Češka bajka, dio prvi

nedjelja, 13.04.2014.

Putovanje je bilo zakazano početkom rujna, sada možda već davne 2006. Bilo je to moje prvo putovanje izvan granica Lijepe naše. :)
Krenuli smo trećeg rujna u 23h po zagrebačkom vremenu. Nakon cijelonočne naporne vožnje kroz Sloveniju i Austijske tunele, u 15h slijedećeg dana prva postaja na putu prema Pragu bio je maleni grad na jugu Češke, Česky Krumlov.
Grad je sagrađen oko dvorca iz 13. st. s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima. Izvaredan je primjer malog srednjovjekovnog grada čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju tijekom pet stoljeća. Zbog toga je povijesno središte grada 1992. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.
Dvorac je u 13. stoljeću izgrađen na zavoju rijeke Vltave u obliku potkove, pored važnog trgovačkog puta povijesne pokrajine Češke.





Na ulasku su nas dočekali šumski prijatelji. :)


Većina građevina su izgrađene od 14. do 17. stoljeća, i to u gotičkom, renesansnom i baroknom stilu. Središte starog grada se nalazi unutar zavoja s četvrti Latrán i dvorcem s druge strane rijeke Vltave. Cigle i slike koje na zidovima vidite, oslikane su ručno. :)







Putovanje dvorcem je izrazito naporno, što zbog prostora na kojem je sagrađen: naime, izrazito je strmo na samom početku, i što zbog njegove veličine. Ali dolazak na vrh zaista vrijedi truda.
Nekoliko pogleda na grad i rijeku Vltavu. :)










U najskrovitijem dijelu dvorca dočekao nas je prekrasan vrt, ovjekoviječen sa samo dvije fotografije, ali i prekrasnom fontanom na ulasku. :)




I na kraju kratkog, ali bajkovitog obilaska, došli smo na sam gradski trg, otkuda smo autobusom krenuli prema glavnom gradu ove srednjoeuropske države. :)

Oznake: Češka Republika, Česky Krumlov, dvorac, bajka, vrt

<< Arhiva >>