paranormalno

20.04.2006., četvrtak

ŠIFRA SVETOG PISMA

Prvog septembra/rujna 1994. godina americki novinar M. Drosnin je odletio za Izrael da bi tadasnjeg predsjednika tamosnje vlade Jicaka Rabina (Jizchak) upozorio na smrtnu opasnost koja mu je navodno prijetila.
Zbog nedostatka poznanstava, novinar i pisac iz Njujorka (New Yorka) je jednom Rabinovom prijatelju, piscu saimu Guriu (Chaim), predao pismo za Rabina. U njemu je bilo upozorenje na atentat, koji ce se kasnije uistinu dogoditi.
"Bojim se", napisao je Drosnin Rabinu, "da se nalazite u samrtnoj opasnosti, ali istovremeno smatram da se ta opasnost moze zaobici i izbjeci!..."

Lov na duhove!
Guri je smatrao, a to je saopcio i Drosninu da izraelski predsjednik tom upozorenju nece pokloniti previse paznje, ali je ipak predao pismo nadleznom ministarstvu.
sta se kasnije desilo vec odavno nam je svima poznato: 4. novembra/studenog 1995. godine Rabin je ubijen, ustrijeljen od jednog vjerskog fanatika. Rabin i njegova sluzba sigurnosti ovo su upozorenje, kao i velik broj prijasnjih, nazalost, smatrali neozbiljnim!
Na dan ubistva Rabina, Drosnin je na najgori moguci nacin dobio dokaze za svoje upozorenje. Jicak Rabin je ustrijeljen s leda od covjeka koji je sebe smatrao poslanim od Boga, a ono sto je u svemu istinska senzacija jeste cinjenica da je - ubistvo zapisano u Svetom pismu koja je, kako je poznato pisana prije 3000 godina! Upravo atentat u Izraelu bio je jos jedna potvrda i dokaz o postojanju tajanstvenog koda Biblije, sifriranog teksta kojim je, navodno, zapisana cjelokupna buducnost covjecanstva.
svojoj knjizi „sifra Biblije“ ("The Bibel Code") ovaj americki novinar nam otkriva, ako je istina, da su prakticno svi svjetski vazniji dogadaji vec davno zapisani u Bibliji. Pomocu matematickog izracunavanja izvedenog pomocu racunara, navodno se mogu dobiti prorocanstva iz izvornog teksta na hebrejskom jeziku.
"Rabinovo ubistvo nije jedini dogadaj naseg doba zapisan u Bibliji. Dodatno su tu jos i dogadaji kao sto su ubistva egipatskog i americkog predsjednika Sadata i Dz. F. Kenedija (J.F.Kennedy), Drugi svjetski rat, afera Votergejt (Watergate), Holokaust, tragedija Hirosime (Hiroschima), slijetanje covjeka na Mjesec, Zaljevski rat, pa sve do predsjednikovanja Bila Klintona (Bill Clinton). I sve to napisano je - „Bozijom rukom", navodi u svojoj knjizi ovaj americki novinar.
Drosnin je ozbiljan novinar „Vasington Posta“ ("Washington Post") koji je radio izmedu ostalog i na policijskim reportazama, te se njemu ne moze tako lako pripisati lakovjernost. Nakon ubistva Rabina njegova situacija se naglo mijenja, za njega na bolje.
- U trenutku kad se ostvarilo prorocanstvo koje je sam procitao u Bibliji, sifra Biblije mi je po prvi put zaigrala pred ocima kao potpuno jasna i izvjesna!...
Do sada je prica o prorocanstvima zapisanim u Svetom pismu zvucala preapsurdna da bi zaiteresirala veci broj strucnjaka. sifrovane poruke koje se navodno mogu naci u Bibliji predstavljaju potraga za duhovima, smatra Andreas Michel sa katedre za Strari zavjet na Sveucilistu u Tibingenu (Tübingen).
- Autori Starog zavjeta – dodaje on - nisu posjedovali takvu matematicko-unjetnicku spoznaju svijeta da bi svoje tekstove mogli sifrirano zapisivati!...

Ubica koji želi ubiti!
Dodatni dokazi za one koji vjeruju u postojanje koda Biblije dolaze iz matematike: Elijahu Rips je matematicar u pjescanim zgradama Hebrejskog sveucilista u Jerusalemu, smjestenom na brezuljku iznad „Vjecnog grada“. Odatla se pruza magican pogled ka Faseldonu, ka starom gradskom zidu - idelno mjestu za inspiraciju?
Ripsovo specijalno podrucje je takozvana grupna teorija, matematicki element moderne fizikalne teorije.
- sifra Biblije je kompjuterski program! - objasnjava izraelski naucnik.
Zajedno sa dvojicom izraelskih kolega, fizicarom Doronom Witztumom i Joavom Rosenbergom sa jerusalemskih Visokih tehnoloskih skola - Rips je tekst Biblije podvrgnuo jednom programu za desifriranje. Posao je trajao sve do 1994. godine kada su u glasovitom znanstvenom casopisu "Statistical Science" objavili svoja iznenadujuca saznanja pod naslovom "Konstante slova u Knjizi".
Oni su prvo izabrali 300 hebrejskih pojmova koji imaju slicna znacenja, kasnije su tome dodali imena, dane rodenja i smrti 66 najpoznatijih Jevreja koji su zivjeli izmedu IX i XIX stoljeca. Tada su sve to skupa tretirali kao jednu cjelinu, jedan tekst, bez praznog prostora izmedu rijeci i znakova. Tada su u tom tekstu, u kome je bilo jedan do drugog 304.805 znaka, potrazili prethodno izabrana imena.
Racunar je poceo kombinirati slova tako sto je kombinirao prvi sa drugim, pa sa trecim... sa hiljaditim itd. Onda je kobinirao to isto samo sa pocetnim drugim slovom. Na kraju je tako prosao sva slova.
Upozorenje za Rabina je bila kombinacija slova redanih - svako cetvrto, dvanaesto ili petnaesto slovo teksta. Ako pri citanju znakova preskacemo odredeni broj slova, dobivamo citak tekst. Rijeci kao: "Rabin", "Amir", "Tel Aviv" i godina ubistva. Poprijeko preko Rabinovog imena mogu se naci rijeci: "Ubica koji zeli ubiti".
Da li je to sve samo slucaj?!...

Zapanjujuće otkriće
Izraelski matematicar je objavio svoje iskustvo u vezi sa Zaljevskim ratom.
- Racunaru smo dali zadatak da nade ime - Saddam Hussein. To smo ucinili posto smo se uvjerili da je kombinacija slova koji daju trazeni pojam povezana nekom matematickom logikom. U podrucju koje je ukazivalo na zaljevski rat nasli su se pojmovi kao: "Scuds", "ruske rakete" kao i datum pocetka rata i ime "Hussein".
Za Michaela Drosnina to je bio neoborivi dokaz za postojanje ove sifre: sve rijeci tvore neku vrstu ukrstenice. Tako se moze ispitati da li se rijeci medusobno povezanog znacenja nalaze jedna blizu druge. Tako se uz pojem "Bill Clinton" nalaze pojmovi "Predsjednik", kod "Sletanje na Mjesec" nalaze se pojmovi "Svemirski brod", "Apollo 11", kod rijeci "Hitler", nalazi se rijec "Naci", kod "Kennedy", rijec "Dallas"... Zar to moze biti puki slucaj?!...
Da ce jedan renomirani strucni casopis publicirati ovakve tvrdnje nisu se ni sami autori nadali. Robert Kass, koji je 1994. godine bio izdavac "Statistical Science", kaze da su citaoci u pocetku bili skepticni sto je normalna reakcija.
- Mislim da niko u to vrijeme ovu fantasticnu teoriju nije prihvatao kao nesto ozbiljno - navodi sef Odjela za statistiku americkog univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu. – Svi su mislili da tu pstoji neka caka, ali nisu znali koja i kako je otkriti...


A da bi se uvjerijo da kod Biblije uistinu postoji, Rips je novostvorenom programu podvrgnuo jos neke tekstove, na primjer, prijevod Tolstojevog "Rata i mira". Ali, trazena su se imena, podaci i datumi mogli naci jedino u Bibliji i to, kako navodi, u sifriranom obliku. Za odlucujuci eksperiment izraelski je matematicar od 32 imena i 64 podatka napravio oko 10 miliona razlicitih kombinacija, od kojih je samo jedan jedini par bio tacan. Rips je ponovo pohranio podatke u racunar da bi saznao koja od 10 miliona kobinacija daje zadovoljavajuci rezultat. I ispostavilo se da je zadovoljavajuce rezultate mogao naci samo u – Svetom pismu!

Ovo prevazilazi logiku!...
Robert Kass je, nakon svega, dao trojici ekspeata da provjere njegova otkrica i oni su to ucinili. Kad su sva trojica potvrdila korektnost statistickih postupaka i brojeva, Kass je odlucio da objavi rezultate. Harold Gans, zaposlen u tajnoj sluzbi SAD na poslovima desifriranja, cuvsi za ovu pricu bio je odmah ubijeden da moze naci dokaze za obaranje teorije o biblijskom kodu.
Da bi otkrio "u kom grmu lezi zec" on je ispisao 64 osobe i to ne samo njihova imena, nego i mjesta rodenja i smrti. Rezultat ga je sokirao.
- Niz leda mi je prosla neka hladna jeza, sjeca se Gans. - Imena gradova su odgovarala imenima osoba nadenim u Bibliji.
Australijski statisticar, Abraham Haofer, jedan je od onih koji su uporno kritikovali tezu o sifri u Bibliji:
- Pri analizi tolikog broja podataka, neminovno je da seodredene mustre pojavljuju – kaze on. – Ali, ovo prevazilazi logiku i postojece zakone vjerovatnoce!
Sljedece analize su Drosnina jos vise uvjerila u ispravnost svoje teze. On i koautor Doron Witztum su oko pojma "holokaust" potrazili jos neke pojmove i pronasli rijeci kao sto su: "Njemacka", "Berlin", "Eichmann", „Ciklon B"... Matematicar Piatetski-Shapiro sa Yale univerziteta, kome je Drosnin medu prvima pokazao svoje analize, pun je zbunjenosti i odusevljenja:
- Ovdje je rijec o jednoj inteligenciji koja je izvan naseg znanja i shvatanja - mi govorimo o Bogu. Jedini siguran odgovor je Bog!...
U Svetom su se do sada otkrili jos neki zanimljivi podaci: propast njujorske burze 1929; Beethoven, Bach, Picasso, izbor Natanjahua na vlast uz koje je jos stajao i nadimak "Bibi", udar kometa na Jupiter u julu 1994. i Treci svjetski rat kao najava posljednje apokalipticne borbe na Zemlji 2112. godine.

Atomski napad se nije desio!
Dana 26. januara 1996. godine otkriven je podatak koji je Drosnina uzbudio: U vecernjim satima 6. maja 1996., Libija ce napasti Izrael atomskim oruzjem! Nasao je nacina da razgovara sa Peresom, tadasnjim predsjednikom izraelske vlade. Razgovor je tekao ovako:
PERES: Za kad je predskazan napad?... sta mozemo uciniti.
- To je upozorenje, a ne predskazanje, odgovorio je Drosnin i time relativirao svoje upozorenje. On je jednostavno od biblijske sifre napravio naku vrstu prorocanstva, a la Nostradamus, kakva vec odavno poznajemo.
sesti maj je, srecom, prosao bez atomskog napada, ali Drosnin, ne umije objasniti kako to da se to nije dogodilo. Gdje je pogrijesio?
Na Drosninovo pitanje - da li je u Bibliji skrivena proslost ili buducnost - odgovara Rips:
- Sve ste je bilo, jeste ili ce biti!
A kako je ovo moguce u jednom tekstu od samo 304 805 znakova?
- Teoretski ne postoje ogranicenja za broj informacija sadrzanih u jednom tekstu! - odgovara matematicar iz Jerusalema. - Broj skrivenih informacija se ne moze otkriti, cak i ako nije beskonacan.
Na taj nacin su se Rips i Drosnin nasli u situaciji slicnoj vulkanolozima ili onim koji prate pokrete Zemljine kore i koji stoje pred dilemom kad ce se dogoditi sljedeca katastrofra, kako bi blagovremeno i tacno obavjestili gradonacelnika koji bi trebao evakuirati grad. Zemljotres iz 1995. godine u Kobeu u Japanu je takode pojam koji je Drosnin nasao u Bibliji. Osim toga, nasao je jos i ove rijeci: "Kobe", Japan", "Vatra", "Veliki zemljotres", sa tacno navedenom godinom.
Mozda se uz pomoc desifriranja Biblije stvarno moze procitati proslost i predvidjeti buducnost. Mozda mozemo predvidjeti sliljedeci atentat ili neki dogadaj planetarnih razmjera, ko sto je bio udar komete prije 65 miliona godina, koji je unistio dinosauruse...
Ali, onima koji sifrirane poruke nalaze u Bibliji, takode bi se moglo desiti nesto slicno sto se dogodilo Kasandri. Lijepi Apollon je bio u nju zaljubljen i obecao joj - ako mu uzvrati ljubav - pokloniti dar proroka. Kasandra je prihvatila ponudu i dobila moci proroka, ali se oglusila o svoje obecanje. Tada je Zeusov sin ucinio da lijepa Kasandra ostane prorocica, ali je ucinio i da je niko ne slusa niti joj vjeruje!


- 13:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

PROKLETSTVO LOKRUMA

U svijetu su danas poznate legende o dva prokletstva: "prokletstvo faraona Tutankamona" i "prokletstvo cuvenog dijamanta Houp". O zanimljivoj storiji o prokletstvu egipatskog faraona Tutankamona, koji je vladao jedva devet godina - od 1358. do 1349. pr.n.e. - napisane su knjige i snimljeni dokumentarni filmovi. Prica je posve bizarna: najmanje tridesetak ucenjaka koji su imali veze sa otkricem Tutankamonovog groba i posmrtnim blagom koje je u njemu otkriveno, izgubili su zivote prijevremeno i pod sumnjim okolnostima. Svakako, najglasovitiji medu njima bili su britanski arheolozi Hauard Karter i lord Karnarvon!

zivopisni otok
Legenda o drugom najpoznatijem prokletstvu - "prokletstvu dijamanta Houp"- cija je vrijednost procjenjena na 42,52 karata, takoder je manje-vise poznata i slicnog je sadrzaja. Ni skupocijeni Houp, naime, nije donio mnogo srece nijednom od bivsih vlasnika, pocev od zlohudog francuskog kralja Luja XIV pa do americke bogate nasljednice Evelin Vols Mek Lin.
U sjenci ova dva u svijetu opcepoznata prokletstva, danas na Jadranu zivi jedna stara legenda koja se vec decenijama prepricava u gradovima i zemljama Sredozemlja. Ona je vezana za jedan od najljepsih hrvatskih otoka, Lokrum, koji se nalazi u priobalnim vodama Dubrovnika.
Istina je da je Lokrum, sa svojom rajskom florom i faunom, bio privlacan mnogim europskim osvajacima, krunisanim glavama i bogatunima. Ipak, nikome od njih nije donio srecu. Naprotiv!
Od polovice 19. stoljeca pa sve do potkraj Prvog svjetskog rata, dubrovacki je otok bio u sastavu Austro-ugarske monarhije i pretvoren u ljetni rezidencijalni posjed becke carske porodice. U njegovim zivopisnim morskim lagunama i prekrasnim dardinima, uzivali su najugledniji austro-ugarski princevi, plemici i dvorjani, a povremeno su u njegovoj prirodnoj i klimatskoj rajskoj raskosi uzivali i sami clanovi carske porodice Hasburgovaca. Tako je Lokrum bio svjedokom njihovih radosti, ljubavnih strasti i romansi, ali i njihovih tragedija. Krenimo redom...

Na smrt osuden
Oto Fridrih Vilhelm (1845-1886), poznatiji kao Ludvig II, kralj i ljubavnik utjecajne Elizabete Bavarske, majke austrijskog nadvojvode i prestolonasljednika Rudolfa, boravio je na dubrovackom otoku kao zarucnik Elizabetine sestre. Vrativsi se kuci saznao je da ga je Bavarski ministarski savjet proglasio ludim i svrgao s prijestolja. Nekoliko dana kasnije naden je mrtav u jezeru kraj svog imanja!
U aprilu/travnju 1864. godine sa Lokruma, na kome je boravio sa svojom lijepom suprugom sarlotom, na daleki put u Meksiko zaplovio je brat cara Franje Josifa I, nadvojvoda Maksimilijan, koji ce tamo, proglasivsi se za meksickog cara, biti uhapsen, zlostavljan, osuden na smrt i strijeljan. sarlota ce se jos jednom vratiti na Lokrum, ali ce tamo dozivjeti brodolom i jedva ostati ziva. Ipak, njen kraj bit ce tragican: umrijet ce pomracena uma u Maksimiljanovom glasovitom dvorcu Miramare nedaleko Trsta.
Novi vlasnik Lokruma postat ce prestonasljednik Rudolf (puno ime Franc Karl Josif), jedinac Franca Josifa I i Elizabete Bavarske, koji je na dubrovackom otoku proveo svoj medeni mjesec sa zarucnicom Stefanijom. Stari dubrovacki kronicari kazu da se "zemlja zatresla a more uznemirilo" kada su se Rudolf i Stefanija prvi puta iskrcali na pjescanu lokrumsku obalu. Bio je to, kazu Dubrovcani, predznak skore Rudolfove tragedije.
Pucnji u Sarajevu
I odista, 29. januara/sijecnja 1889. godine u dvorcu Majerling odigrat ce se tragedija koja ce mnogo kasnije postati temom mnogih dokumentarnih storija, romana, tv-serijala i filmova. Opijen pomucenim strastima i ljubomorom, austrijski ce prestonasljednik na krevetu prekrivenom mirisljavim ruzama, ubiti svoju ljubavnicu, 17-godisnju baronesu Mariju fon Veceru, prekrasnu zivahnu kcerku ugarskog plemica Albina fon Vecere, a nakon toga pucat ce sebi u slijepocnicu i tako okoncati svoj kratki ali uzbudljivi zivot (1858.-1889.)!
Konacno, legende kazu da su se 1914. godine spremali ljeto provesti na Lokrumu i austrougarski prijestolonasljednik Franjo Franc Ferdinand i njegova lijepa supruga Sofija Hohenberg. No, prije odlaska na dubrovacki otok, oni su posjetili Sarajevo gdje su 28. juna/lipnja brutalno ubijeni u atentatu, koji je na njih izvrsila grupa zavjerenika sa Gavrilom Principom na celu. Ta tragedija izazvala je u Europi pravu katastrofu. Ona je, kako je poznato, bila neposredni povod i uvod u Prvi svjetski ratu u kome su pala - tri carstva - austrougarsko, tursko i rusko!
Bilo kako bilo, legenda o "prokletstvu otoka Lokrum" jos uvijek traje, cekajuci darovite pisce i filmske scenariste, koji ce od prastarih kronika i narodnih kazivanja naciniti pricu za sva vremena...

- 13:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

STRAH

Poput ljutnje, radosti, tuge, i strah je ljudska emocija. Ponekad blage, ponekad snazne, emocije nastaju kada je mozak zatecen i iznenaden. Mozak prima i analizira informacije koje dolaze od nasih cula (oci, usi, nos...), pazljivo promatra logicki nastavak onoga sto nam se dogada. I reaguje. Tako smo, ponekad, iznenada sretni, zadovoljni, uplaseni, bijesni...
Za specijaliste, emocija je psiholoska i fizioloska reakcija (rad hormona ili nervnog sistema...), koja nastaje pred iznenadnom i nepredvidenom situacijom. Ta reakcija predstavlja adaptaciju na promjenu nase okoline i javlja se prilikom pojave opasnosti, prijetnje ili rizika. Ta emocija, zapravo, priprema organizam da efikasno reaguje kako bi obezbijedila njegovo prezivljavanje.
No, da li na pojavu opasnosti, kada ih strah obuzme, ljudi i zivotinje reaguju na isti nacin?

Izbjeći smrt
Neosporno, strah je univerzalan. Sve zivotinje, bilo da su beskicmenjaci (crvi, ljuskari, insekti...) ili kicmenjaci (ribe, reptili, ptice, sisavci...) poznaju strah. Strah da ce biti pojedene, ugusene, da ce pasti, da ce se udaviti... Ukratko, strah pred opasnostima! Pravi alarmni sistem, strah omogucava zivim bicima da izbjegnu smrt prilikom pojave opasnosti.
Ali, strah muhe nije isti kao strah plivaca. Kod insekata, on je refleks prezivljavanja. Naravno, i kod covjeka se uocava taj refleks (drhtanje, jeza, trzaj...), ali je prisutna i emocionalna komponenta. Buduci da mozak covjeka moze da objasni ono sto vidi, strah se rada kao manifestacija maste i predvidanja onoga sto se moze dogoditi. Covjek istrazuje svoj licni dozivljaj da bi hranio svoje strahove. Neki covjek, suceljen s opasnosti, reagovat ce drugacije u zavisnosti od konteksta. Pred ajkulom plivac osjeca kako mu se krv ledi u venama: ali, gledajuci je u akvariju, ajkula postaje lijepo morsko stvorenje koje ne izaziva nikakvo uzbudenje.
Kao mali plasimo se svijeta koji nas okruzuje. Postavlja se pitanje: postoji li gen straha koji se budi s nasim rodenjem?
Znanstvenici smatraju da ne postoji. Ali, od insekata do primata (racunajuci tu i covjeka), izgleda da je strah ugraviran u srce DNA, velike molekule koja sadrzi program funkcioniranja svih zivih bica. U kom obliku? U stvari, mnostvo gena ucestvuje u izgradnji nervnog sistema. S te tacke gledista, strah je bioloski, to jest, integriran od samog naseg rodenja.
Istrazivanja sto su ih vodili etnolozi i drugi znanstvenici, pokazala su da se bebe, bas kao i mlade simpanze, spontano boje pauka i reptila. Kao da zivotinje oblika bitno drugacijeg od naseg i obdarene drugacijim nacinom premijestanja iskljucuju instinktivne strahove. Selekcionirane tokom evolucije, omogucavaju nase prezivljavanje. Drugi primjer: snazan zvuk ili naglo gubljenje ravnoteze povlace refleksni strah i ne poznavajuci uzrok!

Život pun strahova
Dok su drugi, naprotiv, nauceni tokom dozivljenih iskustava, "steceni strahovi" nastaju zahvaljujuci "plasticnosti" mozga. Zamislite medu koji prvi put srece jeza. Medo pocetnik misli da ce mala zivotinja biti lak plijen, ali mu ova baca pregrst bodlji u njusku. Kod sljedeceg susreta, medo ce se povuci!
Covjek je neosporno sampion u ucenju straha. Roditelji, profesori, knjige,
televizija, casopisi... On uci da se boji vjestica, elektricne struje, serijskih ubica, nezaposlenosti, side, globalizacije, nuklearnog oruzja... Ali, covjek i sam sebi stvara strahove. Suprotno od zivotinja, on ima svijest o sebi. Sposoban da se vine u buducnost, covjek zamislja hiljadu bolesti, nesrecnih slucajeva, neuspjeha itd. I jos gore od svega: on vidi dolazak smrti, neizbjezne i nepredvidive. Gdje? Kada? Kako? Kod covjeka, strah od smrti pred stvarnom opasnosti se razlikuje od filozofskog pogleda na smrt, sto druga ziva bica ne poznaju.
Da li su nasi strahovi vjecni?
U vecini slucajeva, da. Prvi pravi strah koji obuzima covjeka od dana rodenja, i od pamtivijeka, je strah da bude odvojen od mame. Slijedi strah pred drugim osobama i novim stvarima. Izmedu 2,5 i 5 godina, strah od mraka sprecava dijete da spava. Jer, tu su fantomi, lopovi, ljudozderi sakriveni u ormaru, ispod kreveta, iza zavjesa...
Neki znanstvenici povezuju ove nocne more sa onima sto su ih morali osjecati prehistorijski ljudi, zavuceni u svoje pecine, i stalno izlozeni napadu divljih zvijeri. Strah od tame kod covjeka izgleda potpuno prirodan. Jer, suprotno mnogim zivotinjama koje se snalaze u tami zahvaljujuci cujnim i njusnim osjetilima, covjek cije je najostrije osjetilo vid, je bespomocan pred divljim zvijerima tokom noci. Dodajte malo maste, i covjeciji duh proizvodi
vlastite monstrume u pomrcini.

Vlastiti monstrumi
U proslosti, nasi preci bojali su se svega: snijega, grada, groma, meteora zemljotresa, oluja, tornada, duge, pomracenja, suse, pozara... mnogo vise nego danas. Cudi klime i drugih prirodnih fenomena za njih su bili prije svega bozja predskazanja.
Danas, u mnogim tehnoloski razvijenim zemljama, znanost je objasnila cudi prirode. Ali, novi strahovi odmah protjeruju stare: atomska opasnost (Cernobil), genetski modifikovane namirnice, zagadena industrijska hrana (lude krave, belgijski pilici...), i tako dalje sve do novih dostignuca i novih strahova.
Dremate na otomanu. Odjednom, trgne vas metalni zvuk. Izgleda da neko pokusava da otkljuca bravu s vanjske strane vasih vrata. Obuzima vas strah.
sta cinite? Otvarate prozor i skacete...? Cekate da lopov ude pa da ga tresnete peglom...? Paralisani ste, nemocni da mrdnete prstom...? Otvarate vrata, bijesni, cak spremni da vas uljez ozlijedi...?
Pred nekom opasnoscu, u funkciji licne emotivnosti, koja dobrim djelom zavisi od kulture pojedinca i njegovog obrazovanja, niko ne osjeca isti strah i ne reaguje na isti nacin. Seosko dijete rijetko se boji krave dok se gradsko dijete ne boji da ude u tramvaj. Bilo o cemu da se radi, za specijaliste koji proucavaju ponasanje, postoje cetiri nacina reagovanja: pobjeci, braniti se, ostati nepokretan ili se vinuti u opasnost.

Smrt od straha
Bjezite kada ocijenite da ce vas noge nositi. Borite se ako ocijenite da se mozete uhvatiti ukostac s opasnoscu. Ostajete nepokretni, najcesce sakriveni, kada ocijenite da je bjekstvo nemoguce. Bacate se u celjust vuka kada mislite da nemate sta da izgubite, Vas strah se pretvara u bijes.
Moze li se umrijeti od straha?
Tesko je odgovoriti. Ipak, kad neko ima slabo srce, snazne emocije, kao sto je strah, mogu mu nanijeti velikog jada. Jer, strah obicno prati snazno povecanje srcanog ritma. A srce – zasto ne - moze da popusti pred tako brutalnom navalom.
U slucaju duzeg i intenzivnog straha, osoba zdravog srca moze da umre od soka: u ovom slucaju reaguje nervni sistem naredujuci prestanak disanja i rada srca. To se dogada nekim vrstama gazela koje umiru od straha u celjusti lava prije nego sto on i zarije svoje zube. "Prirodni" prestanak rada srca koje, izgleda, nastoji da skrati trajanje patnje zivotinje u trenutku uginuca.
Kod covjeka, negativne posljedice sto moze da ih izazove snazan strah vise su psiholoskog reda. Atentat, rat, strah za djetetom ciji je zivot ugrozen, saobracajni udes, katastrofalni zemljotres... tesko se zaboravljaju.
Kada je nesto dozivljeno i kada se covjek vrati u "normalne zivotne tokove", strah zauvijek ostaje. zrtva je u stanju neprestane pripravnosti i stresa.
Nocu ima kosmare, a danju joj slike dogadaja ne izlaze iz glave. Ljekari to nazivaju posttraumatskim stresom.
Danas u mnogim zemljama postoje medicinsko-psiholoski centri za pomoc traumatiziranim osobama. zrtva moze da "istrese svoju vrecu", da isprica sta joj se dogodilo u proslosti i sta sada osjeca. Koliko joj to pomaze zavisi i od nje i od samog psiho-tretmana

- 13:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TELEPORTACIJA

Ujutro 6. maja 1878. Johan Celnar, profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Lajpcigu, sjedio je sa Henrijem Slejdom, americkim medijem, u sobi za eksperimente iz parapsihologije. Niko drugi nije bio prisutan. Iznad stola za kojim su sjedili, Celner je držao obje Slejdove ruke. Minutu kasnije okrugli drveni stolic koji je stajao u blizini poceo je da se ljulja tamo-amo a gornja daska se podigla iznad ruba stola za kojim su sjedili, zatim je okrugli stolic polako kliznuo ka ovom stolu, malo se nagnuo unazad i skliznuo ispod njega.
Sljedecih minuta se ništa nije dešavalo i Slejd se upravo spremao da konsultuje svoje "duhovne kontrolore" o tome šta treba da ocekuju, kad je Celner bacio pogleda ispod veceg stola i sa zaprepaštenjem otkrio da je okrugli stolic netragom nestao. Zatim su njih dvojica pretražili sobu, ali stolic nisu našli! Kao da je u zemlju propao.

Začuđujuća pojava
Celner i Slejd su zatim ponovo zauzeli svoja mjesta, stavivši ruke iznad stola. Slejd nije mogao napraviti nikakav neprijmijecen pokret. Nakon pet minuta Slejd je vidio svjetlosti u vazduhu, kao što se to obicno dešavalo prije nego što su mu se dogadali paranoramlni fenomeni. Ni Celner niti iko od njegovih kolega nisu nikada vidjeli ova svjetla kad su bili prisutni sesijama sa Slejdom. «Dok sam okretao glavu, slijedeci Slejdov pogled prema plafonu iza mojih leda», sjeca se Celner, «iznenada sam primijetio na visini od 1,5 metra onaj okrugli stolic kako se sa nogama okrenutim naviše spušta na sto za kojem smo sjedili…»
Ovo nevjerovatno svjedocanstvo opisuje teleportaciju - išcezavanje materije i njeno ponovno pojavljivanje na istom ili drugom mjestu. Ovaj je fenomen, navodno, usko povezan sa ostalim slicnim fenomenima - prolaskom jedne materije kroz drugu i vezivanjem cvorova bez ljudske pomoci, o cemu izvještavaju mnoga svjedocanstva iz prošlosti.
I druge sesije sa Slejdom, kojima je prisustvovao Celner, rezultirale su "nemogucim" kretanjima predmeta: u nekim slucajevima sami od sebe su se vezivali cvorovi na vrpci, koži ili cak svinjskom crijevu dok ih je Celner držao ili ih jednostavno samo posmatrao. Jedna seansa cija je namjera bila da se povežu dva drvena prstena nije uspjela - ali se seansa završila tako što su ta dva prstena balansirala «na memoguc nacin" na središnjoj nozi okruglog stolica ciju smo teleportaciju vec opisali.
Kad se taj dogadaj zbio, stolic je bio izvan Slejdovog domašaja. Da bi se ti prstenovi navukli na nogu stola, bilo je potrebno rastaviti sto na dijelove pa da ga ponovo sastaviti!

Čudesne moći Sai Babe
Celnerovo djelo o parapsihološkim fenomenima sastoji se od nekoliko debelih svezaka, ali je samo neznatan dio ovog materijala dostupan javnosti. U njemu se nalazi i izvještaj objavljen 1932. godine u casopisu «Journal» americkog Udruženja za parapsihološka istraživanja. Izvještaj je napisao V. Batn, tadašnji predsjednik Društva, koji je prisustvovao eksperimentima medija Mardžeri Kandon.
U tim eksperimentima duh Mardžerinog umrlog brata, Voltera, navodno je stavljao i vadio male predmete iz raznih vrsta kutija, najcešce kartonskih, zatvorenih samoljepljivom trakom, te cvrsto zakljucanih drvenih i metalnih kutija. Ovo je radeno više puta, a za to vrijeme Mardžeri Kandon je bila vezana za stolicu. Kad su ti predmeti teleportirani iz kutije u kutiju bilo je lako provjeriti tu cinjenicu.
Godinama kasnije, Uri Geler je tvrdio da je uspjevao teleportirati ne samo manje predmete nego cak i ljude i životinje, ali to nikada nije i znanstveno potvrdeno. Ipak, mnogi uglednici bi se zakleli da se jedne prilike Geler iznenada pojavio na ustakljenoj verandi svog prijatelja Andrije Puharica u Osining, u državi Njujork, nakon što je trenutak prije šetao Menhetnom, koji je od Osininga udljaljen jedan sat vožnje automobilom.
Indijski guru Sai Baba je posebna prica. Njegova specijalnost je materijaliziranje malih predmeta; najuobicajeniji poklon je sveti prah vibhuti, praškasta siva supstanca, koja se koristi za lijecenje. Zapadnim parpsiholozima koji su ga posjetili nikada nije dozvoljeno da mu nametnu neku kontrolu. Medutim, Karlis Osis i Erlendur Haraldson uspjeli su, navodno, da prekontrolišu jednu od Babinih haljina i nisu našli na njoj džepove ili neka druga skrovita mjesta. A nije bilo ni znakova vibhutija niz rukave, što bi se moglo ocekivati ako ga je Baba istresao iz rukava u ruku.

Inteligentni projektili
Primjeri ociglednih teleportacij, prenošenja materije kroz materiju, poznati su i kao "slucajevi kucnih duhova" u kojime se u zatvorenim sobama dešavaju nevjerovatne pojave, najcešce kamenje ili drugi predmeti pristižu iz - niotkuda. Ponekad nisu vidljivi sve dok ne udare u neki predmet. Možda se najpoznatiji slucaj ove vrste dogodio 1903. Neki geolog, V. F. Grotendik, izvodio je geodetska mjernja na Sumatri. Jedne noci dok je spavao u kolibi pokrivenoj debelim slojem lišca, odjednom ga je probudilla «kiša» kamenja koje je padalo po njemu i svuda oko njega.
To se ponovilo i sljedece noci dok je ležao budan. Ocito, kamenice su dolazile s krova ali on nije mogao naci rupe u lišcu kroz koje je kamenje prolazilo. Uz sve to, kada je trecu noc pokušavao da uhvati poneki kamen, on bi istog casa promijenio pravac! To se ponovilo nekoliko puta.
"Inteligentni projektili" ove vrste nisu neobicni u "slucajevima kucnih duhova". Ali, u velikom broju slucajeva dešavalo se da odredeni predmeti misteriozno išcezavaju, mada postoji samo jedan kratki znanstveno obradeni izvještaj koji potvrduje istinski nestanak nekih predmeta.

Nepoznate dimenzije
Dogodilo se to nekoj gospodi Kogelnik u Londonu 1922. godine cije je kucanstvo mjesecima uznemiravano raznim nestašlucima "kucnog duha". Ali jednoga dana dzbilo se nešto krajnje nevjerovatno. Njen muž prica:
"Kad je moja žena vidjela kako joj sjekira nestaje pred ocima izašla je iz sobe. Sve se ovo dogodilo izmedu 10 sati i podneva."
Može se navesti znatan broj prilicno uvjerljivih slucajeva teleportiranja - išcezavanja i ponovnog pojavljivanja – razlicitih predmeta. Postoji sve više dokaza da nam se to dešava u svakodnevnom životu. Telepatija se javlja mnogo cešce, ali ni teleportacije zasigurno nisu tako rijetke kako bi se moglo pretpostaviti na prvi pogled.
Šta sve ovo znaci?
Odgovor leži, kažu neki parapsiholozi, u cinjenici da prostor ima i cetvrtu dimenziju, ili cak i više nama nepoznatih dimenzija. Drugim rijecima kad se predmeti pojavljuju ili išcezavaju, oni se tada krecu cetvrtom ili jednom od tih dimenzija.
Ovo je savršeno razumna hipoteza, ali naravno postoje i dodatna objašnjenja. Jedna hipoteza kaže da predmeti postaju nevidljivi samo privremeno. Ali, ona ne bi mogla da objasni izlazak predmeta iz zatvorenih kutija. S druge strane, halicinacije - jedno drugo cesto ponudeno objašnjenje - ne mogu objašnjavati slucajeve u kojima se odvija trajna strukturalna promjena - kao što su cvorovi na Celenrovim vrpcama. Tamo gdje je materija prošla kroz drugu materiju u obicnom trodimenzionalnom prostoru, ona je možda rastavljena, prenesena atom po atom i opet ponovno sastavljena. Ili su možda doticni atomi ucinjeni "pasivnima" i nekohezivnim, tako da nisu djelovali jedni na druge dok su prolazili jedan kroz drugi?!…

Paralelni svjetovi
Neki znanstvenici teleportaciju objašnjavaju "kvantnim provodenjem", u kojem jedna atomska cestica na "nemoguc" nacin prodire kroz barijeru energije: cestica se vidi kao da se probija kroz neku barijeru koja je suviše visoka da bi se preskocila. Možda bi se moglo i prihvatiti da je transpot materije kroz materiju fenomen "kvantnog provodenja" ali se tada postavljaju mnoga druga pitanja na koja znanost još uvijek nema racionalne odgovore.
Ako cetvrta dimenzija uistinu postoji ona otvara zapanjujucu mogucnost postojanja beskonacnog broja drugih dimenzija – koje cine neogranicen broj univerzuma paralelnih sa našim. A to vec prelazi u – znanstvenu fantastiku!

- 13:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ŽIVOT S FANTOMIMA

"Sazdani smo od takve grade od koje se snovi grade", napisao je Sekspir. Mozda zbog toga kao sto je rekao T. S. Eliot "ljudski soj ne moze podnijeti previše stvarnosti."
Ali šta je stvarnost a šta su snovi?

Druga realnost
Jednom prirodnjaku stvari su realne kad se mogu prenijieti culima ili instrumentima, kada im se može uzeti mjera, a ponašanje posmatrati, kad se o njima mogu izvoditi zakljucci i postavljati naucna pravila i zakoni. U carstvu misli, normalan covjek bez poteškoca razlikuje fantaziju i maštu od stvarnih predstava i doživljaja.
I parapsihološka istraživanja su pokazala da uistinu postoje "realnosti" izvan onih koje opcenito opažamo sa naših pet cula, kao što su tonovi cija je visina isuviše visoka da bi ih culo ljudsko uho. A možda postoji i "realnost", potvrdena iskustvima mistika, dok su u ekstazi.
Ipak, ostaje cinjenica da je "normalnost" za vecinu nas zajednicko polazište senzornih percepcija koje mi svi dijelimo; sve u svemu macka sjedi na jastucetu, a ne obratno!
Ali, šta je bila realnost za cuvenu Sibil Izabel Dorset koja je, izmedu svojih 16 licnosti, vidjala sebe u ogledalu na razne nacine - kao otmenu plavušu, smedokosu, visoku, vitku crvenokosu, smedokosog muškarca, plavookog muškarca, sramežljivu platinastu plavušu, malu vitku brinetu - sa potpuno razlicitim karakterima koji idu uz svakog od njih. Ona je cak i kupovala prikladnu odjecu za svaku licnost u sebi, a izbor svih tih licnosti u njoj, zbunjivao je sve ostale kad bi se pojavili u njenom tijelu.
Šta je sa pacijentkinjom psihijatra dr Mortona Šacmana, 25-godišnjom Rut, Amerikankom, udatom za Pola, koja živi u Londonu sa troje djece? Njeni doživljaji ispricani u Šacmanovoj knjizi «Rutina prica» i 1982. godine dramatizovani na televiziji BBC, zaprepastili su svijet?!…

Užasni doživljaj
Rut opisuje neobicne simptome: seks sa Polom izgleda joj prljavim, boji se otvaranja vrata, izbjegava društvo, hvata je panika u gomili, mrzi da ide u kupovinu, nema apetita, ima negativna osjecanja prema svojoj djeci, strahuje da ce joj mozak eksplodirati...
Rutina životna drama više je nego užasna. Bila je treca u porodici sa cetvero djece, a najmlade je rodeno 10 godina nakon nje. Dok je majka poradala posljednje dijete, otac ju je pokušao silovati - i gotovo u tome uspio. Da je taj napad bio stvaran a ne izmišljen, govore cinjenice da je njen otac bio pijanica i redovno se drogirao; bio je nasilan - jedanput je cak i pucao u Rut , ali ju je promašio; krivotvorio je cekove i bio je cest posjetilac ludnica i zatvora.
Rut je o užasnom doživljaju ispricala majci, ali umjesto u njoj da nade zaštitu, ona ju je smjestila u djeciji dom. Rut nikada više nije živjela sa roditeljima i osjecala je "odvratnu" mržnju prema ocu.
Ono što Rut nije odmah ispricala dr Šacmanu bilo je da je gotovo svakodnevno vidala fantomsku prikazu svog oca. Pocela ju je da progoni godinu dana nakon rodenja najmladeg djeteta. Ponekad bi njegovo lice vidala na mužu, Polu ili na svojoj bebi, a mnogo cešce je osjecala njegovo prisustvo. Bila je ubijedena da je on proganja i da je postice da izvrši samoubistvo. Jedanput je s njom «sjedio» za stolom i izgledao je potpuno stvarnim. Drugom prilikom, «sjedio» je na stolici, izmedu dva gosta. Cula ga je kako govori i posmatrala ga kako prati njihov razgovor, mada ga drugi, nisu ni culi ni vidjeli. Rut je postala pacijent dr Šacmana 1979. godine, ali je i dalje vidala prikazu svog oca, osjecala njegovo prisustvo, cula njegov smijeh, osjecala cak i miris njegovog znoja.

Život sa prikazom
Rutino ponašanje nije bilo psihoticno. Pošto je procitao da jedno malajsko pleme, Senoi, smatra «život» snova tako znacajnim da svoju djecu uce da se suocavaju, ovladavaju i koriste svim onim što je prouzrocilo užas u njihovim nocnim morama, dr Šacman je predložio Rut da slijedi njihov primjer i da se suoci sa prikazom svog oca.
Pobjeda nije izvojevana ni brzo, ni lako. Rut je i dalje vidala prikazu svog oca, cula njegov glas i osjecala da joj cita misli… Psihijatar joj je savjetovao da otjera prikazu što je ona, na kraju, i ucinila.
Šestog dana terapije, Rut je vidjela kako se njen muž Pol izgledom pretvara u njenog oca i kada joj je lako dodirnuo ruku, osjetila je pritsak do boli. Te noci je odbila da spava sa Polom, jer je osjecala da joj je on otac. Sljedeceg dana ocevo lice vidjela je na dr Šacmanu. A onda se sve smirilo.
Dr Šacman je smatrao da bilo izuzetno korisno kad bi Rut snagom svoje volje mogla po želji prizivati fantomsku prikazu. Ako bi je mogla stvarati, onda bi je mogla i otjerati po vlastitoj volji. Kad joj je to predložio, Rut je pristala i uskoro je - uspjela u tome.
Nekako baš u to vrijeme, dr Šacman je morao otputovati u Njujork na dvije i po sedmice. U tom periodu Rutin se otac pojavio bar osam puta. Cula je šuškanje njegove odjece, otvaranje kutije sa cigaretama, a jedanput se probudila i vidjela ga kako joj sjedi na krevetu. No, svaki put je uspjela da ga otjera. Prikaza je zatim nestala i nije se pojavljivala punih 19 dana.

Zanimljiva iskustva
Po povratku, Šacman je predložio Rut da pokuša stvoriti fantomsku prikazu, koja prema njoj nece biti neprijateljski raspoložena nego – naprotiv – koja ce joj postati prijateljem! Nakon izvjesnog napora, Rut je uspjela stvoriti duhovnu verziju svoje najbolje prijateljice Beki. Rutine prikaze su se ponašale normalno (mada su povremeno prolazile kroz zatvorena vrata i zidove), kao živa ljudska stvorenja. Mada ih je mogla otjerati, ona ih nije uvijek mogla natjerati da rade ono što nisu željele.
Jednog je dana Rut "duplirala" dr Šacmana u njegovom prisustvu, stvarajuci «dopellgangera», koji je sjedio na stolici lijevu do njega. Kad je Šacman sjeo u njegovu stolicu, duhovni dvojnik je prešao na drugu, a kad je prolazio ispred prikaze, on ju je zaklonio od Rutinog pogleda. Rut je vidjela obojicu kako se istovremeno odražavaju u ogledalu, a kad je dr Šacman ispružio ruku prema njoj, to je ucinio i njegov fantom!
Rut je uskoro postala saradnik dra Šacmana. U zamracenoj prostoriji, ona je stvarala prikaze, zatim je detaljno bilježila njihove osobine; mogla je obilaziti oko njih, posmatrati ih iz razlicitih uglova, doticati ih (bile su hladnije od živih bica)… Prikaze su cak mogle i da pišu poruke koje je jedino Rut mogla vidjeti i citati; nisu se mogle fotografisati, niti im je glasove bilježio magnetofon.
Rut je uskoro otkrila da može proizvesti prikazu svoga oca i nametnuti joj svoju volju, a jednom je uspjela cak i da se stopi s njom. "Što sam se više opuštala", pricala je poslije, "manje sam ga vidjela a sve više sam postajala on!…»
Jedan iznenadujuci dogadaj se desio kad je Rut posjetila SAD i provela neko vrijeme sa ocem. Dva puta je spavala sa prikazom Pola i poslije je zabilježila kako su oba iskustva bila seksualno vrlo zadovoljavajuca.
Medutim, drugi eksperimenti nisu uspjeli. Na primjer, Rut je pokušala da opiše nove Polove gace, zamišljajuci njegovu prikazu obucenu u njih - ali u tome nije uspjela. Postepeno su granice Rutinih neobicnih sposobnosti postajale ocite, ali prikaze nikada nisu uspjevale prenostiti informacije o predmetima izvan Rutinog životnog iskustva.
Medutim, jednaput je Pol vidio Rutinu prikazu kako sjedi na divanu. Cuo ju je kako govori i vidio kako joj se usne krecu, a onda je otkrio da prava Rut sjedi na drugom mjestu.

Izleti u djetinjstvo
Konacni preokret u Rutinoj terapiji je bio kada je uspjela da stvori sopstvenog dvojnika. Uz pomoc njega, Rut se detaljno sjecala zaboravljenih dogadaja iz svog djetinjstva od kojih je mnoge potvrdila i njena majka. Ponekad je uspjevala da se poistovjeti sa sopstvenom prikazom, što joj je omogucavalo da padne u "trans sjecanja", koji je u nekim vidovima bio poput transa spiritista, a u nekim opet poput hipnoticke regresije.
U tim trenucima Rut je govorila i ponašala se kao dijete. Kad joj je dat jedan broj psiho-testova, dok je bila u stanju regresije u raznim uzrastima života, ona ih je uradila na nivou djevojcica tog životnog uzrasta. Testovi su pokazali da Rut uistinu ponovno preživljava svoj život iz vremena kada je bila dijete i adolescent. Drugi testovi su dokazali da su Rutine prikaze djelovale na njen vid i sluh kao što bi djelovala stvorenja od krvi i mesa!
Za Rut su ove prikaze sada zabava. Kad je sama u automobilu može posaditi jednu od njih pored sebe da joj pravi društvo, ili na nekoj dosadnoj sjedeljci voditi necujne razgovore sa duhovima osoba koje poželi. Ali, daleko od njene košmarne stvarnosti, implikacije njene životne price su uistinu dalekosežne za parapsihološka istraživanja i za znanost.

- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

POVRATAK IZ SMRTI

Steven i Marija Selfer imali su osmogodišnju kćerkicu Saru i živjeli sretnim životom u bogatoj četvrti Denvera (Colorado) sve dok, iznenada, jednog popodneva porodicu Selfer nije zadesila teška nesreća...
Gospoda Selfer je sjedila u dnevnoj sobi i pratila na televiziji svoju omiljenu emisiju, a Sara se sunčala u dvorištu pored velikog, zelenog bazena. Iz susjednog dvorišta čuo se zvuk motorne kosilice kojom je njihov susjed Don kosio travu. Dijelila ih je lijepo ukrašena daščana ograda preko koje su Don i mala Sara o nečem žučno raspravljali. Kako mu djevojčica nije odgovorila na posljednje ponovljeno pitanje, Don se popeo preko ivice ograde da je vidi, ali nje više nije bilo na platnenom naslonjaču pored bazena. Pomislio je da je ušla u kuću i nastavio da kosi.
Međutim, kada se po treći put popeo i pogledao preko ograde, primijetio je nepomično tijelo djevojčice kako licem prema dolje pluta u bazenu. Preskočio je ogradu i obučen skočio u bazen.
Gospođa Selfer, koja ga je vidjela kroz veliki, stakleni prozor dnevne sobe, skočila je iz fotelje. Gotovo bez daha je istrčala u dvorište, gdje je Don već klečao nad nesrećnom djevojčicom, pokušavajući da je povrati vještačkim disanjem. Posmatrajući njegove napore gospođa Selfer je paralizirano stajala dok joj susjed nije doviknuo da pozove Hitnu. Pozvala, ali Sari više niko nije mogao pomoći. Tek nakon autopsije, otkrilo se da je dijete patilo od ozbiljne srčane mane. Vjerovatno je nešto hladnija voda tog dana imala udjela u ubrzavanju srčanog udara. Bilo je jasno da se utopila usljed nenadanog gubitka svijesti!
Iznenadnom smrću ljupke Sare za njene roditelje je nastao pravi duševni pakao. Stivenu Selferu je trebalo više od nekoliko mjeseci da se povrati od užasnog šoka, a gospođa Selfer je zapala u takvu depresiju da se nije oporavila ni nakon dvije godine. Jednostavno, u njenom životu nije bilo više mjesta za veselje i radost...
A onda se dogodile nešto što je teško objasniti. Mala se Sara vratila!

* # *

Te godine jesen je bila vrlo ugodna i blaga. Više je ličila na produženo ljeto. U školskim dvorištima katoličkog internata 'Sant Joseph' bio je u toku čas fizičkog vaspitanja. Dječaci i djevojčice vježbali su salto u kome su im pomagala dvojica bivših gimnastičara. Međutim, desetogodišnjoj Alici Perkins se izgleda veoma žurilo, jer je svojim skokom preduhitrila nastavnika. Pala je tako nezgodno da je poslije skoka ostala da leži bez svijesti.
Dežurni ljekar u internatu 'Sant Joseph' odlučio je da se djevojčica prebaci u bolnicu. Sticajem okolnosti bila je to ista bolnica u koju je prije dvije godine prebačena Sara Selfer. Smjestili su je u zasebnu dječiju sobu ali kada su liječnici stigli - Alice Perkins više nije bilo!?

* * *

Popodne je gospođa Selfer, po svom starom običaju, gotovo nepomično sjedila i piljila tužnim očima nekud u daljinu, kroz veliki prozor iza kojeg se talasala zelena voda dvorišnog bazena. Još sebi nije mogla da oprosti što se onog kobnog dana zanijela posmatrajući televizijsku emisiju. Mučila ju je misao da je mogla spasiti svoju Saru. Iz melanholičnog raspoloženja trglo ju je zvono na ulaznim vratima - jednom dugo i tri puta kratko. Bože, samo je Sara zvonila baš tako!
Usplahireno je skočila i pojurila ka ulaznim vratima. Kroz obojena stakla se nazirala figura djevojčice. Dok joj se krvni pritisak penjao abnormalnom brzinom, otvorila je širom vrata i pustila unutra vedru djevojčicu sličnu njenoj pokojnoj Sari.
- Zdravo, mamice - rekla je nepoznata mala gošća i, po starom Sarinom običaju, propela se na prstiče i poljubila je u desni obraz.
Gospođa Selfer nije mogla da dođe do glasa. Stajala je paralisana, a kada je djevojčica nastavila u pravcu stepeništa, ona je tiho zatvorila vrata i kao hipnotisana krenula za njom. Nema sumnje, djevojčica je poznavala raspored soba i stvari u njima. Otvorila je Sarinu sobicu, zatim njen ormar u kome je nekad držala knjige i školsku tašnu. Zatim je ušla u kupatilo i oprala ruke. Ponovo se vratila u sobu, otvorila jedan drugi plakar u kojem su bile smještene Sarine igračke. Pomilovala je velikog pajaca po crvenom nosu, malo ga zavrnula i iz igračke se začuše poznati zvuci uspavanke. Onda je igračke vratila na svoje mjesto i sjela na uredno namješteni krevet, ruku skupljenih u krilo, onako kako je uvijek sjedila mala Sara.
- Ko si ti, zlato? - prišla joj je uzbuđeno Marija Selfer kada se oporavila od šoka.
- Mama, pa ja sam tvoja Sara!.. Zar si me zaboravila?!...
- O, bože, naravno da te nisam zaboravila - jecala je nesrećna žena. - Sve ove godine sam se molila Svevišnjem da se vratiš... Strašno mi nedostaješ, mila.
- Ne budi tužna, mamice. - nježno ju je djevojčica pomilovala po licu vlažnom od suza. - Zbog tebe sam se i vratila. Da ti kažem da više ne tuguješ. Znaš, ja u stvari i nisam umrla. Samo sam u jednom drugom svijetu!...
Ove čudne riječi kao da su umirile gospođu Selfer, pa i sama poče da briše suzno lice. Iznenada se dijete, međutim, uhvati za čelo i umorno sklopi svoje plave oči.
- Moram sada da se vratim... - govorila je tiho, tonom u kome se ocrtavala čudna odsutnost. - Mama, moram sada da idem...
Gospođa Selfer joj sa mnogo majčinske nježnosti podiže nožice na krevet. Činila je to nekako odsutno, ali ne bez nježnosti. Potom kao omađijana, ni sama nije znala zašto, uključi televizijski prijemnik, koji već dvije godine nije palila. Upravo je bila u toku emisija vijesti i njenu pažnju privuče fotografija djevojčice koja je ležala u njenoj sobi. Spiker je izvještavao da je nestala djevojčica po imenu Alice Perkins...
Gospođa Selfer priđe telefonu i okrenu nekoliko brojeva. Kada je dobila vezu, mirno je saopštila:
- Obavještavam vas da se djevojčica koju tražite nalazi u mojoj kući...
Kada su za nepunih deset minuta stigla šerifova kola, pred vratima ih je već čekala gospođa Selfer.
Uvela ih je u sobu male Sare. Iznenađenim ljudima je trebalo nekoliko trenutaka da se povrate od uzbuđenja, jer su tamo odista zatekli Alicu Perkins, koja je tog dana tajanstveno nestala iz bolničke sobe.
Vratili su je u gradsku bolnicu. Pokušaji da se medikamentima vrati njena svijest, nisu urodili plodom. Poslije desetak dana djevojčica je izdahnula. Otišla u neki drugi svijet... Neku drugu dimenziju...

+ = +

Autor djela 'Astralna projekcija' Anthonv Martin smatra da izvantjelesna projekcija može da ima najrazličitije forme i da se često graniči sa najnevje-rovatnijim mogućnostima. Otuda mnoge njene forme zadiru u okultizam, telepatiju, koincidenciju, radiesteziju, prekogniciju ili, čak, u ono što se u svijetu naziva - fenomen bučnih duhova. Od njenih fascinirajućih 'efekata' nisu pošteđene ni najpoznatije ličnosti svijeta.
Nekada popularna zapadnonjemačka glumica Elke Sommer, danas živi u SAD, već odavno se bavi i slikarstvom. Svoje likove, vizantijskih crta lica, najčešće slika nakon astralnih izleta u davno prošlo vrijeme. U doba velikog Vizantijskog carstva, u kome je, navodno, »fatalna plavuša« živjela jedan od svojih ranijih života!
Glumac Telly Savalas, televizijskom gledalištu poznat kao uporni i pronicljivi policijski inspektor Kojak, u burnom životu doživio je i nešto što je najbliže - astralnom iskustvu.
Dok se noću automobilom vozio zabačenim kvartovima grada, desilo mu se da je ostao bez goriva. Bilo je gluvo doba noći i Telly je izašao iz kola ljutit što je sebe doveo u oneprijatnu situaciju. Međutim, upravo u trenucima kada je pomišljao da nema nikakve šanse da mu neko priskoči u pomoć, odnekud iz mraka iskrsnuo je neznanac u crnom 'cadillacu' i ponudio mu da ga poveze. Naravno, popularni glumac je prihvatio ponudu, a u toku neobaveznog čavrljanja, dok su se vozili, neznanac je ispričao kako dobro poznaje nekog lokalnog atletičara.
Telly se silno začudio kada je sutradan pročitao u novinama da je atletičar umro u zagonetnim okolnostima upravo na mjestu gdje ga je vozač uzeo u kola. No, kad je nazvao broj koji mu je njegov spasilac dao, da bi mu još jednom zahvalio, uzrujana žena na drugom kraju linije, saopštila mu je da je njezin muž, već - tri godine mrtav!
Nekada 'čudo od djeteta' filmskog svijeta - Shirley Maclaine - već godinama se bavi spisateljstvom, a njene knjige - o astralnim doživljajima i ranijim inkarnacijama - širom naše planete gotovo preko noći postaju bestseleri.
Njen kolega, agilni Curd Jürgens, za vrijeme kliničke smrti doživio je izlet - do pakla i nazad:
'Staklena kupola operacione sale najednom se promijenila – ispričao je novinarima. - Postala je užareno crvena. Iza stakla sam vidio grimasama izobličena lica koja su buljila u mene. Padala je nekakva vatrena kiša, ali me kapi nisu doticale. Rasprskavale su se svuda oko mene, a zastrašujući plameni jezici palacali su prema meni poput brojnih kobri. U magnovenju, primijećivao sam velik broj nepoznatih likova. Nesumnjivo, likovi su pripadali prokletima i to saznanje ispunjavalo me užasom koji mi je stezao grlo, prijeteći da će me ugušiti. Očito, nalazio sam se u paklu!...

- 13:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PARAPSIHOLOGIJA

Kada bi pomislili na nekog prijatelja koji bi im u isto vrijeme telefonirao, pogodili ime nepoznate osobe, sanjali san koji upozorava na opasnost, osjetili glasove kada su sami, vidjeli "nekog” u sobi u trenutku budenja. Slucajnosti? Halucinacije? Ili dokaz da postoje nadnaravne pojave?Mnogi smatraju da se parapsihologija ne moze izdvojiti kao zasebna oblast (para)nauke. Ona bi se, prema nekim svojim karakteristikama, prije mogla smjestiti u tajne vještine i tajna ucenja, kao što su spiritizam (prizivanje duhova) ili magija. Jer, kako je poznato, covjek je još od prahistorije vjerovao u postojanje duhova i mogucnost da ih prizove, kao što je vjerovao da se buducnost moze predvidjeti, a sudbina promijeniti.

Zanimljiva proslost
Mozda je prvi parapsiholog bio lidijski kralj Krez koji je 550. pr.n.e. iskušao sedam prorocišta trazeci od njih da predvide šta ce uciniti na dati dan. Kazu da je samo prorocište u Delfima (Grcka) polozilo "ispit”.
Ipak, pravo zanimanje za paranormalne pojave nastaje sa pojavom spiritizma polovinom 19. stoljeca: 31. marta/travnja 1848. u Hydesvillu (New York) porodicu Fox probudili su cudni udarci koji kao da su izlazili iz zidova sobe u kojoj su spavale njihove djevojcice Kate i Margaret. Roditelji su došli do zakljucka da u kuci boravi duh. Dvije sestre, koje je pod svoje uzeo jedan sposoban medij, krenule su na turneju po Sjedinjenim Drzavama prizivajuci duhove po narudzbi, gomilajuci bogate darove. Bavile su se tim sve do 1888. kada je Margaret priznala da je prizivanje duhova bila dobro smišljena prevara.

ZAGONETKA KOJA JOS NIJE RIJESENA: Sta uzrokuje samospaljivanje?

Ali spiritizam je vec uveliko zapalio maštu ljudi. Uveliko se povecao broj seansi a s njima i fenomena: materijalizacija duhova, levitacija, telekineza, glasovi u tami...
Krajem 19. stoljeca i znanost se pocela zanimati za parapsihologiju, i to sa kontradiktornim rezultatima: s jedne strane u Londonu nastaje Društvo za psihicko istrazivanje (Society for Psychical Research) koje ce demaskirati mnoge obmane, a s druge strane sir William Crookes, cijenjeni engleski fizicar, koji ubjedljivo tvrdi da su sposobnosti nekih medija istinite.

Neumoljiva statistika
Tridesetih godina paznja se usmjerava na laboratorijske eksperimente sa ljudima obdarenim telepatijom, vidovitošcu i predvidanjem. Rijec je, dakle, o posobnostima za koju je Joseph Rhine odredio termin ekstraculne percepcije ili Esp. Ali, priznaju znanstvenici, njegova je veca zasluga što je statistiku uveo kao metod za objektivno ocjenjivanje rezultata testa.
Danas su se proucavanja paranormalnih fenomena proširila na slijepe i gluhe koji svoje nedostatke mogu nadoknaditi telepatijom. Za to je zasluzan parapsiholog Charles Honorton koji je 1974. predlozio tehniku "gancfeld" (ganzfeld), što je njemacka rijec za "jednoobrazno polje”. Prvi eksperimenti su dali sjajne rezultate, ali nakon pazljivijeg proucavanja otkrivene su, navodno, metodološke greške. Godine 1990. Honortonova grupa je, pak, ponovila uspjehe, i pored strogih kontrola. Statistika je predvidala 25 odsto tacnih odgovora, procenat je, medutim, iznosio 35. Vjerovatnost da je rijec o slucajnosti bila je jedan prema dvadeset hiljada.

Prisustvo fenomena
Godine 1997. Robert Morris, profesor parapsihologije na univerzitetu Edimburg, iskušao je osobe koje su se smatrale kreativnim. Tacni odgovori umjetnika bili su 47 odsto, a kod muzicara cak - 56 odsto. Anthony Lawrence, parapsiholog sa univerziteta Coventry se nada da ce se za deset ili dvadeset godina naci efikasni instrumenti za poboljšanje telepatskih sposobnosti svakog covjeka.
Na polju psihokineze (sposobnost premještanja ili uticaja na predmete pomocu misli) koristi se "generator slucajnih dogadaja”, elektronski aparat koji emituje signale (svjetlost, brojevi ili zvuci) prema slucajnom slijedu. Osoba treba nastojati da utjece na mašinu tako da rezultatima više ne dominira slucaj. Jedna analiza rezultata 800 eksperimenata iz 1989. godine ubjedljivo je potvrdila prisustvo stvarnog fenomena.
U stvari, eksperimenti su dostigli nivo tolike tacnosti da su iskljucene metodološke greške ili obmane. Ali ni formalna besprijekornost nije zadovoljila skeptike. Pokušali su otkriti manjkavosti koje, kada se jednom koriguju, drasticno smanjuju procenat uspjeha.
Jedan od najspektakularnijih psihokinetickih efekata je, na primjer, prozimanje materije. Godine 1988. Švajcarac Silvio Meyer je rekao da je "snagom misli” spojio dva kvadrata, jedan od papira a drugi od aluminija. Federalna laboratirija za probu materijala u St. Galenu, koja je dobila zadatak da to provjeri, nije otkrila nikakav znak lemljenja, lijepljenja ili neceg slicnog, ali je, navodno, nekoliko godina kasnije, Amerikanac Martin Gardner ukazao je na jednostavan sistem za realizaciju istog eksperimenta, ali izvan parapsihologije, odnosno poštujuci prirodne zakone.

Zbunjena nauka
Mnogim "nevjernim Tomama" u znanosti krajnje su sumnjivi i pranoterapeuti, odnosno bioenergicari, dakle, oni koji tvrde da svaku bolest mogu lijeciti rukama, odnosno bioenergijom vlastitog organizma u što su se, konacno, uistinu uvjerili i mnogi pacijenti. Iako su mnogi dobronamjerni, za vecinu znanstvenika nema nikakvog dokaza da iz njihovih dlanova izlazi nekakva blagotvorna energija koja ozdravljuje bolesne. A kako ne znaju naci racionalno objašnjenje za uspješna ozdravljenja, njihovi se komentari obicno završavaju na primjedbama da je, moguce, rijec o placebo efektu, odnosno o snaznoj (blagotvornoj) - sugestiji!
Da bi odbacile teze o "iscjeljiteljskom dodiru” skeptici su napravili eksperiment sa devetogodišnjom djevojcicom Emily Rosa iz Lovelanda (Colorado). Pranoterapeut je trebao uvuci ruke u dvije rupe izbušene u ekranu i, bez mogucnosti da vidi, reci da li se ruka Emily nalazila blize desnoj ili lijevoj. Nijedan od 21 terapeuta nije uspio prevazici procenat uspjeha kao da je od oka pogadao. Rad Emily je tako zasluzio da bude objavljen u jednoj uglednoj medicinskoj reviji.
Najteze je provjeriti takozvana "putovanja izvan tijela” (astralna putovanja), iskustva u kojima subjekt, znajuci da ne sanja, "vidi” ambijent iz polozaja koji je drukciji od polozaja njegovog tijela. Ovoj kategoriji pripadaju i "iskustva pred smrt”: osobe probudene iz kome koje su ispricale da su bile odvojene od tijela ili da su tamo negdje, "na drugom svijetu", susrele mrtve rodake.

SENZACIJA PROSLOG VIJEKA : Parapsiholog Uri Geler godinama nije silazio sa prvih stranica svijetske stampe


Jedan od najvecih eksperata iz ove oblasti, parapsihologinja Susan Blackmore, smatra da je za ovaj fenomen odgovoran perceptivni ili culni poremecaj mozga. Ona smatra da se na jednoj dvomislenosti zasniva i rašireno mišljenje da covjek ne koristi više od desetak procenata svoga mozga, što bi znacilo da je preostali dio rezerviran za paranormalne sposobnosti.
- Iako je dosta stvari nepoznato i teško razumjeti, principi funkcioniranja i mogucnosti ljudskog mozga su jasni i ne postoje misteriozni "rezervni" dijelovi! - tvrdi Susan Blackmore.

Tajna istrazivanja
Jedna od slabijih tacaka parapsihologije jeste nepredvidljivost i dvosmislenost fenomena. Pocetkom sedamdesetih, CIA je pokrenula tajni program za ocjenu i angazovanje senzitiva (medija) u špijunazi. Godine 1995. angazovani su parapsiholog Jessica Utts i psiholog Ray Hyman da ocijene rezultate. Ako je vjerovati zvanicnim izvještajima, zakljuceno je da su informacije bile nejasne i dvosmislene. Dakle, gotovo bez imalo prakticne korisnosti. No, mnogi misle da pravi rezultati nikada nisu ugledali svjetlost dana i da se još i dan-danas cuvaju u strogo kontroliranim sefovima.
Utisak je, smatraju skeptici medu znanstvenicima, da se cak i u slucajevima kada je potvrdeno postojanje parapsiholoških fenomena, radilo o tako slabim i nesigurnim manifestacijama da nikako ne mogu utjecati na naš zivot. Barem dok se ne nade nacin za proširenje i pojacavanje efekata. Godine je 1990. japanski elektronski kolos Sony zapoceo s projektom za provjeru da li psihicki fenomeni mogu imati neku upotrebnu vrijednost. Program je, navodno, poslije dvije godine obustavljen, jer se nije odmaklo ni korak od pocetka! No, pouzdano se zna, da znanstvenici, medu njima i oni najugledniji, vec godinama eksperimentiraju istrazujuci parapsihološke fenomena, a rezultati njihovih saznanja drze se, kazu, u strogoj tajnosti...

- 13:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SPIRITIZAM

Spiritizam, okultizam, parapsihologija, parapsiholog, smrt i život, spiritualni medijum......


Smrt ne znači uvijek samo SMRT !!!

Smrt ima svoj nastavak, a to je ŽIVOT. Uz spiritizam i okultizam možemo doći do neočekivanih rezultata. To su područja od kojih nam ponekad zastaje dah u prsima, ali ne mora uvijek biti sve toliko strašno. Parapsihologija ima mnogo zanimljivih rješenja, a parapsiholog ih može riješiti.


U našem ovozemaljskom svijetu mnogo puta sa velikom dozom straha slušamo ili prepričavamo najneobičnije priče o nekim čudnim stvorenjima. Te čudne spodobe nazivamo duhovima. Duhovi se obično tretiraju kao maljušna, prozirna stvorenja sa ne baš prevelikom blistavom inteligencijom. Za naše vidno polje oni su nevidljivi. U svijetu je uočeno ili registrirano jako mnogo istinitih slučajeva o prisutnosti duhova ( spiriti ). Ljudi koji istražuju i proučavaju život duhova nazivaju se spiritisti.

Da bi neka osoba mogla ući u pravi kontakt sa duhovima mora imati dar paranormalnih sposobnosti, odnosno kod te osobe u moždanom dijelu glave došlo je do aktivacije centra za extrasenzorijalna iskustva. Iako su duhovi za naše golo oko nevidljivi pojedini vidovnjaci ih uspjevaju vidjeti na svom mentalnom ekranu. Neki još tu sposobnost nazivaju - dar trećeg oka. Kod ljudskog mozga ta specifična funkcija dešava se na desnoj hemisferi mozga. Taj dio mozga dopušta nam, da te drugačije energetske pojave registriramo sa moćnim očima naše mente. Na mentalnom ekranu vidovite osobe se vide slike kao iz nekog sna. Pojedine nadarene osobe uspjevaju ne samo vidjeti već i stupiti u izravni kontakt sa duhovima u budnom stanju, stanju potpune intelektualne bistrine. Za takve mentalne sposobnosti, slobodno možemo reći, da su savršene. Neki drugi ljudi uspijevaju stupiti u kontakt sa duhovima tek uz pomoć upotrebe raznih droga, sedativa, alkohola...
Sa duhovima se može kontaktirati i uz pomoć hipnoze. Hipnoza je u mnogo slučajeva vrlo opasna, ponekad čak i katastrofalna za psihu hipnotizirane osobe. Mi ljudi duhove uočavamo na razne načine npr. pomicanje predmeta, otvaranje ili zatvaranje prozora, čudni zvukovi, lupanje po zidu ili čak eksplozija, dodir ili zagrljaj ruke na bilo koji dio našeg tijela, jak smrad, savijanje ili zamotavanje tepiha, gotovo materijalizirano ukazanje neke drage - mrske ili nepoznate osobe, neočekivano paljenje ili gašenje svijeća - rasvjete, vjetar koji lupa u prozor, hrana koja se iznenada pojavljuje ili nestaje, otvaranje ili zatvaranje vrata ili prozora, iznenadno noćno buđenje – no, tijelo se ponaša kao ukočeno, mrtvo,..

Postoji još jako mnogo drugih manifestacija koje dokazuju postojanje duhova, a koje su od strane znanstvenika još uvijek nerazjašnjene. Ako se u vašoj kući dešavaju slične pojave to samo potvrđuje želju tog duha ili duhova da s vama želi stupiti u kontakt. Vi s njima možete stupiti u kontakt na isti način njihovog pojavljivanja. Iz tog međusobnog kontakta, siguran sam, možete otkriti neočekivane tajne. Osim dobrih duhova postoje i oni loši, zločesti, zli koji mogu utjecati na negativne odnose u kući i djelovati vrlo destruktivno na naše misli.

Što mislite kakav je to osjećaj kada vas jedan mračni, zao duh probudi usred noći ?


Od tih negativnih stvorenja trebamo se znati obraniti i zaštititi. Moramo shvatiti da su duhovi samo dio prirode koja nas okružuje - npr. zrak koji svakodnevno udišemo u svoje tijelo, prepun je najrazličitijih energetskih tijela, duhova.

Mnogi se plaše smrti !

Čemu strah ?

Da li je opravdan ?

Moramo shvatiti da su ljudi došli na ovu prekrasnu planetu da bi tu jedno vrijeme živjeli, te nakon tog kratkog vremenskog razdoblja, ponovno se vratili u svijet od kuda su došli - svijet nadmoćnih energija. Kada jedna osoba umre ona se u toj novoj dimenziji nađe u potpuno istom tjelesnom obliku. Evo kako je jedan vojnik, koji je bolovao od tifusa doživio svoju tjelesnu smrt.

Vojnik Nolan u jednoj seansi prizivanja duhova, ovako je objašnjavao » Čini mi se kao da sam se probudio iz nekog sna, možda malo dužeg sna. Vrlo čudno, ali nisam se više osjećao bolestan. Taj nadasve neobičan osjećaj da me ništa ne boli u trenutku me oduševio, jer poslije tolike neljudske patnje, tolikih bolova u cijelom tijelu, nisam mogao vjerovati da je to doista stvarno. U isto vrijeme kroz cijelo moje biće provlačila se neka čudna slutnja, neki čudan strah. Sasvim neočekivano na jednoj poljskoj ležaljci ugledao sam svoje mrtvo, beživotno tijelo. Zurio sam u njega. Prvo što sam pomislio - ovo je neki fenomen ! Što se to meni događa? Tu, pored mene stajala su još tri vojnika koji su nedavno bili ubijeni. Oni su me srdačno pozdravljali govoreći – dobro nam došao u svijet duhova. U momentu sam osjetio snažne, nasilne osjećaje, te povikao - nisam ja MRTAV !!! Jedan od tih vojnika odgovorio mi je da sam sada živ više nego prije. Svijet duhova u tom trenutku je bilo moje boravište. Da bi me u to uvjerio jedan od vojnika rekao mi je da samo promatram dolje na poljskoj ležaljci moje beživotno tijelo. Doista, moje beživotno - ohlađeno, zaleđeno tijelo još je uvijek dolje ležalo. Nedugo nakon toga dva nepoznata čovjeka moje nekadašnje tijelo odgurali su i bacili u već iskopanu rupu. Što sam mogao tada napraviti, baš ništa. Ja sam tada bio jedina zainteresirana osoba koja je pratila moj pogreb ».

Mnogo puta mladi ljudi iz znatiželje pokušavaju stupiti u kontakt sa duhovima. Za stupanje u kontakt obično se koriste tri tehnike - OUIJA, plankete i papir.

OUIJA je tehnika gdje drvenasta, trokutasta naprava sa rolinima ( pomični kotačići ) donosi poruke sa onog svijeta. Na tu spravicu stavi se jedna ruka. Ta spravica i ruka vođeni su nekom neobjašnjivom, misterioznom silom, te svojim pomicanjem i dodirom s vrhom drvene naprave određuje pojedina slova abecede i brojeve. Na taj vrlo jednostavan način stvaraju se kompletne riječi i rečenice. To su poruke. Kod plankete na drvenu napravu stavi se olovka koja piše po već pripremljenom papiru ( automatsko pisanje ). I naravno, treća tehnika je papir, a tu se koristi čaša okrenuta naopačke. Svatko od prisutnih stavi po jedan prst na čašu i uz prizivanje određenog duha čaša počinje sama da se kreće do slova i brojeva koji su stavljeni u široki krug. U tom magičnom krugu trebaju biti ispisane riječi - DA i NE. U prostoriji uvijek mora biti neparan broj prisutnih. U lagano zatamljenom ambijentu kada se završava seansa, duha se mora obavezno sa zahvaljnošću ljubazno pozdraviti. Sa ovim mističnim stvarima bolje se ne igrati. Mora se točno znati redosljed u seansi jer u protivnom možete snositi i neke čudne posljedice.

Spiritizam je vjerovanje u mogućnost komunikacije s dušama pokojnika i za različite prakse pokušaja uspostave takvih komunikacija, često uz pomoć neke osobe (medija), za koju se smatra da je obdarena sposobnošću da djeluje kao posrednik s duhovnim svijetom.

Spiritizam je uzeo na sebe religijski karakter. Preuzima dokazivanje pretpostavke svih religija - postojanje duhovnog svijeta - i ustanovu svjetske religije u kojoj će se sljedbenici različitih tradicionalnih vjera, stavljajući svoje dogme postrani, moći ujediniti. Ako nije oblikovalo konačno vjerovanje (credo) i ako se njihovi predstavnici razlikuju u svojim stavovima od vjerovanja kršćana, to je jednostavno zato što se od spiritizma očekuje da zastupa novu i (pot)puniju objavu koja će na racionalnoj osnovi dokazati važne kršćanske dogme ili pokazati da su one posve neutemeljene.


Manifestacije (fenomeni)


Fenomeni vezani uz spiritizam mogu se podijeliti na fizičke i psihičke. Fizički uključuju:

• pojavu neobičnih kuckanja i drugih zvukova;
• telekineza - micanje, podizanje ili premještanje objekata (stolova, stolica) bez dodirivanja ili s dodirivanjem koje je nedostatno da objasni micanje;
• "aporti" - pojavak ili nestanak objekata, ponekad kroz zatvorena vrata;
• otisci napravljeni na parafinu ili sličnim supstancijama;
• svijetleće pojave - zračenje svjetla od medija ili iskri ili maglovitih formi (ekto-plazme);
• levitacija objekata ili samog medija;
• materijalizacija ili pojava duha u vidljivom ljudskom obliku;
• duhovna fotografija u kojoj se obilježje ili oblici preminulih osoba pojavljuju duž ploče nalik na živo fotografirani subjekt.

Psihički fenomeni su oni koji izražavaju ideje ili sadrže poruke. Ovoj skupini pripadaju:

• kuckanje po stolu kao odgovor na pitanje;
• automatsko pisanje; pisanje po ploči;
• govor u transu;
• vidovnjaštvo;
• opisi duhovnog svijeta;
• komuniciranja s pokojnicima.


Povijest spiritizma


Vjerovanje u mogućnost komunikacije s dušama mrtvih je drevno, a prakticiralo se u Perziji, Grčkoj, Kaldeji, Kini i Egiptu. Zaista se čini da je spiritizam bio prakticiran, u jednom ili drugom obliku, od strane ljudi koje su dobrano dijelili prostor, vrijeme i kulturu. Međutim, moderna faza spiritizma datira od 1848. godine iz iskustava obitelji Fox u Hvdesvilleu, a kasnije u Rochesteru, država New York. Neobjašnjiva "kuckanja" u kući, micanje namještaja kao uz pomoć nevidljivih ruku i zvukovi koji su postali tako nezgodni da je i spavanje bilo nemoguće. Uvjerene kako kucanje dolazi od duhova umrlih koji s njima žele stupiti u kontakt, dvije Foxove kćeri, Catherine i Margaret, pronašle su kod tih signala i postavljale pitanja "duhu" koji je odgovarao kuckanjima. Njih smatraju prvim "medijima" modernih vremena. Slična uznemiravanja pojavila su se i u drugim dijelovima Sjedinjenih država, osobito u Stratfordu, Connecticut, u kući dr. Phelpsa, prezbiterijanskog svećenika, gdje su manifestacije (1850. -1851.) često bile nasilne, a odgovori duha blasfemični. Sestre Fox su 1851. u Buffalu posjetila tri liječnika, sveučilišna profesora u tom gradu. Kao rezultat njihovih istraživanja doktori su izjavili da su "kuckanja" bila jednostavno "pucketanja" članaka koljena. Ali ta tvrdnja nije umanjila niti popularni entuzijazam niti interes više ozbiljnijih osoba.

Predmet su preuzeli ljudi poput Horace Greeleva, Wm. Lloyd Garrisona, Roberta Harea, profesora kemije na Sveučilištu u Pennsvlvaniji, i John Worth Edmondsa, suca Vrhovnog suda države New York. Među spiritistima se istakao Andrevv Jackson Davis, čije djelo Principi prirode (1847), koje je diktirao u transu, sadrži teoriju svemira koja nalikuje Svvedenborgianovoj. Spiritizam je također našao ozbiljne zagovornike među svećenicima različitih denominacija, osobito univerzalista; snažno se obraćao mnogim ljudima koji su izgubili religiozno vjerovanje u budući život, a dobro je prihvaćen od onih koji su tada pokretali pitanje nove socijalne organizacije - pionira modernog socijalizma. Vjera u spiritizam je toliko bila raširena da je 1854. g. Američkom Kongresu podnijeta peticija za imenovanje komisije za istraživanje ovog fenomena. Peticija sa nekih 13 000 potpisa stavljena je na stol, ali ništa nije poduzeto.

U Europi je put spiritizmu bio pripravljen Svvedenborgianovim pokretom i epidemijom micanja stola, koja se s kontinenta proširila u Englesku i preplavila sve slojeve društva. To je još bila pomodna zabava kada su 1852. dva medija, gđa Havden i gđa Roberts, došle iz Amerike u London i držale seanse koje su privlačile pozornost znanstvenika, ali i popularistički interes. Faradav je 1853. pokazao da su micanja stola bila uslijed voljnog mišićnog djelovanja, a dr. Carpenter je dao isto objašnjenje. No, mnogo zamišljenije osobe, većinom među klerom, držale su se spiritističke interpretacije. To je također prihvatio socijalist Robert Owen, dok je profesor de Morgan, matematičar, u svom iskazu sa seanse s gđom Havden bio zadovoljan da je "netko ili neki duh čitao njegove misli".

Kasniji razvoj u Engleskoj slijedio je s medijima koji su došli iz Amerike: Daniel Dunglas Home (Hume) 1855., braća Davenport 1864. i Henry Slade1876. Među engleskim medijima 1872. postali su istaknuti vlč. William Stanton Moses i gđica Florence Cook, te 1866. William Eglinton. Spiritizam su zagovarale različite periodičke publikacije, te branili brojni radovi od kojih je za neke bilo rečeno da su ih diktirali sami duhovi, npr. Spirit Teachings Staintona Mosesa, čija je svrha bila dati izvješće o uvjetima u drugom svijetu i oblikovati neku vrstu spiritističke teologije.

Za vrijeme ovog razdoblja znanstveno mišljenje o spiritističkim pojavama bilo je podijeljeno. Dok su profesori Huxley i Tvndall oštro denuncirali spiritizam u teoriji i praksi, gospodin (kasnije sir Wm.) Crookes i dr. Alfred Russell Wallace smatrali su fenomen vrijednim ozbiljnog istraživanja. Isti pogled je izražen u izvješću koje je Dijalektičko društvo objavilo 1871. godine nakon istrage duge osamnaest mjeseci, kao i 1876. na sastanku Britanske asocijacije, gdje je prof. Barrett, F.R.S. zaključio svoje izvješće požurivanjem postavljanja znanstvenog vijeća za sistematsko istraživanje ovakvih fenomena.

Rast spiritizma u kontinentalnom dijelu Europe obilježen je sličnim prijelazom od popularne znatiželje do ozbiljne istrage. Godine 1787. Egzegetsko i filantropijsko društvo iz Stockholma, slijedeći Svvedenborgianov pogled, protumačilo je izražavanje "magnetiziranih" subjekata kao poruke iz duhovnog svijeta. Ova interpretacija postupno je dobivala naklonost u Francuskoj i Engleskoj, ali do Cahagnetovog izdanja prvog volumena Arcanes de la vie future devoilees, 1848. u Parizu, nije objašnjavala koji bi bio cilj komuniciranja sa svijetom mrtvih. Micanje stola i neobično kuckanje izazvalo je uzbuđenje u Parizu i dovelo do istrage grofa Agenor de Gasparina. On je zaključio (Des tables tournantes, Paris 1854.) kako fenomen potječe od neke fizikalne sile ljudskog tijela, a prof. Thury iz Ženeve (Des tables tournantes, 1855.) složio se s tim objašnjenjem. Barun de Guldenstubbe (La Realite des Esprits, Paris 1857.) nasuprot tome objavio je svoje vjerovanje u duhovnu intervenciju, a M. Rivali, kasnije poznat kao Allan Kardec, objavio je "spiritualističku filozofiju" u Le Uvre des Es­prits (Paris 1853.), koja je postala vodič za cijeli predmet.

U Njemačkoj je spiritizam također izrastao iz »duševnog magnetizma». J.H. Jung je u svojoj Theorie der Geisterkunde obznanio da je u stanju transa duša oslobođena iz tijela, a sam trans kao takav on smatra bolesnim stanjem. Među najranijim njemačkim vidovnjakinjama bila je gđa Frederica Hauffe, «vidovnjakinja iz Prevorsta», čija su iskustva iznesena u knjizi Justinusa Kernera Die Seherin von Prevorst (Stuttgart 1829.).

U svom kasnijem razvoju spiritizam je predstavljen u znanstvenim i filozofskim krugovima od istaknutih ljudi kao što su npr. Ulrici, Fichte, Zullner, Fechner i Wm. Weber. Posljednja trojica vodila su (1877.-1878.) niz eksperimenata s američkim medijem Sladeom u Leipzeigu. Rezultati su objavljeni u Zullnerovim Wissenschaftliche Abhandlungen. lako je smatrana važnom u to vrijeme, ova istraga se ne može držati zadovoljavajućom zbog nedostatka opreza i točnosti.

Sve ovo u glavnim crtama pokazuje da je moderni spiritizam unutar jedne generacije prešao granice pukog popularnog pokreta i izazvao pozornost znanstvenog svijeta. On je, štoviše, doveo do ozbiljnih podjela među znanstvenicima. Za one koji poriču postojanje duše odvojeno od organizma, prethodno stvoren zaključak je bio da ne mogu postojati takve komunikacije kao što tvrde spiritisti. Naravno, ovo negativno viđenje još uvijek zauzimaju oni koji prihvaćaju temeljne ideje materijalizma. Ali daleko od svih takvih a priori razmišljanja, oponenti spiritizma opravdavaju svoje stajalište naglašavajući bezbrojne slučajeve prijevara koje su iznesene na vidjelo ili preko pobližeg ispitivanja korištenih metoda ili preko priznanja samih medija.

Međutim, usprkos ponovljenim raskrinkavanjima pojavili su se fenomeni koji se očito ne mogu opisati kao varka bilo koje vrste. Njihov neobjašnjivi karakter skeptici pripisuju krivom promatranju. Spiritistčke prakse su, jednostavno, smještene kao novo poglavlje u dugoj povijesti okultizma, magije i popularnog praznovjerja. S druge strane, određeni broj mislioca osjeća se obveznim priznati, i nakon svih mogućnosti elemenata prijevare, da ipak ostaju neke činjenice koje zahtijevaju sustavnije istraživanje. Londonsko Dijalektičko društvo je 1869. imenovalo 33-očlano vijeće «da istraži fenomene sa navodnim duhovnim manifestacijama i da izvjesti o tome». Izvješće Vijeća 1871. godine kaže da se «mogu proizvesti pokreti u krutim tijelima bez fizičkog kontakta od strane neke neprepoznatljive sile, koja djeluje unutar nedefinirane udaljenosti od ljudskog organizma i povrh dosega mišićnog djelovanja«, te da je «ova sila često upravljana razumom (inteligencijom)". U Londonu je 1882. osnovano Društvo za psihička istraživanja radi znanstvenog ispitivanja »prijepornih fenomena«. Motiv istrage dopunjavao je povijest hipnotizma, koji je bio ponavljano opisivan kao šarlatanstvo i prijevara. Usprkos tomu, strpljivo istraživanje vođeno rigoroznim metodama pokazalo je da ispod pogreške i prijevare leži neki stvarni utjecaj na koji treba računati, a koji je u konačnici objašnjen teorijom sugestije. Napredak spiritizma, mislilo se, mogao bi jednako tako donijeti ostatak činjenice koja zaslužuje znanstveno objašnjenje.

Društvo za psihička istraživanja uskoro je u svom članstvu brojilo različite predstavnike znanosti i filozofije u Engleskoj i Americi, a brojna udruženja sa sličnim ciljevima i metodama osnovana su u mnogim zemljama. «Zapisnici» društva sadrže detaljna izvješća o istraživanjima spiritizma i srodnih predmeta, a stvorena je i voluminozna literatura. Dok neki pisci zadržavaju kritički stav, drugi otvoreno govore u prilog spirirtizma, a neki nedavno preminuli (Mvers, James) su se prije smrti dogovorili sa svojim preživjelim suradnicima da uspostave komunikaciju!


Pretpostavke


Kako bi objasnili fenomene koji su nakon pažljive istrage i isključenja prijevare smatrani autentičnima, predložene su tri hipoteze.

Telepatska hipoteza uzima kao svoju polaznu točku podsvijest. Ona je, kako se tvrdi, subjekt dezintegracije koji djeluje tako da njezini segmenti mogu utjecati na um drugoga (percipijenta) čak i na udaljenosti. Osobnost je oslobođena, tako da kažemo, iz organizma i obuzima dušu drugoga čovjeka. Medij će, po ovoj hipotezi, dobiti informacije izmjenom misli ili s mislima ljudi prisutnih na seansi ili drugih misli u vezi kojih prisutni ne znaju ništa. Ovaj bi se pogled, kako se smatra, slagao s priznatim činjenicama hipnoze i s rezultatima eksperimentalne telepatije, a objasnio bi ono što se pojavljuje kao slučajevi posjednuća.

Slična ovoj je spiritistička hipoteza psihičkih zračenja koja u čovjeku razlikuje fizičko tijelo, dušu i posrednički element zvan «perispirit». To je prorijeđen fluid ili astralno tijelo koje u određenim osobama (medijima) može izlaziti iz materijalnog organizma i tako oblikovati «dvojnika». On, također, zajedno s dušom napušta tijelo nakon smrti i sredstvo je preko kojega se uspostavlja komunikacija s perispiritom medija. Spiritistička hipoteza tvrdi da se komunikacije primaju od bestjelesnih duhova. Njezini zagovaratelji kažu da je telepatija nedovoljna da ukalkulira sve činjenice, te da njezina sfera utjecaja mora biti tako proširena da uključi sva mentalna stanja i pamćenja živih osoba. Čak i s takvim proširenjem, ne bi objasnila selektivni karakter fenomena kod kojega se činjenice relevantne za potvrdu osobnog identiteta pokojnika razlikuju od onih koje su irelevantne. Telepatija većinom može biti sredstvo preko kojega bestjelesni duhovi djeluju na misli živih osoba.

Za one koji priznaju da manifestacije proizlaze od inteligencija različitih od medija, sljedeće pitanje koje se nameće jest: jesu li te inteligencije duhovi pokojnika ili bića koja nikada nisu bila utjelovljena u ljudsko obličje. Odgovor se često teško nalazio čak i kod priznatih vjernika u spiritizam, a neki od njih su bili prisiljeni priznati djelovanje stranih ili neljudskih inteligencija. Ovaj zaključak je utemeljen na nekoliko vrsta dokaza:

• teškoća utvrđivanja identiteta duha - utvrđivanja je li dojavljivač (komunikator) zaista osobnost ili pokazuje da jest;
• sklonost lažnog predstavljanja dijela duhova koji ih vode kao glasovitih osoba koje su nekad živjele na zemlji, iako se na pobliže ispitivanje pokazuju prilično ignorantni prema onima kojima se lažno predstavljaju;
• trivijalni karakter komunikacija, tako radikalno suprotan onome što bi se očekivalo od onih koji su prešli u drugi svijet i koji bi prirodno trebali biti zabrinuti da priopće informacije o najozbiljnijim stvarima;
• kontradiktorne izjave koje daju duhovi, a tiču se njihovog stanja, odnosa Boga i čovjeka, temeljnih pravila ćudoređa;
• konačno, nizak ćudoredni ton koji često ispunja poruke duhova koji pretendiraju prosvijetliti čovječanstvo.

Ove varke i nedosljednosti često su neki autori pripisivali podsvijesti (Flournov), drugi su ih smatrali duhovima nižeg reda, tj. ispod razine čovječnosti (Stainton Moses), dok ih treće objašnjenje otvoreno pripisuje demonskom uplivu (Raupert, Modem Spirit-ism, St. Louis 1904.). Za kršćane ovaj treći pogled na problem ima posebnu važnost zbog činjenice da se navodne komunikacije suprotstavljaju bitnim istinama vjere, kao što su Kristovo božanstvo, vazmeno otajstvo i otkupljenje, Božji sud i buduće ispaštanje grijeha, dok ohrabruju agnosticizam, panteizam i vjerovanje u inkarnaciju.

Spiritizam zaista tvrdi da daje nepobitan dokaz besmrtnosti, znanstvenu demonstraciju budućeg života koji daleko nadilazi bilo koju filozofsku dedukciju spiritualizma i zadaje smrtni udarac materijalizmu. Međutim, ova tvrdnja počiva na valjanosti hipoteze da komunuikacije dolaze od bestjelesnih duhova, a nema potporu onih koji zastupaju telepatsku hipotezu ili demonski utjecaj. Ako bi ovi posljednji trebali dokazati fenomen, objasnili bi ga bez rješavanja ili čak izazivanja problema ljudske besmrtnosti. Ako bi ponovo bilo pokazano da argument temeljen na činjenicama normalne spoznaje i prirode duše ne može proći kritičku provjeru, ista provjera bi sigurno bila fatalna za teoriju izvedenu iz medijumističkih izjava, koja nije samo rezultat abnormalnih uvjeta, nego je otvorena širokom polju različitih interpretacija. Čak tamo gdje je svaka sumnja varke ili tajnog dogovora uklonjena - a što je rijedak slučaj - kritičan istraživač će doći na ideju da fenomen koji se sada čini neobjašnjivim može eventualno, poput mnogih drugih čudesa, biti objašnjen bez pribjegavanja spiritističkoj hipotezi. Oni koji su na temelju svojih filozofskih dokaza uvjereni u besmrtnost duše mogu kazati da komunikacije s duhovnim svijetom pojačavaju njihovo uvjerenje. Ali odbaciti svoju filozofiju i staviti sve na spiritizam bilo bi više nego riskantno jer bi to barem posredno pružilo izliku za potpunije odbacivanje duše i besmrtnosti. Drugim riječima, ako bi spiritizam bio jedini argument za budući život, materijalizam, umjesto da bude istisnut ponovno bi trijumfirao kao jedina moguća teorija znanosti i zdravog razuma.


Opasnosti


Uz ovaj rizik filozofske pogreške, moraju se dodati mentalne i ćudoredne opasnosti koje za sobom povlače spiritističke prakse.

Koja god objašnjenja bila ponuđena za «moći» medija, njihove prakse prije ili kasnije uzrokuju stanje pasivnosti koje ne može ništa drugo doli naškoditi duši i umu. Ovo je jasno kod hipoteze uplitanja stranih duhova, jer takvo posjednuće oslabi i nastoji izbrisati identitet ličnosti. Slični rezultati se mogu očekivati ako se podrži druga hipoteza prema kojoj pritom dolazi do dezintegracije ličnosti. U oba slučaja ne iznenađuje što će mentalna ravnoteža biti narušena, a samokontrola oslabljena ili uništena. Pribjegavanje spiritizmu često proizvodi halucinacije i druga zastranjivanja, posebno kod osoba sklonih ludilu i čak onih koji se inače normalno izlažu žestokom fizičkom i mentalnom naporu.

Iz dugogodišnjeg iskustva neki svećenici su došli do zaključka da svi oni koji su se bavili spiritizmom, kao po pravilu, doživljavaju napast crnih i suicidalnih misli, tj. prije ili kasnije u određenim kriznim situacijama pomišljaju na samoubojstvo, a mnogi ga i učine (M. Bolobanić, Kako prepoznati zamke zloga, Zadar, 2000 , str 71.).

Ozbiljna je i opasnost ćudoredne izopačenosti. Prakticiranje ili ohrabrivanje prijevare bilo koje vrste je vrijedno osude; zlo je sigurno veće kada varka pribjegne propitkivanju o budućem životu. Ovakve prakse, kada se rabe i bez namjere varanja, potkopavaju temelje ćudoređa, jer proizvode dezintegraciju ličnosti ili pozivaju upad strane inteligencije. Može biti da se medij »možda isprva prepušta poticajima impulsa koji mu mogu doći kao od neke više sile, ili ga u razvoju njegove automatske romanse pokreće instinktivna prinuda - u bilo kojem slučaju, ako nastavlja ići na ruku i ohrabrivati ovo automatsko poticanje, malo je izgleda da može dugo zadržati neumanjenu iskrenost i zdrav razum» (Podmore, Modern Spiritualism, II, 326 sqq.).


Stav crkve


Biblija kategorički zabranjuje svaki oblik vraćanja i prizivanja duhova kao bezbožne i praznovjerne prakse koje teško vrijeđaju čast Božju i formalno su oprečne prvoj zapovijedi: Ne obraćajte se na zazivače duhova i vračare: ne pitajte ih za savjet. Oni bi vas opoganili. Ja sam Gospodin, Bog vaš!
Lev 19, 31

Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer: tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom: nitko tko bi bajao, zazivao duhove i dše predaka, ili se obraćao na pokojnike. Jer, tko god takvo što čini gadi se Gospodinu:
Pnz 18,10-12

Osim čistog i jasnog zabranjivanja navedenih praksa, biblijski tekstovi snažno pozivaju na vjernost toj zapovijedi, pozivajući se otvoreno na božansku kaznu koja proizlazi iz upuštanja u bezbožne i praznovjerne prakse: Ako se tko obrati na zazivače duhova i vračare da se za njima poda javnom bludu, ja ću se okrenuti protiv takva čovjeka i odstranit ću ga iz njegova naroda. Posvećujte se da budete sveti! Ta, ja sam Gospodin, Bog vaš!
Lev 20, 6

Tako je poginuo Šaul za svoju nevjeru, kojom se iznevjerio Gospodinu: nije držao Gospodnje zapovijedi, i povrh toga je pitao za savjet bajačicu, a nije pitao Gospodina; zato ga je ubio i prenio kraljevstvo na Majeva sina Davida.
Ljet 10, 13-14

Riječ Božja ne ostavlja ni najmanju sumnju oko etičkog suda kojeg treba pripisati praksama magije, okultizma, nekromantizma i spiritizma: one se, u velikoj metafori o «zaručničkom» odnosu između Boga i njegovog naroda, izjednačuju s prostitucijom, čine oblik idolopoklonstva i razlikovno su obilježje onih poganskih naroda koje Bog »stavlja u ruke» Izraela, te su težak grijeh protiv prve zapovijedi.

Kako je spiritizam bio blisko povezan s praksama "duševnog magnetizma» i hipnotizma, o ovim vrstama fenomena govorilo se u teološkim raspravama i u odlukama crkvenih vlasti. Kongregacija inkvizicije 25. lipnja 1840. je zaključila: "Otklonivši svaku zabludu, svako vračanje, izričito ili uključno zazivanje đavla, nije moralno zabranjeno korištenje magnetizma, naime samo kao čina korištenja fizikalnih sredstava koja su inače dozvoljena, ako se ne teži prema nedozvoljenom cilju, ili na neki drugi način zlom. Primjena naime čisto fizikalnih principa i sredstava za nadnaravne stvari i učinke, kako bi ih se protumačilo fizikalno, samo je potpuno nedozvoljena i krivovjerna varka«.

Ova odluka je ponovljena 28. srpnja 1847., a enciklika Sv. oficija biskupima od 4. kolovoza 1856. između ostaloga kaže: Premda je ovim općim dekretom dovoljno protumačena dopuštenost ili nedopuštenost korištenja ili zloporabe magnetizma, ipak ljudska je zloća toliko porasla, da zanemarivši dozvoljeno bavljenje znanošću, radije se okreće zanimljivostima na veliku propast duša i na štetu samog građanskog društva, te se hvale da su otkrili neki princip predviđanja i predskazivanja. Tako neke ženske, ne uvijek čednog ponašanja, pričaju da su zahvaćene sposobnošću hodanja u snu i jasnim gledanjem, i kako to već nazivaju, te da mogu vidjeti i nevidljivo, započeti razgovore o vjeri, dozivati duše mrtvih, primati odgovore, otkrivati nepoznato i daleko, te se lakoumnim pokušajima usuđuju činiti praznovjerne stvari takve vrste, i tako proricanjem sebi i svojim gospodarima sigurno stječu veliku dobit. U svemu tome, kakvom god se vještinom ili varkom služile, budući da se primjenjuju fizikalna sredstva za nenaravne učinke, radi se o potpuno nedozvoljenoj i krivovjernoj prijevari te o sablazni protiv dobrog po­našanja«.

Biskupe se nadalje potiče da ulože sve moguće napore za potiskivanje ovakvih zloupotreba «kako bi se Gospodnje stado zaštitilo od neprijatelja, polog vjere očuvao, i vjernici zaštitili od moralne korupcije«.

Drugi plenarni koncil u Baltimoru (1866.) govoreći o prijevarnoj praksi u spiritizmu izjavio je da se neke manifestacije mogu pripisati sotonskom uplitanju i upozorava vjernike protiv davanja bilo kakve potpore spiritzmu ili čak, izvan znatiželje, pohađanje seansi (Dekret, nn. 33-41). Taj koncil posebice naglašava protukršćanski karakter spiritističkih tehnika glede vjere i karakterizira ih kao pokušaj ponovnog oživljavanja poganstva i magije. Dekret Sv. oficija od 30. ožujka 1898. osuđuje spiritističke prakse, čak iako je isključena komunikacija s demonom, te se čini kako se komunicira samo s dobrim duhovima.

Najeksplicitnija i najznačajnija osuda spiritizma nalazi se u negativnom odgovoru kojeg je dao Sv. oficij 24. travnja 1917. i autoritativno odobrio papa Benedikt XIV. dva dana kasnije na pitanje:
»Smije li se prisustvovati razgovorima ili bilo kakvim spiritističkim skupovima (koji se odvijaju) preko medija, kako ih zovu, ili bez medija, uz pomoć hipnoze ili bez nje, kao i onima koje imaju oblik poštenja ili pobožnosti, bilo da se ispituju duše ili duhovi bilo da se slušaju njihovi odgovori, ili pak da se samo gleda, pa i proturječeći šutke ili izričito, da se ne želi imati nikakva veza sa zlim duhovima? Odgovor: U svemu niječno.«

U svim tim dokumentima napravljena je distinkcija između legitimnog znanstvenog istraživanja i praznovjernih zloupotreba. S ovim se Crkva ne izjašnjava o naravi činjenica kojima se spiritisti hvale, jesu li to autentični fenomeni ili jednostavne obmane (na znanosti je da donese takav sud), ali se veoma jasno izjašnjava o opasnostima po vjeru i ćudoređe kojima se izlaže onaj tko sudjeluje u spiritističkim praksama i zbog toga ih kategorički zabranjuje svojim vjernicima. Takva zabrana tiče se svih, od običnog vjernika do znanstvenika, i širi se na sve motivacije zbog kojih bi netko mogao sudjelovati na spiritističkoj seansi ili bilo kojem obliku prizivačke prakse, čak i bez nazočnosti medija.


Zaključak


Kršćanin vjeruje u uskrsnuće tijela kao božanski dar, a Crkva osim toga poučava da je ljudska duša besmrtna. Po sebi ne bi, dakle, bilo nemoguće misliti na mogućnost «komunikacije» između živih i pokojnika, ali problem se tiče nadasve načina: što rade duše nakon smrti, tko odlučuje da li se, kako i kada trebaju ili mogu pojaviti? Teološko razmišljanje jasno otkriva da duša, odmah po smrti tijela, biva suđena u svjetlu vrhunaravnog promisla pravde i ljubavi, koje Bog ima za nju, a ishod tog suda može biti vječna radost (pridružujući se odmah ili nakon razdoblja pročišćenja i kajanja) ili vječna patnja. U tom kontekstu čini se jasno da je samo na Bogu da odluči da li se, kako i kada neki pokojni mogu pokazivati živućima. Pretpostavljati da ih se «priziva» čin je grešne oholosti, gotovo kao da čovjek može poučavati Boga što treba raditi. Jedini ozbiljan i mudar stav, prema Božjim stvarima, stav je ustrajne i pune pouzdanja molitve, u kojoj se moli za spasenje živih i pokojnih, ostavljajući Bogu da utvrdi načine kojima želi podijeliti potrebne milosti.

Okultna praksa spiritizma, kao i sve ono što je tajnovito, privlači čovjeka i izaziva njegovu radoznalost. Zato se događa da čak djeca u osnovnoj školi, pa i srednjoškolska i studentska mladež, veoma često upadaju u iskušenje da se u pojedinim grupama pokuša zazivati duhove. Dakako da to čine i odrasli, među kojima je najrizičnija skupina roditelja sa snažnom željom da stupe u «komunikaciju»s tragično nestalom djecom. Sve se to čini u potpunom neznanju od kobnih posljedica, ne samo za vječni život, nego i za ovaj zemaljski.

Na kraju se treba sjetiti već spomenute mogućnosti uplitanja zlih duhova: čak i ako se često za tzv. spiritističke fenomene mogu naći prirodna objašnjenja, sama činjenica da je neodređeno moguće pretpostaviti uplitanje demonske prirode - na neki način dopušteno i od samih spiritista - trebalo bi konačno razuvjeriti od približavanja takvim praksama. Između ostalog demoni, ne mogavši ipak činiti prava čuda, mogu itekako djelovati čudima koja pogađaju maštu i uobrazilju. Ako uz to uzmemo u obzir činjenicu da se - Sotona voli preodjenuti u anđela svjetla, imamo razlog više ne vjerovati i u one manifestacije koje bi se činile prekrivene kristalnom čistoćom. Pokušajmo npr. zamisliti majku koja je izgubila sina i koja se stavlja u položaj izvršenja, makar, «implicitnog» prizivanja, kojoj (bez trikova, obmana, sugestija ili drugog) odgovara glas veoma sličan glasu sina, koji je potiče da bude snažna, da ima vjere, da moli, da ne prekida razgovor s njim. Ima li što dirljivije od toga? Ipak, ako je to bio demon koji je htio dovesti u napast ženu koja je izgubila sina, nema sumnje na čemu temelji njezinu »slabu točku«. Takav primjer, možda i suviše fantastičan, trebao bi nas navesti na razmišljanje.

- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2006., subota

vještica

.
- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PRORICANJE IZ KAVE

Od davnina postoji vjerovanje da je čovjekovu sudbinu moguće odrediti gledanjem i tumačenjem tajanstvenih figura koje nastaju iz taloga kave.


Postoji nekoliko praktičnih stvari koje je potrebno znati i kojih se treba pridržavati prilikom gledanja u šalicu. Da bi se osigurala osobna veza izmedju onoga kome se gleda i onoga tko čita šalicu, potrebno je zaista popiti kavu iz te šalice. Kada se to učini, potrebno je zavrtjeti šalicu nekoliko puta da bi se talog što bolje razlio. Oko toga postoje neslaganja. Neki smatraju da šalicu ne treba vrtjeti, već okrenuti, bez obzira da li se talog razlio, jer navodno sve treba ostaviti onako kako je bilo. Drugi smatraju da se treba držati rituala i da okretanje šalice i talog treba učiniti lijevom rukom (nevjenčane u crkvi i razvedene osobe), i to tri ili sedam puta. Slijedeći korak koji treba poduzeti jest okrenuti šalicu naopako i tako okrenutu staviti na tanjurić. Čitanje iz šalice možete otpočeti tek kad je ocijedjena sva kava, pa je ostao samo talog.


Takodjer je važno u kojem su smjeru okrenute figure: ako su prema dršci tada označavaju udaljene dogadjaje u budućnosti. Prema nekim autorima - lijeva strana predočava prošlost, a desna budućnost. Postoji, medjutim, i druga teorija, prema kojoj simboli blizu ruba šalice ukazuju na dogadjaje koji će se dogoditi u bliskoj budućnosti, dok figure na dnu uvijek ukazuju na nesretne dogadjaje. Prema drugoj teoriji, figure na dnu šalice označavaju osobu kojoj se gleda, tj. njezin dom.


Simboli se tumače s lijeva na desno i odozdo prema gore. Prije nego što se upustite u objašnjavanje pojedinih figura, pokušajte razmotriti cjelinu i dobiti sliku stanja u cijeloj šalici, tj. vidjeti prevladava li sretno ili nesretno razdoblje. Simboli neće biti uvijek jasni i laki za odgonetavanje, pa ih zato treba promatrati iz svih kutova i povezati u jednu cjelinu. Pokušajte se istinski unijeti u figure i ono što one odražavaju. Tumačenja simbola koje ćemo navesti u slijedećim redovima treba shvatiti kao ideju i poticaj vašoj mašti koja će dalje "raditi" sama.


Napomena: dno i vrh šalice podrazumijevaju ne samo stvarno dno i vrh, već i 2 milimetra od rubova - kod malih šalica, te pojas od oko 1 centimetar od vrha ka dnu i od dna ka vrhu u velikoj šalici.
<font color=#FF9900>ZNAČENJE SIMBOLA

AKTOVKA
Moguć je zastoj u poslovima i poteškoće sa zdravljem. Prema vrhu šalice - pripremite se na dugačko razdoblje sa manjim problemima, uzaludnih pregovora i nepotrebnih troškova. Po sredini šalice - vaše boljke ili boljke ukućana dovest će do svadja i problema. Na dnu šalice - ne budite nezadovoljni i razdražljivi zbog toka dogadjaja. Možda je vaše probleme skrivio neki rodjak. Pokraj figure PTICE ili KUĆE - izgledan je preokret na bolje.
AKVARIJ
Vjerojatne su neugodnosti u odnosima sa voljenom osobom ili kratkotrajna bolest.
ANDJEO
Uvijek prikazuje neki radostan dogadjaj, kao na primjer rodjenje djeteta, financijski dobitak, nasljedstvo i slično.
ANTENA
Iznenada će se poboljšati zdravlje jedne bliske osobe.
AUTOBUS
Moguće je kolektivno putovanje, odnosno izlet.
AUTOMOBIL
Moguće je putovanje. Uskoro će nastupiti neki važan dogadjaj.
AVION
Neizvjestan i rizičan posao sa prijateljima. Ako je figura bijele boje (na tamnoj pozadini) - očekuje vas dugo putovanje. Ukoliko je avion presječen - opasnost od nesreće. Očekuje vas putovanje na koje ćete krenuti iznenada, ali koje nosi i odredjen rizik. Može značiti i da vas na nekom drugom planu očekuje uspjeh, tj. uspon u visine. Ukoliko izgleda da je avion slomljen, to se može tumačiti kao neka fizička opasnost ili razdoblje neuspjeha na poslu.
BAČVA
Imat ćete neku sitnu štetu, ili manje brige koje ćete ubrzo savladati.
BAGER
Slijedeće sedmice riješit ćete se nedoumice i znati kako postupiti.
BAKLJA
Ovo je povoljan znak, koji nagoviješta da je kriza u vašem životu pri kraju. Pri vrhu šalice - počinje uspon u vašim poslovima, netko od partnera ili suradnika saopćit će vam važnu vijest. Po sredini šalice - u vašoj obitelji svi su već umorni od brojnih sukoba, pa dolazi vrijeme mira i spokojstva. Na dnu šalice - odoljeli ste sumnjama. Baklja sa plamenom prema dnu - budite oprezni, neprijatelji ne spavaju!
BEBA
Imat ćete mnogo briga, ali ovo može značiti i to da će u obitelji biti prinove. Prema vrhu šalice - mogući su problemi sa malim djetetom od poznanika ili rodjaka. Po sredini šalice - problemi sa djecom u kući. Pokraj figure MUHE - označava dugotrajne probleme sa dokazivanjem očinstva, ljubomoru i sumnje.
BICIKL
Izgledno je daleko putovanje. Sa figurom čovjeka predstavlja ljubavnu želju za osobom, koja na vas ne obraća pažnju ili ne zna za vaše osjećaje.
BIČ
Imate snažan karakter. Vaš uspjeh je zasmetao mnogim ljudima, koji se tome ne mogu načuditi, pa vas sada ogovaraju. Prema vrhu šalice - uspjeh i napredak u službi. Po sredini šalice - obračun sa starim neprijateljima. Na dnu šalice - krupni obiteljski skandal, iz kojeg ćete izaći kao pobjednik. Uz figuru ČOVJEKA ili ŽIVOTINJE - uspjeh u rizičnom poslu. Uz figuru PTICE - stiže radosna novost. Uz figuru KOPLJE - potražite saveznike.
BIK
Ako se gleda ženskoj osobi tada se možda radi o nasrtljivom udvaranju ili o svadji. Ukoliko se gleda muškoj osobi tada se on ne bi smio truditi oko zauzete žene. Prema vrhu šalice - dobre perspektive u poslu, financijama i obitelji. Po sredini šalice - vaši dosadašnji napori uskoro će dati rezultate. Na dnu šalice - vrlo brzo riješenje problema, promjene na bolje u poslu, i u kući. Dugački rogovi simbol su BIVOLA, pa obratite pažnju na to. U blizini oštrih predmeta (IGLA, MAČ, NOŽ, SABLJA, SJEKIRA i slično) ukazuje na nemoć, umor i slabost nakon uspješnog završetka posla. BIK NA BREŽULJKU - primitak novca. BIK U NIZINI - dobro zdravlje.
BISERI
Nemojte ovaj simbol pogrešno zamijeniti sa OGRLICOM. Ova figura upozorava na dvojne prijatelje. Količina bisera ukazuje na broj takovih ljudi.
BIVOL
Predskazuje stradanja, neugodnosti, tjelesno ili duševno stradanje. Ako se na ledjima bivola nalazi figura slična jahaču - to znači da trebate brzo dovesti stvari u red, a možda se pozabaviti i pisanjem oporuke. Nemojte pobrkati ovaj simbol sa BIKOM ili KRAVOM.
BOCA
Pobrinite se malo više o svom zdravlju. Zaboravite na pusta maštanja. Možda ćete imati probleme sa šefom zbog nekih glasina. No, moguć je i poziv na odredjenu proslavu. Ukoliko se u boci nalazi figura čovjeka - tada se bolest može obrušiti na vas ili vaše rodjake, već za nekoliko dana. Ako se u boci nalazi figura ruke, noge, glave i sl. - tada obratite pažnju upravo na taj dio tijela ili organ. Dvije ili više boca jednakih razmjera - postoji bojazan od nezgode i ozljede. Količina boca ukazuje na broj ljudi, koji se mogu naći u opasnosti. Na dnu šalice - opasnost od zaraznih bolesti.
BODEŽ
Čuvajte se plahosti ili opasne zavjere koja vam se sprema.
BOGALJ
Ovaj znak predstavljen je osobom bez nekog od udova. Predskazuje neugodnosti i gubitke. Ako bogalj nema noge - tada vam prijete materijalni i financijski gubici. Ako bogalju nedostaju ruke - izgubit ćete prijatelja zbog svadje, starih uvreda ili nerazumijevanja. Bogalj prema vrhu šalice - očekuju vas velike neugodnosti na poslu, u nekim krajnje negativnim okolnostima čak i otkaz ili bankrot. Po sredini šalice - obiteljska drama, jer netko hoće pobjeći od kuće. Na dnu šalice - veliki gubitak bacit će vas u depresiju. Pokraj oštrih predmeta - poslovi idu vrlo loše.
BOLNIČARKA
U pitanju je bolest. Ako je ova figura blizu drške, znači da će se razboljeti neki član obitelji.
BRAVA
Imate snažan karakter, premda ste možda povučceni u sebe. Prema vrhu šalice - u bliskom razdoblju smanjit će se vaši prihodi, čemu ste sami najviše krivi. Po sredini šalice - trenutno nad vama vladaju zlobnici, koji spletkare protiv vas. Na dnu šalice - bolest u obitelji, nepotrebni troškovi u kući. Pokraj figure ŽENE - problemi sa čaranjem. Pokraj figure MUŠKARCA - problemi sa spolnom nemoći.
BREŽULJAK
Nešto će vam se prepriječiti na putu prema cilju.
BRKOVI
Označavaju uspjeh u intimnom životu, pikantan susret, ljubavni roman. Prema vrhu šalice - flert na poslu može dovesti do skandala, ukoliko na vrijeme ne smirite svoje strasti. Po sredini šalice - obratite pažznju na djecu (bilo vlastitu, bilo tudju). Na dnu šalice - pripremate se za ljubavnu avanturu. Možda od toga neće biti ništa, pa čak ni neugodnosti.
BROD
Radosne vijesti, sretan dogadjaj, daleko putovanje u bliskoj budućnosti, materijalno blagostanje. Prema vrhu šalice - ugodne vijesti iz daleka, Po sredini šalice - radostan dogadjaj u obitelji. Na dnu šalice - dug i mučan rad donosi blistave rezultate. Brod uz figuru ČOVJEKA - nagovještava bolest i smrt. Brod sa jarbolom - povoljan znak. Paran broj jarbola - ugodan dogadjaj u obitelji. Neparan broj jarbola - povoljan razvoj dogadjaja u poslu. Brod sa kobilicom usmjerenom prema vrhu šalice - obiteljska drama.
BROJEVI
Brojevi mogu biti datumi vezani za dogadjaje prikazane u šalici u blizini istih, ali nije loše ni iskušati sreću na lutriji igrajući na te brojeve. Postoje i druga tumačenja prema kojima brojke označavaju slijedeće: 1 - početak, novost, čestitka, netko vas voli; 2 - opasnost od bolesti ili neuspjeha, možda ćete morati svjedočiti na sudu; 3 - uspješan posao ili ugovor, ostvarenje kroz tri dana, tri sedmice ili tri mjeseca; 4 - očekuje vas sreća ili ćete nekome biti kum, odnosno kuma; 5 - predrasude, spletke, ogovaranja, traženje novca na posudbu; 6 - brak ili suprotno tome - šteta u kući, požar, kradja automobila; 7 - obiteljska sreća, uzajamna ljubav ili obnavljanje stare veze; 8 - svadja sa bliskom osobom, isplativo ulaganje novca; 9 - novo poznanstvo, zaruke, brak.
BUBANJ
Skandal, ogovaranje, svadja. Možda ste primili beskorisnu informaciju, pa gajite lažna nadanja. Po sredini šalice - sve navedeno dogodilo se nedavno. Na dnu šalice - čuvajte se obmane od osobe, kojoj ste se povjeravali.
BUKET
Buket od 4 ili više cvjetova predskazuje potpunu sreću, gotovo blaženstvo, osobito ako se u blizini nalazi trokut. Sam buket označava zaljubljivanje osobe iz susjedstva.
BUNAR
Budite oprezni sa svakom privlačnom ponudom, jer je u pitanju obmana.
CIGARETA
Vaša će se ljubav rascvasti!
CIGLA
Sami sebi najviše ćete pomoći!
CIPELA
Ovo je jedna od inačica figure OBUĆA. Izgledan je neočekivani susret. Ukoliko je u pitanju muška cipela - ona je zamjetno vidljiva na muškoj nozi, pa se sa sigurnošću smije tvrditi da će doći do susreta sa muškarcem. Dugačka peta cipele označava žensku obuću. Cipela iznad GLAVE ili LICA čovjeka predskazuje svadju.
CRKVA
Prisustvovat ćete sahrani i tamo se sresti sa bivšim kolegama s posla. Obrnuta figura - oko klijenta su zle sile.
CRTE
Crte su veoma važni simboli, koje zahtjevaju pažljivo izučavanje. Vrlo je teško odrediti da li se one odnose prema osobi, kojoj proričete ili prema nekom drugom čovjeku. Neparan broj crta je vrlo povoljan znak, dok paran broj crta ukazuje na normalan tijek dogadjanja, ali nisu isključene komplikacije u budućnosti. Ravne, okomite crte, koje polaze od dna prema vrhu, do kraja čaše (ako nisu ispresjecane vodoravnim crtama) - na vašem životnom putu više nema prepreka. Tanka crta, smještena u sredini šolje, udaljena od drugih figura ili jednostavno čista označava putovanje. Ako crta nije isprekidana tada će putovanje biti lako i mirno. Moguće je putovanje u inozemstvo u slučaju kada crta prelazi iz unutrašnjosti šalice preko ruba na vanjsku površinu. Ukoliko je, pak, crta prepuna točaka ili presjecena dugim linijama - vjerojatne su neugodnosti na putu. Ako je ravna, okomita crta ispresjecana vodoravnim crtama - tada trebate utvrditi gdje je uzrok problema. Broj presjecanja crte i njihova udaljenost od dna šalice ukazuje na približno vrijeme i količinu neugodnosti. Vodoravne crte koje su isprekidane od dna šalice prema krajevima - na niže - znače da su nedaće su iza vas, prema vrhu - nedaće vas tek očekuju. Crta, presječena na polovini ukazuje na neki sudbinski dogadjaj, preokret ili nesretan slučaj. Zakrivljene crte predskazuju nedaće koje spriječavaju uspjeh, odnosno ukazuju na činjenicu da se kroz život krećete nepravilnim putem. No, ako zakrivljena linija završava ravnom crtom - tada to označava sreću nakon razdoblja stradanja. Vrlo tanka isprekidana crta (kao da se sastoji od točaka) - predskazuje dugu i napornu borbu sa preprekama. Isprekidana crta usmjerena prema vrhu šalice - morat ćete u više navrata promjeniti svoj život. Vodoravne crte u obliku duge - mogu otkriti put do skrivenog neprijatelja. Brojne kose crte upozoravaju na oprez. Takozvane cik - cak crte označavaju zabavu.
CRV
U vašim poslovima došlo je do zastoja. Počeli ste sumnjati u ispravnost svog načina života. Nesigurni ste u sebe, ljudi vam onemogućavaju napredak u poslu i intimnom životu. Iskrivljen crv - vaše unutarnje stanje daleko je od normalnog, nalazite se na granici nervnog sloma. Pri vrhu šalice - vaš položaj može se pogoršati zbog pasivnosti. Po sredini šalice - kućanski poslovi i osoban život narušen vam je zbog zlobe i ravnodušnosti. Na dnu šalice - trgnite se dok je još vrijeme!
CVIJET
Ispunit će vam se želje.
ČAJNIK
Ako je ovaj simbol blizu drške, imat ćete neko zadovoljstvo u kući, dok na dnu šalice ukazuje na svadju i ljutnju ili propuštenu priliku tijekom značajnog susreta. Jedan slučajan susret može bitno izmijeniti vaš život.
ČAMAC
Naći ćete utočište kada vam bude potrebno. Vlastito putovanje ili dolazak gostiju iz daljine. Pokušajte planirati izlaz i odstupnicu iz svake situacije. Provjerite vlastito financijsko stanje. Razmislite o "crnim danima". Prema vrhu šalice - poduzeće u kojem radite na rubu je kraha, pa potražite novi posao. Po sredini šalice - u obitelji je na djelu tzv. sukob generacija. Na dnu šalice - poželjet ćete pobjeći od problema i ljudi, koji vas okružuju.
ČAPLJA
Slijedi novost, nakon koje ćete biti prisiljeni poduzeti neke korake. Čaplja sa kljunom prema vrhu - uspješan ishod, materijalni dobitak, ugodno poznanstvo. Na vrhu šalice - iskoristite povoljnu situaciju i brzo pokrenite svoje poslove. Po sredini šalice - situacija unutar obitelji zahtijeva odlučno djelovanje. Na dnu šalice - ne upuštajte se u financijske aktivnosti zajedno sa partnerom. Obrnuta figura - potreban je oprez!
ČAŠA
Uspješan završetak nekog posla, dok prevrnuta figura znači suprotno. Pri vrhu šalice - klijent je zašao u intrige, čiji je ishod neizvjestan. Po sredini šalice - obratite pažnju na stanje unutar obitelji, zbog mogućih svakodnevnih neugodnosti. Na dnu šalice - osobni život klijenta nije ružičast, pa jedva sakriva buru osjećaja.
ČAŠICA
(Mala za žestoki alkohol) - Bez obzira što vas trenutno nitko ne ugrožava - vaša situacija nije posve stabilna. Nešto nevidljivo nastoji se umiješati u vaš život. Obrnuta figura - pozabavite se vlastitim zdravljem. Ukošena čašica na bok - možda ste već oboljeli ili se to dogodilo nekom vašem rodjaku. Prema vrhu šalice - izgledni su nepovoljni dogadjaji u vašem poslu. Na dnu šalice - potreban vam je odmor.
ČAVAO (EKSER)
Zloba i nepravda. Kuća vam je u opasnosti. Neparan broj čavala - opasnost vam prijeti od muške osobe. Paran broj čavala - opasnost prijeti od ženske osobe. Na dnu šalice - šteta može biti velika, pa zaštitite svoju uštedjevinu i imovinu.
ČEKIĆ
Moći ćete se izboriti sa poteškoćama, po metodi: pogriješi, pa ispravi.
ČEŠALJ
Ne miješajte se u stvari, koje vas se ne tiču.
ČETKA
Znak manjih neugodnosti. Mogući su seksualni problemi. Pri vrhu šalice - klijent će razmišljati o ljubavnoj romanci na poslu. Po sredini šalice - nedaće u obitelji, kao posljedica razlike u temperamentu supružnika, a zatim i nezadovoljstva. Na dnu šalice - objekt vaših seksualnih maštanja za sada je nedostižan. Četka uz figuru palice - teško kontrolirate svoje postupke i osjećaje.
ČIGRA
Brige, mnoštvo malih poslova, naizmjenični susreti i rastanci. Budite oprezni i u financijskim stvarima. Izgledan je susret sa privlačnom, ali nepouzdanom osobom. Po sredini šalice - svakako se odmorite, kako ne bi narušili zdravlje. Obrnuta figura - predstoji promjena djelatnosti ili svadja sa starim prijateljem.
ČIZMA
Vanjske okolnosti mogu nepovoljno utjecati na vas i oslabiti vašu volju. Prema vrhu šalice - nemojte se družiti sa kriminalcima ili kažnjenicima. Izbjegavajte kontakte sa vojnim osobama i policajcima. Po sredini šalice - ne odgovarajte na provokacije u obitelji. Izbjegavajte krajnjosti. Na dnu šalice - nemojte silom ili grubim riječima riješavati probleme. Ako je čizma okrenuta od drške tada može ukazivati na gubitak posla ili samo premještaj. Pocijepana čizma ukazuje na sramotu i neuspjeh koji vam prijeti. Moguć je odlazak na duže putovanje ili dolazak važne osobe sa puta. Par čizama označava da je izgledan susret sa osobom, koja vam je vrlo slična.
ČOVJEK
Glava sa suknjom označava ženu, dok glava sa dvije crte slične nogama predstavlja muškarca. Osoba sa kapom na glavi upozorava na opasnost da će vam neki veseljak naštetiti u poslu. Pri vrhu šalice - budite oprezni na poslu. Po sredini šalice - budite oprezni u kući. Na dnu šalice - budite oprezni u blizini kuće. Ova figura u blizini ZMIJE ili PSA - znači da vam veseljak može doista silno naštetiti. Lik muškarca koji jaše na konju ili nekoj drugoj životinji predstavlja uvaženog čovjeka, koji će vam učiniti neku uslugu u trenutku kada se tome ne nadate. Figure tri muškarca smještene jedna za drugom obećavaju visok položaj u društvu ili firmi, te odgovarajućim prihodima (ukoliko je lik ženski). Ako se figura muškarca nalazi blizu drške, znači da će vas netko posjetiti. Muška figura s ispruženim rukama označava neke poklone. ŽENA - u gornjem dijelu šalice znak je sreće i zadovoljstva. U donjem dijelu označava ljubomoru. Više žena su znak ogovaranja, dok je gola žena znak sramote koju ćete doživjeti. Ženska osoba koja drži štap u ruci označava koketu, zavodnicu i osobu koja nanosi žalost muškarcima. Žena pokraj cvijeta je iskrena prijateljica. Ukoliko se nalazi pored ruže tada se to odnosi na ljubavnicu mladog muškarca. No, tulipan u blizini ženskog lika predstavlja opasnu osobu. Figura žene koja skače sa konja ili neke druge životinje predstavlja ludost (odnosno silazak s uma) od strane nevine djevojke ili, pak, neke dame.
ČUDOVIŠTE
Upozorava na okolnosti, koje prijete poslovima i zdravlju klijenta. Pri vrhu šalice - netko u poslu ili trgovačko - financijskim aktivnostima vam želi naškoditi. Po sredini šalice - obiteljska sreća se može uništiti u svakom trenutku, neki neprijatelj radi protiv vas. Na dnu šalice - zle sile nalaze se u samom klijentu, što dovodi do samouništenja.
ČVOR
Nepovoljan znak. Zamršena situacija u kojoj se ne snalazite. Možda imate probleme u poslu. Nije isključeno da vas savjetuje jedna neiskrena osoba. Prema vrhu šalice - nemojte ogovarati nikoga na poslu. Po sredini šalice - u ljubavi nije sve kako treba, moguća je nevjera. Na dnu šalice - donijet ćete pravilno riješenje i izvući se iz teške situacije. Pokraj figure ZMIJE - varalica vas je spreman uhvatiti za grlo, a uz to spletkari protiv vas.
DALEKOZOR
Ne miješajte se u stvari koje vas se ne tiču.
DASKA
Vaš položaj trenutno je nestabilan.
DELFIN
Napustit će vas staratelj, zastupnik ili zaštitnik.
DEMON
Opasnost. Čuvajte se lažljivaca.
DEVA
Bogatstvo. Ako se na devi nalazi čovjek - bogaćenje se može očekivati u skoro vrijeme. Količina grba na devi pokazuje broj dana, sedmica ili mjeseci kada će doći do bogaćenja. Na dnu šalice - ne pričajte nikome o svojim uspjesima. Tamna, jednogrba deva u blizini ručke - prijevremena radost može uništiti posao.
DIM
Predstoji vam sudjenje, ostavinska rasprava ili nešto slično.
DINJA
Neugodna novost, koju ćete uskoro saznati. Saznat ćete da osoba prema kojoj ste se dobro odnosili - priča laži o vama. Bili ste neoprezni i pretjerano samoljubivi. Na dnu šalice - jedna će vas vijest posve oneraspoložiti.
DIVLJE ŽIVOTINJE
Opasnost vam prijeti od prijatelja.
DJETE
Lik djeteta može označavati krštenje ili kumstvo.
DJETELINA
Očekuje vas sreća u ljubavi.
DNO ŠALICE
Ako je dno sasvim crno, označava bogatstvo; ako je prazno, znak je siromaštva i loših vremena.
DUGA
Opasan neprijatelj.
DUGME
Možda ćete izgubiti jedan dragi ili važan predmet (dakle, suvenir ili dragu uspomenu).
ĐAVAO
U pravilu predstavlja figuru sa izraženim rogovima (sa repom ili bez njega). Imat ćete sreće na kocki. Prema vrhu šalice - izgledan vam je kratkotrajan uspjeh u sumnjivim poslovima, u kocki, igri, pa biste se morali na vrijeme zaustaviti. Po sredini šalice - nedavno ste uradili neke manje pogreške, koje želite sakriti i sačuvati samo za sebe. Blizu ručke - očekujte ubrzo manje neugodnosti. U neposrednoj blizini MJESECA ili JEZIKA - označava krupne neugodnosti, spletke i izdaju.
FENJER
Slijedi ugodna promjena u vašem životu.
FRIZURA
Jedna osoba, koja se svakodnevno nalazi u vašoj neposrednoj blizini sprema vam velike i različite neugodnosti. Ukoliko kosa štrči u vrh - uskoro će započeti neugodnosti, dok prema dnu označava da su neugodnosti već započele. Prema vrhu šalice - zbog nekih intriga imat ćete probleme sa rukovodiocima. Po sredini šalice - ne svadjajte se sa ukućanima, jer to može prerasti u skandal. Na dnu šalice - ostali ste bez snage i nemirni u duši.
FRULA
Izgubit ćete dragu uspomenu iz djetinjstva.
GALEB
Željno očekivana vijest nije onakva - kakvoj se klijent nada, pa će saznati o nepovoljnom razvoju dogadjaja. Velika figura galeba iznad glave - označava da neki poznanik kleveće i blati klijenta. Galeb pokraj figure ribe - manje ugodna novost.
GITARA
Sreća u ljubavi.
GLAVA
Glava sa suknjom označava ženu, dok glava sa dvije crte slične nogama predstavlja muškarca. Glava sa jednim okom ukazuje na lažna obećanja. Glava ili lik psa pokraj čovjeka označava prijatelja na kojeg se možete osloniti. Glava ili lik psa pokraj kruga sa grančicama nesumnjivo ukazuje na vjernost od strane bračnog partnera. Obris glave može značiti poznanstvo sa utjecajnim osobama ili želju popularne prijateljice da vas vidi nakon dužeg vremena. Na vrhu šalice - uskoro slijedi susret i novo poznanstvo. Po sredini šalice - do poznanstva je vec došlo, ali još niste svjesni koliko će to utjecati na vašu sudbinu u budućnosti. Na dnu šalice - svakog dana možete očekivati vrlo važzan razgovor, pa se nemojte opustiti. Glava sa nosom usmjerenim prema dnu šalice - ukazuje na nedaće, dok glava sa nosom usmjerenim prema vrhu šalice - predskazuje uspjeh. Glava pokraj ručke upozorava na duge i zamorne razgovore, koji na koncu mogu biti korisni.
GLJIVA
Označava rast i napredak, a možda i novi dom. Uz rub šalice - promjena u životu, selidba ili dobitak, u dnu šalice - izvući ćete se iz neugodne situacije. Nekoliko gljiva, medjusobno sraslih - veselje, zabava, odmor, radosno putovanje. Velika gljiva sa šeširićem naGNJEZDO
Selidba u veći stan u bliskoj budućnosti.
nižšze - budite umjereni u jelu i picu. žš
GRABLJE
Proturiječan znak, pa sa jedne strane upozorava na moguću bolest, dok sa druge strane ukazuje na poboljšanje financijskog stanja, čak i zgoditak, što je vidljivo iz položaja grablji - prema vrhu - pozitivno, a prema dnu - negativno. Pokušajte srediti svoj život i, ako treba, nešto promijeniti.
GRANA
Vi ste pomalo uvučeni u sebe, pravedni i hladnokrvni. Ako se grana nalazi iznad figure glave - sa vama se treba odnositi vrlo oprezno, jer ste katkada vrlo lukavi.
GRM
Odgoda nečeg započetog. Nešto uporno i dosadno stoji na putu do uspjeha. Prema vrhu šalice - poslovne aktivnosti. Po sredini šalice - obiteljske ili ljubavne (ne)prilike. Na dnu šalice - vaša nemoć i slabost može uzrokovati odgodu poslova. Grm pokraj ZUBA - odgodite sve poslove na neko vrijeme. Grm pokraj OKA - čuvajte se crnomagijskog djelovanja.
GROB
Ako je na dnu šalice, označava smrt u obitelji; sa strane znači smrt izvan kuće. Pokraj kreveta - teška bolest. Otvoreni grob - neki zlobnik uskoro će vas uznemiriti.
GUSAN (GUSAK)
Očekuju vas manje neugodnosti sa osobom od koje zavise neki vaši poslovi. Nepopustljivost u medusobnim odnosima mogla bi dosegnuti vrhunac. Morate biti strpljivi i ne odgovarati na provokacije, pa će se sa vremenom sve popraviti.
HALJINA
Zbog neraščišćenih računa u firmi - ukazat će vam se prilika za napredovanje.
HARMONIKA
Vaše povjerenje bit će zloupotrebljeno.
HLAČE (PANTALONE)
Ova figura ukazuje na neugodnosti koje će doživjeti osoba, koja nosi hlače, vjerojatno muškarac ili žena, koja je muškobanjasta. Nekoliko hlača - ne trebate se plašiti, sve će se popraviti. Ako je jedna nogavica zamjetno kraća od druge - vjerojatno je daleko putovanje, povezano sa velikim izdacima.
HRAST
Pobjeda, trijumf. Manje svadje i nesporazumi na poslu ili u kući uskoro će prestati. Hrast na dnu šalice - bez obzira na spokojan život - plašite se budućnosti.
IGLA
Ovu figuru prepoznat ćete po ušicama. Moguće su neugodnosti zbog ili nakon jednog susreta. Možda se od nekud pojavi vaš stari znanac, koji nikada nije bio dobronamjeran prema vama.
IKONA (SVETA SLIKA)
Ljutina zbog tudjeg propusta, koji vam je nanio štetu.
INSEKT (KUKAC)
Vjerojatno ste vrlo sitničavi i kritizerski raspoloženi, pa se zbog mnogo čega vrlo lako vrijedate. Nekoliko kukaca zajedno - bolje da ne proričete ovoj osobi. Očekuju vas manje brige.
JABUKA
Zaljubljivanje ili ljubljenje na pomolu. Dobit ćete anonimno pismo ili poruku. Pa, ipak, ovo je znak upozorenja. Klijent je zbunjen, pa se mora sabrati i jasno znati što želi od drugih ljudi. Vrlo je vjerojatno da mu netko predlaže neki posao, a posrijedi je prijevara ili izdaja. Pri vrhu šalice - ne prepuštajte se na milost i nemilost drugim ljudima, koji vas mame na vrlo opasnu avanturu. Po sredini šalice - zaštitite ukućane. Na dnu šalice - ne poduzimajte to, što ste naumili, jer ćete nanijeti štetu svojoj obitelji.
JAGODA
Povoljan znak. Klijent može očekivati povišenje osobnog dohotka ili neočekivani zgoditak. Ukoliko jagoda nalikuje na višnju ili trešnju - tada slijedi ugodno poznanstvo. Pri vrhu šalice - uspjeh u karijeri i poslovima. Po sredini šalice - red u obitelji. Na dnu šalice - došlo je do "zahladjenja" u intimnom životu klijenta.
JAHTA
Okruženi ste zlobom i zavisti.
JAJE
Napredak, uspjeh ili plodnost. Jaje u nečijoj ruci - neoprezne riječi mogu naštetiti klijentu. Jaje pokraj figure kuće ili drva - dobre okolnosti za početak novih poslova. Na vrhu šalice - napredak u poslu i karijeri. Po sredini šalice - radost u kući, ugodna novost. Na dnu šalice - klijent čeka pogodan trenutak kada će riskirati i, naravno, profitirati!
JATO PTICA
Previše se ljudi miješa u vaše poslove.
JEDRO
Novost, koju očekujete, prije vas su saznali neki drugi ljudi. Možda ćete pogrešno djelovati ili, pak, imati neugodnosti. Prema vrhu šalice - izgledne su trgovačke ili financijske aktivnosti. Po sredini šalice - poteškoće u odnosima sa drugim ljudima. Na dnu šalice - morat ćete još pričekati na željenu novost. Dva jedra, jedno (svjetlo) do drugog (tamnog) - primit ćete dvije vijesti, jednu istinutu, a drugu lažnu. Nekoliko jedara zajedno - broj dana ili sedmica do primitka vijesti.
JELA
Ukoliko se bavite umjetnošću, imat ćete uspjeha. U nekim slučajevima može označavati bolest majke ili bake. Možda će vas uskoro prevariti ljudi, kojima ste se povjeravali. Neugodnosti u poslu (osim, umjetničkog rada), sumnjive financijske okolnosti. Nekoliko jela u neposrednoj blizini - uskoro očekujte neugodnosti, one su, zapravo, već započele, ali ih još niste svjesni. Jela na dnu šalice - odlučni ste. Jela sa vrhom usmjerena na niže - uspjet ćete savladati poteškoće.
JELEN
Druženje sa uglednom osobom. Vaše blagostanje može brzo nestati, premda trenutno nemate razlog za zabrinutost. Prema vrhu šalice - neodredjeni ste i nesigurni u poslu, osobito kada je u pitanju budućnost. Po sredini šalice - u kući je sve u redu, iako vas razdražuju povremeni nesporazumi i svadje. Na dnu šalice - crv sumnje može prerasti u noćnu moru, ako se ne urazumite na vrijeme. Nekoliko jelena zajedno - očekuju vas normalni odnosi sa okolinom. Pokraj figure MASKA - pojavit će se konkurent u vašem osobnom životu. Ako jelen ima mnogo rogova - pogledajte tumačenje pod pojmom ROG.
JEZIK
Nagovještava da ćete ogovarati osobu koja vam je pomogla u karijeri. Ona će to saznati, pa će vam biti neugodno. Pri vrhu šalice - intrige dolaze iz daleka. Po sredini šalice - zlobnici se skrivaju u kući ili negdje blizu. Na dnu šalice - vaše neoprezne riječi pred drugima - stvorile su vam nove neprijatelje. Nepovoljan utjecaj jezika ublažava se figurom Uha - u neposrednoj blizini.
JEŽ
Stalne poteškoće na poslu i unutar obitelji. Neugodno poznanstvo. No, ova figura može imati i pozitivno značenje, kada su u pitanju manji pokloni od strane kolega ili rodjaka, te pronalazak stvari, za koju ste smatrali da je nestala. Neočekivana posjeta poznanika donijet će vam najprije brige, a zatim vrlo povoljnu ponudu.
KAMILICA
Sumnjate i nesigurni ste u sebe i vlastite sposobnosti. Prema vrhu šalice - nikako vam ne uspjevaju poslovi. Sa mnogo zakašnjenja ostvarit ćete ono što ste naumili. Po sredini šalice - u obitelji vlada privremeno zatišje, kao pred buru. Na dnu šalice - zbog neodlučnosti i melankolije izgubit ćete prijatelja, prema kojem niste ravnodušni.
KANDŽA
Znak velike opasnosti.
KAPA
Po sredini šalice - vjerojatne su neugodnosti sa pravosudnim organima. Na dnu šalice - moguć je dugotrajan sudski proces zbog imovine ili financija. Prema vrhu šalice - duge i dosadne rasprave sa nekim kažnjenicima. U blizini ručke - u prošlosti ste narušili neke propise, što je kažnjivo.
KAP(LJICA)
Rijetko se susreće pojedinačna kap. Ako se nalazi ispod neke druge figure - tada pojačava djelovanje na vas i, obrnuto. U blizini figura koje se odnose na blagostanje - količina kapi ukazuje na veličinu dobitka ili gubitka.
KAVA
Gosti su na putu i uskoro će doći do vas.
KAVEZ
Oslobodit ćete se suvišnih briga.
KIŠOBRAN
Morat ćete naći utočište. Ako je kišobran otvoren znači da ćete ga naći. Opasnost.
KLJUČ
Poslovi koji su zaostali uskoro će se pokrenuti s mjesta. Ukoliko dobro uočite sve mogućnosti, imat ćete uspjeha u poslu koji namjeravate započeti. Pred vama će se otvoriti mnoga vrata. Jedan stariji gospodin će vam pomoći u poslu. Nekoliko ključeva blizu dna šalice upozoravaju na kradju ili opasnost. Po sredini šalice - uskoro ćete upoznati pravo lice jedne bliske osobe. Ključ pokraj figura KUĆA, DRVO i PTICA - vaše financije su u opasnosti zbog jedne osobe. Ključ u blizini OGRADE, KAMENA i ŠTITA - predskazuje novo poznanstvo, koje će pripomoći vašem uspjehu. Ključ u ruci - pomoć prijatelja.
KLJUČANICA
Osoba kojoj proričete je neiskrena. Nju ne zanimaju vlastiti poslovi, već jedno lice o kojem ne želi pričati. Prema sebi je ravnodušna, dok prema tom licu gaji vrlo snažne osjećaje. Možda je u pitanju ljubavna drama osobe kojoj proričete ili, pak, pretjerana briga o bliskom čovjeku.
KNJIGA
Otvorena knjiga može označavati sudjenje, a zatvorena naporno učenje, istraživanje ili tešku obranu na sudu. Potrebna vam je stručna pomoć. Prema vrhu šalice - nejasnoće u vezi sa poslom i zaradom. Po sredini šalice - teško je odrediti odnose sa ljudima, svidja vam se istovremeno nekoliko njih, pa ne znate sa kime se povezati. Na dnu šalice - vrijeme razmišljanja ističe - trebate donijeti bilo kakvo riješenje. Pokraj figure oštrih predmeta - netko od bliskih ljudi želi vam nametnuti svoju volju.
KOFER
Putovanje, odlazak. Kod klijenta je došlo do zastoja i granice, koju ne može prekoračiti. Možda se radi o stvaralačkoj krizi ili, pak, o umoru, koji se godinama sakupljao. Pri vrhu šalice - moguće je da će klijent provesti vikend sa osobom suprotnog spola. Po sredini šalice - odmor u krugu obitelji ili prijatelja. Na dnu šalice - klijentu je potrebno usamljivanje i pusto mjesto gdje će srediti vlastite misli i povratiti mir u duši.
KONJ
Konj u galopu je znak dobrih vijesti, najčešće od voljene osobe. Samo glava konja predskazuje novu ljubav koja je na pomolu. Prema vrhu šalice - označava putovanje. Po sredini šalice - odlazak na odmor ili piknik. Na dnu šalice - očekujete neku važnu vijest ili sami trebate nekome saopćiti nešto značajno. Konj sa propetim nogama i kopitima u vis - moguće su prepreke na putu. Konj sa konjanikom - vijesti su već na putu, pripremite se za donošenje riješenja. Jedan svjetao do drugog, tamnog konja - budite oprezni, sve se može promijeniti u samo jednom trenutku.
- 18:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.04.2006., utorak

..
- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TALISMANI

Postoje oni teški trenuci i okolnosti u životu kada vam izgleda da ste se našli u «ćorsokaku», pa vam ništa «ne polazi za rukom» i pitate se što se zapravo dogadja i dokle će potrajati. Sve što dotaknete, poželite ili učinite stvara suprotan učinak u odnosu na ono što očekujete, čemu se nadate ili, pak, silno priželjkujete.

Ako ste, primjerice, usamljeni i nesretni tada možda povremeno razmišljate kako nikada nećete sresti svoju srodnu dušu. Ukoliko, pak, patite za osobom koja vas je napustila i ostavila ponekad vam se vjerojatno čini kako ta bol nikada neće proći, pa će vam srce zauvijek ostati slomljeno, a uz to ćete nositi i trajan ožiljak na duši. Vaši problemi mogu se ticati zdravlja, pa vam katkada ne pomažu ni primjerene, a niti najbolje zdravstvene mjere, jer i dalje osjećate slabost, ne možete ozdraviti i oporaviti se od bolesti. Moguće je da vam u poslu ili nekim drugim aktivnostima «ne ide» onako – kako biste željeli, pa, cak doživljavate gubitke i neuspjehe. Možda vas muče neki konkretni problemi, na primjer vezani uz prodaju nekretnine ili osobnog automobila, pa to doprinosi vašem neraspoloženju. Ukoliko se još uvijek školujete ili studirate – možda ste upali u krizno razdoblje u kome se ne možete usmjeriti na učenje, pa zbog toga dobivate slabe ocjene koje u najgorem slučaju prijete gubitkom cijele jedne godine. Možda vas «pegula» prati već dugo vremena, pa u trenucima beznadja pomišljate kako vas je netko urek'o ili omadijao...


U rješavanju svih navedenih problema – silno vam mogu pomoći talismani. Oni, naime, mogu učiniti čudo, pa su sposobni izmijeniti život na bolje, «odagnati» nedaće i prizvati sreću. Unatoč svega, talismani ne mogu dati trenutne rezultate ukoliko u dužem vremenskom razdoblju ne živite pravilno, pa ćete možda morati ispraviti neke loše navike i pogreške u načinu življenja.


Talismani su zasnovani na drevnim spoznajama kako nevidljive sile upravljaju našom sudbinom, a imaju svoje ime i svoj simbol. Urezane, uklesane ili jednostavno napisane znakove susrećemo od pradavnih vremena, počev od egipatskih piramida i pripadajućih hijeroglifa, preko kineskih znakova, pa do skandinavskih runa.


U ovom članku osvrnut ćemo se na talismane, koji ručno (i pojedinačno) izradjuje Svetlana na specijalnoj vrsti drveta, poput sekvoje ili jasena. Oni su prekriveni runskim simbolima, koji u sebi nose snagu i energiju, usmjerenu na ostvarivanje čovjekovih želja. Različitog su geometrijskog oblika (počev od kocke, preko kruga, pa sve do romba), ali su prikladne veličine i mogu se nositi kao privjesak na lančiću, u torbici, džepu ili novčaniku.


Prema namjeni talismane dijelimo na:


- zaštitne (protiv magijskih i ostalih negativnih djelovanja),
- iscjeliteljske (za uklanjanje boli i jačanje imuniteta),
- takozvane retranslatore (koji snaže osobne karakteristike, kao što su na primjer šarm, privlačnost ili, pak, poboljšavaju raspoloženje i produbljuju osjećaj ljubavi)
- srećonosce (jer pomažu u donošenju rješenja, te usmjeravaju sreću na vašu stranu),
- pomoćnike u učenju i obučavanju (pojačava se logika u zaključivanju, memorija i koncentracija),
- pomoćnike u prodaji (tako što stvaraju povoljne okolnosti za prodaju proizvoda ili usluga).


Svi navedeni talismani snabdjeveni su virtualnim akumulatorom, čija je osnovna zadaća punjenje dodatnom energijom, što im omogućava neograničeni vijek trajanja.


Romanca


Poznajete li nekog tko ne želi biti poželjan i privlačan?!? Vjerojatno je vaš odgovor na ovo pitanje niječan, odnosno negativan. Talisman romanca ima osnovnu zadaću da istakne vaš šarm i najbolje osobine koje posjedujete, ublaži eventualne mane i loše navike, te prikrije nedostatke. Osim toga, privlači situacije i okolnosti, koje će popraviti ili zadržati vaše (dobro) raspoloženje, a zatim i utjecati na ljude iz neposredne okoline, tako što će isti pokazivati spremnost i lakoću u pronalaženju zajedničkog jezika. Nošenjem ovog talismana često puta naći ćete se u pravo vrijeme na pravom mjestu, baš u trenucima dok će nešto strujati u zraku i vjerojatno, napokon, sresti svoju srodnu dušu ili, pak, učiniti skladnima odnose sa postojećim partnerom. Duboka, istinska ljubav, san je svih nas, zar ne?


Srećonosac
Korištenje ovog talismana je vrlo jasno i jednostavno. On, naime, umjesto vas i vašeg naprezanja, sam stvara povoljne povoljne prilike u kojima vam sve polazi za rukom, uvijek kada je to potrebno. Povremeno se sve odvija kao u pravoj bajci, pa tada izvlačite korist i iz situacija, koje, naoko, izgledaju beznadežno.


Srećonosac brine o vama i pomaže vam prilikom uspona po službenoj ljestvici i istovremeno pojačava vaš značaj i ugled kod utjecajnih ljudi. On je, na neki način, zamašnjak, koji vas bodri i podstiče, te gura prema naprijed, čak i tamo gdje je drugim ljudima «ulaz zabranjen»! Ovaj je talisman dragocjen svim osobama, koje se «penju» u karijeri, pa znaju sa koliko se prepreka susreću na tom putu. Mali i nezamjetni talisman leži na vašem radnom stolu, a vi se u začudujuće kratkom roku uspinjete tako da druge hvata vrtoglavica!


Ovaj talisman može vas sablazniti, jer, izmedu ostalog, služi i za privlačenje novca, tako što vam u svim situacijama omogućava izvlačenje najveće moguće koristi. Dovoljno je da ga nosite stalno sa sobom, pa će vam privući prave prilike, a samim tim i novac. Tko će vam drugi ukazati takve šanse? Možda šef? Nikada! Neko udruženje? Ni slučajno! Organi uprave? Ne nadajte se tome... Srećonosac je vjerni prijatelj, koji vas nikada neće iznevjeriti, pa ga čuvajte kao zjenicu oka svog!


Trgovački pomoćnik
Ovaj talisman je nezamjenjiv pomoćnik osobama, čiji je posao povezan sa svakodnevnom prodajom na veliko i malo, ali i svim drugim ljudima, koji povremeno nešto prodaju, poput zemlje, stana, automobila, elektronskih uredjaja i slično. Trgovački pomoćnik pojačava želju mogućeg kupca da baš kod vas kupi odredjenu stvar, jer vašu robu čini privlačnom i zanimljivom, premda se ona ni po čemu ne razlikuje od iste takve robe u bilo kojoj trgovini. Dakle, ovaj se talisman koristi u svim vrstama trgovačkih poslova, bilo u veleprodaji ili maloprodaji, kao i prilikom jednostavne prodaje, kada roba prelazi iz ruke u ruku dvoje kolega, poznanika ili prijatelja.


Pomagač kod ispita
Niste li mnogo puta drhtali i imali tremu dok ste pisali kontrolne zadatke, usmeno odgovarali na pitanja ili polagali ispit? Da li ste, baš uvijek, bili sretne ruke kada su se izvlačila ispitna pitanja? Pored toga što vam donosi barem jedno «zrno sreće» u nužnim situacijama, ovaj talisman, prije svega, pomaže prilikom učenja, tako što čini jasnim gradivo koje savladavate, jača logiku u zaključivanju, omogućava odličnu koncentraciju i «osvježava» pamćenje, odnosno memoriju! Ne zaboravite ga ponijeti sa sobom u školu ili na fakultet!Macho man
Kao što i sam naziv govori ovaj je talisman namijenjen muškarcima, koji žele ojačati svoju privlačnost, erotičnost i zavodljivost. Osim toga, on pomaže u nezaboravnim izvedbama u postelji, snaži strast i uzbudjenje, budi želju za učestalim intimnim odnosima, produžava trajanje istih, a uz to povoljno djeluje kod svih vrsta spolnih slabosti i poremećaja. Za razliku od Viagre – njegovo korištenje ne izaziva nikakve štetne posljedice!


Čuvar zdravlja
Čuvar zdravlja je posvećeni predmet, sposoban sakupiti pozitivnu energiju vanjske sredine, podržati vaše zdravlje, te obnoviti vitalnost. On uvećava vaše energetske mogućnosti i usmjerava ih u nužnom pravcu. Ovaj talisman je nezamjenjivi pomoćnik u ponovnom uspostavljanju ravnoteže u organizmu, normalizaciji rada organa i sustava u vašem tijelu. Čuvar zdravlja ima preventivnu ulogu, povisuje obrambenu sposobnost vašeg organizma, dakle, jača imunitet, ublažava boli, te onemogućava pojavu karmičkih oboljenja. On posjeduje vrlo zanimljivu osobinu – sa vremenom i godinama je sve snažniji i snažniji!


Zaštitnik doma
Zadatak ovog talismana ne ogleda se samo u zaštiti živih bića (dakle, ljudi i kućnih ljubimaca), već i prostora u kojem živite. Zaštitnik doma je svojevrsni čuvar i tjelohranitelj, koji se sa tom ulogom nosi bolje nego krvožedni rotweiler! Nijedan bilder sa «napumpanim» mišićima i širokim vratom – ne može se usporediti sa ovim zaštitnikom! Nadalje, on se nikada ne umara i ne spava, već je uvijek budan i oprezan! On će spriječiti posjetu neželjenih gostiju i zlobnih ljudi, te onemogućiti lopovima i razbojnicima da ostvare svoje namjere. Zaštitnik doma, primjerice, djeluje na lupeža tako što mu usmjerava misli u drugom pravcu, a uz to mu oduzima sreću i pamćenje! Svakako se zaštitite!

- 14:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SIMPTOMI CRNE MAGIJE

Vječita je zagonetka kako i zašto jedan čovjek nanosi zlo drugom ljudskom biću. Naime, od kad je svijeta i vijeka - loši i griješni ljudi zavide dobrima, starost zamjera mladosti, a nesretne osobe – sretnima. Zavist se ispoljava u vrlo različitim oblicima, počev od ljubomore i gnjevnih izjava, preko različitih nepodopština, pa sve do zlih namjera i odgovarajućih negativnih djelovanja.

Crna magija je poput grudve snijega, malene i jedva zamjetne na nekom planinskom vrhuncu, koja se kotrlja ka udolini, uvećava i narasta u pravu lavinu, te se obrušava svom silinom na nedužne i nemoćne žrtve. Sa vremenom i godinama – ona ne biva slabijom, dapače, sve više jača... Ponekad crna magija zahvaća i nekoliko generacija jedne obitelji, katkada se odražava samo na muške ili ženske članove, a uglavnom «stradava» najstarije ili najmladje djete.


Da biste prepoznali crnu magiju neophodno je znati kako se ona nanosi, te kakovi je simptomi prate. Prije svega, magijsko djelovanje utječe na dušu čovjeka, pa ona «obolijeva», stradava i pati. Kao što je poznato čovjek je trojedino biće, koje se sastoji od tijela, duše i duha. Grubo govoreći – ljudsko tijelo se može usporediti sa automobilom. Da bi se taj «automobil» pokrenuo – potrebna mu je energija, koja se nalazi u duši. Postupak ili proces uroka, čarki i vračanja temelji se na «kradji» energije iz duše žrtve, oduzimanju slobodne volje i prava na izbor, darovanom od Boga, još prilikom rodjenja.


Nitko nije «imun i otporan» na crnu magiju. Svatko može postati njenom žrtvom: i malo, nemocno djete podjednako kao i najsnažniji «bilder», bogat i utjecajan pojedinac, siromašan i pošten čovjek, pa čak i crkveno lice! Pa, ipak, postoji odredjeni, mali broj ljudi, sposobnih oduprijeti se negativnom djelovanju, jer žive u skladu sa deset Božjih zapovjedi.


Često puta mogu se čuti pitanja u stilu: «Zašto je to uradjeno baš meni ili mojoj obitelji? Pa mi nikada nismo nikome učinili zlo, nego smo svima pomagali». Umjesto odgovora na pitanje – uzvratit ćemo protupitanjem: «Koja će to vještica ili crni mag crpiti i isisati energiju iz bolesnog starca, neuspješnog biznismena ili opakog kriminalca?!?»


U tekstu koji slijedi iznijet ćemo neke osnovne pokazatelje magijskog djelovanja – svojevrstan test iz kojeg ćete saznati da li ste preplašeni, ureknuti, očarani ili omadjijani.


Strah
Često puta djeca stradavaju zbog straha, koji predstavlja blaži oblik magijskog djelovanja, pa zato navodimo neke od uobičajenih poremećaja, kako biste ih na vrijeme prepoznali. Mala djeca često se plaše mraka, jer su im možda u dječjem vrtiću ispričali koje-kakve strašne priče o Babarogi ili ih je netko drugi namjerno uplašio, ružno pogledao «urokljivim» očima i slično.


Pojedina djeca noću škripe zubima, premda nemaju gliste, druga spavaju isključivo pod svjetlom lampi ili se pokrivaju posteljinom preko glave, treća se trzaju na svaki šum ili plaču u snu... Neka od njih ne žele ostati sama u kući ni usred bijela dana, pretjerano su vezana uz majku, pa joj ne dopuštaju udaljavanje niti na jedan jedini trenutak. Osjetljivije djete može mokriti u krevet u normalnom uzrastu (u dobi od dvije godine i više) što takodjer ukazuje na prisustvo straha.


Takvi «bezopasni» strahovi ne dopuštaju im normalan razvoj i odrastanje, a uz to se snažno odražavaju na njihovu psihu, iz čega se kasnije «radaju» fobije, bolesti ili nakaradno ponašanje, pa djeca postaju gruba i agresivna, te otvoreno iskazuju gadjenje i netrpeljivost prema nekim bliskim ljudima. Stalno su bijesna i spremna su se «istresti» na prvu osobu, koja im se nadje na putu.


Magija kod odraslih
Osoba pod utjecajem crne magije ne može gledati drugim ljudima izravno u oči, štoviše, teško podnosi i vlastiti izgled u ogledalu. Lice takve osobe je i pri blještavom svjetlu nekako tamno, sivo, pa se stječe utisak kao da ima stalno uključenu neku potkožnu svjetiljku! Pogled joj je silno «zamagljen» i mutan, a oči neprestano «bježe». Osim toga, može joj pojaviti crvenilo u zjenicama. Često ima dojam kako joj netko stalno stoji iza ledja, panično se boji znojenja šaka, pa čak i samog mirisa znoja! Bezrazložno se plaši domaćih životinja, zatvorenog i mračnog prostora, poput lifta, vožnje u tunelu, preko mosta i slično, zatim je proganja strah od pada sa visine, utapanja u vodi, itd... Prilikom boravka u nekom prostoru osjeća se vrlo nelagodno, premda ne pronalazi valjane razloge za tako nešto. Dakle, danonoćno je može proganjati strah i izazvati njenu nesigurnost, zabrinutost, plačljivost i tugu (češće je to slučaj kod žena). Bezrazložni nastupi jeze i drhtavice samo pogoršavaju stanje u kom se nalazi. Katkada pati od vrtoglavice, nesvjestice ili nesanice, a može se dogoditi i obrnuti slučaj pa je stalno i bezrazložno snena.


Ni noću nema mira, jer sanja košmarne snove, groblja ili pokojnike. Zbog svega toga iz dana u dan gubi snagu, neraspoložena je, «pritiska» je ogroman bol u duši, pa razmišlja kako je netko ugnjetava, nema volje ni ustati, a kamo li raditi.


Njoj ništa ne ide onako kako bi trebalo, pa joj bukvalno sve ispada iz ruku, vječito kasni, ni u čemu ne uspjeva, a uz to nije u stanju organizirati vlastiti život. Ona se, jednostavno, ne umije naći u pravo vrijeme na pravom mjestu. Stalno nekuda žuri, pokušava brzo govoriti, neočekivano mijenja temu razgovora, kojem, u pravilu, nedostaje logike. Vrlo se teško koncentrira, pa nerijetko ne pamti ono što je kazala samo minutu ranije. Čak i kada je posve mirna – ne možete se oteti dojmu kako će u svakom trenu skočiti i pobjeći. «Bacaka» se amo-tamo po «rijeci života», kao da pliva protiv struje i vrtloga, uvjerena da se kreće u ispravnom smjeru, premda svo vrijeme izgleda kao da se nalazi barem pola sata ispred sebe, u budućnosti!


Osjeća dugotrajnu slabost i nemoć u rukama, premda svakodnevno ne radi teške poslove ili stječe dojam kako ima «olovo» u nogama, što joj otežava kretanje, pa se brzo umara, čak i u laganoj i kratkoj šetnji ili prilikom uspona po stepenicama. S vremena na vrijeme nosi se mišlju da bi najradije napustila sve, otišla nekuda bez traga, a u najgorem slučaju spopada je misao kako je život besmislen i da je jedini izlaz – u samoubistvu!


Naravno, magijsko djelovanje može kod čovjeka izazvati i posve drugačije simptome, poput pojave i proganjanja, odnosno opčinjenosti različitim fiks – idejama, zatim vršenje nekih nerazumnih postupaka, česta i snažna razdražljivost, agresivnost i bijes. U krajnje nepovoljnim okolnostima – žrtvi crne magije prilikom molitve, pogleda na svete slike i predmete ili tokom obreda u crkvi – padaju na pamet bogohulne, odvratne i griješne misli.


Ljubavna magija
Ljubavna magija radi se u osnovi na privlačenje pojedine osobe ili odvraćanje neke osobe od dotadašnjeg partnera. Ona se može svesti, primjerice, na slijedeći slogan: «Da bez mene ne živi, ne jede, ne pije», čime se «zarobljava» nečija duša, nagoni osoba da razmišlja i mašta isključivo o onome, tko je to počinio ili naručio. Duša se koprca u «tamnici» magije...


Simptomi «crnog vezivanja»
Odjednom vas je nešto neobično i silno privuklo k osobi, prema kojoj ste donedavno bili posve ravnodušni. Ne možete misliti ni o čemu drugome, već samo o njoj (ili njemu), a uz to osjećate ogromnu želju za seksom odmah čim pomislite na nju ili njega. Svi vam pričaju da ste se silno promijenili i više ne sličite sebi, te da vaš partner ima brojne mane i nedostatke. Vi to jednostavno ne zamjećujete, nego naprotiv, razmišljate da oni griješe ili ne znaju kako je partner čudesna i jedinstvena osoba. Postali ste agresivni, uznemireni i plašite se koječega. U svakom slučaju – stalno vas prati neki unutarnji nemir. Burno reagirate na kritičke primjedbe o voljenoj osobi, štoviše, osjećate se vrlo sretno u njegovoj blizini bez obzira na mnoštvo teškoća i problema, koje vam on donosi sa sobom. Pa, ipak, i sami ste katkad nezadovoljni njegovim (ili njezinim) ponašanjem, te se silno nervirate zbog toga.


Nemojte nikada ni pomisliti da nekoga privučete na nedopušten i magičan način. Istinska ljubav ne može se nasilno probuditi. Čarolija će ubrzo nestati, a žrtva se pretvoriti u zombija, biti samo fizički prisutna, duševno odsutna, tužna, zamišljena... Malo po malo, doći će do pogoršanja u različitim životnim područjima, u poslu, zdravlju, materijalnom stanju. Ukoliko je «vezivanje» uradjeno na piće – tada postoji bojazan da će s vremenom i godinama žrtva «vezivanja» postati ovisnik o alkoholu, a zatim i bolesnik, kojem stradava jetra, želudac i drugi organi...


Znaci «ljubavnog odvraćanja»
Postoji i drugačiji oblik djelovanja «crne» ljubavne magije, koji je suprotan «privlačenju», jer služi za «odvraćanje» odnosno razdvajanje nekog para. Oba partnera nikako ne mogu zaboraviti jedno drugog, pa dugo žale za sretnim vremenima kad su bili zajedno. Kao posljedica razočarenja – «okiva se i zatvara» srce (prekriva ga tamnosivi energetski oblak), pa se osoba plaši prepustiti vlastitim osjećajima i ne može se više u nikoga zaljubiti. Magija, pravljena na razdvajanje odrazit će se na sve kasnije veze, partnerstva ili brakove u koje će «žrtva» stupiti u budućnosti. Dakle, jednom rastavljena – zauvijek rastavljena! Sve njene buduće veze bit će kratke i završavati bez riječi ili suprotno tome – trajat će relativno dugo, ali nikada neće biti okrunjene brakom! Ukoliko se unatoč svega uspije vjenčati – prije ili kasnije njezina će se bračna zajednica raspasti!


Vjerovatno ste se susretali sa ženama i muškarcima, koji nakon razočarenja razmišljaju o suprotnom spolu na ovakav način: «Svi su muškarci isti» ili «Sve su žene k....», pa ostaju usamljene «usidjelice» ili «stari momci», dakle okorjeli neženje. Ovakva vrsta magije nerijetko se naziva «vijencem samoće».


Magija koja se radi u cilju razdvajanja i rastanka ljubavnog para može imati različite simptome kod pripadnika oba spola. Tako, na primjer, unatoč silne želje za seksom muškarac osjeća nemoć u spolnom životu, nikako ne može ostvariti kvalitetan odnos sa ženom, a u najgorem slučaju stradava zbog impotencije. Za razliku od njega – žena može biti hladna i frigidna, plašiti se seksa i pronalaziti brojne izgovore da bi izbjegla neugodne trenutke u postelji...


Magija neplodnosti
Nekim ženama u potpunosti izostaje menstruacija ili je vrlo oskudna, unatoč toga što se nalaze u najboljim godinama. Uzroci neplodnosti mogu biti i drugačije prirode, pa nam je tako poznat slučaj djevojke u dobi od 23 godine, koja nikad nije imala menstruaciju, jer je kao dvogodišnje djete pala na električnu grijalicu i zbog toga nije nikada istinski postala ženom. U toku dugogodišnje prakse – susretali smo se sa osobama, koje nisu mogle zatrudnjeti zbog davne prehlade i upale organa za reprodukciju, što je jednostavno «nevidljivo» i najsavremenijim medicinskim uredjajima. Treba istaći i činjenicu – da jedan ili više pobačaja (bilo spontanih, bilo hotimičnih) može izazvati kod osobe potpuno iste simptome kao i crna magija. Na svu sreću – takvi negativni utjecaji mogu se ukloniti odgovarajućom molitvom, ispovjedi i postom. Mnogo je teža situacija kada dodje do erozije grlića maternice. Pojedine žene veoma lako i relativno često zatrudne, ali nikako ne uspjevaju zadržati plod, što je takodjer jedna od mogućih posljedica navedenih uzroka.


Crna magija radi se i na neplodnost bračnog para, kako ne bi imao djece, odnosno potomaka, pa će se prekinuti njihova «loza». Postoje brojni slučajevi u kojima medicinski nalazi «kažu» da je sa ženom sve u redu, dok je muž, na primjer, bolovao od zaušnjaka ili ima smanjeni broj spermatozoida, odnosno probleme sa njihovim kretanjem, pa zbog toga ne mogu imati djete.


Trudnoća, koja se javlja kao posljedica umjetne oplodnje, porod uz pomoć carskog reza, «izlazak» djeteta iz majčine utrobe na zadak ili omatanje pupčane vrpce oko vrata djeteta – nesumnjivo ukazuju na prisustvo crne magije.


Negativna energija prostora
Negativna energija sakuplja se sa vremenom i ne ostavlja trag samo na ljudima, već i na prostoru u kojem oni borave. Posebno su nepovoljna za stanovanje mjesta gdje se nasilno prolila krv, blizina groblja (bez obzira na starost istih), zatim prostori gdje su mučeni ljudi (policijske stanice, zatvori i slično), bolnice, itd... Kuće ili stanovi, u kojima je netko bolovao od teške bolesti i umro, sakupili su mnogo negativne energije u sebi – podjednako su nepovoljne za boravak i život. Gotovo je nemoguće u potpunosti otkloniti takve štetne utjecaje, već je vjerojatno samo ublažavanje negativnih posljedica – redovnim posvećivanjem od strane crkvenog lica, sadnjom cvijeća crvene boje (ruža, tulipana, geranije, itd...) ili izgradnjom manjeg, dekorativnog bazena, jer protočna voda pročišćava energiju i oživljava prostor. U dvorištim i okućnicama na takvim prostorima ne bi se smjele saditi jele i breze.


Magija koja se pravi na zemlju (u vidu takozvanog «nagaza») ponajprije djeluje na zdravlje nekog pojedinca ili cijele obitelji, često stradavaju kosti (ruku, nogu, kralježnice), pa se osoba – žrtva «nagaza» bezrazložno spotiče i/ili pada čak i na potpuno ravnoj površini, pri čemu katkada ima dojam kako ju je nešto nevidljivo gurnulo ili podiglo u vis, a zatim bacilo na zemlju. Nerijetko stradavaju i vene i to kod ljudi u srednjim i poznim godinama, koji se uz velike napore jedva kreću. U nepovoljnim okolnostima «nagaz» može izazvati i teška reumatska obolenja i kod mladića, i kod djevojaka.


Negativnu energiju prostora možemo uporediti sa dugogodišnjem prokišnjavanjem i vlagom, koja svakako ostavlja tragove na osobama, koje su duže vremena prebivala u takvom okruženju. Preselenjem ili napuštanjem takvog prostora – ne prestaju i posljedice, što, dakle, znači da osoba svuda sa sobom «nosi» negativnu energiju iz starog prebivališta, te da od iste ne može pobjeći na «kraj svijeta»!


Magija na posao (biznis)
Ljudima, kojima je uradjena magija na posao – novac naprosto klizi iz ruku, pa sve što zarade ubrzo potroše ili se, štoviše, silno zadužuju, i to u razdoblju obično dužem od godinu i po dana. Neki preduzetnici bivaju pokradeni od vlastitih radnika ili lopova izvan firme, drugi se nikako ne mogu oporaviti od poslovnih gubitaka i kazni, koje su posljedica neurednog i nepropisnog poslovanja.


Osnovni oblici ove magije svode se na «vezivanje očiju, ruku ili nogu», pa je tako osoba, kojoj su vezane oči bukvalno «slijepa», ne vidi ono što je svima drugima više nego jasno, pregovara i potpisuje ugovore na svoju štetu, itd... Biznismen sa vezanim rukama i nogama ne može preduzeti potrebne aktivnosti, natječe se s drugima za poslove, ali ga u poslednji trenutak netko uvijek pretekne, a u najboljem slučaju započinje poslove koje u pravilu ne dovršava do kraja i odustaje prije nego što stigne do cilja. Ukoliko unatoč svega i završi pokoji posao – zarada svakako nije onakva kakvu zaslužuje. Katkada stupa u partnerstvo s osobom, koja ga vara, iskorištava, izdaje, a zatim napušta...


Magija protiv bogatstva (odnosno za bijedu)
Magiju nedaća u poslu prate i problemi sa imovinom, poput čestih šteta na automobilu i kućanskim aparatima, zatim stalnim popravcima na objektu u kojem živi žrtva ove vrste magije.


Nasljedjivanje i raspodjela imovine mnogo puta izaziva ljubomoru, zavist i nezadovoljstvo bliskih ljudi, koji se, bez ikakvog ustručavanja služe nečasnim i nedopuštenim sredstvima ne bi li ostvarili svoje podle ciljeve. Otuda proizilaze brojni i dugotrajni imovinski sporovi na sudu, kojima se ne nazire kraj, premda je žrtva potpuno u pravu, i moralno, i materijalno, i u pogledu dokumenata.


Osoba «pod magijom» u dužem vremenskom razdoblju ne može se uknjižiti kao vlasnik nekretnine, koju je uredno kupila ili mjesecima bezuspješno oglašava prodaju imovine po sniženoj cijeni, te je na kraju prodaje budzašto, u bescijenje.


Magija zatvaranja
Splet okolnosti u poslovanju ili, uopće u životu, može nekog nevinog pojedinca, osudjenog bez krivice, strpati u zatvor – gdje ce čamiti u nekoj ćeliji.


Magija bolesti
Značajan gubitak na težini u kratkom vremenskom razdoblju, može nagnati čovjeka da se uputi ljekaru, te učini medicinske pretrage. Treba naglasiti činjenicu da će uradjeni nalazi biti posve uredni ili potpuno pogrešni, zbog toga što crna magija ne dopušta utvrdjivanje pravog stanja organizma. Unatoč pozitivnih nalaza – osoba se i dalje loše osjeća, pa na očigled bliskih ljudi jednostavno «kopni»...


Crnomagijsko djelovanje može prouzročiti psihosomatska obolenja, sve vrste depresije osim endogene, razne vrste psihoze, vizualnu, zvučnu i taktilnu halucinaciju, šizofreniju, neurasteniju, različite vrste fobija, Parkinsonovu bolest, epilepsiju...


Osim gornjih oboljenja, kao posljedica «crne magije» može se javiti histerično sljepilo, alergični konjunktivitis (tj. upala očnog nerva), gluhoća, paraliza, stalne glavobolje i migrena, a u najgorem slučaju - moždani udar.


Osim glave, mogu «stradati» i drugi dijelovi tijela, odnosno organi, počev od zubi i krvarenja iz desni, preko oštrih respiratornih obolenja, upale jednjaka, astme i angine pektoris. Treba istaći činjenicu kako je i srčani udar posljedica negativnog djelovanja.


Česte mučnine u želucu, praćene jakim nagonom za povraćanjem, čirevi na dvanaestercu, poremećaji u radu crijeva (stalni zatvori stolice ili proljevi), kao i pojava bubrežnih bolesti – takodjer su posljedica crne magije.


Ni koža nije imuna na negativno djelovanje, što se očituje u pojavi pigmentacije, bradavica, crnih prišteva, kožnog osipa (tj. ekcema), urtikarije, kožnih i potkožnih čireva, gnojnih nakupina na licu ili ušima, a u krajnje nepovoljnim okolnostima – crna magija uzrokuje i psorijazu. Kod osobito teških slučajeva – koža se ljušti do krvi i kosti, a to ne mogu spriječiti nikakova dermatološka sredstva.


Snažna upala zglobova (artritis ili poliartritis), reuma, rahitis i slično - uglavnom su «rezultat» crne magije, koja je uglavnom uradjena na zemlju.


Pojava takozvanog 13-og rebra, cisti, svih vrsti dobroćudnih i zloćudnih tumora, te kancerogenih obolenja (odnosno, raka) ukazuje na prisustvo vrlo snažne crne magije.


Umjesto daljeg nabrajanja mogućih bolesti navest ćemo hvalisanje jednog crnog maga: «Ja mogu učiniti svašta, oduzeti pamet, olovom napuniti noge, posaditi djavla u nečiju utrobu... Ostavit ću mu samo desnu ruku kako bi se mogao prekrstiti (tj. prekrižiti)...»


Želimo istaci činjenicu kako djeca ne nasljedjuju bolesti svojih predaka, nego samo poremećaje izazvane crnom magijom! Naravno, ne pada nam na pamet tvrditi kako su baš sve bolesti posljedica crne magije, nego samo one koje su neizlječive. Ponašanje čovjeka, njegove misli, riječi, djela, osjećaji i nagoni takodjer uzrokuju brojna oboljenja, no, to će biti tema jednog posebnog napisa.


Magija ovisnosti
Magija ovisnosti i poroka osobito je teška, jer je kod žrtve potpuno «ubijena» snaga volje, pa se ona unatoč silnoj želji ne može odreži alkohola, droge i drugih opijata. Alkoholičar odnosno narkoman pristaje na liječenje, koristi s vremena na vrijeme, različite blokatore, prolazi kroz faze u kojima ne konzumira drogu ili alkohol, pa se opet i iznova vraža staroj slabosti.


Magija nezgoda, ozljeda i trauma
Niz ozljeda, počev od onih bezazlenih, kao što su spoticanje, uganuće, iščašenje, lakši i teži prijelomi – posljedica su negativnih utjecaja sa strane. Skloni smo tvrditi da je najveći broj nesretnih slučajeva (udar struje, groma, ranjavanje hladnim i vatrenim oružjem, utapanje, gušenje, itd...) direktna posljedica crne magije. U tom smislu - sve prometne nezgode, a posebno one koje se dogadjaju na raskrsnicama, bez obzira na tehničke i mehaničke uzroke – izazivaju osobe, pod utjecajem crne magije. Ukoliko se, na primjer, medjusobno sudare dvije «žrtve» - tada će ishod nesreće biti katastrofalan.


Magija smrti
Magija na smrt radi se obično na razdoblje od 3 mjeseca do 20 godina, a njezinom žrtvom postaju ne samo pojedinci, već ona «kosi» i istrebljuje cijele obitelji! Ne smijemo zanemariti činjenicu da je svako samoubistvo isključiva posljedica crne magije, jer je samoubica doveden (prema vlastitom mišljenju) u bezizlaznu situaciju, pa je protivno Božjim zapovjedima «podigao» ruku na sebe.


Obiteljsko prokletstvo
Za kraj napisa ostavili smo obiteljsko prokletstvo, koje, bez sumnje, najteži oblik crne magije, zato što ne pogadja samo jednu generaciju neke obitelji, nego se prenosi i proteže čak na sedam budućih pokoljenja! Obiteljsko prokletstvo može nanijeti kako osoba sa strane, tako i netko unutar same porodice.


Najteža kletva je majčina, kada proklinje čedo, koje je rodila, pa zbog toga - upozoravamo majke i očeve, braću i sestre – nikada ne proklinjite svoje bližnje, a niti ikoga drugoga! Posljedice ove vrste magije gotovo su nesagledive, a mogu obuhvatiti sve što je naprijed navedeno!


Umjesto zaključka
Ponekad, u neznanju, čovjek sam sebe omadjija, a da toga nije niti svjestan. Poznat nam je slučaj žene, koja je u trudnoći pregazila preko grančica i potoka sa prljavom vodom, pa se njeno djete rodilo sa omotanom pupčanom vrpcom oko vrata, te je uz krajnje napore liječnika spašeno. Nema sumnji da uglavnom drugi ljudi (veoma često su to bliski rodjaci ili susjedi) nanose nekome magiju, pa pojedine žrtve stradavaju i od nekoliko različitih vrsti magijskih djelovanja (počev od «nasljedne», preko straha iz djetinjstva, pa sve do «stjecanja» u različitim prilikama, poput primitka poklona, na svadbi i slično).


Rijetke su obitelji u kojima ni jedan član nije zahvaćen «crnom magijom». Negativna energija jednog od ukućana odražava se na sve preostale članove obitelji. Uzmite, na primjer, oca akloholičara, koji nemilice troši novac na svoj porok, pa su se majka i djeca prisiljeni odreći koječega. No, njemu ni to nije «dovoljno», pa ih maltretira i time izaziva strah kod najmladjih.


U magiji vlada pravilo suprotno elektrici, pa ovdje minus privlači minus, a ne obratno! Dakle, ureknuta ili omadjijana osoba privući će osobu sa istim problemima u ljubavnu vezu, poslovno partnerstvo, prijateljstvo, kao kupca ili prodavača. Kada se «sjedine» dvije magije (npr. vjenčanjem) sve postaje još teže.


Oduprite se negativnim utjecajima, tako što ćete živjeti u skladu sa deset zapovjedi Božjih, molite se svakodnevno, idite redovito u crkvu, postite... Ne ogovarajte nikoga i ne spletkarite – makar to činili iz dosade ili zabave. Ne budite previše gordi. Nemojte zavidjeti nikome ili biti ljubomorni! Poželite uvijek svima (skrušeno od srca čak i svojim neprijateljima) sve ono najbolje – što želite i samom sebi!


Odlazak u crkvu, pridržavanje svega naprijed iznijetog, nošenje različitih amajlija ili talismana – neće «skinuti» sa vas ni strah, ni urok, a niti crnu magiju, ali će učiniti vaš život mnogo podnošljivijim.


Ukoliko ste u gornjim redovima prepoznali neke simptome, a uz to vam već duže vremena u nečemu ne ide kako treba – tada se obratite Svjetlani. Ona će nepogriješivo u ličnom kontaktu, preko telefona ili interneta – utvrditi koji su to dogadjaji, okolnosti ili ljudi u prošlosti utjecali negativno na vas, a uz to će vam ispričati najvažnije stvari za preostale članove obitelji. Mnogo više detalja o tome kako ona radi pronaci ćete na stranici koja se odnosi na Iscjeljivanje.

- 14:11 - Komentari (12) - Isprintaj - #

crna magija

Crna magija upotrebljava se i koristi da bi nekoga povrijedila, učinila loše protiv njegove volje. Bijela magija pomaže ljudima od djelovanja negativnih sila zla ( vrag, demon, sotona, pakao,..... ).

Ljubav, novac, posao, zdravlje, brak, sreća, sex – jednom rječju blagostanje duha i tijela može se postići djelovanjem ili utjecajem tih magičnih energija. Urok, uroci, vradžbine, kletve, čini,proklestvo ili jednostavno zlo može biti otjerano ili u potpunosti poništeno bijelom magijom koja dolazi od pozitivne energije univerzalnog bića kojeg neki nazivaju Bog ili Buddha ili Alah ......

Doista, može se postaviti jako mnogo pitanja o postanku i prvim početcima magije. U samom nastanku ljudske vrste, odnosno iz jednog stoljeća u drugo, ljudi su otkrivali i spoznavali najrazličitije metode da bi pomogli sami sebi a i svojim najbližima. Naravno, sve te metode koje su tada radile određene ili predodređene osobe su se razliovale po psiho nivou čovjeka, odnosno iz koje epohe taj čovjek potječe. Stručnjaci i znanstvenici su vrlo često pronalazili potvrdu o magijskom radu na prastarim predmetima i stijenama. To još nije bilo neko formirano, izoblikovano pismo, ali kroz svoje slike dobro su prikazali najrazličitije magično – ritualne seanse.

Ako samo pokušate zamisliti ljude iz tog perioda npr. 2000. godina prije Kristovog rođenja, kako su se oni mogli osjećati ?

Ljudi su se osjećali nezaštićeno, usamljeno, jer je njihov život bio izuzetno težak, surov - vrebale su krvoločne životinje, nisu znali liječiti bolesti, nisu znali tumačiti vremenske nepogode. Tada je bilo previše nerješivih nepoznanica za jednog zemaljskog čovjeka. U to teško vrijeme od koga je tada čovjek mogao tražiti pomoć i zaštitu ?

Brza pomoć u koju su se mogli uvjeriti da pomaže je stizala jedino iz njihove duhovne, spiritualne snage vjerovanja u nešto. Birane misli ( vizualizacija ), a kasnije i riječi upućivali su svojim zažtitnicima, odnosno BOGOVIMA.

MAGIJA je jedna antička, stara znanost bazirana na promatranju kretanja i pomicanja životne energije kroz sve što je stvoreno. Ona se zasniva na ideji da je sva živuća materija uronjena u jedan specifičan fluid u istom vremenskom razdoblju. Sa magijom se potvrđuje da se može utjecati na taj dragocjeni fluid. Mora se znati adresa gdje se upućuje kao i vrijeme. Osoba koja radi magiju, svoje misli i namjere utiskuje u toku jednog magičnog rituala. Moguće je djelovati ne samo na stvari, na životinje, ljude nego i na slijed najrazličitijih budućih događaja. Rezultati znanstvenih istraživanja govore da životni, magijski fluid danas se definira kao frekvencija. Magično djelovanje na čovjeka uvijek je dvojako, odnosno frekvenciju magije prvo prima astralni dio čovjeka ( njegova aura, energija ), pa tek onda njegovo tijelo kao čvrsta materija.

U tjelesnom obliku kod čovjeka magija stvara razne tjelesne i duhovne poremećaje koje čovjek može osjetiti kao npr. lupanje srca, gušenje, kočenje lica, osjećaj povraćanja, vrtoglavice, depresija ili pak jaku agresivnost. Ako magija sa svojom negativnošću djeluje dugo vremena na jednu osobu može joj napraviti pravi životni pakao kao npr. najteže tjelesne bolesti , svaki tip nesreće, pa čak i SMRT.

Mnogi razmišljaju i vjeruju da se magija mora popiti ( kava, čaj, rakija, vino, voda, ... ), ali to nije istina. Djelovanje magije se može ostvariti kroz najneobičnije stvari. Svako mjesto, bilo to država, grad ili selo ima svoje lokalne magičare koji različito rade uroke, magije. Drugim riječima, ljudi su vrlo maštoviti, originalni tako da poznati magičari znaju biti i zbunjeni nad pojedinim tipom učinjene magije.
Nekima je specijalnost raditi magiju sa zemljom ( zemlja sa nekog groba, zemlja iz dvorišta obiteljske kuće,... ), dok drugi uzimaju kamenje, pijesak, biljke, školjke ili naprosto žrtvuju pojedine životinje puštajući njihovu sviježu krv, koju kasnije iskorištavaju za vrlo moćne i agresivne napade crne magije.
Od takvih moćnih ritualno napravljenih magičnih smjesa, magijom predodređeni ljudi, doista stradavaju. Te crne čini se obično bacaju u ponoć na kućna vrata, ispred ulaza u kuću, na automobil ili stavljaju na raskršće gdje ta magijom tražena osoba treba proći. Negativnost ove vrste magije može biti toliko jaka da osoba u vrlo kratko vrijeme se razboli ili poludi ili čak neočekivano, tragično okonča svoj život.
Sa životinja se uzima koža, kosti, pojedini organi ( pileće srce ), glava ( zec ) ili pak rogovi od jarca. Ima mnogo ljudi koji upotrebljavaju vatru i njezinu snagu za sve magične rituale ( ugljen, vosak, svijeća, olovo ).

No, bez obzira na predmete koje se koriste za ostvarivanje uspjeha magije nekim ljudima je potreban samo dobar pogled ( urokljive oči ) na određenu osobu da bi joj napravila loše. Nemojte zaboraviti da takvi ljudi mogu biti u svim sredinama pa tako i u vašoj neposrednoj blizini.

Mržnja, zavist i ljubomora su glavni pokretači zla i djelovanja jake crne magije.

Vjerojatno se pitate kako se osloboditi i zaštititi od tih negativnih, crno magijskih utjecaja ???
Ako se utvdi da je neka osoba pod djelovanjem negativnih energija tj. pod magijom, onda ta osoba mora prvo pristupiti skidanju crne magije, pa tek onda kada djelovanje magije prestane, ta osoba može tražiti neki oblik zaštite. Najjača zaštita se nosi oko vrata, ali se može imati i na nekim drugim mjestima
- 14:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

...

Linkovi

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se