Buća, Dota, Naća,.. A volio sam svaku travku, cvjetak, baju, buba maru... I did Major jednog dana zamisli donese zeca kojeg je ulovio dolčicu u kom je napolicu kosio. Meni zeca, hej moj je zec! Nitko sretniji od mene a ni zbrinutiji od njega MOG zeca. Naprobranijěm travkama sam ga hranio Najmirisněje cvjetove mu donosio. Ništa ama baš ništa njemu nije smjelo nedostajati. On je bio MOJ zec. On je bio sav moj svijet. Dogodilo mi se nešto kao zaljubljenost u zeca. Znam da sam kasnije ljubav prema djevojkama koje sam imao mjerio po ljubavi koju sam imao prema svome zecu. Evo ovdje bi se usudio reći zato jer nije bilo djevojke koju bih volio više od toga svog zeca pustio sam žene i krenuo za tom LJUBAVLJU koja mi je zasjala kroz moga zeca. Oh, ah,.. Romantika, znam, znam... Ali da privedemo kraju naše 'krpice'. I da spomenem da će mi još doći meštar Toma i zato jer će me uraditi baš kako valja, i noćas ću dok budem pajkio sanjati anđele:) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 14:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Molim vas ako si možete utipkati ovaj broj: … To je bon od 15kn.Hvala.
- Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 14:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.37 sat E lipi moji zdravi i veseli bili! Rekli bi oni Dalmoši, a mi se Europejci suvremeni Zagorci pozdravljamo bas kako spada HVALJEN ISUS I MARIJA. Četvrtak je a to se zna dan duhovne okrepe za nas starčeke ovdje kod sv. Nikole u Krapini 11.50 sati E bilo je a bile su nam naše sugrađanke s. Slavomira i Ružica Sviralo se pjevao, Bogu molilo a mi starčeki smo cvrkutali i Bogu svom se klanjali.


- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, October 17, 2013 10:19 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 18. 10. 2013. Gospodine slušamo danas u evanđelju kako si poslao svoje jer: 'žetva je velika ali radnika je malo' Poslao si ih kao janjce među vukove a nisi im dao da ponesu sa sobom ni kese ni torbe ni obuće, rekao im da svima donose mir i kazuju: 'Približilo vam se kraljevstvo Božje!' Da, Gospodine znamo ih, imamo ih uz nas, to su naši župnici, vjeroučitelji, časne sestre... i svi oni koji nam Tvoju riječ navješćuju. Danas na svetoga Luku naš svijet govori 'sveti Luka u dlanove huka', molimo Te uza sve potrebne milosti podaj nam još koji topao dan. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 1-9)

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #Mi starčeki kod sv. Nikole u Krapini te očekujemo na svetoj misi u 11 sati da nam uljepšaš liturgiju a onda se poklonimo Isusu u POS. Od srca vaš starček p. Luka

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ah kad si zgužvan, iscijeđen da možeš još samo biti iscjedak onoga što najviše jesi. Kada ti je oduzeto sve a ostane samo TO. Tad si nešto kao isušeni, izgladnjeli, ožednjeli putnik kroz pustinju, kroz koju je iznemogao, iscrpljen od borbe sa noćnim zvijerima prispio za bogat stol, obilat raskošno urešen biranim jelima i omiljeněm pićem. A tek te boli zub i ništa okusiti ne možes. Eto tako se osjećam kad mi je sačuvano SVEEE (svećeništvo) a nemam samo to (korake)

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.09 sati 'Evo nas, Gospodine, pred Tobom da Ti hvalu iskažemo za neizmjerna Tvoja dobročinstva.' A ne znam, što ja znam... Osjećam da se ova molitva jutarnjeg brevijara i ja baš dobro razumijemo. Vi nemate pojma što to znači pipati, osjećati, diviti se Gospodinu našemu. Znam vi ste prisiljeni vjerovati da je On zaista predivan, prebrižan, prezauzet oko vas. Da je takav vi možete tek vjerom znati. Ali ja jer sam raspet to mogu pipati i osjećati. Ma to su vam takve bujice milosti povezane s činjenicom da si kao Isusova ovca već jedanaestu godinu raspet na bolesničkom krevetu. Ma za sve, sve, sveee hvala Gospodinu.

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #23.20 sati Ah sjećam se ipak se sjećam. Sjetio sam se dragog dida Majora koji je Splitsku trgovinu Brodomerkur nazivao u svojoj vlaškoj verziji Brodomijur:-)

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob19.19 sati 'Da, da, tako je to bilo Isus je rekao: ti si taj kog sam izabrao, zato oživi i učini to!' Još sam u web župnom uredu i baš gledam ovaj zadnji post. Koji je zagonetan kao i mnogo toga sa ovom web župom Gospe Sinjske. Strpite se do punine vremena onda će nam svima biti lakše. A sad ću pogledati tv dnevnik pa ćemo još nesto za naše 'Razmatranje uz mob' 20.11 sati Evo još koji časak nisam u svojim omiljenim 'krpicama' nego sam tu odakle signaliziram sestricama da me ubace. Ma skroz naskroz vam je zanimljivo biti web župnik. Glavnina posla oko održavanja web župe vam se odvija dok si u 'krpama' i plešeš 'zlatnim palcem' po mobu. Ova belešćurina taj nesretni nemogitis te se uopće ne tiče, kao da nije tvoj. A što? Znam SIGURNO ću se vratiti u funkciju u 'punini vremena'. Radio ovdje kao svećeněk ili negdje drugdje to mi je sporedna stvar. Jooo kako je to dragocjeno znati: ja sam ja, ja sam svoj na svome i svojim poslom se bavim! A pa čuj nikad nisam mislio da sam stvoren da pišem. Ali ovako nešto nesmetano mogu. Sad da je još mrvu i darovitosti za pisanje dobro bi došlo ali i ovako novinarski podnijet se da - jel' da? A ova web župa je rodilište za tri 'diteta', kako volim zvati libriće koji nastaju. A što se tiče toga miganja nogama. Pa i nije to baš tako važna stvar. Bitno je da hodam čak i više ja letiiim.

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraMa děde pita san babu Jaku, pa eto da upitan i tebe? Šta uno Isus oće reć kad kaže: ajme vami uzeli ste ključ niste ušli a drugiman nedate? 'Lujo Isus nije tija govorit ružne riči. A měsalijaj reć: e ludonja jedan.'

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluE baba Jako jel' ti znaš da tvoj mile šalje na uni nas radion juternju molitvu. Ma nisan pravo razumija une Isusove riči: 'uzeli ste ključ niste ušli a drugiman ne date' 'E Lujo to znaci ružarja, ružarja mile moj.'

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.10.2013., srijedaDa, da, tako je to bilo Isus je rekao: ti si taj kog sam izabrao, zato oživi i učini to!

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #P. Ike htio bih te potaknuti da na web stranicu www.skac.hr instaliraš forum tako da i sami posjetioci stranice mogu svojim postovima povećati atraktivnost stranice. Ali o tome ćemo još usmeno jer ti se nadam ovih dana u Krapini. Od srca p. Luka

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DICE = 14 (p.s. za sad!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 14. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život JEDANAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #16.09 sati 'Sutra se vidimo uobičajeno' baš mi je rekao meštar Toma koji me je uradija kako mu rekla moja baba Jaka a to znači baš kako valja. Bogu hvala za staričicu dragu koj za svog 'milu' čini sve najbolje.

- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.02 sati E u redu je, da pribilježim meštar Toma dolazi oko 15.15 sati, zato će me 'Miljač' staviti iz 'krpa' za comp kako bi stavio na web župu ovaj 'Glas iz krpa' koji ću sada ovako u horizontali plešući 'zlatnim palcem' po mobu uraditi. A to znate ove su naše 'krpice' kratki osvrt na dan, zezuljenje s nečim. Što mi dobro dođe kao potrebna radna terapija. Evo današnje zezuljenje neka bude o tome kako me je did Major u Svilaji spasio od divljeg prasca. Bilo je to, ah bio sam malo, dijete od nekih 4 - 5 godina. A znate dijete kao dijete željno je vidjeti te strašne šumske zvijeri. Zato sam uvijek priželjkivao da me did povede sa sobom u šumu. Taj dan je bila zgoda jer sjekao drva nama za ogrjev. A to je značilo ići će u Bužančića dolac i sjeći ce bukova stabla. U mojoj dječjoj glavici taj je Bužančića dolac bila nekakva začarana šuma gdje žive vuci, šumske čarolije i vilenjaci. Kad ono: huuu! Pred nas divlji prasac. A did se prepao da ne bi na mene pa onako vojnički odrješito: 'Marš! Rekao sam marš!' I divlje prase niti nije uspjelo pomirisati me. Eto taj doživljaj iz djetinjstva formirao je u meni pojmove: što zač biti radoznao, nezaštićen i branitelj. I što to znači bith hrabar vojnik. A kako će za koji minutić doći Miljač privedimo kraju naše 'krpice'. Koje kao što znate zaključujemo anđelima koje ću i noćas sanjati jer će me meštar Toma uraditi baš kako valja:) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sent: Wednesday, October 16, 2013 12:12 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
U rujnu 1934. godine stigao je u Zagreb franjevački general o. Leonardo M. Bello htio je prisustvovati proslavi 700-godišnjice dolaska franjevaca u Hrvatsku i sudjelovati u prvom kongresu franjevačkih slavenskih profesora. Tom prigodom nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac stupa u III. Red. Kao trećoredac uzeo je novo ime, svoga predhodnika Bl. Augustina Kažotića, zagrebačkog biskupa. Nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac u svom je govoru naglasio da se osjeća sretnim što je iz ruku o. generala primio znakove pripadnosti velikoj franjevačkoj obitelji i moli zagovor sv. Franje da uzmogne strpljivo, ponizno i u Njegovu duhu nositi veliki teret biskupske dužnosti. (o. Aleksa Benigar)

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #Život ide svojim tijekom, donosi nam izazove očekujući da ih svojom razboritom ljubavlju razumijevamo i iz njih zreliji, sretniji i smireniji izlazimo. Mnogo je važnih stvari, mnogo nezaobilaznih obaveza, mnogo bitnih zahtjeva svakodnevnice. Ali u tjeskobnom grču da se sve stigne, ne stižemo; prepadnuti za budućnost, grčevito se hvatamo propadljivih iluzija; svladavani od bujica emocija, gubimo mir. Upeti da ovladamo događajima, ne zapažamo da su oni nama ovladali. Na koncu, život umjesto ljepote življenja postaje borba za preživljavanje. Jer smo mislili da je sve važno, zaboravili smo najvažnije: naučiti živjeti ('onaj', Rim, 6. 2.1997.)


- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 16, 2013 9:43 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 17. 10. 2012. Gospodine i mi se pridružujemo mnoštvu koje Te je pitalo. Ali ne kao farizeji i pismoznanci koji su vrebali da Te uhvate u riječi. Molimo Te da promislimo koliko nas se tiču Tvoje riječi: 'Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući.' Amen! Od srca p Luka (Po evanđelju dana: Lk 11, 47-54)

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.40 sati Započnimo ovaj dan sa onim najljepšim HVALJEN ISUS I MARIJA i nastavimo tako čitav ovaj dan. Zapravo zato se i jesmo kršćani jer odabrali kao princip svog čitavog žěvota hvaliti i slaviti Isusa Boga našega a majku Mu Mariju dolično častiti. A za naše 'Jutarnje razmatranje uz mob' htio bih se osvrnuti na krilaticu uvaženog duhovnika kojega sam godinama slušao. Kaže on: 'kad boluješ boluj zdravo' Pri tom vjerujem nije imao na pameti ovu vrst bolesti koja me se nadovezala. A kojoj odgovara ime 'nemogitis'. To je upravo to: ništa te ne boli a bolestan si! Ali slažem se da se i ova bolešćurina liječi prigrlivši potrebnu medicinsku skrb i predajući sve u Božje ruke!

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob19.01 sati Ma hajmo koju o onom poganinu Luki kojeg se spominjemo za koji dan (18. 10.). Ma ne bih htio vas a i sebe zamarati sa preciznim povijesnim i biblijskim podacima. Čega ima obilje na webu. Htio bih vam reći da je to ime prilično često u Ogorju. Tek da znate postoji još Luka Rađa iz Ogorja. U mojoj, onoj rodbinskoj obitelji Luka je obiteljsko ime. Gledao sam po tim starim zapisima. I vidim i moj pradjed je bio Luka. A tako se zvao i djed moga pradjeda. Eto taj djed Luka pradjeda mi isto Luke mi je skroz zanimljiv. Kad je on 21. 4. 1847. u Svilaji kupio zemlju Livodice kao da je slutio se tu imati roditi Luka, Isusova ovca, vaš wb župnik. Mjesto je baš po mjeri moje duše.

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraUnda dida ovaj crikva u Ogorju je iz 1855. A daj běla i starija, i još starěja? 'Eee Lujo Ogorani su tě staro Rvatcko misto gdii se uvik išlo u crikvu.'

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluAjme baba Jako ovo nije pravo lipo od Isusa: Joj vami ovi, joj vami uni! 'Lujo tribaš naučit zasvagda ajme čovku koji nije s Isusom. Ajde mile da i nami ne bude ajme privatide Gospinu ružarju.'

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.10.2013., utorakU SLAVU SVETOG SRCA Nek' hvaljeno i slavno
U svaki bude čas
To divno sveto Srce,
U kom je jedin spas!

- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.00 sati Ma ovo ti je znaš nešto. Kada svoj najprivatniji život stavljaš u izlog gdje ga može i neznaš tko vidjeti. Ma uostalom nije me ni briga. Ako nekome ovim tekstićima pomognem na putu Gospodu onda zbilja AMDG jer ostvarujem svoj redovnički poziv. A ako nekog skandaliziram stvarno mi je žao. Zahvalan sam Gospodinu što mogu ipak konačno iskusiti težinu i neugodu redovničkog zavjeta siromaštva. Lako je prosjak biti kad se ima. Lako ako je težina i nelagode prošnje prebačena na neku instituciju ili kuću. Ali kad su u pitanju koraci a znaš da ih možeš dobiti u mjestu kojeg moraš TI platiti, onda živiš svoje redovništvo. Baš uradio porčicu koju ću ovih dana razašiljati: 'Trebaju mi koraci, a da bi ih dobio trebam kunama platiti fizioterapeuta preko kojega će mi ih Gospodin SIGURNO dati. Hvala što ćeš mi dati koliko možeš. Luka Rađa u PBZ - 2340009-3206845858' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.33 sati Zdravi i veseli bili! Ma što ja znam ovaj pozdrav što sam pokupio od onih Splića skroz mi je kao i naš Europski kršćanski HVALJEN ISUS I MARIRIJA. A ima tih Splića ě pravih ljudi. N.isu baš svi onako conkukasti. A kod web župnika stanje regularno. Znači ubacija nešto u 'kljun'. Uz Miljača učinio đir hodnikom u hodalěci. A pao je tu uz krevet onaj: pssst! 'ka sviiićaaa') I sam ću kako je to uobičajeno kao nevinašce Božje sačekat sestricu da me prebaci do mojih starčeka za koje ću imati svetu misu
p.s. I dok me je sestrica prebacěvala do starčeka susretnemo ravnateljicu Anu. Nisam mogao odoljeti učinio sam slěku za vas dragi web župljani.


- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, October 15, 2013 10:03 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 16. 10. 2013. Gospodine Ti to nama tako otvoreno: 'Jao vama farizeji, jao vama zakonoznanci… kakvi već izopačenjaci jesmo. U redu, Ti nas najbolje vidiš i poznaješ. Znano Ti je da smo bez tebe čista ništica. Dođi k nam budi uz nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 11, 42-46)

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #Oj Svilajo šta 'no kao peka visis na Rvackome jugu povr Zagore. Pod tobom su alkarica naša Gospa Sinjska kraljica Rvata i ka kruv dobri Ogorani koji su znani jer su pod Svilajom pekom gdi ih Gospa Sinjska obdaruje tekom primičući ih Sinu svomu Gospodinu našemu. Oja noja oooj.

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Dragi pater, htjela bih Vas zamoliti da me se sjetite u molitvi jer sam pred porodom (termin mi je 23.10, a možda bude i prije), ali sam u bolnici zbog visokog tlaka i strah me. Molim se da sve prođe u redu. Hvala Vam na vašim nedjeljnim smsovima. Veliki pozdrav, ...
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #Dok sam godinama raspet na bolesničkom krevetu HKR doživljavam kao 'dobrog razbojnika' uz kojeg živim svoj duhovni život. Krunica ujutro ě uvečer i.t.d. Hvala! Od srca p. Luka

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mobMa eto ne znam kako bi vam to objasnio, ali kroz godine ove moje raspetosti nekako mi je izronila ljubav prema mom vlajlandu (kao vlaji Englezi zovu svoj kraj) Svilaja ponad Ogorja to vam je za mene sveta Hrvatska. A zanimljivo je vidjeti Svilaju kako visi iznad Gospe Sinjske i Ogorana kao peka iznad kruha. O tom sam već pokusao sklepati neki kao stih, ali opet ću: Oj Svilajo šta 'no kao peka visis na Rvackome jugu povr Zagore. Pod tobom su alkarica naša Gospa Sinjska kraljica Rvata i ka kruv dobri Ogorani koji su znani jer su pod Svilajom pekom gdi ih Gospa Sinjska obdaruje tekom primičući ih Sinu svomu Gospodinu našemu. Oja noja oooj. oj.

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #00.23 sati Evo baš me je sestrica spremila u 'krpe' a ja sam kao i obično upitao čašu vode prije spavanja. A pri tom sam uspio dobiti od nje ě dragi pridjev od nje koji sam i priželjkivao. Pijem tako vodu iz čaše pa joj kažem: 'Ah ide men to ide.. Jel'da bi da nisam svećenik bio prjva ovca beee?. 'Aha bio bi!'

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.07 sati A pa idemo i večeras (ponedjeljak) iz neregularnog položaja započet ono naše. Ma svaki čas bi me sestrice trebale baciti u 'krpe'. A o čemu? Ma znaš skroz sam ponosan ne sebe kojom vještinom i brzinom tipkuljim ovaj tekst na mob. Upravo sam odgledao tv dnevnik. Pa možda kratki osvrt na štrajk medicinara. To su ovi kojima sam već jedanaestu godinu u rukama. Ma znaš što svaka ěm ast stvarno su se založili i spasili mi glavu. Postupili su baš kao Božji ljudi. I mislim da im taj pridjev Boži ljudi kud i kamo bolje odgovara nego tek nekakvi humanitarci. I mislim da je posve primjereno u svetoj Hrvatskoj nazivati ih imenom Božji ljudi. Hvala dragom Isusu nisam čuo da je itko stradao zbog njihovog štrajka. A onda i navijam za njih što je posve razumljivo kad sam u njihovim rukama

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora
Dide moj ja san mislija da ću postat pametan ki ti kad nakupin godina. Evo sićan se da ti nisě bija vako berlov kad si ima godina ki ja? 'E Lujo ma ja san sa tvojin godinan ora.'

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu'Tašćin od tašćin i sve je tašćina, ově svit je osin, magla ě hina.' More bit da ne razumiš baba Jako al tako kaže uni bodul Marule. 'E Lujo znan ja šta on oće reć. Al' nije sve naopako jer imamo Gospinu ružarju.'

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.10.2013., ponedjeljakGdi'no će, gdi'no će Major sa Putkom i Zekanom a još se ni razdanilo nije. Ugledaše ga kraj stare škole kako goni konje svoje. A gdi će vako rano neg' uzorat njivu. Da ga pitaš ni sam ne bi zna komu. Oja noja oooj.

- 18:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stara škola u OgorjuMa što ja znam, šteta što neznam podati duši da priča. Sjećam se stare škole u Ogorju kraj kuće moga dragog dida Majora. On bi gonio svoje konje Putka i Zekana kraj stare škole kad bi išao nekom orati.

- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #
"Ako nisam u milosti, Bog mi je može podariti; ako jesam, Bog mi je može sačuvati." (Sv. Jeanne d'Arc)

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Ja sam isto djevojački Rađa iz Ogorija tamo su kod Svetog Jure pokopani moja mama tata baka djed i brat počivali u miru Božijem
- Hej bavio sam se proučavanjem obiteljskog stabla Rađa. Reci mi ime svoga oca, djeda, pradjeda. I naravno svoje ime. Od srca Luka Rađa, Majorov unuk
- Rađa Ivan pok Jure baka Iva oca su mi zvali Iko iz Milešine ja sam Anita roditelji su me bili napustili odrasla sam kao dijete u dječijem domu udala se od 18 god muž otišao u rat i 91 poginuo kad sam bila 4 mjeseca trudna rodila sam sina Duju. Duje se razbolio u bolnici je sad Sveti Rafael 4 godine sam s njim po bolnicama imam jos sina Luku iz veze u kojoj sam živjela i bila zlostavljana Luka je rođen bolestan dawnov sindrom nakon 16 god sad i bez njega u ustanovi je Juraj Bonači puna sam trpljenja ali Bogu hvala Boga ljubi moja duša Mama se zvala Eva i otac Ivan tata se nakon 5o god obratio tražio da ga vodim u Međugorje ispovijdio se pričestio umro je kraj crkve na kmanu u Splitu Gospa Pomoćnica 13 5 i dobio pomazanje

- 16:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.07 sati A kako ono dođe: tašćin od tašćin... Toliko je toga ispraznog oko mene. A sam sam isprazan - i tu spoznaju smatram darom Božjim Mislim da je u redu sebe ne prihvaćati kakav jesam već uvijek nastojati biti bolji. To možda nije u skladu sa nekim psiholozima. To su oni koji kažu da je prihvaćanje samoga sebe osnova svakog napretka. A u ovom mi se čini kompetentni Lojola koji kaže ne miri se. Uvijek se može bolje, brže i jače. To je onaj njegov famozni MAGIS Vrijedno je primijetit da to nikakav suhi voluntarizam. Ono smisli jer ja tako želim tako mora i biti. Isususovcě prihvaćaju taj MAGIS zato što iskusil da je takav njihov Bog i da će svojom milošću pomoći svakom onom tko je prihvatio MAGIS kao svoje životno načelo. Eto tako, ovo bi bile naše 'krpice' a jer su one kazat ću i danas zašto ću noćas sanjati anđele. Zato što mi ima doći meštar Toma koji će me uraditi baš kako valja. Od srca vas web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Hvaljen Isus i Marija. Neka ti je dobro ovo jutro, i blagoslovljen cijeli dan. I da ti se uzdigne zahvalnost Stvoritelju našemu jer čitav dan će ti srce kucati, besplatan zrak ćeš udisati, vjerojatno ćeš moći nešto pojesti i obući. I zato preobrazi čitav život svoj u jedno veliko HVALA! (knev, 28c kg)
- I tebi hvaljen Isus i Marija, i hvala za knev dragi Luka! Šaljem puno pozdrava iz St uz bon...
- Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dice= 14 (p.s. Za sad!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 14. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život JEDANAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tašćina od tašćin i sve je tašćina, ovi svit jest osin i magla i hina (Marko Marulić)1. Ono malo više, 1993
2. Ljubav je zaista eslomljiva, 2006
3. Šalabahter za život, 2008

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.36 sati E i što ima? Naravno zna se da sam učinio sam tu uz krevet ono: pssst! ('ka sviiićaaa'). A vidi se i to da sam se mrvu zezuljio sa web župom. Učinio sam đir hodalicom po hodniku uz Miljača. A i to se može pretpostaviti da ću sada imati dnevnu poslasticu svetu misu za moje starčeke. PomolitI ću se za našu web župu da se dogodi s njom ono što je želja Gospe Sinjske - i da se što prije dogodi ta 'punina vremena'.

- 10:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, October 14, 2013 9:40 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 15. 10. 2013. Gospodine Tvoje riječi nas osvajaju. Svojom mudrošću i uviđavnošću otkrivaš nam svoje blago srce, uklanjaš stid da Ti priznamo: da, farizeji smo! Mi smo ti koji 'čistite vanjštinu čaše i zdjele, a nutrina nam je puna grabeža i pakosti.' Dobro si za nas rekao da smo 'bezumnici'! Molimo Te podaj nam milost da dajemo milostinju iznutra pa da nam sve postane čisto. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 11, 37-41)

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.28 sati Najljepši vam pozdrav svima HVALJEN ISUS I MARIJA. Nakon što sam svoje redovničko izbrevijario učinimo 'Jutarnje razmatranje uz mob' Novi radni tjedan počinje, danas je 14. 10. 2013. A što ćeš 'lete danci kao sanci, a godišta kao ništa'. 'Drugo poluvrijeme' je počelo ima tomu četiri godine. Bitno mi je kvalitetno živim, što znači da sam koristan, a i imam svoje ljude. A to je sve zato što se Gospodin za mene brine jer sam mu dragocjen. Uostalom Njegova sam ovca. A to koliko se On brine i ljubi svoje ovce vam je poznato i od drugdje. (N.p.r pogledajte web Bibliju) Samo bih vam još htio poželjeti: s Božjim blagoslovom ZDRAVI I VESELI BILI!

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Na Ogorskom sělu: A ma baba Jako gdi san god bija, koga god pita svi tražu Isusa. Toj pravo dobro! 'Eee Lujo a kad vidu da triba privatit svoj križ da bi se susrija s Isuson unda bižu. A ni ružarju takvi neće.'
- Hvala Bogu!
- Htjela sam pobjeci od kriza,gdje god da podem s menom je,da li sam kriva ili ne,tako je kako je ,Isusa i Mariju volim,volim i krunicu,bb
- Puno Vam HVALA za ovako Slatke Porukice kojima Hranite moju Izranjenu Dušu. Neka Vas Dragi Isus Čuva,Štiti,Brani,Prati i neka Vam puno Zdravlja podari i neka Vas za svako Dobro Djelo Nagradi:-)
- Kaze papa Franjo da ne budemo krscani iz izloga. Bog trazi vjernost. Raskida nase sheme. Ne ici putem privremenosti. Je isusovac al je puno dobar.
- Kriz je spasonosan a ruzarja pomaze da ga privatimo i razumijemo da bez kriza nema uskrsnuca.
- LIPI POZDRAV I PUNO HVALA NA PREDIVNOJ PORUKI
- Ne bižim!!!
- HVAAALA BOGU ZA SVE I ZA TEBE P.LUKA VELIKI POZDRAV SA RJEČKOG KORZA … i …
- HVALA VAM PATER...puno vam hvala...na svakoj porukici i na svoj milosti koju mi Bog preko vas donosi...e da bar znam biti taj samaritanac koji ce se zahvaliti Bogu...i to djelima svojim...da je bar u mene poniznosti i skromnosti da u svakom danu znam osjecati ono cisto hvala...vama Hvala...stvarno vam hvala..jer...velika djela Bog povama cini...pozdrav...

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

www.facebook.com- Dragi predsjedniče gledam kako nam Vukovar opet krvari. Ah ti nesretni ćrilični natpisi. Nemojte zamjeriti tim dragim ljudima što su jenostavni i akademski neobrazovani. Za njih ćirilica u Vukovaru znači izdaju narodnih svetinja. Ne treba im zamjerěti što se nazivaju Hrvati - katolici. A pri tom neznaju što to znači katolik. Njima je važno da oni znaju da su Hrvati. Čak im ne treba zamjeriti ako su postali idolopoklonici t.j. ako se klanjau Hrvatskoj umjesto živome Bogu. Htio sam vam dati podršku u vašem nastojanju da svijetu pokažete da je Hrvatska Europska zemlja koja je raskrstila s Balkanskim primitivizmom. Znači dvojezične ploče idu u Vukovar. Ali molim vas imajte razumijevanja za tamošnje Hrvate - katolike koji su věše Hrvati nego katolici. Od srca p, Luka, svećenik, isusovac
- Poštovani pater Luka, Zato sam i pozivao na dijalog, i ne samo Hrvate i branitelje - nego i predstavnike srpske manjine, i Vladu i oporbu... Koliko vidim, spremnost na dijalog nažalost još uvijek ne postoji... Srdačno, Ivo

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.04 sati Ha, pa idemo se i večeras (nedjelja) nečega uhvati. Ma pogledao sam tv dnevnik. I vidim kako nam Vukovar opet krvari. Kud su baš u Vukovaru zajašili sa tim ćiriličnim natpisima. Pa Vukovar to je Hrvatska. Iz pijeteta prema boli koja je tamo pretrpljena ne bi trebalo iritirati te nesretne ljude. Dakako ne bi ih se smjelo vrijeđati što su jednostavni, vioko neobrazovani ljudi, što nisu čuli za potrebu suživota različitih. Što nisu sposobni za misaonu refleksiju koje je rezultat da su žešći Hrvati to što su tolerantniji. Kažem ne bi im smjelo zamjerati što ne poznaju učenje Crkve. Koje kaže da ti nisi manje kršćanin ako si pravoslavac. Treba se uvažiti činjenica da su ti jadni naši ljudi počeli vjerovati u Hrvatsku a Boga su ostavili po strani. Možda su postali i idolopoklonici počeli se klanjati Hrvatskoj umjesto Bogu živom. A to je već posao za vjeroučitelje.

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraMa ti dide kudas pravo dobro razumija problem današnje crikve. Svi ka'no traže Isusa pa svi u crikvu. A ti kojě si s Isuson živija nisi u crikvu tija. 'Eto Lujo bolje bi bilo da san smija.'

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogoskom siluA ma baba Jako gdi san god bija, koga god pita svi tražu Isusa. Toj pravo dobro! 'Eee Lujo a kad vidu da triba privatit svoj križ da bi se susrija s Isuson unda bižu. A ni ružarju takvi neće.'

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.10.2013., nedjelja- Hvala Gospodinu za sve sto nam daje a VELIKA MU HVALA sto nam je podario Vas dragi pater LUKA, svaka Vaša poruka je hrana mojoj duši. Bog vas blagoslovio
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI: sms knev ABCUvijek sam ondje gdje nisam, a jesam ondje gdje nisam – o pa Bože onda gdje sam?! Evo sada sam već u idućoj nedjelji, simpa je evanđelje. Evo kako sam uradio knev: Trebaš nešto od Gospodina? E onda Mu trebaš znati molitvama dosađivati. Ali ne ono: daj, daj pa daj... Nego DAJ! Ako ni tako ne ide onda se upitaj što je sa tvojom vjerom? (knev 29c kg)

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 16:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #RE- POZOR: Hvaljen Isus i Marija. Neka ti je blagoslovljen cijeli dan. I da ti se uzdigne zahvalnost Stvoritelju našemu jer čitav dan će ti srce kucati, besplatan zrak ćeš udisati, vjerojatno ćeš moći nešto pojesti i obući. I zato preobrazi čitav život svoj u jedno veliko HVALA! (knev, 28c kg) Danas Isus, po Evanđelju, govori nama a Pateru Luki kaže: "Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!" Lk17.19

- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa12.42 sati Augh kako sam tašt i isprazan čovjek. Padam tamo na poručice nekog Tomphsona, Gotovine.... Kao da mi moj Gospodin Isus Krist ne čini iz trenutka u trenutak neviđene i nevjerojatne spektakle u životu mom. Da, da jadnik sam čim mi se iz srca zahvalnost ne uzdiže Bogu mojemu. Ma kako nisam! Ako mislim da će mi ovaj ili onaj povećati ugled i slavu. Što je onda sa mojim Kristom kraljem, koji je Kralj sviju kraljeva koji slavom ogrnut. Dapače sama slava je On. A zamisli On me privija na grudi kao svoju ovcu. Onaj tko je toga svjestan nužno postaje ZAHVALNIK. Oh kad bio toga duboko svjestan, dati da me to oblikuje, kroz žvot vodi onda bi s pravom mogao nazvati p. Zahvalnik. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspe Ljubavi

- 15:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Hvaljen Isus i Marija. Neka ti je dobro ovo jutro, i blagoslovljen cijeli dan. I da ti se uzdigne zahvalnost Stvoritelju našemu jer čitav dan će ti srce kucati, besplatan zrak ćeš udisati, vjerojatno ćeš moći nešto pojesti i obući. I zato preobrazi čitav život svoj u jedno veliko HVALA! (knev, 28c kg)
- Hvala Vam dragi pater na prekrasnoj poruci! Neka je i Vama blagoslovljen dan! Mali bonbončić u zahvalu: ...
- Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Hvaljen Isus i Marija. Neka ti je dobro ovo jutro, i blagoslovljen cijeli dan. I da ti se uzdigne zahvalnost Stvoritelju našemu jer čitav dan će ti srce kucati, besplatan zrak ćeš udisatě, vjerojatno ćeš moći nešto pojesti i obući. I zato preobrazi čitav život svoj u jedno veliko HVALA! (knev, 28c kg)
- Pater Luka poslala sam Ti vip bon sa vip mob. 091/9887068 da li si dobio broj je: ... od srca ...
- Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #Nema bolje riječi koju u srcu možemo nositi, izgovoriti usnama ili napisati – od riječi: "Hvala Bogu!"

- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

HVALA!!!Hvaljen Isus i Marija. Neka ti je dobro ovo jutro, i blagoslovljen cijeli dan. I da ti se uzdigne zahvalnost Stvoritelju našemu jer čitav dan će ti srce kucati, besplatan zrak ćeš udisati, vjerojatno ćeš moći nešto pojesti i obući. I zato preobrazi čitav život svoj u jedno veliko HVALA! (knev, 28c kg)

- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, October 13, 2013 10:05 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 14. 10. 2013. Gospodine u evanđelju slušamo mnoštvo Ti je hrlilo nekad kao i danas. Svijet traži nešto izuzetno. Neki spektakl, nemoguća čudesa. U biti traže Tebe. Samo što Ti nadilaziš svjetovna iščekivanja. Doista Ti jesi izuzetan, netko koga u biti svaki čovjek treba ali dolaziš nam prilično neatraktivno kao čovjek boli na križu raspeti. Što baš i nije po mjerilima svijeta. Molimo Te izoštri nam sjetila da i danas u neznatnom, progonjenom i raspetom umijemo prepoznati Tebe. Amen! Od srca p Luka (Po evanđelju dana Lk 11, 29-32)

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.52 sati Pošteno govoreći nisam ja svećenik, Isusova ovca tek zato sto sam eto pobožan i vuren onako knjiški tip. To što sam je tek moja reakcija da se od bujice darova ne ugušim. Sve je zapravo moj grcaj za spasom, je pokušaj da učinim sve da kažem svome Bogu hvala. I mogu reći njegova taktika zavođenja i odvođenja u svoj tor je izuzetna, toliko toga za tebe čini i čini besplatno da zaista moraš biti 'pas a ne čovik' a ne reagirati na to. 6.05 sati 'Čuvaj našu svetu vjeru i Hrvatski dom!' S tim riječima je HKR krenuo u ovaj dan. A to je dan Gospodnji, nedjelja 13. 10. 2013. Dan kada ćeš disati, srce će ti uredno otkucavati, vjerojatno ćeš imati što za pojesti i za obući. I za sve to ćeš zahvaljivati Stvoritelju svega. Ah, oh... Uistinu blažen onaj tko svoj život preobrazi u jedno veliko HVALA! To su sretni i osmišljeni ljudi. Blagoslovljena je zemlja u kojoj takvi ljudi žive. Sretan sam i Bogu zahvalan što je Hrvatsku kao takvu vidio kad ju je stvarao. Stvorio ju je prelijepu jer vidio je predobru. Jer ljepota je odsjaj dobrote. Učinimo 'ljepu našu' i još ljepšom - postanimo bolji ljudi!

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Na Ogorskom silu: Ajuuj baba Jako osićan se ki uni nezahvalni gubovci iz ivandjelja. Dragi Isus ih je sve očistija a samo jedan je reka vala. A kad ću se ja zavalit tebi za sve pečene kukuruze i pole od kunpira iz luga? 'Ružarja, ružarja Lujo'
- Za vsaku dobru reč, / Kaj reći si mi znala, / Za vsaki pogled tvoj, / Za vsaki smeh tvoj, fala! / Tak malo dobroga / V živlenju tu se najde, / I če je sunce čas, / Za oblak taki zajde. / A ti si v srce mi / Tak puno sunca dala. / Kaj morem ti neg' reć: / Od vsega srca fala!
- U mislima s Vama!P.s. Hvaljen Isus i Marija. Od srca ...
- Molitva zahvale je najbolja molitva za sva djela sto nam Bog ucini. Ajmo ruzarju u zahvalu...
- Hvala vama pater Luka za sve ove godine sto ste sa mnom,tko zna sto bi bilo sa mnom ali vi me pratite...nisam ljepsa, nisam bogatija,nisam zdravija ali sam dosljednija,lakse nosim svoj kriz a i osjecaj da netko misli na mene bez ikakvog koristoljublja,iz ciste ljubavi puno znaci,hvala Isusu sto mi vas je dao, zrnca ljubavi za Isusa, bb

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob21.16 sati A baš dobro što bi trebalo nešto o zahvalnosti. Jos su mi u pameti moji dragi Ogorani, sa silu s babom Jakom a učinio sam besjedu sa didom Majorom. Tema zahvaljivanja je sadržaj nedjeljnog evanđelja. A subote su mi dani za koje Gospodinu zahvaljujem što se toliko brine za mene, svoju ovcu. Što se kaže ni u ludilu se nisam nadao tolikoj i takvoj pomoći Njegovoj preko mojih Pečnik-ovih. Ma imam potrebu nešto filozofski pjesnički lanuti. Zahvalnost je dar onome koji se želi zahvaliti. Jer biti uronjen u darovano i biti svestan da ti je to sve besplatno darovano, bez dara spasonosne zahvalnosti za to to bi te uništilo. Shvaćaš pravom čovjeku je dar to što može biti zahvalan

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraMa dide ništa bi te pita? Zaštos ti tako dobar čovik, svakon ćeš pomoć, svakon učinit dobro? Sad das ti neki crkovnjak još bi čovik reka. 'A Lujo ovu ariju oko nas niko nan je da. Ka i sve drugo. Unda ja čneć svakom tom Nekom kažen vala.'

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluAjuuj baba Jako osićan se ki uni nezahvalni gubovci iz ivanđelja. Dragi Isus ih je sve očistija a samo jedan je reka vala. A kad ću se ja zavalit tebi za sve pečene kukuruze i pole od kunpira iz luga? 'Ružarja, ružarja Lujo'

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #Jedan hvala Bogu u času trpljenja vrijedi više nego sto Te Deuma u danima sreće. (sv. Franjo Saleški)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28 C ZAHVALNOST Lk 17, 11-19 (Palma, 14.10.2001.)Tema današnjeg evanđelja je zahvalnost. Tema je to sveukupnog kršćanskog života. Ona je temeljni religiozni osjećaj. Zahvalni smo Bogu za sve što čini za nas. Kao kršćani osobito smo zahvalni za Isusa Krista u kom nam se Bog posve darovao. On je naše zahvaljivanje, ali i naša hvala. Stoga bi drugo ime za kršćanina moglo bi biti zahvalnik. Zahvalnost je naša reakcija na obdarenost; naše uzdarje na dar. Sveta Misa jest upravo naš čin zahvalnosti Bogu. Ona je Euharistija, euharistein što na grčkom znači zahvaljivati.
Zahvalnost proizlazi iz svijesti obdarenosti. Jesmo li jutros zahvalili Bogu što smo se uopće probudili, što imamo dovoljno čistog zraka, dovoljno čiste vode? Možda i ne, jer mislimo da se to samo po sebi podrazumijeva. Ali ne, ne podrazumijeva se! Jer moglo je biti i drugačije.
Zahvalnost je stvar dotjeranosti duha. Što je netko plemenitiji i inteligentniji to je zahvalniji. Sve što imamo i jesmo izaziva nas na zahvalnost. To što možemo misliti, osjećati, voljeti. Uopće to što postojimo – nam je dar. Darovani smo sami sebi iz čiste ljubavi Božje. "Što imaš a da nisi primio?" (1 Kor 4, 7) Svaki dan postoji jer nam je nanovo darovan. Tek kad nešto izgubimo postajemo svjesni kako je dar bio to što smo imali.
Najočitiji primjer zahvalnosti jest ljubav. Ona je ono što se samo po sebi ne podrazumijeva. Kad spoznamo da smo voljeni, ili volimo – jer se to nije moralo dogoditi, nužno se iz naših srdaca uzdiže zahvalnost. Zahvalni smo za činjenicu da postoji osoba koju volimo, ili koja nas voli. Zahvalni smo što postoji ljubav. Ali tako je sa svime. Sve što nas okružuje djelo je ljubavi – samo to treba znati primijetiti.
Zahvalnost je probuđenost, zadivljenost. Njena najveća vrijednost nije u tom što radosni zbog darova, za njih zahvaljujemo; niti u tome što na taj način Bogu dajemo dužnu hvalu – već u tome što uopće možemo biti zahvalni. Jer, sam osjećaj zahvalnosti od nas je učinio nove ljude, duhovno bogatije i radosnije. Bogatiji smo ne samo za ono što primamo, već i za samog Darovatelja. Osjećamo da smo od njega ljubljeni, te da je naša individualnost proširena na njega koji nas obdaruje. Upravo iz takvog osjećaja rodila se molitva: "Tebi nije naša hvala potrebna, ali tvoj je dar što ti možemo biti zahvalni." Više od svega darovanog, dar nam je to što možemo biti zahvalni, to što možemo reći: "Hvala ti što ti možemo reći hvala."
--
Prema Pavlu, glavni grijeh pogana je što nisu "iskazivali ni slavu ni zahvalnost" (Rim 1, 21)
Nema bolje riječi koju u srcu možemo nositi, izgovoriti usnama ili napisati – od riječi: "Hvala Bogu!"
Zahvalnost nas otvara za nove darove Božje.
"Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu!"
Jedan hvala Bogu u času trpljenja vrijedi više nego sto Te Deuma u danima sreće. (sv. Franjo Saleški)
Dvije kreposti koje se ne susreću i ne poznaju: Dobročinstvo i Zahvalnost.
Darivamo Boga samim sobom kad god smo zahvalni.
Isus Darovatelj ulazi u selo, njemu u susret idu potrebni dara. Njemu koji je Zdravlje ususret idu bolesni.
Zavapiše… Isus od njih traži čin vjere: "Dok su išli, očiste se."
Jedan od njih… se ne priključuje prosječnom mnoštvu zdravih, ne ide više svojim putem. Za njega je ozdravljenje značilo nešto više.
Samaritanac je proniknuo u svom ozdravljenju Boga Ozdravitelja.
Samaritanac je umio proniknuti značenje čuda, imao je osjetljivu dušu za Boga, imao je zahvalno srce. – Što zapravo znači imao je pravu vjeru.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.10.2013., subota

Zahvali, zahvali Gospodinu za sveee! (knev 28c kg)


Kako je Gospodin po 'knev 28c kg' dao kapelu u bolnici Krapinske Toplice? Prije nego smo je dobili, vjernici/pacijenti su u mob primili: "Da si među 'gubavcima' koje je Isus prohodao, jel'da bi Mu se u kapeli poželio zahvaliti? Pomoli se da i ova bolnica dobije kapelu." Nedugo poslije slavili smo u kapeli svetu misu zahvalnicu. (knev 28c kg)

- 19:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 12, 2013 6:23 PM
To: voditelji@hkr.hr
OVO ČITAJ! Umetnuta sitna ispravka. Od srca p Luka
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 13. 10. 2013. Gospodine, učinio si i činiš mnoga čudesa u životima našim. Teško nam je to prepoznati, a i priznati - ali tako je! Boli nas, i žao nam je što Ti životom ne iskazujemo dovoljno zahvalnosti. Kao ovi gubavci iz evanđelja smo. Zahvatio si u živote njihove, a tek jedan Te se sjetio. Molimo Te da i mi budemo kao taj jedan. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Lk 17,11-19)

- 18:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Hej, veliki ti pozdrav iz Lurda! Pred špiljom i Gospom, sam molila za tebe i sve ostale svećenike, redovnike i redovnice!
- Reci Gospi da pamtim da mi je rekla da ću prohodati. Zahvali joj i reci da požuri. Mahni joj i šapni da je vooolim! Od srca p. Luka

- 17:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #15.15 sati Pa da kušam bacit stih za koji talenta nemam. Ali ovo su oni trenuci koji bi i od antitalenta nešto mogli. Nadam se da preuzetno ne mislim. Tu smo, ček da preko ulice pogledam. Aha, cafe bar 'Silver'. E ma hvala Bogu što znam što činim, hvala Mu što znam da čekam, hvala jer znm što čekam. Više nego korake čekam s Neba mig, da shvatim ovaj projekt 'čekanje' i da ga počnem uvažavati, i prihvatim ga kao jednog u nizu: SKAC, Modrave, Šalabahter za život... Čekanje mi se čini raskošnije vrijedan projekt nego ikoji drugi

- 17:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.17 sati Pa da uradim naše 'krpice', makar se ne zna kada i gdje će ovo ići. Hvala Ti dobri Bože, moje Pečnik-ove su tu, a mi smo u caffe bar 'Silver'. Bogu hvala za ove godine raspetosti, otvorile su mi oči za zbiljske vrijednosti. Dok sam mogao imao sam uza se tražene, viđene, moćne - elitu. Sada vidim koliko je to bilo isprazno. Sad kad mi je onemoćalo ono što je prolazno. Kad promatram iz perspektive vječnih vrijednosti, uočavam koliko su presudno bitne one vrijednosti koje smo svojim ponašanjem devalvirali: ČOVJEČE, BUDI ČOVJEK! Ok, neka ovo budu naše 'krpice'. A to znate da ću i noćas sanjati anđele:-) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ah pegule! Ne mogu u blog editor. Tako da neće biti ništa novoga ni na web župi. Kad ovo pročitaš izmoli Zdravomariju da ovo proradi. Od srca wb župnik p. Luka

- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.33 sati A joj! I to baš sad! Ma nešto mi neće taj blog - editor web župe. Što ja znam? A vidjet ću! A inače bio mi meštar Toma i uradija me po svome. A njegovo se zna - baš kako valja! Sad ću svojim starčekima imati svetu misu. A i moje Pečnik-ove će se ukazati sad ili poslje ali znam ukazat će se!

- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 12, 2013 8:40 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 13. 10. 2013. Gospodine činiš i učinio si mnoga čudesa u životima našim. Teško nam je to priznati - ali tako je! Boli nas i žao nam je što Ti životom ne iskazujemo zahvalnost. Kao ovi gubavci iz evanđelja smo. Zahvatio si u živote njihove a tek jedan Te se sjetio. Molimo Te da i mi budemo kao taj jedan. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Lk 17,11-19)

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.47 sati A što ja znam, drago mi je to gdje sam se PRVI put rodio. Draga mi ta moja vlaška. Ogorje ě Svilaja. Dragi su to dani koje sam kao dijete proveo tamo. Ona nezaboravna sila uz ognjište, voda sa čatrnje, magarac Klepo. Krava Zekulja, spavanje na plotu... Sve su to kao simboli nečega u duši mojoj. U svezi Svilajom imaju tri događaja koja sam spomenuo u prethodnim razmatranjima 1. Čuvajući ovce na Prsini zmija ugrizla 2 Kad sam dobio zeca iz dolčića gdje je dd kosio napolicu 3. Kad sam srećom umakao divljem prascu u Bužančia dolcu. Did Major je na nj zavikao i tako me obranio. 6.14 sati Ma eto bas sam u nedoumici dal' da pošaljem sms-ić na HKR? Htio sam javiti voditeljici da HKR slušaju i starčeki u Krapini. Ali bolje ne jer upravo čita 'Jutarnju molitvu' od 'onog' (mene) Bu, bu, bhuuu.... A što u drago mi se ovako zezuljiti. Malo prije sam svoje redovničko izbrevijario. Pa sam uradio 'Jutarnje razmatranje uz mob'. Evo baš sam čuo 'Jutarnju molitvu za HKR'. Može jedna refleksija o danu koji je započeo. A to je subota kad će me obasuti darovi babe Jake. Najprije će mi doći njen meštar Toma, to je onaj koji me radi baš kako valja. E ali da bi ga poslala k meni staričica draga je angažirala moje Pečnik-ove. Koje će mi, naravno i danas doći jer subota je. Ali znam to će mi po njihovoj zauzetosti, skrbi i brizi docći moj Gospodin Isus Krist. A sto mogu kad se zakleo čuvati svoju ovcu. Pa neka Mu bude!

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.53 sati A idemo započet ono naše mrvu neregularno. Naime još nisam u 'krpama'. A recimo da mi ovako pamet bolje radi. Ma što je znam uhvatio me neki vlaški đir. Nekakvo sjećanje na pradomovinu Svilaju. Ma impresioniran sam činjenicom da sam valjda prvi rođeni na toj planini. U redu znam poslije mene bilo još rođenih ali prije mene sigurno je samo da je bilo okoćenih vukova, lisica i divljih prasaca. Nekako se malo o Svilaji pisalo. Koliko znam spominje se u knjizi mislim Petra Zoranića 'Planine'. A kao čovjek od knjige osjećam obvezu, makar bez talenta za to, napisat nešto: 'U devetom mjesecu kad se krompiri vade znam samo da je ispao oveći krumpir i da je baba Naća zakliktala: 'Evo mile evo Luje!' Kad sam bio mali, mali i čuvao ovce na Prsini igrao sam se bit će sa bubamarama po travi. Kad ono iz ograde od kamena mene ćok, ćok… zmija ugrize i to šarovka otrovnica. Znam samo seka Iva je zvala babu Dotu: Oj babaaa Luku ujla zmijaaa' I da me baba Dota uprtila krke i s mom u Ogorje. U Ogorju upita poštara Jalu da me motorom odveze na Muć doktoru. A oni sa mnom u Sinj u bolnici gdje su mi se borili za život ostao sam dvadesetak dana u toj bolnici.

- 08:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #- Vični pozdrav p. Luki sa Milešine uz lešo kumpir Svilajski i kupus Ogulinski, aj uzdravlje uz ružarju našoj svetici!
- Uski gaća dugi konparana biži curo eto Ogorana. Oja noja oooj.

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraA dide moj ujtilo me rada bi tamo gdi san se rodija u Svilaju al nemoren. Dajde mi je primakni kojon pismon. 'Oj Svilajo kad se Lujo triba rodit mislila si evo mi još jednog vuka a ono ispade pratar Lujo kom je ime Luka. Oja noja oooj.'

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu'Lujo mislin da bi trba žešće bit začuđen šta sve čini dragi Isus su tebon, pivat Mu i klicat.' Eh baba Jako dajde unu polu od kunpira iz luga unda ću bit veseja klicat i pivat.

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.10.2013., petak

KORACI: sms knev ABCKako je Gospodin po 'knev 28c kg' dao kapelu u bolnici Krapinske Toplice? Prije nego smo je dobili vjernici/pacijenti su u mob primili: 'Da si među 'gubavcima' koje je Isus prohodao jel'da bi Mu se u kapeli poželio zahvaliti?' Pomoli se da i ova bolnica dobije kapelu. Nedugo poslije slavili smo u kapeli svetu misu zahvalnicu. (knev 28c kg)

- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Putem od svile do SvilajeU povijesti dalekoj i još dalje po njoj su ovce čuvali i bukovinu sjekli stara plemena po kojima Hrvatska na jugu Dalmacijom zove. Ne zna se jeli uz nju prolazio put od svile ali sva mi je svilena jer to je Svilaja moja.

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #"Bog zna da postojim, to mi je dovoljno." (BL. IVAN XXIII.)

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #"... vatikanska diplomacija trenutačno je veoma usmjerena na Bosnu i Hercegovinu i na njezin uspjeh na europskom putu. ... Moram reći da mi je drago što potporu kakvu je imala Hrvatska, sada ima i Bosna i Hercegovina", rekao je predsjednik Ivo Josipović.


: "Papa ima vrlo dobru sliku o odnosima s Hrvatskom", rekao je predsjednik Ivo Josipović, dodavši da u odnosima sa Svetom Stolicom nema nikakvih problema.

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #16.14 satI 'Sutra se vidimo u pola devet', tako mi je rekao onaj koj mi je iz sobe upravo izašao, a taj me je uradija baš kako valja. Što jos ne znate tko je taj?! Evo taj mi je još rekao da se večeras ne navija za Honduras nego slobodno za Hrvatsku! Pa naravno to je meštar Toma!

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mojoj SvilajiTamo na Hrvatskome jugu gdje ne znaju za tugu, blizu moru povrh Ogorana i sviju vlaja Svilaja je kao peka povrh kruha. Uz njih alkarica i majka, okretna vlajina Gospa Sinjska kraljica Hrvata koja daje kruhu krušnost bližeći ih Sinu svome Kristu kralju Gospodinu i Bogu našemu.

- 15:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.21 sati Za naš 'Glas iz krpa' imam potrebu napisat nešto o Svilaji svojoj (pradomovini): Tamo na Hrvatskome jugu gdje ne znaju za tugu, blizu moru povrh Ogorana i sviju vlaja Svilaja je kao peka povrh kruha. Uz njih alkarica i majka, okretna vlajina Gospa Sinjska kraljica Hrvata koja daje kruhu krušnost bližeći ih Sinu svome Kristu kralju Gospodinu i Bogu našemu. / A da sve bude kako valja kazat ću da mi ima još doći meštar Toma i uraditi me baš kako valja. Tako da će i noćas dok budem pajkio u snovima mi biti fešta dolijetat će i slijetat fijuuu - brijuuu anđeli:) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 11, 2013 11:57 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 12. 10. 2013 Gospodine razmatrajući i moleći nad svime što čujemo u evanđelju da si činio i nama dođe da uskliknemo kao ova žena iz evanđelja: 'Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!' Ti nam zacijelo isto rekao: 'Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!' Molimo Te nauči nas slušati i čuvati. Amen! Od srca p Luka (Po evanđelju dana: Lk 11, 27-28)

- 11:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.41 sati Da čujemo kako stvari stoje? Petak je pa je pao kupanac Pao je i đir hodnikom hodalicom uz Miljča. A naravno i ono omiljeno: pssst! ('ka sviiićaaa). A kao i svaki dan tako ću i sada do svojih starčeka pa im imati svetu měsu. Ma kažem vam: divota od života ili blagoslov Božji me prati kad sam u svome Zagorju.

- 10:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.40 sati HVALJEN ISUS I MARIJA! Da vidimo zašto mi je Gospodin omogućio ovoliku medijsku prodornost. To znate da najzadnji čovjek na ovj kugli može gotovo odmah znati kako stvari stoje kod web župnika. Ne mogu ne primijetiti da je to zaista impresivna činjenica. Da imam što svijetu poručiti još bih se dalo razumjeti. Možda na novi način reći općepoznate važne stvari. To je klasični problem pastorala: kako Radosnu vijest učiniti uistinu radosnom?

- 10:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob18.35 sati A natipkuljim toga prilično. Ne znam da li sam više i 'u ono vrijeme'. Vremenu koje bělo bogato plodovima. Samo ću spomenuti iz toga vremena su dva projekta: SKAC i Modrave. A iz tog vremena su i ove zadnje dvije knjižice. A svojstveno je tim zadnjim godinama prije 'saobraćajke' da su uistinu bile raskošno bogate. Te godine su bile baš po mojoj mjeri. Oduševljava me p. Gabrić i br. Bilić GORI I IZGORI! 'A šta ću ja dimit molim vas lijepo', kaže p. Gabrić. Stvari bi se na našoj web župi trebale razvijati upravo u tom smislu GORI do 'punine vremena' kad bi trebalo biti baš IZGORI!

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraEhej dide evo jedna stvar o kojoj bi tija čut tvoju vojničku. Štaj Isus tija reć kad kaže: 'ko nije sa menon protivan mi je?' "Lujo neda se lipše reć: 'Ako nisi sa menon rovu unda si u onom je na kog pucan.'"

- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom sěluA ma baba Jako ovoj ivanđelje pravo priteško za mene. Dragi Isus govori: 'Ko nije sa menon, protivan je meni.' 'Lujo ti znaš da mi molimo Gospinu ružariju jerbo oćemo bit s Isusom. Aj mile započnide je.'

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.10.2013., četvrtak


Hvala lipa što su kune što si poslao za fizioterapeuta došle u prave ruke! Od srca p. Luka AMDG = ad maiorem Dei gloriam = sve na veću slavu Božju (isusovci)

- 19:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #17.07 sati Eto baš me je uradija onaj koji me urađuje baš kako valja. A tko drugi nego meštar Toma miljenik moje babe Jake. Kaže da ćemo se sutra vidjeti nešto ranije, oko tri i kvarat poslije podne. Što mi baš odgovara.

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dice = 14 (p.s. Za sad!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 14. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život JEDANAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.
Čekam da me stigneš! Od srca isusovački pravoslavac p. Luka
Sent: Sunday, October 06, 2013 9:00 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
A ja sam mislio da ste Vi jezuita u ''kojem nema lukavstva''. J
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, October 10, 2013 4:09 PM
Ne samo da mi je želja nego će tako i biti. Bit će JEDNA, SVETA, APOSTOLSKA CRKVA I to će biti pravo 'dite'. Jer pravoslavci katolici će se prihvati kao jedna crkva što i jesu Od srca isusovački pravoslavac p. Luka

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

www.facebook.com- Predsjedniče neovisne Hrvatske primite srdačne čestitke od jednog malog ali ponosnog Hrvatića. Uvjeren sam da ćete nam Hrvatsku vodit ne tek slobodni OD nego da ćete je znati vodi slobodnu ZA istinske vrijednosti. Sretno! I hvala vam! Od srca p. Luka, isusovac
. I Vama srdačan pozdrav iz Vatikana! Ivo
- Dragi predsjednice - a što ja znam nekako mi se čini da ste pravi lik za vodit nam Hrvatsku u ovo vrijeme, kao što je Tuđman bio pravi za ono vrijeme. Baš mi je simpa što niste zadrti katolik i što ste unatoč tome ovih dana kod pape u Rimu. Sa osobitom pozornošću prati svaki vas nastup jer vi ste Božji čovjek. Od srca p. Luka, isusovac

- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.08 sati A je 'ubija sam mrvu oko' a sada bi trebalo uraditi nas svakodnevni 'Glas iz krpa'. A znači mi puno mi znači što mogu činiti zapise. Ma imam dojam, kad je Gospodin vidio 'zlatni palac' je u funkciji, pala je odluka - vraćaj ga! Ma to je bez ikakve sumnje da je postojao razlog zbog kojega sam se morao probuditi iz kome, (iz one lipoteee, a joj!) Taj razlog mi je znan. I osjećam moram učiniti sve da poduprem Gospodinov plan. A kako su ovo naše 'krpice' spomenimo ono što se već zna. Duhovna obnova je prošla besprijekorno. I recimo to da e mi meštar Toma tek doći i uraditi me baš kako valja tako da ću i noćas mirno pajkiti i sanjati anđeleee:-) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, October 10, 2013 9:22 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 11. 10. 2013. Gospodine divimo Ti se, hvalimo i slavimo jer tek prstom izgoniš đavle. Uistinu s Tobom je došlo kraljevstvo Božje. Molimo Te zaprijeti svakom zlu u našim tvornica i školama, po gradovima i selma da odstupi. I daj nam ispravno shvatiti Tvoje riječi iz današnjeg evanđelja: 'Tko nije sa mnom, protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire, rasipa.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Lk 11, 15-26)

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.24 sati E dobro je, učinija sam gusku, a i tu uz krevet ono: pssst! ('ka sviiićaaa'). Tak malo sam se zezuljio sa compom, stavljao na web župu tekstiće koje sam tipkuljio na mob dok sam bio u 'krpama'. Ubacija nešto u 'kljun' Bili zubići/brijanje. I sad kao gospon pater Isusova ovca ću do mojih starčeka imati svetu misu. A kako je danas dan duhovne obnove vjerujem da su nam došle s. Slavomira i Ružice koje će nam obogatiti liturgiju a onda ćemo se pokloniti Isusu u POS.


- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #6.59 sati Već sam čuo na HKR a i na HTV1 isto kažu danas je dan beskućnika. Eh to su zbiljski jadici. Da pojasnim: jadnici su i svi oni koji makar stanovali u palačama zlatnim a osjećaju se prazno. Jao svakom onom kom je kuća nešto drugo od LJUBAVI. Kad imaš LJUBAV onda ako si i 'kuća putujuća' (redovnik) nisi beskućnik.

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #Na Hrvatskom jugu kao peka povrh kruha Svilaja je povrh Gospe Sinjske, Ogorana i svih vlaja.

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #Četvrci su najveća radost nama starčekima kod sv. Nikole u Krapini jer su to dani kada se duhovno obnavljamo svetom misom u 11 sati i klanjanjem Isusu u POS. Dođite nam, dobrodošli ste! Od srca vaš starček p. Luka

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.25 sati Hvala dragom Isusu što je danas 10. 10. i što je to četvrtak. A znače četvrci znače nama starčekima, ovdje kod sv. Nikole u Krapini. Taj dan se duhovno obnavljamo kako bi mogli dostojanstveno živjeti svoje zlatne godine. A što ja znam, kad ih gledam pred oltarom vidim neizmjernu vrijednost. Vidim srž života. Prošli su svi zanosi i rime ostali samo Bog i oni pred Njime. U strahu sam da sam pretenciozan kad se nazovem njima ravnopravan. Bojim se da sam previše balav ako i samog sebe nazovem tim časnim ěmenom - starček. Ali Bogu je poznato da je moja ljubav sva. A jer ćemo danas trebati s. Slavomiru i Ružicu da nam prirede klanjanje Isusu u POS javit ću im to jednim sms-ićem: Četvrci su najveća radost nama starčekima kod sv. Nikole u Krapini jer su to dani kada se duhovno obnavljamo svetom misom u 11 sati i klanjanjem Isusu u POS. Dođite nam, dobrodošli ste! Od srca vaš starček p. Luka

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Na Ogorskom silu: Ehej baba Jako rada bi sastavit librić o našin silin. Moreš li dat koju rič za uvod? 'Šta silin? Pa ne sidimo mi samo. A pečeni kukuruzi? A pole od kunpira iz luga? A ružarja Gospi Sinjskoj?!'
- Bez nasih Ogorskih sila, ognjista ljubavi, pola kumpira i pecene kuruze nima radosti, nima pisme , nima jubavi prema Isusu silne.
- Hvaljen Isus i Marija!Nisam vam odmah odgovorila,nije moj stil.Jutros sam molila sa HKR,kakva ljepota,zajedno sa blagopokojnim Papom a sada blizi se 22,zrnca Ljubavi,bb

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.38 sati Ma jesan čisti Ogoranac (p.s. prvi put rođeni!) Da i ponosni okorjeli vlaj. Ajoj sjećam se onih nesretnih, vražjih vremena kad je važilo: pusti zeca ubij vlaja. Baš si mislim nakupilo se tih 'Na Ogorskom silu' i 'Naučija od dida Majora'. Mogao bi se od probranih tekstova i jos nekih koje bih dodao sastavit libri: 'KORACI - Ogorska sila'. Svjestan sam da to ne bi bilo neko povijesno niti monografijsko djelo, za te stvari imamo konpetentnije Ogorane. Bio bi to librić od ispremješanosti vlaške mudrosti i duhovnosti. Imam neku potrebu i na taj način reći HVALA Ogorju što odgojilo me mala.

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora'Lujo znaden da pišeš, a mile šta ti ne bi štokod o našen Ogorju?' Ma dide rada bi al' ne znan. 'Mile moj pušći pověst to zna uni pratar iz Kaptana. Ujti napisat zeru o duovnosi naših Ogorski sila.'

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluEhej baba Jako rada bi sastavit librić o našin silin. Moreš li dat koju rič za uvod? 'Šta silin? Pa ne sidimo mi samo. A pečeni kukuruzi? A pole od kunpira iz luga? A ružarja Gospi Sinjskoj?!'

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.10.2013., srijeda

Ogorsko siloOvi redci su onom kog volim. Ogoranac sam od glave do pete. U njem su moje dragi didovi i bake. Tu su bila ona nezaboravna sila uz ognjište. Tu na tom ognjištu su se pekli najukusniji specijaliteti za koje svijet zna - kukuruzi sa žere a u lugu pole od krumpira. Ma ima da se pokriju ušima pečenjarnice, čevabđinice i Mc - donaldi. Kad baba Jaka svome mili iz luga izvadi polu od krumpira. A plamenovi sa ognjišta plešu, sa žerave pukci na kukuruzu pucaju, dim škaklje za oči pa ne znaš jel to Dika Nebeska il' Ogorsko silo.

- 18:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Ivo Žižić: KOLIKO TE VOLIMKoliko te volim,
Ogora‹ki kraju?
Duša mi i srce
Samo, samo znaju.
Znaju mi i pisme,
Znaju mi i ěelje,
Da sam, oj Ogorje,
Ponosan na tebe

- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #17.12 sati Upravo mi je iz sobe izašao onaj koji me je uradija BAŠ kako valja. I po kome će me Gospodin prohodati - to je ězvan svake sumnje! Rekao mi je da se i sutra vidimo u isto vrijeme. Eto to vam je meštar Toma kojeg svome mili šalje moja staričica draga t.j. moja baba Jaka.

- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 09, 2013 3:03 PM
To: vicko.kapitanovic@st.t-com.hr
Dragi fra Vice ako sam te dobro shvatio ti planiraš izdati zbornik o Ogorju. To je bez sumnje dobra zamisao. Vjerujem da se opravdano mogu nadat da e taj zbornik pnčivati na tvom autoritetu i ugledu. Zanima me kako stvari stoje? Kad misliš da bi zbornik mogao izaći iz tiska? Od srca p. Luka Rađa

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa12.57 sati A ma ima istine u onom što sam jutros rekao lopedici Jeleni da se opravdam za brljotine, kažem ja njoj da sam naviknut govoriti a onda misliti o tome što sam trebao reći. Znam nije to u redu. Kao što nije u redu započeti pisati a da zapravo ne znaš što će to ispasti. Eto nadam se da ispasti sadržaj koji će moći obuhvatiti naziv 'Glas iz krpa'. Ma ova logopedica Jelena mnogo više me vježba od samo logopedije. Vježba me mislit. Ovo iskustvo raspetosti je zbilja bogato novim spoznajama. Evo recimo za mene su budale, šašavci, ljudi bez pameti uvijek bili neki drugi. Neki tipovi udreni u glavu. A sada sam taj tip ja. Ja sam dale taj ludonja, blesavac, šašavac. Jesam pa jesam! Ipak moram reći srećom ima opravdan razlog za to. Onaj višetonac me udario u glavu. Ali strašno je to ne imati razlog zašto si blesav - a tražiti podanike na kojima bi izoštravao svoju blesavost. A znate što je pakao? (ipak uvjetno rečeno) kao takav dospjeti u ruke zlih ljudi. Sada sam Bogu hvala u okruženju mojih divnih starčeka i dragih sestrica. E a kako su ovo naše 'krpice' kazat u još zašto ću i noćas sanjati anđele. Ma još mi ima doći meštar Toma koji će me uraditi kao obično a to je ono: baš kako valja - poslije čega nema da nema anđeli dolijeću i slijeću. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #SEDAM ISUSOVIH ZADNJIH RIJEČI
Tih sedam riječi su Isusova oporuka
1. "OČE, OPROSTI IM JER NE ZNAJU ŠTO ČINE!"
Isusov stav prema svojim neprijateljima
Da li je Otac uslišio Isusovu molitvu? Sigurno je.
Da li mi praštamo?
Jer nismo doživjeli da smo voljeni i da nam je oprošteno - zato smo takvi.
2. "DANAS ĆEŠ BITI SA MNOM U RAJU!"
Isusov stav prema raskajanom grešniku
Makar je nekim ljudima Bog odavno oprostio, mi im do dan danas nismo oprostili.
Oni će biti u raju, a ti?
3. "ŽENO, EVO TI SINA! SINKO, EVO TI MAJKE!"
Prema svojim najbližima, najdražima.
One koji su mu bliski povezuje ljubavlju. Povezuje i danas one koji su mu slični u patnji.
4. "BOŽE, BOŽE MOJ! ZAŠTO SI ME OSTAVIO!"
U tjeskobi i zapuštenosti Isus moli.
I umire predaju…i se njegovoj volji. Moliti i u takvim trenucima.
5. "ŽEDAN SAM!" Želju za spasenjem ljudi izražena je u riječi:
(Tako je i Samaritanki rekao)
"Žedan sam da me žeđate"
"Ljubav nije ljubljena"
"Daj mi samo da ti se posve dadnem"
"Stojim na vratima i kucam..."
6. "DOVRŠENO JE!" Prema svom životnom pozivu
Završio je svo ono što je Otac htio. Svršeno je Kad Bog kaže da je svršeno, a ne kad ja želim kapitulirati.
7. "OČE, U RUKE TVOJE PREDAJEM DUH SVOJ!"
Oca doživljava kao svoju apsolutnu ljubav. On sada kao otkupljeno čovječanstvo ide Ocu: "Oče u ruke tvoje predajem duh svoj."
Predaje Duh svojoj Crkvi, da dovrši njegovo djelo


- 10:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 09, 2013 10:33 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 10. 10. 2013. Gospodine baš dobro što si nam u današnjem evanđelju dopustio da Ti budemo dosadni. Znaš nas kakvi smo dogodi nam se da se zapletemo u probleme kao mače u kučine odakle nas samo Ti možeš iskopati. Hvala što Ti možemo pristupiti i u nezgodno doba, pa i o ponoći. Molio Te neka nas to gane te se obratimo i više ne petljamo nego uzljubimo Tebe. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Lk 11, 5-13)

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Na Ogorskom silu: Ehej staričice moja draga. Baba Jako danas na dan neovisnosti meni se čini da si ti ovisna o ognjištu. 'Lujo nemore se bit ovisan za činit dobro. Ti znaš mile da tribaš pozobat kukuruz, unda ćemo izmolit Gospinu ružarju.'
- Hvaljen Isus i Marija! Želim Vam Sve najbolje za naš Najveći Hrvatski Praznik Dan Neovisnosti. Našu Lijepu Domovinu HRVATSKU uz Pomoć Božju sa Vjerom u Isusa i Krunicom oko vrata Oslobodili su naši Hrvatski Branitelji. Hrvatska je punih 22g Slobodna i Neovisna ali smo još uvjek mi HRVATI Zarobljeni.Zato se Trebamo malo više Moliti Dragom Bogu da Dođe u Naša Srca i da nas Oslobodi da budemo Potpuno SLOBODNI a Ne Robovi.Trebamo što manje biti pred Televizorom i Internetom a više se moliti Dragom Bogu da nas po Duhu Svetom Oslobodi. Nadam se da me niste zaboravili i da će mi Dragi Isus kroz Vas i Vaše Molitve pomoći da mi malo u životu bude lakše nakon 22g Progonstva da i ja jednog dana Ugledam Svjetlo u svome životu, HVALA
- U zadnje vrijeme,nema smisla lagat,ne molim cesto ali ...izmolim se ukratko ,pa kazem ...Gospe moja,danas nisam raspolozena,pa razumije ,zna moj zivot,bb
- Ovisna o ruzarji, ovisna o sv. Misi Isuse umnozi tu lijepu ovisnost a ne ovisnost o svijetu.
- Lujo moj tesko je zobat kukuruz ali kako kazes tu je ruzarija
- Evo ja uz ognjište i ružarju sa radio postajom Mir Medugorje. "Gospa Majka moja, Gospa Majka moja Ti..."

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.07 sati Hu, hu... Kak sam se napajkio. E onda daj jedan prikladan pozdrav HVALJEN ISUS I MARIJA što ujedno neka bude i zadatak za čitav ovaj dan, da uvijek i posvuda hvalimo Isusa i častimo Mariju. I idemo danas biti pametni ljudi, shvatiti da nije samo naša želja da nam ovaj dan protekne i miru i zadovoljstvu. Nije samo naša želja da budemo korisni i plodonosni - to je i Gospodina želja koji nas neizmjerno ljubi i koji će učiniti sve da u tome uspijemo. Budimo lukavi prepustimo Mu inicijativu. On najbolje zna tko smo i kako ćemo to. Podajmo Mu se i prepustimo Mu se! Recimo: Primi Gospodine sav moj razum i sve što jesam ... Daj mi samo sebe i dosta sam bogat! Amen!

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #Kada budeš donosio plaću za fizioterapeuta ponesi i par boca misnog vina meni u Krapinu. Od srca p. Luka

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI - sms knev ABCKnev-om do kapele u bolnici Krapinske Toplěce. Kako? Prije nego smo je dobili razaslao sam knev: 'Da si među 'gubavcima' koje Isus prohodao. Jel'da bi se Isusu u kapeli poželio zahvaliti?' Pomoli se da i ova bolnica dobije kapelu. Nedugo poslije slavili smo u bolničkoj kapeli misu zahvalnicu.(knev 28c kg)

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob18.39 sati Idemo fino ono naše večernje čemu je ime 'Razmatranje uz mob'. Sad pravo za kazat mrvu neregularno ovo ide ali sestrice su primile signal i svaki čas će doći i ubaciti me u 'krpe'. Ma ova neovisnost me žulja od kada znam za sebe. Uvějek nekakvi stariji, moćniji, uglednijě koje moraš slušati inače ćeš po prstima doběti. U redu na političkom nivou hvala Bogu imamo neovisnu zemlju Hrvatsku. Ali osobna razine me zaokuplja. Eto hvala dragom Isusu načelno sam to pitanje skinuo s dnevnog reda. Vjerujte, stvarno kao Isusova ovca, dakle kao isusovac osjećam se savršeno neovisan i slobodan. I to je razlog one duboke radosti i osměšljenosti. Osjećam se kao ovca koja je našla svoj tor. 20.02 sati Beee... Evo vaša Isusova ovčica nastavlja iz svoga No1 položaja - hoću reći iz 'krpa'. Tako, odgledao sam tv dnevnik. Ali nisam baš čuo da su spomenuli neovisnost od zlih nagnuća, od duhovne neurednosti - neovisnosti o pričama bez pokrića. Da znam to je posao duhovnika. Bez daljnjega to bilo za pozdraviti da nam politěčari češće viđaju sa duhovnicima. Osobno imam jako dobro iskustvo sa svojim duhovnikom. Preko njega mě je Gospodin dao nadahnuće za velike projekte. Ne znam da li bi išta bilo od SKAC-a i od Modrava da nisam uza se imao p. Slavka Pavina.

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraEvo dide vala dragon Bogu imamo Rvacku slobodnu od neprijatelje, od kradljivaca, od rušilaca... 'Lujo toj dobro da smo slobodni OD zla. Al' mile sad trěbamo bit slobodni ZA činit dobro.'

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluEhej staričice moja draga. Baba Jako danas na dan neovisnosti meni se čini da si ti ovisna o ognjištu. 'Lujo nemore se bit ovisan za činit dobro. Ti znaš mile da tribaš pozobat kukuruz, unda ćemo izmolit Gospinu ružarju.'

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.10.2013., utorak- 17:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #- … pita: 'Pozdrav, nešto bih Vas pitala: dali ste Vi bili kao đakon u župi Blažene Djevice Marije u Rugvici kraj Zagreba? Pitanje postavljeno na facebooku. Bog Vas blagoslovio
- Da, dolazio sam u Savski Nart blizu Rugvice, goděnu - dvěje prije nego sam postao svećenik. To su bila moja prva pastoralna iskustva.

- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa 214.22 sati Ma hajde, pustimo sad kako je onaj mogao onako, ovaj ovako... Ma vidi ti nje, vid ti one.... Naprosto postoje prekonplicirani međuljudski odnosi koje samo Duh Sveti može shvati. I zato: o dođi tvorče Duše Svet. Dođi, dođi,.. Raprši sumnje, odagnaj nesigurnost. Podaj jasnoću i snagu..' A jel' ovo radimo naše 'krpěce'. E bio mi jutros onaj, rekli bi Dalmoši 'čovik i po'. Je to je onaj kojega mi je posla baba Jaka, njen meštar Toma. Koji me uradija kako samo on zna a to je baš kako valja. ... Ah zbilja sam udren u glavu. Idem radiji 'Glas iz krpa' a već sam ga uradio. A što mogu.. Ali eto sada bar imate dvi verzije istoga. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa 112.33 sati A eto da vidimo kako stvari stoje danas na dan neovisnosti? Mislim kako ovisnošću? Hvala ti dragi Isuse što nisam ovisan o nikakvoj drogi. To me se jedino moglo dočepat. A ostali trikovi? Pa mislim da može stat. Uredan duhovni život mi je najbolja zaštita. Jer pazi, to je isusovačka karizma biti slobodan od svega jer samo takav činiš sve na veću slavu Božju. Moj meštar Toma to vam je skroz isusovačka duhovnost. Precizno, točno i na vrijeme me uradi baš kako valja. A valja tako ako me radi fizikalno - spiritualno. Evo i jutros me je tako uradija - tako da tu nikakve sumnje da ću i noćas mirno pajkiti i sanjati anđele. Ali koje anđele, divota od života tako su zgodni lijepi kao najljepše žene. A jaki Božeee kao grmalji onako kao muškardini. Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #Predsjedniče neovisne Hrvatske primite srdačne čestitke od jednog malog ali ponosnog Hrvatića. Uvjeren sam da ćete nam Hrvatsku vodit ne tek slobodnu OD nego da ćete je znati vodi slobodnu ZA istinske vrijednosti. Sretno! I hvala vam! Od srca p. Luka, isusovac (www.facebook.com)

- 11:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.35 sati E a kako nego 'sve mi cviće cvita' Ma kako nije - gledaj, najprije me meštar Toma uradija baš kako valja. Pa se zeru zezuljio sa web župom. A onda, a to znači neposredno sad san učija pravo liiip posa tamo gdje se to već čini. Potpuno neovisno od bilo kakve tlake se osijećam. I baš dobro da u sada ovako slobodan i komotan imati svetu misu za svoje starčeke.

- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, October 08, 2013 9:47 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 9. 10. 2013.) Gospodine i mi Te molimo jer smo Tvoj učenici kao i učenici u ono vrijeme: 'Gospodine nauči nas moliti,' nas koji sada slušamo Hrvatski katolički radio. Nauči moliti našeg duhovnika a po njemu nauči i nas. Kaži nam ponovo da sve si nam rekao u molitvi Očenaša, i daj da je svaki put izgovaramo ne samo riječima nego i srcem. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Lk 11, 1-4)

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #Oj Gospe Sinjska, oj Ogorje, oj Sinju grade zlatni buzdovane. Ko mi ote riznicu od zlata, ono naše vlaško, junačko, prkosno i Rvacko. Ko to kaže, ko to laže da nas vlaje bolje znade, i da nam bolje željeti može od vlajine naše Gospe Sinjske alkarice, cesarice i majke. 'Oj Ogorje selo pod Svilajom mojom pod kojom je alkarica i majka Gospa Sinjska naša, nemoj biti srca gluva uza te je Gospa Sinjska da te čuva. Oja noja oooj!'

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob5.03 sati 'Zdravi i veseli bili!' rekli bi oni Dalmoši. A mi Zagorci kao civiliziran svijet, napredni Europejci se pozdravljamo sa HVALJEN ISUS I MARIJA. Nakon što sam svoje redovničko izbrevijario, do krunice uz HKR ću nabacti nešto za 'Jutarnje razmatranje uz mob'. Zaviriti u trezor vlastite duše i izvući nešto ljupko, razumljivo i okrepljujuće. Svjestan da sve što mam nemam za sebe nego za svakoga onog koga mi Gospodin pošalje. Gospodin me je zaista provodio kroz mnoga predavanja, molitvene susrete, seminare.... Obogaćivao me besplatno, sigurno sa svrhom. Sve što sam primio da podijelim kako sam ě primio - besplatno. U ovom dijelu vremena to ste vi moji web župljani. Imam poslanje od Gospodina reći vam svima: LJUBAV SE NEMA DA SE IMA - LJUBAV SE IMA DA SE DAJE SVIMA!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Na Ogorskom silu: Baba Jako isto mi neiđe u glavu daj dragi Isus reka za Mariju daj izabrala najbolji dija. Lakoj neko izvnila se kraj Isusovi nogu i sluša, a ti Marta rintaj! 'Upanti Lujo lašnjej rintat neg slušat! Ajmo mi ružarjon poslušat Gospu.'
- Ajmo dragl Lujo. Potrebnoje
- Uh...uh...puno rintam a malo slusam...bb
- Tako je neka nam Gospa izmoli milost daj uvik slusamo Gospodina i njegovu volju vrsimo.
- Obradovah se kad mi rekoše: "Hajdemo u Dom Gospodnji!" (Ps 122)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.47 sati Ma doista mi nije jasno sto Bog želi da pišem na ovu web župu. Kako pogledaš da pogledaš Gospodin, da sam Gospodin je želio da profunkcioniram kao web župnik. Zaista bi sve ovo bilo zakukuljeno, zamumuljeno da mi nije jasno što je Gospodinova namjera. Na nama je dragi moji web župljani da budemo prikladno sredstvo u Njegovim rukama. A takav mi je nastup Gospodinov u životu mom već poznat. Kroz zagonetke, pitanja i sumnje te dobro ižmika i pripravi plodove projekta. Odnosno u ovom slučaju za 'puno lipi stvari'.

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraMa šta ja znan dide ti si ki una Marta iz vanđelja vridan i sve bi učinija. A jopet dragon Isusu si drag? 'Lujo nimaj straja Isus i ja se razumimo!'

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluBaba Jako isto mi neiđe u glavu daj dragi Isus reka za Mariju daj izabrala najbolji dija. Lakoj neko izvnila se kraj Isusovi nogu i sluša, a ti Marta rintaj! 'Upanti Lujo lašnjej rintat neg slušat! Ajmo mi ružarjon poslušat Gospu.'

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.10.2013., ponedjeljak

DICA = 14 (za sada!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 14. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život JEDANAEST PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) stastveno se bavio elektrotehnikom i položio ispit o poznavanju Morseove azbuke 5. Bio suosnivač Kmanske Fronte (plesnjak) i ekipe za balun 'Santos' 6. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 7. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 8. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 9. U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 10. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 11. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 12. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 13. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 14. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 18:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #17.11 sati Upravo mi je iz sobe izišao onaj koji me uradija baš kako valja. E meštar Toma ce mi i sutra doći bez obzira što je 'dan neovisnosti' voljene nam i jedine Hrvatske. Docě će ujutro oko 8.15 sati. Baš šteta što mi sutra ne mogu doći moje Pečnik-ove.

- 15:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI - sms knev ABCKako je bolnica u Krapinskim Toplicama dobila kapelu? Prije nego smo je dobili razaslao knev: 'Da si među 'gubavcima' koje Isus prohodao. Jel'da bi mu se u kapeli htio zahvaliti? Pomoli se da ova bolnica dobije kapelu. Nedugo poslije slavili smo u bolničkoj svetu misu zahvalnicu. (knev 28c kg)

- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Vjernik si samim time sto vjerujes da ce i sutra ujutro svanuti. Uznastoj se vjerom ukorijeniti u Krista. Kad u tome uspijes, ponizno priznaj: 'Sluga sam beskoristan! Ucinio sam sto sam bio duzan uciniti.' (knev 27c kg)
- Hvala,bb
- Hvala ti puno.LJubim te. Snadem se ja pa dodem do poruke od Snjezane, ali je ona u Medugorju. Morat cu teska srca obrisati sve tvoje poruke ,koje su prepisane u biljeznicu ,a u mobitel su sve spremljene u moju mapu.Vjerovatno je u tome problem.Danas sam teskoga srca obrisala 11 -u godinu ,a morat cu jos i 12.BB ...
- Kraj ognjista ljubavi Bozje molitvom se kreposti mnoze, zrncima krunice darivajmo Mariju mirisom zahvalnosti i odane ljubavi. - Svanut ce jutro,sigurno,jos jedan dan i prilika za nove pocetke..steta samo sto uglavnom proleti i imam dojam da je otislo u vjetar sve..laku noc, BVB,Pater
- Hvala p Luka,ponekad mi se cini da mi je vjera u tragovima!
- Najvažnije je za vojnika da ne bježi u šumu.
- P. Luka puno hvala za poruku, super je! Nadam se da ste svaki dan malo fizicki bolje. Duhovno ste odlicno, pa se preporucam u vase molitve za sretan put u Lurd kamo putujem. Bb
- "Radujte se i govorite. Ako ne mozete izraziti svoju radost, slavite: slavljenje izrazava vasu radost ako ne mozete govoriti. Neka vasa radost ne bude tiha, vec usta puna smijeha, a jezik klicanja!" Neka te danas posebno prati ljubav i zagovor Gospe od krunice! Slavi Nju, moleci krunicu, ljubeci Isusa, svakim zrncem sve jace! Neka pogled na kriz bude tvoja radost zbog NADE koju donosi! Hodimo S MARIJOM ISUSU!

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Ruža mirisna, danas si ti../ sa neba nas zagrli. U vijencu malom oko vrata što svitli za nas, daj i nama za ukras.
- A poticaj nadahnuću da kažem stih: O Zdravomarijo, znam ti Marija si majka naša. Oprosti i hvala te sto zbog molitve krunice možemo zvati te ti majka si i kraljica i Zdravomarija naša.

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.10 sati Pa da vidimo što se da uradit za naše 'krpice'. Čekanje, iščekivanje je oznaka svih proteklih deset godina raspetosti u bolesničkom krevetu. Mislim da je vrijeme za izmjenu te oznake. No dobro, čekalo se te korake, pililo me se, lomilo ubijalo sa onim: kad će, kad će, kad će.... Očito ne ide to baš po našim željama. Ono što ide jest življenje. Pa i bez koraka se da živjeti kvalitetno i osmišljeno. Svetu misu imam uredno i valjano. Pa onda održavam web župu. Pripravljam tri librića. Tako mislim da s punim pravom mogu smatrati uvredljivim sve neumjesne primjedbe u vezi mojih koraka. To je moja privatna stvar. (Utjeha mi je ona pinkica napretka svaki dan!)

- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.30 sati 'Kraljice svete krunice....' Eto danas kada se spominjemo Blažene Djevice Marije od Krunice. To je dodatni razlog da osjećam kao što je uoběčajeno sređeno, nađeno, od Gospodina ljubljeno, shvaćeno i prihvaćeno. Tu sam se mrvu zezuljio sa compom i web župom. A sada čekam sestricu da me prebaci do mojih starčeka pa im imam svetu misu koju ću prikazati, koju ću prikazati... Koga? Koga? Ah pa da za babu Colu, ona je baš Ogorski heroj, uzor kako se može biti Božji i u naizgled beznadnim okolnostima.
"Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom." (Lk 9, 22-25)

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Monday, October 07, 2013 9:41 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 8. 10. 2013. Gospodine hvala Ti što nam o današnjem evanđelju skrećeš pozornost na ono što je najvažnije. Dobro je biti gostoljubiv kao Marta. Dobro je kao ona brinuti za da je sve namješteno za Gosta kako treba Ali Gospodine ako si Ti taj Gost onda je najvažnije slušati Tebe, sav se pretvoriti u uho kao Marija. Amen! Od srca p Luka (Po evanđelju dana Lk 10, 38-42)

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gospa od krunice ili... Što ili?1. Gospa nas uči koje je naše mjesto pred Isusom 2. Gospa nas uči kao kakav biti pred Isusom 3. Gospa nas sam stavlja pred Isusa 4. Gospa nas uči da je mnogo važnije ono 'iza' riječi nego same riječi 5. Gospa nas uči kako ostati pred Isusom dulje (koliko traje krunica)

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.34 sati Gledajući što mogu a što sve ne mogu. Spoznajem da je neka sitna beznačajnost bila odlučujuća u odluci: e kad možeš to onda ŽIVI! Ne bi me iznenadilo da je to upravo ovo - ples 'zlatnog palca' po mobu. Što mi znači mnogo više od fizičke cjelovitosti palca desne ruke. To mi omogućuje misaonost, duhovnost, stavlja me u dijalog sa Stvoriteljem. Nadalje svjestan sam činjenice da je postojao točno određeni razlog koji me je vratio u život. Jer čujte umro u ovom ili onom trenutku umrijet se mora i čini se sve jedno kada će to biti. Znači Stvoritelj je vidio da mogu uredno živjeti do 'punine vremena' kad će me On upotrijebiti za ono zbog čega me je i oživio. Eto ovo je bila jedna terapepijska vježba misaonosti. Svima vam želim blagoslov Božji u novom radnom tjednu.

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob21.04 sati Ma eto htio bi i večeras uraditi nešto okrepljujuće za dušu, nešto uravnoteženo, razumljivo ě prihvatljivo. Znate trebate jako dobro paziti kojom vrstom duhovnosti dušu hranite. Pustite se onih duhovnosti koje su previše apstraktne. Koje su samo u nekakvim visinama. Naprosto takve treba naučiti da ateriraju. Što ti imaš pričat s onim koji će znati koliko pera bilo u Gabrielovu krilu kad je Mariju pozdravi a ne zna da dok o tome raspravlja po tanjuru mu gmižu crvi. Duhovnost treba biti praktična, konkretna i realna. U tom smislu pokušavam naći duhovnu okrepu u činjenici da je 20. 3. 1839 djed Luka pradjeda Luke platio račun za kukuruz i proso. Tu se radi o pouzdanim podacima koje sam pronašao 1997. na tavanu kuće u Ogorju zapisano na papiru koji je bio potvrda o plaćanju poreza. Takvu duhovnost treba uvažavati u kojoj svaka tvrdnja moze biti verifěcirana.

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraMa dide meni se čudu kako to Isusova ovca a dobro san su tebon partizanon. Ali ja osićan ti si prija svega vojnik Isusov. 'Lujo upanti vavik je bilo i biće činit dobro.'

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluZnadeš li baba Jako daj ujtra spomendan Gospe od ružarje? 'Pravo šteta Lujo da se to ne zove svetkovina ki Božić.' A joj baba Jako to bilo prikověše. 'Zato nije prikoviše svaku veče izmolit ružarju Gospi Sinjskoj ode kraj ognjišta.'

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.10.2013., nedjelja

SMS DUHOVNIKDragi pater hvala puno na kom. ev. Vratila sam se iz svete Zemlje zaista nešto predivno. Sada mi tu sve nešto fali baš kao kad se spustiš s Brda Tabora u surovu stvarnost. Ovih sam dana nekakva nervozna križ mi je s bratom postao pretežak, stalno imam strah. Brat i ta njegova stalno lažu sad pa sad e biti vjenčanje, a mene je tražila za kumu pa ne znam što mi je činiti da li pristiti ili da si ne bi navalila probleme. Oni oboje nigdje ne rade već sam i sv. Josipu rekla kako me nikako ne uslišava da brat nađe posao koji je za njega. Sve skupa me to opterećuje. Oprostite što vas opterećujem ali vi ste moj sms duhovnik:) i dobar prijatelj i znam da smo zajedno u molitvi i da ćete to prikazati sve na sv misi. Pater hvala Bogu dragom što postojite, Bvb!

- 18:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #Svi su oni Ogorani. Bila je to generacija tamo negdje 1956/7. Vrsni radnici i junačine:
1. Pop (Ivan Trumanov –Peštića)
2. Filip Bočina
3. Kapetanović Nikola
4. Muslim Stipan
5. Leskur Joko
6. Ivan Rađa
7. Stipan Beznovića


To je moj ćale

- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Sunday, October 06, 2013 5:32 PM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 7. 10. 2013. Gospodine slušamo u evanđelju onaj lijepi izvještaj, od kojeg ljepšeg nema, kako je anđeo Gabriel pozdravio Tvoju majku našu Gospu 'Zdravo milosti puna'. Doista puna je blaga Tvojega koje rasipno dijeli nama koji joj se utječemo. Molimo Te danas kada se spominjemo Gospe od Svete Krunice da uzljubimo Gospinu krunicu kao ljestve koje nas sigurno dovode k Tebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 26-38)

- 17:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #15.47 sati Eto tu smo. Vidite na slici u kućnoj kavani vaš 'onaj' (ja), moj tatica i sestra Mara koja je urdila sliku koju vidite. E ali kušat ću upitat konobara da uradi sliku da da i seku Maru možete vidjeti.

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpaA eto učinit ću naše 'krpice' kao što je i red (jer ipak sam redovnik) Baš pred svetu misu došli su mi iz Splita mj tatica, odnosno otac Ivan Rađa i rođena sestra Marija Štefanć Bili su na svetoj misi s nama starčekma. Pa smo iši u na Hušnjakovo na ono traženo jelo 'Krapinska plata'. Jelo, domaća priča i ćakla – bakula. Sad sam nijh poslao tu gore u kućnu kvanu a doći će za pola sata po mene. Otac mi je toga stvarno donio, napunio sobu. Ali držim se optimistički, radosno i razdragano, ta dan je Gospodnji. Od srca p. Luka od Raspete Ljubavi


- 14:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Vjernik si samim time sto vjerujes da ce i sutra ujutro svanuti. Uznastoj se vjerom ukorijeniti u Krista. Kad u tome uspijes, ponizno priznaj: 'Sluga sam beskoristan! Ucinio sam sto sam bio duzan uciniti.' (knev 27c kg)
- Hvala na podsjecanju da smo samo ljudi....slabi I gresni...
- Sv. Josip je Svetac Bozji. Dobra pjesma HKR.
- I ja sam ucinila ono sto sam bila prisiljena uciniti zbog 'vjernika"! Oprosti mi Isuse ako sam time 'iskorijenila' se iz Tebe. Vrati mi vjeru u koju pocinjem sumnjati zbog zla koje me smaslo. Ti si jedini koji me mozes razumjeti jer si i sam bio neduzan optuzen. Molim Te daj da ne moram priznati da sam sluskinja beskorisna nego da od mojih djela ima korist onaj kome si me poslao, a ne zeli me prepoznati. (valjda?)
- Dobro ti jutro
- Dragi p. Luka, hvala na poticajnoj duhovnoj misli! Pozdravljam vas iz auta, penjat cemo se na Strahinjscicu. Bog s vama! ...
- Hvala Luka na divnoj poruci-dobro ti jutro i lijepi dan želim!
- Ucvrsti mi vjeru Gospodine kako bi rekla bez pogovora:Evo me tvoja sam Gospodine! Hvala vam! Mir i dobro! ...
- Mornar baca sidro al nevera uzdrma brod ponekad i iscupa sidro il prevrne brod. I opet na uzburkano more Ustrajnost je draga Bogu. Sva moja sidra nek su u Bogu!
- I jesam beskorisni sluga vjerujem Bogu da sve On cini a ja samo ono sto mi je nalozeno.Siromah sam i sluga .

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dica = 13+Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 13. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život DESET PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) bio suosnivač Kmanske Fronte i ekipe za balun 'Santos' 5. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 6. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 7. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 8.U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 9. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 10. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 11. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 12. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 13. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.


7.13 sati Ma ipak zavrijeđuje da se prizna kao punopravno 'dite' moja ljubav prema struji kao berekinu u Splitu sedamdesetih godina. Uspio sam napraviti sam detektorski prijemnik, pa pojačalo... To sve bavljenje elektrikom sav sam bio u kondenzatorima, otpornicima, diodama, tranzistorima. Čak sam 1978 poalozěti tečaj Morzerove azbuke. Osjećam moja prva ljubav je bila elektrika. Za mene Kman = elektrika

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Na Ogorskom silu: Recide mi baba Jako reci sta to znaci virovat? 'Lujo kuda se ja razumin u te pratarske skule. Ja brte virujen u dragog Isusa ki sta virujen da ce ujtro svanit nad Ogorjen.'
- U jednoj recenici sve o vjeri,to je baba Jaka - Kako vele ucenici: Gospodine umnozi nam vjeru!Pa da Gospodin to ucini trebamo moliti a kud ces bolje molitve od ruzarje.Zdravo Marijo...
- "Vjerovati u Boga znači vjerovati da vrijedi živjeti, da je svaki čovjek važan, da za svakog mora biti sreće, da će svako zlo na kraju propasti, a dobro da će pobijediti."

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob


/a>
5.06 sati HVALJEN ISUS I MARIJA! Da budu sa svima nama čitav ovaj dan. Neka nas pomažu da budemo baš ljudi onakvi kakvi valja. Ljudi od komada, ljudine - eto za tu milost molim za sve nas koje združuje Gospa Sinjska. Danas mi je napose potrebna njena mudrost, blagost i ljubav prema Isusu kao što Ga je ona ljubila. O 'kao Marija da Te ljubim Isuse. Tvoju riječ da čuvam ja...' Ma eto danas mi dolazi moj tatica. Rođeni otac mi je jučer javio da stiže. A što će, stariji je to čovjek. Veliki radnik, naš vlaj, Hrvatina. Nas je djece podigao četvoro (skoro 'pet komada'). Ma drago mi je da me hoće vidjeti. Volio bih da stigne na svetu misu da Gospodinu predamo sve što nas povezuje. Te da nas Gospodin svojim spasiteljskim zahvatom dodirne. 5.28 sati Evo Gospinu krunicu uz HKR ću za tu nakanu Isusu reći.

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob19.59 sati Duhovna gozba - eto to je raspetost na bolesničkom krevetu kad sam uz moje Pečnik-ove. Sve frca od ispravne, balansirane ljubavi. Naročita je to ljubav nešto kao sinteza caritas ljubavi i ljubavi koju ima moja baba Jaka za svog milu. 21.53 satě A htio sam učinit razmatranje ma eto ne ide, dan je bio subota a onda se zna sve. A sad je ve vrijeme od ružarje s babom Jakom uz HKR. Ma eto ovom ružarjom ću reći hvala Bogu što je dopustio da se moja grrrozna, jeziva raspetost preobrazi u zbiljsku gozbu. A to je gozba zato što sam do daske onako bas muški pristao patiti. Vođen načelom babe Jake: 'kad kuješ unda kuj il ne mrči gaća'. Kad patiš unda se nemoj štedit nego umri, al mušli umri - da zajedno sa isusom uskrsneš.

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraMa dide ti skroz, naskroz kripostan čovik. Kako'no kažu naši Ogorani čovik i po. Uzorat svakon, pognojt, pokosit. "Lujo ti znaš unu Isusovu: 'Sluga san beskoristan. Učinija san sta san triba učinit.'"

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluRecide mi baba Jako reci šta to znači virovat? 'Lujo kuda se ja razumin u te pratarske skule. Ja brte virujen u dragog Isusa ki šta virujen da će ujtro svanit nad Ogorjen.'

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27c UMNOŽI NAM VJERU Lk 17, 5-10 (Palma, 7.10.2001.)Ovdje smo jer smo vjernici. Bez vjere nemoguće je ugoditi Bogu. Vjera je prostor u kom Bog u nama djeluje. Vjerom se povezujemo s njegovom svemoću. Vjerujemo u istinitost svega što nam se dogodilo, što nam je Bog objavljivao. Vjera je sjećanje na trenutke koji su se duboko u nas urezali.
Vjerujemo jer smo svjedoci Božjih čudesa u našim životima. Naša oduševljenost probudila je našu vjeru – naša zahvalnost i predanje je posljedica.
Vjera je gledanje prijeko. Vjera je slutnja, i dubinsko spoznavanje stvarnosti. Jer ptice lete na jug, mi znamo da je na jugu toplo – pa makar tamo i ne bili.
Znamo samo ono što vjerujemo. Gole činjenice nas ne angažiraju – i ako u njih nismo spremni vjerovati, utoliko gore po njih. Cjelovita spoznaja dolazi po vjeri. Razum i vjera su kao oko i uho.
Molimo da nam umnoži vjeru – tj. da nam očisti srce kako bi ga čistim srcem mogli gledati. Jer čistima srcem je dovoljno vidjeti kako trava raste – i to im je dovoljan razlog za vjeru. Dok tvrdima srcem, sve da se ukaže Presveto Trojstvo – ne bi bilo dovoljno.
Nije dovoljno vjerovati da Bog postoji, ali me se ne tiče. Niti vjerovati da bi bilo dobro predati mu svoj život. Vjera je uvjerenje, povjerenje, predanje, djelovanje. Vjera je cor+dare. Vjera je hod u povjerenju, kao što rudaru svjetiljka obasjava put, dok hoda. Vjerovati i djelovati su dva vesla našeg života.
Vjera je već neko imanje onog čemu se nadamo. Vjera = start, nada = trčanje, ljubav = cilj
Mi treba da putujemo ovom zemljom putem vjere – ne gledanja, putem nade – ne posjedovanja, putem ljubavi – ne sjedinjenja. (B. Duda)
Gorušičino zrno… "Mali tić veliki krič!" Maleni stvaraju probleme. David-Golijat. Malo kvasca sve uskvasa.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.10.2013., subota

Sluga sam beskoristan!' (knev 27c kg)


Vjernik si samim time što vjeruješ da će i sutra ujutro svanuti. Uznastoj se vjerom ukorijeniti u Krista. Kad u tome uspiješ ponizno priznaj: 'Sluga sam beskoristan! Učinio sam što sam bio dužan učiniti.' (knev 27c kg)

- 19:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #I danas isto moje Pečnik-ove i 'ono malo više'. Na kraju i ovo dana ispunjenog skrbi i brigom za vašeg web župnika još su mu priuštile i đir hodnikom

- 18:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 05, 2013 5:52 PM
To: voditelji@hkr.hr
Ovo čitaj! Umetnuta sitna ispravka! Od srca p. Luka
JUARNJA MOLITVA ZA HKR, 6. 10. 2013. Gospodine dolazimo Ti sa ovom slabašnom vjerom i molimo umnoži nam je. Kad bi bar vjerovali u Tebe Kriste Bože naš kao što vjerujemo da će se za koji časak razdaniti. Usrdno Te molimo da se vjerom ukorijenimo u Tebi, a kada to učinimo da ponizno priznamo: 'Sluga smo beskorisne! Učinili smo što smo bili dužni učiniti.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Lk 17,5-10 )

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa12.20 sati Sunce je zasjalo, moje Pečnik-ove su se ukazale. Oh, došle su. Hvala Ti Gospodine za obilje, obilje bujice one potrebne, upravo odgovarajuće ljubavi koja mi omogućuje da pastoralno skrbim za povjerene mi starčeke. Ma za sve one koje mi Gospodin šalje da im reknem potrebnu riječ. Evo, one dvije su to istinsko blago Crkve. Pitate kako? One vašeg web župnika osposobljuju da bi svaki dan imao svetu misu za par desetina starčeka, dragulja Crkve Božje. Uf, uf, trebat ću zamolit kavu (p.s. dok ovo tipkuljim na mob, moja Pečnik-ova me šopa finom štrudlom od sira.) Kavaaa! Ja bi na kavu. Jooo kako mi se pije - srk, srk, srk... kava 13.19 sati Utočište se zove caffe bar 'Luna', a spas, naravno kava z MlijekAm (p.s. Petrovčanski). E sjedeći ovdje u Luni susreli smo našu Ružicu koja četvrtkom dolazi k nama starčekima, bacili s njom ćakulu-bakulu. 13.58 sati Baš je pala i slika da moji web župljani mogu biti uvjereni 100% da nam je 'prva liga', t.j.liipooo! 15.10 sati Tu smo napokon smo ipak našli KTC a to je neka veeelebna trgovina. Sad baš ne znam dali KTC = Krapinskě trgovački centar, ali zavrějeđuje da to bude ovo. I sad su moje Pečnik-ove glavne - kupi ovo i ono pa to plati! Ma znaš da one prilično i kuna daju za vašeg web župnika. Bitno je AMDG, AMDG, AMDG tako one kažu kao prave isusovke. 15.39 sati A jooo one sad pregledavaju skroz ne zanimljive stvari, a ima zbilja najrazličitijih kućnih potrepština - žlica ova - ona, pinjur ovakav onakav, pošada ova - ona... Trebat ću smislit neki štos. Ali što? Kava je potrošen stos a ispili smo je. 15.52 sati O hvala Ti dragi Isuse blagajna. 16.06 sati Tu smo u kavani ispred. Ovaj put bez kave ali pao je slatkač. A čuo sam sa svojim 'starim', mislim svojim taticom - SUTRA DOLAZI! Ok, i noćas ću naravno sanjati anđele:) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi


- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.39 sati Pozdravčić ěz web župnog ureda u Krapini. Baš sa ćirnija na katolički kalendar. A o toj Faustini Kovalskoj nemam što za reći svojim starčekima na svetoj misi za koj minuć - ne znam. Regularno sam učinio (opet) ono: pssst! ('ka sviiićaaa') Ma divota od života!


- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 05, 2013 8:34 AM
… molim te organiziraj sa osmašima neke akcije za plaćanje mojih troškova. Od Orela ništa neće biti ne javlja mi se. Od srca p. Luka

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 05, 2013 8:35 AM
P. Ike mislim da sam ti na to skrenuo pozornost, a opet u. Instaliraj na web stranicu www.skac.hr forum. Tako da posjetioci stranice svojim prilozima obogaćuju stranicu. A i sam bi bio češće na stranici. Od srca p. Luka

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Saturday, October 05, 2013 8:42 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUARNJA MOLITVA ZA HKR, 6. 10. 2013. Gospodine dolazimo Ti sa ovom slabašnom vjerom i molimo umnoži nam je. Kad bi bar vjerovali u Tebe Kriste Bože naš kao što vjerujemo da će se za koji časak razdaniti. Usrdno Te molimo da se vjerom ukorijenimo u Tebi. A kada to učinimo da ponizno priznamo: 'Sluga smo beskorisane! Učinili smo što smo bili dužni učiniti.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Lk 17,5-10 )

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.51 sati A eto i jutros nakon što su sestrice uradile svoje a ja izbrevijario svoje redovničko pozdravit ću vas kako spada HVALJEN ISUS I MARIJA. I pokušati uraditi 'Jutarnje razmatranje uz mob' do krunice uz HKR (u 5.30 sati) Što je prilično malo vremena o čemu vam imam potrebu opet pisati. Subota je i znate o komu. O bujicama prave, pravcate, krvavo teške, a meni tako potrebne caritas ljubavi. Pazite to je ězvan svake pameti meni moje Pečnik-ove dolaze svake subote već deset (10) godina. Po bolnicama, gradovima, toplicama, ubožnicama, po svim mjestima gdje sam sve bio kroz godine ove moje raspetosti. Same pri tom pristajući biti raspinjane, proganjane, krivo optuživane... Samo zato jer su se drznule skrbiti za svećenika njihovog ljubljenog Krista. I mogu rećě u ovoj nesreći najsretnija je činjenica, što sam taj svećenik ja. Ne mogu ne misliti o Isusu koji mi obećao da me nikad neće ostaviti siročetom nego će se uvijek i svugdje pobrinuti za mene. A sada ću Mu krunicom uz HKR reći za sve HVALA!

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.34 sati Ma eto danas kad spominjemo svetog Franje imam potrebu kao faliveni franjevac a pogođeni Isusovac kazat koju rijec o te dvije duhovnosti. Jer posve mi jasno da nisam isusovac bio b franjevac. (Što prijatealj Mišel Barović kaže 'neobičan za franjevca a otkačen za isusovca' ) U svakom slučaju radi se o dvije izvanredno drage duhovnosti. Kako shvaćam razlike među njima. Kao što se život sastoji od kontemplacije i akcije. Tako i sam ě te dvije duhovnosti doživljavam. Franjevaštvo kao kontemplaciju a isusovačku dugovnost kao akciju. Tek kasnije sam skopčao da su i isusovci kontemplacija ali u akciji. Tako da mi je preostalo biti isusovački franjevac odnosno franjevački isusovac.

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraDide ti znadeš svog milu ki baba Jaka šta me zna. Reci ti meni jesan l' valija šta san Isusova ovca a ne pratar. 'Ti Lujo? Ti bi u pratrin bija Isusov ovan!'

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu'Lujo jes'l se danas spoměja svetog Vrane?' Ih baba da spomenija! Nego reci ti meni baba Jako něsanl' ja valija šta san Isusova ovca a ne pratar? 'Ma dosadija bi brte i pratrěn svojin blejanjen.'

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.10.2013., petakA možda među 'dicu' spada i to što sam 1978 u radio klubu Marjan Splitu položio C kategoriju poznavanja Morzeove azbuke. Ali to bi bilo već 14 dice, a baba Jaka (moj ideal) ih samo 13 rodila.

- 18:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DICA=13 (ps. za sada!)Možda će vam se učinit da pretjerujem sa ovom 'dicom', ali što mogu kad volim djecu. Tu je svih 13. TRI KNJIGE: 1. Ono malo više 2. Ljubav je zaista neslomljiva 3. Šalabahter za život DESET PROJEKATA: 4. Još kao berekin na Kmanu (Split) bio suosnivač Kmanske Fronte i ekipe za balun 'Santos' 5. U Osijeku na Slavonskom radiju suosnivač emisije 'Ususret svitanju' 6. Isto u Osijeku na Slavonskoj televiziji krenuo sa vjerskom emisijom 7. Učinio obiteljsko stablo Rađa što je dio stance: www.jmradja.com 8.U Rijeci načinio web stranicu župe Srca Isusova na Zametu 9. U Zagrebu krenuo sa 'studentskim katoličkim centrom' (SKAC) 10. Na radio Mariji krenuo s emisijom 'Mladi za mlade' 11. Krenuo sa ljetnim kampom za mlade Modrave 12. Moja mlađarija izdala CD sa mojim propovijedima u Zagrebu (u BSI) 13. U knjizi 'Ponos Hrvatske' za 2006. Dajmo sve od sebe da mi i naša web župa postane'dite'.

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #16.30 sati Iz sobe mi je izašao onaj koji me je uradio baš kako valja. E meštar Toma koji mi je danas mrvu ranije dosao (ali to mi je javio!) Sutra ujutro će mi doći u 8.30 sati. A eto bělo bi mi drago da to moje Pečnik-ove slikavaju

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa12.51 sati 'Bože moj dopusti mi....' Ma eto mogu reći da je i dobro da mi dragi Isus nije dopustio da idem u franjevce - jer tko bi stao na kraj. Znao je dragi Isus da se radi o tvrdoglavom ovnu i onda on sa mnom na kroćenje isusovcima koji su onoga što im je došlo učinili Isusovu ovcu. Ah kad sjetim onih ranih osamdesetih sveti Franjo je bio moj svijet. Želja mi je bila ljubIti Gospodina kao on. Sjećam se o svecima sam samo tada znao da je za njih zemlja sestrica zemlja, sunce je brat sunce a vlastito tijelo da je brat magarac. I tako opojen franjevaštvom, zanesen krenem u samostan. Tada nisam znao da postoje razlike među samostanima i da postoje različite duhovnosti. Činilo mi se da je dovoljno zaozbiljno voljeti Gospodina - i dosta! Kad tamo franjevci, dominikanci i nekakvi isusovci. Sjećam se da sam svog isusovačkog provincijala pitao, u želji da ojačam duhovni život, dopuštenje da postanem franjevački trećoredac. A on me pogledao tako čudno da taj pogled nikad zaboraviti ne mogu. I tako dugi niz godina sam svoje isusovce izbezumljivao sa svojim franjevaštvom. Ali moj Gospodin koji me najbolje zna uputio me među Isusove vitezove. Znao je da sam za akciju. Konačno smatram sam najljepše franjevačko ě najljepše isusovačko uspio integrirati te sam konačno kao što znate web župnik Isusova ovca. Od srca vas web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi


- 14:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sveti Franjo Asiški


- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #10.37 sati Evo i jutros svima pozdravčic iz web župnog ureda. Manje - više vidite čime sam se pozabavio. A ono što ne vidite mogli bi ste pretpostaviti uz Miljača sam ucinio đir hodnikom u hodalici. Petak je pa je pao kupanac.

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Friday, October 04, 2013 10:24 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 5. 10. 2013. Gospodine osvjedočeni smo da divna djela činiš po nama svojim neznatnim slugama. Divimo Ti se i slavimo. Dao si nam moć da nam se i zlodusi pokoravaju. Molimo Te da u srca pohranimo Tvoje riječ: 'Ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10,17-24)

- 08:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #- "Svevisnji, Dicni Boze, prosvjetli tmine moga srca. Daj mi pravu vjeru, cvrstu nadu i savrsenu ljubav, mudrost i spoznanje Gospodine da vrsim tvoju svetu i istinsku zapovijed." (sv. Franjo Asiski) Neka te blagoslovi Gospodin i neka te cuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i Mir ti donese!
- Smrt nas nije mogla slučajno pogoditi nikako jer ništa se u toj današnjoj baš đavoljoj državi ne događa slučajno ništa, sve su nam uzrokovali sto posto su nam sve uzrokovali. - Bog oprostite sto smetam ovo sam dobila,smis li ignorirat?brisat?BVB...Andjeli su osjetili da bolujes sa necim. I da je to nesto iz proslosti. I kazu da si izlozena ispitu i ako vjerujes u andjele da ce ti pomoci u oprostu. Danas ce se u noci rijesiti dvije stvari u tvoju korist, zato ne ignoriraj poruku, ostavi sve i posalji je 10 prijatelja i meni. Ako je ne dobijem nazad znat cu da ne pripadam tu, ali kad ti se 5 poruka vrati netko tko te voli ce te tiho iznenaditi.
- "Skromnost je propovijed, koja šuti." (Sv. Franjo Saleški)
- Zna baba jaka dg dava udara ,ajmo molit jer bez toga nista - Hvaljen Isus i Marija!U zoru sam izmolila cijelu krunicu,sada ukratko,da,dava nikad ne spava a molitva nas stiti ,naravno,pogrijesimo,ali osjecaj da je cista savjest,da se covjek trudi je vec nesto...osobno sam uistinu mali crv,Bvb
- Idem v split obred preminuca.
- Daj Bože da jednog dana otvorim poruku u kojoj ćeš napisati Tomicu sam odveo na bevandu

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranjeuz mob5.21 sati Eto krenut ću sa 'Jutarnjim razmatranjem uz mob' makar ću za koji minutić izmnliti krunicu uz HKR. A što ću sad kad sam do maloprije izbrevijario svoje redovničko. Znate čini mi se kako moramo biti nemilosrdni prema samima sebi da uvedemo reda u duhovni život. Ne može to molit ću se kad mě se moli. Treba se znati tad i tad se molim - i gotovo! Duhovni život je pravi i uredan kad uvažava red. I to je jedan od razloga redovničkog reda.

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.06 sati Hajde nabacit ćemo par stvari. Sad nakon što sam odgledao tv dnevnik i izbrevijario svoje redovničko. Pa hajde da dam svoju viziju duhovne obnove Hrvatske. Prilično je klimavo zanosit se, što nas briga kao mi smo Hrvati - katolici. Čini mi se potrebnijim omogućiti nicanje duhovnih - molitvenih zajednica. Trebalo poraditi na katoličkim radio postajama. Osigurati da se signal radio Marije može primati po čtavoj Hrvatskoj. A o katoličkoj televiziji? Bolje ne! Radije utjecati na postojeće televizije da se ne bave okultizmom, ezoterijom. magijom.

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraA ma dide meni neiđe u glavu zaštos se ti vratija u Ogorje živit ki obični vlajo. A stuka si velke skule. Bija jedan od veći ljudě stare državetine. 'A Lujo i kad san sidija i po tin foteljan uvik san mislija na svoj stočić kraj ognjišta.'

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluMa baba Jako ti mudra, pametna, duovno izgradjena. 'A znaden ja Lujo tu priču toj mi malopri kaza uni rogonja, đava. Mile moj nemoj nikad o sebi mislit da si neko jer to ti đava došapljava. Aj privatide ružarju.'

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.10.2013., četvrtak

KORACI - snžms knev ABCVjernik si samim time što vjeruješ da će i sutra ujutro svanuti. Uznastoj se vjerom ukorijeniti u Krista. Kad u tome uspiješ ponizno priznaj: 'Sluga sam beskoristan! Učinio sam što sam bio dužan učiniti.' (knev 27c kg)

- 18:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #17.05 sati Baš mi je iz sobe izašao onaj koji me po naputcima moje babe Jake uradija baš kako valja. E to je njen meštar Toma koji će mi i sutra doći u isto vrijeme.

- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #Ovakav Split volim skroz naskroz Hrvatski, sveti Duje ga čuva a resi Gospina kruna!

- 14:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa12.53 sati Gledam, brojim koji su mi to udovi ostali u funkciji. Ma točno oni koji mi omogućuju da mogu imati valjanu svetu misu. Misa, misa je tako važna! Eto mi starčeki smo danas imali duhovnu obnovu. Drago mi je vidjeti da sve ostaju. Premda im poslije mire kažem samo oni koji mogu neka ostanu. Osobit je to osjećaj ěmati svetu misu a znati da te sveta misa sačuvala na životu. Sveta misa je oslonac moga identiteta. Nisam toliko važan ja koliko je važna sveta misa koju mogu imat. E dobro da spomenem da će mi još doći meštar Toma koji će me uraditi baš kako valja. Tako da ću i noćas sanjati one prelijepe i presnažne anđele:) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 14:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Utipkajte … i pritisnite tipku za poziv. Pozdravček! :)
- Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 14:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-----Original Message-----
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, October 03, 2013 12:21 PM
Hvala lipa! Od srca p. Luka

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #Mir = sloboda, pravda, ljubav, istina.


- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Thursday, October 03, 2013 10:19 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 4. 10. 2013. Gospodine po današnjem evanđelju nas pozivaš da si posvjestimo kolike si nam darove dao. Obasuo si nas milostima nebojenim . A mi kakvi smo?! Molimo Te strpljiv budi i pomozi da nam život obiluje dobrim plodovima. Amen! Od srca p Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 13-16)

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #Kad ništa, ništa, ama baš NIŠTA ne možeš, a htio bi i više nego kad si ikad mogao. Eto to znači da si raspet. Eto takvu svoju dušicu izručujem Kristu Gospodinu.

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #Četvrtak je a mi starčeki kod sv. Nikole imamo duhovnu obnovu. Dođi nam na svetu misu u 11 sati poslije koje je klanjanje Isusu u POS. Od srca starček p. Luka

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.24 sati Dragi moji lijep pozdrav, i ljepši a najljepši pozdrav je HVALJEN ISUS I MARIJA. Eto fino sam odsanjao anđele, sestrice su uradile svoje, pa sam svoje redovničko izarevijario. A sada do krunice uz HKR idemo s 'jutarnje razmatranje uz mob'. Zbilja ovaj način ispisivanja comp teksta me oduševljava. Tako je to zgodno plesom 'zlatnog palca' po mobu. I to prilično hitro ide. No dobro, a danas je dan duhovne obnove za nas starčeke ovdje kod sv. Nikole u Krapini. Dolaze nam s. Slavomira, časna sestra križarica koje ce svirati orgulje koje ce donijeti sa sobom. Doći će nam i Ružica jedna pobožnica tu iz Krapine. Aha, prirede one solidno klanjanje Isusu u POS. To nakon svete mise. Osobito mi je drago što nama starčekima daju priliku da sami spontano, glasno izričemo svoje molitvene nakane. Znači mi znači ovaj dan. To je 'ono malo više' Što nastojim svugdje gdje me dopadne raditi kao duhovnik činiti. Baš to klanjanje Isusu u POS najsnažniji je bio duhovni događaj u tjednu. Sjećam s tim sam počeo u Rijeci. Pa kada sam došao u Zagreb Četvrtci su bili ključni. U K. Toplicama gdje se oformila molitvena zajednica upravo oko četvrtaka. Ta zajednica je pomogla da s klanjanjem Isusu u POS krenemo četvrcima i ovdje kod sv. Nikole u Krapini. Važno je da sve bude na veću slavu Božju (AMDG)

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #A 'sve ti cviće cvalo' (tako je meni znala reć s. Božena) Ti znaš da redovnica svaki dan izmoli krunicu. Pa ćeš to učiniti i večeras. Jel' da?

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Anđele čuvaru mili svojom snagom me zakrili...tu sam molitvu naucila kao mala djevojčica i molila je prije spavanja dok sam jos sricala prva slova.danasnji blagdan Anđela Čuvara mi treba za snagu,za razum,za hrabrost,za odlučnost da u kusnjama i borbama života uvijek mogu donositi dobre,prave i pravedne odluke.sve to smo zato da mogu koračati sISUSOM,uzdignute glave i čiste i mirne savjesti.B.T.B
- Ja sam na danasnji dan 1971g.otisla u bolnicu,operirana,dobila sam sepsu i preživjela,ali od onda hodam sa stakama.od tada do lani imala sam jos 10 operacija.no,hodam i živim samo zahvaljujuči Isusu,a i andjelima čuvarima u to sam sigurna.upravo to me "tjera"da ne posustanem i idem naprijed,dalje i hoću vise i jos vise.
- Vi ste bas Nora Fora,genijalan ste sa babom Jakom ,ognjistem, dida Majorom.. stavite malp o zagorske kleti,jer ste i nas i njihov,bb
- "Naš Gospodin dakle hoće da za zadnjih stoljeća kraljuje svojim Srcem punim ljubavi, kano što je za prvih stoljeća kraljevao svojim križem." (Sluga Božji dr. JOSIP STADLER, prvi nadbiskup vrhbosanski)
- Posjetite www.rogotin.hr

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.15 sati Ma baš šteta da nije běo ni mob uza me prije kojih pola sati kad sam proživljava što to znači biti raspet kao Isus na križu Ma baš hvala Bogu za to iskustvo. Grrrozno je, jezivo. Eto to mogu reći - za svoje malo, pinkulasto iskustvo, neznatno je u odnosu na ono sto je Isus Krist podnio. Ali zahvalan sam mu što mi je pripustio biti skroz nemoćan. Naime opet sam ja kriv. Nisam se mogao savladati da ne učini poskrivečki ono: pssst! (tu uz krevet 'ka sviiićaaa') Ali opal sam. Muka i neüolja. Mogu samo ležati na podu. A sestrice su bit će bile na katu pa nisu čule dozivanje u pomoć. Ležao sam tako i vježbao logopedske vježbe (en-ten-tore). Glasno izmolio tri krunice. Sjetio se svih nakana ove moje raspetosti. Pazite iskusio sam što to znači ne moći NIšTA. Premda nije nikom za poželjeti ali smatram ovo danas grandioznim doživljajem koji odgovara teološkom studju koji sam prošao. To nije bilo tek uživljavanje u Kristovo raspinjanje. Bilo je to praćenje vlastitih misli i osjećaja kad si i sam raspet. Vjerujte kapitalno iskustvo svih ovih deset godina. A sad ću još sa svojom staričicom dragom, babom Jakom na Ogorskom silu učinit besidu. Lipa vam noć.

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Hvaljen Isus i Marija! Danas su anđeli čuvari, za moga anđela jedan bonbončić, molim vas utipkajte ... hvala
- Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Naučija od dida Majora: A kako to dide s tvoje strane sve niki glavari sela, crkovinari, pulitičari, vojnici. A s materine pobožan svit, pratri? 'E ma Lujo i naši su s držali vire.'
- Vjerujem da istinu zboriš. A kad bi se u kainu niz svoju Svilaju spusta sigurno bi trčao. Tebi triba arija a ne milkenje.
- Bez moljenja krunice i asistenata nema ni koraka,ruzsrja u srcu
- Pusti crkovinare, vojnike i prvane; drzi se desne strane. Ali drzi!

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #17.10 sati Ha, pa uradija me je i danas meštar Toma onako kako on samo zna. U Hrvatskoj sigurno. A vrlo vjerojatno i šire duže. Onako BAŠ KAKO VALJA me uradija. A zna baba Jaka koga će poslati svome mili. Sutra će njen meštar Toma doći u isto vrijeme oko 16.15 satě. Ooo Bogu hvala konačno norman čovjek - 'čovik i po!'

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraA kako to dide s tvoje strane sve niki glavari sela, crkovinari, pulitičari, vojnici. A s materine pobožan svit, pratri? 'E ma Lujo i naši su se držali vire.'

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluMa baba Jako pravo me satraše pitajuć kad ćeš, kad ćeš proodat? 'E Lujo pitaj ti nji kad ce uni počet živit?! Mile moj samo tě polako, ě slušaj mog meštra Tomu kojeg san ti posla jer i on zna molit Gospinu ružarju.'

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.10.2013., srijeda- Anđele čuvaru mili svojom snagom me zakrili...tu sam molitvu naučila kao mala djevojčica i molila je prije spavanja dok sam jos sricala prva slova.današnji blagdan Anđela Čuvara mi treba za snagu,za razum,za hrabrost,za odlučnost da u kušnjama i borbama života uvijek mogu donositi dobre, prave i pravedne odluke. sve to smo zato da mogu koračati s SUSOM, uzdignute glave i čiste i mirne savjesti.B.T.B
- Kažu da samo letim, letim... A trebam hodati, hodati. Pa to i nije loše běti kao anđel.

- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #17.10 sati Ha, pa uradija me je i danas meštar Toma onako kako on samo zna. U Hrvatskoj sigurno. A vrlo vjerojatno i šire ě duže. Onako BAS KAKO VALJA me uradije. A zna baba Jaka koga će poslati svome mili. Sutra će njen meštar Toma doći u isto vrijeme oko 16.15 satě. Ooo Bogu hvala konačno norman čovjek - 'čovik i po!'

- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #Sent: Wednesday, October 02, 2013 2:05 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
Dragi Luka, Ima jedan problem na Tvojoj web stranici zbog kojega se stranica dosta teško čita. Ako se pak smanji onda se slova previše smanjuju. Mislim da je problem vrlo jednostavan. Trebao bi podesiti margine stranica tako da tekstovi koje pišeš budu po sredini na način da se čitaju bez pomicanja stranice lijevo-desno. Ne znam ko je Tvoj web instruktor u informatičkom smislu (u ovom drugom sve je jasno – vertikala je baba Jaka – Gospa Kraljica – odatle moš di oćeš...), trebalo bi mu reć da to postavi u postavkama. Ako oćeš mogu pitat ovoga koji nama sređuje stranicu kako se to postavlja. Ja sam svojevremeno pisao blog i sam sređivao upravo takav problem. Nemoj ovo shvatiti nikako drugačije nego kao želju da budeš pregledniji i dostupniji. Nekoliko ljudi me već pitalo zašto Ti ne ukažem na to? Aj vidi pa mi javi. …
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 02, 2013 3:52 PM
Eh dragi moj znam taj problem Eto činim što mogu bolje. Nekako mi se svidjela najviše ova zelena boja. Ali kada opet navratiš onda ćeš mi ti učiniti još potrebna podešenja (p. s. Jel'da odlična motivacija da dođeš?) Od srca p. Luka

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa13.00 sati Točno u... Ali ipak ne u podne nego uru poslije. Idemo uraditi naše 'krpice', prilog koji se zove 'Glas ěz krpa'. To znate da sam redovnik? Moram priznati da sam imao nekakve rupe u formaciji. Nije mi baš sve sjelo. A upravo ove godine raspetosti doživljavam kao potrebnu pomoć. Pritisnut od 'ne moći' uočavam duhovo bogatstvo onoga 'ne imati'. I jedno i drugo prepoznajem kao redovničke vrline. Recimo da sam apsolvirao 'ne imati'. Još ako uspijem izaći na kraj sa 'ne moći'. Onda sam bez pretjerivanja savršen redovnik. Ma ustvari to već i jesam jer svake, ali svake noći sanjam anđele:) Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 15:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 02, 2013 11:46 AM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 3. 10. 2013. Gospodine slušamo u današnjem evanđelju o Tvojima koje si izabrao poslao. Rekao si: 'Žetva je velika, ali radnika malo' Nisi baš bio nježan, šalješ ih dva po dva kao legionare, kao janjce među vukove. Ali sebe si im dao. Molimo Te Gospodine za one koje i danas šalješ probudi im svijest da nisu sami s njima si Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 10, 1-12)

- 11:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #10.29 sati I onda kako je? Što ima? Kao i obično u ovo vrijeme učinio sam ono neodoljivo: pssst! (tu uz krevet 'ka sviiićaaa'). Nešto malo sam se zabavljao sa web župom. Bila mi je logopedica Jelena (en-ten-tore). A sada, gdje nego svojim starčekima imati svetu misu. Sjetit ću ovih divnih sestrica i za njih prikazati svetu měsu. Slava, čast i hvala Ti dobri Bože što si me dobrotom okružio.

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Wednesday, October 02, 2013 9:11 AM
To: mijo.nikic@isusovci.hr
Ako je tako da ću morati u Zagreb čim ne budem imao dovoljno novaca za ovo plaćati. Znači za dva - tri mjeseca ću morati iz Krapine. To bi trebalo javiti ravnateljici kuće Ani. Kada stigneš obavijesti je. Od srca p. Luka

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KORACI - sms knev ABCAko shvaćaš da si nesavršen, slab, grešan - dobro je! Ne gunđaj što svaki čas trebaš ispovjednika. Samo ga traži, uporan budi. Vidiš li da si mu već i dosadio to nije tvoj problem. Tvoje je hvaliti i slaviti Gospodina jer te ljubi i prašta sveee. (27c kg)

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatrnje uz mob4.43 sati HVALJEN ISUS I MARIJA! Voooah, odpajkio sam svoje i sada je red za 'Jutarnje razmatranje uz mob'. E pa znate, svjestan sam da se ovo moje rastegnulo, evo već se može reći da sam lijepi komad života raspet u krevetu. Nikako da dođe ta 'punina vremena' kad znam da ću SIGURNO profunkcionirati jer mi je tako rekla Gospa Sinjska. Ali sada je to druga priča od onoga čega se ne volim ni sjećati. Sada živěm kao čovjek imam svakodnevnu svetu misu. Svoje dostojanstvo, starčeke i sestrice svoje. Bez sumnje je da se nadam da će prvi koraci biti ovdje u Krapini. Ali ipak moram imati na pameti da imam svoju redovničku zajednicu koja se brine za mene. Čujem javlja se već pitanje o smislenosti duljeg izbivanja iz redovničke kuće. A ipak u Zagrebu imam besplatnu svoju sobu. O dođi Duše Sveti prosvijetli me i uputi. Amen!

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatraje uz mob20.08 sati Započnimo i večeras ne regularno, evo baš mi je sestrica rekla: 'pater sačekati malo'. A eto dan je dao svoje, pogledao sam tv dnevnik na compu ispred kojeg sam. A baš sada otvorio sam web stranicu obiteljsko stablo Rađa koju sam radio u ono vrijeme kad sam bo na studiju u Rimu. I to s razlogom smatram svojim krupnim projektom. To propitivanje po Ogorju tko čiji, tko je koga... A onda sam kopao po papirima koje sam našao na tavanu kuće u Ogorju. Tamo sam našao papire koji po važnosti zavrijeđu dospjeti kakvom povjesničaru ili muzealcu u ruke. Od tamo su podaci o onome Luki koji je djed moga pradjeda isto Luke. Našao sam da je taj bio čovjek crkve. Čak je běo crkovinar i glavar Ogorja. Našao sam da se žali tamo nekom u Split da je previše gostionica oko crkve svetog Jure u Ogorju. A što ja znam svidio mi se taj djed moga pradjeda. Nekidan sam prikazao svetu misu za njega, i sa svojim starčekima pomolio se za pokoj duši njegovoj.

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraAj ti dide meni reci jel' uni Luka štaj děd mog pradida moga i pripostavit da će njegov pra, pra, pra unuk pratar Lujo znat daj on 30 4 1845 ima 1 vola, 2 praseta, 17 koza, 5 jaradi i 61 ovce. 'Ih Lujo lakoj ti je kad si pročita na tavanu.'

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluOj baba Jakooo poslušaj štaj tvoj mile napisa: 'Na jugu Hrvatske povrh Zagore ka'o peka povrh kruha Svilaja je. Pod njom ispekle se ljudine od komada, sve žestoki vlaji i plemeniti Ogorani. Voljeli su i branili svoje Hrvatsko. Pod Svilajom pekom svega plemenitoga je i alkarica i majka naša Gospa Sinjska kraljica Hrvata. Od nje okus onom pod Svilajom rođenom. Oja noja oooj. 'Aha Lujo pravo lipa!'

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.10.2013., utorakFrom: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, October 01, 2013 12:41 PM
To: voditelji@hkr.hr
JUTARNJA MOLITVA ZA HKR, 2. 10. 2013. Gospodine eto to i nas zanima što slušamo u današnjem evanđelju, tko su ti prvi u kraljevstvu nebeskom. A ti nam hoćeš reći da je prvi onaj tko su usudi biti dugi. Onaj kome je posve normalno biti kao dijete. Molimo Te posvjesti nam da je naša veličina u tom da smo uvijek pod pogledom Tvojim. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana Mt 18, 1-5.10)

- 19:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #17.10 sati 'Vidimo se sutra oko četiri i petnaest' upravo mi je rekao onaj koji me uradija onako kako jedino i zna a to je baš kako valja. Bože hvala Ti za moju babu Jaku koja mi je poslala preko mojih Pečnik-ovih meštra Tomu.

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #-----Original Message-----
Sent: Tuesday, October 01, 2013 3:00 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
Dragi Luka evo jos jednog maila. Ovo je Poljud prije dvi nedilje. Bilo je malo žestoko ali to je hrvatski jug. Tvoja Torcida!!!
-----Original Message-----
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, October 01, 2013 3:54 PM
Tooo BLI, BILI, BILI! Od srca p. Luka

- 15:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #Sent: Tuesday, October 01, 2013 1:09 PM
To: luka.rada@isusovci.hr
Dragi Luka, poštovani župniče, Evo malo inspiracije za babu Jaku Vip bon je …
Hvaljeni Isus i Marija …, . i …
From: luka.rada@isusovci.hr
Sent: Tuesday, October 01, 2013 3:39 PM
Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 15:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa12.55 sati Kao i obično u ovo vrijeme sam u 'krpama'. Pa ću kao obično glumiti da duboko ě spokojno: hrrr... A zapravo u ni manje ni više nego plesatiii. Dakako radi se o plesu 'zlatnog palca' po mobu i tako ću uraditi naš 'Glas iz krpa' E to već znate da je danas fešta za nas starčeke. Stvarno, zbilja vam kažem bolje kuće ne može biti za onog tko je oduševljen mlađarjom. Kao što sam oduševljen njima. Ovo ovdje ti koncentrat mladost. To je gusti sok života a ne neki bućkuriš. Ovo ovdje vam je krepko cijelo vino a ne bevanda. Zapravo mi starčeki kod sv. Nikole smo zbiljski dječji vrtić. Jer u gradu teško da ima to bliži Gospodinu vrutku vječne mladosti. A mi smo Njegova djeca a djeca su u svom vrtiću kod sv. Nikole. Ma nešto mi ovi moji iz Zagreba da e me povući. Ali neću se dati jer ću zapeti da mi oni za ovo ne moraju plaćati. Eto i danas imam radosnu vijest da će mi doći meštar Toma i uraditi me baš kako valja a to će biti razlogom da ću i noćas dok budem pajkio sanjati anđeleJ Od srca vas web zupnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 14:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dan nas starčeka ili fešta vječne mlađarije9.59 sati 'Danas je međunarodni dan starijih osoba' - službeno se tako kaže. A zapravo je fešta priređena za nas starčeke. Tu su kolica do kolica. Ma gotovo je stiskavica. A i štap se nađe koji, i štaka isto... Ma 'ludilo brale', rekle bi one Spliće.


10.07 sati Ma što ja znam. Ali šteta je šteta Gospodine što ne umijem neki stih sastaviti. Ali pa i ti znaš da je sve tako realno, normalno. Ah što ti znači vitko tijelo, duga plava kosa, zavodljivo namigivanje - kad je u biti to ovo! Jer ovdje u ovom u ovim zgužvanim, izboranim licima je skrivena, zapretana neodoljiva vječna mladost.


A da je to zaista tako, da nije u pitanju staračka senilnost - znate kako znam? Dosta je tek pogledati u oči nekog od nas staraca, zadubiti se u taj pogled i vidjet ćeš istinu o nama VJEČNA MLADOST SMO. Jer sa nama naš Gospodin kojega ćemo hvaliti i slaviti svetom misom koja će biti vrhunac naše fešte.


- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #Na jugu Hrvatske ponad Zagore Svilaja je kao peka povrh kruha. Pod njom ispekli su se mnogi od komada ljudi žestoki vlajě, plemeniti Ogorani. Pod Svilajom pekom svega plemenitoga je i alkarica i majka naša Gospa Sinjska kraljica Hrvata. I od nje onaj miris koji primi svaki pod Svilajom pekom rođeni.

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #- Na Ogorskom silu: Baba Jako ova bolešćurina kad ne moresšovo, ne moreš ono. Pravo pngođena za nas pratre koji nemaju ovo nemaju ono. 'Ehe Lujo mogu ě imaju sve ako izmole ružarju.'
- E dobra naša Gospa, koje sve moje i naše molitve prima ,ajmo ružariju baš triba zahvalit
- Srcem molit rukom brojit zrnca krunice molit našu dragu Gospu za nase bližnje.
- "Dijete je u najljepšoj pjesmi najljepša nota, dijete je najljepši stih u pjesmi života..."
- "Tko se predaje Kristu, može umrijeti; no pobijeđen, ne može biti." (SV. JERONIM)
- Da stari Jeronim na dade Božju rič a i kip je njegov u Ogorskoj crkvi. (Ogorski župnik)

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jutarnje razmatranje uz mob4.15 sati A što ću? Idem fino biti regularan i uraditi 'Jutarnje razmatranje uz mob'. Snagom volje ignorirat ću sve signale drugog reda. Ne zelim se baviti pitanjima za koja znam da odgovora nemaju, odnosno više su nekakav psiho drill a duhovna korist nikakva. Čemu se opet pitati kako to da mi ovo ispisivanje teksta tehnički ne predstavlja ni najmanji problem? Kako to? Kada sam čitav zgužvan? Što mi time hoće Gospodin reći? Čemu ovolika uprisutnjenost po čitavom web kontinentu? Svatko o meni može, uz par potezića mišom, saznati sve. A samome sebi sam nepoznat?

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #- ... oprosti pate kaj ti ne mogu češće poslati ali stanje je jako teško ovu godinu nejdem ni u Međugorje neka vas prati Božji blagoslov
- Hvala lipa za bombon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci AMEN! Od srca p. Luka

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob20.16 sati Ne znam kako vam objasniti da stvari teku kako valja? U redu ne mogu ovo, ne mogu ono. Ma šta ću vam pričat nadoveza me se taj bezvezni nemogitis. Ali u biti mogu sve! Što mi uopće nije strano jer kao redovnik naviknut sam na ne imanje - a to vam na isto dođe ne imati i ne moći. A kao što sa blagoslovom Božjim imam sve. Tako sa tim istim blagoslovom mogu sve. Redovništvo, redovništvo ono izlaz za one koji nemaju/nemogu. Baš pogođena bolest za redovnika. Kad ne možeš što prosječan čovjek može jer si naviknut ne imati što prosječan čovjek ima.

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida MajoraMa reci mi dide bil se uni naš Martin iz 1680. krstija livon i desnon da čuje da o njemu piše na unom konjunktoru i da to cija svit more znat. 'A Lujo zklela se zemlja raju da sve tajne saznaju.'

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom siluEhe staričice moja draga. Baba Jako ti si svome mili vavik uzor. Jel' no si ti rodila 13 dice? A evo tvoj milej izbroija šta lěbara šta dila 13. 'Ajmo mi Lujo izbrojit Gospinu ružarju.'

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Srpanj 2018 (55)
Lipanj 2018 (89)
Svibanj 2018 (102)
Travanj 2018 (86)
Ožujak 2018 (100)
Veljača 2018 (92)
Siječanj 2018 (96)
Prosinac 2017 (81)
Studeni 2017 (77)
Listopad 2017 (91)
Rujan 2017 (81)
Kolovoz 2017 (91)
Srpanj 2017 (82)
Lipanj 2017 (94)
Svibanj 2017 (93)
Travanj 2017 (85)
Ožujak 2017 (86)
Veljača 2017 (54)
Siječanj 2017 (82)
Prosinac 2016 (93)
Studeni 2016 (110)
Listopad 2016 (82)
Rujan 2016 (77)
Kolovoz 2016 (110)
Srpanj 2016 (88)
Lipanj 2016 (106)
Svibanj 2016 (92)
Travanj 2016 (84)
Ožujak 2016 (92)
Veljača 2016 (75)
Siječanj 2016 (89)
Prosinac 2015 (90)
Studeni 2015 (93)
Listopad 2015 (79)
Rujan 2015 (120)
Kolovoz 2015 (94)
Srpanj 2015 (94)
Lipanj 2015 (98)
Svibanj 2015 (97)
Travanj 2015 (106)
Ožujak 2015 (122)
Veljača 2015 (95)
Siječanj 2015 (90)
Prosinac 2014 (69)
Studeni 2014 (84)
Listopad 2014 (89)
Rujan 2014 (70)
Kolovoz 2014 (85)

Cambi: Izliči me
Cambi: Oprosti
DUŠNI DAN

p. L. Rađa, propovijedi
Prop. 1
Prop. 2
Prop. 3
Prop. 4
Prop. 5


" target="_blank">Radio Marija, Mladi za mlade 19. 2. 2002.

SAŽETAK RBK

27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagreb