pametni zub http://blog.dnevnik.hr/pametnizub888

četvrtak, 15.06.2017.

KAVA

Image and video hosting by TinyPic

„Tko je za kavu?“, pitao je predstavnik središnjice.
Svi su bili za kavu. Uglavnom su svi, svuda i uvijek bili za kavu. Predstavnik se našao u nedoumici. Kako da pripremi i isporuči sedam milijardi i par stotina milijuna kava?
To je nemoguće, pomislio je, a onda se dosjetio: od tih sedam milijardi barem dvije milijarde su djeca, a ona ne smiju piti kavu. Opće je poznati da djeci koja piju kavu može narasti rep. U predstavnikovu rodnome gradiću, zapravo selu blizu New Yorka, postojala je ustanova specijalizirana za prihvat upravo takve djece – dobro se sjećao višedjelne zgradurine žućkastih fasada okružene visokom, gatalin-zelenom živicom, te čestih a uzaludnih intervencija medicinskih, vatrogasnih i drugih službi kad bi se tim sirotim kavopijnim mališanima nepovratno zamrsili njihovi dugi (svakoga dana sve duži) repovi.
Dakle, dumao je predstavnik središnjice, ako od sedam milijardi ljudskih bića odbijemo dvije milijarde, ostaje, dakako, pet milijardi kava za pripremiti i isporučiti, što je daleko lakša, kudikamo ostvarivija zadaća – ostvarivija, da, ali ipak neostvariva s obzirom da je i pet milijardi golema, pregolema brojka. A što je s osobama kojima kava šteti, pomislio je. Kava, poznato je, nije sama po sebi štetna, ali je kontraindicirana stanovitim, sekundarno induciranim stanjima organizma: čiru na želucu, prenadražaju crijeva, različitim psihičkim poremećajima itd. Jednoj prijateljici predstavnikove sestre, primjerice, lijek za čir prenadražio je crijeva, što ju je u toj mjeri razljutilo da je razvila čitav niz – manjih i većih – psihičkih poremećaja! Predstavnik središnjice nakratko je konzultirao statistički godišnjak i utvrdio da od rečenih stanja i poremećaja pati čak tri milijarde ljudi! Postupio bi krajnje neetično kada bi i takvima išao nuditi kavu.
Time je broj kava spao na podnošljive dvije milijarde. Ali, i te pišljive dvije milijarde kava, kako se pokazalo, bilo je nemoguće pripremiti i isporučiti unutar razumnog roka. Zato se predstavnik središnjice odlučio na lukavstvo: ispričao je čovječanstvu legendu o postanku kave. Jedan se pastir, rekao je, na visovima Etiopije, tamo negdje u 18. ili 19. stoljeću, odlučio okrijepiti od svakodnevne brige oko životinja kakvim osvježavajućim napitkom. Ali, na svijetu nije postojao napitak koji bi njega, umornog pastira, mogao okrijepiti. (A ispijao je, tijekom brojnih pokušaja okrepe, na litre voćnih sokova, biljnih uvaraka i mliječnih fermenata.) Zato je napustio svoje stado, sišao do obližnjeg grada i u prvoj krčmi naručio chaovu (praizvornik na omotskom jeziku na temelju kojega je nastala naša riječ za kavu: kava). Nitko u krčmi nije znao što chaova jest pa su pastira temeljito ismijali – što osoblje, što gosti. Nije se tome čudio, jer samu je riječ chaova taj pastir hrabro izmislio u nadi da će postati zarazna i da će na vrhuncu zaraze netko već smisliti napitak istoga imena. Zato je nakon tri godine ponovno sišao s planine u grad i u krčmi zatražio chaovu. No, ni toga puta nije postigao uspjeh. Riječ chaova, očito, nije postala zarazna, nije se proširila među lokalnim življem. Pokušao je ponovno pet godina poslije: rezultat bijaše jednak. Tako da napitak zvan kava nikada nije otkriven, izumljen ili spravljen – kako god hoćete. Zato vam, dovršio je svoje obraćanje čovječanstvu predstavnik središnjice, ne mogu poslužiti kave koje ste naručili.

15.06.2017. u 14:18 • 16 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>