Češka bajka,dio drugi

petak, 18.04.2014.

Napokon, nakon nekoliko dana, sa ponosom mogu reći da sam završio drugi dio priče. Nisam imao lak posao, između stotina fotografija morao sam pronaći dvadesetak najboljih i složiti kratku priču kako bih Vam barem malo približio čari Praga. Naravno, mora biti kratka jer rijetko tko voli maratone. ;)

Prag (češki: Praha) je glavni i s 1,2 milijuna stanovnika najveći grad Češke te njeno kulturno i gospodarsko središte. Zemljopisno leži u sredini Češke kotline na rijeci Vltavi, desnom pritoku Labe.
Prag ima dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru: Hradčani i Malá Strana na lijevoj obali te Staré Město i Nové Město (Stari i Novi grad) na desnoj obali Vltave. Od 1992. Stari dio Praga uvršten je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao divan primjer razvoja europskog grada od 11. do 18. stoljeća. Prag je godine 2000. bio jedna od europskih prijestolnica kulture.
Dolazak pred hotel bio je oko 16h, nakon posjeta Českom Krumlovu. :)



Odmah nakon dolaska, jedva smo dočekali odlazak u centar, gdje smo naišli na četiri vrlo zanimljive stvari. Prva, crkva Naše gospe pod Týnom u gotičkom stilu. :)


Druga, Astronomski sat. :)


Treća, skulptura smještena na samom centru na trgu, ali snimljena iz čudnog kuta:


I četvrta, cabaret limuzina u jednoj od ulica:



Slijedećeg dana čekao nas je ponovni odlazak u centar. Nakon kratke šetnje prema parlamentu...


... i dolaska do istog...


...gdje se s lijeve strane pruža pogled prema katedrali...


...svjedočili smo smjeni straže točno u podne. :)





Zatim smo posjetili Katedralu sv. Vida u Hradčanima. :)




Sama unutrašnjost izaziva strahopoštovanje. :)




Pronašli smo i hrvatski grb, sa lijeve strane u sredini. :)


U zlatnoj ulici dočekala nas je zanimljiva kućica. Ako se dobro sjećam, to je rodna kuća nekog češkog glazbenika, ili čak Franza Kafke, ali nigdje nisam uspio pronaći nikakav podatak kojim bih to potvrdio. :D



Malo pogleda na grad... :)


...i Vltavu. :)



U kasnim popodnevnim satima svratili smo u ulicu Franza Kafke, gdje se nalazi i židovsko groblje gdje je i pokopan, zajedno sa svojim roditeljima. Nažalost, na groblje se nije moglo ići, a zbog uzvisine nije se moglo ni snimiti.





A navečer smo bili počašćeni posjetom Križikovim fontanama, gdje smo pogledali vodeni spektakl sa glazbom poznatog tenora Pavarottija u pozadini. Ovo je nekoliko najatraktivnijih fotografija. :)











Nažalost, slike sa pješačkog Karlovog mosta preko rijeke Vltave i poznate plešuće kuće hrvatskog arhitekta Vlade Milunića nisam uspio pronaći. Moguće da je ekipa od silne ljepote češke bajke zaboravila to fotografirati. :D
U sljedećem postu vodim vas u posjet muzeju voštanih figura i Škodinom muzeju starih automobila. :)))

Oznake: Prag, Češka, Vltava, Križikove fontane, Franz Kafka

<< Arhiva >>