Maye-napredna civilizacija Južne Amerike

10 listopad 2005

Nauka im priznaje domete u matematici, astronomiji ili pismu koje jos, vecim dijelom, nije uspjela desifrirati. Ali ih, zbog nepoznavanja točka, metalurgije ili poganskih obreda zrtvovanja, ne smatra ozbiljnim partnerom danasnjem "visoko tehnoloskom" svijetu, što je izmišljotina arheologa jer oni nisu nikad prinosili ljudske žrtve.
Dvije i po tisuće godina unatrag, na poluotoku Yukatan (Mayab) i dzunglama Guatemale, nije bilo konja da vuku prikolice niti volova da se upregne plug. Za obrede vadjenja srca iz jos zivih tijela, kojima je svjedocio Cortez u tadasnjem Azteckom carstvu, smatra se da vuku porijeklo iz kraljevstva Maja. Objasnjenje treba traziti jos malo ranije. Prvi, klasicni period Maja (do 830 g.n.e.) nije poznavao ovakav vid zrtvovanja. Umjesto srca bozanstvima su se darivale emocije; srce, kao njihov simbol, se pocelo bukvalno prinositi na odar u postklasicnom periodu Maja kada su oni nestali sa planeta. Sa duhovnog i naucnog stanovista ovaj period se smatra inferiornim.

Nase skolstvo je zasnivano na mitu o progresivnom tehnoloskom razvoju i superiornosti "nase" civilizacije. Stoga se pojave "neobjasnjivog", kao na primjer UFO, paranormalna iskustva, fenomeni na Marsu, Malteski podzemni hramovi, izjave astronauta itd, skrivaju od javnosti. Oni drugi fenomeni koji strse, egipatske piramide, krugovi u žitu, kamene gradjevine na Uskrsnjim Otocima i sl. se miniriziraju i obavijaju plastom dezinformacija.

Vracajuci se samo u blizu historiju, pitanje je: da li su, uporedo, zivjele inteligentnije civilizacije u odnosu na nasu? Da li je postojala superiornija naucna istina ?

Briljantna civilizacija Maja je jedan takav primjer
Spanjolski konkvistadori su u svom bezumnom osvajackom pohodu na Centralnu i Juznu Ameriku primjenjivali isti obrazac: ubijanje, pljacka, paljenje bibilioteka, pokrstavanje i slanje dragocjenosti kralju Filipu. Azteci su imali vrlo bogatu ostavstinu iz perioda Maja koja je uglavnom unistena. Tek poneka knjiga je zavrsila na spanjolskom dvoru, a odatle, kroz vrijeme, i u nekoliko evropskih bibilioteka. Koncem 19. stoljeca u Drezdenskoj bibilioteci je jedan od knjizara uspio da pronikne u kod hijeroglifa i piktoglifa Maja. Napokon su se tajne pocele otkljucavati.

Poslednjih dvadeset godina, istrazivanje Majanskih dokumenata i gradjevina dovelo je do fascinirajucih otkrica:

 Ljudska historija je, vecim dijelom, odredjena galaktickim snopom kroz koji Sunce i Zemlja prolaze svakih pet hiljada i dvjesto godina. Momenat ulaska u slijedeci snop je 21.12.2012. Astronomija je nedavno i potvrdila ovu tvrdnju. Tog datuma, naime, Suncev sistem ulazi u rijedak polozaj prema Mlijecnom Putu, koji se javlja tek svakih 5,200 godina.

 Aktivnosti te ljudska kultura na Planeti je odredjena "galaktickim sezonama". Njihov kod su Maje odredile matematicki i simbolicki. ("Pojava homo sapiensa predstavlja poseban stadij u evolucionarnom ciklusu Suncevog sistema; nivo na kom se integriraju cetiri prethodna perioda svjesnosti.

Ovaj nivo traje 26.000 godina i sastoji se od pet perioda od 5,200 godina", (“The Mayan Factor”, Jose Arguelles, 1987). Drugim rijecima, zivimo u klimaksu, tocnije receno, u poslednjih 13 godina ciklusa koji traje 26.000 godina!

 Svaka osoba ima moc da se direktno spoji, senzualno, culima i elektromagnetno sa energijom/informacijama galaktickog snopa koji, opet, dolazi iz galaktickog sredista i to dovodi do "budjenja" istinskog, viseg misaonog sklopa.

 Istaknuto mjesto u simbolici Maja zauzima zvjezdani sistem Plejada (zovu je svojom "domovinom”, misterijozni “Valum Chivim”). Skrta moderna astronomska znanja su potvrdile da Maje znaju raspored zvijezda (Mayan Prophecies, A. Gilbert/M. Cotterell) u zvjezdanoj konstelaciji Plejada; nasa astronomija jos uvijek nije u mogucnosti da potvrdi postojanje i raspored planeta u tom sistemu. Neizbjezna je asocijacija na drevni Egipat i njihovo idolopoklonstvu zvjezdanom sistemu Orion, kojega su Egipcani (?) tocno opisali (uostalom piramide su napravljene po rasporedu tri zvijezde koje sacinjavaju ovaj sistem).

 Kroz numerologiju/"harmonicni modul" Tzolkin (jednostavan sistem koji izrazava vrlo kompleksne procese), Maje predstavljaju galakticki kod, koji opet upravlja svim informacijama koje uticu na "svjetlosni ciklus." Ovaj ciklus definira rezonantnu frekvenciju radijantne energije: elektricitet, toplotu, svjetlo, radio valove. Drugim rijecima, zive i anorganske fenomene u cjelosti.

 Tzolkinov simbolicni partner, kineski Ji Djing, je sinhroniziran sa genetskim kodom. DNA takodje ima vibracijsku infrastrukturu "svjetlosno tijelo" koje korespondira gorepomenutom spektrumu radijantne energije kojim upravlja Tzolkin. Drugim rijecima, Tzolkin se odnosi prema Ji Djingu kao svjetlo prema zivotu.

 Maje su, naravno, sva kosmicka tijela smatrali zivim. Tako su za Sunce tvrdili da ima 23o godisnji ciklus disanja. Jedanaest i po godina za udisaj i isto toliko za izdisaj. Dvije hiljade godina kasnije nasa nauka “pronalazi” da ove solarne inhalacije tacno odgovaraju kretanju binarnih suncevih pjega.

One, opet, izazivaju poremecaje u bioelektromagnetnom polju Zemlje. (Krupne poremecaje, dodajmo. Od TV i drugih komunikacijskih signala, do zenskih menstrualnih ciklusa i nataliteta.)

Slijedeci dalje tu logiku Maje prepostavljaju da Sunce posjeduje inteligenciju veliku i neshvatljivu u uobicajenoj terminologiji. Sa ovim natuknicama postaje malo jasnije zasto su oni slavili "bozansko" Sunce. I ne samo oni. Drevne civilizacije Egipta, Meksika, Perua i Mezopotamije su ocito poznavale suncev sistem bolje nego sto mi mislimo i na tome zasnivali tzv. idolopoklonstvo Suncu kao inteligentnom solarnom organizmu.

Jos jednom o zimskom solsticiju koji pocinje 2012. godine. Prema Majama, kada se ovaj ciklus napokon zavrsi, ne predstoji kataklizmicki kraj Planete i civilizacije. Na Zemlji ce, prolazeci kroz galakticki snop, doci do akceleracije naprednih DNA zivotnih formi (recimo da i mi tu spadamo).
Drugim rijecima do sustinskog unapredjenja koji ce se ogledati u "prelasku iz trece, materijalisticke dimenzije u cetvrtu, spiritualnu dimenziju".(ja mislim veću frekvenciju titraja materije i manju gustoću)

Mozda najspektakularniji dogadjaj koji se veze za Maje je njihov "nestanak" 830 g.n.e. Na vrhuncu razvoja, sa vec izgradjenim piramidama, hramovima i gradovima, bez straha od vanjske opasnosti, velika vecina Maja netragom nestaje. Njihove gradjevine su poruka onima koji dolaze iza njih. Naravno, nama je trebalo dugo da pocnemo da razumijevamo o cemu su to oni pisali. Kako smo sirili vlastite spoznaje tako smo mogli vise da shvatimo dosege ove bizarne civilizacije koja je za sebe tvrdila da je "posjet Planeti Zemlji njihova cetvrta misija" i "po kompletiranju ce otici na slijedeci zadatak"!?

Put ka Istini o Univerzumu jeste dug. Ali, ako se ne starta iz pozicije antropocentrizma (sjetimo se Crkve i Galilea) vec skromno prizna da smo tek na pocetku, mozda imamo sansu. Maje su interesantan putokaz koji razbija nase iluzije.

Arheolozi objekat Maja nazivaju “palacom”. Briljantna civilizacija Maja je grad Palenke podigla u sredistu meksicke djungle, bez metalnih alata, tocka ili nama znane tehnologije. Svoju pradomovinu, zvjezdani sistem Plejada, Maje su detaljno opisale i pri tome su tvrdile da je “posjet planeti Zemlji njihova cetvrta misija”. Astronomija je vec potvrdila njihove tvrdnje da Sunce i Zemlja prolaze kroz galakticki snop svakih 5.200 godina i da se svake 23 godine kreiraju binarne sunceve pjege (“Sunce ima dvadesettrogodisnji ciklus disanja”)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.