Osekovo

utorak, 27.03.2007.

"KUD STJEPAN ŠAJNOVIĆ" - OSEKOVO

Najstarija garda

Za one koji ne znaju gdje je Osekovo:http://www.sacho666.pondi.hr/ZG-Osekovo.jpg
u Moslavini uz sam rub, na obroncima Lonjskog polja, na visokoj plodnoj zemlji nalazi se selo Osekovo.
Naziv sela Osekova pokušavaju odgonetnuti od riječi odsek tj. da je najjužniji dio moslavačke gore odsječen prema Lonjsko-savskoj nizini, ili izvode taj naziv od oseke, nepoplavljene izbočine ili grede.
Osekovo se dijeli na Gornje, Srednje, Donje i Crkveno selo.
U Osekovu se nalazi velika barokna crkva Sv. Ane koju su kao svoju zakladnu crkvu podigli grofovi Erdödyji 1729. godine. Ukrašena je bogatim oltarima, propovjedaonicom ukrašenom četvoricom evanđelista, te reljefom koji pokazuje preobraženje, a godine 1783, crkva dobiva i barokne orgulje.
NARODNA NOŠNJA
Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, narodna nošnja Moslavine doživljava svoju postepenu preobrazbu i izumiranje
Da bi spasio bar dio baštinjene kulture Stjepan Šajnović, seljak iz Osekova uz pomoć učitelja, župnika i drugih vrlih pojedinaca osniva 1918.g. zadrugu, tj. Žensku udrugu pod nazivom „Narodno tkivo i vezivo“, koja je pokušala obnoviti narodnu nošnju prema starim uzorcima. Njegov pristup i stil odražava se u osebujnim geometrijskim motivima. Taj, rekli bismo stil ukrašavanja ubrzo su prihvatile žene iz Moslavine i šireg područja Posavine, a zadržao se i do danas. Njihove rukotvorine bile su izlagane od 1922.g. u skoro svim većim mjestima Hrvatske: Zagrebu, Brodu, Šibeniku, Dubrovniku, Splitu, Krku, Čakovcu , te u Kopenhagenu, Parizu, Pragu, Haagu, Barceloni i u SAD-u.
U svim tim gradovima i zemljama diljem svijeta doživjele su izrazito pozitivne kritike. Pri izradi crkvenog ruha i crkvenih barjaka izrađivao je pečkim vezom i zato je to izgledalo čvrsto i trajno.
MOSLAVAČKA ŽENSKA NARODNA NOŠNJA

Danas KUD broji oko 50 članova, a ove godine slavi 70-u obljetnicu postojanja. Djeluje u tri sekcije : folklorna, vokalna, tamburaška.
Društvo je nastupalo u Molvama, Virju, Čakovcu, Orahovici, Šenkovcu, Marijancima, Topuskom, Pitomači, Špišić Bukovici, Sl.Brodu i drugim mjestima.
Predsjednik KUD-a: Zlatko Kunštek: 044/642-777 mob. 098/390-953

malo slikica:
Sa međunarodne smotre folklora Zagreb 1973 Mješano, staro i mlado Mali tamburaši pred probu Mladi na nastupu u Strušcu (susjedno selo) Seniors tamuraški sastav
još slikica ima na Forumu Osekova

27.03.2007. u 22:27 • 1 Komentara

<< Arhiva >>




Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Uključi komentare da se vide i obratno?

Opis bloga

o mjestu Osekovu i okolici, događanja, tračevi itd.






My

trenutno sam

MSN Messenger







Skype Me™!




GoogleTalk




GoogleTalk, iliti Googlov messenger (za one koji koriste gmail) možete downloadirati (skinuti) sa: http://www.google.com/talk.







My Gtalk



Upute

možemo komentirati o bilo čemu, a ne samo o nogometu, već ono tipa Jože autoprevoznika: "mislim, ne me briga, ali po selu se pripoveda da je ..... i tako dalje"