OPSA blog

25.03.2011., petak

NATO planira 90 dana misije nad Libijom

NATO je isplanirao da će misija zabrane zone leta nad Libijom trajati tri mjeseca, no ako bude potrebno mogla bi trajati i kraće i duže, rekla je u petak dužnosnica NATO-a govoreći o operaciji koja bi trebala početi početkom idućeg tjedna.

Misija zabrane leta, pod pokroviteljstvom UN-a i koju su u četvrtak potvrdile članice NATO-a, uključivat će desetke borbenih zrakoplova iz 28-članog Sjevernoatlanskog saveza. Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da će Savez "idućih dana" odlučiti o tome hoće li proširiti svoju ulogu i preuzeti u cijelosti zapovjedanje vojnim operacijama, uključujući kopnene napade radi zaštite civila, od koalicije predvođene Francuskom, SAD-om i Velikom Britanijom koja je počela s napadima prije tjedan dana. U međuvremenu, dodala je, "koalicijska operacija nastavit će se pritiskom na libijski režim".


- 23:05 - Komentari (1) - Isprintaj - # -

24.03.2011., četvrtak

Hague poziva NATO da preuzme zapovjedanje misijom u Libiji

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozvao je u četvrtak NATO da preuzme kontrolu nad koalicijskim operacijama u Libiji što je prije moguće, te je osudio nasilje libijskog režima protiv civila.


Velika Britanija je zajedno s drugim članicama zapadne koalicije u subotu pokrenula zračne napade kako bi nametnula zonu zabrane letenja iznad Libije i zaštitila civile. Razlozi za tu akciju su više nego opravdani, strašno nasilje protiv libijskih civila nastavlja se unatoč tvrdnjama režima da je zapovijedio prekid vatre, rekao je Hague u britanskom parlamentu. Ove su koalicijske operacije trenutno pod zapovjedništvom SAD-a, ali želimo da se što je prije moguće uspostavi zapovjedništvo NATO-a nad operacijom, dodao je Hague.
- 14:55 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

23.03.2011., srijeda

Božinović: Hrvatska podupire akciju NATO-a u Libiji

Hrvatska podupire akciju protiv libijskog vođe Moamera Gadafija i sudjeluje u raspravama o razmjerima uključivanja NATO-a u misiju zaštite civila i osiguravanja zone zabrane leta nad Libijom, izjavio je hrvatski ministar obrane Davor Božinović u srijedu u Zagrebu.


Hrvatska podržava akciju kojoj je cilj spriječiti jednog diktatora u ubijanju vlastitih građana, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka sa zapovjednikom za transformaciju NATO-a, generalom zbora Stephanom Abrialom. Dodao je, odgovarajući na pitanje novinara, da Hrvatska, kao punopravna članica NATO-a, sudjeluje u Bruxellesu u raspravi o načinima angažiranja Saveza u Libiji i potvrdio da je zasad donesena samo odluka o razmješanju savezničkih brodova u Mediteranu. Veleposlanici NATO-a sastali su se u srijedu poslijepodne kako bi odlučili o razmjerima uključivanja NATO-a u provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji. SAD, Velika Britanija i Francuska dogovorili su se da bi NATO trebao imati ključnu operativnu ulogu, no za to je potreban pristanak svih 28 članica koje su podijeljene oko toga treba li Savez imati i političku kontrolu. Po Božinovićevim riječima, stanje u Libiji nije bila tema razgovora s generalom Abrilom, nego su razgovarali o tome kako Savez učiniti učinkovitijim u vrijeme kada su zbog krize smanjeni obrambeni proračuni zemalja članica. Hrvatska je u procesu usvajanja strateških dokumenata koji bi trebali dati viziju naših Oružanih snaga u idućem razdoblju i u tome nam savjeti zapovjedništva puno pomažu, rekao je hrvatski ministar. Dodao je da je cilj usvojiti dokumente koji će odgovarati stvarnim mogućnostima i potrebama i istaknuo da više novca treba izdvajati za modernizaciju vojske i za operacije, te smanjiti nepotrebna preklapanja poslova u MORHU i Glavnom stožeru. Abrial je rekao da Hrvatska značajno doprinosi aktivnostima NATO-a, osobito u misiji ISAF u Afganistanu gdje hrvatski vojnici uvježbavaju afganistanske snage sigurnosti, što je Abrial ocijenio "ključnim" za tranziciju u toj zemlji. Pozdravljam predanost Zagreba nužnim reformama oružanih snaga u čemu je dosad ostvaren veliki napredak, rekao je general Abrial, zapovjednik za transformaciju NATO-a sa sjedištem u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji.
- 22:24 - Komentari (1) - Isprintaj - # -

22.03.2011., utorak

Mornarica NATO-a provodit će embargo Libiji

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak je priopćio da je Savez odlučio angažirati mornaricu radi provedbe odluke o embargu na oružje za Libiji te da je dovršio planove za pomoć u provedbi odluke o zoni zabrane leta.

"NATO je odlučio pokrenuti operaciju provedbe embarga na oružje za Libiju. Svi saveznici su odlučni preuzeti svoju odgovornost kako bi se, u okviru rezolucije UN-a, zaustavilo nedopustivo nasilje protiv libijskih civila", kaže se u priopćenju glavnog tajnika objavljenom nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici 28 zemalja članica. Rasmussen dodaje da NATO aktivira svoje brodove i zrakoplove u središnjem dijelu Mediterana. "Oni će voditi operaciju nadzora, izvještavati i, bude li potrebno, sprječavati brodove za koje se sumnja da prevoze nelegalno oružje ili plaćenike". "Istodobno, NATO je dovršio planove pomoći u provedbi zone zabrane leta, kako bismo, bude li potrebe, na jasno definiran način dali naš doprinos međunarodnim naporima za zaštitu libijskog naroda od nasilja Gadafijeva režima", ističe Rasmussen. Veleposlanici članica NATO-a sastaju se svaki dan već sedam dana zaredom kako bi raspravljali o ulozi Saveza u međunarodnoj operaciji u Libiji. Tri zemlje članice Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska od prošle subote predvode vojnu akciju, primjenjujući rezoluciju 1973 kojom se uvodi zona zabrane leta u Libiji. Većina članica NATO-a stavile su svoje zrakoplove na raspolaganje međunarodnoj koaliciji i traže da NATO preuzme zapovjedništvo nad operacijom u Libiji. S tim se ne slaže Francuska koja želi da NATO u ovoj operaciji ima sporednu odluku kako se javno mnijenje u arapskom svijetu ne bi okrenulo protiv Zapada.
- 21:21 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

Ministar obrane RH posjetio RACVIAC

Ministar obrane Davor Božinović posjetio je danas Središte za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) u Rakitju u povodu otvaranja obnovljenje konferencijske dvorane koja je uređena i opremljena donacijom Kraljevine Nizozemske, pridružene članice RACVIAC-a.
Zahvalivši na donaciji Kraljevini Nizozemskoj, ministar Božinović je naglasio važnost i ulogu RACVIAC-a u izgradnji povjerenja, suradnje i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, istaknuvši kako je razvoj daljnje multilateralne suradnje u regiji glavni preduvjet za punu integraciju u NATO i Europsku uniju. Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić rekla je da Nizozemska ima dugu suradnju s RACVIAC-om, upravo zbog svih aktivnosti koje provodi u cilju doprinosa stabilnosti regije. "Ovom donacijom i uređenjem konferencijske dvorane na simboličan način želimo pokazati da podupiremo vaše napore u daljnjim aktivnostima koje promiču regionalni dijalog i suradnju", istaknula je veleposlanica. Direktor Središta za sigurnosnu suradnju Nikola Todorčevski istaknuo je kako je Središte sada dobilo nove, poboljšane kapacitete za rad i učenje predavača i polaznika zemalja članica RACVIAC-a.
RACVIAC je jedinstvena međunarodna organizacija čija je misija neprekidno doprinositi stabilnosti i sigurnosti u regiji, rekao je Todorčevski.
- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

21.03.2011., ponedjeljak

Povratak 16. HRVCON-a iz operacije ISAF

Iz operacije ISAF-a u Afganistanu u ponedjeljak se vratio 16. hrvatski kontingent, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Pripadnike 16. HRVCON-a u zračnoj luci Pleso u Zagrebu dočekali su zamjenik načelnika GS OSRH za planove i resurse general pukovnik Slavko Barić i zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta GS OSRH brigadni general Vlado Šindler te zapovjednik HRZ-a i PZO-a general bojnik Vlado Bagarić. Obraćajući se postrojenim pripadnicima kontigenta, general pukovnik Slavko Barić pozdravio ih je u ime vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i predsjednika Republike, Ive Josipovića, ministra obrane Davora Božinovića te načelnika GS OSRH-a, general pukovnika Drage Lovrića. Zadaća koju ste obnašali nije bila laka, no visoka razina profesionalnosti kojom ste tu zadaću obavili daljnji je doprinos ugledu OS-a i Republike Hrvatske kao članice NATO-a, rekao je general Barić. Zapovjednik 16. HRVCON-a kapetan bojnog broda Marileo Staničić u svom je obraćanju istaknuo kako mu je bila posebna čast biti zapovjednik kontingenta, te da su sve planirane zadaće uspješno izvršene, navodi se u priopćenju.

- 18:08 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

11.03.2011., petak

Božinović: NATO je daleko od intervencije u Libiji

Mogućnost intervenicije NATO-a u Libiji vrlo je daleka jer ne postoji odluka Vijeća sigurnosti UN-a i sada je bespredmetno govoriti o hrvatskom sudjelovanju u takvoj operaciji, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar obrane Davor Božinović.

Preuranjeno je reći hoće li Savez intervenirati, mislim da smo sada daleko od toga, ne postoji ni rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je hrvatskim novinarima ministar Božinović nakon zavšretka prvog dana sastanka ministara obrane na kojem se isključivo razgovaralo o stanju u Libiji. Na pitanje bi li Hrvatska sudjelovala i u slučaju da NATO dobije mandat Vijeća sigurnosti, Božinović je rekao da je o tome sada bespredmetno govoriti. Govorimo o tome što bi bilo, kad bi bilo. Dakle, u slučaju da se to dogodi, odluku o slanju hrvatskih vojnika donijet će nadležne hrvatske institucije, to jest Hrvatski sabor koji odlučuje o slanju hrvatskih vojnika vani. Mislim da je u ovom trenutku bespredmetno razgovarati, rekao je Božinović. Ministar je također rekao da nema ništa spornog ni u činjenici da su hrvatska brodogradilišta nedavno isporučila šest vojnih brodova Libiji. Hrvatske tvrtke su sklapale te poslove s tamošnjim nadležnim institucijama, koje su bile potpuno legitimne u trenutku sklapanja tih poslova. Nema govora o tome da bi bilo tko u Hrvatskoj kršio sankcije UN-a, jer to ne bi dopustile ni hrvatske vlasti, a ni hrvatske tvrtke koje vrlo odgovorno i uspješno posluju s tim dijelom svijeta, rekao je ministar Božinović.
- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

10.03.2011., četvrtak

EU i NATO o stanju u Libiji

Europska unija i NATO u četvrtak i petak odvojeno će razgovarati o stanju u Libiji i o zaustavljanju nasilja koje se postupno pretvara u građanski rat u zemlji.


U četvrtak se odražava izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, koji će tijekom radnog ručka razmotriti stanje u Libiji, a u petak će o tome razgovorati šefovi država ili vlada 27-orice na izvanrednom sastanku na vrhu. I na sastanku ministara obrane 28 zemalja članica NATO-a, koji se sastaju u četvrtak i petak u Bruxellesu, jedna od tema bit će Libija. Jedna od tema bit će i mogućnost uvođenja zone zabrane leta iznad Libije kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo. O tome se razgovora na više međunarodnih adresa, Vijeću sigurnosti UN-a, u Afričkoj uniji, Arapskoj ligi i NATO-a, ali su mišljenja podijeljena. Još nema nikakve odluke o tome, rekao je visoki dužnosnik EU-a, koji je ističe da se u slučaju bilo kakvog vojnog angažmana, koji mora odobriti Vijeće sigurnosti UN-a, mora voditi računa o javnom mnijenju u arapskim zemljama kako se eventualna vojna pomoć u zaštiti civilnog stanovništva ne bi krivo protumačila u arapskom svijetu. Europska unija kao takva još se nije jasno izjasnila da libijski vođa Moamer Gadafi mora otići iako je to pojedinačno učinila većina zemalja članica i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i za sada nema naznaka hoće li to učiniti u petak na summitu. U NATO-.u ističu da Savez ne namjerava intervenirati u Libiji te da će se o situaciji u toj zemlji raspravljati u kontekstu stanja sigurnosti na periferiji Saveza i o tome što NATO može učiniti za druge organizacije koje rade na ublažavanju humanitarne krize. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izričito je rekao da Savez ne namjerava intevenirati, ali da se radi na "opreznom planiranju za svaki slučaj". Rasmussen je također ovoga tjedna rekao da "ne može zamisliti da će međunarodna zajednica ostati pasivna ako Gadafi i njegovi pristaše nastave sa sustavnim napadima na libijsko stanovništvo".
- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

08.03.2011., utorak

Gates pozdravio napredak u Afganistanu

Američki tajnik za obranu Robert Gates, u posjetu jugu Afganistana u utorak, pozdravio je napredak postrojbi NATO-a u regiji, upozoravajući da će pravi "test" biti na proljeće.


U Sanginu, vrlo nestabilnom okrugu pokrajine Helmand, američke postrojbe ubile su, zarobile ili protjerale većinu talibana, kazao je Gates o lokalnoj vojnoj bazi. No, sukob u proljeće i ljeto bit će jako težak, dodao je on. Očekujemo da će talibani pokušati vratiti što su izgubili. To će biti test koji će pokazati koliko smo djelotvorno napredovali na terenu, naglasio je on. S 24 mrtvih i 150 ranjenih otkad je preuzela dužnost od britanskih snaga u listopadu, američke vojska izgubila je više ljudstva nego u bilo kojem drugom okrugu u zemlji. Tijekom dana provedena u Kabulu, predsjednik Hamid Karzai ocijenio je da će godina biti "kritična u sukobu protiv talibanskih pobunjenika, predviđajući krizu i poteškoće. Prije Sangina, Gates je posjetio kamp Leatherneck, jednu od najvžanijih vojnih baza u Helmandu.


- 21:08 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

07.03.2011., ponedjeljak

Ban Ki-moon: Libija mora prestati s napadina na civile

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u ponedjeljak hitan prekid napada na civile u Libiji i upozorio Tripoli da će pravdi biti priveden svako tko prekrši međunarodno pravo.


Ban Ki-moon je imenovao bivšeg jordanskog ministra vanjskih poslova Abdelilaha Al-Khatiba posebnim izaslanikom za Libiju kako bi održao hitne konzultacije s vlastima u Tripoliju i u regiji o teškoj humanitarnoj situaciji, priopćeno je iz Banova ureda. Dodaje se da je glavni tajnik UN-a u nedjelju razgovarao s libijskim ministrom vanjskih poslova Musom Kusom i poručio mu da Tripoli mora preuzeti odgovornost za zaštitu civila te uzeti u obzir legitimne želje libijskog naroda da živi dostojanstveno i u miru. Ban i Kusa dogovorili su se da UN hitno pošalje tim u Tripoli radi procjene humanitarne situacije u Libiji. Glavni tajnik Svjetske organizacije također je apelirao na libijsku vladu da prekine nasilje i pozvao na poštivanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom su joj prošloga tjedna uvedene sankcije. On (Ban) pozvao je vlasti u Tripoliju da poštuju ljudska prava građana i ukinu kontrolu medija, dodaje se u priopćenju Banova ureda.
- 21:13 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (12)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (28)
Studeni 2010 (25)
Listopad 2010 (14)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (40)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (30)
Ožujak 2010 (48)
Veljača 2010 (72)
Siječanj 2010 (38)
Prosinac 2009 (44)
Studeni 2009 (66)
Listopad 2009 (64)
Rujan 2009 (69)
Kolovoz 2009 (33)
Srpanj 2009 (51)
Lipanj 2009 (56)
Svibanj 2009 (53)
Travanj 2009 (71)
Ožujak 2009 (96)
Veljača 2009 (86)
Siječanj 2009 (59)
Prosinac 2008 (72)
Studeni 2008 (46)
Listopad 2008 (53)
Rujan 2008 (60)
Kolovoz 2008 (46)
Srpanj 2008 (41)
Lipanj 2008 (78)
Svibanj 2008 (69)
Travanj 2008 (91)
Ožujak 2008 (130)
Veljača 2008 (35)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (8)
Listopad 2007 (6)

OPSA blog

Poveznice

Kontakt

O nama

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se