Linkovi
ULAZ
Blog servis

VIDEO: MARTIN SRPAK I GRUPA ŽENA

MEĐIMURSKE NOVINE - elektronsko izdanje

MOJEMU DRAGOMU VIDOVCU

(Ruža Pokolić, odlomak)

...Vidovčani, glave gori,
Naj se naša pjesma ori,
Ta vidovska pesma stara
Ka čoveku srce para!
O, Vidovec vreme davno
da si nastal selo slavno!
Vre i crkvo imaš staro,
Svetog Vida na oltaro!
Poznat si po dobri glasi
Verljina te fnoga krasi!
Tu se rode dobri ljudi
Na nje navek ponose budi!






DONJI VIDOVEC
RJEŠENJE O REGISTRACIJI DOMENE HR-P
OPĆINA DONJI VIDOVEC - PREZENTACIJA
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Forum.hr
Monitor.hr
UDRUGE OPĆINE DONJI VIDOVEC
POPIS UDRUGA

NK

DVD

KUD

VIJESTI OPĆINE DONJI VIDOVEC

31.10.2010., nedjelja

Proslava svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana

Misnim slavljima sutra, 1. studenoga, obilježit će se u crkvama spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. studenoga spomendan mrtvih - Dušni dan. Tih dana građani diljem Hrvatske polažu cvijeće i pale svijeće na grobovima svojih pokojnika.

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike.

Na slici: Donjovidovsko groblje

- 12:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

28.10.2010., četvrtak

SASTANAK: DONJOMEĐIMURSKI NAČELNICI I RAVNATELJ JAVNE USTANOVE

Donji Vidovec, 27.10.2010.

Načelnici donjomeđimurskih općina Dean Hunjadi, Marijan Varga i Josip Grivec sastali su se sa Sinišom Golubom ravnateljom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije. Razgovaralo se o niz aktualnosti vezanim uz djelovanje Javne ustanove te o uspostavi što kvalitetnije međusobne suradnje. U otvorenom i srdačnom razgovoru dotakli su se više različitih problema te dogovorili iznalaženje rješenja u interesu žitelja ovoga kraja.
Razlog zbog kojeg su donjomeđimurski načelnici pozvali g. Sinišu Goluba na sastanak je, između ostalog, obavijesti koje su mještani dobili u vidu letka na svoje nastambe u zaštićenom krajoliku uz rijeku Muru. Ravnatelj je pojasnio da nadzornici zaštite prirode tzv."rendžeri" vode evidenciju objekata i to dostavljaju županu. Kakav će status objekti imati nije njihova nadležnost.
Ravnatelj Ustanove na sastanku je dao informaciju o načinu rada Ustanove, popunjenosti kadrovima, rješenjima koja se primjenjuju u zajedničkom financiranju nadzornika zaštite prirode od strane Ustanove i komunalnog redara i poljočuvara u jednoj osobi a sufinanciranog od strane nekih Općina. Također je upoznao načelnike s ovlastima nadzornika zaštite prirode - rendžera, a to je zaustavljanje osoba i vozila, utvrđivanje identiteta, pregledi prijevoznih sredstava i slično.



- 22:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.10.2010., utorak

KESTENIJADA

Ljudevit Fundak, idejni pokretač osnivanja Društva Naša Djeca
i ovaj put je dao svoj doprinos ovoj tradicionalnoj i vrijednoj manifestaciji.

- 16:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KESTENIJADA

Zdravko i Dražen bili su zaduženi za pečenje kestena.
Da su bili u tome uspješni potvrđuje da je u slast nestao.

- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KESTENIJADA

Naš „vok“ je bio zadužen za pripremu graha, uspjelo mu je izvrsno.

- 15:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KESTENIJADA

Kolači su bili lijepi za oko i vrlo, vlo ukusni.

- 15:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KESTENIJADA

Priprema kestena za pečenje, uz ugodni razgovor ide to brzo.

Na slici: Vrijedne članice naših udruga

- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KESTENIJADA


U nedjelju (25.10.2010.) u organizaciji DRUŠTVA NAŠA DJECA te uz potporu ostalih udruga održana je tradicionalna kestenijada. Uz vruče i izvrsne kestene bilo je i kolača koje su ispekle vrijedne donjovidovčice, a nije izostao ni ukusno pripremljen grah s kobasicama za sve koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije.

Tekst i snimke: (jg)

- 15:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.10.2010., nedjelja

JAVNI RADOVI


Općina Donji Vidovec u okviru Javnih radova dobila je za komunalne poslove još jednog djelatnika te jednog djelatnika iz Programa stručnog usavršavanja koji će raditi uredske poslove. Navedeni programi realiziraju se na temelju suradnje Općine i Zavoda te rješenja Zavoda za zapošljavanje i uz njihovu financijsku potporu.

Na slici: Priprema za sadnju maćuhica

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.10.2010., petak

KESTENIJADA


DRUŠTVO NAŠA DJECA DONJI VIDOVEC
ORGANIZIRA
KESTENIJADU
KOJA ĆE SE ODRŽATI U
SPORTSKOM PARKU "KALANICA",
24. 10. 2010. (NEDJELJA)
S POČETKOM U 14,00 SATI
.
Dođite i uživajte u kestenima i kolačima. Hvala!!!

- 09:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predstava za djecu "Ježeva kućica"

20.10.2010.
U srijedu, 20.10.2010. godine pozornicom Društvenog doma u našem mjestu lutao je Ježurka Ježić sa svojim susjedima iz šume. Ježurka je glavni lik priče za djecu "Ježeva kućica" autora Branka Čopića koju je dramatiziralo Dječje kazalište "Smješko". S veseljem su ga dočekali naši učenici i vrtićevci koje je također razveselio i dolazak njihovih vršnjaka iz Donje Dubrave. Svi zajedno su sa predstave ponijeli misao da dom kakav god bio, svakome je najdraži i mio!
(dd)

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.10.2010., srijeda

ANDRIJA ZVONAR IZ DONJEG VIDOVCA PROSLAVIO STOTI ROĐENDAN

Iako hoda sa dva štapa, slabije čuje i usporeno govori, Andrija Zvonar iz Donjeg Vidovca sa veseljem je dočekao proslavu svog stotog rođendana. Prije ovih kiša skupio je po dvorištu sve jabuke i sa zetom ih pripremio za pečenje rakije. Oko njega skupili su se čestitari, koji su, kao i obično u takvim prigodama, pokušali saznati tajnu dugovječnosti.
- Nema tu tajni, rekao je Andrija koji je stotu napunio danas (srijeda), 20. listopada. Život bez stresa i čašica rakije natašte. Kroz dan puno kretanja i kuhana hrana – nasmijao se i pogledao svoju suprugu Margitu. Ona je uz njega provela punih 67 godina. Devedesetu je proslavila u lipnju. Bila je vrijedna domaćica i supruga, a on stolar. Kćerka Elizabeta (66) koja živi u Zagrebu sa svojom obitelji roditelje često posjećuje, a mlađa Ivanka (53) živi sa obitelji nekoliko kuća dalje i uvijek im je pri ruci. Andrija Zvonar 60 godina bavio se i pčelarstvom, pa je možda i med doprinosio njihovom zdravlju, rekli su prijatelji. Najsretniji su kad se oko njih skupi četvero unuka, a najviše ih vesele dva praunuka, od kojih jedan nosi i pradjedovo ime.

Zinka Čižmešija

- 20:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.10.2010., utorak

PRIJEDLOZI ZA PRORAČUN MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Dopis načelnika:

REPUBLIKA HRVATSKA
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
OPĆINA DONJI VIDOVEC
Općinski načelnik

Donji Vidovec, 15. listopada 2010.
REPUBLIKA HRVATSKA
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
URED ŽUPANA
Čakovec
PREDMET: Financijske potrebe iz Proračuna MŽ za 2011.
Poštovani,
Općina Donji Vidovec ima tri važna projekta za koje moli potporu i u uvrštenje u Županijski proračun.
1. Obnova Doma kulture
Radi se o višegodišnjem projektu koji se realizira etapno tj. sukladno financijskim mogućnostima. U navedenoj zgradi smještene su sve udruge, ali i ljekarna te zdravstvena ambulanta. Radi očuvanja funkcionalnosti zgrade etapno ju obnavljamo prema mogućnostima. Njezina obnova je pri završetku, na redu je sanacija fasade zgrade. Planiramo te radove realizirati tijekom 2011. godine, time bi taj veoma važan objekt kompletno sanirali i time sačuvali za buduće generacije. Procijenjena vrijednost navedenih radova iznosi oko 500 000 kn, nadamo se potpori Međimurske županije od cca 150 000 kn.

2. Poduzetnička zona
Također se radi o višegodišnjem projektu koji se realizira etapno u skladu s mogućnostima. Za navedenu zonu postoji interes poduzetnika, no problem nam je urediti infrastrukturu, naš premali proračun ne omogućava brzu realizaciju planiranog. U 2011. planiramo izvesti radove u vrijednosti od cca 2 500 000 kn, Dobar dio sredstava spremno je izdvojiti Ministarstvo regionalnog razvoja, šumskog i vodnog gospodarstva te Ministarstvo gospodarstva, da bi uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju nadamo se potpori Međimurske županije od cca 500 000 kn.

3. Izgradnja školske zgrade
Sukladno dogovoru s Međimurskom županijom prišlo se pripremama za izgradnju
školske zgrade te je prema dogovoru općina trebala osigurati potrebno zemljište, a županija sve ostalo. U tu svrhu je općina kupila potrebno građevinsko zemljište te isto prenijelo na školu, a županija je dala izraditi projekte. Procijenjena vrijednost ove važne potrebe Donjeg Vidovca je cca 3 200 000 kn.

S poštovanjem,

Načelnik općine:

Josip Grivec



- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.10.2010., ponedjeljak

STOTI ROĐENDAN ANDRIJE ZVONARA

Izvrsnu tortu s veseljem su prvi kušali naš stogodišnjak i njegova deset godina mlađa supruga.

SVE NAJBOLJE ZA PRVIH STO LJETA DRAGI NAŠ ANDRIJA!!!

(jg)

- 22:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

STOTI ROĐENDAN ANDRIJE ZVONARA

Andrija je uz malu potporu sam odrezao prvi komad torte.

(jg)

- 22:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

STOTI ROĐENDAN ANDRIJE ZVONARA

Predstavnici Karitasa, župe i općine posjetili su našeg najstarijeg mještanina Andriju Zvonara, uz najbolje želje, prigodne poklone "pala" je i rođendanska pjesma koju je poveo vlč. Mirko Pilaj, a pridružili su se svi prisutni. Uz ugodni razgovor svi su nazdravili s našim slavljenikom i njegovom suprugom te kćerkom Ivankom i zetom Matijom koji se, prema riječima našeg dragog slavljenika najbolje razumije s njim. Nakon pjesme svi čestitari fotografirali su se s stogodišnjim slavljenikom, njegovom devedesetgodišnjom suprugom i kćerkom Ivankom.


Foto: Siniša Novak


- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

STOTI ROĐENDAN ANDRIJE ZVONARA

Prvih sto je tu, svi čestitari zaželjeli su susret u istom sastavu i dogodine te još puno puta.



Na slici: Naš slavljenik sa suprugom.

jg

- 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

STOTI ROĐENDAN ANDRIJE ZVONARA

Okupljanje prije polaska čestitara, torta je prva donesena.
Predstavnice Karitasa na slici s tortom za našeg stogodišnjaka.

Tekst i foto: JG

- 21:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

14.10. Obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u PŠ Donji Vidovec
Povodom Dana kruha učenici i učitelji naše škole posjetili su pekaru "Ida". Ljubazni djelatnici pekare upoznali su učenike s postupkom pripreme kruha, a nakon toga svi su se zasladili finim klipićima. Nakon posjeta pekari u holu škole velečasni Mirko Pilaj blagoslovio je kruh,a učenici su prikazali prigodan program. Programu su se priključila i djeca iz dječjeg vrtića,a potom su svi zajedno blagovali blagoslovljeni kruh i pekarske proizvode.
(dd)


- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kestenijada u PŠ Donji Vidovec

13.10.Kestenijada u PŠ Donji Vidovec
Vrući kesteni i toplo jesensko sunce izmamili su naše učenike iz svojih učionica.
Kestenijadom su se nagradili za trud koji su uložili u pripremanje predstave povodom
Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
(dd)


- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.10.2010., četvrtak

DAN NEOVISNOSTI

Dan neovisnosti blagdan je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim niti jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja zbog agresivne politike Srbije i njezina vodstva koje je planiralo oružjem pokoriti ostale republike bivše SFRJ, više kao takva ne postoji.

Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Tim aktom je nakon mnogih stoljeća Hrvatska krenula putem samostalnosti i neovisnosti.

Čestitamo vam Dan neovisnosti!


- 22:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KONCERT MARIJE VIDOVIĆ

Općina Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba i Sveta Marija organiziraju 26.10.2010. godine (utorak) odlazak na humanitarni koncert Marije Vidović u Bečkom Musikvereinu. Koncert je humanitarnog karaktera u suradnji sa bečkim filharmoničarima.
Polazak je u 13,00 sati ispred svake od navedenih Općina (koncert započinje u 19,30 sati). Cijena po osobi iznosi 200 kuna u što je uključena karta za koncert (20€) i sufinanciranje prijevoza. Za rezervaciju se do 22.10. javite u svaku od navedenih Općina.
Umjesto poziva - riječi Marije Vidović "Jako me veseli i zahvaljujem se što ćete mi svojim prisustvom opet dati veliku podršku - to mi jako puno znači".
...

- 21:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.10.2010., utorak

OPET POŽAR

U Donjem Vidovcu, u Ulici Braće Radić, 4. listopada oko 2 sata ujutro, izbio je požar u spavaćoj sobi 44-godišnjeg muškarca. U požaru je djelomično nagorio krevet, okvir prozora, dio parketa i ormar. Požar su na svu sreću opazili susjedi i uspjeli ugasiti, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz Svete Marije te JVP Čakovec. DVD Donji Vidovec nije intervenirao jer nije primio dojavu o požaru, kasnije su pripadnici našeg DVD-a preuzeli dežurstvo. Zahvaljujući prisebniosti susjeda nije došlo do veće štete, a i moguće tragedije.


- 19:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (16)
Listopad 2010 (23)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (31)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (31)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (19)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (17)
Siječanj 2010 (20)
Prosinac 2009 (24)
Studeni 2009 (49)
Listopad 2009 (28)
Rujan 2009 (26)
Kolovoz 2009 (36)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

ADRESA OPĆINE

BROJAČ POSJETA

 ></div><br />
<br />
<br />
<font color=#000099>Općina Donji Vidovec<br />
 </font><font size=4></font>  <br />
<br />
 <font size=3>Načelnik:                  <br />
Josip Grivec </font><br />
<br />
Sjedište: Donji Vidovec <br />
Adresa: Rade Končara 9 <br />
Telefon: 040 615 105 <br />
Fax: 040 615 105 <br />
E-mail: opc.dvidovec@gmail.com
</div>

<!-- Kraj -->

<!-- Treci box -->

<div class=
Općina Donji Vidovec
Donji Vidovec je smješten na krajnjem istoku međimurske Županije, tamo gdje se razdvaja put za Donju Dubravu i Kotoribu. Mjesto spada među naselja srednje veličine sa 517 domaćinstava i 1740 stanovnika. U sastavu općine jedino je i istoimeno naselje Donji Vidovec. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Donji Vidovec imala je 1.595 stanovnika u jednom naselju - Donjem Vidovcu. Središtem mjesta dominira barokni kompleks župne crkve (crkva i kurija). U današnjem obliku crkva je nastala koncem 18. stoljeća:jednobrodna je građevina, sa zaobljenim svetištem i postrance izgrađenim zvonikom. Vrijednih dijelova inventara nalazimo u unutrašnjosti crkve. To je, najprije, povrh oltara, slika Marije Pomoćnice u pozlaćenom okviru (što je kopija zavjetne slike u austrijskom mjestu Mariazell !), slika patrona sv. Vida te reljef sv. Trojstva s kipovima anđela, propovjedaonioca te dva kaleža iz 17. i 18. stoljeća. Selo je oprije poznato po obrtima: pored ostalih, najpoznatiji je bio zlatarski, pa je primjerice, 1776. carica Marija Terezija potpisala povelju kojom je dala posebne koncesije Dolnjovidovčanima:"Ispirači zlata iz donjeg Vidovca imaju pravo isprati zlato na Dravi, Savi i Muri. Za ispiranje zlata mogu nesmetano koristiti obalu rijeke u širini od tri metra." Zlatarska tradicija održla se dugo, pa je još 1939. registrirano na Dravi čak 129 čamaca, čonov i 240 zlatara. U mjestu je rođena poznata pjesnikinja Ruža Pokolić.