Linkovi


lokva -
Bunar  Pijetnovac
stado -
Pakovo -donji Cigii
Lu~a
Cigia grumile
Cigia grumile
Photobucket
Pakovo- cigii
Photobucket
Pakovo - jakelii
Photobucket
esma - Jakelii
ikola
ikola
Kupaliate
Kupaliate na ikoli
Anine mlinice
Kanjon




Ukoliko imate bilo kakve prijedloge , pohvale , pokude , ideje ....pišite na pakovo1@gmail.com

Pakovo Selo

28.04.2009., utorak

Slobodna Dalmacija: " Pakovo Selo - Drniš: graditelji se probili kroz dva minska polja"

Stanko Ferić , EPEHA

"Radovima kroz dva minska polja, dionica ceste D-33 od Pakova Sela do Drniša, duga oko 11 kilometara, pretvorena je u jednu od najsuvremenijih i najbolje opremljenih prometnica u Hrvatskoj.

Osim posebnih ograda za usmjeravanje stada ovaca, postavljenih na mjestima učestalih prelazaka stoke preko prometnice, izgrađen je čak i stočni pothodnik. Radove vrijedne oko 37 milijuna kuna izvele su splitske tvrtke Konstruktor i Asfaltna cesta.

Kako smo doznali od Ante Parata, ravnatelja Županijske uprave za ceste, novac za gradnju osigurali su po pola Europska investicijska banka i Hrvatske ceste. Radovi su trajali godinu dana i bili su posebno zahtjevni, kako zbog prolaza kroz dva minska polja, tako i zbog složenih radova na teškom prijevoju preko brda Moseća, od Žitnića do Drniša.

Tu je uklonjeno neugodno usko grlo zbog kojega su Drniš i njegovo gospodarstvo bili u svojevrsnoj prometnoj izolaciji. Završetkom radova na obnovi dionice ceste D-33 od Pakova Sela do Drniša, obnovljeno je i modernizirano 25 kilometara najvažnije prometnice u Šibensko-kninskoj županiji koja spaja Luku Šibenik s graničnim prijelazom Strmicom, odnosno Šibenik s Drnišem i Kninom.

Cesta D-33 dobila je spoj s autocestom Zagreb-Split, a izgrađen je i tunel ispod brda Trtra. Zanimljivo je da se do Pakova Sela obnovljena cesta D-33 poklapa s trasom buduće 60 kilometara duge brze ceste Šibenik-Drniš-Knin.

Ona će od Pakova Sela biti građena novom trasom. Put od Šibenika do Knina bit će kraći 10 kilometara, Knin i Drniš dobit će moderne obilaznice, a kanjon rijeke Čikole bit će premošten mostom sličnim novome mostu preko Krke kod Skradina. "

Moje reakcije objavljene i na portalu Slobodne Dalmacije

Graditelji se probili kroz 2 minska polja ????
Ima pothodnike za prolaz stoke ?????
Ograde za usmjeravanje stoke ne prijelaze ????
Od Pakova Sela do Drniša, obnovljeno je i modernizirano 25 kilometara ?????
JELI OVAJ STANKO IKAD PROŠAO TOM CESTOM ????
Mislim, nevjerovatno je koliko lažnih tvrdnji u ovako malom članku!! Ove je J...nje u zdrav mozak nas koji tamo živimo i koji tom cestom svakodnevno prolazimo.
Cesta je cijelom svojom dužinom napravljena po trasi stare ceste...zar smo se svih ovih godina vozili po miniranoj cesti??
Tek prije par dana je započeto iskapanje "pothodnika za stoku " ,no radiovi stoje ,a ne da su završeni!!!
Ograde za usmjeravanje stokke , gdje su ?? Jeli možda autor ovog članka mislio na mreže na stupvima u Žitniću, koje su izvođači postavili na mjestima prijašnjih suhozida radi brže i jeftinije izrade??
I na kraju - kako je to 10 km od Pakova Sela do Drniša naraslo na 25 km ??? Jel to možda Stanko napisao u putnom listu ???
Ne znam da li će itko snositi odgovornost za ovakve napisane gluposti ??? A zamislite tek koliko laži ima u člancima koji nisu ovako lako provjerljivi !!!

Pozdrav

- 14:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

20.04.2009., ponedjeljak

2 zlata za sireve iz Pakova Sela

Novi tjednik 17.04.2009.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost

Slavko Petrović iz Pakova Sela i njegova supruga Marica već petnaest godina bave se uzgojem ovaca i proizvodnjom vrhunskog ovčjeg sira. O njegovoj vrhunskoj kvaliteti svjedoče mnoga priznanja i plakete, ali i medalje koje su kroz svoj dugogodišnji rad osvojili.
- Evo prošli tjedan smo na jedanaestom Noćnjaku u Dubrovniku osvojili dvije zlatne medalje, za polutvrdi sir iz svježeg mlijeka i ovčji sir iz mišine – kaže Petrović.
No, do postizanja takve kvalitete i savršenog okusa dolazi se trnovitim putem.

RADNO VRIJEME – 24 SATA NA DAN
Iako Petrovićevo stado broji tek pedesetak muznih ovaca, briga oko njih nije ništa manja nego kod većih stada.
- Suprugin i moj radni dan počinje u cik zore. Od ranog jutra radimo oko stada, dojeći janjce, muzeći ovce, odvodeći ih na ispašu… Htjeli, ne htjeli, svaki dan moramo raditi – kaže Petrović, naglasivši kako se ne bune, jer krajnji proizvod – najkvalitetniji sir u regiji – zasjeni sve boljke, koje, uostalom, nosi svaki posao. Važno je naglasiti kako se cijela njegova proizvodnja bazira na ekološkom i prirodnom uzgoju ovaca.
- Mnogi ljudi misle da je proizvodnja sira lagan posao, i da ga svatko može napraviti. Možda i može, ali ne ovoliko kvalitetnog – kaže Slavko, za čiji sir se otimaju sve do Njemačke i Kanade.

LJUBAV I TRUD
No, za samu pripremu, oblikovanje i soljenje sira odgovorna je njegova supruga Biserka.
- Ponešto sam naučila od svoje majke i svekrve, ali išla sam i na edukacijska predavanja. Sve radim temeljito i pravilno, nema tu mjesta improvizaciji i odstupanju od pravila – kaže Biserka.
U Petrovićevom poslu, kako sam kaže, najvažnija stavka je ljubav prema životinjama i potpuna posvećenost.
- Možda količinski ne proizvodimo mnogo sira, prodamo ga u tren oka, pa mnogi, nažalost ostanu zakinuti. Ali zato je njegova kvaliteta neosporiva – poručuje Petrović.
Također je naglasio kako je poljoprivreda budućnost naše Zagore, te kako se ne namjerava prestati baviti proizvodnjom sira. Dapače, u daljoj budućnosti namjerava i proširiti stado, a pozvao je i sve kolege da unaprijede proizvodnju i okrenu se ka kvaliteti, a ne kvantiteti.

- 12:18 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Srpanj 2010 (2)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (3)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (2)
Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (8)
Travanj 2006 (1)
Opis bloga
informacije o seoskim događanjima i raznoraznim aktivnostima iz užeg i šireg aspekta pakovčana

Ukoliko imate bilo kakve prijedloge , pohvale , pokude , ideje ....pišite na pakovo1@gmail.com