pametni zub http://blog.dnevnik.hr/pametnizub888

srijeda, 12.04.2017.

PROIZVODNJA

Image and video hosting by TinyPic

Radila je u proizvodnji, Ersta Bulim, uzgajala je, rezala, brusila i prodavala veletrgovcima vlastite nokte – i ručne i nožne, oba su tipa dobro prolazila na tržištima srednje i jugoistočne Europe. Bila je to moda, glavna moda, zadnjih godinu-dvije. Zašto su ljudi kupovali tolike količine tuđih mrtvih noktiju i u kakve su ih svrhe koristili, to nitko nije uspijevao prokljuviti. A malo tko je i pokušavao – stvar je išla, novac se vrtio i nije bilo potrebe postavljati suvišna pitanja.
Proizvodnjom se bavio i Magdan Kurator, proizvodnjom ljudskog, točnije muškog mlijeka. Fenomenom muške laktacije ovladao je još u djetinjstvu, a već kao srednjoškolac najozbiljnije je zakonkurirao sindikatu lokalnih dojilja. Čak je, jednom prilikom u Narodnom kazalištu, u predstavi „Romeo i Julija“ nekakvog Šekspira, odigrao ulogu Julijine ne samo dojilje, nego i njezine, u nerazrješivim peripetijama zabranjene ljubavi, uvijek pribrane savjetnice.
Malen Pirgo Barbutke, pak, proizvodio je istinu. „Istina je ljepota“, govorio je, citirajući romantičarskog pjesnika Johna Keatsa, „a ljepota je istina.“ Ali istina je i Pravda!“, dodavao je, ne tako često, a od propasti Sovjetskog Saveza sve rjeđe i rjeđe. Tako da se njegov posao sastojao od svakodnevnog uljepšavanja stvarnosti, lakiranja gadosti koje, isto tako svakodnevno, počinjahu političari, gospodarstvenici, državni službenici, nezaposleni, penzioneri, djeca – svi, svi, svi, doslovno svi, jer to je život, gadost od strane svakoga prema svakome, uključujući ne samo sve ljude svijeta nego i životinje i biljke i neživu tvar koja samo čeka (o, kako čeka!) da se priključi prljavoj rijeci života i počini toliko željenu gadost, pa onda i drugu, gadost za gadošću za gadošću za gadošću…
Kad god bi, recimo, neki pokvareni političar zavirio u lisnicu poštenog građanina, Barbutke bi mjesto događaja ogradio krep papirom i zasuo šljokicama, te angažirao ekipu putujućih slastičara da radoznalim prolaznicima dijele kremšnite – sve kako se nitko ne bi zgražao zbog političarsko-lisničarske gadosti koja je, ovoga puta neuspješno, pokušala ogaditi lice mjesta. I bilo je to lijepo – a ljepota je istina.
A istina je pravda: jednom je Barbutke ogadio vlastito si biće; u nastupu bijesa samoga sebe je stao vrijeđati na nacionalnoj osnovi. Kad ga je napad bijesa prošao, htio je, na samome sebi, dakako, primijeniti tehniku uljepšavanja gadosti i pretvaranja iste u istinu. Ali, k'o za vraga, krep papir stalno se kidao, šljokice se uslijed nepovoljnih atmosferskih uvjeta zamutile, a kremšnite ispadale zaražene salmonelom. Uz to, neočekivano i neplanirano, započeo je smak svijeta!
Barbutke nije znao kud bi. U zadnji čas na pamet mu padne spasonosna ideja: u blizini je bio otvoren posve nov, blistav mliječni restoran. Uputi se tamo kao u kakvo utočište, udobno se smjesti, prouči mlijekovnik i naruči frape od noktiju. Nožnih!

12.04.2017. u 15:31 • 18 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>