srijeda, 23.05.2007.

Odaberite pravu.. priča o autoškolama

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


O tome zašto pišem ovaj post neću dugo.. jednostavno- pala sam.. isplakala sam što sam isplakati imala.. neću se sad i ovdje pravdati ni objašnjavati što je bilo.. jednostavno sam pala, ostalo nije bitno.. No ovaj post pišem i radi još jednog razloga.. Da upozorim.. Osjećam se dužnom reći ljudima ono što se “zna” a zapravo nezna.. Ono što sam saznala prekasno, a ne bih htjela da se i drugima dogodi..

Što se tiče vas sa vozačkom dozvolom, slobodno i preskočite ovaj post..makar, eto, voljela bih čuti i tuđa iskustva.. No vi koji se tek spremate u autoškolu, svakako pročitajte što vam imam za reći.. da nebi i vi požalili radi krive odluke, nakon izvjesnog vremena.. Shvatite ovo kao pismo udruzi za zaštitu potrošača.. iako ga sastavljam za vas..


Daklem, riječ je o odabiru autoškole i instruktora.. Ovako je otprilike izgledao moj slučaj.. skupila sam nešto novca, obitelj je bila spremna uskočiti, raspitala sam se kod frendica s dužim voznim iskustvom gdje bih mogla i kod koga krenuti.. prva pogreška.. Uglavnom, samo da napomenem da se neću štediti u ovom postu.. biti ću maksimalno izravna jer apsolutno im ništa ne dugujem, a kamoli dobru riječ.. a ako me žele tužiti za to, mogu i ja njih.. imam sasvim dovoljno materijala za to.. no eto, više mi zadovoljstva pravi to da mogu druge upozoriti..

Daklem, jasno, glasno i otvoreno.. upisala sam autoškolu Rotor.. najveća greška koju sam počiniti mogla.. počela sam voziti kod instruktora koji je slovio kao iskusan, dobar instruktor s mnogo kandidata koji hrle k njemu.. preko preporuke uglavnom.. ono što sam saznala tokom mojih 11 mjeseci u toj autoškoli je da je taj isti čovjek možda nekad slovio kao dobar instruktor.. danas, on je samo sjena od čovjeka kojeg je pregazilo vrijeme i život, kojem je sasvim nebitno hoćeš li ti pasti ili proći na ispitu.. on ima tih svojih 45 minuta s tobom i one će proći, u svakom slučaju.. I on će za njih dobiti svoje novce.. u svakom slučaju.. U početku će ti se jadati kako ima straaašno puno kandidata koji žele ići kod njega, kako nema mnogo slobodnih termina za tebe jer si tek početnik..stoga ćeš voziti maksimalno triput u dva tjedna.. I budi sretan što je našao vremena za tebe.. Nadalje, u početku će ti se činiti kao zaista simpatična pojava, no s vremenom (koje će svakako prolaziti, jer on jednostavno nema dovoljno termina), on će se priviknuti na tvoju pojavu te će si dati oduška, početi s tobom raspravljati o privatnim stvarima, vrijeđati te kao da ti je u rodu pa si takve stvari smije dopustiti, okretati očima, glasno uzdisati kad pogriješiš, i što je možda čak najgore- svima poznatima i nepoznatima pričati o tvom osobnom životu, tvojim greškama u vožnji, tvojim navikama tokom vožnje.. svemu onom što po nekom zdravom razumu nebi trebao/smio.. I ne govorim ovdje samo za sebe.. nebrojeno sam se priča od njega naslušala o svojim poznanicima- kako su vozili, kakve su obiteljske probleme u to vrijeme imali, tko im je plaćao ispite, kako su se ponašali na ispitu.. A neznam, valjda to spada u opis posla instruktora vožnje.. Šta vi mislite?


Makar svoje greške pri prva dva pada ni najmanje ne umanjujem, i dalje držim da su najveće greške bile upravo od mog instruktora.. prijateljica koja je kod njega čak četiri puta pala, polagajući isto kad i ja, jednom je prilikom pala radi iste stvari koje i ja- Instruktor je reagirao umjesto mene kada nije trebao.. jednostavno instinktivno, umjesto mene je krenuo u rikverc.. Još i prije tog ispita, pričala sam s ljudima o tome što napraviti.. a nakon tog pada, bila mi je puna kapa svega.. zatražila sam nazad svoju knjižicu i ispisala se iz te autoškole.. prema novoj preporuci osobe koja je u tom trenu vozila i bila zadovoljna, prešla sam u malu autoškolu na Trešnjevci.. stvari koje sam tamo naučila u dva tjedna, nisam u Rotoru naučila u 11 mjeseci.. istina, pala sam.. premalo je to vremena bilo da se neke stvari isprave.. a i priznajem, na ispitu sam pala radi jedne jedine greške koje sam potpuno svjesna.. ali osim te glupe greške, svi, pa i ispitivačica, priznali su da sam stvarno dobro vozila..

A sada, neke činjenice o Rotoru, koje moram ovako javno podijeliti.. koje će vam možda pomoći pri odabiru, kada ćete jednom trebati odabrati..
Daklem- autoškola Rotor najveća je autoškola u zagrebu.. mnogi je upisuju upravo radi toga što su svi čuli za nju.. no nemojte na to nasjesti.. to je i jedna od najskupljih školi u Zagrebu, te prema riječima stručnjaka s kojima sam sasvim slučajno razgovarala- jedna od najlošijih školi.. Prosjek prolaska kandidata u toj autoškoli izrazito je nizak, iz prvog puta gotovo nitko ne prolazi.. kandidati uglavnom uzimaju masu dodatnih sati na izričitu naredbu instruktora, a dodatni sati su uvelike skuplji nego u ostalim školama.. dati ću jedan jednostavan primjer- jedan dodatni sat u Rotoru stoji 125kn dok u mojoj novoj školi stoji 102kn.. Također, napomenula bih i da su u Rotoru instruktori na neki način sitni prevaranti.. ukrast će vam vrijeme gdje god i na što god stignu..

Osoba ispitivač kod koje sam posljednji put, u novoj autoškoli izlazila na ispit, doslovce mi je rekla- "Odličan potez!", kad sam joj rekla da sam se prebacila iz Rotora.. ujedno, u tajnosti me upoznala i s nekim detaljima..
kao naprimjer- instruktori iz većih autoškola imaju mnogo kandidata a malo zainteresiranosti za njih, te ih najčešće vode na jednostavne rute, ravne ceste s ograničenjem 70, izbjegavaju zahtjevne rute kakve su najčešće na ispitu i to iz jednog jedinog jednostavnog razloga- njima je lakše.. Ispitivači na ispitu već unaprijed mogu znati kako je kandidat pripremljen samim time što znaju kod kojeg je instruktora vozio.. A kud li sreće da sam baš u početku vozila kod jednog od instruktora s najlošijim prosjekom prolaznosti kandidata.. no eto, to nisam mogla znati, jer sam kod njega došla na preporuku..
Na kraju, prebacila sam se kod jednog od najboljih instruktora u Zagrebu, s prosjekom prolaznosti gotovo 100% već na prvom ispitu.. Nisam imala sreće, ali kad skupim dovoljno novaca, barem znam da sam sad pametnija za jednu veliku i važnu informaciju- Velika škola ne znači i veliki uspjeh..

Dakle, svima koji planirate upisivati autoškolu preporučam sljedeće… zaobilazite velike i razvikane škole.. idite isključivo prema preporuci i to po mogućnosti od osobe koja je položila u posljednih pola godine.. raspitajte se dobro o cijenama, ne padajte na priče, ne trpite ono što ne morate.. Autoškola je skup sport, a za svoje novce valjda si želite najbolje i najviše.. Nemojte ih baciti u krive ruke..


U svakom slučaju, ako netko ima kakvih pitanja, slobodno mi se obratite.. ja sam svoju lekciju naučila.. za razliku od nekih, spremna sam je podijeliti s drugima..


Update:
@ D- šteta što nema linka na tvoj blog, pa nisam ni sigurna da li ćeš ovo uspjeti pročitati, stoga ovaj dio stavljam pod update.. Hvala na komentaru, no neću se moći složiti s tobom.. ja sam svoju autoškolu plaćala u glavnini svojim novcima i radi toga sam imala puno objektivniji stav spram svega.. sve ovo što sam napisala nažalost nisu neistine.. jer nisam tu da nekome zapaprim život, samo da mnogima otpaprim, ako to već mogu.. Neznam jesi li upoznat/a, ali ispitivači sami rade listu najuspješnijih instruktora.. ja nisam izmislila ono- moj novi instruktor je najbolji.. on je zapravo zaista drugi najbolji instruktor u zagrebu prema tom popisu.. Kad bi svima nama bio dostupan taj popis, mislim da bi mnoge škole propale.. a toliko ih mnogo ima upravo zato što moraš otići i sam saznati jesi li naletio na onog kojem će bit briga da će te nešto naučiti, ili na onog kojem je bitno da mu vrijeme proleti.. a ako padneš, ah teške li sudbine, dobit će još dodatni prihod.. u tome je problem.. kao što sam u svom tekstu spomenula, kod novog instruktora sam u 2 tjedna naučila što kod starog instruktora nisam u 11 mjeseci.. i to nešto govori, zar ne?? Ako te instruktor u 11 mjeseci nije u mogućnosti osposobiti za vožnju, does that make us idiots?? A sad odmah ti mogu dati dugu listu ljudi koji će se na licu mjesta složiti sa svime što sam ovdje ispisala o Rotoru..

- 15:07 - leave your thoughts - (74) - crno na bijelo - # -

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se